Five_Horizons | vrijdag 10 september 2010 @ 17:34 |
Ik wil tijd nadenken over het metselen van een BBQ. En dan bedoel ik geen 'kant en klare', maar een zelf ontworpen BBQ, gemaakt van stenen. Nu heb ik het idee om dat in de vorm van een zgn. Oklahoma Joe te maken ( klik ) , dus met een smoker (maar het centrale gedeelte zou ook als BBQ gebruikt kunnen worden.) Dit kan overigens ook prima met twee oliedrums, maar ik wil het graag van steen maken. De vraag is nu, omdat ik er verschillende verhalen over hoor: kan ik gewone bakstenen gebruiken en wat zijn dan de overwegingen? ![]() | |
remlof | vrijdag 10 september 2010 @ 17:40 |
Met bakstenen kan. Herinner me dat m'n vader vroeger een barbecue heeft gemetseld van bakstenen die hij had overgehouden. Wel zorgen dat er van onderen lucht aangezogen kan worden, dus er openingen in laten aan de onderkant. | |
TheThirdMark | vrijdag 10 september 2010 @ 17:40 |
Gewone bakstenen lijkt mij niet. Die kunnen niet tegen die grote geconcentreerde hitte (is mij verteld iig). Voor de rest wel een volgwaardig topic =) | |
TheThirdMark | vrijdag 10 september 2010 @ 17:41 |
En zie nu net dat Remlof zegt dat het wel kan ![]() Dan weet ik het ook niet meer. | |
Five_Horizons | vrijdag 10 september 2010 @ 17:43 |
quote:Mja, precies ![]() Ik lees wisselende verhalen. Laat ik het anders vragen: zitten er nadelen aan het gebruik van vuurvaste stenen? | |
remlof | vrijdag 10 september 2010 @ 17:44 |
Je hebt natuurlijk wel honderden verschillende typen bakstenen, ze zijn vast niet allemaal geschikt. | |
Five_Horizons | vrijdag 10 september 2010 @ 17:45 |
Ja, ga het nóg ingewikkelder zitten maken ![]() | |
KomtTijd... | vrijdag 10 september 2010 @ 17:49 |
quote:Als je geen vuurvaste stenen gebruikt breken ze gewoon kats doormidden door de hitte. | |
Five_Horizons | vrijdag 10 september 2010 @ 17:53 |
quote:Daar schijnt dus verschil van mening over te zijn ![]() Het gaat mij erom: vuurvaste stenen zijn sowieso duurder, maar mij is niet bekend of er daarnaast ook nog andere nadelen zitten. ![]() (ik las iets over het luchtdicht maken; dat schijnt lastig te zijn.) Is dat niet het geval, dan kies ik voor de íets duurdere oplossing (waarbij de stenen iets lastiger te verwerken zijn, geloof ik). | |
KomtTijd... | vrijdag 10 september 2010 @ 17:57 |
Sja je zou het kunnen proberen met normale stenen maar dan heb je dus het risico dat na 3x barbecueën de hele boel weer instort. Of nog leuker dat ze knallen terwijl je net je carbonades staat om te draaien (heb het nog nooit meegemaakt, maar 't schijnt te kunnen). Aan jou de keuze. | |
Five_Horizons | vrijdag 10 september 2010 @ 17:58 |
De vraag "Zitten er nog nadelen aan vuurvaste stenen" is niet zo moeilijk, toch? Ik vraag niet of ik beter gewone stenen kan gebruiken. ![]() | |
KomtTijd... | vrijdag 10 september 2010 @ 18:07 |
Oh sorry je bedoelt het meer op de manier van "zijn er dingen waar ik dan nog extra rekening mee moet houden"? Dat weet ik ook niet ![]() | |
Broertie | vrijdag 10 september 2010 @ 19:04 |
Ik denk dat als je de boel gelijkmatig verhit, zodat er geen spanningsverschillen ontstaan, het wel mee zal vallen met het knappen van de stenen. Dus gelijkmatig een vuurtje maken en geen bos hout erop gooien en een halve fles spiritus eroverheen gooien en in de hens steken..... | |
Mute_Me | vrijdag 10 september 2010 @ 19:45 |
Als je een hardgebakken baksteen neemt kan het vast wel, die zijn op 1100 graden gebakken. | |
dop | vrijdag 10 september 2010 @ 20:35 |
quote:vuur vaste stenen zijn vaak veel lichter en minder slijtvast verder kunnen ze slecht tegen vocht zeker de buitenkant en het rook kanaal kan zeker van gewone baksteen gemaakt worden alleen de delen die echt warm worden zou ik vuurvast uitvoeren bij voorkeur in vuurvast beton je hebt het over vuurvaste specie , die heb je neem ik aan wat is dat voor product ? [ Bericht 8% gewijzigd door dop op 10-09-2010 20:45:39 ] | |
Five_Horizons | vrijdag 10 september 2010 @ 20:53 |
Ik heb nog niets gekocht ![]() | |
exlurker | vrijdag 10 september 2010 @ 20:55 |
Op fok is er nog een oud topic hier met deze vragen Hoe maak ik zelf een barbeque? | |
JSS | vrijdag 10 september 2010 @ 22:31 |
Goed topic, ga ik volgen ![]() Ik had zelf ook in gedachten een basis van normale bakstenen te metselen, bijvoorbeeld in een U vorm; dan een betonnen plaat daarop en daarboven nog een stuk doormetselen in de U met vuurvaste stenen/voegen. En bij dat metselen genoeg luchtgaten vrijghouden tusen de stenen. | |
#ANONIEM | vrijdag 10 september 2010 @ 22:36 |
ik zat hier ook over na te denken, de tips zijn idd welkom. Heb nog een stuk of 600 stenen over aan de verbouwing van mijn tuin overgehouden. | |
Ou-Tannu | zaterdag 11 september 2010 @ 00:16 |
bakstenen kunnen prima.. alleen ze hebben de neiging om vocht op te nemen.. en als je ze dan tesnel verhit ( wat je toch snel hebt bij een BBQ..) springen ze kapot :/ | |
dop | zaterdag 11 september 2010 @ 11:41 |
ik denk zelf dat je alleen de bodem waar de houtskool op licht tewarm word , je zou zelfs er over kunnen denken deze gewoon in staal uit te voeren, als je het staal dan verder niet aan de stenen laat raken , op een paar afstand houders na , dan zou de rest in baksteen moeten kunnen. enige wat daar naast nog problemen kan geven is het dak van de smoker die Five_Horizons wil maken bij een gewone BBQ zie ik daar geen problemen, die zijn aan de voorkan open | |
Five_Horizons | zaterdag 11 september 2010 @ 11:43 |
quote:Je bedoelt dat de hele ombouw in dat geval in vuurvaste stenen zou moeten worden uitgevoerd? (dus voor-, achter-, boven- en onderkant (+zijkanten) | |
dop | zaterdag 11 september 2010 @ 12:11 |
quote:is een beetje afhankeijk van hou warm het allemaal word,maar volgens mij worden smokers altijd in staal uitgevoerd , en dat is niet voor niets denk ik. het is geen construktie die heel makkelijk in steen word uitgevoerd denk ik een stalen construktie met stenen ombouw zou wel moeten kunnen zolang er niet teveel warmte overdracht tussen het staal en steen is als je niets met staal wil dan zou je aan chamotte moeten gaan denken [ Bericht 6% gewijzigd door dop op 11-09-2010 12:18:16 ] | |
TheThirdMark | zaterdag 11 september 2010 @ 13:27 |
quote:Je weet ook dat warmte stijgt? De wanden van de bbq en de bovenzijde pakken de meeste hitte op. | |
dop | zaterdag 11 september 2010 @ 14:09 |
quote:ik werk in een hoogoven , geloof dat ik dat wel snap. straling stroming , geleiding en convectie, trek die vier manieren van overdracht maar eens uit elkaar en bedenk maar eens of je snapt hoe dat werkt. omdat de bodem constant in contact staat met de warme kooltjes geeft dat het snelst problemen , de opstijgende warmte gaat naar het vlees en komt wel langs de wanden en de schoorsteen maar zal daar niet zo diep doordringen,juist door dat het opstijgt, in een oven waar de warmte tegen het dak komt geeft dat weer wel problemen de Oklahoma Joe is ook meer oven als BBQ dus vandaar dat ik daar ook meer problemen zie [ Bericht 4% gewijzigd door dop op 11-09-2010 14:21:52 ] | |
TheThirdMark | zaterdag 11 september 2010 @ 14:27 |
quote:Dan moet je toch even op een herhalingscursus. Denken dat de grootste hitte zich onder het vuur bevind ![]() | |
Five_Horizons | zaterdag 11 september 2010 @ 14:43 |
We gaan niet lelijk tegen elkaar doen, he? ![]() Ik wil alleen maar een gezellig BBQ'tje metselen..... | |
remlof | zaterdag 11 september 2010 @ 14:46 |
De kolen moeten volgens mij ook niet op de bodem liggen maar op een plaat erboven, met daaronder dus gaten voor luchttoevoer. | |
Five_Horizons | zaterdag 11 september 2010 @ 14:54 |
Heeft iemand trouwens tips voor metalen deurtjes? ![]() | |
Ou-Tannu | zaterdag 11 september 2010 @ 15:46 |
quote:onze prefab barbecue heeft gewoon een gegolfde steen waarop de kolen moeten ![]() ![]() | |
dop | zondag 12 september 2010 @ 21:48 |
quote:dat zeg ik nergens de grootste warmte is vlak boven de kolen , maar daar zou geen steen moeten zijn maar het vlees wat je wil braden waar is het warmer 5cm boven de kooltjes of een meter ? hoe kan dat dan ? warmte gaat toch omhoog ? waarom kan je een gloeiend kooltje niet op je platte hand leggen ? zou stralings warmte en geleiding dan toch in alle richtingen gaan ? | |
Bramito | maandag 13 september 2010 @ 08:44 |
De onderplaat wordt het warmst. Als je het niet gelooft moet je maar eens aan mijn betonnen BBQ komen voelen. On topic: Het vuur kan je rustig op een vlakke bodem maken, maar het werkt beter als er een luchtstroom onder is. Een rooster, of een onregelmatige bodem werkt prima. Ik zou hem van baksteen bouwen en dan slechts de binnenkant bekleden met vuurvaste steen. Kijk maar eens hier voor het idee: http://www.hornosartesanos.com/barbacoas/obra.htm http://www.hornosartesanos.com/barbacoas/canada.htm http://www.hornosartesanos.com/barbacoas/morales.htm Er bestaat eventueel vuurvaste lijm in kitbussen. Daar lijm je de vuurvaste stenen zo mee vast. Ik vind die Oklahoma Joe niet echt een handig ontwerp om te metselen. Wil je echt precies een kopie? Dan zou ik 'm meteen van staal kopen.... | |
#ANONIEM | woensdag 15 september 2010 @ 13:57 |
quote:Zeer handige tips, bedankt !! ![]() | |
Bramito | woensdag 15 september 2010 @ 15:53 |
krijgen we wel foto's te zien? | |
#ANONIEM | woensdag 15 september 2010 @ 15:56 |
Die van mij gaat nog wel even duren denk ik ![]() ![]() | |
Five_Horizons | woensdag 15 september 2010 @ 18:21 |
quote:Wat mij betreft wel ![]() | |
Gurb | vrijdag 17 september 2010 @ 12:22 |
Ik zou idd zoeken naar stenen van klinkerkwaliteit. Dit zijn de stenen die men in de onderste lagen van gevelmetselwerk toepast. het trasraam. De stenen noemen ze ook wel tras stenen. Deze stenen zijn harder en nemen minder vocht op. Daarom gebruik je die onderin. Tegenwoordig zijn de meeste stenen geschikt trouwens. Hoe harder ze klinken en hoe zwaarder ze zijn, des te beter. Verder idd vuurvaste mortel gebruiken (en hier later ook mee afvoegen) | |
Bramito | vrijdag 17 september 2010 @ 13:11 |
Vuurvaste mortel is eigenlijk alleen nodig waar het echt heet wordt. Het ligt er een beetje aan hoe je de BBQ gaat stoken en hoe hoog hij is. Als je alleen houtskool gebruikt en de "haard" is vrij hoog dan hoef je de schoorsteen echt niet met vuurvaste mortel te doen. Het kan natuurlijk wel. Als je een een lekkere fik wil met flink wat hout, dan is het misschien wel aan te raden. Hier in Spanje is het niet veel duurder dan gewone mortel, dus daar hoef je het niet voor te laten. Ik zou me meer zorgen maken om de vorst die je vuurvaste stenen beschadigd. | |
Five_Horizons | donderdag 30 september 2010 @ 14:28 |
quote:Ik heb nog wel een vraag over die klinkers. Ik ben daar een beetje over aan het lezen (ik heb er noodgedwongen iets meer tijd voor ![]() ![]() Waar koop je dat? Het tuincentrum? (de straatklinkers zijn geschikt hiervoor? Lees her en der van wel) Hoe weet je of de stenen hard genoeg zijn? Je komt namelijk al snel aan pallets die moeten worden afgenomen en zoveel heb ik uiteraard ook weer niet nodig. Via marktplaats is ook een hoop te koop, maar ik kan niet zien of dat dus geschikt. Voor de vuurkamers wil ik de binnenzijde bekleden met chamotte en voor de mortel/voegen verder vuurvast spul. (overigens wordt een deel van de BBQ (de eerste rookkamer) gemaakt van een oude grote BBQ van metaal. (da's gewoon een bak met deksel/kijkraam, waar ik uiteindelijk de rook wil doorvoeren. Ook kan ik die ruimte ook gewoon gebruiken om direct in te BBQ'en. Roosters e.d. zitten er al in. Zit ik alleen nog even met de deuren voor de 'vuurkamer' (dus waar het hout zelf komt te liggen) en de deurtjes net onder de schoorsteen. Ik weet nog niet goed waar ik die vandaan ga halen (komt eigenlijk neer op eenvoudige metalen deurtjes). | |
KomtTijd... | donderdag 30 september 2010 @ 15:06 |
quote:Straatstenen zijn in ieder geval niet geschikt. Ik BBQ geregeld op een BBQ van gestapelde straatstenen met een stalen plaat erop. Maar die breken dus bij bosjes doormidden. En beterschap met je pink! | |
Five_Horizons | donderdag 30 september 2010 @ 15:24 |
Dank je! Mja, we zeiden ook niet dat het makkelijk moest gaan ![]() Even voor de zekerheid: ik zie iets staan over grindbetonblokken en de toepassing in het trasraam. Dat lijkt me gezien het beton niet geschikt, toch? | |
Gurb | donderdag 30 september 2010 @ 15:44 |
quote:Gewoon bij de bouwmaterialen handel kopen. En daar kunnen ze je goed helpen aan de juiste soort. En sowieso, een harde steen klinkt anders (heldere klank) als je er twee tegen elkaar slaat als een hele brosse steen. | |
Five_Horizons | donderdag 30 september 2010 @ 15:48 |
Nog tips m.b.t. zaken rond Rotterdam? (Bouwmaat zit hier ook in de buurt, maar werkt natuurlijk met een passysteem. Nu ben ik ondernemer, maar niet in de bouw.) [ Bericht 62% gewijzigd door Five_Horizons op 30-09-2010 16:16:12 ] | |
realbase | donderdag 30 september 2010 @ 16:34 |
boeit niet, je kan gewoon een pas aanvragen hoor.. zolang je maar kvk hebt. | |
Gripper | donderdag 30 september 2010 @ 17:03 |
Ik kijk even mee, want wij gaan dit voorjaar onze veranda bouwen, met daaronder ook een kachel / BBQ ![]() | |
JSS | dinsdag 22 februari 2011 @ 15:00 |
Is hier nog wat nieuws te melden? Nu het voorjaar eraan komt, ga ik serieus aan de gang met mijn plan voor de BBQ (nouja, de hele tuin, maar daar hoort een BBQ bij). Ik voel er wel wat voor om deze te maken: http://www.hornosartesanos.com/barbacoas/canada.htm. Maar dan zonder die schoorsteen erop. De bovenkant blijft dus gewoon open. Zoiets als hij hier is; ![]() Dan kom je op de volgende vragen; - Hoe moet je zo'n ding funderen? - Hoe/waarvan maak je de bodemplaat waarop je de (vuurvaste?) stenen legt? - Hoe/waarmee maak je die mooie inkepingen voor het rooster? Iemand die eens wil meedenken? | |
Bramito | woensdag 23 februari 2011 @ 15:54 |
Dat ligt een beetje aan je bodem. Woon je op veen dan is dat anders dan op een duin. Ik zou gewoon een betonnen bodemplaatje met wapening storten van een centimeter of 15. Dat heb ik in ieder geval gedaan, maar ik woon op klei. Die bodemplaat die je daar ziet is een keramisch element dat ze in Spanje voor daken en plafonds gebruiken. Ik weet niet of zoiets in Nederland bestaat. Mischien kan je een gewapend betonnenplaatje storten. Of je bouwt het muurtje links en het muurtje rechts. Daar leg je wat staven betonijzer op en daarop mestel je met bakstenen (op z'n kant) een bodem. (sorry voor de slechte beschrijving). Inkepingen maak je door tussen de bakstenen aluminimum U-profieltjes te plaatsen (zie foto) of evt. latjes die je later verwijderd. | |
snoekiesnoeksnoek | woensdag 23 februari 2011 @ 22:08 |
Ik heb er ervaring mee. Dacht dat het goedkoper was dan kant en klaar kopen, maar dat viel wat tegen. Ik heb normale bakstenen gebruikt met vuurvast cement. Omdat die bakstenen nogal duur waren heb ik voor de poten een alternatief bedacht ![]() De plaat waar de kolen op liggen heb ik zelf van beton gegoten (met draad erin voor de stevigheid). Ik had met een boor gaten gemaakt zodat het rooster op verschillende standen kon. Leuk klusproject, we hebben nu een normale (Barbecook groot model) omdat die makkelijker is met kleine kinderen. Koop trouwens eerst een rooster als je zoiets gaat maken, roosters zijn trouwens erg duur (snel 30 euro) en de maat is natuurlijk nogal belangrijk. Mijn bbq'tje: ![]() ![]() [ Bericht 5% gewijzigd door snoekiesnoeksnoek op 23-02-2011 22:21:21 ] | |
snoekiesnoeksnoek | woensdag 23 februari 2011 @ 22:15 |
Shit, nu heb ik zin in bbq vlees ![]() | |
Vonkenboer | woensdag 23 februari 2011 @ 22:16 |
Zou je de foto's een meter ofzo kleiner willen maken ? Het is hartstikke leuk dat je het resultaat wilt laten zien bij jou. Maar zelfs mijn internetverbinding gaat er nog van over de @#$! ! ![]() | |
snoekiesnoeksnoek | woensdag 23 februari 2011 @ 22:21 |
volgens mij is het zo beter ![]() | |
JSS | maandag 28 februari 2011 @ 15:03 |
Hee dat ziet er best goed uit! ![]() De prijs van die bakstenen zit ik (vooralsnog) niet zo mee, ik moet toch nog een laag muurtje in de tuin metselen (ga nu ook de hele tuin inrichten) dus ik moet er een hoop gaan halen. Ziet er in elk geval heel do-able uit, thanks voor je toelichting en foto's! | |
brandycoke | zondag 6 maart 2011 @ 17:16 |
Hallo, Ik heb nu dit foum gelezen en vele anderen forums, maar is er iemand die echt ervaring/verstand heeft van BBQ of tuinhaarden bouwen. Ik kom zelf jaarlijks in Zuid-Afrika en heb al mijn braai roosters en spullen ook daarvan. Nu wil ik zelf ook een mooie braai in de achtertuin bouwen op klei grond. Wat ik nu veel lees is dat vuurstenen niet geschikt zijn voor buiten vanwege vocht en vorst. De Braai die ik wil bouwen lijkt een beetje op deze al bekende: ![]() Maar die van mij moet binnenmaats 100cm breed en 80cm diep worden. De bovenkant van de onderplaat zal op zo'n 70cm uitkomen en de schoorsteen mantel zal op zo'n 160cm hoogte uitkomen. Zoals ik normaal ook doe wil ik gewoon een 12 tal blokken hout opstappelen en in de hens kunnen steken. De schoorsteen zal zo'n 3 meter hoog worden vanaf de grond (valt dan volgens mij nog binnen bouwvergunningen) Voor mij is de belangrijkste vraag of je dus nu ook speciale bakstenen moet gebruiken aan de binnenkant van de vuurplaats en aan de binnenkant van de schoorsteen? In het begin heb ik een aardig groot vuur en zal er dus veel warmte ontstaan. Aangezien vuurvaste stenen niet geschikt lijken te zijn voor buiten in Nederland, wat zijn dan de alternatieven? In Zuid-Afrika metselen ze zo goed als alles al met bakstenen die hittebestendig zijn en omdat zij daar andere produkten hebben heb ik weining aan hun info. Ter info: de breedte van de Braai staat los van mijn rooster, deze zet ik op een driepoot welke weer in de kolen staat. Ik heb de breedte nodig voor Potjiekos, als ik met de pot braai moet ik vuur verder van de pot af hebben om kolen te maken voor onder de pot. Er zal dus ook vuur zeer dichtbij de binnenmuur zijn. | |
snoekiesnoeksnoek | zondag 6 maart 2011 @ 20:24 |
waren gewone stenen, die vond ik al duur genoeg. Ik heb ze bij de Gamma gehaald, volgens mij 1 euro per stuk, verder niet speciaal voor een barbeque. Ik heb er 3 jaar lang gebruik van gemaakt en er is nooit een steen kapot gegaan. | |
Fes1-2 | maandag 7 maart 2011 @ 12:29 |
Als je er niks van snapt moet je gewoon je mond houden hm. | |
ueberduitser | maandag 7 maart 2011 @ 13:10 |
Zo, das ff ¤1000/1000stuks, beste duren stenen! Maar goed, dat is een ander verhaal dan de stenen bbq. Ik ben ook van plan een stenen BBQ te metselen, al moet ik eerst ff wat verder zijn met m'n tuin. Wil binnenkort de bbq alvast uittekenen, de tekening show ik hier nog wel even. Ik ga de binnenkant en bodem van de bbq met chamotte bekleden. Dit adviseerde m'n schoorsteenveger mij. | |
Redcoon | maandag 7 maart 2011 @ 13:37 |
Ik raad het aan om op dit forum even na te vragen wat je het beste kan doen. De collectieve bbq-kennis daar is immens. www.bbqforum.nl | |
snoekiesnoeksnoek | dinsdag 8 maart 2011 @ 12:37 |
Ja, veel te duur, maar we wilden rode stenen en ik had meen ik 30 stenen in totaal , voor grotere aantallen zou ik even langs een speciaalzaakje gaan, vooral als je zo'n schoorsteen wilt bouwen. Je moet altijd even kijken of kant en klaar kopen van een stenen barbeque niet goedkoper is, als je die in de aanbieding haalt kan je het bijna niet voor die prijs namaken. | |
ueberduitser | dinsdag 8 maart 2011 @ 12:50 |
Ik heb nog een tas stene over van m'n huis, dus ik heb genoeg. Een stenen bbq kopen is goedkoper denk ik. Maar ik wil juist een bbq die precies bij het huis past. Mooie kap erop kan m'n schoonvader wel lassen, passend bij het huis. Ik zit er ook nog aan te denken de bbq op de kop van m'n schijnvijver te zetten en dan in de achterkant van de bbq een waterval te maken. (niet een echte waterval, maar een rvs-sleuf waaruit water klettert) Ligt er een beetje aan of ik de bbq op die plek wil hebben. | |
1-of-6Billion | dinsdag 8 maart 2011 @ 13:30 |
Ha, het voorjaar zit weer in de lucht ![]() Loop zelf ook al een tijdje met een idee voor een BBQ/Pizza-/Rookoven. Van die bogen metselen, zoals in de BBQ van brandycoke, is dat moeilijk? ![]() | |
ueberduitser | dinsdag 8 maart 2011 @ 13:49 |
In principe niet, even netjes een malletje maken en de boog daarop uittekenen. Mal tussen de muurtjes plaatsen en de boog eroverheen leggen/metselen. Als je het mooi wilt doen moet je natuurlijk wel weten hoe je een fatsoenlijke boog met fatsoenlijke aansluitingen maakt/construeert. Daarover kun je hier:http://www.metselen.net wel het een en ander vinden. | |
Bramito | dinsdag 8 maart 2011 @ 15:34 |
Vorst in combinatie met vocht zou een probleem kunnen geven. De stenen hebben een hoog gehalte klei en dat is porreus. Die springen dus nog wel eens kapot met vorst, al denk ik dat het wel mee zal vallen. Als ze aan de binnekant zitten, zal het wel meevallen. Alternatieven zou ik niet weten. In jouw geval zou ik de binnenkant van de vuurplaats bekleden met vuurvaste steen, maar de schoorsteen niet. Je zou wel vuurvaste mortel kunnen overwegen (voor het eerste stuk dan). Mijn mening is niet gebaseerd op berekeningen e.d. maar slechts op de vele zelfgebouwde BBQs die ik ken. Niemand heeft z'n schoorsteen bekleed, en ze worden al jaren flink gebruikt. WIj stoken hier vooral met druif en steeneik, en maken dan ook een flinke fik. Ik zou niet moeilijk doen... | |
snoekiesnoeksnoek | zondag 13 maart 2011 @ 10:20 |
je kan de stenen goed beschermen door er gewoon aan de binnenkant een laag cement tegenaan te doen, doorstaan ze prima de winter. Zie de foto hierboven, daar zie je het. Op mijn foto's zie je het wat lastiger, maar je doet gewoon een dun laagje cement aan de binnenkant.Als je de stenen al hebt, dan gaat de prijs vooral nog omhoog door het rooster. Dat is het duurste onderdeel (althans in mijn geval). | |
FallingSky | zondag 13 maart 2011 @ 16:33 |
Uit ervaring, vuurvaste stenen gaan allemaal kapot in NL. Die kunnen er gewoonweg niet tegen. Hardgebakken (1100 graden) baksteen kan het wel hebben. Alleen moet je dan niet in de winter willen braaien. Nou bbqen niet erg veel mensen in de winter (wat eigenlijk zonde is, want het blijft heel erg lekker) dus dat zal het probleem niet zijn. Verder kun je meestal een betonnen vloer gebruiken in je bbq, het liefst eentje die vervangbaar is. Op dit moment gebruiken we gewonen betonnen stoeptegels :p | |
1-of-6Billion | maandag 14 maart 2011 @ 12:41 |
De meeste stenen pizza-ovens zijn koepelvormig. Heeft er iemand enig idee waarom dat is? ![]() Zou je kunnen volstaan met kubusvormig? ![]() | |
dop | maandag 14 maart 2011 @ 12:51 |
gokje warmte ontwikkeling en verloop is mooier door de vorm , de hele oven is gelijkmatiger warm. | |
Fes1-2 | maandag 14 maart 2011 @ 13:01 |
Koepel zorgt voor een mooiere geleiding van de lucht. Als je een kubusvormige zou maken krijg je een erg grote statische druk aan de bovenkant van de oven, met als gevolg dat alle hitte er aan de opening aan de voorkant uitvliegt. Het lijkt me een beetje lastig om je pizza er dan nog uit te halen ![]() | |
1-of-6Billion | maandag 14 maart 2011 @ 14:36 |
Owkee, zit wat in. Ook daarom hebben die pizza-ovens dus een schoorsteentje aan de voorkant? | |
snoekiesnoeksnoek | maandag 14 maart 2011 @ 14:38 |
Zou dat niet meevallen? Een normale oven is ook vierkant en daar zit ook geen luchtgat in, maar ik krijg er alles wel prima uit aan de voorkant. | |
Fes1-2 | maandag 14 maart 2011 @ 14:39 |
Waarschijnlijk ja, ben geen pizza oven expert hoor ![]() Tot welke temperatuur gaat je normale oven?.. en hoe warm is dat hout wat in de fik staat? ![]() | |
snoekiesnoeksnoek | maandag 14 maart 2011 @ 14:52 |
Niet van die lastige vragen stellen ![]() Ik snap trouwens niet waarom je een oven gaat bouwen in de tuin, een barbeque is perfect, maar een oventje? | |
1-of-6Billion | maandag 14 maart 2011 @ 15:33 |
Gewoon, omdat het kan ![]() Nee, als het inderdaad niet goed kan met een "vierkante" oven, dan houdt het waarschijnlijk op en blijft het bij een BBQ ![]() | |
Fes1-2 | maandag 14 maart 2011 @ 15:49 |
Heb nog even zitten googlen uit nieuwsgierigheid. Volgens deze site: http://www.fornobravo.com/pompeii_oven/why_round.html Werkt een ronde oven ook beter omdat de temperatuur gelijkmatiger verdeelt wordt. In mijn antwoorden dacht ik echter dat we het alleen over de bovenkant van zo'n oven hadden. | |
snoekiesnoeksnoek | maandag 14 maart 2011 @ 19:07 |
Die va bovenstaande sites zijn niet echt een aanwinst voor je tuin zeg.... Een kuil voor je bier is trouwens ook aan te raden ![]() | |
ueberduitser | maandag 14 maart 2011 @ 21:13 |
Ik zal komende week of de week erna wel eens een mooi ontwerp maken als ik de tijd heb. Trouwens, voor dat bier heb ik gewoon een extra koelkast in de garage staan. ![]() | |
Fes1-2 | dinsdag 15 maart 2011 @ 10:22 |
Gewoon een speciekuip met ijs anders. | |
ueberduitser | woensdag 16 maart 2011 @ 14:07 |
ben eens even aan het knutselen geweest ![]() Ik heb een bbq getekend zoals wij hem denk ik in de tuin gaan maken. Past volgens mij perfect bij ons huis. ![]() Is maar een eerste ontwerp, maar wel al op koppen- en lagenmaat uitgezet ![]() Ik zit met de gedachte te spelen de bbw op de kop van een waterelement te zetten. Een 10cm diepe vijver. Eventueel aan de achterzijde van de bbq een waterstraal uit een rvs-brievenbus. De onderkant van de bbq kan ik aan de binnenkant gebruiken voor de pomp. etc. wat uitgangspunten: -metselwerk formaat DNF, lagenmaat 75mm., koppenmaat 112mm. -onderzijde steens metselwerk, i.v.m. ondersteuning betonplaatje -betonplaatje 100mm. dik met daarop 50mm. schamotte als bbq-vloer. -binnenzijde bekleden met schamotteplaten 50mm. -netto binnenmaat ca. 890x400mm. -zwarte stalen kap op pootjes (kan m'n schoonvader lassen) -uiteraard hittebestendige beton, specie, etc. -rooster RVS maatwerk (buurman) ![]() http://www.mijnalbum.nl/GroteFoto-RJGWDPG8.jpg (klikbaar voor de groooote versie) | |
Fes1-2 | woensdag 16 maart 2011 @ 15:13 |
Mooie tekening! Maak die kap anders van corten staal. Als je hem van gewoon staal maakt met hittebestendige verf gaat hij roesten. Corten staal roest ook maar roest niet verder door (net als aluminium). Andere oplossing zou zijn poedercoaten, met het risico dat de kap te heet wordt en de coating smelt. Ik ken overigens wel een bedrijf die hittebestendig poedercoat maar weet niet of dit ook buitenkwaliteit is. | |
ueberduitser | woensdag 16 maart 2011 @ 15:18 |
Dank! Was maar even snel bedacht eigenlijk. Corten staal ken ik, is op zich een goede optie. Punt is alleen dat ik ook nog een kap op de schoorsteen van m'n huis wil hebben. En dat lijkt niet in corten staal. Ze moeten wel dezelfde afwerking krijgen. M'n schoonvader is ex-lasser en maakt(e) regelmatig zulke kappen. Hoe die afgewerkt zijn? Geen idee, maar daar komen we wel uit. Hoop dat ik deze zomer al met de bbq kan beginnen, ligt een beetje hoe de andere projecten gaan. En anders wordt het begin volgend jaar, maakt me niets uit. | |
RitseB | dinsdag 19 april 2011 @ 17:35 |
![]() Dit hebben wij thuis, door mijn vader in elkaar gemetseld | |
ueberduitser | woensdag 20 april 2011 @ 08:31 |
![]() Mijn ontwerp is goedgekeurd door de commissie, nu nog een mooie en windgunstige plek in de tuin. |