Na een paar jaar ideeën te hebben gehad over het bouwen van een biertap ben ik vandaag toch écht van start gegaan. Omdat er in de afgelopen jaren al meerdere biertap-topics gesneuveld zijn ga ik een nieuwe poging doen: het bijhouden van een worklog.
Mijn voorkennis tot voor kort: geen. Ik kan een biertje tappen maar daar houdt het bij op. Op internet is weinig informatie te vinden en ik heb dus vooral rondgevraagd bij kroegeigenaren hier in de stad en bij webwinkels gespecialiseerd in horecabenodigdheden.
De afgelopen weken ben ik er zo achter gekomen wat er allemaal precies nodig is, in de loop van de tijd ga ik proberen om deze kennis toe te passen met als eindresultaat een schitterende mobiele biertap voor op feestjes etc.
Eerst eens wat foto'sHet barmeubel wordt gemaakt van RVS-kokers met een RVS-werkblad met daarop de tapzuil, een lekblad en een spoelbak. Het meubel komt er ongeveer zo uit te zien:
![]()
-
Tussen het buizenframe komt trespa te zitten als bescherming, dit is stootvast en zeer makkelijk schoon te houden. De buizen zelf zijn van RVS en worden opgepoetst en gepolijst om het ze te laten glimmen. Het werkblad zal zoiets worden:
![]()
-
![]()
Het juweeltje van mijn toekomstige biertap

Deze tapkraan (model zwanenhals) is zo goed als nieuw en heb ik gekregen van een bevriende kroegeigenaar die er niets mee deed. De tapzuil heeft een paar krasjes en heeft een verlicht Heinekenbord. De DSI tapkraan is goed onderhouden en brandschoon.
In eerste instantie had ik onderstaande tapzuil tot mijn beschikking, een stuk minder sjiek.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn
ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis
Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.-
![]()
Tapkraan en tapruiter
-
![]()
De spoelkraan voor de wasbak is uitgebreid met een glazenspoeler. Door het glas ondersteboven op het kruis te drukken wordt deze van binnenuit gespoeld. Dit voorkomt zeepresten in het glas, het bier smaakt beter en sommige schoonmaakmiddelen veroorzaken enorme katers.
-
![]()
En vandaag last, but not least: de spoelborstel. Bij iedereen wel bekend voor het schoonmaken van gebruikte glazen.
-
En verder?Ja, wist ik het zelf maar. Ik ga eerst op zoek naar de onderdelen die ik nog mis. De sport is om het voor zo weinig mogelijk te doen, ik blijf immers een arme student

Ik heb een goede kennis met eigen biertapinstallatie met veel reserveonderdelen en ik vestig mijn hoop nog enigszins op de lokale horecaondernemers die mij hopelijk voor een leuke prijsje kunnen voorzien van de volgende onderdelen:
• Bier- en koolzuurslangen incl. afsluiters
• Fustkoppeling
• Manometer (koolzuurregelaar)
• Koolzuurfles
• Bierkoeler
• Lekblad en spoelbak (met standpijp)
• Alle bijbehorende onderdelen zoals koppelingen, leidingen.
Ik ga me eerst focussen op het verzamelen van bovenstaande onderdelen, pas daarna gaat het barmeubel gemaakt worden. Andere toebehoren zoals schuimspatels, bierglazen, barhanddoeken etc. heb ik allemaal al. Ik zal morgen bij daglicht een overzichtsfoto maken.
Ook een biertap bouwen? Blijf me volgen, hopelijk komt er wat van terecht

. Of kijk eens in de
handleiding van Stichting vakbekwaamheid Horeca. Als je tips of andere nuttige informatie hebt hoor ik dat natuurlijk graag! Alvast bedankt!
[ Bericht 0% gewijzigd door Klonterpot op 22-09-2010 00:32:08 ]
The remedy is the experience.