FOK!forum / Weer, Klimaat en Natuurrampen / Close encounters #2: Asteroiden scheren langs de aarde
banaantjeEEdinsdag 28 september 2010 @ 19:39
wp4pg.jpg

CLOSE ENCOUNTERS: Wanneer wordt de aarde geraakt?

Naarmate de decennia verstrijken wordt ons overzicht van de aardkorst steeds overzichtelijker. Steeds duidelijker wordt dan ook dat de aarde van oudsher onderworpen werd aan kosmische bombardementen. Grote en kleine asteroides hebben de aarde vaak genoeg getroffen. De littekens worden, mede dankzij de steeds beter wordende apparatuur, steeds meer zichtbaar.

Nadat omstreeks 1990 de krater van Chicxulub in Mexico werd ontdekt, zijn onlangs nog enkele diep in zee of onder sedimenten liggende kraters gevonden. Alle tot dusverre gevonden kraters dateren uit de laatste 400 miljoen jaren; oudere zijn door verwering moeilijk of niet meer te vinden.

Daarnaast is onze maan ook een uitstekend voorbeeld van een schietschijf in de ruimte.
In de morgen van 25 juli 1178 sloeg 'iets' in de maansikkel, zo heftig dat deze sikkel in tweeën leek te splijten. Volgens de Engelse monnik Gervasius van Canterbury, die met enkele confraters het schouwspel zag, sloegen de vlammen uit de maan. Sommige moderne onderzoekers denken dat de monniken getuige zijn geweest van het ontstaan van de krater Gordiano Bruno -- een krater die, blijkens zijn hoekige en scherpe structuren van vrij recente oorsprong moet zijn. Of het verhaal juist is? Het is niet uit andere bron bevestigd en zal dus wel apocrief blijven.

Op de maan treedt, anders dan op aarde, geen verwering op door water of lucht. Wat eenmaal gevormd is, blijft in grote trekken zo bestaan. Slechts de grote temperatuurvariaties en de voortdurend neerdalende stroom van enorme aantallen kosmische steentjes en stofjes slijpt hoekige kanten enigszins af en dat geeft onderzoekers toch enige mogelijkheid oudere van jongere kraters te onderscheiden. Maar in beginsel blijft elke inslag tot in lengte van tijden zichtbaar. Kleine inslagen veroorzaken putjes, grotere zijn verantwoordelijk voor de maankraters en in de zeer zeldzame gevallen dat een object van enkele honderden km middellijn insloeg, werd een walvlakte gevormd die volliep met gesmolten magma.

jager1.jpg
1. De Arizona-krater (achtergrond) was de eerste waarvan kon worden vastgesteld dat het een inslagkrater is. Eugene Shoemaker besteedde een belangrijk deel van zijn carrière aan het onderzoek aan deze (en andere) inslagkraters.

jager2.jpg
2. Schets van een doorsnede van een kleine krater. Een voorbeeld van zo\'n krater is die van Arizon.

jager3.jpg
3. Schets van de doorsnede van een grote krater. De eindvorm wordt reeds bereikt na een tijdsinterval van minuten. Een voorbeeld: de krater van Chicxulub

jager4.jpg
4. Overzicht van de plaatsen op aarde waar tot 1994 kraters werden aangetroffen

jager5.jpg
5. De 40 km grote Mjølnir-krater in de Barentszzee.

Vele kraters op aarde ontdekt
Het is heel wat lastiger om kraters op aarde te ontdekken dan op de maan. Vooral in de tropische oerwouden, met hun alles overwoekerende verwering door de vegetatie en door tropische regens, zijn de resten van een inslag niet lang zichtbaar. Meer kans op ontdekking van kraters heeft men in woestijngebieden en in de toendra's van Canada en Siberië
Het is in dit verband interessant om te vergelijken hoeveel kraters van vergelijkbare omvang men op een deel van de maan aantreft, vergeleken met een even groot deel van het aardoppervlak. Ruwweg genomen blijken er op de maan per eenheid van oppervlakte ca. tien maal meer kraters voor te komen dan op aarde. Dat leidt tot een eenvoudige conclusie. We zien op de maan alle kraters, die in de ca. 4 miljard jaar waarin de maan in zijn huidige vorm bestaat, gevormd zijn. Als we op aarde op eenzelfde oppervlak tien maal minder kraters zien, dat moeten die van de laatste 400 miljoen jaar zijn. Het is een gevolg van de verwerende invloed van de aardatmosfeer.

De oorzaak: planetoïden of kometen?
De vraag die in dit verband steeds weer gesteld wordt is of de inslagen veroorzaakt worden door planetoïden of door kometen. Eén voorbeeld is goed onderzocht: de krater van Chicxulub is door een planetoïde veroorzaakt. Verder weten we dat de kans groot is dat de aarde door een planetoïde getroffen wordt. Er zijn namelijk veel planetoïden die dicht in de buurt van de aarde kunnen komen: de Near Earth Objects (NEO's) of aardscheerders. Nog niet zo lang geleden is een planetoïde ontdekt, 1998 DK36, die zowel dicht bij de baan van de aarde als bij die van Mercurius komt (afb. 6). Eens zal dit object op de aarde, Venus of Mercurius inslaan. Een statistisch onderzoek van aardscheerders heeft geleerd dat er naar schatting twintig zijn met een middellijn van 5 km, 1500 met een van 1 km, en 135.000 met een van 100 meter. Er moeten er honderden miljoenen zijn van 10 meter middellijn. De aarde wordt, gemiddeld genomen, elke twee jaar getroffen door een object van 10 meter en elke 2000 jaar door een van 100 meter

Kometen zijn brozer van structuur, bestaan voor een groot deel uit ijs en andere bevroren gassen, bevatten minder gesteente dan planetoïden. De inslag van Toengoeska in Midden-Siberië (30 juni 1908) was door een komeet veroorzaakt. Hij ontplofte op een hoogte van ca. 8 km boven de grond, een gevolg van de broze structuur. Van kometen kan men dus minder gauw een inslagkrater verwachten dan van een planetoïde. De reden om de kometen niet geheel uit te sluiten als mogelijke kandidaten voor inslagkraters is dat er aanwijzingen zijn voor een vlaagsgewijs optreden van inslagen. Zoiets kan men wel van kometen verwachten, maar niet van planetoïden.

Een vlaag van inslagen?
Bij olieboringen in het continentale plat voor de oostkust van de VS, nabij Atlantic City, werden in een van de boorgaten, boorgat 612, de ons nu bekende aanwijzingen van een inslag gevonden: tektieten, geschokt kwarts, breukverschijnselen. Bestudering van microfossielen leidde tot een ouderdom van ca. 35 miljoen jaar. Er werd daar echter geen krater gevonden; eerder leek het er op dat men te maken had met een strooiveld van uitgeworpen materiaal. Nader onderzoek in de wijde omgeving toonde ook op andere plaatsen bij de oostkust van noord en midden Amerika uitgeworpen materiaal van dezelfde ouderdom. Ergens moest in die tijd een enorme inslag hebben plaatsgevonden.

Die krater werd tenslotte in seismisch onderzoek gevonden aan de monding van Chesapeake baai, in de buurt van Newport (afb. 8). Onder 1400 meter water en 350 meter sedimenten ligt daar een krater van 80 km middellijn en met een diepte van 1 km. Hij is ongeveer 35 miljoen jaar geleden ontstaan. Het strooiveld heeft een oppervlak van 8 miljoen km2.

Dat er in die tijd meer gebeurd moet zijn blijkt uit de vondst van een andere krater met dezelfde ouderdom in hetzelfde gebied. Tom's Canyon ligt in zee bij de kust van het noorden van de V.S. Hij heeft een middellijn van 19 km. Die omvang sluit al uit dat we hier met een secundaire krater te doen hebben. Het is onmogelijk dat bij de inslag van Chesapeake een brokstuk van naar schatting een halve tot één km middellijn (een stuk met een gewicht van honderden miljarden kg) zover uitgeworpen kon zijn.

De aandacht werd echter pas goed getrokken toen bleek dat óók de krater van Popigai in Noord Siberie uit die tijd stamt. De krater heeft een middellijn van 85 km. En een meteoriet die bij Massignano in Italie werd gevonden blijkt ongeveer even oud te zijn. De onderstelling is dat hij met Popigai (of Chesapeake?) te doen heeft. Hoewel de leeftijden van deze kraters bepaald niet tot op de dag nauwkeurig kunnen worden vastgesteld, is het verleidelijk om de volgende vraag te stellen: is de aarde 35 miljoen jaar geleden getroffen door een vlaag van hemellichamen?

Sommige onderzoekers trekken hieruit een gewaagde conclusie: de aarde zou in die tijd getroffen zijn door een vlaag van kometen. We weten dat de zon omringd wordt door de kometenwolk van Oort, een wolk van ca. 10 biljoen komeetkernen, die traag om de zon cirkelen op afstanden tussen 1 en 2 lichtjaren. Van deze komeetkernen zullen we weinig merken tot een ster in de nabijheid van de wolk komt en de regelmatige omloop door zijn aantrekking verstoort. Dit kan van allerlei tengevolge hebben. Sommige komeetkernen zullen versneld worden in hun loop, sommigen zullen zelfs zodanig versneld worden dat ze de Oortwolk verlaten en de ruimte invliegen. Maar enkelen zullen zo sterk vertraagd worden dat ze praktisch gesproken naar de zon toe \'vallen\'. Dit zijn de \'nieuwe kometen\' die we vanuit de aarde waarnemen. Jaarlijks ontdekken we een half dozijn van zulke nieuwelingen, maar als de Oortwolk hevig verstoord wordt, zouden het er wel eens veel meer kunnen zijn.

jager10.jpg
Aardse inslagen en de tijdstippen waarop deze inslagen plaats vonden. De zwarte blokjes slaan op de grootste inslagen. De sterrenkundige Stothers meent hier een periodiciteit van ca. 36 miljoen jaar in gevonden te hebben; zie de pijltjes (uit: Monthly Not. R.A.S.).

Als dat zo is, moet er een periodiciteit waarneembaar zijn in de komeetinslagen in de aarde. Het proces zou zich ongeveer om de 35 miljoen jaar moeten herhalen. Laten we daartoe eens nagaan in welke tijden inslagen op aarde plaatsvonden. Bovenstaade afbeelding toont de tijdstippen van de inslagen uit de laatste honderden miljoenen jaren. Zwarte balkjes duiden op grote inslagen. Voor een objectieve waarnemer is in de afbeelding weinig regelmaat te herkennen, maar de sterrenkundige Stothers, die dit materiaal heeft geanalyseerd, is tot de conclusie gekomen, dat als er een herhaling in de inslagen zit, deze een periodiciteit heeft van ca. 36 miljoen jaar (zie de pijltjes in het diagram) Dat is bijna gelijk aan de tijd tussen twee doorgangen van de zon door het melkwegvlak.
Het is een interessante conclusie die, zoals duidelijk moge zijn, nu nog niet veel meer is dan een hypothese, maar wel een om te blijven vervolgen. We zullen echt nog meer kraters moeten vinden om enige zekerheid te krijgen.

Geen onmiddellijk gevaar
Als er al sprake is van periodieke 'vlagen' van inslagen, hoeven we ons voor de nabije toekomst geen zorgen te maken over een 'bombardement' vanuit de Oortwolk. Amerikaanse en Franse sterrenkundigen hebben de bewegingen van sterren in de nabije omgeving nauwkeurig in kaart gebracht met behulp van de gegevens van de Hipparcos-satelliet (Astronomical Journal 117, blz. 1042). Uit het onderzoek blijkt dat de komende twee miljoen jaar slechts één ster daadwerkelijk door de Oortwolk zal bewegen. Het betreft Gliese 710, die ons over 1,4 miljoen jaar op een afstand van 1,1 lichtjaar zal passeren.

Steeds meer ontdekkingen
Door de betere technologie vinden we ook steeds meer asteroides in het heelal. Dit aantal lijkt enorm toe te nemen en nog altijd worden bijna dagelijks nieuwe ontdekkingen gedaan of soms wordt een asteroide pas opgemerkt nadat hij de aarde al gepasseerd is. Dit brengt risico's met zich mee, want je zou zeggen: "dat moet eens keer mis gaan"

• 1900: 450 planetoïden gevonden
• september 1980: 2289
• december 1989: 4295
• eind 1995: 29.000
• eind 2000: 108.000
• eind 2005: reeds van 305.000 planetoïden is de baan bekend.

Bruut wakker geschud
Begin jaren negentig werd de mens op aarde bruut wakker geschud. Astronomen hadden ontdekt dat de komeet Shoemaker Levy 9 halverwege juli 1994 op Jupiter zou storten. De wereld keek vol ontzag, ontzetting, ongeloof maar vooral met veel spektakel toe, hoe live op tv, de komeet in stukken brak en zich in Jupiter boorde.


[Tot nu toe is er echter geen enkel bewijs voor een asteroide die daadwerkelijk op aarde afkomt, althans, die groot genoeg is om aanzienlijke schade te doen. Er zijn wel enkele kandidaten die nauwlettend in het oog worden gehouden en ook potentiele nieuwkomers worden natuurlijk onder de loep genomen

Eentje daarvan is bijvoorbeeld Apophis oftewel 2004MN4 Een echte "killer" waarvan lang werd gedacht dat hij de aarde zou kunnen raken. Met afmetingen van honderden meters en snelheden van 30km per seconde zou hij in 2026, 2029 of 2032 de aarde raken. Inmiddels is die kans nog altijd 1 op 60. Astronomisch heel erg klein, al lijkt het natuurlijk peanuts. Nog altijd wordt 2004MN4 nauwlettend gevolgd


Vorige deel + verwante topics op Fok
WKN / Close encounters: Asteroiden op ramkoers
WKN / De Toengoeska-explosie

Externe links + bron/archiefmateriaal

NASA's Near Earth Object site
Meteorite Hunters
Wikipedia - Asteroiden

===========

Een asteroïde zal over enkele weken rakelings langs de Aarde scheren. Het voorwerp heeft een diameter van 46 meter en het zal medio october op 6,4 miljoen kilometer afstand aan onze planeet voorbijvliegen. Dat zeggen wetenschappers van het instituut voor astronomie van de universiteit van Hawaii.

121qr11.jpg

Mogelijke botsing in 2098
De asteroïde heet 2010 ST3 en is het eerste potentieel gevaarlijk voorwerp dat door de telescoop op het Hawaiiaanse eiland Maui werd ontdekt. ST3 zal na z'n bijna-botsing maar liefst 88 jaar uit de buurt van de Aarde blijven, maar in 2098 is er een "heel kleine kans" dat hij onze planeet zou raken, zei astronoom Robert Jedicke. De astronomen veronderstellen dat een asteroïde van die grootte bij een botsing met de aarde al in de atmosfeer zou uit elkaar spatten. Maar zelfs dan zou een enorme drukgolf honderden vierkante kilometers op de aardoppervlakte verwoesten, volgens de wetenschapper.

Nu nog op veilige afstand
ST3 werd op opnames ontdekt die al op 16 september werden geregistreerd. Toen bevond zich de asteroïde nog op veilige 32 miljoen kilometer van de aarde. (dhr)

Toch wel angstwekkend, wetende dat net hetzelfde gebeurde in 2002.

[ Bericht 42% gewijzigd door Frutsel op 13-02-2013 23:02:33 ]
-Datdus-dinsdag 28 september 2010 @ 19:40
2098 man! :P
Pulsydinsdag 28 september 2010 @ 19:51
6.4 miljoen kilometer? Is dat niet nog steeds zowat 15 keer verder dan de maan zit? Vorig jaar was er toch eentje die dichterbij gekomen was dan de aarde-maan afstand? Dan vind ik deze zo spectaculair niet...
banaantjeEEdinsdag 28 september 2010 @ 19:54
quote:
Op dinsdag 28 september 2010 19:51 schreef Pulsy het volgende:
6.4 miljoen kilometer? Is dat niet nog steeds zowat 15 keer verder dan de maan zit? Vorig jaar was er toch eentje die dichterbij gekomen was dan de aarde-maan afstand? Dan vind ik deze zo spectaculair niet...
Misschien minder spectaculair, maar wel hedendaags. En was dat vorig jaar? De dichtsbijzijnde ooit, was toch in 2002? Heb je een bron?
Frutseldinsdag 28 september 2010 @ 20:40
Heb jij een bron voor je nieuwsbericht dan? Die zie ik ook niet

30 oktober komt er eentje trouwens die 400-800 meter groot is en ook nog dichterbij langskomt (5LD)
maar die is dan ook wel enorm groot.

En ja, begin september waren er zelfs twee... die gingen tussen aarde en maan door

Close encounters: Asteroiden op ramkoers
LoggedIndinsdag 28 september 2010 @ 20:52
Veel te ver weg :P
banaantjeEEwoensdag 29 september 2010 @ 09:57
quote:
Op dinsdag 28 september 2010 20:40 schreef Frutsel het volgende:
Heb jij een bron voor je nieuwsbericht dan? Die zie ik ook niet

30 oktober komt er eentje trouwens die 400-800 meter groot is en ook nog dichterbij langskomt (5LD)
maar die is dan ook wel enorm groot.

En ja, begin september waren er zelfs twee... die gingen tussen aarde en maan door

Close encounters: Asteroiden op ramkoers
Ja ik heb een bron: http://www.hln.be/hln/nl/(...)rt-langs-Aarde.dhtml
Frutselwoensdag 29 september 2010 @ 10:18
quote:
Op woensdag 29 september 2010 09:57 schreef banaantjeEE het volgende:

[..]

Ja ik heb een bron: http://www.hln.be/hln/nl/(...)rt-langs-Aarde.dhtml
Toppie! Ik vond het wel opmerkelijk, want zo dicht is het eigenlijk niet vergeleken met die van begin september of eind oktober :{
banaantjeEEwoensdag 29 september 2010 @ 10:24
quote:
Op woensdag 29 september 2010 10:18 schreef Frutsel het volgende:

[..]



Toppie! Ik vond het wel opmerkelijk, want zo dicht is het eigenlijk niet vergeleken met die van begin september of eind oktober :{
Ja, mijn fout, ik wist niet dat hetzelfde toen ook gebeurt was en ging er van uit dat deze het dichtstbijzijnde ooit ging zijn omdat in het artikel stond dat deze asteroïde het eerste potentieel gevaar vormt.

We zijn toch nog geen eind oktober? Of bedoel je vorig jaar?
BarraCupraCudawoensdag 29 september 2010 @ 10:27
:') over een poos :P

Nou wie haalt Bruce Willes even uit het stof?
Frutselwoensdag 29 september 2010 @ 10:29
quote:
Op woensdag 29 september 2010 10:24 schreef banaantjeEE het volgende:

[..]

Ja, mijn fout, ik wist niet dat hetzelfde toen ook gebeurt was en ging er van uit dat deze het dichtstbijzijnde ooit ging zijn omdat in het artikel stond dat deze asteroïde het eerste potentieel gevaar vormt.

We zijn toch nog geen eind oktober? Of bedoel je vorig jaar?
Naja, niet jouw fout vind ik, eerder van de bron.
Ik zat nog te kijken van: wat mis ik in dit bericht :{ :')
maar zo speciaal vind ik het zelf niet, andere topic is trouwens bijna vol
meeste views ooit van een DE-topic volgens mij :P
Stephan1237woensdag 29 september 2010 @ 11:38
quote:
Op woensdag 29 september 2010 10:27 schreef BarraCupraCuda het volgende:
:') over een poos :P

Nou wie haalt Bruce Willes even uit het stof?
Ik kijk wel even de film Armageddon :D
rubjewoensdag 29 september 2010 @ 16:00
quote:
Op woensdag 29 september 2010 11:38 schreef Stephan1237 het volgende:

[..]

Ik kijk wel even de film Armageddon :D
en dan? denk je zeker dat dat de oplossing wordt? }) :')
Frutseldinsdag 12 oktober 2010 @ 16:26
quote:
Asteroide scheert langs de aarde

Een asteroïde met de grootte van een dubbeldekker zal vandaag op 45.000 kilometer langs de Aarde scheren. Volgens Nasa is er echter geen gevaar dat de asteroïde onze planeet zal raken.
De gigantische steen is zes meter breed en komt rond de middag op zijn dichtste punt bij de Aarde. Astronomen kunnen echter niet exact voorspellen welke koers de asteroïde zal volgen. Er bestaat volgens Nasa geen risico dat de asteroïde onze atmosfeer zal binnendringen.

Zelfs als de asteroïde onze planeet zou treffen, zal het object al opbranden voor het de grond kan raken. Asteroid Watch - een organisatie binnen Nasa - zegt dat we de asteroïde al met een gemiddelde telescoop kunnen zien. Het object zal zich dichter bij de Aarde bevinden dan sommige satellieten.

Kosmische schiettent
"Deze zal ons gelukkig niet treffen, maar het is een herinnering dat de Aarde zich nog steeds in het midden van een kosmische schiettent bevindt", zegt Emily Baldwin van Astronomy Now in The Times. "We moeten voortdurend op onze hoede zijn voor asteroïden
Frutseldinsdag 12 oktober 2010 @ 16:27
OP aangepast en opgeleukt nav deel 1
Stephan1237dinsdag 12 oktober 2010 @ 16:32
quote:
Op woensdag 29 september 2010 16:00 schreef rubje het volgende:

[..]

en dan? denk je zeker dat dat de oplossing wordt? }) :')
Ik denk het wel :P
Keroldinsdag 12 oktober 2010 @ 16:38
Het kan toch nooit dat zoveel asteroïden nooit de Aarde hebben geraakt :{
Saekerhettdinsdag 12 oktober 2010 @ 17:14
quote:
Op dinsdag 12 oktober 2010 16:38 schreef Kerol het volgende:
Het kan toch nooit dat zoveel asteroïden nooit de Aarde hebben geraakt :{
Stel het je als volgt voor:

Jij moet een klein steentje over een afstand van 40 meter in een glas water gooien en dat mag je maar één keer per half jaar doen en dat doe je voor eeuwig. De kans per keer is ontzettend klein dat je raak gooit, alleen zo nu en dan is het raak.
-CRASH-woensdag 13 oktober 2010 @ 13:54
www.spaceweather.com

Recent & Upcoming Earth-asteroid encounters: Asteroid Date(UT) Miss Distance Mag. Size
2010 TQ19 - Oct 8 - 9.6 LD - MAG 18 - 37 m
2010 TS19 - Oct 10 - 3.7 LD - MAG 18 - 31 m
2010 TD54 - Oct 12 - 0.1 LD - MAG 14 - 7 m
2010 TB54 - Oct 13 - 6.1 LD - MAG 20 - 19 m
1999 VO6 - Oct 14 - 34.3 LD - MAG 16 - 1.8 km
2010 TK - Oct 16 - 4.5 LD - MAG 18 - 37 m
1998 TU3 - Oct 17 - 69.1 LD - MAG 13 - 5.2 km
2010 TG19 - Oct 22 - 1.1 LD - MAG 15 - 70 m
1998 MQ - Oct 23 - 77.7 LD - MAG 15 - 1.9 km
2007 RU17 - Oct 29 - 39.2 LD - MAG 15 - 1.1 km
2003 UV11 - Oct 30 - 5 LD - MAG 12 - 595 m
3838 Epona - Nov 7- 76.8 LD - MAG 14 - 3.4 km
2005 QY151 - Nov 16 - 77.7 LD - MAG 17 - 1.3 km
2008 KT - Nov 23 - 5.6 LD - MAG 21 - 10 m
2002 EZ16 - Nov 30 - 73.9 LD - MAG 16 - 1.0 km
2000 JH5 - Dec 7 - 47 LD - MAG ? 1.5 km
2010 JL33 - Dec 9 - 16.6 LD - MAG 13 - 1.3 km
2008 EA32 - Jan 7- 76.5 LD - MAG ? - 2.1 km


Notes: LD means "Lunar Distance." 1 LD = 384,401 km, the distance between Earth and the Moon. 1 LD also equals 0.00256 AU. MAG is the visual magnitude of the asteroid on the date of closest approach.
-CRASH-woensdag 13 oktober 2010 @ 14:05
quote:
Op dinsdag 12 oktober 2010 16:38 schreef Kerol het volgende:
Het kan toch nooit dat zoveel asteroïden nooit de Aarde hebben geraakt :{
De aarde heeft ongeveer net zoveel treffers gehad als de Maan, Mercurius, en alle andere palneten/manen.
Maar omdat de aarde continentale drift, erosie, water en begroeing heeft... Is het minder (of niet meer) zichtbaar dan bijvoorbeeld op de maan.
Maar er zijn er nog genoeg die zichtbaar zijn vanuit de ruimte
List of impact caters on earth
Frutseldonderdag 14 oktober 2010 @ 09:45

De asteroïde na de botsing. Rechtsbeneden een uitvergroting van de kop van de asteroïde

quote:
Botsing tussen asteroiden vastgelegd
WASHINGTON - Voor het eerst zijn beelden gemaakt van een botsing tussen twee kleine asteroïden, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De ruimtetelescoop Hubble heeft een bizar X-vormig object gevonden, dat astronomen nooit eerder hadden gezien.
De wetenschappers weten ook niet waarom de sporen de vorm van een X hebben gekregen.

Het 122 meter grote object tussen Mars en Jupiter is waarschijnlijk het gevolg van een botsing van twee asteroïden, brokstukken die in een baan rond de zon draaien. Die botsing moet in februari of maart 2009 hebben plaatsgevonden.

Een van de rotsblokken was 3 tot 5 meter in doorsnee, de andere iets groter. De botsing gebeurde met een snelheid van ongeveer 18.000 kilometer per uur. Volgens astronoom David Jewitt van de Universiteit van Californië moet de klap de kracht hebben gehad van een kleine atoombom.

Door de straling van de zon is een lange stofstaart achter de 'X' ontstaan. ,,De observatie is belangrijk om te weten waar het stof in het zonnestelsel vandaan komt. We willen weten hoe veel van dat stof komt van botsende kleine planeten of van uitdovende planeten'', zei Jewitt.

Botsingen tussen asteroïden komen vaker in de ruimte
Frutselvrijdag 22 oktober 2010 @ 12:10
Hmm..niet alleen langs de aarde dus :{
Bewakingscamera filmt asteroïde op aarde

:')
Keiichivrijdag 22 oktober 2010 @ 12:55
quote:
1.gif Op dinsdag 28 september 2010 19:51 schreef Pulsy het volgende:
6.4 miljoen kilometer? Is dat niet nog steeds zowat 15 keer verder dan de maan zit? Vorig jaar was er toch eentje die dichterbij gekomen was dan de aarde-maan afstand? Dan vind ik deze zo spectaculair niet...
10 dage geleden nog, op 0.1LD . Was maar een kiezeltje van 7m

Bron: http://www.spaceweather.com/
-CRASH-vrijdag 22 oktober 2010 @ 21:37
quote:
Op vrijdag 22 oktober 2010 12:55 schreef Keiichi het volgende:

[..]

10 dage geleden nog, op 0.1LD . Was maar een kiezeltje van 7m

Bron: http://www.spaceweather.com/
70 metertjes
Keiichizaterdag 23 oktober 2010 @ 00:08
quote:
1.gif Op vrijdag 22 oktober 2010 21:37 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

70 metertjes
Die vandaag langsgevlogen is wel :) Die op 12 october was er wel eentje van maar 7m
Prutzenbergzaterdag 23 oktober 2010 @ 22:37
quote:
Op vrijdag 22 oktober 2010 21:37 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

70 metertjes
Hoeveel is daar van over na een tripje door de atmosfeer?
-CRASH-zondag 24 oktober 2010 @ 00:40
quote:
Op zaterdag 23 oktober 2010 22:37 schreef Prutzenberg het volgende:

[..]

Hoeveel is daar van over na een tripje door de atmosfeer?
Ligt eraan uit wat voor een materiaal het is......
Prutzenbergzondag 24 oktober 2010 @ 00:54
quote:
Op zondag 24 oktober 2010 00:40 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Ligt eraan uit wat voor een materiaal het is......
Ja, en de snelheid en invalshoek ook. Ik heb geen zin om uit te zoeken hoe je dat moet berekenen. ;)
Frutselzaterdag 30 oktober 2010 @ 15:35
2003 UV11 kwam vandaag dus op zijn dichtst langs de aarde. Weliswaar nog 5x afstand aarde maan, maar met een beetje telescoop al te zien vanwege zijn grote omvang (400x800m)

Marian-UrbanAsk-2_1288302262.gif

Ernesto-Guido-a-Giovanni-Sostero-2003_UV11_somma_1288267606_med.jpg
Frutseldonderdag 13 januari 2011 @ 10:58
'Ball of fire': Pebble-sized meteorite above U.S. dazzles in night sky over seven states

Streaking across the night sky, a stunning ball of fire shot across the south eastern part of the United States last night - dazzling stargazers with a bright flash.

Authorities say the mysterious flash of light - which could be seen from Oklahoma to the Florida panhandle - was most likely a meteorite.

The object, which was estimated at being no bigger than a pebble, was a stray bit of debris from a recent meteor shower.

article-1346526-0CBD327D000005DC-690_634x501.jpg
Interstellar visitor: The meteorite, which was seen in at least seven states. Experts say the green tinge to the flash suggests the presence of copper in the pebble-sized object

Some reported a green tinge to the light, indicating that the rock may have contained traces of copper.

It was captured on camera by Bryan Bergon, who was out looking at the Orion constellation when he saw the bright light above.

The National Weather Service said they had received dozens of calls about the unidentified object in the sky.

article-1346526-0CBD33F9000005DC-303_306x423.jpgarticle-1346526-0CBD33F5000005DC-12_306x423.jpg
Massive flash: This sequence from another of the King's security cameras show how bright the flash was

Randle Drane, the Emergency Management Director in Copiah County, Mississippi, said residents who saw the light and heard a subsequent boom called to report what the incident.

'The volunteer fire department searched for whatever it was but didn’t come up with anything,' Mr Drane said.

The Sebastian County Sheriff's Office in Arkansas said the meteorite most likely hit near Poteau Mountain, Oklahoma.

SpeedyGJdonderdag 13 januari 2011 @ 11:03
Wow dat lijkt me indrukwekkend om dat mee te maken :)
Keiichidonderdag 13 januari 2011 @ 13:26
Niet groter dan een kiezelsteen produceert een zo'n fireball :D
Stephan1237donderdag 13 januari 2011 @ 13:40
Ik zou wel schrikken als ik zo dat ziet
Frutselmaandag 17 januari 2011 @ 12:29
quote:
ASTEROID FLYBY: Newly-discovered asteroid 2011 AN52 is flying past Earth today just inside the orbit of the Moon (0.8 LD). The space rock is only 8 meters wide, about the size of a small room, so even experienced amateur astronomers will have trouble photographing it as it zips through the northern constellations Draco and Cygnus glowing like an 18th magnitude star. But it is there
en ook pas 'net' ontdekt... het gaat een keer mis :{
SpeedyGJmaandag 17 januari 2011 @ 13:43
Tuurlijk gaat het een keer mis, maar wanneer? Dat blijft altijd de vraag.
Laat nou eens een steen van 10 meter hier achter in de voetbalvelden slaan, dan kan ik nog eens lachen :D *AHUM* -O-
Godfoktdonderdag 20 januari 2011 @ 21:11
quote:
Comet Elenin was just discovered this past Dec. 2010 by a Russian Astronomer Leonid Elenin. The question is why media hasn’t said anything about it? They have always made a big fuzz in the past about found comets. Is it because it is going to be coming a little too close for comfort and they don’t want people freaking out? Comet Elenin Could Hit Earth. This is a possibility because of the very unstable predictions of the Comet. Preliminary predictions have Comet Elenin coming within 42 million miles of the Earth with a very favorable comet sun angle for observers in the northern hemisphere. This is likely to change somewhat as additional data will tweak the orbit, but as it stands now we will see a spectacular comet in late October or early November 2011. When Comet Elenin first was discovered in December last 2010 it was calculated to pass 8.8 Au (8.8 times the distance of the Sun form us) away. But now these calculations has once changed again. Today the orbital calculation is down to 0.24 Au with a minimum as low as 0.15. But these data is being recalculated all the time and it could get even closer but that depends what it encounters in the Oort belt. Just so you know the Moon is 0.00256 away from us to give you a comparison. We must be aware the this comet could bring enormous amount of debris with it and Earth will pass through the debris trail. This will probably take place around the 6th November 2011 or later.
Bron

test8873.gif

http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=C%2F2010%20X1;orb=1;cov=0;log=0;cad=0#orb
Frutselvrijdag 28 januari 2011 @ 20:58
quote:
Russian astronomers predicted Apophis may strike Earth on April 13, 2036

"Apophis will approach Earth at a distance of 37,000-38,000 kilometers on April 13, 2029. Its likely collision with Earth may occur on April 13, 2036," Professor Leonid Sokolov of the St. Petersburg State University said.

The scientist said, however, the chance of a collision in 2036 was extremely slim saying that the asteroid would likely disintegrate into smaller parts and smaller collisions with Earth could occur in the following years.

"Our task is to consider various alternatives and develop scenarios and plans of action depending on the results of further observations of Apophis," Sokolov said.

The asteroid, discovered in 2004, is considered the largest threat to our planet, although NASA scientists reduced the likelihood of a hazardous strike with Earth in 2036.

Russia's space agency announced its plans earlier to consider a project to prevent the large asteroid from colliding with Earth
:P
Resistorvrijdag 28 januari 2011 @ 21:33

Gewoon, leuk filmpje :)
-CRASH-vrijdag 28 januari 2011 @ 22:58
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 januari 2011 21:33 schreef Resistor het volgende:

Gewoon, leuk filmpje :)
Gewoon ..... omdat het al in Close encounters: Asteroiden op ramkoers (deel 1) staat.
Resistorzaterdag 29 januari 2011 @ 08:03
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 januari 2011 22:58 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Gewoon ..... omdat het al in Close encounters: Asteroiden op ramkoers (deel 1) staat.
Ik wist dat ik het eerder gezien had :@

Maar dat neemt niet weg dat hij alsnog in dit topic thuishoort :P
-CRASH-vrijdag 4 februari 2011 @ 23:40
2011 CQ1 - Very Close Approach
The newly discovered object, officially designated 2011 CQ1, will make a close Earth approach today February 04, 2011 around 19:40UT at ~0.03(LD)/0.00008(AU) or 11855 km.

2011 CQ1 has been discovered by R. A. Kowalski few hours ago in the course of the "Catalina Sky Survey" with a 0.68-m Schmidt + CCD. The object was moving at roughly 6 "/min and it was of magnitude ~19. According to its absolute magnitude H=32 this is a very small object, in the order of 2-3 meters.

Just few hours after his discovery, we have been able to follow-up this object using remotely a 0.35-m f/3.8 reflector + CCD of "Tzec Maun Observatory" in New Mexico. At the moment of our images (on February 04.46), "2011 CQ1" was moving at 23"/min and its magnitude was ~18.

Here you can see our image (stacking of 20 unfiltered exposures, 10 seconds each). Click on the image for a bigger version:

picture.jpg

While this is an animation showing the object movement in the sky:

Video op de site
According to Bill Gray (Findorb developer): "That perigee value is solid to within a few kilometers. So no chance of an impact, but still _very_ close!!"

The orbital element published here, are very interesting:

2011 CQ1
Perigee 2011 Feb 4.818749 TT = 19:38:59 (JD 2455597.318749)
Epoch 2011 Feb 4.8 TT = JDT 2455597.3 Find_Orb
q 11855.6869km (2000.0) P Q
H 32.1 G 0.15 Peri. 156.15870 -0.32177738 -0.84067340
Node 92.60696 -0.92360962 0.17747398
e 1.7936521 Incl. 25.85075 -0.20833766 0.51163581
From 11 observations 2011 Feb. 4 (6.3 hr); mean residual 0".362.

As shown by the ephemeris, 2011 CQ1 will be visible for a few hours. It would be really interesting to follow-up this object in the next few hours, during its very close approach when it will reach the magnitude 14!

UPDATE - February 04, 2011 - 19:35UT

On mpml mailing list, Andrew Lowe pointed out that "that 2011 CQ1 will transit the sun shortly after its close approach. Based on astrometry up to MPEC 2011-C14, its "centre line" will start to cross the earth at Feb. 4.831 UT around N11 E160, with mid-transit at Feb 4.844 (S24 W125; south Pacific) and ending at Feb 04.858 (S29 W30)"

Andrew has supplied three coordinates on the centerline:

First contact: Feb 4.831 UT 11N, 160E (west of the Marshall Islands,
near Enewetak)

Mid-transit: Feb 4.844 UT 24S, 125W (French Polynesia, east of
Pitcairn Island)

Final contact: Feb 4.858 UT 29S, 30W (south Atlantic, off the coast
of Brazil)

Following this suggestion, Bill Gray calculated a transit line plot showing the path over South America. You can see the charts here:

http://www.projectpluto.com/cq1.png

http://www.projectpluto.com/cq1a.png

By Giovanni Sostero & Ernesto Guido
-CRASH-zaterdag 5 februari 2011 @ 13:31
RECORD-SETTING ASTEROID:
Tiny asteroid 2011 CQ1 buzzed Earth on Feb. 4th even closer than we thought. According to JPL's Near Earth Object Program office, the meter-wide space rock was only 5480 km (0.85 Earth radii) over the Pacific Ocean at closest approach. That makes it the nearest non-impacting object in their catalog. The encounter was so close, Earth's gravity altered the course of the asteroid by a whopping 60 degrees.
Full story

2011cq1_s.gif
Trajectory of Asteroid 2011 CQ1 - February 4, 2011
Keiichizondag 6 februari 2011 @ 13:54
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 13:31 schreef -CRASH- het volgende:
RECORD-SETTING ASTEROID:
Tiny asteroid 2011 CQ1 buzzed Earth on Feb. 4th even closer than we thought. According to JPL's Near Earth Object Program office, the meter-wide space rock was only 5480 km (0.85 Earth radii) over the Pacific Ocean at closest approach. That makes it the nearest non-impacting object in their catalog. The encounter was so close, Earth's gravity altered the course of the asteroid by a whopping 60 degrees.
Full story

[ link | afbeelding ]
Trajectory of Asteroid 2011 CQ1 - February 4, 2011
Een astroide van 2m groot ongeveer zal niet zo desastreus zijn als deze in zou slaan. Voordat ie de grond bereikt heeft zou ie al voor een groot deel uit elkaar zijn gevallen.
Frutselzondag 6 februari 2011 @ 13:57
quote:
1s.gif Op zaterdag 5 februari 2011 13:31 schreef -CRASH- het volgende:
RECORD-SETTING ASTEROID:
Tiny asteroid 2011 CQ1 buzzed Earth on Feb. 4th even closer than we thought. According to JPL's Near Earth Object Program office, the meter-wide space rock was only 5480 km (0.85 Earth radii) over the Pacific Ocean at closest approach. That makes it the nearest non-impacting object in their catalog. The encounter was so close, Earth's gravity altered the course of the asteroid by a whopping 60 degrees.
Full story

[ link | afbeelding ]
Trajectory of Asteroid 2011 CQ1 - February 4, 2011
LOL, hij ging nu wel richting de maan :P
KABOOM :P
-CRASH-maandag 7 februari 2011 @ 04:49
quote:
1s.gif Op zondag 6 februari 2011 13:54 schreef Keiichi het volgende:

[..]

Een astroide van 2m groot ongeveer zal niet zo desastreus zijn als deze in zou slaan. Voordat ie de grond bereikt heeft zou ie al voor een groot deel uit elkaar zijn gevallen.
Ik zou toch geen ijzer/nikkel gevalletje van 2 meter op me dak willen krijgen....

Zoals de 2.7 meter grote Hoba meteoriet Grootfontein, Namibia
191053386_ddb5061e35.jpg

401px-Hoba_meteorite00.jpg





[ Bericht 11% gewijzigd door -CRASH- op 07-02-2011 05:10:40 ]
Keiichimaandag 7 februari 2011 @ 11:49
quote:
1s.gif Op maandag 7 februari 2011 04:49 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Ik zou toch geen ijzer/nikkel gevalletje van 2 meter op me dak willen krijgen....

Zoals de 2.7 meter grote Hoba meteoriet Grootfontein, Namibia
[ afbeelding ]
Je mag er vanuit gaan dat die meteoriet wel een stukje groter was toen in nog in de ruimte rond zweefde.
-CRASH-maandag 7 februari 2011 @ 16:11
quote:
1s.gif Op maandag 7 februari 2011 11:49 schreef Keiichi het volgende:

[..]

Je mag er vanuit gaan dat die meteoriet wel een stukje groter was toen in nog in de ruimte rond zweefde.
Rond de Hoba zijn geen andere sporen (brokstukken) gevonden.
Hij is naar onderen gekomen als 1 stuk,
quote:
Found in 1920, early ideas of recovering nickel
from the 60 ton chunk of solid metal soon were abandoned
as uneconomic. A subsequent attempt by the
American Museum of Natural History to obtain the
Hoba Meteorite for its display also came to nothing
because of transport difficulties, after which it was
declared a National Monument in 1955.

Surprisingly, no crater or altered rocks have been found at the impact site,
which together with the mere
fact of its survival as a single mass, suggests a low angle of atmospheric entry and a fairly low velocity to
allow a soft landing. During its passage through the Earth's atmosphere melting caused the shallow pits
and depressions on the meteorites upper surface.
Frutseldinsdag 8 februari 2011 @ 11:36
Nog een recente ontdekking die zeer dichtbij de aarde komt

Asteroid: 2011 CA7
Date: February 9
Distance: 0.3 LD
Diameter: 4 m

en:
Asteroid 2009 BD
Date: June 2
Distance: 0.9 LD
Diamter: 9 m
lipjesdinsdag 8 februari 2011 @ 13:02
quote:
1s.gif Op dinsdag 8 februari 2011 11:36 schreef Frutsel het volgende:
Nog een recente ontdekking die zeer dichtbij de aarde komt

Asteroid: 2011 CA7
Date: February 9
Distance: 0.3 LD
Diameter: 4 m

en:
Asteroid 2009 BD
Date: June 2
Distance: 0.9 LD
Diamter: 9 m
het komt steeds dichterbij
Frutseldinsdag 15 februari 2011 @ 12:42
quote:
Fireball in the skies over Salem County?
It’s a bird, it’s a plane ... no it’s a meteorite?

If you were lucky enough Monday, at around 12:45 p.m., you looked to the skies over Salem County and saw a majestic, flaming fireball falling through the atmosphere.

“So far we have 30 reports of a fireball moving in a general west to east direction as seen from the northeastern United States,” said American Meteor Society official Robert Lunsford Monday afternoon. “Daylight fireballs are rare and must be exceedingly bright to be noticed with the sun in the sky.”

One sighting happened right here in Salem County.

Woodstown resident Walt McGuniess called the Sunbeam and described the meteorite as it flew over top of Woodstown High School.

“I was out on a walk with my son and then I looked over top of Woodstown High School and this huge meteor came hurdling through the sky,” said McGuniess. “It was spectacular, like a huge fireworks display.”

Lunsford called it a random event.

“This was most likely a random event not associated with any known meteor shower,” said Lunsford. “This object was most likely the size of a small car before striking the upper atmosphere (and beginning to burn up).”

Lunsford said the fireball terminated over the Atlantic Ocean.

“There is no hope for recovering any possible debris,” he said.

A Ridgefield Park man said he saw the fireball after glancing out a window during a break from his work Monday. HL Devore works at GalleryCollection.com in North Jersey.

“It was an amazing sight. I have never seen anything like it,” said Devore. “Their was a flash of light then a trail of smoke.”

Devore took to the computer and as with most types of technology these days the work spread.

Descriptions of sightings exploded on the social networking websites Twitter and Facebook. Posts came from people in New Jersey, Philadelphia, Connecticut, New York and even Egypt.
Frutseldinsdag 1 maart 2011 @ 15:56
quote:
New record: 19 asteroids discovered in one night

A telescope high atop a volcano peak in Hawaii has set a new asteroid-hunting record: 19 space rocks discovered in one night, the most ever by a single telescope, astronomers say.

The Pan-STARRS PS1 telescope, located at the summit of Maui's Haleakala volcano, set the mark on Jan. 29, discovering 19 near-Earth asteroids. Two of the space rocks have orbits that will bring them extremely close to our planet in the next 100 years, so scientists will be keeping an eye on them, researchers said.

"This record number of discoveries shows that PS1 is the world's most powerful telescope for this kind of study," Nick Kaiser of the University of Hawaii, head of the Pan-STARRS project, said in a statement Thursday (Feb. 24). "NASA and the U.S. Air Force Research Laboratory's support of this project illustrates how seriously they are taking the threat from near-Earth asteroids."

Hunting for asteroids

Scientists discover asteroids by tracking their movement against the relatively static background of stars. To confirm their finds, researchers must make multiple observations within a few days or so to define the asteroids' orbits.

Otherwise, the asteroids are likely to be "lost," researchers said. Pan-STARRS PS1, which has been billed as the world's largest digital camera, is designed to snap hundreds of photos of the sky each night, then compare them to find moving asteroids in deep space.

Pan-STARRS astronomers picked up 30 potential asteroids on the night of Jan. 29. They sent their discoveries to the Minor Planet Center in Cambridge, Mass., which collects and distributes data about asteroids and comets, allowing other astronomers to re-observe the objects.

This helps spread the confirmation workload around to different teams, but the weather didn't cooperate well in this case, researchers said.

"Usually there are several mainland observatories that would help us confirm our discoveries, but widespread snowstorms there closed down many of them, so we had to scramble to confirm many of the discoveries ourselves," said Richard Wainscoat, also of the University of Hawaii.

Confirming the candidates

Wainscoat and several colleagues spent the next three nights following Jan. 29 searching for the asteroids, using telescopes at Mauna Kea Observatories in Hawaii.

They were able to confirm 12 of the space rocks, and other telescopes around the world confirmed another seven, bringing the total to 19.

The other 11 candidates got away, moving too far to be found, researchers said.

Two of the newly discovered space rocks will zip pretty close to Earth in the relatively near future. They pose no immediate danger, but a collision in the next century or so cannot be ruled out, researchers said.

The Pan-STARRS PS1 telescope ("PanSTARRS" is short for Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) was designed specifically to hunt for potentially threatening asteroids. It has a main mirror 60 inches (1.8 meters) wide and a powerful digital imaging system that includes a 1,400-megapixel camera.

PS1 began searching for asteroids in May 2010. The telescope takes more than 500 photos of the sky every night, researchers said.

A NASA team and other dedicated astronomers routinely search for near-Earth asteroids that could pose a potential impact risk to Earth.
-CRASH-woensdag 6 april 2011 @ 17:00
DOUBLE ASTEROID FLYBY:
It's notable when an asteroid flies past Earth closer than the Moon. Today, April 6th, two asteroids will do this. Newly-discovered space rocks 2011 GW9 and 2011 GP28 will zip through the Earth-Moon system at Earth-distances of 77,000 km and 192,000 km, respectively. Both are ten-meter class asteroids two to three times smaller than the Tunguska impactor of 1908. There is no danger of a collision.
BarraCupraCudawoensdag 6 april 2011 @ 20:11
jullie moeten World Invasion: Battle Los Angeles eens downloaden ;)
-CRASH-woensdag 6 april 2011 @ 20:40
quote:
1s.gif Op woensdag 6 april 2011 20:11 schreef BarraCupraCuda het volgende:
jullie moeten World Invasion: Battle Los Angeles eens downloaden ;)
SYFY is een andere afdeling
-CRASH-donderdag 7 april 2011 @ 16:34
1s.gif Op donderdag 7 april 2011 08:43 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
06-04-2011

Forse planetoïde komt buurten in november

nieuws4491a_wide.jpeg

Op 8 november is heel eventjes een ander hemellichaam dan de maan de meest nabije buur van de aarde. Op die dag scheert namelijk de 400 meter grote planetoïde 2005 YU55 op een afstand van iets meer dan 300.000 kilometer langs onze planeet. Naar kosmische maatstaven is dat een nipte misser, zeker voor een planetoïde van deze omvang.

Voor wetenschappers biedt de komst van 2005 YU55 een mooie gelegenheid om het hemellichaam met telescopen en radarinstrumenten te onderzoeken. Zo vaak krijgen ze de kans niet om zo'n aardscheerder van 'nabij' te bekijken. Gemiddeld komt er slechts eens in de dertig jaar een object van deze grootte zo dichtbij.

Hoewel 2005 YU55 tot de 'potentieel gevaarlijke planetoïden' wordt gerekend, is de kans klein dat het binnen afzienbare tijd tot een botsing met de aarde komt.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Saekerhettdonderdag 7 april 2011 @ 16:38
400 meter, damn dat zijn ongeveer 4 voetbalvelden, en dat binnen de afstand aarde-maan :o

Die kop je ook niet effe weg als die richting aarde komt.
BarraCupraCudadonderdag 7 april 2011 @ 18:19
quote:
1s.gif Op woensdag 6 april 2011 20:40 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

SYFY is een andere afdeling
vandaar de knipoog......
-CRASH-maandag 11 april 2011 @ 17:30
HORSESHOE ASTEROID DISCOVERED:
Astronomers from the Armagh Observatory in Northern Ireland
have found that recently-discovered asteroid 2010 SO16 has been following
Earth around the Sun for more than 250,000 years. Relative to our planet,
the asteroid describes a horseshoe-shaped path in space.
Strange, but true
Frutseldinsdag 12 april 2011 @ 22:04
quote:
1s.gif Op donderdag 7 april 2011 16:34 schreef -CRASH- het volgende:
[ afbeelding ] Op donderdag 7 april 2011 08:43 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
06-04-2011

Forse planetoïde komt buurten in november

[ afbeelding ]

Op 8 november is heel eventjes een ander hemellichaam dan de maan de meest nabije buur van de aarde. Op die dag scheert namelijk de 400 meter grote planetoïde 2005 YU55 op een afstand van iets meer dan 300.000 kilometer langs onze planeet. Naar kosmische maatstaven is dat een nipte misser, zeker voor een planetoïde van deze omvang.

Voor wetenschappers biedt de komst van 2005 YU55 een mooie gelegenheid om het hemellichaam met telescopen en radarinstrumenten te onderzoeken. Zo vaak krijgen ze de kans niet om zo'n aardscheerder van 'nabij' te bekijken. Gemiddeld komt er slechts eens in de dertig jaar een object van deze grootte zo dichtbij.

Hoewel 2005 YU55 tot de 'potentieel gevaarlijke planetoïden' wordt gerekend, is de kans klein dat het binnen afzienbare tijd tot een botsing met de aarde komt.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Dat is volgens mij toch "Lutetia"?
Vraag me af of de baan van dat ding niet door de krachten van aarde/maan iets veranderd wordt. Kunnen ze dat allemaal vooraf berekenen enzo?
Frutseldonderdag 5 mei 2011 @ 16:02
quote:
Massive asteroid nearing earth in november
A massive asteroid will fly within the moon's orbit narrowly missing Earth later this year.

The space rock, called YU55, will hurtle past our planet at a distance of just 201,700 miles during its closest approach on November 8.

That is closer to Earth than the moon, which orbits 238,857miles away on average.
With a width of some 400metres and weighing 55million tons, YU55 will be the largest object to ever approach Earth so close.

Nasa spokesman Don Yeomans said: 'On November 8, asteroid YU55 will fly past Earth and at its closest approach point will be about 325,000kms away.This asteroid is about 400 metres wide - the largest space rock we have identified that will come this close until 2028.'

Despite YU55's close proximity to Earth, its gravitational pull on our planet will be 'immeasurably miniscule'.

Mr Yeomans added: 'During its closest approach, its gravitational effect on the Earth will be so miniscule as to be immeasurable. It will not affect the tides or anything else.'

It is, however, still officially labelled a 'potentially hazardous object' - if it was to hit Earth, it would exert a force the equivalent of 65,000 atomic bombs and leave a crater six miles wide and 2,000ft deep.

YU55 was discovered by Robert McMillan, head of the Nasa-funded Spacewatch Program at the University of Arizona, Tucson in December 2005.

It orbits the sun once every 14 years but will not collide with Earth for at least a century.

'YU55 poses no threat of an Earth collision over, at the very least, the next 100 years,' Mr Yeomans said.

Scientists around the world have long been discussing ways of deflecting potentially hazardous asteroids to prevent them hitting Earth.

One of the more popular methods is to detonate a nuclear warhead on an approaching asteroid to deflect it from its orbital path.

Last year, physicist David Dearborn of the Lawrence Livermore National Laboratory in the US argued that nuclear weapons could be the best strategy for avoiding an asteroid impact - especially for large asteroids and with little warning time.
2028 komt zeker MN4? Apophis of hoe heet dat ding? :P
-CRASH-dinsdag 24 mei 2011 @ 12:55
COMET FIREBALL:
quote:
Residents of Atlanta, Georgia, and surrounding areas were startled on Friday night, May 20th around 10:47 EDT, when an object brighter than a full Moon streaked across the southern sky. "It appears to have been a disintegrating piece of comet," reports Bill Cooke of NASA's Meteoroid Environment Office. In this 1/3-speed video, recorded by a NASA fireball camera at the Tellus Science Museum in Cartersville, GA, fragments can be seen flying away from the bright exploding core:


Using data from multiple cameras, Cooke was able to triangulate the fireball's flight path. "Before it hit Earth, this object was in an orbit much like that of Halley's Comet." That doesn't mean the fireball came from Halley's Comet itself, but rather that it belongs to the Halley Family. Cooke continues: "This icy, fragile object was about 2 meters wide, hit the atmosphere at a speed of 38.5 km/s (86,000 mph), and completely disintegrated about 60 km above ground." Observers along the ground track reported bright blue-green flashes, luminous sparkles, and distinct fireball-shadows. "It was the brightest event we've seen in the three year history of our meteor network," adds Cooke.

The comet-chunk broke into at least four fragments. Cooke is analyzing the dynamics of each one to learn more about the parent body and to find out if any pieces might have reached the ground. Stay tuned for updates.


[ Bericht 5% gewijzigd door -CRASH- op 24-05-2011 13:05:58 ]
Frutselmaandag 27 juni 2011 @ 15:46
quote:
Near Earth Asteroid over Antarctica today
An asteroid the size of a tour bus will fly past Earth today (June 27) so closely it will be beneath some of the planet's satellites.

The rock, named asteroid 2001 MD will zoom by just 7,500 miles (12,000 km) above the planet, making a sharp turn forced by Earth's gravity before winging off into space again. The flyby will occur at about 1 pm ET (1714 GMT).

There is no risk of an impact, NASA scientists said. The space rock, estimated to be between 29 to 98 feet (9 to 30 meters) wide, is likely too small to survive a plunge through our atmosphere anyway. An asteroid this size, if it were mostly stony, would break apart and burn up before hitting the surface. Iron-heavy space rocks are better at surviving the fiery entry, however.

Either way, calculations show that asteroid 2001 MD will make a dogleg shift in its trajectory and scoot on by.

"There is no chance that 2011 MD will hit Earth but scientists will use the close pass as opportunity to study it with radar observations," astronomers with NASA's Asteroid Watch program at JPL said. [Photos: Asteroids in Deep Space]

At closest approach, the asteroid will be above the coast of Antarctica. It will be well below geosynchronous satellites, which orbit 22,236 miles (35,786 km) above Earth. Experts say there is little chance the rock will hit a satellite, simply because of the vast expanse and relatively small number of satellites.

The asteroid will remain well above the orbit of the International Space Station.

Objects this size make similarly close passes every 6 years or so, NASA estimates. However, not all of them are discovered. This rock was discovered June 22. The closest recorded space rock pass was made by asteroid 2011 CQ1, which came within 3,400 miles (5,471 kilometers) of Earth on Feb. 4 of this year.

The asteroid will be visible in medium-sized telescopes by experienced observers who are able to find and track a moving object. Even NASA doesn't expect to see much, however.

"We won't likely be releasing photos of the object since they would only be points of light," Don Yeomans, of NASA's Near-Earth Object Program Office at NASA's Jet Propulsion Laboratory, told SPACE.com. "Radar astronomers will attempt observations but 2011 MD is so small that even if successful, there are not likely to be any noteworthy images released."
lipjesmaandag 22 augustus 2011 @ 13:45
hier is ook nog wel een leuke die eraan komt:

2005 YU55
Dichtsbijzijnste afstand die ik kan zien op JPL is 0.0023AU
Volgens JPL ook wel : 0.8LD

Grootte: 110 m - 240 m
Snelheid in km/s: 13.72
Aankomst Fly-by: 2011-Nov-08

Links:
http://en.wikipedia.org/wiki/2005_YU55
http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=2005 YU55;orb=1
Frutselmaandag 22 augustus 2011 @ 14:05
quote:
7s.gif Op maandag 22 augustus 2011 13:45 schreef lipjes het volgende:
hier is ook nog wel een leuke die eraan komt:

2005 YU55
Dichtsbijzijnste afstand die ik kan zien op JPL is 0.0023AU
Volgens JPL ook wel : 0.8LD

Grootte: 110 m - 240 m
Snelheid in km/s: 13.72
Aankomst Fly-by: 2011-Nov-08

Links:
http://en.wikipedia.org/wiki/2005_YU55
http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=2005 YU55;orb=1
Die moeten we toch met het blote oog kunnen zien ? :P
lipjesmaandag 22 augustus 2011 @ 14:16
quote:
0s.gif Op maandag 22 augustus 2011 14:05 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Die moeten we toch met het blote oog kunnen zien ? :P
ik hoop het wel, vraag me ook af of onze zwaartekracht of die van de maan een impact heeft op zijn baan, zo niet komt hij ergens in 2020+ weer langs, ben even de datum verloren
Frutselvrijdag 26 augustus 2011 @ 08:44

Meteoriet gespot boven Peru
MikelenniuMvrijdag 26 augustus 2011 @ 08:54
:o Das wel een flinke!
lipjesvrijdag 26 augustus 2011 @ 10:24
waarom kunnen mensen camera's nooit stil houden
Godshandvrijdag 26 augustus 2011 @ 13:35
quote:
7s.gif Op vrijdag 26 augustus 2011 10:24 schreef lipjes het volgende:
waarom kunnen mensen camera's nooit stil houden
Omdat je dan een statief moet hebben :P
Frutselmaandag 29 augustus 2011 @ 14:01
quote:
Veroorzaakte meteoriet bosbrand in Peru?

Peru kreeg gisterennamiddag mogelijk te maken met de inslag van een meteoriet. Of de meteoriet ook de grond geraakt heeft, is nog niet duidelijk. Wel worden bosbranden ten zuiden van Cusco aan de inslag toegeschreven. Het leverde in elk geval opmerkelijke beelden op, hoewel we niet kunnen bevestigen dat het om een meteoriet gaat.

De inwoners van Cusco zagen het object door de lucht schieten, terwijl het door de atmosfeer drong. Experts gaan er van uit dat het om een meteoriet gaat. Uiteindelijk verdween de meteoriet achter de horizon. De politie ondervraagt boeren in de omgeving van de stad om na te gaan of het object ook geland is. Cusco ligt in de buurt van Machu Picchu, het Inca-monument dat jaarlijks tienduizenden toeristen lokt. Per dag worden maar 200 mensen toegelaten om Machu Picchu te bezoeken.

Meteoriet in 2007
In 2007 kreeg Peru al eens een inslag van een meteoriet te zien. Die is toen nabij de grens met Bolivia gevallen. Het object had de grootte van een basketbal en liet een krater achter met een diameter van ruim 13 meter. Het materiaal waaruit die meteoriet bestond was 4,5 miljard jaar oud, vergelijkbaar met ons zonnestelsel.

Dinosauriërs
Meteorieten zijn stukjes steen en soms metaal, die de val naar de Aarde overleven. Ze zijn meestal ontstaan na een botsing tussen twee asteroïden. Onder impuls van de zwaartekracht op onze planeet halen ze snelheden tot 11,2 kilometer per seconde. Ze kunnen niet groter dan een millimeter zijn, maar sommige meteorieten zijn groter dan een voetbalveld. Volgens een theorie zou zo'n object 65 miljoen jaar geleden verantwoordelijk geweest zijn voor het uitsterven van de dinosauriërs.

Een vliegtuig?
Jaarlijks komen honderden meteorieten op Aarde terecht, maar slechts een handvol wordt teruggevonden. Het is dus niet zeker of dit exemplaar gevonden zal worden. Bovendien is niet iedereen op YouTube ervan overtuigd dat dit een meteoriet is. Hier en daar wordt geopperd dat het gewoon een vliegtuig is waarvan de uitgestoten brandstof door de ondergaande zon verlicht wordt. (gb)
Is it a bird? is it a meteor? is it a plane? no it's superjetfuel!
-CRASH-maandag 29 augustus 2011 @ 23:51
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2011 14:01 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Is it a bird? is it a meteor? is it a plane? no it's superjetfuel!
Opname is 100% van een vliegtuig
Coelhowoensdag 31 augustus 2011 @ 11:42
quote:
0s.gif Op maandag 29 augustus 2011 23:51 schreef -CRASH- het volgende:

Opname is 100% van een vliegtuig
4 motoren, 2 strepen per vleugel. 747 wellicht. De beelden zullen waarschijnlijk rond zonsondergang opgenomen zijn, waardoor de oranje gloed te verklaren is.
Frutselwoensdag 21 september 2011 @ 13:36
quote:
Hij kan zomaar vallen - UARS
Het zou zomaar kunnen dat iemand op aarde deze week een afgedankte satelliet op zijn snufferd krijgt. Maar de kans is klein, melden Amerikaanse ruimtedeskundigen van NASA. En het is nog nooit eerder voorgekomen.

Toch houden de ruimtedeskundigen de komende dagen de afgeschreven kunstmaan Upper Atmosphere Research Satellite in de gaten. Want je weet maar nooit, natuurlijk.

Halve ton
Wat weten de deskundigen? Ze weten vrij zeker dat de satelliet in zo'n 26 stukken zal breken als het dichter bij de aarde komt. Ook verwachten ze dat de satelliet, die nu 6 ton weegt, door verbranding in de dampkring veel van zijn volume zal kwijtraken. Een halve ton zal uiteindelijk op het aardoppervlak komen, meldden ze.

Wat ze echter nog niet precies weten is wáár en wanneer de kunstmaan op aarde neerstort. Het puin valt rond vrijdag 23 september, denken ze. En: alle continenten behalve Antarctica kunnen getroffen worden.

De NASA dringt erop aan dat diegene die het ruimteafval vindt, het niet moet aanraken maar de autoriteiten moet bellen.

Één op 3200
Maar hoe groot is nu de kans dat iemand op aarde getroffen wordt? Daar hebben de wetenschappers ook een berekening voor gemaakt: één op 3200 - (geen 2300, zoals hier eerder vermeld).
Kans dat je dus een vuurbal ziet één dezer dagen is zeker aanwezig :Y
lipjeswoensdag 21 september 2011 @ 13:46
De NASA dringt erop aan dat diegene die het ruimteafval vindt, het niet moet aanraken maar de autoriteiten moet bellen.

Ben gek, wil het dan wel eens van dichtbij bekijken.
Frutselwoensdag 21 september 2011 @ 13:49
Vrijdag de 23e gaan de Palestijnen naar de VN voor de aanvraag van het lidmaatschap, waar denk je nou dat de VS deze satelliet op de 23e laten neerstorten O-)

Per ongeluk dan he :P
lipjeswoensdag 21 september 2011 @ 14:00
maar maar maar
ze zeggen dat ze hem neit kunnen besturen

wel toepasselijk trouwens is dit:

Wat ze echter nog niet precies weten is wáár en wanneer de kunstmaan op aarde neerstort

maar

alle continenten behalve Antarctica kunnen getroffen worden.
Frutseldinsdag 11 oktober 2011 @ 12:07
quote:
Asteroide 2005 YU55 in aantocht
Op 8 november 2011 zal de vrij grote asteroïde 2005 YU55 de aarde in astronomische termen op een haartje na voorbij scheuren. 2005 YU55 zal op zijn dichtstbijzijnde punt slechts ongeveer 324.604 kilometer en een sjiek van de aarde verwijderd zijn, en dat is dichterbij dan onze maan. Want de maan bevindt zich zelfs tijdens het perigeum, het punt waar ze het dichtste bij de aarde staat, op een afstand van 363.345 kilometer.

De asteroïde 2005 YU55 zal met zijn breedte van circa 400 meter en een gewicht van circa 55 miljoen ton de grootste massieve rotsmassa ooit geïdentificeerd zijn die de aarde zo dicht zal naderen. Tot in 2028 alleszins. Ondanks de grote massa en de dichte nadering tot de aarde zal de aantrekkingskracht van 2005 YU55 op onze aarde te verwaarlozen zijn.

Desalniettemin blijft 2005 YU55 een potentieel gevaarlijk object (potentially hazardous object). Mocht de asteroïde op aarde inslaan dan zou er een krater van 10 kilometer breed en 600 meter diep achterblijven. De kracht van de impact zou te vergelijken zijn met 65.000 atoombommen. De eerstkomende 100 jaar hoeven we echter geen rekening houden met een eventuele impact.

De asteroïde 2005 YU55 werd in december 2005 ontdekt door Dr. Robert S. McMillan, hoofd van het Spacewatch Program bij de Universiteit van Arizona. 2005 YU55 doet 14 jaar over zijn baan rond de zon en zal de komende eeuw niet in botsing komen met de aarde.
Frutselwoensdag 26 oktober 2011 @ 11:09
2005_YU55_approach_movie.gif
lipjeswoensdag 26 oktober 2011 @ 11:17
vraag me af of deze van de aarde af te zien zal zijn
Frutselwoensdag 26 oktober 2011 @ 11:19
Vroeg ik me eerder ook al af...bij helder weer, op een donkere plek en weten waar je moet kijken zou het mogelijk moeten kunnen zijn verwacht ik..maar zeker weten doe ik het niet
lipjeswoensdag 26 oktober 2011 @ 11:21
quote:
0s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 11:19 schreef Frutsel het volgende:
Vroeg ik me eerder ook al af...bij helder weer, op een donkere plek en weten waar je moet kijken zou het mogelijk moeten kunnen zijn verwacht ik..maar zeker weten doe ik het niet
en dan natuurlijk ook nog hopen dat die niet langs de verkeerde kant van de aardbol gaat
Frutselwoensdag 26 oktober 2011 @ 11:46
of stiekum toch tegen de aardbol :')
Godshandwoensdag 26 oktober 2011 @ 22:14
quote:
0s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 11:46 schreef Frutsel het volgende:
of stiekum toch tegen de aardbol :')
Of de maan?
lipjesdonderdag 27 oktober 2011 @ 10:52
quote:
0s.gif Op woensdag 26 oktober 2011 11:46 schreef Frutsel het volgende:
of stiekum toch tegen de aardbol :')
de troll-meteoor

Ik ga langs jullie heen, lekker puh
en dan ineens, ohnee toch niet *KNAL*
-CRASH-maandag 7 november 2011 @ 22:08
ASTEROID FLYBY:
NASA radars are monitoring 2005 YU55, an asteroid the size of an aircraft carrier, as it heads for a Nov. 8th flyby of the Earth-Moon system. There is no danger to our planet. At closest approach on Tuesday at 3:28 pm PST (23:28 UT), the 400m-wide space rock will be 324,600 kilometers away, about 85% the distance from Earth to the Moon.
Frutselwoensdag 22 februari 2012 @ 13:52
quote:
Meteor over Canada
A meteor that lit up the night sky of western Saskatchewan and eastern Alberta Tuesday night likely landed in the North Battleford area. Those who saw the meteor as it passed through the Earth's atmosphere about 9:45 p.m. described it as a streak or a bright flash of light across the sky. "I get up, I look east and there was a great ball of fire coming out of the sky. It was kind of an orange-yellow on the first part of the ball and then it had a green-reddish tail on the end of it," eyewitness Shane Taylor said. Alan Hildebrand, a professor in the department of geoscience at the University of Calgary, confirmed the flash was a meteor. He says video of the meteor's path was captured in Calgary and Lucky Lake. Hildebrand says the chunk of asteroid broke up on impact with the Earth's surface and weighed about 100 kilograms.
Godshandwoensdag 22 februari 2012 @ 19:48
quote:
Vaag filmpje

Maar die meteoriet heeft dus ergens een kleine krater gemaakt bij Calgary?

100 kilo is nog best wat, en met de snelheid van de meteoriet, moet er een grote kracht qua impact zijn geweest.,,
-CRASH-donderdag 23 februari 2012 @ 22:52
It broke up on impact.... Lijkt erop dat er geen grote krater zal zijn

Frutselmaandag 27 februari 2012 @ 19:36
quote:
Asteroide scheert vlak langs de aarde in februari 2013
Volgend jaar zal een asteroïde vlak langs onze planeet scheren. Op 15 februari 2013 zal steenhomp 2012DA14 op 'slechts' 29.000 kilometer afstand de Aarde passeren. Dat is dichter bij het aardoppervlak dan bijvoorbeeld de geostationaire satellieten die in een baan rond de Aarde zweven. Die draaien een baan op een kleine 36.000 kilometer hoogte.

Het hemellichaam is tussen 40 en 95 meter groot. Het is ontdekt door de Spaanse sterrenwacht La Sagra. Astronomen overal ter wereld houden 2012 DA14 nu in het oog om de precieze grootte en traject te weten te komen. De planetoïde maakt deel uit van een klasse asteroïden waarvan vele potentieel met ons in botsing kunnen komen.

Wetenschappers volgen ook een asteroïde die in 2040 een bedreiging zou kunnen voor onze planeet. Dat meldt de gezaghebbende website space.com. Het gaat om planetoïde 2011 AG5 die ongeveer 140 meter groot is. Het hemellichaam kan in 2040 zo dichtbij onze planeet komen dat sommige wetenschappers een discussie willen opstarten over een manier om het ding af te wenden, aldus de site.
Opmerkelijk detail is dat ook deze asteroide pas net ontdekt is. En het is best nog een flinke :{
Frutseldinsdag 28 februari 2012 @ 20:29
quote:
2011 AG5 may pose threat in 2040
Scientists are keeping a close eye on a big asteroid that may pose an impact threat to Earth in a few decades.

The space rock, which is called 2011 AG5, is about 460 feet (140 meters) wide. It may come close enough to Earth in 2040 that some researchers are calling for a discussion about how to deflect it.

Talk about the asteroid was on the agenda during the 49th session of the Scientific and Technical Subcommittee of the United Nations Committee on the Peaceful Uses of Outer Space (COPUOS), held earlier this month in Vienna.

A UN Action Team on near-Earth objects (NEOs) noted the asteroid’s repeat approaches to Earth and the possibility — however remote — that 2011 AG5 might smack into our planet 28 years from now.

The object was discovered in January 2011 by Mount Lemmon Survey observers in Tucson, Ariz. While scientists have a good bead on the space rock's size, its mass and compositional makeup are unknown at present. [The 7 Strangest Asteroids in the Solar System]

"2011 AG5 is the object which currently has the highest chance of impacting the Earth … in 2040. However, we have only observed it for about half an orbit, thus the confidence in these calculations is still not very high," said Detlef Koschny of the European Space Agency’s Solar System Missions Division in Noordwijk, The Netherlands.

"In our Action Team 14 discussions, we thus concluded that it not necessarily can be called a ‘real’ threat. To do that, ideally, we should have at least one, if not two, full orbits observed," Koschny told SPACE.com.

Koschny added that the Action Team did recommend to the NEO Working Group of COPUOS to use 2011 AG5 as a "desktop exercise" and link ongoing studies to the asteroid.

"We are currently also in the process of making institutions like the European Southern Observatory aware of this object," Koschny said. "We hope to make the point that this object deserves the allocation of some special telescope time."

Non-zero impact probability

The near-Earth asteroid 2011 AG5 currently has an impact probability of 1 in 625 for Feb. 5, 2040, said Donald Yeomans, head of the Near-Earth Object Observations Program at NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Calif.

This impact probability isn't set in stone, however. So far, researchers have been able to watch the asteroid for just a short time — the first nine months of 2011 — and the numbers may change after further observation, Yeomans told SPACE.com. [Photos: Asteroids in Deep Space]

"Fortunately, this object will be observable from the ground in the 2013-2016 interval," Yeomans said. In the very unlikely scenario that its impact probability does not significantly decrease after processing these additional observations, "there would be time to mount a deflection mission to alter its course before the 2023 keyhole," he added.

Keyholes are small regions in space near Earth through which a passing NEO's orbit may be perturbed due to gravitational effects, possibly placing it onto a path that would impact Earth.

Prudent course of action

2011 AG5 may zip through such a keyhole on its close approach to Earth in February 2023, which will bring the asteroid within 0.02 astronomical units (1.86 million miles, or 2.99 million kilometers) of Earth.

One astronomical unit is the average distance between Earth and sun, which is approximately 93 million miles (150 million km).

According to a JPL estimate, the 2023 keyhole — through which 2011 AG5 must pass in order for there to be a real chance of an Earth impact in 2040 – is roughly 62 miles (100 km) wide.

"Although this keyhole is considerably larger than the Apophis keyhole in 2029, it would still be a straightforward task to alter the asteroid’s trajectory enough to miss the keyhole – and hence the impact in 2040," Yeomans noted, referring to the asteroid Apophis, which could threaten Earth in 2036 if it zips through a keyhole in 2029.

"The prudent course of action is then to wait at least until the 2013 observations are processed before making any preliminary plans for a potential deflection mission," Yeomans said.

Processing additional observations in the 2013-2016 time period, he added, "will almost certainly see the impact probability for 2011 AG5 significantly decrease."

Wanted: Higher-fidelity assessment

"Yes, the object 2011 AG5 was much discussed at the AT 14 meetings last week, but perhaps prematurely," said Lindley Johnson, NASA’s NEO Observations Program Executive in Washington, D.C.

Johnson said NEO watchers have flagged the asteroid "as one we should keep an eye on." At present, he said, while researchers have better preliminary orbit data for 2011 AG5 than for many other asteroids in the NEO catalog, "we have only medium confidence in the derived orbital parameters."

"Fortunately, we are confident our uncertainties in the current orbit model will be reduced when we will have good observation opportunities in September 2013 with the larger follow-up assets," Johnson told SPACE.com. Observing opportunities are even better, he added, starting in November 2015 and for several months thereafter.

"This, in turn, will enable us to better assess the likelihood of any ‘keyhole’ passage in 2023 and therefore a much higher fidelity assessment of any impact probability for the 2040 time frame," Johnson said. [5 Reasons to Care About Asteroids]

"So, rather than a need to immediately jump to space mission solutions, the situation with 2011 AG5 shows the value of finding potentially hazardous objects early enough so that there is time for a methodical approach of observation and assessment as input to any need for an expensive spacecraft mission," Johnson said. "A more robust survey capability would improve the data available to make such assessments."

Decision challenge

Long-time NEO specialist and former Apollo astronaut Russell Schweickart played an active role in the dialogue about 2011 AG5. He represented the Association of Space Explorers (ASE) Committee on Near Earth Objects and presented to the Action Team an analysis of the situation with 2011 AG5.

The space rock presents a "decision challenge" to the international community, Schweickart suggested, "in the unlikely chance that its current low, but significant probability of impacting Earth in 2040 continues to increase after additional tracking becomes available."

Schweickart spotlighted a rough Association of Space Explorers analysis of the options to deflect the asteroid in the future, in the unlikely scenario that the Earth impact probability continues to increase.

He also provided to the Action Team several new appraisals of options for deflection of asteroid 2011 AG5 to avoid a potentially dangerous Earth encounter in 2040.

Delayed deflection campaign

A decision date for a keyhole deflection is very soon, if not now, Schweickart suggested. Asteroid 2011 AG5 represents an actual threat that underscores the need for a NEO hazard decision-making structure within the UN COPUOS, he said.

Based on the latest analysis, Schweickart reported, a deflection campaign delayed until after the 2023 close approach appears marginally possible, as long as a decision to commit is made immediately thereafter.

In the low-probability case in which the impact threat of the asteroid persists beyond its 2013 apparition, "should a keyhole deflection campaign be foregone — for whatever reason — the international community may be faced with the difficult decision of choosing between an expensive multikinetic impactor or a nuclear explosive to prevent an impact should the NEO indeed pass through the keyhole," Schweickart said.

The timelines that would be required to mount a successful deflection of the asteroid, Schweickart told SPACE.com, might be challenging.

But first things first — researchers stress that more study of the asteroid’s trajectory is called for. The next tracking opportunities of 2011 AG5 will occur in September 2013, and then again in November 2015.

NASA chief: We still have time

In response to a letter from Schweickart regarding 2011 AG5, NASA Administrator Charles Bolden said that 2011 AG5 is "high on NASA’s list of NEOs to monitor for impact hazard potential," adding that "we take these duties very seriously."

Bolden also noted the opportunities for highly accurate ground-based observations in the near future.

"Based on these observations, a more informed assessment can then be made on the need for any type of mitigation," he said.

Bolden also remarked that the asteroid makes an apparition in 2015, more than seven years before the close keyhole passage in 2023 that could set in motion an Earth impact in the 2040 time frame.

"As a point of comparison, NASA’s Deep Impact mission [the Deep Impact probe smashed into comet Tempel 1 in July 2005] was conducted in six years from selection to impact under much less urgency, demonstrating the adequacy of a seven-year period for any necessary response," Bolden said.
Frutseldinsdag 28 februari 2012 @ 21:21
Grote kans dat enorm rotsblok Aarde in 2040 ramt
lipjeswoensdag 29 februari 2012 @ 09:45
imho vind ik 140meter niet echt heel erg groot
als dat een impact wordt, is het nog maar de vraag hoeveel er van over is zodra hij door de damnkring is.
140 meter kan nog wel redelijk wat schade aanrichten, maar globaal-levensbedreigend?
Frutselzondag 4 maart 2012 @ 16:04
BBC
quote:
Bright meteorite over Britain
Police forces say have they received a number of calls reporting what is believed to have been a meteorite.

Reports of a "bright light" and an "orange glow" came in across the north of England and Scotland at about 21:40 GMT amid fears a plane had crashed.

The Met Office tweeted: "Hi All, for anyone seeing something in the night sky, we believe it was a meteorite."

Durham Police said air traffic control had confirmed there had not been any incidents of aircraft in difficulties.

A force spokeswoman said: "The sightings are believed to be either an asteroid burning out or similar which has been restricted to the upper atmosphere only."

Meteorites are large rocks originating in outer space, which, when they enter the Earth's atmosphere, tend to heat up and emit light, forming a fireball, also known as a shooting star.
'Ball of fire'

Professor David Whitehouse, an astronomer, said: "Occasionally you get a very big piece of debris coming into the Earth's atmosphere and this causes a fireball and, when you see this fireball breaking up, you're seeing the wreckage of a planet that couldn't form properly when the solar system was young and a bit of rock that has been orbiting the Sun for perhaps thousands of millions of years."

Adrian West, of Meteorwatch, said he had seen reports of sightings from Scotland to Devon.

He said he saw it in Berkshire and believed it could have gone down in the English Channel or the Bay of Biscay.
Adam Hepworth, from Helensburgh, in Argyll, told the BBC: "I was leaving work and getting into my car and I noticed a really bright light moving slowly across the sky.

"At first I thought it was a sky lantern but then I realised it couldn't have been due to the speed that it was moving. I then thought perhaps it is a plane that had caught fire.

"I knew it was really odd and sat there for a few minutes just staring at it."

Grampian Police said many people had reported seeing a "flare or a bright object with a tail", while Dumfries and Galloway Constabulary said it had received reports of a "large ball of fire in the sky".

Hundreds of people tweeted about what they had seen and the Kielder Observatory, in Northumberland, said a "huge fireball" had been seen travelling from north to south over the county.

The Observatory posted on Twitter: "Of 30 years observing the sky #fireball best thing I have ever seen period."

'Red sparks'

One witness, from Cheshire, told the BBC: "It was about the size of a football... and there was bright red large sparks flying off it and also it had a tail as well."

Another, who called BBC Radio 5 live's Stephen Nolan programme, said: "I looked up and saw these two huge tails of light coming off it and I thought it was a plane on fire going down into Edinburgh.

"It was massive, there was the red at the back of it, then these two huge white tails and then these blue bits at the very end."
-CRASH-zondag 4 maart 2012 @ 18:49
Een mooie opname. Vooral omdat ie langs de maan scheert


Frutselzondag 4 maart 2012 @ 23:21
quote:
Watch the skies Februari 2013
Scientists are predicting that the asteroid 2012 DA14 has a good chance of colliding with Earth in eleven months. Watch the skies in February 2013!

According to RT, NASA has confirmed that the 60 meter (or 197 feet) asteroid, which was spotted by Spanish stargazers in February this year, has a good chance of colliding with earth.

The scientists suggest confronting this asteroid with either big guns or, more strangely, with paint. The problem with either option is that there is no time to build a spaceship for the operation.
A spaceship could either shoot the asteroid down or simply crash into it - this would either break it into pieces or throw it off course.

NASA expert David Dunham suggested: “We could paint it.”

The paint would change the asteroid's ability to reflect sunlight, alter its spin and change its temperature. However, even taking the asteroid off course could be dangerous when it returns in 2056, according to Aleksandr Devaytkin the head of the observatory in Russia’s Pulkovo, as told to Izvestia in Russia recently.

The asteroid's closest approach to earth is scheduled for 15 February 2013, when they predict that the distance between it and earth will be under 27,000 km (16,700 miles).
With the asteroid zooming that low, it will be too late to do anything with it besides trying to predict its final destination and the consequences of impact.

However, NASA's David Dunham did say: “The asteroid may split into pieces entering the atmosphere. In this case, most parts of it will never reach the planet’s surface.”
But theories are that if the entire asteroid did crash into the planet, the impact will be as hard as in the Tunguska blast, which in 1908 knocked down trees over a total area of 2,150 sq km (830 sq miles) in Siberia.

So keep your head down and watch the skies.
-CRASH-zondag 4 maart 2012 @ 23:53
Tegen die tijd maar in de kelder gaan zitten ;)
-CRASH-maandag 5 maart 2012 @ 00:24
quote:
quote:
7s.gif Op woensdag 29 februari 2012 09:45 schreef lipjes het volgende:
imho vind ik 140meter niet echt heel erg groot
als dat een impact wordt, is het nog maar de vraag hoeveel er van over is zodra hij door de damnkring is.
140 meter kan nog wel redelijk wat schade aanrichten, maar globaal-levensbedreigend?
Al breekt ie in stukken.....
En dan moet je eens bedenken dat de veroorzaker van de Arizona crater maar 45 meter groot was.
Frutselmaandag 5 maart 2012 @ 13:48
article-2110396-1205FFF0000005DC-99_468x286.jpg
A spectacular shot of the meteor taken by amateur astronomer Graeme Whipps in northern Scotland
lipjesmaandag 5 maart 2012 @ 14:08
quote:
0s.gif Op maandag 5 maart 2012 00:24 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

[..]

Al breekt ie in stukken.....
En dan moet je eens bedenken dat de veroorzaker van de Arizona crater maar 45 meter groot was.
Het zal inderdaad wel een schade en slachtoffers geven, maar een global killer? nee.
De schade kan hooguit vergroot worden door een oceanische impact.
Dat kan dan wel weer een enorme golf geven, maar dan zitten wij in NL nog vrij veilig aangezien wij de UK hebben als golfbreker.
-CRASH-maandag 5 maart 2012 @ 19:42
quote:
7s.gif Op maandag 5 maart 2012 14:08 schreef lipjes het volgende:

[..]

Het zal inderdaad wel een schade en slachtoffers geven, maar een global killer? nee.
De schade kan hooguit vergroot worden door een oceanische impact.
Dat kan dan wel weer een enorme golf geven, maar dan zitten wij in NL nog vrij veilig aangezien wij de UK hebben als golfbreker.
Een Tsunami slaat om een eiland heen.
Dus Nederland is niet veilig
lipjesdinsdag 6 maart 2012 @ 10:16
quote:
0s.gif Op maandag 5 maart 2012 19:42 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Een Tsunami slaat om een eiland heen.
Dus Nederland is niet veilig
Vandaar ook de opmerking vrij veilig en niet volledig ;)
lipjesmaandag 26 maart 2012 @ 13:21
Gaat leuk worden komende dagen:

ObjectName CloseApproach Date MissDistance(AU) MissDistance(LD) EstimatedDiameter*

(2012 FP35) 2012-Mar-26 - 0.0011 - 0.4 - 7.1 m - 16 m
(2012 FS35) 2012-Mar-26 - 0.0004 - 0.2 - 2.4 m - 5.4 m
en als klap op de vuurpijl

(2012 EG5) 2012-Apr-01 - 0.0015 - 0.6 - 37 m - 83 m

Bron: http://neo.jpl.nasa.gov/ca/
Frutseldinsdag 3 april 2012 @ 13:29
quote:
Asteroide scheert langs aarde
Een asteroïde van 45 meter lang, die slechts twee weken geleden op Hawaï gespot werd, is gisteren rakelings langs onze planeet gescheerd. De inslag van de asteroïde zou evenveel vernieling hebben gebracht als een atoombom.

De asteroïde 2012 EG5 vloog korter bij de aarde dan de maan op een afstand van 230.000 kilometer. Had zij zondag de aarde geraakt om halftien 's morgens, dan was ze ontploft met de kracht van een atoombom. De inslag had echter nooit zulke verregaande gevolgen gehad als 65 miljoen jaar geleden, toen de dinosaurussen uitstierven.

Het was dus gelukkig geen aprilgrap van de NASA toen ze liet weten dat "de asteroïde 2012 EG5 de aarde zonder gevaar zou passeren op 1 april". Hun telescoop op Hawaï met een diameter van 1,8 meter is speciaal ontworpen om objecten te detecteren die ofwel bewegen, ofwel van lichtintensiteit veranderen van nacht tot nacht. De telescoop bevat bovendien de grootste digitale camera ter wereld met 1.400 megapixels.

De NASA levert een grote inspanning om een massahysterie rond asteroïdes te voorkomen, zeker aangezien op internet wijdverspreid voorspellingen de ronde doen met apocalyptische orakels over aflopende Maya-kalenders. De NASA voorziet in de toekomst echter geen asteroïde-inslagen zo groot als die van 65 miljoen jaar geleden.
#ANONIEMdinsdag 3 april 2012 @ 13:45
Weet je,iets zegt mij dat NASA er belang bij heeft om ons, het volk, ook niet teveel te informeren aangezien geen enkele overheid gebaat is bij onrust. En al zou het wel waar zijn dat de aarde binnen niet al te lange tijd vergaat,dan nog zou men het ontkennen.

Om even in die lijn door te gaan. Ik denk dat de overheid allang plannen heeft klaarliggen welke mensen bij een eventuele grootschalige ramp gered worden. Ik denk een beetje aan die film Armageddon waarin je kon zien hoe bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid dit aanpakte.
Frutseldinsdag 3 april 2012 @ 13:49
Weet niet wat het is... maar er worden er wel veel op "het laatste moment" ontdekt :{
-Datdus-dinsdag 3 april 2012 @ 14:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 april 2012 13:49 schreef Frutsel het volgende:
Weet niet wat het is... maar er worden er wel veel op "het laatste moment" ontdekt :{
Dat zou even lullig zijn zeg. :')
Frutseldinsdag 3 april 2012 @ 14:10

Gisteren boven NieuwZeeland
Frutseldonderdag 12 april 2012 @ 11:42
-CRASH-donderdag 17 mei 2012 @ 20:55
4700 DANGEROUS SPACE ROCKS:
image_full
NASA has just released a new count of asteroids that come close to the
orbit of Earth and could survive entry through our planet's atmosphere.
Using an infrared space telescope to track even the darkest space rocks,
researchers say there are 4700 +/- 1500 potentially hazardous asteroids.
[Full Story]
Frutselvrijdag 18 mei 2012 @ 20:15
quote:
Newly discovered 2012DA14 might hit satellite
A newly discovered asteroid called 2012 DA14 will pass so close to Earth in February that it might hit a communications satellite, scientists say.

"That's very unlikely, but we can't rule it out," said Paul Chodas, a planetary astronomer at NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL) in Pasadena, California.

Discovered several weeks ago by astronomers at the LaSagra Observatory in Spain, the asteroid is currently "a fuzzy little blob," as seen through telescopes, said Steven Chesley, also at JPL.

Astronomers estimate that the space rock is just 150 feet (45 meters) wide. But "the orbit for 2012 DA14 is currently very Earthlike, which means it will be very close to Earth on a regular basis," Chodas said.

Based on current projections, the asteroid could swing close enough to our planet to disrupt some orbiting satellites on February 15, 2013. The International Space Station, circling the planet in low-Earth orbit (about 1,200 miles/2,000 kilometers up, or closer), is in no danger, Chodas said.

(Find out about an asteroid that crossed between Earth and the moon last June.)

However, the newfound object's orbital path is still being refined. "We don't know exactly where it is, and that uncertainty maps through to an uncertainty in the orbit and predictions," Chesley said.

For now, the astronomers aren't worried about the asteroid actually falling from the skies next winter.

Instead, 2012 DA14 could put on a show for sky-watchers as it zips past the planet.

"It might be visible to people with good binoculars or a small telescope," Chodas said. "For such a small object, that's really unusual."

Asteroid to Eventually Hit Earth?

NASA currently estimates that the likelihood of 2012 DA14 striking Earth anytime in the next several decades is 0.031 percent—a figure that will be refined after astronomers collect data on its close pass next February.

But considering the uncertainty, scientists can't rule out the possibility that the asteroid might hit Earth on a subsequent pass, including the next flyby in 2020.

Figuring out the risk will depend on precisely how close 2012 DA14 comes to Earth in February. That's because the closer it comes, the more the pull of Earth's gravity will change the asteroid's orbit, adding to to the uncertainty of the predictions.

(Related: "Trojan Asteroid Found Sharing Earth's Orbit—A First.")

If it does hit either in 2020 or later, the asteroid is small enough that it wouldn't be a civilization-destroying hazard. Also, the rock approaches Earth from the south, making Antarctica or the Southern Ocean its most likely targets.

Still, if the asteroid were to hit land, the impact of the 140,000-ton rock would release energy equivalent to a 2.4-megaton explosion, Chodas and other NASA scientists have calculated.

That puts the space rock in the same class as the 1908 Tunguska blast, a mysterious event, likely tied to an asteroid or comet, in which hundreds of square miles of forest in Siberia were leveled. (See "A Hundred Years After Tunguska, Earth Not Ready for Meteors.")

If the asteroid were to strike the ocean, Chodas added, it would produce a tsunami, although "it probably wouldn't be big."

We're "On Top of It"

In general, the upcoming 2013 flyby "is an ideal opportunity to study one of these objectsts in unprecedented detail and gain scientific as well as practical info, in case we ever have to deflect it," Humberto Campins, an asteroid specialist at the University of Central Florida, said by email.

(Related pictures: "NASA Lands on Underwater 'Asteroid.'")

JPL's Chesley agrees, adding that finding 2012 D14 is good news, because the object is now on the list of near-Earth asteroids that we can see coming.

"We're now on top of it," he said. The really dangerous ones, he added, are those we haven't yet spotted.
thesiren.nldinsdag 29 mei 2012 @ 23:04
quote:
10s.gif Op dinsdag 29 mei 2012 17:20 schreef Woestijnvos het volgende:
http://www.hln.be/hln/nl/(...)straks-voorbij.dhtml

Een asteroïde die gisteren pas ontdekt werd, raast ons vandaag op korte afstand voorbij. Dat meldt spaceweather.com.

Het gaat om steenklomp 2012 KT42 die ons omstreeks 09.07 uur Belgische tijd zou voorbijscheren op een afstand van nauwelijks 14.000 kilometer. Dat is slechts 0,05 keer de afstand Aarde-Maan en dichter dan de geostationaire satellieten (op ongeveer 36.000 km hoogte) die rondom onze planeet wentelen.

Het hemellichaam zou 3 tot 10 meter groot zijn en staat op nummer zes van de top 20 van dichtste passages langs de Aarde.

Spaceweather.com stelt gerust dat er volgens de baan van de planetoïde geen gevaar is. Mocht het ding wel met ons botsen, dan is het te klein om betekenisvolle schade aan te richten. De asteroïde zou bijna helemaal opbranden in de atmosfeer, waarbij enkel relatief kleine meteorieten op aarde zouden neerkomen.
thesiren.nlvrijdag 1 juni 2012 @ 10:44
Paniek een compleet sterrenstelsel op ramkoers!
Botsing Melkweg en Andromedanevel onvermijdelijk
We hebben nog vier miljard jaar voor dit schouwspel begint.
lipjesvrijdag 8 juni 2012 @ 00:38
volgens mij kwam er zojuist een vallende ster overzetten
ging met zo een hoge snelheid, en huidige locatie van het ISS is aan de andere kant van de aardkloot
Lucky2011vrijdag 8 juni 2012 @ 04:59

Rond 4 uur snachts
Net voor de maan en dan er voorbij..
Was zeker géén vliegtuig.. hij zag er uit als andere sterren (geen extra lampjes ook)
-CRASH-vrijdag 8 juni 2012 @ 11:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 04:59 schreef Lucky2011 het volgende:

Rond 4 uur snachts
Net voor de maan en dan er voorbij..
Was zeker géén vliegtuig.. hij zag er uit als andere sterren (geen extra lampjes ook)
Aan de snelheid te zien is het een sattaliet
roislecxevrijdag 8 juni 2012 @ 11:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 juni 2012 04:59 schreef Lucky2011 het volgende:

Rond 4 uur snachts
Net voor de maan en dan er voorbij..
Was zeker géén vliegtuig.. hij zag er uit als andere sterren (geen extra lampjes ook)
Inderdaad een satelliet. Als je goed naar boven staart op een heldere nacht zie je er vaak wel meer.
Frutselvrijdag 22 juni 2012 @ 13:28
quote:
Langsrazende asteroïde was groter dan gedacht
De asteroïde die vorige week langs de aarde scheerde, blijkt nu twee keer zo groot te zijn dan gedacht. Als deze zou zijn ingeslagen, zou dat wereldwijd consequenties gehad hebben.

Dat melden astronomen nadat ze de asteroïde nog eens goed onder de loep hebben genomen. Asteroïde 2012 LZ1 werd op 10 juni van dit jaar ontdekt. En op 19 juni bracht de baan van de asteroïde deze het dichtst bij de aarde. De asteroïde vormde echter geen bedreiging voor onze planeet: zelfs op het moment dat deze zich het dichtst bij de aarde bevond, bedroeg de afstand tussen ons en de asteroïde nog 5 miljoen kilometer (ongeveer 14 keer de afstand tussen de aarde en de maan).

De onderzoekers schatten de grootte van de asteroïde vorige week op zo’n 500 meter. Maar nieuwe waarnemingen wijzen er nu op dat ze zich daarin vergist hebben. De ronde asteroïde blijkt op het ‘dikste’ punt 1 kilometer breed te zijn. “Dit object bleek iets groter te zijn dan verwacht en dat laat zien hoe belangrijk radarobservaties kunnen zijn,” vertelt onderzoeker Ellen Howell.

Als deze asteroïde de aarde zou raken, zou dat wereldwijd consequenties hebben, zo stellen de onderzoekers. Maar, ze hebben ook goed nieuws. Uit de nieuwe waarnemingen blijkt namelijk ook dat de asteroïde de komende 750 jaar geen enkele bedreiging vormt voor de aarde.
Bron:Scientas
-CRASH-zondag 1 juli 2012 @ 12:03
Ben ff 1 dag de toekomst ingegaan en heb het volgende bericht gevonden

Oldest known impact crater found
by Staff Writers
Cardiff, UK (SPX) Jul 02, 2012


A 100 kilometre-wide crater has been found in Greenland, the result of a massive asteroid or comet impact a billion years before any other known collision on Earth. The spectacular craters on the Moon formed from impacts with asteroids and comets between 3 and 4 billion years ago. The early Earth, with its far greater gravitational mass, must have experienced even more collisions at this time - but the evidence has been eroded away or covered by younger rocks.

The previously oldest known crater on Earth formed 2 billion years ago and the chances of finding an even older impact were thought to be, literally, astronomically low.

Now, a team of scientists from Cardiff, the Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS) in Copenhagen, Lund University in Sweden and the Institute of Planetary Science in Moscow has upset these odds. Following a detailed programme of fieldwork, funded by GEUS and the Danish 'Carlsbergfondet' (Carlsberg Foundation), the team have discovered the remains of a giant 3 billion year old impact near the Maniitsoq region of West Greenland.

"This single discovery means that we can study the effects of cratering on the Earth nearly a billion years further back in time than was possible before," according to Dr Iain McDonald of the School of Earth and Ocean Sciences, who was part of the team.

Finding the evidence was made all the harder because there is no obvious bowl-shaped crater left to find. Over the 3 billion years since the impact, the land has been eroded down to expose deeper crust 25 km below the original surface. All external parts of the impact structure have been removed, but the effects of the intense impact shock wave penetrated deep into the crust - far deeper than at any other known crater - and these remain visible.

However, because the effects of impact at these depths have never been observed before it has taken nearly three years of painstaking work to assemble all the key evidence. "The process was rather like a Sherlock Holmes story," said Dr McDonald. "We eliminated the impossible in terms of any conventional terrestrial processes, and were left with a giant impact as the only explanation for all of the facts."

Only around 180 impact craters have ever been discovered on Earth and around 30% of them contain important natural resources of minerals or oil and gas. The largest and oldest known crater prior to this study, the 300 kilometre wide Vredefort crater in South Africa, is 2 billion years in age and heavily eroded.

Dr McDonald added that "It has taken us nearly three years to convince our peers in the scientific community of this but the mining industry was far more receptive. A Canadian exploration company has been using the impact model to explore for deposits of nickel and platinum metals at Maniitsoq since the autumn of 2011."

The international team was led by Adam A. Garde, senior research scientist at GEUS. The first scientific paper documenting the discovery has just been published in the journal 'Earth and Planetary Science Letters'.

Further information about the Maniitsoq structure
Frutselmaandag 27 augustus 2012 @ 13:20
Frutselmaandag 27 augustus 2012 @ 13:21
Nattekatmaandag 27 augustus 2012 @ 13:55
mwpjig.gif

Op 3,5LD, diameter van 15m

Dichterbij gaat voorlopig niet gebeuren.
Maver24maandag 27 augustus 2012 @ 19:55
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2012 13:55 schreef Nattekat het volgende:
[ afbeelding ]

Op 3,5LD, diameter van 15m

Dichterbij gaat voorlopig niet gebeuren.
en wat is dit dan ????
-CRASH-maandag 27 augustus 2012 @ 21:19
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2012 19:55 schreef Maver24 het volgende:

[..]

en wat is dit dan ????
far far away
Saekerhettmaandag 27 augustus 2012 @ 21:21
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2012 19:55 schreef Maver24 het volgende:

[..]

en wat is dit dan ????
3,5 LD... dus behoorlijk ver weg nog.
Nattekatmaandag 27 augustus 2012 @ 22:45
quote:
0s.gif Op maandag 27 augustus 2012 19:55 schreef Maver24 het volgende:

[..]

en wat is dit dan ????
LD = Lunar Distance, de afstand van de maan tot de aarde. 2 LD is dus 2x de afstand tussen de aarde en de maan.
Frutseldonderdag 13 september 2012 @ 10:22

Jupiter onze stofzuiger _O_
Frutseldinsdag 25 september 2012 @ 16:26
Nieuw ontdekte komeet ISON wordt mogelijk spektakel

Diverse astronomie websites speculeren inmiddels volop over de nieuwe komeet die recentelijk ontdekt is. De komeet, C/2012 S1 (ISON), zou namelijk wel eens op ramkoers kunnen liggen met de zon. De komeet zou zich nu nog in de buurt van Jupiter bevinden en maakt zich op met een "close encounter" met de zon eind volgend jaar. Volgens astronomen zal ISON in november 2013 op 0,012 AU (1,8 miljoen kilometer) van de oppervlakte van de zon razen.

De enorme hitte kan er dan voor zorgen dat de komeet fel zal oplichten. Zo vel zelfs dat de komeet met het blote oog te zien zal zijn.

Veel is er echter over ISON nog niet bekend, net zo min over haar uiteindelijke 'einde'. Karl Battams, werkzaam bij NASA, geeft aan dat er twee mogelijkheden zullen en dat die de komende maanden uitsluitsel moeten gaan bieden.

"Het beste scenario is dat de komeet volgend jaar november langs de zon een zeer groot fel licht zal voortbrengen. De komeet zou zo fel zijn dat hij zelfs negatieve magnitudes moet kunnen halen en zou op het Noordelijk halfrond maandenlang te zien kunnen zijn.

"Een tweede scenario is dat de komeet voortijdig uitdooft of in stukken uiteen valt zoals recentelijk met de veel besproken komeet Elenin is gebeurd. Er zijn in de historie meer kometen geweest die de wetenschap versteld hadden moeten doen staan om vervolgens als een nachtkaars uit te gaan

Het is goed mogelijk dat ISON een nieuwe komeet is die uit de Oort-wolk komt, waardoor ISON zijn allereerste ontmoeting met de zon gaat maken. Als dat zo is dan bestaat de kans dat de komeet, die dan nog nooit eerder onderhevig is geweest aan extreme hitte of zwaartekrachten, in stukken uiteen breekt en wel maanden voordat ze de zon bereikt. "


Beide scenario's zijn goed mogelijk, net zoals 'alles wat er tussen in ligt', aldus de NASA-expert. De komeet zal de komende maanden goed geobserveerd gaan worden. Vanwege de afstand verwacht men de komende tijd weinig nieuws, maar wie weet hebben we eind volgend jaar een prachtig verschijnsel aan de nachtelijke hemel.

Opmerkelijk detail:
Comeet onderzoeker John Bortle laat weten dat komeet ISON qua baan
opmerkelijke gelijkheden vertoond met de "Great Comet van 1680". Die komeet was destijds de eerste die met een telescoop werd ontdekt en was zo helder dat hij zelfs overdag zichtbaar was met het blote oog. Die komeet was zichtbaar van november 1680 tot en met maart 1681.

Bron: Spaceweather

Deze is/wordt schijnbaar niet opgezogen...
_O_
Maronwoensdag 26 september 2012 @ 02:30
Allemaal nog zóver weg..
Wat denk jij nou @Frutsel..zou het met al die on-ontdekte astroïden, en al dat andere onverwachtte ruimtetuig niet mogelijk kunnen zijn dat, gezien al die gebeurtenissen op aarde(vulkanen/aardverschuivingen/sinkholes/noodweer/dode vissen/vogels/zeedieren) er iets in aantocht is wat al deze dingen triggert, danwel veroorzaakt..?
Er wordt altijd wel lacherig gedaan over 'Nibiru/wormwood/ed, maar....
We denken alles te weten, maar worden nog steeds verrast door 'dingen' uit de ruimte die men niet voorzien had...
Waarom wordt iets wat voorspeld/voortold werd door de Hopi-indianen/Maya/Anuit/end so on/ altijd afgedaan als onmogelijk of belachelijk..
Dadelijk zijn we gewoon de sjaak omdat niemand deze waarschuwingen serieus neemt, en zijn we als mensenras gedecimeerd.. :{
(als dat mensenras zich zo moet voortzetten zoals dat dat tuig in Haren mag het van mij wel ^O^
Nee grapje, even serieus..ik persoonlijk vind altijd dat jij bijzonder weinig respons/danwel respect krijgt voor hetgeen jij op deze site doet..Jij deelt mede, maar ik zie zelden een reactie daarop..
Van mij krijgt Frutsel een dikke vette Cubaanse sigaar voor alle pijn en moeite, en de wetenschap dat tenminste Maron (ikke) met graagte je wetenswaardigheden volgt.. :7
Geen geslijm..gewoon even laten weten dat je het (in mijn ogen ) prima doet.. ^O^

[ Bericht 0% gewijzigd door Maron op 27-09-2012 00:45:49 ]
Frutselwoensdag 26 september 2012 @ 09:40
quote:
0s.gif Op woensdag 26 september 2012 02:30 schreef Maron het volgende:
Allemaal nog zóver weg..
Wat denk jij nou @Frutsel..zou het met al die on-ontdekte astroïden, en al dat andere onverwachtte ruimtetuig niet mogelijk kunnen zijn dat, gezien al die gebeurtenissen op aarde(vulkanen/aardverschuivingen/sinkholes/noodweer/dode vissen/vogels/zeedieren) er iets in aantocht is wat al deze dingen triggert, danwel veroorzaakt..?
Enerzijds wil ik die doomsday dingen wel geloven, ook dat er meer is dan men ons wil vertellen, anderzijds denk ik niet dat er iets op komst is. Sinds dit forum er is en ik me hier in zet volg ik het nog weer meer dus lijkt er misschien meer loos... maar of dat daadwerkelijk zo is? Denk dat ik daar nog te nuchter voor ben :)

Wat me wel opviel is dat Jupiter onlangs twee keer getroffen is door een object en nu ineens een nieuwe komeet die zich achter Jupiter verstopt? Dan vraag ik me af of er meer objecten zijn die daar ineens een andere koers in sloegen, waarvan sommige door stofzuiger Jupiter werden opgezogen en denk ik: waar komen die objecten ineens vandaan, horen ze bij elkaar, volgt er nog meer?

quote:
Er wordt altijd wel lacherig gedaan over 'Nibiru/wormwood/ed, maar....
We denken alles te weten, maar worden nog steeds verrast door 'dingen' uit de ruimte die niet men niet voorzien had...
Waarom wordt iets wat voorspeld/voortold werd door de Hopi-indianen/Maya/Anuit/end so on/ altijd afgedaan als onmogelijk of belachelijk..
Dadelijk zijn we gewoon de sjaak omdat niemand deze waarschuwingen serieus neemt, en zijn we als mensenras gedecimeerd.. :{
Vroeg of laat worden we gedecimeerd.. dat is al enkele keren in de geschiedenis gebeurd, dwz dat bijna al het leven verwoest is. Of het nu door de zon, asteroide, epidemie of wat is... ooit zal er wel weer iets gebeuren...al hoop ik dat we dan al een tweede planeet hebben gekoloniseerd :P Anyway, mocht het op 21 december gebeuren, gaan we hopelijk wel met zijn allen tegelijk :P

quote:
(als dat mensenras zich zo moet voortzetten zoals dat dat tuig in Haren mag het van mij wel ^O^
Nee grapje, even serieus..ik persoonlijk vind altijd dat jij bijzonder weinig respons/danwel respect krijgt voor hetgeen jij op deze site doet..Jij deelt mede, maar ik zie zelden een reactie daarop..
Van mij krijgt Frutsel een dikke vette Cubaanse sigaar voor alle pijn en moeite, en de wetenschap dat tenminste Maron (ikke) met graagte je wetenswaardigheden volgt.. :7
Geen geslijm..gewoon even laten weten dat je het (in mijn ogen ) prima doet.. ^O^
Dank je O+ En ja, ik vind het ook wel jammer dat er niet meer reacties komen in diverse topics, maar ja, wat doe je er aan :) Kan niemand dwingen :)
Marondonderdag 27 september 2012 @ 00:28
Sorry Frutsel, ben deze week pas laat on-line, (en dus ook een beetje laat met mijn antwoord)
Dank je wel dat je de moeite hebt genomen voor je uitgebreide antwoord..Nice..!
Als 'grapje' voor je avatar..enjoy "Simons Cat"..



[ Bericht 42% gewijzigd door Maron op 27-09-2012 00:35:09 ]
Frutseldonderdag 27 september 2012 @ 10:14
:D :D leuk :D

En je hoeft je niet te verontschuldigen hoor :) ;) :* Beter laat dan niet :P
lipjesdonderdag 11 oktober 2012 @ 12:52
quote:
AMSTERDAM - Een asteroïde met de naam 2012 TC4 is vannacht rond 23:30 (21:30 UTC) Nederlandse tijd te zien via een live stream vanaf het Canary Islands Observatory.

De stream is rond dat tijdstip te volgen via deze site . Waar de asteroïde nu is, is te zien bij de NASA.

De asteroïde is rond de 30 meter in omtrek, ofwel te vergelijken met een tien verdiepingen hoog flatgebouw.

Kijkers hebben kans op een mooi extraatje omdat de asteroïde 2012 TC4 op dat tijdstip in lijn ligt met de planeet Neptunus.

Deze planeet is op dat tijdstip vanuit Nederland zichtbaar aan de zuidelijke hemel.
http://www.nu.nl/wetensch(...)erdagnacht-zien.html

Link:
http://events.slooh.com/

en om nog even toe te voegen, hij zal passeren op 6.0e-4AU, wat +/- 89 758 KM is

[ Bericht 2% gewijzigd door lipjes op 11-10-2012 22:15:33 ]
INViCTuSmaandag 15 oktober 2012 @ 12:49
Eind 2013?

http://video.wetteronline(...)=1&pt=1&t=20121014jv
thesiren.nlzaterdag 20 oktober 2012 @ 01:23
Niet vergeten mensen vandaag de orionoiden. Ongeveer 20 "vallende sterren" per uur die lijken te vertrekken uit het sterrenbeeld orion. Kijk richting het oosten dan schieten ze over je heen.
-CRASH-zaterdag 20 oktober 2012 @ 14:08
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 oktober 2012 01:23 schreef thesiren.nl het volgende:
Niet vergeten mensen vandaag de orionoiden. Ongeveer 20 "vallende sterren" per uur die lijken te vertrekken uit het sterrenbeeld orion. Kijk richting het oosten dan schieten ze over je heen.

METEOR MAKES LANDFALL:
A small asteroid that exploded over the San Francisco Bay Area on Oct. 17th, shaking houses with its sonic boom, might have scattered pieces of itself on the ground. That's the conclusion of Peter Jenniskens of the NASA Ames Research Center. He triangulated data from a pair of meteor surveillance cameras to determine the fireball's trajectory, denoted by the black arrow in the map below:
map.jpg
"The asteroid entered at a [relatively slow] speed of 14 km/s. There's a good chance that a fairly large fraction of this rock survived and fell somewhere around the North Bay," says Jenniskens. "Much more accurate results will follow from a comprehensive study of the video records. Now, we hope that someone recovers a meteorite on the ground."

In the map, red dots represent the surveillance cameras Jenniskens used to calculate the trajectory. The black arrow traces the asteroid's path; 85 km and 39 km are the altitudes of the asteroid at the two ends of the arrow. Jenniskens adds that "39 km is not the end point, but the final bit captured by the San Mateo video camera." The disintegrating asteroid continued beyond the tip of the arrow for a possible landfall somewhere north of San Francisco. Stay tuned for updates on the meteorite hunt.

Note: This was not an Orionid.

ORIONID METEOR SHOWER--TODAY!
Earth is passing through a stream of debris from Halley's Comet, source of the annual Orionid meteor shower. Forecasters expect ~25 meteors per hour when the shower peaks on Oct. 21st. No matter where you live, the best time to look is during the dark hours before sunrise on Sunday morning. Observers in both hemispheres can see this shower.

On Oct. 19th, as Earth was making first contact with the debris stream, NASA's All-sky Fireball Network recorded 10 Orionid fireballs over the southern USA. Their orbits are color-coded baby blue in the diagram below:

orbits_strip.gif

The location of Earth, where all the orbits intersect, is denoted by the red 'splat.'

Not every orbit in the diagram is an Orionid. The orange and green ellipses correspond to random meteors not associated with Halley's debris stream. If you watch the sky for a few hours on Sunday morning, you are likely to see a few of these 'sporadic meteors' among the dozens of Orionids. Happy meteor watching!

www.spaceweather.com

[ Bericht 10% gewijzigd door -CRASH- op 20-10-2012 14:15:06 ]
#ANONIEMdonderdag 25 oktober 2012 @ 08:31
Als ik de laatste berichten zo lees bekruipt mij een licht gevoel van allerlei voorbodes op een nog groter onheil. Of kijk ik nu te zwart?
thesiren.nldonderdag 25 oktober 2012 @ 08:57
Nee hoor de meeste zijn al weg hoor slachtoffers van Newton en zijn zwaartekracht. ;)
Frutselwoensdag 7 november 2012 @ 16:26
2007-PA8.jpg

quote:
Nasa fotografeert asteroïde vlak bij aarde

Met hulp van de 70-meter radarantenne van het Deep Space Network in Goldstone (Californië) heeft NASA dit beeld van de asteroïde 2007 PA8 gemaakt. De opnames tonen een anderhalf kilometer lang brok steen dat langzaam om zijn as draait. Bij een aanvaring met de aarde zou dit brok ruimtepuin gigantische schade kunnen veroorzaken; maar vrees niet, hij beweegt zich van de aarde af en staat nu 9 miljoen kilometer van ons vandaan. Over 200 jaar keert de asteroïde terug en mogen we ons weer zorgen maken.
-CRASH-zaterdag 8 december 2012 @ 22:13
BIG ASTEROID FLYBY:
Large near-Earth asteroid 4179 Toutatis is flying past Earth this week. At closest approach on Dec. 12th, it will be 7 million km away, or 18 times farther than the Moon. Astronomers are taking advantage of the flyby to learn more about the asteroid's orbit, shape, and topography. Here are a few shadowy images of the asteroid illuminated by NASA's Goldstone radar in the Mojave desert:

toutatis_strip.jpg

Measuring 5 km in length, Toutatis is one of the largest known potentially hazardous asteroids (PHAs) and its orbit is inclined less than half-a-degree from Earth's. No other kilometer-sized PHA moves around the Sun in an orbit so nearly coplanar with our own. This makes it an important target for asteroid studies.

Fortunately, there is no danger of a collision with Toutatis for hundreds of years. Radar observations should improve researchers' ability to predict the asteroid's trajectory even farther into the future. Goldstone will pinging Toutatis from now until Dec. 22nd. Stay tuned for daily updates

www.spaceweather.com
-CRASH-maandag 17 december 2012 @ 23:24
Asteroid Toutatis Slowly Tumbles by Earth
asteroid-toutatis-goldstone-radar-image-lg.jpg[/url]

China Makes First Asteroid Fly By
china-change2-asteroid-toutatis-lg.jpg
Frutseldinsdag 8 januari 2013 @ 14:28
15 februari komt er een bijzonder CLOSE encounter..
Een 57-meter grote rots genaamd '2012 DA14' komt dan op 0,09 LD voorbij.

Dat is zon 34000-35000 km... en wordt toch gezien als aardscheerder lijkt me.
Frutseldinsdag 8 januari 2013 @ 14:30
quote:
Kometen en Asteroiden maken fly-by
Het wordt een spannend jaar voor onze planeet. Twee asteroïden en twee kometen komen langs zoeven. De eerste al over twee dagen.

Op 9 januari krijgt de aarde bezoek van de asteroïde Apophis. deze steenklomp werd in 2004 ontdekt en bezorgt astronomen sindsdien hoofdbrekens omdat zijn baan eens in de 4 jaar vlak langs aarde voert. In 2009 was er zelfs even angst dat hij op aarde zou neerstorten met catastrofale gevolgen.

Apophis komt nu tot op 14,5 miljoen kilometer van onze planeet. Dat is op een kosmische schaal zeer nabij, maar geen aanvaring.

Nog veel dichter bij komt op 15 februari de asteroïde 2012 DA14. Dit stuk ruimtepuin komt op slechts 34.500 kilometer van de aarde voorbij zoeven; dat betekent dat het binnen de baan van enkele geostationaire satellieten komt. Vanaf aarde moet je het met een goede verrekijker kunnen zien.

Het jaar 2013 brengt ook twee kometen in de nabijheid van de aarde. Vanaf 8 maart zal 2011 L4 met een goede kijker te zien zijn. Maar nog meer enthousiasme is er voor de fly-by van Ison, midden november. Deze komeet is waarschijnlijk met het blote oog te zien, mits de hemel helder is. De laatste keer dat Ison een bezoekje aan de aarde bracht, was 10 miljoen jaar geleden. Voorlopers van de mens hebben er waarschijnlijk naar gekeken en niet begrepen wat het was. Nu zullen de lenzen van allerlei observatoria er op zijn gericht om meer te weten te komen van dit brok ruimtepuin.
Ik vind Apophis nu niet echt een fly-by maar okay...
-CRASH-dinsdag 8 januari 2013 @ 14:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 januari 2013 14:30 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Ik vind Apophis nu niet echt een fly-by maar okay...
Over Ison werdt geschreven dat ie 15 keer helderder dan de maan zal zijn
quote:
Comet 'shining 15 times brighter than moon' will fly by our planet in 2013

They are one of the most spectacular views a human could hope to see - and next year a comet which could outshine the moon is due to fly by the Earth.

Comet ISON is visiting the inner solar system and is set to put on spectacular views for the Northern Hemisphere across November and December as it heads towards the sun.

It may prove to be brighter than any comet of the last century - visible even in broad daylight - and this may end up being its one and only trip to the solar system, as its trajectory may see it plunge into the sun in a fiery death.

It is currently moving inwards from beyond Jupiter, and as it approaches the Earth, the 'dirty snowball' could produce a dazzling display, burning brighter than the moon and potentially being visible in broad daylight.

The comet, discovered by astronomers using the International Scientific Optical Network telescope in Russia, will pass within two million miles of the sun's surface - making it s 'sun-grazing' comet.

It is on a 'parabolic' orbit, which means it probably originated from the outer skirts of the solar system, perhaps from the Oort cloud - a mass of icy debris which lies 50,000 times further from the sun than the Earth does.

If comet ISON survives the encounter, it could take thousands - potentially millions - of years before the comet passes back through the inner solar system.

The comet will begin brightening once it gets within Jupiter's orbit, as the sun's heat begins boiling the ice locked within the comet, converting it directly into gas.

It is likely to recall the excitement of Comet Hale-Bopp, which sailed past the Earth in 1997, appearing as a static-looking smear in the skies across the Northern Hemisphere.

It is also set to outshine 'the greatest comet of the last century' - Comet McNaught, which shone brighter than Venus as it passed above the southern hemisphere in 1965.

Comets are known as 'dirty snowballs', although technically a better definition would be 'snowy dirtballs', as comets are generally rocky at the surface, with chemical-laden ice within the interior.

As the ice and chemicals heat up, they erupt as brilliant jets which can form tails lasting hundreds of thousands of kilometres in length.

The comet is expected to be bright throughout late November and early December.

Robin Scagell, vice-president of the Society for Popular Astronomy, said: 'This is a very exciting discovery.

'The comet looks like it could become a very spectacular sight in the evening sky after sunset from the UK in late November and early December next year.

'Our members will be eagerly following it as it makes its first trip around the Sun and hoping to see it shining brilliantly and displaying a magnificent tail as it releases powerful jets of gas and dust.'
Frutseldinsdag 8 januari 2013 @ 15:40
ISON = Apophis dan?
Ow wacht, ik lees je bericht anders :P

Klopt...ik moest ff zoeken...maarik had er zelf al een topic over geopend :')

W&T / Nieuwe komeet ISON kan helderste in decennia worden?
Frutseldonderdag 10 januari 2013 @ 10:19
quote:
Apophis groter dan gedacht
De asteroïde Apophis die gisteren langs de aarde is gescheerd, is groter dan gedacht, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA medegedeeld.

De ruimtetelescoop Herschel van ESA bestudeerde vorig weekeinde het hemellichaam gedurende twee uur toen het koers zette naar onze planeet.

De diameter van planetoïde 99942 (vroeger 2004 MN4) blijkt 325 meter te zijn, 20 procent meer dan gedacht. De massa zou ook 75 procent groter zijn dan voorheen aangenomen.

Doemscenario uitgesloten
Apophis, genoemd naar een Egyptische godin, werd in 2004 ontdekt. Wetenschappers gingen er aanvankelijk van uit dat er 2,7 procent kans was op een catastrofale botsing met de aarde in 2029. Nieuwe berekeningen sloten vervolgens zo'n doemscenario uit.

Na de passage streelt de asteroïde in 2036 opnieuw onze planeet. Maar de afstand is nu nog moeilijk te voorspellen gezien een nadering in 2029 de baan van het hemellichaam gevoelig zal ombuigen.
Frutseldonderdag 10 januari 2013 @ 10:21
quote:
Apophis size mistake
Astronomers following the so-called doomsday asteroid Apophis, which will be whizzing past Earth on Thursday morning, have found the rock is much larger than had previously been assumed. Since the asteroid could hit Earth in 2036, that's a problem.

The asteroid, named after an Egyptian god of death, had been thought to be around 885 feet (270 meters) wide, plus or minus a couple of hundred feet (60 meters). But as Apophis approached last weekend, astronomers at the Herschel Space Observatory took new observations and have concluded that astronomers have seriously underestimated both its size and its mass.

"The 20 per cent increase in diameter, from 270 to 325m, translates into a 75 per cent increase in our estimates of the asteroid's volume or mass," said Thomas Müller of the Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics in Garching, Germany.

"These numbers are first estimates based on the Herschel measurements alone, and other ongoing ground-based campaigns might produce additional pieces of information which will allow us to improve our results."

In addition, the asteroid has a much different reflectivity, or albedo, than previously thought; 0.23 rather than the previous estimates of 0.33. This changes astronomer's calculations of the Yarkovsky effect, or how the Sun's heating and cooling influence will alter the asteroid's progress in orbit.

Apophis caused alarm on Christmas Eve 2004 after a report that it had a 2.7 per cent chance of hitting Earth in 2029, and even if it missed, the encounter could set it up for another strike in 2036. The asteroid topped the Torino Scale of risk, briefly reaching level four out of 10 – where zero is no threat and 10 is WE'RE DOOMED!

After checking the data and weeding out the false reports, Apophis was downgraded to a level one threat and is currently expected to whizz past on Friday, April 13, 2029 at a distance of about 36,000 kilometers, just inside the orbit of our geostationary satellites. But there's a kicker.

If the asteroid passes through a specific gravitational zone, it will perturb its progress just enough to make sure that it will most likely hit the Earth on April 13, 2036. According to Neil deGrasse Tyson, geek icon and director of the Hayden Planetarium, if it passes through the center of the gravitational "keyhole" it'll hit the Pacific off Santa Monica, California and "sandblast the Western seaboard" with the resulting wave of tsunamis.

The asteroid is making a relatively close appearance past Earth on Thursday, coming within nine million miles of us at 1am UTC (5pm Wednesday PST) and it's being shown live on the Virtual Telescope Project. NASA and other space agencies are watching it closely to check on the current state of play with the asteroid's orbit as it enters and leaves Earth's orbit.

The odds of a 2036 impact are still tiny – an estimated 1 in 250,000 – but human ingenuity being what it is, there are already fertile minds working on a plan to deflect the asteroid. A recent Australian scheme called for paintballs to be fired at Apophis to increase the Yarkovsky effect and swing it out of harm's way, and solar sails have been mooted.
13 April 2029... close call... :P
Frutseldinsdag 29 januari 2013 @ 20:56
quote:
Record setting asteroid flyby
Talk about a close shave. On Feb. 15th an asteroid about half the size of a football field will fly past Earth only 17,200 miles above our planet's surface. There's no danger of a collision, but the space rock, designated 2012 DA14, has NASA's attention.

"This is a record-setting close approach," says Don Yeomans of NASA's Near Earth Object Program at JPL. "Since regular sky surveys began in the 1990s, we've never seen an object this big get so close to Earth."

Earth's neighborhood is littered with asteroids of all shapes and sizes, ranging from fragments smaller than beach balls to mountainous rocks many kilometers wide. Many of these objects hail from the asteroid belt, while others may be corpses of long-dead, burnt out comets. NASA's Near-Earth Object Program helps find and keep track of them, especially the ones that come close to our planet.

2012 DA14 is a fairly typical near-Earth asteroid. It measures some 50 meters wide, neither very large nor very small, and is probably made of stone, as opposed to metal or ice. Yeomans estimates that an asteroid like 2012 DA14 flies past Earth, on average, every 40 years, yet actually strikes our planet only every 1200 years or so.

The impact of a 50-meter asteroid is not cataclysmic--unless you happen to be underneath it. Yeomans points out that a similar-sized object formed the mile wide Meteor Crater in Arizona when it struck about 50,000 years ago. "That asteroid was made of iron," he says, "which made it an especially potent impactor." Also, in 1908, something about the size of 2012 DA14 exploded in the atmosphere above Siberia, leveling hundreds of square miles of forest. Researchers are still studying the "Tunguska Event" for clues to the impacting object.

"2012 DA14 will definitely not hit Earth," emphasizes Yeomans. "The orbit of the asteroid is known well enough to rule out an impact."

Even so, it will come interestingly close. NASA radars will be monitoring the space rock as it approaches Earth closer than many man-made satellites. Yeomans says the asteroid will thread the gap between low-Earth orbit, where the ISS and many Earth observation satellites are located, and the higher belt of geosynchronous satellites, which provide weather data and telecommunications.

"The odds of an impact with a satellite are extremely remote," he says. Almost nothing orbits where DA14 will pass the Earth.

NASA's Goldstone radar in the Mojave Desert is scheduled to ping 2012 DA14 almost every day from Feb. 16th through 20th. The echoes will not only pinpoint the orbit of the asteroid, allowing researchers to better predict future encounters, but also reveal physical characteristics such as size, spin, and reflectivity. A key outcome of the observing campaign will be a 3D radar map showing the space rock from all sides.

During the hours around closest approach, the asteroid will brighten until it resembles a star of 8th magnitude. Theoretically, that's an easy target for backyard telescopes. The problem, points out Yeomans, is speed. "The asteroid will be racing across the sky, moving almost a full degree (or twice the width of a full Moon) every minute. That's going to be hard to track." Only the most experienced amateur astronomers are likely to succeed.
Frutseldonderdag 31 januari 2013 @ 14:46
quote:
'Asteroïde zal rakelings langs aarde scheren'

Op vrijdag 15 februari zal een asteroïde rakelings langs de aarde scheren. Dat meldden sterrenwachters van Planetron Cinedome in Dwingeloo donderdag.

Het stuk steengruis met de naam Planetoïde 2012 D14 zal op 'slechts' 27.000 kilometer afstand van onze planeet voorbij suizen. Ter vergelijking: de maan bevindt zich veel verder weg, op 400.000 kilometer afstand.

Wetenschappers hebben uitgerekend dat het gesteente met een doorsnede van zo'n 50 meter de aarde niet zal raken. Ook het International Space Station, dat in een baan op 400 kilometer hoogte om de aarde zweeft, loopt geen gevaar.

„Met het blote oog zal er niets te zien zijn, maar met een telescoop wel”, aldus Albert Weishaupt van Planetron Cinedome. „Hoewel de kans op inslag nul is, vinden wij het toch een intrigerende gedachte dat het ding zo dichtbij komt.”

Volgens Weishaupt zijn namelijk „de rapen gaar” als een dergelijke asteroïde de aarde wél zou raken. „Dan zouden de gevolgen niet te overzien zijn. Als de D14 bij ons zou inslaan, zou niemand in Europa dat overleven.” En omdat stof en gruis vervolgens op zouden stijgen en in de atmosfeer zouden blijven hangen, zou het een heel stuk kouder worden op aarde.
Lijkt me een bullshit verhaal dat laatste... Tunguska was een soortgelijke asteroide qua afmeting net als Meteorcrater Arizona... heel Europa dood? RIGHT.. :')
SpeedyGJdonderdag 31 januari 2013 @ 14:54
Als je Europa van de kaart wil vegen moet er toch wel wat grotere meteoor dan 50m neer komen :')
Deze 50m steentje zal hooguit Dokkum van de kaart vegen :')
Frutseldonderdag 31 januari 2013 @ 14:58
quote:
0s.gif Op donderdag 31 januari 2013 14:54 schreef SpeedyGJ het volgende:
Als je Europa van de kaart wil vegen moet er toch wel wat grotere meteoor dan 50m neer komen :')
Deze 50m steentje zal hooguit Dokkum van de kaart vegen :')
Mwoah... ik twijfel of er veel over blijft van Amsterdam :)
SpeedyGJdonderdag 31 januari 2013 @ 15:00
Qua mensen niet :+
Qua gebouwen, vast wel iets :P
lipjesdonderdag 31 januari 2013 @ 15:01
En die gast zit dan in de raad van toezicht :')
http://www.besturenraad.nl/raad-van-toezicht
Speculariumdonderdag 31 januari 2013 @ 15:01
De spreekwoordelijke rapen he?
Coelhodonderdag 31 januari 2013 @ 15:24
Waar zou dan alle energie vandaan moeten komen? Het is maar een klein steentje, vergeleken met de omvang van Amsterdam of heel Europa.

Als ik een kiezel in de zandbak gooi, dan gaat het huis van de overburen er toch ook niet aan?
Frutseldonderdag 31 januari 2013 @ 15:33
quote:
0s.gif Op donderdag 31 januari 2013 15:24 schreef Coelho het volgende:
Waar zou dan alle energie vandaan moeten komen? Het is maar een klein steentje, vergeleken met de omvang van Amsterdam of heel Europa.

Als ik een kiezel in de zandbak gooi, dan gaat het huis van de overburen er toch ook niet aan?
Snelheid... asteroide gaat ... ff checkuh... met een kleine acht kilometer per seconde
NASA site geeft hem trouwens qua grootte tussen de 35 en 80 meter. Men gaat er van uit dat een steentje met diameter van 75m een stad als Washington of Parijs kan wegvagen.

Zoals ik zei.. MeteorCrater Arizona is één kilometer breed en dat was een steentje van vergelijkbare omvang.

De schokgolf en het rondvliegende (explosieve/brandende) puinveld doen de rest
Gebraden_Wombatdonderdag 31 januari 2013 @ 15:47
quote:
0s.gif Op donderdag 31 januari 2013 15:24 schreef Coelho het volgende:
Waar zou dan alle energie vandaan moeten komen? Het is maar een klein steentje, vergeleken met de omvang van Amsterdam of heel Europa.

Als ik een kiezel in de zandbak gooi, dan gaat het huis van de overburen er toch ook niet aan?
De massa van dat steentje is ongeveer 130.000 ton. Met een typische inpactsnelheid van 17 km/s heeft hij een kinetische energie van 1,9 *1010 MJ. Oftewel 4,5 Megaton TNT, dus meer dan 250x de energie die vrijkwam bij de kernbom die op Hiroshima gegooid werd.

Dus nee, dat lijkt me niet gezond voor Amsterdam.
-CRASH-donderdag 31 januari 2013 @ 18:03
quote:
0s.gif Op donderdag 31 januari 2013 15:47 schreef Gebraden_Wombat het volgende:

[..]

De massa van dat steentje is ongeveer 130.000 ton. Met een typische inpactsnelheid van 17 km/s heeft hij een kinetische energie van 1,9 *1010 MJ. Oftewel 4,5 Megaton TNT, dus meer dan 250x de energie die vrijkwam bij de kernbom die op Hiroshima gegooid werd.

Dus nee, dat lijkt me niet gezond voor Amsterdam.
Amsterdammers zeg maar :W met je handje.

Is er ook bekend of 2012 DA14 een poreuze of een dichte asteroide is
Frutseldonderdag 31 januari 2013 @ 19:49
quote:
0s.gif Op donderdag 31 januari 2013 18:03 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Amsterdammers zeg maar :W met je handje.

Is er ook bekend of 2012 DA14 een poreuze of een dichte asteroide is
Geen idee :@ Mass = 130.000 Metric Tons 3
Frutseldonderdag 31 januari 2013 @ 19:50
Weet wel dat het kreng pas vorig jaar februari is ontdekt en dat baart me meer zorgen. Pas een jaar voor de close encounter... maar goed, ze ontdekken dagelijks nieuwe... kwestie van tijd voor een direct hit :P
Papierversnipperaarvrijdag 8 februari 2013 @ 18:10
quote:
Asteroid to pass closer to Earth than TV satellites

Rock measuring 46 metres across is expected to come within 17,100 miles but will not hit Earth, says Nasa

A small asteroid will pass closer to Earth next week than the TV satellites that ring the planet, but there is no chance of an impact, Nasa has said.

The celestial visitor, known as 2012 DA14, was discovered last year by a group of amateur astronomers in Spain. The asteroid is about the size of an Olympic swimming pool at 46 metres (150ft) in diameter and is projected to come as close as 17,100 miles (27,520km) from Earth during its approach on 15 February.

That would make it the closest encounter since scientists began routinely monitoring asteroids about 15 years ago.

Television, weather and communications satellites fly about 500 miles (800km) higher. The moon is 14 times farther away.

Even so, "no Earth impact is possible", the astronomer Donald Yeomans, with Nasa's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California, told reporters during a conference call.

The time of the asteroid's closest approach will be 7.24pm GMT (2.24pm EST) – daylight in the US but dark in Europe, Asia and Australia, where professional and amateur astronomers will be standing by with telescopes and binoculars to catch a glimpse.

DA14 will soar through the sky at about 8 miles (13km) a second. At that speed, an object of similar size on a collision course with Earth would strike with the force of about 2.4m tonnes of dynamite. The last time that happened was in 1908 when an asteroid or comet exploded over Siberia, levelling 80m trees over 830 square miles (2,150 sq km).

"Although they wouldn't [cause] a global catastrophe if they impact the Earth, they still do a lot of regional destruction," said Lindley Johnson, who oversees the Near-Earth Object Observations Programme at Nasa's headquarters in Washington DC.

Nasa has been on a mission to find and track all near-Earth objects that are 0.62 miles (1km) in diameter or larger. The effort is intended to give scientists and engineers as much time as possible to learn if an asteroid or comet is on a collision course with Earth, in the hope of sending up a spacecraft or taking other measures to avert catastrophe.

About 66m years ago, a six-mile (10km) diameter object smashed into what is now the Yucatan peninsula in Mexico, leading to the demise of the dinosaurs as well as most plant and animal life on Earth.

The planet is regularly pelted with objects from space, adding up to about 100 tonnes of material a day, Yeomans said.

"Basketball-sized objects come in daily. Volkswagen-sized objects come in every couple of weeks. As you get to larger and larger sizes the number of objects out there is less and less, so the frequency of hits goes down," Yeomans said.

Something the size of DA14 can be expected to strike Earth about every 1,200 years.

"For objects of this size, this is the closest predicted encounter that we're aware of," Yeomans said.
MichaelPalladawoensdag 13 februari 2013 @ 22:34
Ik zag net hier iets voorbij vliegen, ik heb geen verstand hiervan maar kan iemand me zeggen wat het was?
Frutselwoensdag 13 februari 2013 @ 22:41
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 22:34 schreef MichaelPallada het volgende:
Ik zag net hier iets voorbij vliegen, ik heb geen verstand hiervan maar kan iemand me zeggen wat het was?
waar is hier?

er zijn meer mensen die net een vuurbal hebben gezien
Infectionwoensdag 13 februari 2013 @ 22:47
Behoorlijk wat mensen op Twitter die hetzelfde melden:

https://twitter.com/search?q=meteoriet&src=typd
GekkePoeswoensdag 13 februari 2013 @ 22:51
Ik zie dikke bewolking hier in het noorden van het land
Frutselwoensdag 13 februari 2013 @ 22:52
quote:
14s.gif Op woensdag 13 februari 2013 22:47 schreef Infection het volgende:
Behoorlijk wat mensen op Twitter die hetzelfde melden:

https://twitter.com/search?q=meteoriet&src=typd
Ja inderdaad...
was dat nu al die asteroide? :P
die kwam pas overmorgen toch :P
Infectionwoensdag 13 februari 2013 @ 22:53
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 22:52 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Ja inderdaad...
was dat nu al die asteroide? :P
die kwam pas overmorgen toch :P
Zo ver ik weet wel ja. Misschien was dit een voorproefje? :P
GekkePoeswoensdag 13 februari 2013 @ 22:53
Als die nog ver weg is heel goed mogelijk dat die twee dagen zichtbaar is. In elk geval zou je dat niet als een klein stipje zien in een paar seconden.
Infectionwoensdag 13 februari 2013 @ 23:02
Waarom is dit niet terug te vinden in het nieuws en zijn er geen foto's/filmpjes van?
Frutselwoensdag 13 februari 2013 @ 23:05
quote:
9s.gif Op woensdag 13 februari 2013 23:02 schreef Infection het volgende:
Waarom is dit niet terug te vinden in het nieuws en zijn er geen foto's/filmpjes van?
Misschien in het twaalf uur journaal een itempie
Maar je moet net je cam gereed hebben en bij toeval dat ding spotten...
filmpjes en fotos zullen misschien wel volgen maar tis elke keer weer afwachten of het echt van deze encounter is, sommige foto's duiken vaker op en zijn al maanden of jaren oud
Infectionwoensdag 13 februari 2013 @ 23:06
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 23:05 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Misschien in het twaalf uur journaal een itempie
Maar je moet net je cam gereed hebben en bij toeval dat ding spotten...
filmpjes en fotos zullen misschien wel volgen maar tis elke keer weer afwachten of het echt van deze encounter is, sommige foto's duiken vaker op en zijn al maanden of jaren oud
Een paar goede bewakingsbeelden zouden wel wat moois kunnen laten zien maar die staan waarschijnlijk op zijn vroegst pas morgen online.
GekkePoeswoensdag 13 februari 2013 @ 23:16
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 23:05 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Misschien in het twaalf uur journaal een itempie
Maar je moet net je cam gereed hebben en bij toeval dat ding spotten...
filmpjes en fotos zullen misschien wel volgen maar tis elke keer weer afwachten of het echt van deze encounter is, sommige foto's duiken vaker op en zijn al maanden of jaren oud
Zo had ik bij die sterren regen van een paar jaar jaar terug. een camera klaar. ik dacht die drukt wel af. maar nee hoor. het enige wat ik kreeg (op een camera van 500 euro die ik daarvoor speciaal geleend had) was een melding dat er niet werd afgedrukt vanwege te weinig licht. En daar sta je dan, terwijl er mensen waren met een goedkope camera van de wegwerp variant Aldi ¤2,50 die lekker aan het doorklikken waren en de mooiste plaatjes maakten. :D wel jammer dat het niet zo spectaculair was, zoals voorspeld
-CRASH-woensdag 13 februari 2013 @ 23:21
quote:
9s.gif Op woensdag 13 februari 2013 23:02 schreef Infection het volgende:
Waarom is dit niet terug te vinden in het nieuws en zijn er geen foto's/filmpjes van?
Je moet ook maar net buiten zijn en een camera bij je hebben.
Frutselwoensdag 13 februari 2013 @ 23:22
Marco_Langbroek twitterde op woensdag 13-02-2013 om 23:20:24 Heldere #vuurbol avond 13 feb lijkt re-entry van Russische Soyuz rakettrap te zijn, USSTRATCOM reentry data kloppen #meteoor #meteoriet reageer retweet
-CRASH-woensdag 13 februari 2013 @ 23:23
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 23:22 schreef Frutsel het volgende:
Marco_Langbroek twitterde op woensdag 13-02-2013 om 23:20:24 Heldere #vuurbol avond 13 feb lijkt re-entry van Russische Soyuz rakettrap te zijn, USSTRATCOM reentry data kloppen #meteoor #meteoriet reageer retweet
WOW! zal weer es m'n speuneus in actie zetten
MichaelPalladawoensdag 13 februari 2013 @ 23:32
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 22:41 schreef Frutsel het volgende:

[..]

waar is hier?

er zijn meer mensen die net een vuurbal hebben gezien
My bad, hier is Meerssen, een paar km van Maastricht
-CRASH-woensdag 13 februari 2013 @ 23:32
Foto vanaf eindhoven Airport
zS4G3Gt.jpg
Frutselwoensdag 13 februari 2013 @ 23:33
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 23:32 schreef MichaelPallada het volgende:

[..]

My bad, hier is Meerssen, een paar km van Maastricht
Je was in elk geval niet de enige :Y
Geen kiekjes gemaakt toevallig? :P
-CRASH-woensdag 13 februari 2013 @ 23:35
Berichten op UFO meldpunt
Frutselwoensdag 13 februari 2013 @ 23:38
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 23:35 schreef -CRASH- het volgende:
Berichten op UFO meldpunt
Thx _O_

zS4G3Gt.jpg

dit zou hem dan moeten zijn volgens die site
MichaelPalladawoensdag 13 februari 2013 @ 23:40
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 23:33 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Je was in elk geval niet de enige :Y
Geen kiekjes gemaakt toevallig? :P
Helaas niet, ik ging net naar buiten om te roken toen ik het zag. Heb vol verbazing een minuut gekeken en toen was ie weg. Apart om een keer mee te maken. Natuurlijk zie je wel eens de gebruikelijke 'vallende ster' maar dit was groter, langer en langer te zien.
Infectionwoensdag 13 februari 2013 @ 23:41
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 23:40 schreef MichaelPallada het volgende:

[..]

Helaas niet, ik ging net naar buiten om te roken toen ik het zag. Heb vol verbazing een minuut gekeken en toen was ie weg. Apart om een keer mee te maken. Natuurlijk zie je wel eens de gebruikelijke 'vallende ster' maar dit was groter, langer en langer te zien.
Ik heb het helaas niet gezien, maar als ik dit zo hoor begin ik bijna te denken dat het die grote meteoriet is die pas over 2 dagen zou komen. Het klinkt inderdaad niet als een normale meteoriet die ik eerder gezien heb aangezien die maar een aantal seconden duurde.
-CRASH-woensdag 13 februari 2013 @ 23:45
quote:
14s.gif Op woensdag 13 februari 2013 23:41 schreef Infection het volgende:

[..]

Ik heb het helaas niet gezien, maar als ik dit zo hoor begin ik bijna te denken dat het die grote meteoriet is die pas over 2 dagen zou komen. Het klinkt inderdaad niet als een normale meteoriet die ik eerder gezien heb aangezien die maar een aantal seconden duurde.
:N DA is nog ver weg
-CRASH-woensdag 13 februari 2013 @ 23:48
DA14 is vanaf de 15de LIVE te volgen via webcast (19:00 NL tijd)
Pekwoensdag 13 februari 2013 @ 23:48
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 23:22 schreef Frutsel het volgende:
Marco_Langbroek twitterde op woensdag 13-02-2013 om 23:20:24 Heldere #vuurbol avond 13 feb lijkt re-entry van Russische Soyuz rakettrap te zijn, USSTRATCOM reentry data kloppen #meteoor #meteoriet reageer retweet
Soyuz lijkt me sterk, Progress zou kunnen hoewel dat ook al weer een paar dagen geleden is volgens mij.
-CRASH-woensdag 13 februari 2013 @ 23:51
quote:
5s.gif Op woensdag 13 februari 2013 23:48 schreef Pek het volgende:

[..]

Soyuz lijkt me sterk, Progress zou kunnen hoewel dat ook al weer een paar dagen geleden is volgens mij.
11 feb. gelanceerd dan kan het idd wel kloppen
dat een trap nu naar onder is gekomen
lipjeswoensdag 13 februari 2013 @ 23:56
Huidige locatie van DA14

http://www.nasa.gov/topic(...)s/asteroidflyby.html
Frutselwoensdag 13 februari 2013 @ 23:56
quote:
5s.gif Op woensdag 13 februari 2013 23:48 schreef Pek het volgende:

[..]

Soyuz lijkt me sterk, Progress zou kunnen hoewel dat ook al weer een paar dagen geleden is volgens mij.
die wordt inmiddels via tweets ook genoemd ja :Y
Pekdonderdag 14 februari 2013 @ 00:00
Ik was even vergeten dat de draagraket van de Soyuz/Progress ruimtevaartuigen ook Soyuz heet :+
Russen 8)7
TLCdonderdag 14 februari 2013 @ 23:23
Kan die meteoriet geen sattelieten vernietigen als ie zo dichtbij komt ??
Gehennadonderdag 14 februari 2013 @ 23:36
quote:
0s.gif Op donderdag 14 februari 2013 23:23 schreef TLC het volgende:
Kan die meteoriet geen sattelieten vernietigen als ie zo dichtbij komt ??
Theoretisch gezien wel, maar die kans is erg klein, gezien de grootte van de objecten en de ruimte waarin het zich afspeelt. :)
-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 00:33
quote:
0s.gif Op donderdag 14 februari 2013 23:23 schreef TLC het volgende:
Kan die meteoriet geen sattelieten vernietigen als ie zo dichtbij komt ??
Het kan wel... Maar op de route van AD14 zijn op het
moment van passeren geen sattelieten die de baan kruisen/zitten
downgradevrijdag 15 februari 2013 @ 07:09
A bright flash was seen in the Chelyabinsk, Tyumen and Sverdlovsk regions, Russia’s Republic of Bashkiria and in northern Kazakhstan.

http://rt.com/news/meteorite-crash-urals-chelyabinsk-283/
#ANONIEMvrijdag 15 februari 2013 @ 07:35
'Meteorietenregen in Oeral-gebied Rusland'

AMSTERDAM - In de lucht rond het Russische Oeralgebergte heeft zich in de nacht van donderdag op vrijdag een reeks explosies voorgedaan, naar verluidt veroorzaakt door een meteorietenregen.

Dat melden internationale persbureaus vrijdagochtend op gezag van de lokale veiligheidsdienst.

Getuigen vertellen aan de Russische zender RT dat huizen in de gebieden Chelyabinsk en Sverdlovsk trilden en dat ramen kapot gingen. De knallen hebben volgens RT voor paniek gezorgd in de drie grotere steden in de regio.

Het Amerikaanse persbureau AP spreekt van enkele gewonden, maar tegenover het Britse Reuters ontkennen veiligheidsbeambten dat er slachtoffers zijn.

nu.nl
#ANONIEMvrijdag 15 februari 2013 @ 07:59
WKN / Meteorietenregen in Oeral-gebied Rusland
Frutselvrijdag 15 februari 2013 @ 10:07
quote:
Near Miss DA 14 may be visible in New Zealand Skies
An asteroid which is to hurtle close to the Earth Saturday morning may experience a seismic jolt as it passes through our planet's gravitational field, scientists suggest.

The 45m asteroid, named 2012 DA14, will fly by at 7.8 km/s at a distance of just 27,000 km from Earth.
It will be visible in New Zealand skies from about 2.30am (although not with a naked eye), but will make its closest approach to the Earth about 8.25am.
It is forecast to be the closest recorded asteroid, passing well inside the geostationary ring, where many communication satellites are located.

While Earth has experienced many tremors from asteroids striking our planet, new research by Richard Binzel, a professor of planetary science at the Massachusettes Institute of Technology, suggests many near-Earth asteroids experience a seismic jolt when they pass too close to our planet's gravitational field.

"We are going to be looking closely for evidence of seismic activity on 2014 DA14 as it passes by," Binzel said. "This is the first case of an object coming close enough to experience quakes and where we have enough notice to plan observations."

The idea of asteroid-quakes came to Binzel when he was pondering a mystery about "space-weathered" asteroids.

"As asteroids move through space, they slowly turn dark-red. This phenomenon, called 'space weathering', is caused by long exposure to cosmic rays and solar radiation.

For decades, however, we have known about a handful of small asteroids that looked [light and fresh]; they were not space weathered."

Calculating the orbits of the non-weathered asteroids, Binzel and colleagues discovered they had all had close encounters with Earth in the past million years.

"We believe they were 'shaken up' by their encounters with Earth," he said.

"Gravitational forces during the flybys can stretch, rattle, and torque these asteroids, causing dark, space-weathered material on the surface to be overturned, revealing the fresh stuff underneath."

Unlike on Earth, there is no Richter scale for asteroids. Instead, Binzel measures the force of the quakes in units of gravitational acceleration, or gees.

"These asteroids experience [seismic activity] in the milli- to micro-g range," Binzel said.

"That might not sound like much, but remember these are small bodies. Gravity is not very strong, so just a little shaking or stretching goes a long way."

Binzel believed an asteroid floating beside an asteroid experiencing such a quake would see the surface "slowly sway or rock by a few centimetres".

"Other things to look for would be puffs of asteroid-dust rising from the surface and gentle avalanches on the steepest slopes of craters."

MIT post-doctorate Nick Moskovitz, who works with Binzel, is coordinating observations with worldwide observatories, including New Zealand's Mt John Observatory, to determine the colour spin, shape, and reflectivity of 2012 DA14 as it passes by. Changes in any of these quantities might be a sign of a quake.

"We stand to learn a lot from the observations," Binzel said.
downgradevrijdag 15 februari 2013 @ 10:39
Asteroid 2012 DA14 is about the same size as previous asteroids responsible for the Meteor Crater in Arizona and the Tunguska Event in Siberia. Unlike those objects, however, 2012 DA14 will not hit Earth. Even if seismic activity breaks the asteroid apart, there is no danger; the fragments would continue along the same non-intersecting path as the original asteroid.

http://www.spaceweather.com/ ;)
Coelhovrijdag 15 februari 2013 @ 12:04
Uiteraard geen astroide, maar misschien wel het vermelden waard: Eind dit jaar wordt de komeet Ison verwacht en er bestaat een kans dat deze helderder wordt aan de hemel dan een volle maan:

http://nos.nl/artikel/422856-spectaculaire-komeet-op-komst.html

Ik heb in 1997 de komeet Hale Bopp voorbij zien komen, avonden aan een stuk met het blote oog te herkennen aan de hemel, en dat was erg indrukwekkend. Hoe zou het zijn om een nog duidelijkere komeet te kunnen aanschouwen?
Maver24vrijdag 15 februari 2013 @ 12:18
Ik heb duidelijk iets gemist, wat komt er vanavond langs de aarde dan?, kan iemand mij dat even kort uitleggen
byahvrijdag 15 februari 2013 @ 12:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 12:18 schreef Maver24 het volgende:
Ik heb duidelijk iets gemist, wat komt er vanavond langs de aarde dan?, kan iemand mij dat even kort uitleggen
luie flikker.

Anyway, wat nou als er achter de 2012DA14 een andere komeet wel op ramkoers zit? :o
the_butlervrijdag 15 februari 2013 @ 12:26
van de BBC website:

Asteroid coincidence

Scientists have played down suggestions that there is any link between the event in the Urals and 2012 DA14, an asteroid expected to race past the Earth on Friday at a distance of just 27,700km (17,200 miles) - the closest ever predicted for an object of that size.

Prof Alan Fitzsimmons, of the Astrophysics Research Centre at Queen's University Belfast, said there was "almost definitely" no connection.

"One reason is that 2012 DA14 is approaching Earth from the south, and this object hit in the northern hemisphere," he told BBC News.

"This is literally a cosmic coincidence, although a spectacular one."
Frutselvrijdag 15 februari 2013 @ 14:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 12:04 schreef Coelho het volgende:
Uiteraard geen astroide, maar misschien wel het vermelden waard: Eind dit jaar wordt de komeet Ison verwacht en er bestaat een kans dat deze helderder wordt aan de hemel dan een volle maan:

http://nos.nl/artikel/422856-spectaculaire-komeet-op-komst.html

Ik heb in 1997 de komeet Hale Bopp voorbij zien komen, avonden aan een stuk met het blote oog te herkennen aan de hemel, en dat was erg indrukwekkend. Hoe zou het zijn om een nog duidelijkere komeet te kunnen aanschouwen?
Klopt, ik hoop echt dat dat ding stand houdt en niet door de zon aan stukken wordt gereten. Loopt een topic over die komeet. Hierro. ---> W&T / Nieuwe komeet ISON kan helderste in decennia worden?

Ik kijk alvast uit naar november :Y
Frutselvrijdag 15 februari 2013 @ 14:11
201302055-1.jpg

Even ook hier dankzij iemand uit het andere topic... je zou hem bij helder weer dus mogelijk kunnen zien.
#ANONIEMvrijdag 15 februari 2013 @ 14:14
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 12:04 schreef Coelho het volgende:
Uiteraard geen astroide, maar misschien wel het vermelden waard: Eind dit jaar wordt de komeet Ison verwacht en er bestaat een kans dat deze helderder wordt aan de hemel dan een volle maan:

http://nos.nl/artikel/422856-spectaculaire-komeet-op-komst.html

Ik heb in 1997 de komeet Hale Bopp voorbij zien komen, avonden aan een stuk met het blote oog te herkennen aan de hemel, en dat was erg indrukwekkend. Hoe zou het zijn om een nog duidelijkere komeet te kunnen aanschouwen?
Hale Bopp was mooi om te zien. Die was toch een aantal weken zichtbaar?
Coelhovrijdag 15 februari 2013 @ 14:33
quote:
14s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 14:02 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Klopt, ik hoop echt dat dat ding stand houdt en niet door de zon aan stukken wordt gereten. Loopt een topic over die komeet. Hierro. ---> W&T / Nieuwe komeet ISON kan helderste in decennia worden?

Ik kijk alvast uit naar november :Y
Ik heb het andere topic ook in mijn volglijst gezet, ben erg benieuwd!
Maver24vrijdag 15 februari 2013 @ 15:58
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 14:11 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]

Even ook hier dankzij iemand uit het andere topic... je zou hem bij helder weer dus mogelijk kunnen zien.
Mijn duits is niet al te best maar waar zou ik nou heen moeten kijken vanavond en hoelaat is dat ongeveer. Zie dus dat ik wel richting Sterrenbeeld Leeuw moet kijken
-Datdus-vrijdag 15 februari 2013 @ 16:13
Holy shit!

GekkePoesvrijdag 15 februari 2013 @ 16:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:26 schreef Disorder het volgende:
Weet iemand of de meteoor die vanavond voorbij zal vliegen zichtbaar is vanuit Nederland. En zoja, hoe laat?
quote:
Op 15 februari 2013 rond 21.00 uur komt de planetoïde pal in het Oosten op en beweegt hij een aantal uren tijd richting Poolster en verder. Voor middernacht doorkruist hij de sterrenbeelden Haar van Berenices, Jachthonden, Grote Hond, Draak, Kleine Beer. Wilt u hem zien, gebruik dan een goede verrekijker of telescoop.
http://www.sterrenwachthalley.nl/nieuws-2/


Ik las dat er meer ruimtedeeltjes zichtbaar zijn. waarvan 99,999% ongevaarlijk.

[ Bericht 45% gewijzigd door GekkePoes op 15-02-2013 16:26:38 ]
SpeedyGJvrijdag 15 februari 2013 @ 16:37
-verkeerde topic-
plankievrijdag 15 februari 2013 @ 19:44
Voor degenen met een draaibare schotel en vrij zicht:

Satelliet 22.0W (SES 4)
Frequentie: 10985
Polarisatie: H
Modulatie: QPSK
Symbolrate: 7200
FEC: 3/4

Hier kun je de zender vinden Reuters WNS

over een klein kwartier begint hier een uitzending:

1900 GMT LIVE
USA-NASA OFF-AIR / Asteroid

A large asteroid sweeps close to Earth. NASA converage includes commentary, animations and possible real-time images.

Op dit moment reeds een test-chart te zien.
-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 19:50
Was dus al vermeld van de Russische meteoriet......


Maar dat van het zelf kijken naar AD14 wordt schijnbaar niks
Het is hier (venlo) hartstikke bewolkt/mistig

[ Bericht 91% gewijzigd door -CRASH- op 15-02-2013 19:56:17 ]
-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 20:00
http://www.ustream.tv/new#/nasajpl2
-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 20:06
Meteoriet van rusland was ongeveer 15 meter
plankievrijdag 15 februari 2013 @ 20:10
zelfde stream idd
Maver24vrijdag 15 februari 2013 @ 20:16
dus over ongeveer 10min is hij het dichtst bij de aarde ?
plankievrijdag 15 februari 2013 @ 20:20
als men zich niet heeft vergist in een of andere berekening...
Maver24vrijdag 15 februari 2013 @ 20:23
Hoelaat zouden wij het kunnen zien als het helder is met een telescoop etc. Ik weet dat je naar het oosten moet kijken maar meer weet ik niet
Toefjesvrijdag 15 februari 2013 @ 20:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 20:23 schreef Maver24 het volgende:
Hoelaat zouden wij het kunnen zien als het helder is met een telescoop etc. Ik weet dat je naar het oosten moet kijken maar meer weet ik niet
Volg de media eens een beetje. Overal staat half 9 Nederlandse tijd vermeld. Er wordt een link geplaatst waar wordt afgeteld...
Maver24vrijdag 15 februari 2013 @ 20:27
Hej Toefjes, jij ook hier, haha, maar je zou em dus om half9 moeten kunnen zien als het helder is?
Kerolvrijdag 15 februari 2013 @ 20:28
En hij is alweer geweest
Toefjesvrijdag 15 februari 2013 @ 20:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 20:27 schreef Maver24 het volgende:
Hej Toefjes, jij ook hier, haha, maar je zou em dus om half9 moeten kunnen zien als het helder is?
Volgens de link die ik gezien heb is de close encounter al voorbij :) Toch blij dat ze het goed berekend hebben.
-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 20:29
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 20:23 schreef Maver24 het volgende:
Hoelaat zouden wij het kunnen zien als het helder is met een telescoop etc. Ik weet dat je naar het oosten moet kijken maar meer weet ik niet
Kijk richting de grote beer
Maver24vrijdag 15 februari 2013 @ 20:29
Ik vind het leuker om zelf te zien waar dat ding vliegt, niet veel aan dus
Maver24vrijdag 15 februari 2013 @ 20:32
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 20:29 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Kijk richting de grote beer
En hoelaat zou ik dan moeten kijken voor het beste shot ?
-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 20:34
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 20:32 schreef Maver24 het volgende:

[..]

En hoelaat zou ik dan moeten kijken voor het beste shot ?
Ben een kaartje aan het zoeken... maar als ik het goed zag
tussen nu en 20:40
maar je zult em langer kunnen zien
Frutselvrijdag 15 februari 2013 @ 20:38
iainfast twitterde op vrijdag 15-02-2013 om 20:35:33 Roumers going around of another meteor strike in Cuba. We will see if there is any truth in this. reageer retweet
Maver24vrijdag 15 februari 2013 @ 20:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 20:34 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Ben een kaartje aan het zoeken... maar als ik het goed zag
tussen nu en 20:40
maar je zult em langer kunnen zien
Ik zie het al weer, het is zwaar bewolkt buiten, das wel jammer. maar ik lees dat je em toch niet kan zien met het blote oog, ik heb wel een goede verrekijker maar dat helpt dan ook niet ?

Maar je kan hem dus heel de avond kijken tot half 3 vannacht?, hij is dan pas toch op z'n felst?
-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 20:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 20:38 schreef Maver24 het volgende:

[..]

Ik zie het al weer, het is zwaar bewolkt buiten, das wel jammer. maar ik lees dat je em toch niet kan zien met het blote oog, ik heb wel een goede verrekijker maar dat helpt dan ook niet ?

Maar je kan hem dus heel de avond kijken tot half 3 vannacht?, hij is dan pas toch op z'n felst?
Verrekijker zou ook goed zijn... Beter vind ikzelf vanwege groter zichtveld
Maver24vrijdag 15 februari 2013 @ 20:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 20:39 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Verrekijker zou ook goed zijn... Beter vind ikzelf vanwege groter zichtveld
Maar je kan em dus heel de avond gewoon zien aan de horizon? maar alleen richting de sterrenbeeld grote beer en verder richting de kleine beer of wat ?
-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 20:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 20:41 schreef Maver24 het volgende:

[..]

Maar je kan em dus heel de avond gewoon zien aan de horizon? maar alleen richting de sterrenbeeld grote beer en verder richting de kleine beer of wat ?
Je ziet em niet aan de horizon.... Hij verdwijnt (over een paar uurtjes) ergens in de buurt van de grote beer. Omdat ie weer lichtzwakker wordt
-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 20:45
Is dit echt de krater van de russische meteor
Maver24vrijdag 15 februari 2013 @ 20:46
quote:
Nee joh, das wat anders, das toch dat ding uit Turkmenistan
plankievrijdag 15 februari 2013 @ 20:52
Als iemand de uitzending gemist heeft kan ik 'm op jijbuis zetten. Niet heel erg spectaculair, maar toch:)
-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 20:52
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 20:46 schreef Maver24 het volgende:

[..]

Nee joh, das wat anders, das toch dat ding uit Turkmenistan
Ik denk eerder aan een vulkaankrater als ik dit zie.
En aan de invalshoek van de meteor lijkt het me niet
dat die een ronde inslagkrater heeft gemaakt
GekkePoesvrijdag 15 februari 2013 @ 21:03
quote:
Dit is in Turkmenistan, het is een natuurlijke gasbron, maar die is ooit een keer ingestort en in brand gevlogen.

-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 21:05
In Cuba is ook een meteor neergekomen.
Meteor Crashes in Cuba Day After Russia Fireball Friday, February 15, 2013 9:10

(Before It's News)


Cuba Update: Apparently, another potential meteor crash may have happened in Cuba today. Related? From the foreign language news site: "In a report released this morning by Rodas, town in the province of Cienfuegos, witnesses described a very bright light that has come to have large size, comparable to that of a bus, before exploding in the sky."
Godshandvrijdag 15 februari 2013 @ 21:31
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 21:05 schreef -CRASH- het volgende:
In Cuba is ook een meteor neergekomen.
Meteor Crashes in Cuba Day After Russia Fireball Friday, February 15, 2013 9:10

(Before It's News)


Cuba Update: Apparently, another potential meteor crash may have happened in Cuba today. Related? From the foreign language news site: "In a report released this morning by Rodas, town in the province of Cienfuegos, witnesses described a very bright light that has come to have large size, comparable to that of a bus, before exploding in the sky."


Vreemd..

Misschien komen er meer? :S
-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 21:34
quote:
5s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 21:31 schreef Godshand het volgende:

[..]

Vreemd..

Misschien komen er meer? :S
Zoals er op het journaal gezegd werdt
er vallen er maandelijks wel een paar...
-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 21:38
En nu maar snel zoeken naar de meteoriet.
Voor onderzoek is ie van onschatbare waarde.

En voor de verkoop al helemaal
Een meteoriet die in 2010 in de U.S. neerkwam
en waarvan 2 dagen later stukjes werden gevonden
was er eentje van 75 gram met een prijs van 4000 tot 10.000 dollar
GekkePoesvrijdag 15 februari 2013 @ 21:39
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 21:34 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Zoals er op het journaal gezegd werdt
er vallen er maandelijks wel een paar...
Het enige verschil met vroeger is, dat nu iedereen een camera heeft met bewijs, omdat "verhaaltjes" over vallende stenen vaak niet worden geloofd. door mensen die er wat verder vandaan wonen. Nu met het bewijs op camera met geluid, is er een kans dat mensen die de meteoor spotters altijd tot leugenaar uitroepen.zenuwachtig gaan worden.
-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 21:41
quote:
7s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 21:39 schreef GekkePoes het volgende:

[..]

Het enige verschil met vroeger is, dat nu iedereen een camera heeft met bewijs, omdat "verhaaltjes" over vallende stenen vaak niet worden geloofd. door mensen die er wat verder vandaan wonen. Nu met het bewijs op camera met geluid, is er een kans dat mensen die de meteoor spotters altijd tot leugenaar uitroepen.zenuwachtig gaan worden.
Je moet ook bedenken dat de meeste in de oceanen vallen en onbewoond gebied
GekkePoesvrijdag 15 februari 2013 @ 21:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 21:41 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Je moet ook bedenken dat de meeste in de oceanen vallen en onbewoond gebied
80% valt op plekken waar geen mensen wonen
Godshandvrijdag 15 februari 2013 @ 21:43
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 21:34 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Zoals er op het journaal gezegd werdt
er vallen er maandelijks wel een paar...
Maandelijks ja. Maar binnen 24 uur?

Krijg een beetje Armageddon/Deep Impact flashbacks, waar voordat de grote inslaat, al wat kleintjes langs komen....
GekkePoesvrijdag 15 februari 2013 @ 21:47
quote:
5s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 21:43 schreef Godshand het volgende:

[..]

Maandelijks ja. Maar binnen 24 uur?

Krijg een beetje Armageddon/Deep Impact flashbacks, waar voordat de grote inslaat, al wat kleintjes langs komen....
Of NASA laat ons allemaal ingespannen naar die ene kijken die moeilijk te zien is, en hopen zo dat we die andere niet zien die wél een beetje eng is. :o
-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 21:48
quote:
5s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 21:43 schreef Godshand het volgende:

[..]

Maandelijks ja. Maar binnen 24 uur?

Krijg een beetje Armageddon/Deep Impact flashbacks, waar voordat de grote inslaat, al wat kleintjes langs komen....
Mwa.... Die van cuba wordt alweer betwijfelt
Godshandvrijdag 15 februari 2013 @ 21:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 21:47 schreef GekkePoes het volgende:

[..]

Of NASA laat ons allemaal ingespannen naar die ene kijken die moeilijk te zien is, en hopen zo dat we die andere niet zien die wél een beetje eng is. :o
Lol..

" Ik zie hem net, Pap!" " Ja, ik ook!", *even later: boem op de turende mannen* :') :{
GekkePoesvrijdag 15 februari 2013 @ 21:49
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 21:48 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Mwa.... Die van cuba wordt alweer betwijfelt
Ja en nu loopt youtube vol met "Fake" video's. en oude filmpjes. en mensen die een beetje zweverige verhalen over Nibiru beginnen.
Godshandvrijdag 15 februari 2013 @ 21:50
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 21:48 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Mwa.... Die van cuba wordt alweer betwijfelt
Misschien krijgen ook alleen (ex) communistische staten er mee te maken. Waren het mislukte drones van de US of A ;) Maar dat is meer voor TRU of BNW :P
-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 21:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 21:49 schreef GekkePoes het volgende:

[..]

Ja en nu loopt youtube vol met "Fake" video's. en oude filmpjes. en mensen die een beetje zweverige verhalen over Nibiru beginnen.
Ze grijpen bij elk ruimte event hun kans... zielige mensen
GekkePoesvrijdag 15 februari 2013 @ 21:51
quote:
10s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 21:50 schreef Godshand het volgende:

[..]

Misschien krijgen ook alleen (ex) communistische staten er mee te maken. Waren het mislukte drones van de US of A ;) Maar dat is meer voor TRU of BNW :P
Waar is de Noord Korea meteoor? of verhulen ze zo kernproeven. _O-

edit: die komt morgen pas tegen 11:30
-CRASH-vrijdag 15 februari 2013 @ 21:52
Hou de Disaster map maar in de gaten
downgradevrijdag 15 februari 2013 @ 22:27
quote:
7s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 21:03 schreef GekkePoes het volgende:

[..]

Dit is in Turkmenistan, het is een natuurlijke gasbron, maar die is ooit een keer ingestort en in brand gevlogen.

knap gevonden is identiek
downgradevrijdag 15 februari 2013 @ 22:38
de 2012 DA14
http://www.nasa.gov/multi(...)1&media_id=159844121
#ANONIEMzaterdag 16 februari 2013 @ 10:02

quote:
Meteor reported in skies over San Francisco Bay Area

Comments on Twitter indicated the object that flashed across the horizon around 8 p.m. was blue in color and visible from the Peninsula to at least the eastern reaches of Contra Costa County and as far away as Red Bluff.

Scanner traffic at the Contra Costa County Sheriff's Office indicated that they were aware of the event, but a dispatcher said they had not received any emergency calls related to it.

One commenter on Twitter, who said they saw the meteor while driving in a car in Cupertino, said the object appeared to be headed west.

It may not have been as spectacular as the space snowball that streaked across the skies above Russia late Thursday, but the Bay Area's close encounter with a meteor Friday night was drawing its own attention on social networks.
SpeedyGJzaterdag 16 februari 2013 @ 10:27
Reed Timmer op Facebook:
quote:
Unconfirmed photo of the meteor from earlier in the San Francisco, CA area. AMAZING photo. Probably broke up before any solid pieces hit the ground.
485393_10151456688739169_1422883915_n.jpg
-CRASH-zaterdag 16 februari 2013 @ 10:46
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 februari 2013 10:27 schreef SpeedyGJ het volgende:
Reed Timmer op Facebook:

[..]

[ afbeelding ]
Dus jij hebt hem ookal in je vind ik leuks staan
SpeedyGJzaterdag 16 februari 2013 @ 11:19
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 februari 2013 10:46 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Dus jij hebt hem ookal in je vind ik leuks staan
:Y
downgradezaterdag 16 februari 2013 @ 11:29
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 februari 2013 10:27 schreef SpeedyGJ het volgende:
Reed Timmer op Facebook:

[..]

[ afbeelding ]
beautiful

http://www.nasa.gov/missi(...)/da14_australia.html

^O^
Godshandzaterdag 16 februari 2013 @ 15:56
quote:
"Heading West.." was dit het ding dat bij Cuba terecht kwam? Of is Cuba nonsens?
-CRASH-zaterdag 16 februari 2013 @ 16:24
quote:
5s.gif Op zaterdag 16 februari 2013 15:56 schreef Godshand het volgende:

[..]

"Heading West.." was dit het ding dat bij Cuba terecht kwam? Of is Cuba nonsens?
Nee dit is aan de westcust va Californië

maar dat van de dashcam en die corupte politie was volgens mij
geweest bij EditieNL
TLCzaterdag 16 februari 2013 @ 18:11
Dus nu is het wachten op de volgende van 2029 die alsnog de aarde kan raken in 2036.
Toefjeszaterdag 16 februari 2013 @ 19:39
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 februari 2013 18:11 schreef TLC het volgende:
Dus nu is het wachten op de volgende van 2029 die alsnog de aarde kan raken in 2036.
Deze kwam met de zon in de rug, we zien m daardoor niet aankomen. Ze kunnen dus elk moment aan komen vliegen :)
downgradezaterdag 16 februari 2013 @ 20:28
quote:
5s.gif Op zaterdag 16 februari 2013 15:56 schreef Godshand het volgende:

[..]

"Heading West.." was dit het ding dat bij Cuba terecht kwam? Of is Cuba nonsens?
met een beetje fotoshoppen breng je het heel ver :P
Yuri_Boykazondag 17 februari 2013 @ 23:42
Interessant filmpje wel.

Frutselmaandag 18 februari 2013 @ 16:45

quote:
Meteor spotted in Florida
A possible meteor shower was spotted in Florida on Sunday night, according to local reports.

According to NBC Miami, the Coast Guard received a host of calls describing bright, fireball-like objects flying through the sky. Experts told NBC Miami that the light show may have been a sporadic meteor shower.

No injuries or damage were reported, according to the Sun Sentinel.

According to WPTV, meteor showers are common. It's less likely that so many people would have spotted it, though.

This is just the latest in a series of mysterious objects flying through the sky. In Russia, a meteor explosion injured nearly 1,000 people last week. A bright streak of light was also reported over Northern California and on Friday an large asteroid narrowly passed by Earth.

Watch footage of the Florida event in the video above, courtesy of NBC.
Bron

Meteor, 17e bij Florida... mogelijk dezelfde als die Cuba zag?
-CRASH-maandag 18 februari 2013 @ 16:51
quote:
0s.gif Op maandag 18 februari 2013 16:45 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Bron

Meteor, 17e bij Florida... mogelijk dezelfde als die Cuba zag?
Cuba was ook op de 15de
Frutselmaandag 18 februari 2013 @ 16:53
quote:
0s.gif Op maandag 18 februari 2013 16:51 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Cuba was ook op de 15de
trage meteoor dan? :P
-CRASH-maandag 18 februari 2013 @ 16:56
quote:
6s.gif Op maandag 18 februari 2013 16:53 schreef Frutsel het volgende:

[..]

trage meteoor dan? :P
Of laat nieuws
downgrademaandag 18 februari 2013 @ 17:42
quote:
6s.gif Op maandag 18 februari 2013 16:53 schreef Frutsel het volgende:

[..]

trage meteoor dan? :P
=W= :)
downgradedinsdag 19 februari 2013 @ 07:06
Destruction of an asteroid in emergency cases may be performed by a rocket with a powerful megaton-class thermonuclear warhead. If the threat is detected early, more advanced means of changing an asteroid’s orbit may be considered.
The program costing 58 billion rubles (over $1.9 billion) has already been handed over to the head of Russia’s defense industry, Deputy PM Dmitry Rogozin who is expected to present it to Prime Minister Dmitry Medvedev.

http://rt.com/news/russia-billions-asteroid-protection-502/
-CRASH-dinsdag 19 februari 2013 @ 16:23
deep-impact-100-12.jpg

NASA scrambles for better asteroid detection

deepimpact-spix-lg.jpg

NASA, universities and private groups in the US are working on asteroid warning systems that can detect objects from space like the one that struck Russia last week with a blinding flash and mighty boom.

But the US space agency reiterated that events like the one in the Urals, which shattered windows and injured nearly 1,000 people, are rare.

"We would expect an event of this magnitude to occur once every 100 years on average," said Paul Chodas of NASA's Near-Earth Object Program Office at the Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California.

NASA estimates that before entering the Earth's atmosphere above Russia, the asteroid measured 17 meters (56 feet) in diameter and weighed 10 tons.

Fragments of the asteroid caused an explosion equivalent to 500,000 tons of TNT when they hit.

The same day, a 45-meter in diameter asteroid known as 2012 14 whizzed harmlessly past the Earth, its passage overshadowed by the bright arc drawn across the Russian sky that same day.

But had it hit ground, 2012 DA14 could have obliterated a large city.

Ten years ago, NASA would not have been able to detect 2012 DA14, said Lindsey Johnson, near earth object (NEO) project manager at NASA said recently.

But he said NASA has made progress on learning how to detect small asteroids.

Johnson said there are many of these objects flying around near the Earth -- say, half a million -- and they are hard to track because of their small size.

In line with a goal set by Congress in 1998, NASA has already discovered and catalogued around 95 percent of the asteroids of a kilometer or more in diameter that are in the Earth's orbit around the sun and capable of causing mega-destruction.

The NEO program at NASA currently detects and tracks Earth-approaching asteroids and comets with land-based and orbiting telescopes. Scientists estimate their mass and orbit to gauge whether they pose a danger.

With this system, the Arecibo radio telescope in Puerto Rico, which has an antenna 305 meters in diameter, can observe with great sensitivity a third of the night sky and detect asteroids that are on the large side.

All asteroid observations made anywhere in the world by telescopes, even by amateur star gazers, must be passed on to the Minor Planet Center, which is financed by NASA and run by the Smithsonian Astrophysical Observatory for the Paris-based International Astronomical Union.

But in times of tight budgets like these, NASA is trying to develop other systems specifically capable of tracking small objects in space.

It is financing to the tune of $5 million a project at the University of Hawaii called Atlas, or Asteroid Terrestrial-Impact Alert System.

Researchers say ATLAS, which will monitor the entire visible sky every night, will be able to detect objects 45 meters (yards) in diameter a week before they hit our planet.

For those measuring 150 meters (yards) in diameter, the system -- which could be operational in late 2015 -- will give a three week heads up.

The goal is to find the objects and give enough advance warning for measures to be taken to protect people, said John Tonry, the principal investigator at ATLAS.

The system has enough sensitivity to detect a match flame in New York City when viewed from San Francisco, for instance.

"That's enough time to evacuate the area of people, take measures to protect buildings and other infrastructures and be alert to a tsunami danger generated by ocean impacts," according to the ATLAS website.

But NASA's efforts are deemed insufficient by former agency astronauts and scientists who last year launched a project designed to finance, build and launch the first private space telescope to track asteroids and protect humanity.

The foundation called B612 is trying to raise $450 million to build and deploy a space telescope that would be called Sentinel and placed in orbit around the sun, at a distance of 273 million kilometers from the Earth to detect most objects that are otherwise not visible.
Frutselwoensdag 20 februari 2013 @ 14:17

Eerste beelden van planetoïde die langs aarde scheerde

Nasa heeft de eerste beelden van de planetoïde gepubliceerd die afgelopen vrijdagavond langs de aarde vloog. Uit de nieuwe beelden blijkt dat de planetoïde, ook wel 2012 DA14 genaamd, veertig meter lang was. De planetoïde werd door de Deep Space Network-schotelantenne gedurende acht uur gevolgd. In die periode is de planetoïde één keer geroteerd, zo valt op radarbeelden te zien.

Het brok ruimtepuin passeerde op een afstand van 28 duizend kilometer, maar is nooit een bedreiging voor de aarde geweest. Sinds mensenheugenis is een hemellichaam de aarde niet zo dicht genaderd. De voorbijganger van vrijdagavond was een kleintje in zijn soort. Maar door de enorme snelheid waarmee hij zich bij een inslag in de aarde zou boren, had hij toch grote schade kunnen aanrichten. Bijna tweeduizend vierkante kilometer aardoppervlak zou volledig zijn verwoest. Volgens Nasa loopt de aarde eens in de twaalfhonderd jaar de kans op een botsing met een planetoïde.

Bron: AD
Gebraden_Wombatwoensdag 20 februari 2013 @ 15:36
quote:
0s.gif Op woensdag 20 februari 2013 14:17 schreef Frutsel het volgende:

Eerste beelden van planetoïde die langs aarde scheerde

Nasa heeft de eerste beelden van de planetoïde gepubliceerd die afgelopen vrijdagavond langs de aarde vloog. Uit de nieuwe beelden blijkt dat de planetoïde, ook wel 2012 DA14 genaamd, veertig meter lang was. De planetoïde werd door de Deep Space Network-schotelantenne gedurende acht uur gevolgd. In die periode is de planetoïde één keer geroteerd, zo valt op radarbeelden te zien.

Het brok ruimtepuin passeerde op een afstand van 28 duizend kilometer, maar is nooit een bedreiging voor de aarde geweest. Sinds mensenheugenis is een hemellichaam de aarde niet zo dicht genaderd. De voorbijganger van vrijdagavond was een kleintje in zijn soort. Maar door de enorme snelheid waarmee hij zich bij een inslag in de aarde zou boren, had hij toch grote schade kunnen aanrichten. Bijna tweeduizend vierkante kilometer aardoppervlak zou volledig zijn verwoest. Volgens Nasa loopt de aarde eens in de twaalfhonderd jaar de kans op een botsing met een planetoïde.

Bron: AD
Beetje slordig artikel. Uiteraard komt dit hemellichaam niet het dichtst bij ooit, het is slechts bijzonder voor een hemellichaam van deze grootte. Die in Rusland vrijdag kwam nog wel wat dichterbij ;).

Ook in de laatste zin mist van deze grootte.
SpeedyGJzaterdag 23 februari 2013 @ 17:25
69605_586325611395605_216058787_n_zpsa8e82dda.jpg
:+

[ Bericht 16% gewijzigd door SpeedyGJ op 23-02-2013 18:18:14 ]
Pinnenmutskezaterdag 23 februari 2013 @ 17:29
niets kunnen zien :{
SpeedyGJzaterdag 23 februari 2013 @ 18:18
quote:
2s.gif Op zaterdag 23 februari 2013 17:29 schreef sararaats het volgende:
niets kunnen zien :{
Ah facebook direct linken lukt dus niet :+
Nu wel?
downgradezondag 24 februari 2013 @ 13:19
The recent crash-down in Russia was a fleabite. The one in 2036 could destroy entire nations

http://enenews.com/newswe(...)-prepare-worst-video
Gebraden_Wombatzondag 24 februari 2013 @ 13:57
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2013 13:19 schreef downgrade het volgende:
The recent crash-down in Russia was a fleabite. The one in 2036 could destroy entire nations

http://enenews.com/newswe(...)-prepare-worst-video
quote:
The most dangerous one is called Apophis, which is 1,000 feet across and will come dangerously close to Earth in 2029 and again in 2036. The most recent calculations show that Apophis will barely miss Earth in 2029, but will actually graze our atmosphere.
Ik wist niet dat onze atmosfeer 31300 km dik was :D.
Frutselzondag 24 februari 2013 @ 14:05
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2013 13:19 schreef downgrade het volgende:
The recent crash-down in Russia was a fleabite. The one in 2036 could destroy entire nations

http://enenews.com/newswe(...)-prepare-worst-video
Apophis wordt wel een bijzonder spektakel denk ik.. ding is vele malen groter dan die van 15 februari en de afstand dat hij langs de aarde komt zal hooguit een paar 1000km meer zijn. Is vast met het blote oog te zien ?
Pinnenmutskezondag 24 februari 2013 @ 14:59
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2013 18:18 schreef SpeedyGJ het volgende:

[..]

Ah facebook direct linken lukt dus niet :+
Nu wel?
Nee, gewoon slecht weer.
Gebraden_Wombatzondag 24 februari 2013 @ 15:56
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2013 14:05 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Apophis wordt wel een bijzonder spektakel denk ik.. ding is vele malen groter dan die van 15 februari en de afstand dat hij langs de aarde komt zal hooguit een paar 1000km meer zijn. Is vast met het blote oog te zien ?
Als het goed is wel, maar verwacht niets spectaculairs. Zal er uitzien als een normale ster met een magnitude van 3.4, maar hij (langzaam) bewegen ten opzichte van de andere sterren.
downgrademaandag 25 februari 2013 @ 18:08
Canadian Space Agency is launching a satellite size of a large suitcase to track down dangerous asteroids passing nearby our planet. The recent meteor explosion above Russia’s Urals sparked hot debates on how to protect Earth from space threats.

The $12-million satellite weights a mere 65kg, but it will be searching space 24-hours a day for objects potentially dangerous to Earth. It is specially designed to disclose objects between Earth and the sun, previously undetectable from the ground because of the bright light of our star.

Named Near-Earth Object Space Surveillance Satellite (NEOSSat), the satellite was jointly developed by Defense Research and Development Canada (DRDC) and the Canadian Space Agency (CSA). NEOSSat will be launched together with three other Canadian-built satellites by an Indian rocket from the Satish Dhawan Space Center in Sriharikota, India at 12:26 GMT on Monday.

http://rt.com/news/neossat-asteroid-watch-telescope-380/
Frutselmaandag 4 maart 2013 @ 22:16
quote:
Earth dodges another bullet
A newly found asteroid will pass just inside the orbit of the Moon, with its closest approach on March 4, 2013 at 07:35 UTC. Named 2013 EC, the asteroid is about the size of the space rock that exploded over Russia two and a half weeks ago, somewhere between 10-17 meters wide. The asteroid that sparked the Russian meteor is estimated to have been about 17 meters wide when it entered Earth’s atmosphere.

2013 EC was discovered by the Mt. Lemmon Observatory in Arizona on March 2
. There is no chance this asteroid will hit Earth.

2013 EC will come within 396,000 kilometers from Earth, (246,000 miles, or around 1.0 lunar distances, 0.0026 AU.

The Moon’s distance from the Earth varies between 363,104 km (225,622 miles) at perigee (closest) and 406,696 km (252,088 miles) at apogee (most distant point).

Gianluca Masi from the Virtual Telescope Project had a live view of the asteroid when it was about twice the distance of the Moon, and a replay of that webcast is available below. (Views of the asteroid start at about 31:00 in the video.)

“That we are finding all these asteroids recently does not mean that we are being visited by more asteroids,” Masi said during the webcast, “just that our ability to detect them has gotten so much better. Our technology has improved a lot over the past decades.”
Toch weer een nearmiss van een asteroide die slechts 2 dagen geleden ontdekt is :{
Pekmaandag 4 maart 2013 @ 22:31
quote:
0s.gif Op maandag 4 maart 2013 22:16 schreef Frutsel het volgende:

[..]

Toch weer een nearmiss van een asteroide die slechts 2 dagen geleden ontdekt is :{
Van die grootte heeft ook niet echt prioriteit, ze proberen eerst die van een kilometer en groter in kaart te brengen, Armageddon-size zeg maar. Volgens deze vent vanaf 05:30 min. dan :P

http://www.nasa.gov/multi(...)l?media_id=160067051
downgradezaterdag 9 maart 2013 @ 17:00
On March 9, 2013 there were 1382 potentially hazardous asteroids.

Recent & Upcoming Earth-asteroid encounters:
Asteroid Date(UT) Miss Distance Size
2013 EC Mar 4 1 LD 12 m
2013 EC20 Mar 9 0.4 LD 9 m
2013 ET Mar 9 2.5 LD 102 m
2013 EN20 Mar 10 1.2 LD 7 m
2007 EO88 Mar 18 4.4 LD 23 m
1993 UC Mar 20 49 LD 3.8 km
2013 ES11 Mar 22 6.4 LD 94 m
1997 AP10 Mar 28 45.9 LD 1.8 km
2010 GM23 Apr 13 3.9 LD 50 m
2005 NZ6 Apr 29 24.9 LD 1.3 km
2001 DQ8 Apr 30 74.3 LD 1.1 km
2004 BV102 May 25 69.9 LD *O* 1.4 km

Notes: LD means "Lunar Distance." 1 LD = 384,401 km, the distance between Earth and the Moon. 1 LD also equals 0.00256 AU. MAG is the visual magnitude of the asteroid on the date of closest approach.
downgradezaterdag 9 maart 2013 @ 17:04
PAN-STARSS

http://www.demorgen.be/dm(...)te-oog-te-zien.dhtml
-CRASH-zondag 10 maart 2013 @ 21:03
quote:
W&T / Nieuwe komeet ISON kan helderste in decennia worden?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asteroid ‘size of city block’ skims past Earth on Saturday
downgradezondag 10 maart 2013 @ 21:25
quote:
0s.gif Op zondag 10 maart 2013 21:03 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

W&T / Nieuwe komeet ISON kan helderste in decennia worden?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asteroid ‘size of city block’ skims past Earth on Saturday
downgradezondag 10 maart 2013 @ 21:26
quote:
0s.gif Op zondag 10 maart 2013 21:25 schreef downgrade het volgende:

[..]

yeh
Frutselzaterdag 23 maart 2013 @ 20:38
-CRASH-zaterdag 23 maart 2013 @ 21:20
quote:
Waarschijnlijke doorsnede 1 meter
Frutseldinsdag 16 april 2013 @ 11:04
Ball of fire lights up sky above Spain


quote:
A brilliant ball of flame streaked across the sky above the Spanish capital Madrid, dazzling stargazers and astronomers alike. The celestial display was so bright it could be seen across the entire country.

The eye-popping moment was caught on camera by the Hita Observatory at the University of Huelva at around 11:45pm local time (2145 GMT). The object struck the atmosphere above the Villamuelas district in the province of Toledo, southwest of Madrid.

“The impact was so abrupt that the object immediately caught fire, creating a ball of flame around 100 kilometers above the Earth,” Jose Maria Madiedo of the University of Huelva told the Huffington Post. The meteor then shot towards Madrid at over 75,000 kilometers an hour before disintegrating completely at an altitude of 70 kilometers.
Frutselmaandag 6 mei 2013 @ 13:39
quote:
'Tunguska meteoriet is gevonden'
Een wetenschapper zegt fragmenten te hebben gevonden van de beruchte Tunguska-meteoriet, meldt het Russische staatspersbureau Ria Novosti.

Op 30 juni 1908 vond in het Siberische Tunguska een enorme explosie plaats die een groot gebied verwoestte. De meest gangbare verklaring is dat het ging om de inslag van een meteoriet. De impact was 1.000 krachtiger dan de atoombom op Hiroshima. Een inslagkrater werd echter nooit gevonden, mogelijk doordat de meteoriet was uiteengespat voor hij de grond raakte.

Andrej Zlobin van het Geologisch Museum van de Russische Academie voor Wetenschappen zegt nu aan de nabij de impactplaats gelegen rivier Khoesmo drie stenen te hebben gevonden die van de meteoriet afkomstig zijn. Zij vertonen sporen van een smeltproces en inkepingen die ontstonden tijdens de gloeiend hete duik in de atmosfeer.

De vondst dateert al van 1988, maar de wetenschapper heeft tot nu gewacht om ermee naar buiten te komen. De stenen wachten nog steeds op een scheikundige analyse en lagen tot 2008 opgeslagen. De reden daarvoor blijft Zlobin schuldig.
#ANONIEMdinsdag 7 mei 2013 @ 16:17
Japan afgelopen nacht:


Het aparte:

Gisteravond ging ik rond half 12 even met onze chihuahua naar buiten, en ik kijk dan altijd veel naar sterren en dergelijke. Ik zag dus rond half 12 in noordwestelijke richting exact hetzelfde als er hier op de video gebeurt, maar dan veel en veel kleiner, dus een flits, en een 'tail' bewegend richting het noorden. Nog raarder; het gebeurde 2 keer! Niet op dezelfde plek natuurlijk, maar het was *flits* - tail -> stukje verderop *flits* - tail.

Kan het ook een vallende ster zijn die zon flits produceert? Of kan het gerelateerd zijn aan de meteoriet in Japan? Ik weet het niet namelijk.
-CRASH-dinsdag 7 mei 2013 @ 16:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2013 16:17 schreef Scrummie het volgende:
Japan afgelopen nacht:


Het aparte:

Gisteravond ging ik rond half 12 even met onze chihuahua naar buiten, en ik kijk dan altijd veel naar sterren en dergelijke. Ik zag dus rond half 12 in noordwestelijke richting exact hetzelfde als er hier op de video gebeurt, maar dan veel en veel kleiner, dus een flits, en een 'tail' bewegend richting het noorden. Nog raarder; het gebeurde 2 keer! Niet op dezelfde plek natuurlijk, maar het was *flits* - tail -> stukje verderop *flits* - tail.

Kan het ook een vallende ster zijn die zon flits produceert? Of kan het gerelateerd zijn aan de meteoriet in Japan? Ik weet het niet namelijk.
Hoogst waarschijnlijk is het nog de Eta Aquarid meteorieten zwerm
#ANONIEMdinsdag 7 mei 2013 @ 16:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2013 16:24 schreef -CRASH- het volgende:
Eta Aquarid
Ah kijk, dat kan natuurlijk ook :). KLinkt een stuk logischer! Wel erg gaaf om het op de manier te zien zoals ik het gister zag. Echt flits en woessssshh... nice!
-CRASH-vrijdag 31 mei 2013 @ 22:57
BINARY ASTEROID FLYBY:
Massive asteroid 1998 QE2 is flying past the Earth-Moon system today.
Closest approach occurs at 1:59 p.m. Pacific (4:59 p.m. Eastern / 20:59 UTC),
when the asteroid will be 5.8 million kilometers from Earth.
Newly-obtained radar images show that 1998 QE2 is a binary system.
The 2.7 km wide primary is circled by a smaller 600 meter satellite.
Get the full story from Science@NASA
-CRASH-zaterdag 1 juni 2013 @ 13:20
BINARY ASTEROID FLYBY:
Massive asteroid 1998 QE2 and its moon flew past Earth on May 31st only 5.8 million kilometers away. Using a remotely controlled 10-inch telescope in New Mexico, Ernesto Guido & Nick Howes photographed the binary space rockaround the time of closest approach:

asteroid_strip2.jpg

The 2.7-km-wide asteroid is receding from Earth now. Ironically, it will become easier to see in the nights ahead. 1998 QE2 is turning its sunlit side toward Earth, so it is growing brighter as it recedes. At maximum brightness on June 3rd and 4th, it will shine as brightly as a 10th or 11th magnitude star, an easy target for mid-sized backyard telescopes.

While amateur astronomers watch 1998 QE2 glide through the constellations Libra and Ophiuchus, NASA radars will be pinging the space rock with powerful bursts of radio energy, obtaining images so crisp they will rival those of previous asteroid-spacecraft flybys. In this case, Earth is the spaceship! Stay tuned for updates.
Frutselmaandag 10 juni 2013 @ 16:02
quote:
Asteroide the size of a truck buzzes Earth
CAPE CANAVERAL, Florida (Reuters) - An asteroid the size of a small truck zoomed past Earth four times closer than the moon on Saturday, the latest in a parade of visiting celestial objects that has raised awareness of potentially hazardous impacts on the planet.

NASA said Asteroid 2013 LR6 was discovered about a day before its closest approach to Earth, which occurred at 12:42 a.m. EDT (0442 GMT on Saturday) about 65,000 miles over the Southern Ocean, south of Tasmania, Australia.

The 30-foot-wide (10-meter-wide) asteroid posed no threat.

A week ago, the comparatively huge 1.7-mile-wide (2.7-km-wide) asteroid QE2, complete with its own moon in tow, passed 3.6 million miles (5.8 million km) from Earth.

While on February 15, a small asteroid exploded in the atmosphere over Chelyabinsk, Russia, leaving more than 1,500 people injured by flying glass and debris. That same day, an unrelated asteroid passed just 17,200 miles from Earth, closer than the networks of communication satellites that ring the planet.

"There is theoretically a collision possible between asteroids and planet Earth," astronomer Gianluca Masi, with the Virtual Telescope project, said during a Google+ webcast that showed live images of the approaching asteroid.

NASA says it has found about 95 percent of the large asteroids, those with diameters 0.65 miles or larger, with orbits that take them relatively close to Earth.

An object of that size hit the planet about 65 million years ago in what is now Mexico's Yucatan peninsula, triggering a global climate change that is believed to be responsible for the demise of the dinosaurs and many other forms of life on Earth.

The U.S. space agency and other research organizations, as well as private companies, are working on tracking smaller objects that fly near Earth.
INViCTuSmaandag 10 juni 2013 @ 19:20
Hier de vertaling:

Een asteroïde zo groot als een kleine vrachtwagen is zaterdag rakelings langs de aarde gevlogen, op een afstand die vier keer zo klein was als die van de aarde tot de maan. De asteroïde passeerde op 105.000 kilometer boven Tasmanië, een eiland ten zuiden van Australië, meldde Nature World News maandag op gezag van ruimtevaartorganisatie NASA. Die verzekerde dat er geen gevaar is geweest.
De aanstormende planetoïde werd pas een dag eerder ontdekt, omdat ze zich razendsnel voortbewoog. Een andere asteroïde, die op 31 mei op een grotere afstand passeerde, kon een week van tevoren al worden waargenomen.

NASA houdt de bewegingen in de ruimte nauwlettend in de gaten, omdat wetenschappers er vanuit gaan dat het een kwestie van tijd is voordat een grote asteroïde een gevaar kan opleveren voor de aarde. Daarom onderzoekt de organisatie mogelijkheden om een asteroïde te vangen en naar de nabijheid van de aarde te brengen om onderzoek te doen.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen door een onbemand ruimteschip een asteroïde op sleeptouw te laten nemen. Dan zouden proeven kunnen worden gedaan om een asteroïde te vernietigen of om te leiden, mocht er ooit eentje lijnrecht op de aarde afstormen.
-CRASH-dinsdag 25 juni 2013 @ 20:48
10,000th NEAR-EARTH OBJECT DISCOVERED:

neo20130624-640.gif
quote:
June 24, 2013

More than 10,000 asteroids and comets that can pass near Earth have now been discovered. The 10,000th near-Earth object, asteroid 2013 MZ5, was first detected on the night of June 18, 2013, by the Pan-STARRS-1 telescope, located on the 10,000-foot (convert) summit of the Haleakala crater on Maui. Managed by the University of Hawaii, the PanSTARRS survey receives NASA funding.

Ninety-eight percent of all near-Earth objects discovered were first detected by NASA-supported surveys.

"Finding 10,000 near-Earth objects is a significant milestone," said Lindley Johnson, program executive for NASA's Near-Earth Object Observations Program at NASA Headquarters, Washington. "But there are at least 10 times that many more to be found before we can be assured we will have found any and all that could impact and do significant harm to the citizens of Earth." During Johnson's decade-long tenure, 76 percent of the NEO discoveries have been made.

Near-Earth objects (NEOs) are asteroids and comets that can approach the Earth's orbital distance to within about 28 million miles (45 million kilometers). They range in size from as small as a few feet to as large as 25 miles (41 kilometers) for the largest near-Earth asteroid, 1036 Ganymed.

Asteroid 2013 MZ5 is approximately 1,000 feet (300 meters) across. Its orbit is well understood and will not approach close enough to Earth to be considered potentially hazardous.

"The first near-Earth object was discovered in 1898," said Don Yeomans, long-time manager of NASA's Near-Earth Object Program Office at the Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Calif. "Over the next hundred years, only about 500 had been found. But then, with the advent of NASA's NEO Observations program in 1998, we've been racking them up ever since. And with new, more capable systems coming on line, we are learning even more about where the NEOs are currently in our solar system, and where they will be in the future."

Of the 10,000 discoveries, roughly 10 percent are larger than six-tenths of a mile (one kilometer) in size - roughly the size that could produce global consequences should one impact the Earth. However, the NASA NEOO program has found that none of these larger NEOs currently pose an impact threat and probably only a few dozen more of these large NEOs remain undiscovered.

The vast majority of NEOs are smaller than one kilometer, with the number of objects of a particular size increasing as their sizes decrease. For example, there are expected to be about 15,000 NEOs that are about one-and-half football fields in size (460 feet, or 140 meters), and more than a million that are about one-third a football field in size (100 feet, or 30 meters). A NEO hitting Earth would need to be about 100 feet (30 meters) or larger to cause significant devastation in populated areas. Almost 30 percent of the 460-foot-sized NEOs have been found, but less than 1 percent of the 100-foot-sized NEOs have been detected.

When it originated, the NASA-instituted Near-Earth Object Observations Program provided support to search programs run by the Massachusetts Institute of Technology's Lincoln Laboratory (LINEAR); the Jet Propulsion Laboratory (NEAT); the University of Arizona (Spacewatch, and later Catalina Sky Survey) and the Lowell Observatory (LONEOS). All these search teams report their observations to the Minor Planet Center, the central node where all observations from observatories worldwide are correlated with objects, and they are given unique designations and their orbits are calculated.

"When I began surveying for asteroids and comets in 1992, a near-Earth object discovery was a rare event," said Tim Spahr, director of the Minor Planet Center. "These days we average three NEO discoveries a day, and each month the Minor Planet Center receives hundreds of thousands of observations on asteroids, including those in the main-belt. The work done by the NASA surveys, and the other international professional and amateur astronomers, to discover and track NEOs is really remarkable."

Within a dozen years, the program achieved its goal of discovering 90 percent of near-Earth objects larger than 3,300 feet (1 kilometer) in size. In December 2005, NASA was directed by Congress to extend the search to find and catalog 90 percent of the NEOs larger than 500 feet (140 meters) in size. When this goal is achieved, the risk of an unwarned future Earth impact will be reduced to a level of only one percent when compared to pre-survey risk levels. This reduces the risk to human populations, because once an NEO threat is known well in advance, the object could be deflected with current space technologies.

Currently, the major NEO discovery teams are the Catalina Sky Survey, the University of Hawaii's Pan-STARRS survey and the LINEAR survey. The current discovery rate of NEOs is about 1,000 per year.

NASA's Near-Earth Object Observations Program manages and funds the search for, study of and monitoring of asteroids and comets whose orbits periodically bring them close to Earth. The Minor Planet Center is funded by NASA and hosted by the Smithsonian Astrophysical Observatory in Cambridge, MA. JPL manages the Near-Earth Object Program Office for NASA's Science Mission Directorate in Washington. JPL is a division of the California Institute of Technology in Pasadena. More information about asteroids and near-Earth objects is available at: http://neo.jpl.nasa.gov/, http://www.jpl.nasa.gov/asteroidwatch and via Twitter at http://www.twitter.com/asteroidwatch .
Frutseldonderdag 5 september 2013 @ 15:28
Vol