Maar na een jaar samenwerken had Carlsen er wel even genoeg van (ook al had Carlsen in die periode een mooie vlucht genomen). Het zijn 2 verschillende stijlen/persoonlijkheden, Carlsen/Kasparov. Ik denk ook dat Kasparov wel de volle jackpot doorrekent, dus dat moet je ook incalculeren. Natuurlijk als je in voorbereiding tegen Anand één iemand in je team wil hebben, dan is het inderdaad Kasparov wel.quote:Op donderdag 4 april 2013 11:46 schreef kurdische_watermeloen het volgende:
Kasparov als mentor, ken niet meer fout gaan
quote:Carlsen wint opnieuw van Anand
In de schaakmatch om de wereldtitel
heeft uitdager Magnus Carlsen na de
vijfde ook de zesde partij gewonnen.De
Noor won ditmaal na 67 zetten met zwart
van de Indiër Viswanathan Anand.
Na de 1.e4 van Anand antwoordde Carlsen
met de Ruy Lopez-opening,die hem in de
vierde partij al bijna succes gebracht
had.Ook nu verdedigde Anand zich met
verve en verscheen een toreneindspel op
het bord,dat remise leek op te leveren.
Carlsen voerde echter de druk op door
zijn pionnen op de damevleugel op te
offeren om de f-pion vrije doorgang te
geven.In de cruciale fase koos Anand
voor het vertragende 60.Ta4 waar 60.b4
beter was en die keuze werd hem fataal.
quote:Carlsen stapje dichter bij wereldtitel
De Noorse schaker Magnus Carlsen is maandag weer een stapje dichter bij de wereldtitel gekomen. Zijn zevende partij tegen titelverdediger Viswanathan Anand uit India eindigde in remise, waardoor Carlsen nog 2 punten verwijderd is van de eindzege.
De stand in de tweekamp in Chennai is 4 1/2 - 2 1/2; degene die als eerste 6 1/2 punt heeft, mag zich de wereldkampioen noemen.
Carlsen speelde maandag met de zwarte stukken en kon al na 32 zetten de hand schudden van Anand. De tweekamp gaat dinsdag verder met de achtste partij, waarna de schakers woensdag even rust krijgen.
Bron: Volkskrant
11:45 u. remise, wat een inspiratieloze partij was dit. Magnus heeft wel eens de neiging om er verveeld bij te zitten maar vandaag viel hij haast in slaap aan het bord. Anand is volgens mij een beetje uitgeblust.quote:
Wereldkampioen schaken Magnus Carlsen.quote:22-jarige Carlsen verovert wereldtitel schaken in India
Sven Magnus Øen Carlsen wordt op 30 november 23 jaar en heeft zichzelf aan de vooravond van die verjaardag het mooist denkbare cadeau geschonken: de wereldtitel schaken.
In de tweekamp tegen titelverdediger Viswanathan Anand was hij overduidelijk de sterkste. De 43-jarige Indiër kwam er feitelijk niet aan te pas in zijn geboorteplaats en verloor de strijd kans- en roemloos. De Noor won drie keer, verloor geen enkele partij en maakte vrijdag voortijdig een einde aan de match: 6,6-3,5.
Jongste kampioen
Magnus is daarmee de op een na jongste wereldkampioen in tweekampen aller tijden. Alleen Garri Kasparov blijft hem op die lijst nipt voor. Die was 22 jaar en bijna zeven maanden toen hij in november 1985 in Moskou Anatoli Karpov versloeg en die daardoor de beste schaker ter wereld werd. Carlsen blijft op die lijst de fameuze Let Michail Tal voor. Die werd in mei 1960 als 23-jarige wereldkampioen door Michail Botwinnik te verslaan.
De nieuwe wereldkampioen kan een bedrag van omgerekend ongeveer 1,11 miljoen euro incasseren. In Chennai ging nog tijdens de tweekamp het aanhoudende gerucht dat de jonge Noorse miljonair meteen overweegt in Monaco te gaan wonen, waar het belastingklimaat heel wat draaglijker is dan in Noorwegen. De verliezer gaat naar huis met circa 750.000 euro.
Carlsen liet de cyclus om het WK nota bene al een keer aan zich voorbijgaan. Dat was al in 2008, toen hij door velen al werd beschouwd als serieuze kanshebber op de titel. Toen de Wereldschaakbond FIDE tussentijds de regels voor het WK veranderde, trok hij zich terug. In de jongste cyclus verwierf Carlsen het recht om te spelen om de titel met grote moeite. Hij won weliswaar het kandidatentoernooi in Londen, maar de Rus Vladimir Kramnik evenaarde zijn score. De Noor mocht zich echter uitdager noemen omdat hij een iets beter tiebreakresultaat had.
Ontwikkeling
Maar Carlsens kansen stegen ondertussen gestaag. Al vanaf 1 januari 2010 voert hij de wereldranglijst aan. Drie jaar later brak hij op die lijst het ratingrecord van zijn illustere voorganger Kasparov en schroefde zijn schaakkracht op tot een elo van 2861. Niemand in de professionele schaakwereld kan hem momenteel in dat opzicht benaderen. Ook als het gaat om het winnen van toernooien is de kersverse wereldkampioen momenteel ongenaakbaar. De enige vraag is: hoe lang zal het Carlsentijdperk duren?
De afgelopen jaren won hij alle belangrijke evenementen minstens één keer. Het Tata-Steeltoernooi in Wijk aan Zee, de London Classic, Biel, de Grand-Slamcyclus, het Nanjing Pearl Spring en het Tal Memorial, overal zegevierde hij met een gemak dat tot op de dag van vandaag de kenners verbaast. Algemeen wordt als grootste gave beschouwd dat hij uit niets iets kan maken. Stellingen die iedere andere schaker remise geeft, weet hij tot winst te voeren.
Magnus Carlsen uit het landelijke Lommedalen was een waar wonderkind, dat al op zijn 13e grootmeester werd. Toen hij dat voor elkaar kreeg, raakten ook zijn ouders overtuigd van het bijzondere talent van hun kind. Zowel vader als moeder nam een 'sabbatical year' om hun kind alle voorrang te geven. Het cadeau van november 2013 komt daarmee zeker ook op hun conto.
Bron: Volkskrant
quote:Carlsen pakt schaaktitel weer
De Noorse schaker Magnus Carlsen heeft zondag de wereldtitel geprolongeerd. Hij won in het Russische Sotsji de elfde partij van de tweekamp met zijn uitdager Viswanathan Anand. Carlsen nam met die zege een voorsprong van 6,5-4,5 in de tussenstand en stelde het kampioenschap veilig. De laatste partij hoeft niet meer gespeeld te worden.
Carlsen werd zondag door Anand 'geholpen' aan de winst. De schaker uit India ging vanaf de 25e zet in de fout. Hij moest zich daarna na 45 zetten gewonnen geven.
Bron: Telegraaf
Wat een baas.quote:Carlsen weer wereldkampioen snelschaken
Magnus Carlsen heeft in Berlijn zijn
wereldtitel snelschaken geprolongeerd.
De 24-jarige Noor,sinds november 2013
wereldkampioen in het klassieke schaak,
verloor niet een van zijn 15 partijen
en had op de slotdag aan een remise
tegen Sjachrijar Mamedjarov genoeg om
de titel verlig te stellen.
Met een puntentotaal van 11,5 eindigde
Carlsen met een vol punt voorsprong op
de Rus Jan Nepomniatsjtsji,de Cubaan
Leinier Dominguez en de Azerbeidzjaan
Tejmoer Radjabov.
De enige Nederlandse deelnemer,Loek van
Wely,eindigde met 7 punten onderin de
middenmoot.Er deden 158 schakers mee.
Goeie docu. Aanrader.quote:Magnus
Magnus Carlsen staat wereldwijd bekend als de 'Mozart van het schaakspel'. Met tien jaar privémateriaal en filmbeelden nemen de filmmakers je mee in de indrukwekkende geest van dit moderne genie.
iddquote:
Ja, wat hem, eigenlijk onterecht, ook een tikkeltje saai maakt. Komt ook doordat hij zelf gewoon een minder aansprekend persoon is.quote:Op maandag 22 januari 2018 00:17 schreef fespo het volgende:
t mij fascineerde is dat Viswanathan Anand blijkbaar hele databases uit zijn hoofd kent waardoor hij partijen kan spelen op de automatische piloot en vrijwel onverslaanbaar is
Ja, als Carlsen een stelling ziet dan weet hij als vanzelf onmiddellijk wat de beste zet is. Dat spreekt meer tot de verbeelding.quote:maar Carlsen verslaat hem wat werd omschreven als door patronen kunnen heen kijken.
Had ik ook al eens gezien. Wel apart dat hij dat kan. Je zou ook kunnen denken dat dat een kunst op zich is en niet per se iets alleen voor de allerbeste schakers zoals hij.quote:en het blind simultaan spelen natuurlijk
je zou verwachten dat iemand die als een engine speelt niet te verslaan is.quote:Op maandag 22 januari 2018 18:41 schreef Arcee het volgende:
[..]
Ja, wat hem, eigenlijk onterecht, ook een tikkeltje saai maakt. Komt ook doordat hij zelf gewoon een minder aansprekend persoon is.
[..]
Ja, als Carlsen een stelling ziet dan weet hij als vanzelf onmiddellijk wat de beste zet is. Dat spreekt meer tot de verbeelding.
[..]
Had ik ook al eens gezien. Wel apart dat hij dat kan. Je zou ook kunnen denken dat dat een kunst op zich is en niet per se iets alleen voor de allerbeste schakers zoals hij.
Niet echt, want Carlsen won vorige maand nog het World Blitz Chess Championship.quote:Op maandag 22 januari 2018 22:44 schreef fespo het volgende:
blitzspelers zijn ook niet alijd even goed als ze meer tijd hebben en visa versa al kan Carlsen beide goed geloof ik, maar volgens mij kan een top blitzspeler Carlsen verslaan.
Carlsen is dan een uitzondering, maar de Blitz top zijn toch andere personen dan normale tijden?quote:Op maandag 22 januari 2018 23:10 schreef Arcee het volgende:
[..]
Niet echt, want Carlsen won vorige maand nog het World Blitz Chess Championship.
Daar komen dan nu ook nog eens de neurale netwerken bij. bv. Leela Chess Zero Na een half jaar training begint dit NN zo nu en dan al aan de poten van Stockfish te zagen. Ben benieuwd of de invloed van zulke software ook reeds bij de grootmeesters te bemerken valt want regelmatig levert ze toch een pareltje af. Ook trolt ze soms haar tegenstander als ze kan promoveren.quote:Op dinsdag 23 januari 2018 18:03 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:
Overigens zei Carlsen laatst dat hij z'n spel moest veranderen omdat de concurrentie te veel op hem ingespeeld raakt. Dat had volgens mij ook met het uit het hoofd leren van computerzetten te maken. Op Twitter lees je wel dat schakers tegenwoordig te veel schaakcomputer zijn geworden.
Hij is dusdanig groot dat hij zich aan het hele circus kan onttrekken zonder in te leveren aan reputatie. Sterker nog, dit houdt juist zijn grootsheid in stand zonder risico op inbreuk door een toekomstige nederlaag. Het zou jammer zijn maar in principe is hij gewoon z'n eigen sterke positie optimaal aan het uitspelen, als een echte schakerquote:Op dinsdag 14 december 2021 15:14 schreef maxi-mus het volgende:
Schaker Carlsen overweegt niet meer om wereldtitel te spelen
15.09 uur: Kort nadat hij zijn wereldtitel in het klassieke schaken heeft geprolongeerd, heeft Magnus Carlsen laten weten mogelijk nooit meer een WK-tweekamp te spelen. „Voor de fans die er vanuit gaan dat ik er de volgende keer weer bij ben, is de kans op een teleurstelling groot”, aldus de Noor in een interview op een website van een aanbieder van weddenschappen.
De Noor voegde er aan toe niet met schaken te willen stoppen. Daarvoor heeft hij er nog te veel plezier in, zo liet hij weten.
Carlsen prolongeerde onlangs zijn wereldtitel ten koste van de Rus Ian Nepomniatsjtsji. De nummer 1 van de wereld onttroonde in 2013 Viswanathan Anand uit India en heeft sindsdien de titel in zijn bezit.
*bron: de T.
Hij wil blijkbaar alleen maar spelen om de wereldtitel als Firouzja de tegenstander is.quote:Op dinsdag 14 december 2021 15:14 schreef maxi-mus het volgende:
Schaker Carlsen overweegt niet meer om wereldtitel te spelen
Hij geeft daarin dus ook aan wel erg uit te kijken naar het verdedigen van z'n snelschaaktitels (26-30 december).quote:BREAKING: Carlsen Might Only Defend Title Vs. Firouzja
GM Magnus Carlsen might be letting go of his world title in classical chess unless GM Alireza Firouzja will be his opponent for the next match. "If someone other than Firouzja wins the Candidates Tournament, it is unlikely that I will play the next world championship match," the world champion said in a podcast on Tuesday.
The Candidates Tournament is scheduled for June 2022, and the next world championship is tentatively planned for early 2023. The reigning champion might not be part of it.
At the final press conference after game 11, Carlsen already seemed to be hinting at this possibility when he gave a slightly puzzling answer to the question of whether he expects to eventually let go of his title on his own terms or by losing to a new challenger. "First of all, that's a very good question. I cannot answer it right now," he said.
Four days later, Carlsen provided more details in a new podcast for sponsor Unibet with his good friend Magnus Barstad, recorded in Dubai (also covered by VG). The bomb has been dropped: Carlsen feels he only wants to defend his title in another match if Firouzja will win the 2022 Candidates.
"If someone other than Firouzja wins the Candidates Tournament, it is unlikely that I will play the next world championship match," Carlsen said. "Then I think I can say that I am happy."
At the closing ceremony in Dubai, the Norwegian superstar mentioned that his motivation for the match hadn't always been at its highest. In the podcast, he said that the joy of winning was "not close to" what he envisioned.
In general, Carlsen wasn't as motivated as before: "It has been clear to me for most of the year that this world championship match should be the last. It does not mean as much anymore as it once did," he said, adding: "I have not felt that the positive has outweighed the negative. I want to quit when I am at my best."
In the podcast, Carlsen noted that Firouzja's fast rise to the top somewhat changed his mind. He repeated what he had said at the final press conference: "I have to say I was really impressed with his performance in the Grand Swiss and in the European Team Championship, and I would say that motivated me more than anything else."
The world champion emphasizes that he does not intend to quit chess in general. For example, he is very motivated to defend his rapid and blitz titles in Warsaw (Dec. 26-30).
"I will continue to play chess; it gives me a lot of joy. Already in the middle of the world championship here in Dubai, I started to look forward to playing the world rapid and blitz this Christmas."
And it seems we don't need to worry about losing Carlsen for classical chess either as he has set a new goal: that of breaking 2900 Elo.
"I have never had it as a goal before because I felt that it was too difficult. I have improved my rating again a bit now, to 2865, and it is at least a goal you can set. It does not feel completely impossible, but at the same time, I know that I have to be on top every time I play. There is no room for error. It is something to motivate oneself for."
If Firouzja fails to win the Candidates, we might see a repeat of the scenario in 1975, when the chess world got a new world champion without the reigning champion losing a match. The 11th world champion Bobby Fischer forfeited his title after failing to agree with FIDE on the details for a match against Anatoly Karpov, who was then awarded the title.
As the Norwegian GM Jon Ludvig Hammer points out, this time around we might see a match between the winner and the runner-up of the Candidates:
Aan de andere kant spreekt hij zich ook niet direct uit, dus heel overtuigend bewijs zal wel (vooralsnog) ontbreken?!quote:Op dinsdag 6 september 2022 08:57 schreef Perrin het volgende:
Zou niet de eerste keer zijn dat Niemann betrapt werd. Zijn schimmige gedrag pleit hem ook niet vrij. Waarom zou Magnus zijn reputatie op het spel zetten als hij niet erg zeker van zijn zaak was?
Zal lastig worden. Zijn eerste verklaring was heel zelfverzekerd dat Magnus die zet gedaan zou hebben tegen So in 2018 in Londen maar dat blijkt niet zo te zijn, Magnus heeft die zet nog nooit gespeeld. Die zet is wel gedaan bij Caruana tegen So in een ander jaar in een ander toernooi maar het zou nergens op slaan om die partij te analyseren ter voorbereiding op de partij tegen Magnus. Daarbij verkeerd onthouden kan gebeuren zou je misschien denken... maar GM's als Nakamura en So betogen dat GM's dat soort dingen niet verkeerd onthouden (wellicht het jaartal of het toernooi, maar niet wie tegen wie).quote:Op dinsdag 6 september 2022 12:36 schreef Perrin het volgende:
[ twitter ]
Niemann kan overigens wel zijn onschuld plausibel maken door uitgebreid een partij na te analyseren en specifieke lijnen door te spreken. Als hij er slechts in algemene termen en verbloemend over praat en gedetailleerde analyse uit de weg gaat of daar telkens de plank misslaat, dan zegt dat veel.
Er enorm vaag over analyseren is toch ongeveer wat hij heeft gedaan? Ik las ergens een vergelijking met een student die net 100% heeft gescoord op een extreem zwaar examen theoretische natuurkunde, waarna de professor uit interesse even met hem wat zaken door wil spreken over theoretische natuurkunde. Tijdens dat gesprek krijgt de student het dan echter ineens niet meer voor elkaar om simpele getallen bij elkaar op te tellen, terwijl hij net dik heeft gescoord op zo'n zwaar examen.quote:Op dinsdag 6 september 2022 12:36 schreef Perrin het volgende:
[ twitter ]
Niemann kan overigens wel zijn onschuld plausibel maken door uitgebreid een partij na te analyseren en specifieke lijnen door te spreken. Als hij er slechts in algemene termen en verbloemend over praat en gedetailleerde analyse uit de weg gaat of daar telkens de plank misslaat, dan zegt dat veel.
Nigel Short legt uit:quote:Op dinsdag 6 september 2022 13:14 schreef Ronald-Koeman het volgende:
[..]
Zal lastig worden. Zijn eerste verklaring was heel zelfverzekerd dat Magnus die zet gedaan zou hebben tegen So in 2018 in Londen maar dat blijkt niet zo te zijn, Magnus heeft die zet nog nooit gespeeld. Die zet is wel gedaan bij Caruana tegen So in een ander jaar in een ander toernooi maar het zou nergens op slaan om die partij te analyseren ter voorbereiding op de partij tegen Magnus. Daarbij verkeerd onthouden kan gebeuren zou je misschien denken... maar GM's als Nakamura en So betogen dat GM's dat soort dingen niet verkeerd onthouden (wellicht het jaartal of het toernooi, maar niet wie tegen wie).
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |