abonnement Unibet Coolblue
pi_85325129




Plaats hier berichten die betrekking hebben op de Elementen. en die geen eigen topic nodig hebben.

B.v. over stormen e.d. (voor orkanen is er het orkanen topic )


Vulkanen (zie ook dit topic) en tornado's


Onweer of Hitte


Winter of Mist (mist topic)


Regenrecords of het Klimaat



etc etc....

Veel berichten kun je ook kwijt in de daarvoor bestemde topics (zoals hierboven wordt aangegeven)
Lees ook de voorgaande topics om te kijken wat voor berichten er dan wel in dit topic thuishoren.

DE: Nieuwsflitsen
Nieuwsflitsen #2: Natuurelementen in het nieuws

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 15-08-2010 22:24:29 ]
pi_85325325
De laatste 3 berichten:

quote:
Op zondag 15 augustus 2010 19:43 schreef aloa het volgende:

Zware tak valt op groep wandelaars in Torhout


De overvloedige regenval en de felle wind hebben al lelijke huis gehouden in het land. Een groep wandelaars is vandaag rond 16.30 uur in Torhout onder een zware, afgewaaide tak terechtgekomen in het bos aan de Torendreef. Vier wandelaars werden gewond naar ziekenhuis gevoerd, één van heeft een beenbreuk. Ook in Hasselt eiste het noodweer zijn tol. De eerste ommegang van de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten is omwille van de regen afgelast. Er werden 25.000 toeschouwers verwacht voor deze 45ste editie. Ook op de weg veroorzaakt het vroege herfstweer heel wat ellende met een reeks ongevallen. Op de E40 Leuven-Brussel is er aan de werken in Sterrebeek een ongeval gebeurd met monsterfiles tot gevolg. Ook op de Ring van Antwerpen is het aanschuiven.

In Torhout vielen er dus ook gewonden door het noodweer. De groep wandelde onder begeleiding van een gids door het bos toen plots een zware tak van een boom op de groep viel. Vier wandelaars liepen lichte verwondingen op, één van hen brak een been. Ze werden meteen naar het ziekenhuis overgebracht.

De brandweer van Torhout kwam ter plaatse om de gevallen tak op te ruimen. Ze hebben de Torendreef ondertussen vrijgemaakt. Tijdens het ongeval was het behoorlijk hard aan het waaien. (belga/adv)

HLN
quote:
Op zondag 15 augustus 2010 21:29 schreef aloa het volgende:
Obama zwemt met dochter in 'olieplas'

Wat is een goede manier om als president te laten zien dat de door de olieramp geplaagde Golf van Mexico nog prima is voor toeristen? Door erin te gaan zwemmen. En wat is een nog betere manier? Neem je dochter mee!


Geen mens te bekennen
Dat is dus precies wat Barack Obama gisteren deed. Sinds de olieramp met het BP-olieplatform, waarbij miljoenen liters olie de zee instroomden, is er bijna geen mens meer te bekennen aan de kust van Florida. Niet alleen de vissers worden dus getroffen, maar ook de toeristenindustrie; een miljardenbusiness in Florida.

Niet toevallig
Volgens de Amerikaanse overheid is de Golf van Mexico echter hartstikke veilig. Het is daarom niet geheel toevallig dat het Witte Huis een foto op haar Flickr-pagina plaatste waar Obama samen met dochter Sasha in zee aan het spelen is.

RTL
quote:
Op zondag 15 augustus 2010 21:31 schreef aloa het volgende:
Veel scheepjes in problemen door harde wind


IJMUIDEN - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft het zondagmiddag erg druk gehad met tientallen zeilschepen en motorschepen die door de harde wind in de problemen kwamen.


In totaal kwamen zondagmiddag achttien reddingsstations van de KNRM over de hele kust meerdere keren in actie. Volgens de zegsman is dat ''erg veel voor een zondagmiddag''. Het ging vooral om zeilschepen die water maakten of zelfs omgeslagen waren en motorschepen die door de zware golfslag motorstoring hadden gekregen.

Nu.nl
pi_85353052
Zware storm in noordwesten van Rusland zet 94.000 mensen zonder stroom

Een koufront doet momenteel het noordwesten van Rusland aan. Door de doortocht van een zware storm in de regio's van Leningrad, Novgorod, Pskov en Vologda zaten zo'n 93.841 mensen zonder stroomvoorziening. Dat meldt het persagentschap Itar-Tass. Premier Vladimir Poetin heeft laten weten al de nodige maatregelen te zullen treffen om de stroomvoorziening te herstellen. (ddh)

HLN
pi_85454230
Kitesurfer komt om op IJsselmeer


Een 26-jarige kitesurfer uit Amsterdam is woensdag op het IJsselmeer om het leven gekomen. De touwen van zijn vlieger raakten door hevige wind in de knoop.

De man verloor de macht over zijn kite en sloeg bij Schellinkhout in volle vaart tegen de Oostdijk op, meldt de politie.
Het slachtoffer was op slag dood. Vrienden van de man zag het noodlottige ongeval gebeuren.

nu.nl
pi_85572212
De eerste nachtvorst alweer in Rusland.

quote:
In het noorden van Rusland heeft het opnieuw plaatselijk licht gevroren met in Sar’Ja -1.8°C en in Pudoz -1.2°C. De afgelopen nacht kwam het alleen in Pinega en Krasnoscel nog tot lichte vorst, respectievelijk zakte het kwik naar -1.0 en -0.4°C.
bron.

[ Bericht 5% gewijzigd door #ANONIEM op 22-08-2010 15:40:09 ]
pi_85584753
Bijna recordregen in Billund (Denemarken)

Deze week kenmerkt zich in Denemarken door grote hoeveelheden neerslag die door een hoogtelaag dat van oost naar west trok veroorzaakt werd. Eerder werd hier al bericht dat een honderdduizend woningen in de regio Kopenhagen en in een deel van het oosten van Sealland te kampen hadden met water over de vloer en volgelopen kelders.

Ook wegen en tunnels kwamen onder water te staan en hier en daar ook vervoersmiddelen. Een spoorweg was tijdelijk onbruikbaar door een weggespoelde spoordijk. In Billund (Jutland) viel op woensdag wel erg veel regen: 134 mm binnen 24 uur, bijna een record!

vwk
pi_85644635
De eerste nachtvorst in Noorwegen en bloedheet rond de Middellandse zee

quote:
In Noorwegen kwam het de afgelopen nacht tot lichte vorst met in Skibotn (provincie Troms) een minimum van -2.6°C. Ook in Zweeds Lapland is het tot lichte nachtvorst gekomen. In Naimakka koelde het af naar -2.3°C, Karesuando kwam aan -2.0°C en Pajala mat -1.9°C. En het wordt een eentonig verhaal, maar opnieuw snikheet weer maandag in de bekende vakantielanden langs de Middellandse Zee waar Cyprus uitkwam op een maximum van 41.1°C. Het Spaanse Valencia noteerde 40.0°C en het Turkse Antalya 39.1°C.
Bron.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 24-08-2010 13:43:25 ]
pi_86238698
Regen zorgt voor wateroverlast in Vlaanderen

Zware regenval heeft op verschillende plaatsen in Vlaanderen voor wateroverlast gezorgd. Onder meer in de Vlaamse Ardennen en in de Rupelstreek had de brandweer de handen vol. Ook elders waren er lokaal hevige regenbuien.

In de Vlaamse Ardennen, in de omgeving van Oudenaarde, zorgde de hevige neerslag voor wateroverlast. De brandweer van Oudenaarde kreeg een dertigtal oproepen op anderhalf uur tijd.

De ergste problemen situeerden zich in de Oudenaardse deelgemeente Welden, en in de gemeenten Zingem en Horebeke. Het ging vooral om oproepen van ondergelopen kelders en garages, maar er waren ook enkele beken uit hun oevers getreden. De overstromingsvoorspeller van de Vlaamse Milieumaatschappij meldde kritieke overstromingen van de Zwalmbeek in Nederzwalm, de Maarkebeek in Etikhove en de Molenbeek in Nukerke. Verschillende brandweerploegen zijn ter plaatse om het water weg te pompen.

Brandweer pompt in Boom en Rumst
Problemen waren er ook in de Rupelstreek: iets na middernacht waren de spuitgasten nog volop in de weer met verwerking van een vijftiental oproepen uit Boom en Rumst. Naast oproepen voor ondergelopen kelders kwamen er ook meldingen binnen van grote plassen op straten, omdat de riolen het overtollige water tijdelijk niet konden slikken. Tot slot moest de brandweer uitrukken voor wateroverlast op een bedrijventerrein. (belga/tw)

HLN
pi_86238859
Orkaan blaast slapende baby 60 meter door de lucht

Brandon Emiliano, een baby van zeven maanden, heeft in de Noord-Mexicaanse stad Matamoros op wonderlijke wijze orkaan Hermine overleefd.

Brandon lag in een hangmat te slapen toen de storm Hermine midden in de nacht voorbijraasde en het golfplaten dak boven zijn hoofdje wegblies. Mama Marisa zag Brandon met hangmat en al mee in de lucht verdwijnen.

Ze mobiliseerde meteen alle buren, maar de kleine bleek spoorloos. Uiteindelijk vond een buurvrouw toch de baby: zestig meter van het ouderlijk huis, en bedolven onder golfplaten. Hij was nog steeds in z'n dekentje gehuld en mankeerde niks.

Brandon heeft z'n leven waarschijnlijk te danken aan een bak met sponzen waarin hij belandde. (anp/mvl)

bron
pi_86329109
Bliksem doodt vier bruiloftsgasten

Een huwelijksfeest is uitgelopen op een drama toen vier mensen werden gedood bij een blikseminslag.

De blikseminslag deed zich voor in het dorpje Adina, 70 kilometer ten oosten van Nouakchott, de hoofdstad van Mauretanië. Op dat moment was er net een huwelijksfeest aan de gang, dat getroffen werd door de bliksem.

Vier huwelijksgasten overleefden de inslag niet en daarnaast raakten er nog twee mensen gewond. Onder de doden bevindt zich een moeder, die haar kind tijdens het onweer vasthield. Wonderwel overleefde het kind de inslag wel.


Telegraaf
pi_86373440
Mooie OP ! O+
teeveepee
pi_86858285
Eerste sneeuw in Italië

TURIJN - In Italië is voor het eerst deze herfst sneeuw gevallen. Op de Mont Blanc, de hoogste berg van het Zuid-Europese land, daalden de temperaturen tot min 10 graden. Dit meldde persbureau ANSA vanochtend.

De sneeuw viel vooral in de regio's Aostadal en Trentino-Zuid-Tirol. Bergpassen zijn gesloten. In lager gelegen gebied was er sprake van overvloedige regenval. De provincies Venetië en Vicenza zijn getroffen door overstromingen.

In het zuiden van Italië is de zee onstuimig door de sterke wind. Veerboten van Sicilië naar eilandjes in de buurt zijn uit de vaart genomen.

AD
pi_86863848
Twintig huizen beschadigd na windhoos in Lombardsijde

In Lombardsijde (Middelkerke) heeft een windhoos vanochtend om 8 uur een twintigtal huizen beschadigd. Dat bevestigt de brandweer van Middelkerke.

Er is vooral schade aan huizen in de Negende Linielaan, de Weststraat en de Zuidstraat. Er waaiden dakpannen van de daken en omheiningen waaiden omver. In een garage werd een gat geslagen. De brandweer van Middelkerke was de hele morgen in de weer om alles op te ruimen. (belga/eb)

HLN
  maandag 27 september 2010 @ 10:56:50 #14
145755 kahaarin
You are my sunshine......
pi_86892864
FF een cross-post, ik had dit in DASOO gepost voordat ik dit had gezien:

Overstromingen dreigen opnieuw in Duitsland

BERLIJN - Door langdurige regen dreigen in het oosten van Duitsland opnieuw overstromingen. In sommige kleinere rivieren is het waterpeil zo gestegen dat de autoriteiten een alarm hebben afgekondigd.

In de deelstaat Saksen, waar in augustus de wateroverlast enkele mensen het leven kostte, wordt gewaarschuwd voor hoge waterstanden in de rivieren de Grosse Röder en de Schwarze Elster.
Ook in het zuiden van de deelstaat Brandenburg en de deelstaten Saksen-Anhalt, Thüringen en Nedersaksen dreigen overstromingen.

De autoriteiten houden er rekening mee dat het waterpeil door de aanhoudende regen verder zal stijgen. Het Duitse KNMI verwacht tot dinsdagochtend nog een aanzienlijke hoeveelheid neerslag.
be nice or go away
pi_86924372
Monsterstorm legt match American Football stil



Neen, dit is geen Photoshop of een scène uit Independence Day. Het zijn ongelofelijke foto's genomen tijdens een College American Football-wedstrijd (NCAA) tussen de Kansas State Wildcats en de Central Florida Knights. Meer dan 50.000 toeschouwers stonden met de mond vol tanden toen een monsterstorm dreigend boven het Bill Snyder Family Stadium hing. In geen tijd gingen de hemelsluizen openen en werd de match stilgelegd. Na een pauze van 90 minuten werd de partij hervat. Kansas won op een zompige grasmat met 17-13. (dea)



hln
pi_86931792
Wow, prachtig om te zien hoe die twee luchtlagen over elkaar schuiven in dat tweede plaatje ^O^
pi_87018590
Oogst in Noorden verpietert door regen

De enorme hoeveelheid regen die de afgelopen tijd is gevallen, zit boeren in het Noorden flink dwars. LTO Noord vreest voor de aardappel- en uienoogst. Het is in jaren niet zo erg geweest, zegt de landbouworganisatie.

De akkerbouwers in het Noorden vrezen voor de producten die nog in of op de grond liggen. Vooral de Groningse kleigronden hebben problemen met het regenwater. Klei laat slechter water door dan zand.

LTO Noord-voorzitter Hilbrand Sinnema zegt dat in veel gevallen de oogst stil ligt. “Omdat het zo nat is, kunnen we niet op de percelen komen met onze voertuigen. Vrijwel alle uien zitten nog in de grond. De kwaliteit neemt zienderogen af. De kleur is er al af.” Datzelfde geldt voor de aardappeloogst. De kwaliteit van de piepers holt achteruit. Met als gevolg veel rotte aardappelen op de percelen.

Dinsdagavond kwamen de afdelingsvoorzitters van LTO bij elkaar. Ze dienen een verzoek in bij de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest om een stapje extra te zetten.
(RTV Noord)

bron
pi_87018980
De eerste nachtvorst in Moslou

quote:
Op de laatste dag van september heeft Moskou de eerste vorst van het seizoen te pakken. Het koelde daar tijdens de afgelopen nacht af naar -1,3º. September als geheel heeft (tot de 30ste) een gemiddelde temperatuur van 12,0º en is daarmee 1,2º te warm (zacht). Na de indrukwekkende hittegolf van de afgelopen zomer werd het in september in Moskou slechts op één dag zomers warm. Op de 2de werd 25,2º geregistreerd.
bron
pi_87235625
Obama plaatst zonnepanelen op Witte Huis

De Amerikaanse president Barack Obama wil zonnepanelen op zijn huis plaatsen. Het Witte Huis wordt in de toekomst dus het groene huis van Amerika.

Het bekendste huis van Amerika nam al eerder groene initiatieven. Maar zonnepanelen installeerde Obama nog niet. Volgend jaar zal het dak van het Witte Huis wel vol panelen staan die het water zullen verwarmen en elektriciteit zullen voorzien voor Barack en zijn gezin.

Obama is de eerste president die zonnepanelen gebruikt voor het woongedeelte van het gebouw. Eerder had Jimmy Carter al een systeem gekocht om het water van de West Wing te verwarmen met zonne-energie. En George W. Bush gebruikte de zon om een onderhoudsgebouw van energie te voorzien en om het zwembadwater te verwarmen.

Vorige maand deden activisten al een oproep aan Obama om zonnepanelen te installeren. Over enkele maanden zal het Witte Huis dus eindelijk echt het goede voorbeeld geven. (gb)

hln
  Moderator woensdag 6 oktober 2010 @ 14:05:40 #20
8781 crew  Frutsel
pi_87244976
quote:
Tientallen doden door hoogwater Vietnam

HANOI ¿ Door overstromingen in centraal-Vietnam zijn de afgelopen tijd zeker 28 mensen om het leven gekomen. Dat meldde de regering van het land woensdag. Zeven mensen worden nog vermist, negen personen zijn gewond geraakt.

Vietnam wordt sinds het begin van de maand geteisterd door zware regenval. Rivieren zijn buiten hun oevers getreden en tienduizenden huizen staan blank. Grote delen van de belangrijkste snelweg in Vietnam zijn weggespoeld. De Vietnamese overheid heeft noodhulp naar de vijf getroffen provincies gebracht.
  woensdag 6 oktober 2010 @ 14:37:39 #21
145755 kahaarin
You are my sunshine......
pi_87246208
Subtropical depression forms in western Atlantic

quote:
– Wed Oct 6, 4:55 am ET
MIAMI – The National Hurricane Center says a subtropical depression has formed over the western Atlantic north of Puerto Rico.
The depression has maximum sustained winds Wednesday near 35 mph (55 kph). Slow strengthening is expected and it could become a tropical storm later in the day.
The depression is located about 270 miles (435 kilometers) north-northwest of San Juan, Puerto Rico, and is moving northwest near 8 mph (13 kph).
Addition heavy rainfall from the depression is possible in the northern Leeward Islands and Puerto Rico during the next day or so.
be nice or go away
pi_87264231
quote:
De winter slaat de laatste dagen flink toe in het noorden van Canada. Op het meetpunt Eureka, gelegen op Ellesmere Island in het territorium Nunavut, is tijdens de afgelopen 24 uur een minimumtemperatuur van -25,7º geregistreerd. De maximumtemperatuur bedroeg -16,5º. Extreem zijn deze waarden overigens niet: op 25 september 1961 werd in Eureka al eens -31,7º gemeten. Het is in Eureka, de op twee na (Alert en Nord op Groenland) noordelijkste permanent bewoonde plaats ter wereld, overigens al langere tijd vorstig. De laatste keer dat het kwik boven het vriespunt uitkwam dateert van 10 september. De jaarextremen in Eureka lopen uiteen van -55,3º in februari 1979 tot 20,0º in juli 2003.
bron

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 06-10-2010 21:51:12 ]
  Moderator zondag 10 oktober 2010 @ 17:49:03 #23
8781 crew  Frutsel
pi_87389432
quote:
Dodental Vietnam stijgt tot boven de zestig
De overstromingen in het centrum van Vietnam hebben al aan 64 mensen het leven gekost. Negentien anderen zijn vermist, zo blijkt uit een nieuwe balans van de autoriteiten. Eerder was er sprake van 49 doden.

Ongeveer 100.000 Vietnamezen hebben door de overstromingen te kampen met een tekort aan drinkbaar water en zowat 6.300 hectare land raakte zwaar vervuild. De materiële schade wordt geschat op 110 miljoen dollar
  maandag 11 oktober 2010 @ 13:52:13 #24
145755 kahaarin
You are my sunshine......
pi_87416738
Filmpje in bron.
quote:
In de staat Queensland is sinds zondag bijna 30 centimeter regen gevallen. Door het noodweer werden wegen rondom de stad Brisbane afgezet en zitten duizenden mensen zonder elektriciteit.
be nice or go away
pi_87642687
Overstromingen en sneeuw teisteren New South Wales in Australië

De regering van de Australische deelstaat New South Wales heeft sommige delen van het gebied tot een rampgebied uitgeroepen nadat daar lelijk huis is gehouden door overstromingen en sneeuw, zo heeft de televisiezender ABC vandaag gemeld.

De overstromingen waren het gevolg van een slecht weer dat het oosten van Australië in de nacht van vrijdag op zaterdag teisterde. Meer dan 200 mensen dienden vanwege overstromingen uit hun huis te worden geëvacueerd.

In de zuidelijk gelegen stad Culcairn is er vrees voor nog meer overstromingen. (belga/ka)

HLN
pi_88261067
Het is koud in Siberië

quote:
Met november op de kalender is de vorst in het noordoosten van Siberië aanzienlijk toegenomen. In Ojmjakon bedroeg de minimumtemperatuur tijdens de afgelopen nacht -41,7º, vanmiddag werd het niet warmer dan -26,2º. In oktober werd de laagste temperatuur op de 26ste gemeten: -38,2º. De maand als geheel was 2,3º te koud: het oktobergemiddelde is uitgekomen op -17,7º. Vanaf de 17de is het voortdurend te koud geweest: op enkele dagen was het etmaalgemiddelde 11-12 graden te laag.
Jan Visser
pi_89542795
Overkapping Haagse schaatsbaan stort in door sneeuw

DEN HAAG - De tent over de funbaan van sportcentrum De Uithof in Den Haag is zaterdagavond ingestort omdat er teveel sneeuw op lag. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Dat meldde een woordvoerder van De Uithof in de nacht van zaterdag op zondag.
De tent is gedemonteerd omdat het sportcentrum geen enkel risico wil nemen. Zondag en maandag zal de funbaan gesloten blijven. De verwachting is dat er dinsdag weer op geschaatst kan worden.

De 400 meterbaan en de ijshockeybaan zijn wel gewoon voor het publiek toegankelijk. Hierdoor blijven de financiële gevolgen beperkt voor De Uithof, aldus een woordvoerder.
Een jaar geleden stortte door sneeuwval een deel van het dak in van de schaatsbaan. De baan kon wekenlang niet worden gebruikt. Twee maanden later kreeg het centrum, waarin ook een skipiste is gevestigd, ook nog te maken met een lekkende koelleiding.
De incidenten leidden tot grote financiële problemen en in mei vroeg de directie faillissement aan. In juni maakte het centrum met nieuwe exploitanten een doorstart.

nu.nl
pi_89582329
Populaire stranden Curaçao verwoest door regen

Hevige regenval heeft in het afgelopen weekend op Curaçao enkele populaire standen in het westelijk gedeelte van het eiland verwoest. Vooral op zaterdag viel er veel regen op het Caribische eiland.

Hevige waterstromen, veroorzaakt door de regen, hebben op de stranden veel voorzieningen verwoest. Ook is er veel zand weggespoeld. Op enkele stranden liggen her en der losse stenen en stukken rots. Het gaat vooral om de publieke stranden in het westelijk gedeelte van Curaçao, ofwel Banda'Bou.

De overheid neemt momenteel de schade op en gaat een plan van aanpak maken. Daarover komt binnenkort meer duidelijkheid.

Curaçao kampt al maanden met hevige regenval. Vorige maand overleden twee personen als gevolg van een tropische storm en liepen honderden huizen waterschade op. Dit weekend zijn zeker 250 huizen ondergelopen. (anp/kve)

hln
  maandag 6 december 2010 @ 12:36:32 #29
1872 Jumparound
bedankt voor de vis
pi_89582717
quote:
2s.gif Op zondag 5 december 2010 08:36 schreef aloa het volgende:
Overkapping Haagse schaatsbaan stort in door sneeuw

DEN HAAG - De tent over de funbaan van sportcentrum De Uithof in Den Haag is zaterdagavond ingestort omdat er teveel sneeuw op lag. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.

Dat meldde een woordvoerder van De Uithof in de nacht van zaterdag op zondag.
De tent is gedemonteerd omdat het sportcentrum geen enkel risico wil nemen. Zondag en maandag zal de funbaan gesloten blijven. De verwachting is dat er dinsdag weer op geschaatst kan worden.

De 400 meterbaan en de ijshockeybaan zijn wel gewoon voor het publiek toegankelijk. Hierdoor blijven de financiële gevolgen beperkt voor De Uithof, aldus een woordvoerder.
Een jaar geleden stortte door sneeuwval een deel van het dak in van de schaatsbaan. De baan kon wekenlang niet worden gebruikt. Twee maanden later kreeg het centrum, waarin ook een skipiste is gevestigd, ook nog te maken met een lekkende koelleiding.
De incidenten leidden tot grote financiële problemen en in mei vroeg de directie faillissement aan. In juni maakte het centrum met nieuwe exploitanten een doorstart.

nu.nl
al weer? Das volgens mij al de 2de keer :{

-edit- ja dus :)
Inorbit: zeg dat dan typluie triangeljosti
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
pi_89644202
Rijkswaterstaat strooide al 35.000 ton zout

UTRECHT - Rijkswaterstaat heeft deze winter al ongeveer 35.000 ton zout gestrooid op de snelwegen. Dat is dezelfde hoeveelheid als in de winters 2006/2007 en 2007/2008. Dat zei dinsdag een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Inmiddels is de voorraad zout bijna geheel aangevuld. Totaal ligt er ongeveer 90.000 ton zout in de depots. Het zout komt uit Nederland en het buitenland.
In de barre winter 2009/2010 strooide Rijkswaterstaat 195.000 ton zout.
In totaal kan Rijkswaterstaat ongeveer achthonderd strooiwagens inzetten. Een deel kan ook de sneeuw van de weg schuiven. Als het nodig is, kan de 3300 kilometer hoofdsnelweg in drie uur preventief worden gestrooid.

bron
  donderdag 9 december 2010 @ 12:52:11 #31
145755 kahaarin
You are my sunshine......
pi_89714947
quote:
Vaarverbod IJsselmeer om harde wind en ijs
Uitgegeven: 9 december 2010 12:21
Laatst gewijzigd: 9 december 2010 12:21

AMSTERDAM - Een harde noordwesten wind en schuivend ijs veroorzaakten donderdagochtend grote problemen voor de scheepvaart op het IJsselmeer en Markermeer.


© NU.nl/Rob Rollenberg
Om de veiligheid van opvarenden te waarborgen heeft Rijkswaterstaat rond 08.00 uur een vaarverbod afgekondigd voor deze belangrijke waterwegen. Dat liet een woordvoerster donderdag weten.
Nadat enkele schepen in de vroege ochtend door het schuivende ijs vast kwamen te zitten, verbood de dienst al het varen. Drie ijsbrekers rukten uit om de schepen te ontzetten en de hoofdvaarroutes op het IJsselmeer, Markermeer en de Randmeren richting Harderwijk ijsvrij te maken.

Minuut tot minuut
Hoe lang het vaarverbod blijft gelden kon de woordvoerster donderdag aan het einde van de ochtend niet zeggen. ''Dat hangt van het weer af. We houden de situatie van minuut tot minuut in de gaten.''
Schepen die de verboden wateren niet op kunnen, liggen voor anker bij onder meer de Oranjesluizen bij Amsterdam, de Prinses Margrietsluizen bij Lemmer en de Houtribsluizen bij Lelystad.
be nice or go away
pi_90081965
Enorme ijspegel door defecte WC legt verkeer Bratislava plat

Een defect toilet heeft vandaag een verkeerschaos in de Slovaakse hoofdstad Bratislava veroorzaakt. Van 's middags tot vroeg in de avond was de centrale toegangsbrug over de Donau in beide richtingen gestremd, omdat het toilet in het café van een 85 meter hoge uitkijktoren boven de brug overstroomde. Daardoor ontstond een gigantische ijspegel en dreigde acuut gevaar.

Niemand mocht in de buurt van de almaar aangroeiende pegel bij de brug komen, aldus lokale media. Pas toen de reddingsdiensten de pegel stukje voor stukje hadden weggehaald en een loodgieter de wc had gerepareerd, werd de brug weer vrijgegeven. (anp/kve)

hln
  Moderator dinsdag 21 december 2010 @ 11:40:15 #33
8781 crew  Frutsel
pi_90225828
quote:
Tientallen vermisten na storm Zuid-Chinese Zee
Uitgegeven: 21 december 2010 10:14
Laatst gewijzigd: 21 december 2010 10:13
AMSTERDAM - Door een storm op de Zuid-Chinese Zee voor Vietnam zijn 22 vissersboten en een vrachtschip vergaan. Vijf opvarenden zijn om het leven gekomen en 55 worden vermist.

De Vietnamese rampendienst heeft dit dinsdag bekendgemaakt.

Drie opvarenden van het vrachtschip en 155 vissers werden gered. Naar 23 bemanningsleden van het vrachtschip en 28 vissers wordt nog gezocht.
pi_90283251
Winterweer lokt meer klanten naar supermarkt

(Novum) - De omzet en het aantal klanten van Nederlandse supermarkten was de afgelopen twee weken mede door het winterweer hoger dan in die periode een jaar geleden. Dat meldt onderzoeksbureau GfK woensdag.

In de week van 6 tot en met 12 december steeg de supermarktomzet ten opzichte van een jaar geleden met 7,3 procent tot ruim 615 miljoen euro en de week erna met zestien procent tot ruim 647 miljoen euro. Het aantal uitgegeven kassabonnen steeg in deze twee weken met 3,5 procent.

Volgens GfK is de groei van de omzet en het aantal klanten mede te danken aan het strenge winterweer, dat klanten weghoudt van de versspeciaalzaak en de markt en ze naar de supermarkt lokt, waar ze alles in één bezoek kunnen kopen.

Daarnaast wordt met name de groei van vorige week op jaarbasis ook veroorzaakt doordat deze week nu de 'voor-kerstweek' was, terwijl deze vorig jaar een week later viel.

GfK constateert ook dat in de periode van 15 november tot en met 12 december de omzet per kassabon met 22,56 euro 3,5 procent hoger ligt dan in dezelfde periode van 2009. Volgens het onderzoeksbureau komt dat door afgenomen promotiedruk en stijging van grondstofprijzen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) liet vorige week al weten dat Nederlandse consumenten dit jaar in de kerstperiode vier procent meer in supermarkten uitgeven dan een jaar geleden. De branchevereniging rekent op een kerstomzet van 810 miljoen euro, terwijl de kerstverkopen een jaar eerder uitkwamen op 778 miljoen.

Het CBL rekent erop dat consumenten in de week voorafgaand aan de kerstdagen zo'n tweehonderd miljoen euro meer uitgeven aan boodschappen dan in een normale week.

nieuws.nl
pi_90355312
Wereld op zijn kop: witte kerst in delen van... Australië


Normaal staat Australië rond deze tijd van het jaar voor het begin van de zomer en de maand december brengt doorgaans al hete temperaturen met zich mee. Maar op sommige plaatsen in Australië ligt tien centimeter sneeuw. Een witte kerst Down Under, hoewel het westen van het land kreunt onder extreme overstromingen.

In de provincies New South Wales en Victoria is de voorbije uren een laagje sneeuw gevallen. IJskoude lucht van de Zuidelijke Oceaan geven delen van Australië een late winterprik, want normaal staat het land nu voor het begin van de zomer. Verschillende skigebieden kregen tien centimeter sneeuw te verwerken, terwijl ze doorgaans sneeuwvrij zijn in december.

"Het is wit, alles is wit", zegt Michelle Lovius, een verraste hotelmanager in Charlotte Pass. "Het was vanmorgen zo stil en alles lag onder een dikke laag sneeuw." Zelfs in de berggebieden is sneeuw in december een zeldzaam fenomeen. Normaal moeten de bloemen in de bergen nu volop in bloei staan. "Laat de kou nog maar een paar dagen blijven en dan hebben we een witte kerst."

Ook in Sydney koud
De winterprik strekt zich helemaal uit tot in Sydney, waar de temperatuur naar dertien graden Celsius daalde. Buiten de stad haalde het kwik zelfs geen tien graden meer en de wind haalde er snelheden van ongeveer 100 kilometer per uur. Toch is sneeuw in Australië met kerst niet onmogelijk, aldus weerkundigen. Vooral in de bergen van Victoria kan je de ene dag in de zon baden en de volgende dag je skilatten bovenhalen.

Extreme overstromingen
De sneeuwpret is niets vergeleken met wat het westen van Australië te verwerken krijgt. Neerslag zorgde er dit weekend voor de ergste overstromingen in vijftig jaar. Ongeveer 900 kilometer ten noorden van Perth viel de voorbije dagen evenveel regen als normaal in een heel jaar. In een rivierbedding die het grootste deel van het jaar droog staat, steeg het water plots tot 7,6 meter. (gb)

bron
pi_90536588
Gemeente ontruimt sporthal om sneeuw op dak

BEEK - De Limburgse gemeente Beek heeft vandaag het plaatselijke sportcomplex De Haamen ontruimd en gesloten. Dat gebeurde uit voorzorg vanwege de grote hoeveelheid sneeuw op het dak, zei een woordvoerster van de gemeente vandaag.

Zeker als er nog meer sneeuw of regen gaat vallen, kan de belasting te groot worden voor de constructie van het dak, aldus de woordvoerster. Het complex blijft zeker tot volgende week maandag gesloten, daarna wordt opnieuw bekeken hoe verder.

Volgens de gemeente wordt de komende dagen regen verwacht. Het effect van smeltende sneeuw in combinatie met regen op het dak is volgens de gemeente onvoorspelbaar, omdat met sneeuw gevulde afvoerpijpen het water niet kunnen afvoeren. (ANP)

AD
pi_90552048
Skiërs vallen uit lift in VS

(Novum/AP) - In een wintersportgebied in de Amerikaanse staat Maine zijn dinsdag verscheidene skiërs uit een stoeltjeslift geslingerd nadat de kabel van de lift door de harde wind van een katrol was geschoten.

Ongeveer zes skiërs maakten een val van acht tot tien meter. De gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht, maar geen van hen verkeerde in levensgevaar.

In de lift op Sugarloaf Mountain bevonden zich ongeveer 220 mensen toen het ongeluk gebeurde. Zij werden door de hulpdienst in veiligheid gebracht.

Nieuws.nl
pi_90575664
Ruim 12.000 gezinnen in Canada zonder stroom na sneeuwstorm

Meer dan 12.000 gezinnen hadden in het oosten van Canada geen elektriciteit, sommige al langer dan 24 uur. Het noordoosten van het Amerikaanse continent werd door een zware sneeuwstorm getroffen.

In de provincies aan de Atlantische Oceaan begon de toestand dinsdag stilaan weer normaal te worden, onder meer op de luchthavens. Het sneeuwde en waaide veel minder hard.

In het noorden van de Canadese provincie New Brunswick (Nouveau-Brunswick) viel tot 40 centimeter sneeuw. De stroomuitval deed zich vooral in New Brunswick voor, maar trof ook enkele duizenden woningen in de naburige provincies, zo bleek uit gegevens van de elektriciteitsmaatschappijen.

De storm, de vierde sinds begin december in het oosten van Canada, was niet zo zwaar als de vorige, die vorige week voor ruim 50 miljoen dollar schade aanrichtte. (belga/gb)

hln
pi_90575734
Helikopter stort neer in poging sneeuw van dak te halen

Bij een helikopterongeluk in het Duitse Isserstedt, in de deelstaat Thüringen, zijn drie mensen gewond geraakt. Twee slachtoffers zijn er erg aan toe. De helikopter zou worden ingezet om de sneeuw van het dak van een winkelcentrum te halen.

Zwaar gewond
De 47-jarige piloot en de 33-jarige copiloot raakten zwaargewond. Een medewerker van het winkelcentrum liep lichte verwondingen op.
Volgens een woordvoerder van de politie is het momenteel nog niet duidelijk wat het ongeval veroorzaakt heeft. (belga/ep)

hln
pi_90623937
pi_90644627
Min 23,9 graden in oosten Duitsland

BERLIJN - In grote delen van Duitsland is de nacht van woensdag op donderdag de koudste van het jaar geweest. In Sohland an der Spree, in de oostelijke deelstaat Saksen, daalde het kwik tot min 23,9 graden.

Dit meldde weekblad Der Spiegel donderdagavond op zijn website. In Tirschenreuth-Lodermühl in Beieren daalde het kwik tot 23 graden onder nul. December 2010 is een van de koudste decembers van de afgelopen 160 jaar.

nu.nl
pi_90644795
Duizenden evacuaties na overstromingen op Filipijnen

Op de Filipijnen zijn twee mensen om het leven gekomen tijdens overstromingen. Meer dan 4.000 anderen moesten geëvacueerd worden, melden Filipijnse verantwoordelijken.

De provincie Albay en andere delen van de centraal gelegen regio Bicol, ten zuidoosten van de hoofdstad Manilla, worden al verschillende dagen geteisterd door hevige moessonregens. Volgens de meteorologische diensten zou de hevige regenval nog zeker aanhouden tot komende zondag.

In Albay kwamen een 80-jarige vrouw en haar 50-jarige zoon om het leven nadat ze door het water werden meegesleurd, zegt gouverneur Joey Salceda van de provincie. De evacuaties, die al op 24 december van start gingen, zetten zich vandaag voort wegens een mogelijk gevaar op grondverschuivingen. (afp/sam)

hln
pi_90675389
Noodweer wordt schoolmeisjes fataal

(Novum/AP) - Noodweer in het zuiden van Egypte is veertien schoolmeisjes fataal geworden. Zij zaten in een schoolbus die door een kolkende watergolf van de weg werd gezwiept en op zijn kop in een diepe, volgelopen greppel belandde.

In de bus zaten 77 schoolmeisjes en leerkrachten. Het ongeluk voltrok zich woensdagavond op een snelweg in de buurt van Minya. Reddingswerkers en vrijwilligers uit de buurt hebben sindsdien alles in het werk gesteld om zoveel mogelijk inzittenden te redden. Vrijdag werden de laatste twee overlevenden uit het water gehaald.

Het reddingswerk kostte de chauffeur van een ambulance het leven. Toen hij had geholpen twintig mensen op het droge te trekken, werd hij zelf door een vloedgolf meegesleurd. Hij verdronk.

Nieuws.nl
pi_90808220
Russische schepen vast in pakijs

(Novum/AP) - Een Russische ijsbreker is, zwoegend door ijzige winden en hevige sneeuwval, onderweg naar vijf schepen die in Zee van Ochotsk in het ijs vast zijn komen te zitten. In totaal zitten op de schepen vijfhonderd bemanningsleden. Dat meldde staatspersbureau RIA Novosti.

Drie vaartuigen raakten vrijdag klem in ijsschotsen met een dikte van twee meter. Twee andere schepen kwamen maandag vast te zitten. De Zee van Ochotsk ligt ten westen van het Russische schiereiland Kamtsjatka.

Waarschijnlijk bereikt de ijsbreker de schepen dinsdag.

Nieuws.nl
  Moderator woensdag 5 januari 2011 @ 10:07:32 #45
8781 crew  Frutsel
pi_90871208
quote:
Dodentol loopt op naar 25
Het dodentol van de overstromingen op de Filipijnen is intussen opgelopen tot 25, voornamelijk door nieuwe hevige regenval in verschillende zuidelijke regio's. Dat hebben de autoriteiten vandaag laten weten.

Ongeveer 70 procent van de zuidelijke regio Butan staat nog steeds blank. Zeven plunderaars die hun slag wilden slaan door de ramp verloren er het leven. Vooral boomstammen zijn er erg in trek bij plunderaars, verduidelijken de autoriteiten. "Die proberen ze via het water te vervoeren, zonder daarbij acht te slaan op de risico's."

Intussen hebben ruim 8.000 geëvacueerden nog steeds nergens nieuw onderdak gevonden. De overstromingen begonnen eind december, maar nog minstens tot het einde van de week wordt bijkomende regen verwacht. (afp/adv)
  Moderator donderdag 6 januari 2011 @ 13:16:45 #46
8781 crew  Frutsel
pi_90928025
quote:
IJsbrekers vastgevroren
Moskou heeft vandaag een derde ijsbreker op pad gestuurd om vierhonderd vissers en zeelui te redden van schepen die al geruime tijd vastliggen in de met ijs bedekte zee van Ochotsk, bij het verre oosten van Rusland.

De 'Admiraal Krasin' moet hevige stormen en ijselijke temperaturen trotseren op de zee die van november tot juni schuilgaat onder een forse ijslaag en dikke mist. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Transport stuit de ijsbreker op "zware sneeuwval en zeer slecht zicht".

Ruim vierhonderd mensen kwamen in het ijs vast te zitten toen ze eind december in slecht weer kwamen. Russische autoriteiten stuurden aanvankelijk twee ijsbrekers om de schepen te ontzetten, maar een van de ijsbreker liep woensdag zelf vast en de andere is nog enkele kilometers van de vissers verwijderd.
pi_90944433
Duitse brandweer redt door ijs gezakte herten



Duitse brandweerlieden hebben op een cowboymanier een aantal herten gered uit een bevroren zandput. Dat meldde een woordvoerder van de brandweer in het plaatsje Hünxe in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen vandaag.



Vijf herten waren door het ijs gezakt. Brandweerlieden hakten een geul in het ijs en benaderden de dieren per boot. Met behulp van touwen die ze aan de geweien bevestigden, wisten de hulpverleners de verkleumde herten op het droge te trekken. Voor twee beesten kwam de hulp te laat.



Op het ijs in het midden van het kunstmatige meer lagen nog twee herten, die door een brandweerman in beschermende kledij met een lasso konden worden gevangen. De geredde dieren lopen inmiddels weer vrij rond. (anp/kve)

hln
pi_90989293
Doden door slecht weer in Zuid-Afrika

(Novum) - Zeker 39 mensen zijn in het oostelijke deel van Zuid-Afrika omgekomen door overstromingen en onweersbuien. Dat hebben de Zuid-Afrikaanse autoriteiten bekendgemaakt.

Vrijdag werd bevestigd dat zeker 26 mensen, onder wie vier kinderen, sinds half december zijn omgekomen als gevolg van de slechte weersomstandigheden in de plattelandsprovincie de Oost-Kaap. In de aangrenzende provincie KwaZulu-Natal verdronken vorige week zes mensen tijdens overstromingen. Op zondag kwamen al zeven mensen om door blikseminslag.

Honderden mensen in het hele land zijn geëvacueerd nadat zware regenval huizen en boerderijen ernstig beschadigde en gewassen vernielde. Ook al zijn dergelijke weersomstandigheden niet ongebruikelijk, het dodental is wel 'behoorlijk hoog', aldus een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse rampendienst.

nieuws.nl
pi_91035700
Dodentol noodweer Filipijnen stijgt boven dertig

Door de aanhoudende regen op de Filipijnen, die leidde tot overstromingen en grondverschuivingen, zijn de voorbije weken minstens 34 mensen om het leven gekomen. Er zijn ook zeker negen mensen nog vermist.

Het oosten en zuiden van de Filipijnen wordt sinds 21 december geteisterd door noodweer. Verspreid over 22 provincies werden bijna 900.000 mensen getroffen. (belga/kve)

HLN
  Moderator zondag 9 januari 2011 @ 16:58:43 #50
8781 crew  Frutsel
pi_91071875
quote:
7 dood, 750.000 dakloos na overstromingen Sri Lanka

Wij zijn niet het enige land dat te maken heeft met wateroverlast. Ook in Sri Lanka kunnen ze erover meespreken. Overstromingen en modderstromen eisten al 7 levens. 750.000 mensen werden dakloos.

De hevige regenval veroorzaakte overstromingen in het midden en het oosten van het land. Zeven mensen kwamen om, waaronder een jongen van zes en een meisje van 9.

750.000 mensen werden uit hun huizen verdreven, aldus N. B. Weragama, medewerker van het centrum dat verantwoordelijk is voor het beheer van rampen.
pi_91111920
Sneeuw strop voor Air France-KLM

Het winterweer in Europa en de VS heeft Air France-KLM vorige maand miljoenen euro's gekost. De omzet liep terug met naar schatting 70 miljoen euro.

Door de zware sneeuwval in de laatste weken van vorig jaar werden minder passagiers vervoerd. Ook vielen vluchten uit en klanten annuleerden hun reis.

Air France-KLM moest extra kosten maken om gestrande reizigers op te vangen.

Het aantal passagiers op Europese vluchten liep in december met drie procent terug vergeleken met een jaar eerder.

In totaal vervoerde de luchtvaartmaatschappij afgelopen maand 5,4 miljoen passagiers, 1,6 procent minder dan in december 2009.

NOS
  Moderator dinsdag 11 januari 2011 @ 10:53:34 #52
8781 crew  Frutsel
pi_91153301
quote:
Noordzee blijft te warm
Ondanks de lange en koude winter van 2010 is de Noordzee te warm gebleven. Dat heeft de voorzitster van de Duitse dienst voor Zeevaart en Hydrografie, Monika Breuch-Moritz, vandaag in Hamburg gezegd.

Wegens de klimaatsverandering lag de temperatuur van het Noordzeewater gemiddeld een graad boven de waarde van het voorgaande decennium, zei Breuch-Moritz. Zelfs in januari zonk de temperatuur nauwelijks onder het gemiddelde van vele jaren. De huidige fase van warmte in de Noord- en Oostzee duurt nu al 23 jaar. Normaal waren de vroegere cycli van 8 tot 12 jaar. (belga/svm)
  Moderator dinsdag 11 januari 2011 @ 10:54:40 #53
8781 crew  Frutsel
pi_91153337




dat water :X

[ Bericht 22% gewijzigd door Frutsel op 11-01-2011 11:03:35 ]
pi_91153424
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 10:54 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]

dat water :X
Wildwater kanoën in de stad.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  Moderator dinsdag 11 januari 2011 @ 11:03:46 #55
8781 crew  Frutsel
pi_91153671
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 10:57 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Wildwater kanoën in de stad.
Kut, verkeerde topic :')
pi_91165927
Toowoomba, Queensland, Australie flash vloedgolf op 10 januari j.l.



La Niña -O-

Zie ook Weather Underground blog van Dr. Jeff Masters.

[ Bericht 0% gewijzigd door cynicus op 12-01-2011 19:59:48 (Domme fout :() ]
pi_91201312
Minstens 13 doden door noodweer in São Paulo

In de Braziliaanse deelstaat São Paulo zijn als gevolg van hevige regenval en aardverschuivingen minstens dertien mensen om het leven gekomen.

In São José dos Campos, zo'n 90 kilometer van São Paulo, kwamen drie vrouwen en twee jonge meisjes om. In de miljoenenstad São Paulo zelf vielen drie doden te betreuren. Heel wat straten staan blank en overal vormen zich kilometerslange files.

In Brazilië zorgen hevige regenbuien, vooral in januari en februari, elk jaar weer voor heel wat problemen en dodelijke ongelukken. Vooral de sloppenwijken, waar de woningen vaak illegaal worden opgetrokken op heuvels of hellingen, worden telkens zwaar getroffen. (belga/vsv)

HLN
  Moderator woensdag 12 januari 2011 @ 16:29:54 #58
8781 crew  Frutsel
pi_91217000
quote:
Dodental Brazilie loopt op
RIO DE JANEIRO (ANP) - Ten minste 31 mensen zijn woensdag in de buurt van het Braziliaanse Rio de Janeiro omgekomen door overstromingen en landverschuivingen, die worden veroorzaakt door hevige regens. Dat meldden de autoriteiten.

Onder de doden zijn vier brandweermannen die in het bergstadje Nova Friburgo hulp probeerden te verlenen, maar werden bedolven onder een aardverschuiving. Drie brandweermannen zijn nog vermist. In een andere stad, Teresopolis, kwamen elf mensen om door een aardverschuiving.

Deze week kwamen in totaal al 44 mensen om door de zware regenval in het zuidoosten van het Zuid-Amerikaanse land.
pi_91253630
quote:
Tientallen doden in ZuidAfrika sinds start regenseizoen

In Zuid-Afrika zijn sinds het begin van het regenseizoen, dat loopt van november tot en met februari, al ten minste 32 mensen om het leven gekomen, blijkt uit een voorlopige balans van de regering.

Twaalf mensen overleden in de provincie Gauteng, waar de steden Johannesburg en Pretoria sinds midden december meermaals getroffen werden door zware onweders.

Twintig anderen kwamen om in de provincie KwaZulu-Natal, aldus het ministerie, dat beschikt over gegevens van slechts vier van de negen Zuid-Afrikaanse provincies. Het aantal doden zou dus nog hoger kunnen liggen.

Volgens de lokale politie, geciteerd door het persagentschap Sapa, kwamen negentien mensen om door het noodweer in de provincie Oost-Kaap, waarvoor de regering dus geen gegevens heeft.
De slachtoffers verdronken, werden getroffen door de bliksem of werden meegesleurd door het water.

De hevige regens veroorzaakten eveneens grote materiële schade, maar de regering, die de bevolking opriep waakzaam te blijven vanwege de onheilspellende weerberichten, meent dat het te vroeg is om een schatting van de schade te maken. (belga/vsv)
  Moderator zondag 16 januari 2011 @ 14:22:49 #60
8781 crew  Frutsel
pi_91409696
quote:
Zeker 51 doden op de Filipijnen
Het noodweer heeft in de Filipijnen al aan 51 mensen het leven gekost. Er zijn ook nog steeds 16 vissers vermist. Dat heeft het Filipijnse ministerie van Civiele Bescherming vandaag gemeld.
Zeven vissers konden gered worden van een gekapseisde boot nabij de stad Pandan in de provincie Catanduanes. Een reddingsactie is gestart naar 16 vermisten.

"We hebben de vissers herhaaldelijk gewaarschuwd om niet uit te varen bij slechte weersomstandigheden", zegt Benito Ramos van het ministerie. "Maar deze vissers deden dat toch en enorme golven hebben hun boot doen kapseizen."

3,7 miljoen dollar schade
Volgens Ramos hebben de overstromingen, aardverschuivingen en andere incidenten ten gevolge van de zware regens sinds eind december in de Filipijnen ondertussen al aan 51 mensen het leven gekost, nadat vandaag opnieuw 4 dode lichamen aangetroffen waren bij verschillende ongevallen.

Meer dan anderhalf miljoen mensen zijn getroffen door het noodweer in de Filipijnen. De schade aan landbouw en huizen loopt volgens Ramos op tot omgerekend 3,7 miljoen dollar. Verwacht wordt dat de regens nog een tijd zullen aanhouden.
pi_91423789
Zon komt twee dagen te vroeg op in Groenland

ILULISSAT - De zon is in Groenland twee dagen te vroeg opgekomen. De zonsopgang tekent het einde van een anderhalve maand zonder zonlicht tijdens de winter. Wetenschappers vrezen dat dit een signaal is dat het ijs sneller smelt dan verwacht.

In de stad Ilulissat eindigt de donkere winterperiode als de zon even boven de horizon verschijnt. Voor het eerst is de zon er twee dagen te vroeg opgekomen. Wetenschappers staan voor een raadsel, al vermoeden ze dat de ijskappen in de omgeving lager zijn en de zon zo sneller toegang vindt tot de stad.

Als het ijs zakt, dan zakt ook de horizon. Daardoor ontstaat de illusie dat de zon vroeger opkomt. Dat is uiteraard niet het geval. Volgens een rapport zou de temperatuur in Groenland vorig jaar drie graden boven het gemiddelde gestegen zijn.

AD
pi_91455175
Koreaanse ambtenaren in lange onderbroek

Koreaanse ambtenaren hebben opdracht gekregen de verwarming lager te zetten en thermisch ondergoed te dragen om energie te sparen. Door de aanhoudende kou dreigt een elektriciteitstekort. Dat hebben de Koreaanse autoriteiten laten weten.

Het noodplan is van kracht op alle ministeries en staatsbedrijven, waar de verwarming twee keer per dag een uur uit moet. Het mag er sowieso niet meer dan 18 graden Celsius zijn. Dit wordt gecontroleerd.
Zondag was het in Seoul bijna min 18 graden, de laagste temperatuur in de Koreaanse hoofdstad in tien jaar tijd. In de zuidoostelijke havenstad Busan overleed een dakloze bij een temperatuur van bijna min 13 graden, een laagterecord in 96 jaar tijd. (belga/odbs)

HLN
pi_91457441
Provincies waarschuwen voor staat van dijken

(Novum) - Honderden kilometers dijken, dammen en duinen voldoen niet aan de wettelijke norm. In een brief aan minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) waarschuwen provincies voor de staat van de waterkeringen.

Uit een recente toetsing blijkt dat de komende jaren aan voornamelijk dijken veel verbeterd moet worden om aan de wettelijke normen te voldoen. Van een acuut veiligheidsprobleem is geen sprake, meldt het Interprovinciaal Overleg, dat er voor pleit om opnieuw te kijken naar het toetsingssysteem van waterkeringen.

Momenteel kan een dijk alleen worden goedgekeurd of afgekeurd, een tussenweg is er niet. De provincies willen een verfijndere toetsing, waarbij elke kering een rapportcijfer krijgt. Ook moet er gekeken worden naar de gevolgen van een mogelijk doorbraak. Zo kunnen plekken die het meeste risico opleveren het eerst worden aangepakt.

Nieuws.nl
pi_91476681
Honderden slachtoffers winterweer Vietnam

(Novum/AP) - Door het extreme winterweer in het noorden van Vietnam zijn honderden mensen in het ziekenhuis opgenomen. Duizenden stuks vee, zoals koeien en buffels, kwamen door het barre weer om het leven. De meeste mensen werden opgenomen met ademhalingsproblemen.

De Vietnamese premir Nguyen Tan Dung heeft de lokale autoriteiten opdracht gegeven boeren te helpen bij het beschermen van hun vee. Een van de maatregelen is het bouwen van speciale schuilplaatsen voor de dieren.

Volgens de staatsmedia verwachten meteorologen dat het koude weer zich uitbreidt naar Midden-Vietnam. De temperatuur is gedaald tot min 3,6 graden Celsius, terwijl deze normaal zo rond de 15 graden Celsius ligt.

Nieuws.nl
pi_91549927
KNRM redt minder mensen uit het water

(Novum) - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft het vorig jaar minder druk gehad met reddingsacties dan in de twee jaren daarvoor. De reddingsboten rukten 1852 keer uit, waarbij 3288 mensen werden gered. Vorig jaar was nog sprake van een stijging. Toen werden 3365 mensen gered bij 2029 reddingsacties.

Ook het aantal geredde dieren is gedaald. Lag dat in 2008 en 2009 rond de 85, vorig jaar waren dat er 55. Toch was het met meer dan achttienhonderd acties volgens de KNRM druk. De drukte zou komen door het onstuimige weer.

In honderdzestig gevallen moesten schepen worden geholpen op een moment dat de windkracht zeven of meer was. De meeste reddingsacties werden in augustus uitgevoerd. In die maand viel ook de drukste dag. Op 15 augustus stond er een harde noordenwind met windkracht zeven. De reddingwerkers moesten die dag 47 keer in actie komen.

Nieuws.nl
pi_91574555
Klimmers bedwingen 200 meter hoge bevroren waterval in Noorwegen

De winter was tot nu toe streng in grote delen van Europa. Ook in Scandinavië maakte de temperatuur een flinke duik onder het vriespunt. In Noorwegen slaagden bergbeklimmers er zelfs in een 200 meter hoge waterval op te klauteren.



In Eidfjord kwam een woeste waterval tot stilstand toen de temperatuur het water deed bevriezen. Het kan er tijdens de winter gemakkelijk ongeveer -15 graden worden. De waterval is bijna 200 meter hoog en was nooit eerder beklommen. Tot Will Gadd en Christian Pondella, liefhebbers van extreme sporten, de bevroren waterval met slechts ijsbijlen te lijf gingen.

"Het is geweldig om als eerste deze waterval te beklimmen", zei de 40-jarige Christian, een fotograaf uit Californië. "Het was zeker -10 toen we aan het klimmen waren en het was erg zwaar. Gelukkig waren we warm gekleed."

"De waterval was zo mooi dat ik regelmatig stopte om foto's te maken, terwijl Will zich een weg naar de top baande." Voor 'ijsbergbeklimmers' is de streek in Noorwegen een soort Mekka geworden door de extreme weersomstandigheden. "We hadden het gevoel op de top van de wereld te staan. Het is ongelooflijk te bedenken dat dit de rest van het jaar een woeste waterval is." (gb)

HLN
pi_92338233
Harlingen sluit keermuur

In Harlingen is in verband met de hoge waterstand de keermuur gesloten. Het hoge water, opgezwiept door de harde wind, kan daardoor de bebouwing niet bereiken. Het is de eerste keer dat de keermuur, het sluitstuk van het Deltaplan dat in 2010 werd voltooid, wordt gebruikt.

Door de hoge waterstand zijn enkele veerdiensten naar Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog geschrapt.

Ook de luchtvaart heeft last van de harde wind. Schiphol heeft tientallen vluchten geannuleerd en adviseert reizigers om voor vertrek de website of Teletekst te raadplegen.

Aanhanger
Op de A2 bij Amsterdam-Holendrecht waaide een lege aanhanger van een truck om.

De NS heeft lange intercitytrajecten naar Alkmaar en Schagen in tweeën opgedeeld. Reizigers voor de kop van Noord-Holland moeten nu overstappen op Amsterdam CS.

Er zijn windstoten gemeten van 90 km/uur.

nos
pi_92459984
-edit-

topic was er al

35 dieren doodgevroren in een dierentuin van Mexico

[ Bericht 45% gewijzigd door #ANONIEM op 07-02-2011 14:59:01 ]
pi_92550264
Winderige zondag zorgt voor stroomrecord via windmolens

Op zondag 6 februari werd 12 procent van de verbruikte stroom in België opgewekt door windenergie. Dat nieuwe record is te danken aan de combinatie van een dag met veel wind en het lagere verbruik op een zondag, melden de Concentra-kranten op hun websites.

De Belgische windturbines halen nu een vermogen van 927 megawatt op een totaal van 15.000 MW productiecapaciteit van energie, zegt de Vlaamse WindEnergie Associatie. Daarvan bevindt zich 264 MW in Vlaanderen, 469 MW in Wallonië en 195 MW op zee. De turbines zijn goed voor een jaarproductie van meer dan 2 miljoen MWh, wat overeenkomt met het jaarverbruik van 720.000 gezinnen. De ambitie is om tegen 2020 op het land en op zee samen naar een geïnstalleerd vermogen van 5500 MW te gaan. (belga/tma)

HLN
pi_92588820
Eindelijk sneeuw in Peking

PEKING - Niet eerder moesten de inwoners van de Chinese hoofdstad Peking zo lang wachten op sneeuw, maar donderdag viel dan toch eindelijk een wit pak. De eerste 108 dagen van de winter viel geen sneeuw, een record sinds de metingen zestig jaar geleden begonnen. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De Chinese overheid probeert met chemische middelen zoveel mogelijk sneeuw te laten vallen in het droge noorden. De stoffen worden in de wolken geschoten, zodat deze meer vlokken produceren. Als de sneeuw smelt, is dat een zegen voor de boeren, die hun akkers lang niet zo dor hebben gezien.
In de winter van 1984 viel de sneeuw tot dit jaar het laatst: op 29 januari dwarrelden toen de eerste vlokken naar beneden. Een hele winter zonder sneeuw is in Peking sinds 1951 nog niet voorgekomen. Ook de droogte houdt al opvallend lang aan: deze winter kent de op een na langste droge periode in zestig jaar.

Telegraaf
  Moderator vrijdag 11 februari 2011 @ 11:13:09 #71
8781 crew  Frutsel
pi_92628949
Ze kloten dus weer met het weer daar :P
pi_92810961
Hevigste sneeuwval in ruim een eeuw treft Zuid-Korea



De hevigste sneeuwval in ruim een eeuw tijd heeft Zuid-Korea getroffen. Honderden huizen zijn al ingestort en het leger werd ingezet om de getroffen bewoners te helpen.

Al 12.000 soldaten werden op pad gestuurd om hulp te bieden. Vooral in de provincie Gangwon heeft het winterweer hard toegeslagen. "Ik ben 83 jaar oud. Dit is de ergste sneeuwval die ik mijn leven heb meegemaakt", zegt Park Chae-ran aan BBC. "Ik ben de soldaten erg dankbaar voor hun hulp."

Zuid-Korea maakt een extreme winter door en januari was de koudste maand sinds de jaren 60. In een stad in Gangwon viel op één dag zelfs 80 centimeter sneeuw. De schade zou al tot in de miljoenen oplopen. (gb)



hln







[ Bericht 16% gewijzigd door #ANONIEM op 15-02-2011 11:04:40 ]
  Moderator maandag 21 februari 2011 @ 13:33:37 #73
8781 crew  Frutsel
pi_93099276
quote:
12 mensen doodgebliksemd
In een dorp in het centrum van Burundi zijn woensdag bij een hevig onweer twaalf mensen doodgebliksemd, waaronder tien schoolkinderen.

Dat is vernomen van de burgemeester van het getroffen dorp Nyabikere in de provincie Karuzi, Leonidas Nakumuryango.

Drieënvijftig schoolkinderen werden met in ernst variërende verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. Het schoolgebouwtje zelf liep grote materiële schade op.
:{
pi_93320790
Nederlanders van Zweedse ijsschots geplukt

(Novum) - Met een helikopter zijn zes Nederlandse schaatsers gered die vast waren komen te zitten op een ijsschots. Dat gebeurde vrijdag in het Vättermeer in het zuiden van Zweden. De Nederlanders zijn ongedeerd. Dat meldt de Zweedse krant GT Expressen.

De Nederlandse toerrijders waren aan het schaatsen op het meer toen een groot stuk ijs losbrak. Daardoor konden ze geen kant meer op. Met hun mobiele telefoon konden ze alarm slaan.

Een helikopter en twee hovercrafts gingen eropaf. De helikopter slaagde er na een uur in om de schaatsers uit hun hachelijke situatie te redden. Volgens een woordvoerder van de reddingsdienst is het ijs op het meer verraderlijk. "Ik zou me niet in die buurt wagen."

nieuws.nl
pi_93344752
Zeilers vermist bij Zuidpool

Drie zeilers zijn vermist bij de Zuidpool. Bij een zoekactie werden alleen een kapot reddingsvlot, een lege drinkfles en een roeispaan gevonden. De voorwerpen horen bij het verdwenen zeilschip Berserk.

Van de twee Noren en een Zuid-Afrikaan aan boord ontbreekt elk spoor. Het 14 meter lange stalen schip had dinsdag een automatisch noodsignaal uitgestuurd, tijdens zware golven en 40 graden vorst. Het schip biedt toeristen al jarenlang avontuurlijke reizen aan.

Kort voor de vermissing had de Berserk enkele Noren op het ijs afgezet. Die wilden in de voetsporen treden van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen die in december 1911 als eerste mens de Zuidpool bereikte.

Deze toeristen zijn nog op het ijs. Walvisbeschermer Paul Watson van organisatie Sea Shepherd, die het lege reddingvlot vond, vreest dat het schip is gezonken en de opvarenden verdronken. Dit stelde hij vrijdag op zijn website.

De Pers
pi_93382230
Wind weerhoudt PVV'ers van fietstocht

SCHEVENINGEN - De PVV-kandidaten van de provincie Zuid-Holland stappen zondag wegens storm en regen niet op hun rijwiel voor een ''oerhollandse fietstocht''.

De politici zouden op de fiets een kijkje nemen bij de Delflandse kust, waar vanaf dit jaar 21,5 miljoen kubieke meter zand aan de kust wordt vastgeplakt om deze te beschermen.
De PVV is tegen dit project van de provincie en Rijkswaterstaat, omdat door het extra zand sterke waterstromingen kunnen ontstaan. Dat zou gevaarlijk zijn voor badgasten.

Marc van den Berg, nummer vier op de Zuid-Hollandse PVV-lijst, had zich verheugd op de fietstour.
''Dat is hartstikke Hollands. Gisteravond wilden we de tocht ondanks de plensbuien juist door laten gaan. Maar nu het KNMI heeft gewaarschuwd voor de wind hebben we deze toch afgelast. We willen de veiligheid van onze kandidaten niet in gevaar brengen.''
Het KNMI waarschuwt zondag voor windstoten rond 75 kilometer per uur in de provincie Zuid-Holland.

nu.nl
  Moderator woensdag 2 maart 2011 @ 15:34:12 #77
8781 crew  Frutsel
pi_93541507
quote:
=Gigantische bosbrand in Florida

In het centrum van de zuidelijke Amerikaanse staat Florida woedt een gigantische bosbrand. Voorlopig zouden er geen slachtoffers zijn.
De brand brak gisteren uit en heeft al 4.000 hectare bos in de as gelegd. Het zwaarst gestoffen is het district Brevard ten zuiden van Orlando aan de Atlantische kust. Daar is de noodtoestand uitgeroepen.

Meerder scholen gingen dicht, talrijke huizen werden ontruimd. Er was een dikke rookwolk te zien. Een groot stuk van de belangrijkste autoweg in Florida, de I-95, was tijdelijk gesloten voor het verkeer.

Informatie over een mogelijke oorzaak is er nog niet.
  Moderator maandag 7 maart 2011 @ 10:02:55 #78
8781 crew  Frutsel
pi_93759878
quote:
Op één na natste zomer in Australië
Australië heeft de op één na natste zomer sinds het begin van de metingen achter de rug met regenval van 70 procent boven het gemiddelde. Dat melden weerdeskundigen. Enkel in de zomer van 1973-74 werd er meer regen opgetekend.

Overstromingen
"Dit zal voor de meeste Australiërs geen verrassing zijn, gezien de ernstige overstromingen die het oosten en het noorden van het land getroffen hebben", aldus meteoroloog Tom Saunders. In alle zes Australische staten werd er meer regenval dan gemiddeld opgetekend. Sydney daarentegen kende de droogste zomer van de afgelopen acht jaar.
  Moderator dinsdag 8 maart 2011 @ 08:57:38 #79
8781 crew  Frutsel
pi_93804643
quote:
Zware storm in Griekenland

In Griekenland houdt een zware storm lelijk huis. Het scheepvaartverkeer werd vannacht ernstig verstoord en op sommige plaatsen bereikten de rukwinden een kracht van elf of meer, meldt de weerdienst.
Op de wegen tussen Thessaloniki en Athene veroorzaakte sneeuwval dan weer voor grote problemen en grote verkeersopstoppingen. Veel automobilisten stonden urenlang vast, melden de Griekse media.

Doordat de schepen niet konden uitvaren, bleven veel eilanden van de buitenwereld afgesloten. De brandweer moest talloze keren uitrukken om omgevallen bomen en andere hindernissen op de weg op te ruimen.

In het noorden van Griekenland bleven veel scholen gesloten. De bewoners van de twee eilanden Skiathos en Skopelos zitten zonder stroom. Verwacht wordt dat de storm pas vanaf donderdag zal gaan liggen.
pi_93970653

Bliksem doodt moeder en vier kinderen in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika heeft een verwoestende blikseminslag een gruwelijke tragedie veroorzaakt. Een 36-jarige moeder en haar vier kinderen werden getroffen door de bliksem en kwamen om. Het jongste kind was amper zes maanden oud. Drie andere kinderen overleefden de blikseminslag. De vader van het gezin was niet thuis.

Busisiwe Mdluli (36) vond de dood, toen tijdens een zwaar onweer de hut waarin ze met haar gezin woonde door de bliksem getroffen werd. Ook vier van haar kinderen kwamen om: haar dochter Mele (7) en haar zoontjes Khayelihle (12), Mthando (2) en Amahle (6 maanden) overleefden de tragedie niet.

Vader op werk
Drie andere kinderen werden zwaar verbrand en vinden troost bij hun vader, die op zijn werk was op het moment van het drama. Hij werd meteen op de hoogte gebracht door de politie. De man is uiteraard helemaal kapot, want in één klap is hij zijn halve gezin kwijt.

Rondavel
Het gezin schuilde in het bergdorpje Mhlwazini (in de buurt van de oostelijke kuststad Durban) voor het onweer in hun rondavel, een typisch Afrikaanse hut. Het dak is vaak in riet of hout, terwijl de muren meestal van steen zijn. (kh)

hln
pi_94015932
Noodtoestand in Oklahoma na zware bosbranden

De gouverneur van de Amerikaanse staat Oklahoma heeft de noodtoestand uitgevaardigd vanwege bosbranden. Er woeden rond de tien tot vijftien grote branden in de staat. Doordat de noodtoestand is uitgevaardigd, kan men de hulp inroepen van de federale hulpploegen, mocht dat nodig zijn. Dat meldden Amerikaanse media.

Verschillende huizen zijn al in vlammen opgegaan. Woonwijken en scholen zijn geëvacueerd vanwege de bosbranden. Anderen proberen hun huizen te redden, onder andere met water uit zwembaden.

Ook in de staat Colorado zijn honderden mensen uit hun huizen gevlucht, vanwege een naderende vuurzee. Ze zijn opgevangen door het Rode Kruis. (anp/edp)

hln
  Moderator donderdag 17 maart 2011 @ 09:17:14 #82
8781 crew  Frutsel
pi_94227918
quote:
Duizenden mensen geëvacueerd voor overstromingen in Namibië
Duizenden mensen in de Caprivistrook in Namibië zijn geëvacueerd vanwege de jaarlijkse overstromingen van de Zambezi. Er gingen weinig levens verloren omdat informele waarschuwingssystemen effectief bleken.

De overstromingen troffen dorpen en scholen op het platteland. De afgelopen weken werden bijna vierduizend mensen geëvacueerd naar kampen in hoger gelegen gebieden in de Caprivistrook, de armste regio van Namibië.

De nauwe strook land van amper dertig kilometer breed grenst aan Angola, Botswana, Zambia en Zimbabwe. Hij wordt doorkruist door de Zambezi en enkele grote aftakkingen van de rivier, de Kwando, de Chobe en de Linyanti.

"De Zambezi is stabiel op 6,37 meter. Het water lijkt niet meer te stijgen op dit moment", zegt hoofdhydroloog Guido van Langenhove van het Departement van Waterzaken in Windhoek.
Het is echter niet uitgesloten dat regen in het stroomgebied ervoor zorgt dat het water de komende weken verder stijgt.

Waarschuwingssyteem
De plaatselijke autoriteiten hebben een waarschuwingssysteem bedacht dat een van de best functionerende systemen in de regio is. Het systeem is afhankelijk van informele communicatie over het waterniveau in de verschillende landen. Die informatie wordt via e-mail of telefoon doorgegeven.

"We hebben duidelijk een verbetering gezien als het gaat om de snelheid waarmee rampenteams reageren. Vroeger moesten we helikopters inzetten om mensen te evacueren en de opvangkampen waren dan nog niet in orde", zegt Van Langenhove.

"Omdat we nu drie weken voor de overstroming kunnen waarschuwen, is er voldoende tijd om de evacuatie voor te bereiden. De autoriteiten weten welke mensen en hoeveel mensen geëvacueerd moeten worden. Ook zijn er voldoende tenten voor opvang en is er eten en drinkwater."

Minder slachtoffers
Raphael Mbala, voorzitter van de Regionale Raad voor Caprivi, zegt dat het water de afgelopen dagen nog enkele centimeters is gestegen, maar dat er weinig slachtoffers zijn gevallen. "Ik weet alleen dat er een visser is verdronken in een van de dorpen. Verder zijn er geen doden gevallen."

Als raadslid uit Kabbe, het kiesdistrict dat het zwaarst getroffen is, was hij betrokken bij de evacuatie van een belangrijk deel van de regio. "De mensen en het vee zijn geëvacueerd naar hoger gelegen gebieden. Sommige dorpelingen moeten definitief verhuizen, andere kunnen weer terug naar hun huizen."

Die laatste groep moet geduld hebben. "Soms duurt het wel tot augustus voordat mensen terugkunnen", zegt Mbala.
pi_94513581
Vluchten Schiphol vertraagd door mist

(Novum) - Schiphol kampte woensdagochtend met mist. Reizigers moesten rekening met een vertraging van maximaal een halfuur, zegt een woordvoerder van de luchthaven woensdag. In de loop van de ochtend trok de mist weg en waren er geen vertragingen meer.

In het hele land was het mistig. De overlast op de wegen viel volgens de Verkeersinformatiedienst mee. De spitsstroken waren vanwege de mist gesloten. Daardoor waren de files op de A9, A27 en A50 iets langer dan normaal. "Woensdag heeft normaal een rustige ochtendspits, maar dat is nu een reguliere spits", zei een woordvoerder.

Op de A27 richting het zuiden sloeg rond 07.45 uur een auto bij Houten over de kop. Daardoor stond in beide richtingen ongeveer tien kilometer file.

Nieuws.nl
pi_94525073
Geologen willen in aardmantel boren

Twee geologen willen binnen tien jaar gesteente uit de aardmantel halen om zo meer over de ontstaansgeschiedenis van de aarde te weten te komen. De Brit Teagle en de Fransman Ildefonse gaan daarvoor onderzoek doen en fondsen werven. De aardmantel, 300 km dik, begint 6 tot 60 kilometer onder de aardkorst.

Sinds 1957 is een paar keer geprobeerd tot in de aardmantel te boren, maar door de hoge temperaturen diep onder de grond lukte dat niet. Met de huidige technologie is het wellicht mogelijk.

Ze gaan onder de Grote Oceaan een haalbaarheidsonderzoek doen, omdat daar de aardkorst het dunst is.

nos
pi_94572601
Steekmug actief door warm weer


Door de hoge temperaturen van de afgelopen dagen worden veel insecten actiever, waaronder de steekmug. In door de Wageningen Universiteit geplaatste muggenvallen zitten sinds vorige week elke dag wel een aantal vrouwelijke lastpakken, meldt natuurbericht.nl.

Muggen die als volwassen insect overwinteren, komen doorgaans medio maart als eerste tevoorschijn. Volgens natuurbericht.nl worden de muggen door de stijgende temperaturen van de afgelopen dagen duidelijk actiever.

De muggen die werden aangetroffen, waren vooral exemplaren van de geringde wintersteekmug. Deze mug blijft eigenlijk de hele winter actief met bloed zuigen, maar wordt een stuk actiever naarmate de temperaturen stijgen.

Naast de muggen waren dit jaar de voorjaarsbloeiers er vroeg bij. Hoewel de lente maandag pas officieel is begonnen, is er volgens natuurbericht.nl op basis van de eerste bloeiwaarnemingen eigenlijk al bijna drie weken sprake van voorjaar. Begin maart werden gele kornoelje, klein hoefblad, speenkruid en maarts viooltje voor het eerst bloeiend aangetroffen.

DePers
pi_94702439
25-03-2011

'Windsnelheid en golven nemen wereldwijd toe'

AMSTERDAM - De windsnelheid boven zee en de hoogte van golven is in de afgelopen 23 jaar aanzienlijk gestegen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van satellietgegevens.


© NU.nl/Hans Vink

Tussen 1985 en 2008 is het gemiddeld vijf tot tien procent harder gaan waaien boven zee. De windkracht boven de wereldoceanen neemt per jaar met ongeveer 0,25 tot 0,5 procent toe.

Ook de hoogte van golven is in de afgelopen 23 jaar sterk gestegen. De hoogste golven zijn jaarlijks met een half tot een heel procent gegroeid. Dat melden onderzoekers van de Nationale Universiteit in Australië in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Lange termijn

“Het kan zijn dat we een opwaardse trend zien van iets dat in de toekomst weer zal afnemen,” verklaart onderzoeker Ian Young op Discovery News. “Maar het feit dat we deze stijging wereldwijd waarnemen en zowel op het noordelijk als het zuidelijk halfrond, suggereert dat het gaat om een trend die zal doorzetten op de lange termijn.”

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen op basis van gegevens van een wereldwijd netwerk van satellieten. Ze gebruikten vijf statistische methodes om de windsnelheden en golfhoogtes te berekenen, maar kwamen steeds tot dezelfde conclusies.

Opwarming

Het is vooralsnog onduidelijk waardoor de toename van wind en golven wordt veroorzaakt. Young vermoedt dat de opwarming van de aarde een rol speelt.

“Als de oceanen steeds warmer worden, kan die energie leiden tot het ontstaan van sterkere stormen”, verklaart hij in het Britse tijdschrift New Scientist. “Daardoor zou de algemene windsnelheid en de hoogte van de golven kunnen toenemen."

"Maar onze gegevens beslaan slechts twee decennia", aldus Young. "We kunnen dit daarom nog niet met zekerheid zeggen.”

© NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator dinsdag 5 april 2011 @ 16:50:47 #87
8781 crew  Frutsel
pi_95076343
quote:
Jordanie wanhopig op zoek naar water
Het kurkdroge Jordanië is zo wanhopig op zoek naar water dat het zelfs zeer vervuild water wil oppompen. Jordanië behoort tot de tien droogste landen ter wereld. Het land bestaat voor 92 procent uit woestijn, maar telt steeds meer inwoners.

Met het project van 700 miljoen euro wil het land 100 miljoen kubieke meter water halen uit de 300.000 jaar oude Disi-bron. Dat moet de hoofdstad Amman de komende vijftig jaar van water voorzien. Amerikaanse onderzoekers ontdekten echter dat het water twintig keer meer radioactieve stoffen dan de veilige norm. Het radium kan kanker veroorzaken.

De Jordaanse waterexpert Dureid Mahasneh stelde dat de vervuilde en niet-hernieuwbare waterbron met rust gelaten moet worden. Maar de overheid verwerpt de bezwaren en wil de vervuiling verdunnen met water uit andere bronnen.

Jordanië overweegt ook een kanaal te graven vanuit de Rode Zee
  Moderator maandag 11 april 2011 @ 11:32:11 #88
8781 crew  Frutsel
pi_95336084
quote:
Grote bosbranden in Rusland
De Russische brandweer heeft gisteren zeker zeventien grote bosbranden moeten blussen in het Russische Verre Oosten. Ongeveer 285 hectare werd in de as gelegd. Dat heeft het Russische ministerie van Noodsituaties vandaag bekendgemaakt.

Met 81 bluswagens wisten 169 brandweerlieden de branden te doven. Vorige week braken al tientallen branden uit in Zuid-Siberië, die grote stukken steppe verwoestten.

Door aanhoudende droogte en hitte woedden vorig jaar zomer veel bosbranden in Rusland. Honderdduizenden hectaren bos gingen in vlammen op. Meer dan vijftig mensen kwamen om het leven en de graanoogst ging grotendeels verloren
pi_95660201
Storm eist minstens 17 doden en 118 gewonden in China

Een storm heeft in het zuiden van China minstens zeventien dodelijke slachtoffers geëist. Er vielen ook 118 gewonden, meldt het Chinese persagentschap Xinhua. De lokale overheden doen intussen alles om de gewonden te evacueren en beschadigde gebouwen te inspecteren.

De storm bracht hevige regen, windstoten en hagel met zich mee in verschillende gebieden van de Guangdong provincie. De meeste slachtoffers werden geraakt door puin van instortende of beschadigde gebouwen.

De storm trof 506,7 hectaren landbouwgrond en veroorzaakte economische verliezen die geschat worden op 50 miljoen yuan (bijna 5,5 miljoen euro).

In de nabijgelegen zuidwestelijke provincie Guizhou werden 270.000 mensen in 10 districten getroffen. De geschatte verliezen liggen er op 75 miljoen yuan (bijna 8 miljoen euro) na het hevige stormweer tijdens het voorbije weekend. (belga/vsv)

HLN
pi_95660613
Doden door aardverschuiving op Java

(Novum/AP) - JAKARTA - Een aardverschuiving heeft afgelopen weekeinde op Java aan tien mensen het leven gekost. Dat heeft de politie in Indonesië maandag gezegd.

Door hevige regenval kwamen rotsblokken en aarde te verschuiven op een helling in het district Malang. Negen mannen die onderaan de heuvel brandhout verzamelden, waren op slag dood. Een tiende slachtoffer overleed later in het ziekenhuis.

Aardverschuivingen en overstromingen komen geregeld voor in Indonesië. Door houtkap en landbouw is veel oorspronkelijk bos verloren gegaan. Door het verdwijnen van de bomen is de bodem gevoelig geworden voor erosie.

Nieuws.nl
pi_95841520
Aardverschuiving in Filipijnen

(Novum/AP) - MANILLA - Bij een aardverschuiving in goudzoekersgebied in het zuiden van de Filipijnen is vrijdag zeker één dode gevallen. Gevreesd wordt dat meer mensen zijn omgekomen, want er worden er nog veertig vermist. De aardverschuiving voltrok zich in een bergachtige regio waar veel mensen illegaal goud delven. Onderkomens van de goudzoekers en de ingangen van goudmijntunnels werden bedolven.

De Filipijnse autoriteiten zetten helikopters, bulldozers en graafmachines in voor het reddingswerk. Vijf mannen en een vrouw werden door reddingswerkers levend onder de hopen aarde en puin vandaan gehaald.

Nieuws.nl
  Moderator vrijdag 22 april 2011 @ 09:32:51 #92
8781 crew  Frutsel
pi_95841540
Je bent me net voor :D :P
pi_95841551
quote:
14s.gif Op vrijdag 22 april 2011 09:32 schreef Frutsel het volgende:
Je bent me net voor :D :P
:)
  Moderator dinsdag 3 mei 2011 @ 19:49:27 #94
8781 crew  Frutsel
pi_96308975
quote:
Dode door tornado in Nieuw-Zeeland

AUCKLAND - Een tornado heeft dinsdag een leven geëist en minstens twintig mensen verwond in een buitenwijk van de Nieuw-Zeelandse stad Auckland. Dat meldden media in Nieuw-Zeeland.

De wervelwind kwam uit het niets en trok een spoor van vernieling door de noordelijke buitenwijk Albany.

Veel gebouwen zijn beschadigd, bomen ontworteld en auto's omvergeworpen. Per jaar zijn er in Nieuw-Zeeland zo'n twintig tornado's, maar de meeste zijn relatief klein en ze maken zelden dodelijke slachtoffers.
  Moderator donderdag 5 mei 2011 @ 12:22:41 #96
8781 crew  Frutsel
  Moderator donderdag 5 mei 2011 @ 12:23:24 #97
8781 crew  Frutsel
pi_96382635


quote:
Sinkhole opens in Beijing Road, swallowing truck
Onlookers in Beijing, China, keep a safe distance from a giant sinkhole that opened in the middle of a busy street last Tuesday, swallowing a truck. Several news reports say the sinkhole formed above a tunnel being dug for construction of a subway line.

But Chinese engineers urged caution in jumping to conclusions: "It could have resulted from multiple causes," Wei Jinglian, a senior engineer from the Beijing Institute of Geology, told China's Global Times. "Water leakage from old pipes underground may have softened the soil," Jinglian said, "or there has been too much pressure frequently on the same section of road."

Mining and construction activities can weaken the subsurface and cause sinkholes to collapse, said Mike Hoyal of the Tennessee Division of Geology. But sinkholes can also form naturally when water-saturated soil becomes too heavy, causing the roofs of existing voids and caves in the ground to collapse.

In addition, acidic rain or groundwater can enlarge a natural fracture in a limestone bedrock layer to form a sinkhole. The water "dissolves out the calcium carbonate in the limestone and forms fractures," Hoyal said. As the crack gets bigger, the topsoil can gently slump, exposing the sinkhole to the world.
pi_96400173
Russische ijsbreker lekt radioactiviteit


Een Russische ijsbreker die op kernenergie vaart, is teruggeroepen naar zijn thuishaven omdat hij straling lekt. De eigenaar Rosatomflot noemt het mankement aan de reactor-installatie niet alarmerend.

Waarschijnlijk lekt er koelvloeistof. Als de straling toch toeneemt, kan de ijsbreker overschakelen op een dieselmotor.

Het schip is aan het werk langs de noordkust van West-Siberië. De terugvaart naar de thuishaven Moermansk zal een dag of vijf duren, denkt de rederij.

NOS
pi_96545446
Chinezen bedolven door aardverschuiving

(Novum/AP) - BEIJNG - Bij een aardverschuiving in een groeve in het zuiden van China zijn maandag zeker twintig mensen bedolven. Dat heeft staatspersbureau Xinhua gemeld. Het is nog onbekend of er doden of gewonden zijn gevallen. Politie en reddingswerkers zijn op zoek naar overlevenden.

Mogelijk vormde hevige regenval in het weekeinde de aanleiding tot de aardverschuiving, waarbij een slaapzaal door een berg modder met een lengte van een voetbalveld werd bedolven. Het voorval vond plaats in het dorp Luojiang, nabij de stad Guilin.

Door de zware slagregens strandden tal van reizigers in het gebied en werden zeventig inwoners van een nabij Luojiang gelegen dorp geëvacueerd. Maandag was het opgehouden met regenen, maar de wegen waren overstroomd en de heuvels waren verzadigd van het water.

nieuws.nl
pi_96546120

Natuurrampen bezorgen Munich Re kwartaalverlies van 948 miljoen euro

De hoge kosten van aardbevingen, overstromingen en tsumami's hebben Munich Re, 's werelds grootste herverzekeraar, in het eerste kwartaal bijna een miljard euro verlies bezorgd. Na de eerste drie maanden van 2011 rapporteerde het Duitse concern vandaag een verlies van 948 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar had Munich Re nog 485 miljoen euro winst opgetekend.

Door de aardbeving in Japan en de natuurrampen in Nieuw-Zeeland en Australië volstonden de inkomsten niet eens om twee derde van de uitgaven voor schade en bijstand te dekken. Tussen januari en maart resulteerden natuurrampen in een verlies van 2,7 miljard euro. Dat is bijna 1,8 miljard euro (na belastingen) meer dan was verwacht voor één kwartaal.

Verwachtingen
Financieel directeur Jörg Schneider spreekt in het persbericht over "de moeilijkste start van een financieel jaar in vele jaren." Toch zijn de cijfers beter dan analisten hadden verwacht. Zij hadden gerekend op een verlies van 1,09 miljard euro.

Voor het volledig boekjaar rekent topman Nikolaus von Bomhard toch nog op een winst. De omvang liet het management open. Het oorspronkelijke winstobjectief van 2,4 miljard euro had de bedrijfstop enkele weken geleden al laten varen. (belga/sg)

hln
pi_96557997
Tientallen doden bij bootongeluk Togo

(Novum/AP) - LOMÉ - In het West-Afrikaanse Togo zijn zondag 36 mensen om het leven gekomen bij een bootongeluk op een meer. Dat heeft het hoofd van de nationale politie maandag gezegd.

Volgens een radiostation in Togo waren de meeste slachtoffers scholieren. De slachtoffers verdronken nadat de vier kano's waarin ze zaten waren omgeslagen tijdens een storm op het meer. De scholieren waren op weg terug van een drum- en dansbijeenkomst.

nieuws.nl
pi_96638077
Koeien en stier dood na blikseminslag Hezingen

(Novum) - Bij een brand in een schuur in het Overijsselse Hezingen zijn dinsdagnacht tien koeien en een stier om het leven gekomen. Het vuur ontstond vermoedelijk door een blikseminslag, meldt de brandweer woensdag.

De brand brak rond 00.45 uur uit in een dieseltank en sloeg daarna snel over naar de naastgelegen schuur. De brandweer wist nog drie kalveren te redden, maar die zijn later alsnog afgemaakt door een dierenarts.

nieuws.nl
pi_96928360
Energiecrisis Centraal-China door droogte

(Novum/AP) - SHANGHAI - Een groot deel van het midden van China ondergaat de grootste energiecrisis in jaren. Fabrieken en bewoners hebben te kampen met stroomuitvallen, omdat de vraag naar energie het aanbod overstijgt.

Het probleem wordt verergerd door het opdrogen van de rivieren, waardoor de capaciteit van waterkrachtcentrales afneemt.

De Chinese autoriteiten waarschuwen dan ook dat fabrikanten in de bloeiende industrieregio's ten westen van Shanghai het nog erger voor de kiezen zullen krijgen nu de zomermaanden naderen. Het gebruik van generatoren is bovendien niet aantrekkelijk, omdat de prijzen voor brandstof, zoals olie en steenkool, zeer hoog zijn.

Nieuws.nl
pi_96966117
Winter eist minder dierenlevens Oostvaardersplassen

(Novum) - Afgelopen winter zijn in de Oostvaardersplassen 793 dieren doodgegaan. Dat zijn er aanzienlijk minder dan tijdens het vorige winterseizoen, toen er nog 1093 het leven lieten. Dat meldt Staatsbosbeheer dinsdag.

Het percentage dieren dat werd afgeschoten, was afgelopen winter echter veel groter dan in de winter ervoor, 96 tegenover 77 procent. Half december werd het nieuwe afschotprotocol van kracht. Volgens dit protocol wordt een dier dat gezien de omstandigheden, zoals de aanwezigheid van beschutting, voedsel en weersomstandigheden, de winter niet zal overleven afgeschoten.

De afgelopen winter was volgens het KNMI vrij koud en droog. De winter viel daarbij al vroeg in, eind november. December 2010 was de koudste decembermaand in veertig jaar. Ook viel er veel sneeuw, die relatief lang bleef liggen. In januari was de winter echter al op zijn retour en ook in februari en maart was het zacht.

Staatsbosbeheer stelt op basis van de cijfers dinsdag dat de nieuwe vorm van beheer, die sinds afgelopen winter voor het natuurgebied geldt, in de praktijk werkt. Deze aanpak houdt behalve het afschotprotocol ook in dat er in het gebied meer beschuttingsmogelijkheden zijn gecreëerd. In de winter van 2009-2010 overleden veel grote grazers in het gebied door een voedseltekort.

Nieuws.nl
pi_96977655
Sneeuw in Lapland.

quote:
Lagedrukgebieden trekken dezer dagen onder meer over Scandinavië. Aan de noordzijde van de lagedrukzone zijn in Lapland arctische luchtmassa’s vanaf de Barentsz Zee binnengestroomd. Dat resulteerde de afgelopen 24 uur in regen maar ook (intensieve) sneeuw! Met name tijdens de afgelopen nacht sneeuwde het plaatselijk onafgebroken bij temperaturen rond -1 graad. Dinsdagmiddag is het in de Noorse plaatsen Karasjok en Kautokeino niet warmer geworden dan 2,3º, in het Finse Kevo bleef de thermometer op maximaal 1,2º steken.

Jan Visser
pi_97115310
Kinderen bedolven bij aardverschuiving Maleisië

(Novum/AP) - KUALA LUMPUR - Bij een aardverschuiving in de Maleisische staat Selangor is een weeshuis getroffen. Ongeveer twintig kinderen werden onder de modder bedolven. Inmiddels zijn er zes lichamen geborgen, meldde de krant The Star zaterdag.

Brandweerlieden en dorpsbewoners hebben kinderen onder de modder vandaan weten te redden. Zij zijn in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht.

Nieuws.nl
pi_97242821
In schotland is een dode gevallen door een stormdepressie.
Er is een windstoot van 161 km/uur gemeten.

quote:
Een stormdepressie boven de Noorse Zee (kerndruk 977 hPa) heeft de afgelopen 24 uur nogal wat wind veroorzaakt op de Britse Eilanden en dan met name in Schotland. In Glen Ogle, Stirlingshire werd een windstoot gemeten van 161 km/uur. Door het windgeweld kwam een man om het leven (een boom viel op z’n auto), zat men plaatselijk zonder stroom en werd het treinverkeer ontregeld.
Jan Visser
pi_97540977

Stormen worden krachtiger boven stad

Bliksem zorgt vaak voor machtige beelden boven wolkenkrabbers. Maar vooral de inwoners rond de stad moeten onweersbuien vrezen. Uit onderzoek blijkt dat stormen boven een stad een vervorming ondergaan en vaak zelfs krachtiger en gewelddadiger worden.

De vaststelling werd gedaan door onderzoekers van Purdue University op basis van gegevens van tien jaar rond Indianapolis. "Ongeveer 60 procent van de stormen overdag verandert boven stedelijk gebied", zegt professor Dev Niyogi. "Voor stormen een stad bereiken, vormen ze een georganiseerde lijn stormcellen. Naarmate de storm over de stad trekt, splitsen de cellen zich op. Vaak komen ze voorbij de stad weer samen, zodat zich een intensere storm vormt."

Stormen blijken dit patroon vooral overdag te volgen en als ze samenvallen met een koufront. Ook blijkt stedelijk gebied een trigger voor stormen te zijn. Windpatronen veranderen door de hoge gebouwen en de hitte en luchtvervuiling kunnen de vorming van stormen ook beïnvloeden.

hln
pi_98941797
Weer lege schappen bij AH, na storing nu blikseminslag

Het onheil achtervolgt Albert Heijn deze week. Eerder werden de zes distributiecentra van de supermarktketen getroffen door een technische storing, wat zorgde voor problemen in de belevering. Gisterochtend is het distributiecentrum in Pijnacker getroffen door blikseminslag, waardoor alle systemen zijn komen plat te liggen. Dat zei een woordvoerster vandaag.

Winkels in Zeeland en een deel van Zuid-Holland hebben daardoor op de drukste boodschappendag van de week wederom te kampen met lege schappen.

Volgens de woordvoerster zijn de goederenstromen vanochtend weer naar behoren op gang gekomen en zouden de supermarkten in de betreffende regio's vandaag nog kunnen worden beleverd.

De achterstand die was opgelopen in de verdeling van de goederen als gevolg van de technische storing van afgelopen week, was net weggewerkt. 'Het lijkt een gevalletje Murphy's law.' Albert Heijn biedt excuses aan richting de klanten.

Over omzetderving kon de woordvoerster niks zeggen.

AD
pi_99655548
Regenval teistert zwemmers

De Nederlandse zwemploeg kent een moeizame voorbereiding op de wereldkampioenschappen langebaan in Shanghai. De selectie bereidt zich in de stad Nanjing, op vier uur rijden van de Chinese metropool, voor op het evenement. Door de overvloedige regenval van de laatste dagen komt het keurkorps van technisch directeur Jacco Verhaeren daar echter bijna niet meer aan trainen toe.

Doordat de straten in Nanjing blank staan en er vrijwel geen vervoer over de weg meer mogelijk is, kan de bus waarmee de zwemmers worden vervoerd het trainingscomplex niet meer bereiken. In het hotel waar de zwemmers verblijven is weliswaar een zwembad van 25 meter beschikbaar, maar die voldoet niet aan de eisen, aangezien het toernooi in een 50-meterbad wordt afgewerkt. Verhaeren heft daarop besloten morgen, een dag eerder dan gepland, te vertrekken naar Shanghai.
De mondiale titelstrijd in begint zondag en duurt acht dagen.

bron
pi_100555911
Jongetje waait van pier in IJmuiden

IJMUIDEN - Een 8-jarig jongetje is dinsdagavond van een pier in de zee gewaaid in IJmuiden. Hij kon zich nog boven water houden door zich vast te grijpen aan een trappetje, maakte de IJmuider Reddingsbrigade woensdag bekend.

Het incident had aan het begin van de avond plaats bij de Noordpier. De reddingsbrigade was er snel bij en kon de jongen met hulp van de politie en brandweer uit het water halen.
Hij is daarop voor controle naar een ziekenhuis gebracht. Volgens een medewerker van de brigade raakte hij niet gewond, maar was hij enigszins onderkoeld geraakt door zijn natte pak.

nu.nl
pi_100637507
Ik weet niet of het hier thuis hoort, maar anders mogen de moderators het wel verplaatsen naar waar het juist wel thuis hoort ;).

Explosieve groei van paddenstoelen


Met de vochtige omstandigheden van de laatste tijd komen er vanuit heel het land steeds meer meldingen en foto's binnen over de explosieve groei van paddenstoelen. Normaal gesproken komen paddenstoelen alleen voor in de herfst, maar met het weer van de laatste tijd deed het voor de natuur al aanvoelen als herfst, het was zeer nat. Deze nattigheid (vocht) is nodig om de paddenstoel te voeden tot wat het uiteindelijk word. Vaak zijn oude blaadjes en takjes nodig, het rotten daarvan voed de schimmel waaruit op zijn beurt dan weer een paddenstoel kan ontstaan.

Zoals eerder genoemd is er dus ook vocht nodig, daarom zul je paddenstoelen niet heel snel tegenkomen in de zomerperiode. Het is dan kortweg te droog, maar ook te warm. Het beetje vocht wat er vooral in de nacht ontstaat lost overdag door de krachtige zon weer in rap tempo op.

Maar de laatste jaren beginnen we ze ook steeds vaker in de zomer waar te nemen, zo ook dit jaar. De afgelopen weken hebben wij veel foto's mogen ontvangen van de explosieve groei van de paddenstoelen. Dit is uiteraard toe te schrijven aan de zeer natte zomer, en in combinatie met de lage temperaturen en de vele wind laten al veel bomen wat van hun bladeren los, dit geeft de schimmel extra voeding.

Bron: Meteo-Info
pi_100674339
quote:
Nieuw-Zeeland maakt zich op voor perfecte sneeuwstorm

Nu wij hier te maken hebben met de zomer, krijgt Nieuw-Zeeland te maken met een "perfecte sneeuwstorm". Een hogedrukgebied van ongeveer 6000 kilometer, wat zich uitstrekt van de tropen tot Antarctica. Inmiddels is er ook een lagedrukgebied aanwezig ten oosten van de Tasmaanse Zee, in de Stille Oceaan. Dit laag zal gaan samenvoegen met een laag uit de Zuidelijke Oceaan. Alle drie de systemen zullen gaan "samenwerken" om een indrukwekkende zuidelijke, dus koude aanvoer te laten ontstaan. De meteorologen in Nieuw-Zeeland spreken al van een perfecte sneeuwstorm.



De laatste prognose is, dat delen van Southland, zuid Otago inclusief Dunedin, Christchurch en de Banks Peninsula te maken gaan krijgen met zware sneeuwval. Ook naar alle waarschijnlijkheid zullen Wellington, de Wairarapa, Taranaki, Hawke's Bay, mogelijk hoge delen van Auckland en Northland te maken gaan krijgen met sneeuwval. Dit kan echter leiden tot flinke verkeershinder. Niet alleen het verkeer zal hinder ondervinden van de "sneeuwstorm", ook de boeren werd dringend geadviseerd om het vee te verplaatsen. Momenteel zit Nieuw-Zeeland midden in het lammerseizoen.
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_100721637
Tarwe-oogst dreigt te mislukken

Eerst bedreigde de lange droogte de groei van de tarwe, maar sinds een aantal maanden is de extreme nattigheid de tweede bedreiging geworden. In deze tijd van het jaar zou de tarwe al geoogst moeten worden, dit kan echter alleen wanneer de tarwe droog is. Momenteel regent het nog bijna dagelijks in het land en blijft de tarwe nat, daarbij gaat de tarwe ook nog eens omlaag hangen door het gewicht van het regenwater. Zolang dit weertype aanhoud zal er nog niet geoogst kunnen worden.

Regen, regen en nog eens regen, de vele neerslag gaat niet ongemerkt voorbij, vooral in Groningen staan er grote plassen water op de weilanden. De natte tarwe hangt omlaag en blijft daarmee extra lang nat, maar ook de rottingskans is dan dubbel zo groot.

Het vele regenwater veroorzaakt daarnaast ook een erg drassige ondergrond waardoor oogstmachines het land niet op kunnen. Naast Groningen krijgen wij ook meldingen binnen uit Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. Er is daar in de eerste 14 dagen van augustus alweer ruim 50 tot 100 millimeter aan regen omlaag gekomen.

Als we de neerslag van juni, juli en de eerste helft van augustus bij elkaar optellen dan komen we op bizarre neerslaghoeveelheden uit. De genoemde neerslaghoeveelheden zijn de gemiddelden van de betreffende provincies, lokaal is er dus nog veel meer gevallen, sommige plaatsen melden ruim 400 mm!

Provincie: Neerslaghoeveelheid:
Gelderland 360 millimeter..
Overijssel 335 millimeter.
Friesland 325 millimeter.
Drenthe 310 millimeter.
Groningen 305 millimeter.

Genoemde neerslaghoeveelheden zijn van 1 juni tot 14 augustus 2011.

De genoemde hoeveelheden liegen er niet om, dit zijn hoeveelheden die normaal in een half jaar omlaag komen, nu dus in 2½ maand. Lokaal is er veel meer gevallen dan in het lijstje staat vermeld, Elspeed spant de kroon met 434 millimeter in hetzelfde tijdsbestek!

Wat opvalt is dat het in Groningen nog wel meevalt qua neerslag vergeleken met de andere natte provincies, maar daar is in de maand mei al behoorlijk wat gevallen (80 millimeter), terwijl het toen in andere provincies beduidend droger was.

Het is erg aannemelijk dat ook andere oogsten zoals aardappels en verschillende groentes veel last hebben van dit natte weer, maar vooralsnog horen we de boeren daar nog niet zoveel over klagen. Als we nog even vooruit blikken dan is er komende week kans dat de oogst massaal binnengehaald kan worden, er word zowaar een aantal droge dagen verwacht!

Bron: Meteo-info
pi_100750268
Wateroverlast in New York

NEW YORK - Zware regenbuien hebben zondag voor flinke overlast gezorgd in New York.

Straten en kelders in de miljoenenstad kwamen blank te staan en metro's konden niet rijden. De wedstrijd van honkbalclub New York Yankees werd afgelast vanwege het noodweer.
Vluchten van en naar New York hebben vertraging opgelopen. Weerstations in de stad registreerden recordhoeveelheden neerslag.
De problemen waren het grootst in het stadsdeel Staten Island, in het zuidwesten van New York. In lokale media klagen bewoners over de aanpak van de overlast door de autoriteiten.

nu.nl
  Moderator woensdag 17 augustus 2011 @ 13:19:54 #116
8781 crew  Frutsel
pi_100849490
quote:
Tienduizenden vluchten voor water Pakistan
KARACHI - Zware regenval heeft er in het zuiden van Pakistan toe geleid dat zeker 60.000 mensen hun huizen hebben moeten verlaten. In totaal hebben 700.000 mensen last van het noodweer. Dat meldde de lokale overheid woensdag.

Dorpen zijn overstroomd en oogsten verwoest in de provincie Sindh, die wordt gezien als de graanschuur van Pakistan. Door het noodweer zouden ook mensen om het leven zijn gekomen. Het leger en de marine zijn ingezet om mensen in nood redden.

Pakistan werd vorig jaar ook ernstig getroffen door overstromingen. Toen kampten maar liefst 21 miljoen mensen met de gevolgen van de zware regenbuien. Velen van hen wonen nog steeds in tentenkampen. De regering ligt onder vuur, omdat sindsdien te weinig preventieve maatregelen zijn genomen, zoals het aanleggen van dijken of het verbreden van rivieren.

Meteorologen voorspellen dat de komende dagen nog meer regen zal vallen.
  Moderator woensdag 17 augustus 2011 @ 13:20:53 #117
8781 crew  Frutsel
pi_100849520



quote:
Donderwolken boven Manhattan
Begin deze week zorgden zware regenbuien voor flinke overlast in New York. Straten kwamen blank te staan, metro's reden niet en vluchten liepen vertraging op. Toch zorgde het noodweer niet alleen voor narigheid.
Het dreigend zwerk boven de skyline van de miljoenenstad zorgde ook voor een adembenemend gezicht.

Fotopersbureau Brunopress komt vandaag met foto's van de 68-jarige Terese Kreuzer. Naast haar huis aan de rivier de Hudson zat zij zondag op de eerste rang.
pi_101167953
Nederlandse komt om door windhoos

Door een windhoos is op een camping in het zuidoosten van Frankrijk een Nederlandse vrouw omgekomen.

Een Belg en vijf andere Nederlanders raakten gewond, onder wie het 2-jarige zoontje en de man van het slachtoffer. De vrouw kampeerde op een camping in Trept, ten oosten van Lyon. Door de windhoos viel een boom op haar tent.

Ze was op slag dood. Haar zoontje werd met een helikopter naar een ziekenhuis in Lyon gebracht. Hij verkeert niet in levensgevaar. Hoe de toestand van haar man is, is niet bekend.

Donkerzwart
"Het werd donker en ineens begon het heel hard te regenen en hard te waaien", zei de eigenaar van de camping.

Een kampeerder vertelde dat het zicht door de donkerzwarte regenwolken nog maar "een halve meter" was. "Er viel hagel en bomen waaiden om. Ik raakte in paniek en greep meteen mijn kinderen."

Op de camping kamperen ruim 500 toeristen, vooral Nederlanders en Belgen.

nos
pi_101219466
Bliksem treft twee rijdende auto's op A7

Op de A7 zijn vrijdagmiddag twee auto's door bliksem getroffen. Dat gebeurde tussen Sneek en Joure. Ook is een gat van 20 centimeter breed in het wegdek geslagen. Niemand raakte gewond. Dat heeft de politie laten weten.

In beide richtingen ontstond een file van enkele kilometers. „Er zijn geen gewonden gevallen”, zegt een politiewoordvoerder. „Maar de inzittenden durfden hun auto niet uit. De hulpdiensten hebben ze na tien minuten bevrijd.”
De auto's zijn weggesleept om het verkeer vrij baan te geven. Daarna kwam het verkeer weer langzaam op gang.

bron

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 26-08-2011 15:27:44 ]
pi_102137117
Duizend mensen op Ibiza geëvacueerd



Circa 1.000 mensen zijn op het Spaanse toeristeneiland Ibiza wegens bosbranden geëvacueerd. Dat hebben de autoriteiten laten weten.

De brand brak uit bij Cala Llonga in het oosten van Ibiza. De meeste geëvacueerden hebben de nacht bij kennissen of familie doorgebracht. Ook zijn er mensen in een sporthal opgevangen. Ongeveer 100 hectare bos is door de vlammen aangetast of verwoest. (dpa/kve)



hln
pi_102323164
quote:
Overstromingen eisen zeker 58 doden in Cambodja
De zwaarste overstromingen sinds jaren hebben in Cambodja minstens 58 doden, onder wie 31 kinderen, geëist. Dat zegt Keo Vy van het Nationaal Comité van Rampenbeheer. De overstromingen zijn het gevolg van overvloedige regenval die het land sinds augustus teistert, en van het buiten zijn oevers treden van de Mekong-rivier. Meer dan 5.000 gezinnen zijn al moeten geëvacueerd worden. Donderdag moesten buitenlandse toeristen per helikopter uit Angkor ontzet worden. In buurland Thailand zijn in twee maanden tijd reeds meer dan 140 mensen bij overstromingen omgekomen. (afp/lpb)
  Moderator dinsdag 4 oktober 2011 @ 12:37:07 #122
8781 crew  Frutsel
pi_102683580
quote:
400 doden in Zuidoost-Azie
De aanhoudende overstromingen in Zuidoost-Azië hebben de afgelopen tijd aan bijna 400 mensen het leven gekost.

In Thailand staat het dodental op 224, buurland Cambodja heeft de dood van 164 mensen bevestigd. Dat meldden de autoriteiten in de beide landen dinsdag.

Vorige week stond het aantal doden door de watersnood nog op 160 in Thailand en 61 in Cambodja. De overlast wordt veroorzaakt door de jaarlijkse moessonregens, die in juli begonnen.
  maandag 10 oktober 2011 @ 09:42:46 #123
351045 Ryker
Ik werk met mensen zoals jij
pi_102906326
http://www.telegraaf.nl/r(...)rnwall__.html?p=17,1
ma 10 okt 2011, 07:50
Grote klif stort in zee in Cornwall

Cornwall - Een grote klif is door een combinatie van wind en golven in de zee gestort in Cornwall.

The failure occurred at about 5pm on Friday 23rd September 2011. It took place on the North Coast of Cornwall. There were only a few people watching, with about the same number of inquisitive seals in the water! There were lots of 'small' failures just before the main event. This appears to be a progressive failure, the frequency and size of the smaller failures increased until the inevitable happened. The sound was incredible, those cliffs are about 150-200ft high. I'd been chatting to the couple mentioned in the clip only a few minutes before the footage was taken. They can just be seen walking away in the distance; the path had been fenced off and diverted, so they were quite safe. An amazing sight, and credit to R who took the video, I still can't stop revisiting it! Thanks again for all the comments, who says Geology isn't an exciting subject?!. Oh, & finally.... I'm happy to report that no seals or humans were hurt in the filming of this clip! ACSM(93)
Grtz, Theo
follower since 2001, active in 2011
pi_102913990
Vermisten na noodweer in Turkije

Na zwaar noodweer worden in het zuiden van Turkije zes mensen vermist. De kustprovincie Antalya werd geteisterd door storm en zware neerslag, waardoor overstromingen ontstonden. Dit heeft de gouverneur van Antalya maandag gezegd.

In het dorp Haskiziloren werd een aantal huizen en bruggen verwoest. Reddingswerkers wisten 25 dorpelingen in veiligheid te brengen. Zes worden echter vermist.

De luchthaven van Antalya kampte door de storm met vertragingen en annuleringen. Scholen sloten hun deuren.

Nieuws.nl
pi_103488723
Noodweer treft vliegveld Faro

AMSTERDAM – Als gevolg van noodweer in de Algarve in Portugal is het vliegverkeer van en naar Faro stilgelegd. Door hevige regenval en harde wind is een deel van het dak van de vertrekhal ingestort.

Er vielen vijf lichtgewonden. "Een deel van het dak stortte in bij de check-in, waarbij vijf mensen lichtgewond raakten”, aldus een woordvoerder Abel Gomes tegenover de Portugese krant Economico.
De toren van de luchtverkeersleiding is geëvacueerd.

nu.nl
pi_103497424
Aardverschuiving IJsland

Vanaf de Torfufell, een berg van 1241 meter hoog heeft zich een grote aardverschuiving voorgedaan.
Bijna 1.000.000 m3 kwam vanaf een hoogte van 800 meter naar beneden. Een riviertje werd tijdelijk geblokkeerd.

De locatie is zo'n 30 km zuidelijk van Akureyri, langs de 821. De overvloedige neerslag van de laatste dagen is waarschijnlijk de oorzaak.



bron
pi_103577874
'Vakantievilla kroonprins op zeer gevaarlijke plek'

’Er zijn hier aardbevingen, tsunami’s en lawines’

Willem-Alexander en Maxima lijken weer een domme keuze gemaakt te hebben bij de aankoop van grond voor hun buitenlandse droomvilla. De aangekochte percelen in een jetsetoord in het Argentijnse dorp Villa La Angostura liggen volgens lokale reddingswerkers op 'een van de gevaarlijkste plekjes op aarde.'

Het exclusieve skioord aan de voet van het Andesgebergte ligt sinds de vulkaan Puyehue uitbarstte op 4 juni begraven onder de as. 'Wij krijgen wij hier als eerste de volle laag. Verder hebben we hier aardbevingen, bosbranden, tsunami's en lawines. Zeg jullie kroonprins maar dat hij de volgende keer eerst advies bij ons mag komen inwinnen', zegt noodhulpcoördinator Cristián Sandoval vandaag in de Telegraaf.

Willem-Alexander en Maxima schaften er twee jaar geleden twee percelen grond, met een oppervlakte van 3000 m2, aan om daar een vakantiehuis te gaan bouwen.

Ook de broer van Maxima, Martin Zorreguieta, ondervindt de gevolgen van de vulkaanas. Zijn restaurant Tinto Bistro ligt ook in de bosrijke villawijk en wordt nog altijd omringd door het vulkaanzand. Martin heeft vanwege de asramp al personeel moeten ontslaan. Dertig procent van de bevolking van Villa La Angostura is vertrokken.

AD
  Moderator vrijdag 28 oktober 2011 @ 14:41:21 #128
8781 crew  Frutsel
pi_103669758
quote:
Noodtoestand na hevige regen in Italië
Het Italiaanse kabinet heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen voor gebieden die eerder deze week zijn getroffen door hevige regenval.

De wateroverlast in Toscane en Ligurië heeft al aan zeven mensen het leven gekost. Ook zijn nog zeven mensen vermist.

De minister van Infrastructuur, Altero Matteoli heeft 65 miljoen euro beschikbaar gesteld om de getroffen gebieden te helpen.

Reddingswerkers proberen dorpen die getroffen zijn door modderstromen en overstromingen toegankelijk te maken. Op veel plaatsen is geen water en elektriciteit.
  Moderator maandag 7 november 2011 @ 09:58:37 #129
8781 crew  Frutsel
pi_104066151






quote:
Zeker 22 doden bij aardverschuiving in Colombia
De aardverschuiving door de aanhoudende regen in de Colombiaanse stad Manizales, zo'n 300 kilometer ten westen van de hoofdstad Bogota, heeft al aan 22 mensen het leven gekost, 17 mensen raakten gewond en er zijn nog talrijke gewonden, zo melden de autoriteiten.

Het drama deed zich zaterdag voor. Volgens de hulpdiensten en de lokale media zijn er nog ongeveer 70 vermisten.
pi_120203288
Ergste droogte in 50 jaar teistert Brazilië

Het noordoosten van Brazilië maakt de ergste droogte in bijna vijftig jaar mee. Het vee sterft massaal van honger en dorst en vertrekkende boeren laten spookstadjes achter.
Het heeft al negentien maanden niet meer echt geregend in de streek. De graslanden van de 75-jarige Djalma Sedrim, die zijn hele leven gewerkt heeft aan het uitbouwen van zijn veeboerderij, droogden uit en veranderden in een stoflandschap. Zijn dieren konden nergens meer grazen, en het land is veranderd in een surrealistische scene waar tientallen karkassen van runderen wegrotten.

Sedrim is het voorbije anderhalf jaar zo'n zeshonderd dieren verloren aan de droogte. Vorige week alleen al stierven er vijfentwintig. De overblijvende dieren zijn weggebracht naar een naburige boerderij.

Cowboyhoofdstad
De droogte in het noordoosten van Brazilië is de ergste in bijna vijftig jaar, en geen stad is harder getroffen dan Serrita, in de staat Pernambuco. Het grootste waterreservoir in de stad is gebouwd in 2002 om drieduizend gezinnen van water te voorzien. Nu staat het helemaal droog.

Serrita staat bekend om de vele veebedrijven in de stad en noemt zichzelf de Cowboyhoofdstad. Maar van de naar schatting 27.000 runderen in de stad zijn er nog maar 14.000 over, zegt Claudivan Araujo, schepen voor Landbouw. "We maken ons zorgen, want als deze droogte nog een jaar of twee aanhoudt, wordt dit een spookstad", zegt hij. "Op korte termijn ben ik bezorgd omdat de economie van deze stad gebasseerd is op de veeboerderijen. Nog enkele maanden droogte en 100 procent van het vee in deze stad zal verdwenen zijn."

Lege waterputten
De waterputten voor het vee staan leeg. Het weinige water dat hier en daar nog te vinden is, bevat nauwelijks zuurstof, is gevuld met algen en modder en nauwelijks bruikbaar voor de dieren. De melkproductie in de staat is met 60 procent gedaald, van 2.3 miljoen liter vorig jaar tot 900.000 liter in 2012.

De prijzen voor groenten en fruit zijn met 100 tot 200 procent gestegen. Boeren die nog koeien hebben, verkopen die zo snel mogelijk, ver onder de marktwaarde. Maria da Sa verkocht vijftig dieren voor 150 dollar per stuk. Normaal zou ze daar 500 tot 600 dollar voor krijgen. "We hebben ze verkocht om enkele andere dieren in leven te kunnen houden", zegt ze. "Met het geld hebben we dierenvoeder gekocht, dus voorlopig blijven die andere dieren leven."

Andere boeren branden de stekels van de mandacarú, een lokale cactus, en voederen die aan hun vee. Het is een laatste strohalm, want als de cactussen op zijn is er niets meer te eten.

800 miljoen dollar hulp
De Braziliaanse overheid heeft al voor 800 miljoen dollar hulp vrijgemaakt voor de getroffen gebieden. Zo'n driehonderd trucks voeren dagelijks water aan naar de plattelandsgebieden. Het is een welkome hulp, maar geen oplossing op lange termijn.

Enkele jaren geleden begon de overheid met de bouw van een ambitieus project om water van de rivier de Sao Fransico af te leiden via een serie kanalen, in totaal honderden kilometers lang. Maar het project liep vertraging op door de enorme kosten en bureaucratische problemen.

hln
pi_120561023
Hoogwatergolfje in grote rivieren

De waterstand in de grote rivieren stijgt de komende dagen zodanig, dat her en der maatregelen genomen moeten worden om overlast te voorkomen. Op kerstavond zakt het rivierwater weer, zo blijkt uit de meetgegevens van Rijkswaterstaat.

Het waterpeil in Rijn, Waal en IJssel stijgt door hoge afvoeren van de Rijn in Duitsland en Zwitserland. Daar heeft het hard en lang geregend en de eerste grote portie sneeuw is al gevallen. De Rijn voert smeltwater van de sneeuw in hooggelegen gebieden af.
Tiel sluit donderdagavond de Waalkade in het stadje af. Deze kade wordt gebruikt als parkeerplaats, maar loopt bij hoogwater onder. Auto's die niet tijdig zijn verplaatst wordenm weggesleept. De kosten van zo'n operatie zijn voor de autobezitter.
De veerpont tussen Brummen en Bronckhorst over de IJssel is donderdag uit de vaart genomen wegens de waterstand. Boeren wordt geadviseerd hun vee uit de uiterwaarden langs de grote rivieren te halen en natuurbeheerders hebben de wilde paarden uit de Millingerwaard langs de Waal gehaald.
De Rijn bereikt bij Lobith naar verwachting een hoogste stand van 13.05 meter boven NAP. Dat is niet alarmerend, de situatie wordt pas spannend als de Rijn bij Lobith ruim boven de 15 meter boven NAP komt te staan.

bron
pi_120561175
KNMI waarschuwt voor gladde wegen



DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor gladheid op de weg donderdagavond en -nacht en vrijdag als gevolg van sneeuw.

De waarschuwing geldt voor de drie noordelijke provincies en Overijssel.

Vrijdagavond kan daar volgens het weerinstituut ook ijzel voorkomen.

LC
pi_120620691
Zuidpooltoeristen zetten koers naar haven

Een Nederlands expeditieschip dat vrijdag stil was komen te liggen op de Zuidelijke IJszee, heeft zijn vaart hervat. Het mankement is verholpen. De boot moet zaterdag de haven van de plaats Ushuaia in het uiterste zuiden van Argentinië bereiken.

Door een storing in een controlekast waren de motoren uit voorzorg uitgeschakeld. Monteurs hebben een schakelaar van 200 kilo vervangen. Na de reparatie konden de motoren weer worden gestart.
Gevaar voor de 92 passagiers was er niet, zei directeur Mark van der Hulst van de Zeeuwse rederij die het schip bezit. Aan boord zijn ruim voldoende voedsel en medicijnen en de zee is kalm. De passagiers komen uit 17 landen. Onder hen zijn zes Nederlanders.

Het schip, de Plancius, was met toeristen naar de Zuidpool geweest. De problemen ontstonden op de terugweg, ongeveer 270 kilometer ten zuiden van het zuidelijkste puntje van Argentinië.

In april lag het schip ook stil. Toen kampte het met motorpech. De Plancius moest voor anker gaan in een baai van Zuid-Georgia, een Brits eiland in het zuidpoolgebied. De passagiers werden na een week opgepikt door een ander schip. Die problemen staan helemaal los van het mankement van vrijdag, aldus Van der Hulst.

Het motorschip Plancius was een onderzoeksschip van de Nederlandse marine. In juni 2004 werd het uit de actieve dienst gehaald. Rederij en touroperator Oceanwide Expeditions kocht het schip in 2006. Het is 89 meter lang en 14,4 meter breed.

bron
pi_120622351
quote:
2s.gif Op dinsdag 11 december 2012 20:08 schreef aloa het volgende:
Ergste droogte in 50 jaar teistert Brazilië

Het noordoosten van Brazilië maakt de ergste droogte in bijna vijftig jaar mee. Het vee sterft massaal van honger en dorst en vertrekkende boeren laten spookstadjes achter.
Het heeft al negentien maanden niet meer echt geregend in de streek. De graslanden van de 75-jarige Djalma Sedrim, die zijn hele leven gewerkt heeft aan het uitbouwen van zijn veeboerderij, droogden uit en veranderden in een stoflandschap. Zijn dieren konden nergens meer grazen, en het land is veranderd in een surrealistische scene waar tientallen karkassen van runderen wegrotten.

Sedrim is het voorbije anderhalf jaar zo'n zeshonderd dieren verloren aan de droogte. Vorige week alleen al stierven er vijfentwintig. De overblijvende dieren zijn weggebracht naar een naburige boerderij.

Cowboyhoofdstad
De droogte in het noordoosten van Brazilië is de ergste in bijna vijftig jaar, en geen stad is harder getroffen dan Serrita, in de staat Pernambuco. Het grootste waterreservoir in de stad is gebouwd in 2002 om drieduizend gezinnen van water te voorzien. Nu staat het helemaal droog.

Serrita staat bekend om de vele veebedrijven in de stad en noemt zichzelf de Cowboyhoofdstad. Maar van de naar schatting 27.000 runderen in de stad zijn er nog maar 14.000 over, zegt Claudivan Araujo, schepen voor Landbouw. "We maken ons zorgen, want als deze droogte nog een jaar of twee aanhoudt, wordt dit een spookstad", zegt hij. "Op korte termijn ben ik bezorgd omdat de economie van deze stad gebasseerd is op de veeboerderijen. Nog enkele maanden droogte en 100 procent van het vee in deze stad zal verdwenen zijn."

Lege waterputten
De waterputten voor het vee staan leeg. Het weinige water dat hier en daar nog te vinden is, bevat nauwelijks zuurstof, is gevuld met algen en modder en nauwelijks bruikbaar voor de dieren. De melkproductie in de staat is met 60 procent gedaald, van 2.3 miljoen liter vorig jaar tot 900.000 liter in 2012.

De prijzen voor groenten en fruit zijn met 100 tot 200 procent gestegen. Boeren die nog koeien hebben, verkopen die zo snel mogelijk, ver onder de marktwaarde. Maria da Sa verkocht vijftig dieren voor 150 dollar per stuk. Normaal zou ze daar 500 tot 600 dollar voor krijgen. "We hebben ze verkocht om enkele andere dieren in leven te kunnen houden", zegt ze. "Met het geld hebben we dierenvoeder gekocht, dus voorlopig blijven die andere dieren leven."

Andere boeren branden de stekels van de mandacarú, een lokale cactus, en voederen die aan hun vee. Het is een laatste strohalm, want als de cactussen op zijn is er niets meer te eten.

800 miljoen dollar hulp
De Braziliaanse overheid heeft al voor 800 miljoen dollar hulp vrijgemaakt voor de getroffen gebieden. Zo'n driehonderd trucks voeren dagelijks water aan naar de plattelandsgebieden. Het is een welkome hulp, maar geen oplossing op lange termijn.

Enkele jaren geleden begon de overheid met de bouw van een ambitieus project om water van de rivier de Sao Fransico af te leiden via een serie kanalen, in totaal honderden kilometers lang. Maar het project liep vertraging op door de enorme kosten en bureaucratische problemen.

hln
Het zou mij niet verbazen dat door het verdwijnen van het tropisch regenwoud het klimaat daar verandert en er dus hele droge perioden kunnen voorkomen die er vroeger niet waren.
pi_120632312
21-12-2012

De dodelijkste natuurrampen

De natuur geeft en neemt. Van dat laatste houden we helemaal niet wat betreft natuurrampen. Tussen 2000 en 2009 kwamen wereldwijd ruim 78.000 mensen per jaar om door deze rampen. Rampjaar 2010, waarin bijna 300.000 mensen de dood vonden, is niet meegerekend. Wat zijn de dodelijkste natuurrampen en waar komen ze voor?


Een dodelijke aardverschuiving in El Salvador na een aardbeving in 2001.
USGS

Slachtoffers per ramp
Wat de dodelijkste rampen zijn, kunnen we op verschillende manieren bekijken. Dat kan bijvoorbeeld door het aantal slachtoffers per ramp te tellen over een lange periode. Dan blijkt dat de Bengaalse hongersnood van 1769-1773 de meeste slachtoffers veroorzaakte. Tien miljoen mensen lieten het leven, wat ongeveer een derde was van de populatie van India destijds. Vloeden (of overstromingen), aardbevingen, cyclonen (of orkanen) en tsunami’s maken de top 10 compleet (zie tabel).

Kijken we naar het lijstje vanaf 1900 dan is er geen hongersnood in te vinden, maar nog steeds wel de andere al genoemde rampen. Dat kan zijn omdat zware hongersnoden eens in de zoveel honderden jaren voorkomen, maar waarschijnlijker is het dat we hongersnoden veel beter kunnen bestrijden door sneller hulp vanuit andere gebieden te leveren. Veel andere rampen zijn simpelweg niet vernietigend genoeg om een massaal aantal mensen te kunnen doden (denk aan vulkanen, hittegolven, tornado’s etc.).


De dodelijkst gedocumenteerde natuurrampen. Een relatief gevaarlijk werelddeel om in te wonen lijkt Azië te zijn, waar vooral het grote China en India door zware rampen zijn getroffen in het verleden.

Slachtoffers per ramp per jaar
Een andere manier om naar dodelijke rampen te kijken, is naar het gemiddelde aantal slachtoffers per jaar per soort ramp. Daaruit blijkt dat, gerekend over de periode van 2000-2009 vloeden (van rivieren) minder slachtoffers eisen dan wellicht verwacht op basis van de tabel hierboven. Met name wederom aardbevingen (inclusief tsunami’s) en stormen zoals cyclonen zorgen voor veel slachtoffers per jaar (zie tabel hieronder). Hittegolven staan op de derde plaats. Dezelfde top 3 geldt voor het dodenaantal per ramp.

Rampen die enorm spectaculair zijn, maar relatief gezien weinig slachtoffers veroorzaken, zijn vulkaanuitbarstingen, windhozen (of tornado’s), bosbranden en aardverschuivingen. Deze grijpen vooral plaats op een klein gebied waardoor het aantal slachtoffers nooit erg groot kan zijn. In sommige gevallen, zoals bij vulkanen, zien wetenschappers de uitbarsting al aankomen; vluchten is vaak nog een mogelijkheid bij bosbranden.


Het aantal doden en getroffen per jaar en per ramp.
International Disaster Database

Het getroffen aantal mensen per jaar laat een heel ander beeld zien: het aantal mensen dat te lijden heeft gehad van met name droogte, vloeden en stormen is vele malen groter dan bij de rest van de rampen. Dat komt door de geografisch grote omvang van deze rampen. Procentueel gezien zijn aardverschuivingen en aardbevingen de gevaarlijkste rampen, want van elke 2000 getroffen mensen sterft er één. Dat is meer dan bij andere rampen.


Het percentage slachtoffers per wereldregio.
International Disaster Database

Meer doden in arme landen?
Gerekend over de periode van 2000-2009 komt 85% van de slachtoffers uit Azië. Is dat toeval? Het klopt dat Azië het grootste deel van de wereldbevolking huist met zo’n 60%, maar dan nog is die 85% tamelijk veel. Wellicht speelt de geografie van rampen mee: aardbevingen (inclusief tsunami’s) en cyclonen treffen dichtbevolkte delen van Azië namelijk regelmatig (denk aan de aardbeving en tsunami van 26 december 2004 en ook die van 11 maart 2011 in Japan). Aardplaatgrenzen, met name gevaarlijke convergente grenzen, komen veel voor in de oceanen rond Azië. Bovendien zullen niet alle inwoners zich afdoende kunnen beschermen tegen deze rampen gezien de economische status van een groot deel van de Aziatische bevolking. Bijvoorbeeld, aardbevingsbestendige gebouwen zullen niet overal aanwezig zijn.

Dit wordt onderschreven door meerdere onderzoeken. In het derde IPCC-rapport uit 2001 staat te lezen dat 65% van de doden door natuurlijke rampen tussen 1985-1999 viel in landen met mensen met een laag inkomen (minder dan 760 dollar per inwoner). Een onderzoek gepubliceerd in 2005 over natuurrampen tussen de periode 1980-2002 toonde ook aan dat rampen veel meer doden eisen in relatief arme landen. Dat komt volgens dit onderzoek echter niet omdat verhoudingsgewijs meer rampen plaatsvinden in arme landen. De mensen in arme landen kunnen zich waarschijnlijk minder wapenen tegen natuurrampen.

In tegenstelling tot de relatieve rijkdom van landen, blijkt geografie wel een rol te spelen. In Afrika komen minder rampen voor waardoor minder doden door natuurrampen vielen. Nog een belangrijk feit: in ondemocratische landen en landen met een groot verschil tussen arm en rijk komen verhoudingsgewijs meer doden voor door natuurrampen. De arme mensen lijden het meest.


Een animatie van de dodelijke tsunami in de Indische Oceaan op 26 december 2012: veel mensen uit Azië vonden de dood.
NOAA

Man-vrouw verschillen
Onderzoek uit 2007 liet zien dat relatief veel vrouwen overlijden door natuurrampen en de gevolgen daarvan. Dat kan niet verklaard worden door de biologische en fysiologische verschillen tussen mannen en vrouwen. De wetenschappers stellen dat vooral de alledaagse socio-economische status van de vrouw de oorzaak is. Ook blijkt dat hoe hoger de status van de vrouw, des te minder het verschil is in kwetsbaarheid ten opzichte van de man. Wat de onderliggende redenen hiervan zijn, is nog niet goed bekend.

Tenslotte
De conclusie is dat wellicht aardbevingen (inclusief eventuele tsunami’s) de dodelijkste natuurrampen zijn. Ze komen zo goed als bij elke methode naar voren als zeer dodelijk. Hittegolven, cyclonen en vloeden volgen op enige afstand. Moeder natuur slaat vooral dodelijk toe in Azië waar vooral de arme mensen het slachtoffer zijn.

Bronnen:
International Disaster Database, 2010 disasters in numbers.
Intergovernmental Panel on Climate Change, Climate Change 2001: Impacts, Adaptation and Vulnerability, James McCarthy, Osvaldo Caniziani, Neil Leary, David Dokken, and Kasey White (eds.), Chapter 8, 451-486 (2001).
Kahn, M.E., The death toll from natural disasters: the role of income, geography, and institutions The Review of Economics and Statistics 87 (2005) 271-284. PDF
Neumayer & Plümper, The gendered nature of natural disasters: the impact of catastrophic events on the gender gap in life expectancy, 1981–2002, Annals of the Association of American Geographers, 97 (2007) 551-566. PDF

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121495738
Noodweer teistert achtste etappe Dakar Rally

Guerlain Chicherit wilde zaterdag de achtste etappe van de Dakar Rally al op zijn erelijst bijschrijven toen hij te horen kreeg dat zijn inspanningen goeddeels voor niets waren.

De Fransman ging in zijn SMG-buggy het best met de beroerde omstandigheden om maar kocht daar weinig voor. De karavaan werd in het noorden van Argentinië geplaagd door stortregens.
Dat dwong de organisatie eerst tot inkorting van het parcours. De truckers werden al meteen omgeleid en konden rechtstreeks naar het bivak om uitgebreid - zondag is een rustdag - te gaan sleutelen.
De autocoureurs kregen in de slotfase van de special de rode vlag, andermaal wegens hevig noodweer. Het water in een rivier steeg zo sterk dat de meesten er niet meer overheen konden. De klassementsproef werd na 86 kilometer geneutraliseerd.

Motoren

Bij de motoren werd er wel 'gewoon' gefinisht. Joan Barreda onderscheidde zich in de spectaculaire Argentijnse woestenij tussen Salta en San Miguel de Tucuman.
De Spaanse motorcoureur, die voor de eindzege niet meer meetelt, reed op zijn Husqvarna meer dan zeven minuten weg bij zijn naaste concurrenten. Dat waren ditmaal de Amerikaan Johnny Campbell (Honda) en de Slowaak Ivan Jakes (KTM).
David Casteu (Yamaha) gaf een klein kwartier toe en finishte als zesde. Niettemin nam de Fransman de eerste plaats in het algemeen klassement over van landgenoot Oliver Pain, die evenals de Chileen Francisco Lopez veel tijd verspeelde.
Robert van Pelt was de beste Nederlander. Hij arriveerde als achtste op de plaats van bestemming, op 15.08 van Barreda. Ook Alexander van Ginkel (twaalfde) behoorde zaterdag tot de beteren.
Frans Verhoeven reed alleen in het eerste uur van de klassementsproeven vooraan mee, in de slotfase viel hij ver terug. De Yamaha-coureur blijft van de Oranje-afvaardiging wel het hoogst geklasseerd (achttiende).

bron nu.nl
pi_121495783
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 december 2012 14:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
21-12-2012

De dodelijkste natuurrampen

[ afbeelding ]
Een animatie van de dodelijke tsunami in de Indische Oceaan op 26 december 2012: veel mensen uit Azië vonden de dood.

2012 klopt niet, moet 2004 zijn 8-)
pi_121496921
quote:
2s.gif Op zondag 13 januari 2013 10:18 schreef aloa het volgende:

[..]

2012 klopt niet, moet 2004 zijn 8-)
Het lijkt (nog altijd) alsof het gisteren gebeurt is...
dan kan je wel ens een foutje maken
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  Moderator woensdag 20 februari 2013 @ 14:15:59 #139
8781 crew  Frutsel
pi_123116525
quote:
Vijf doden door aardverschuiving

Noodweer in Zuidwest China heeft minstens vijf levens gekost. Een aardverschuiving veegde een aantal huizen in Guizhou onder het puin. Reddingswerkers troffen niemand meer levend aan onder de massa rotsen en stenen. Door de aardverschuiving is ook een rivier geblokkeerd waardoor overstromingen in de regio dreigen.
pi_123512741
Eerst de orkaan, dan de babyboom

Het worden drukke tijden voor winkels in babyspullen in en om New York. De stad rekent komende zomer op een ware geboortegolf. De oorzaak lijkt te liggen in de orkaan Sandy, die de metropool eind oktober teisterde. Dat melden Amerikaanse media.

Steeds meer verloskundigen en gynaecologen in New York maken melding van een opmerkelijke stijging van het aantal zwangerschappen. Zo ziet een praktijk in Manhattan een groei van 10 procent, in Westchester ten noorden van de stad worden zelfs 30 procent meer baby's verwacht.

Als gevolg van Sandy zaten grote delen van New York dagenlang zonder elektriciteit, waardoor de verwarming het vaak ook niet meer deed. Het lijkt erop dat veel mensen steun en warmte bij elkaar hebben gezocht.

TROUW
pi_123568287
Doden door sneeuw en kou in Japan

Door hevige sneeuwval en kou zijn in het noorden van Japan minstens acht mensen om het leven gekomen.
Dat melden lokale media zondag.

Onder de slachtoffers zijn een moeder met drie kinderen die in Nakashibetsu, op het noordelijke hoofdeiland Hokkaido, stikten toen de auto waar zij in zaten door een sneeuwmassa werd bedolven.

Een 23-jarige man vroor dood in een open veld nadat hij zich eerder uit zijn ingesneeuwde auto had weten te bevrijden. Een 53-jarige vader die zijn lichaam gebruikte om zijn dochter van 9 te beschermen tegen een sneeuwstorm liet ook het leven.

Verder vroren twee mannen van 54 en een 76-jarige dood.

nu.nl
pi_123568723
Britse ballon landt na twee maanden 17.000 km verder

De 6-jarige Joshua Blackaby uit het Britse Alvaston won de ballonnenactie op zijn school met vlag en wimpel. Zijn ballon werd na twee maanden gevonden door Millie in de buurt van Sydney, liefst 17.000 kilometer verderop. De volwassen vrouw liet via luchtpost weten aan kleine Joshua dat ze zijn boodschap ontvangen had, aldus de Daily Mail.

Half december vorig jaar losten de leerlingen van de lagere school in het Engelse Alvaston (Derby) 300 ballonnen met een boodschap. Enkele leerlingen pochten de daaropvolgende weken met brieven uit Denemarken en Nederland. Hun balonnen hadden de oversteek van de Noordzee overleefd. Die van Joshua voltooide een veel langere reis.

Fier

Toen de leerlingen vorige week terugkeerden van de krokusvakantie kreeg Joshua het goede nieuws van Millie, die in haar tuin in East Kurrajon (zo'n 50 km ten noordwesten van Sydney) de ballon met het briefje had gevonden. Heel trots mocht Joshua de brief openen voor de hele klas.

Wereldkaart

Met het balonnenproject wilde de school de leerlingen wat aardrijkskunde en weerkunde bijbrengen. De directie zal nu een weerexpert laten uitleggen hoe de ballon van Joshua zo ver kon vliegen. Wellicht werd de ballon meegevoerd in een jet stream. Joshua moest even zoeken op de wereldkaart, maar Down Under vond hij toch de oorsprong van de brief van Millie, een volwassen vrouw die zeker een antwoord van het Brits jongetje mag verwachten.

AD
pi_123568965
quote:
2s.gif Op zondag 3 maart 2013 13:05 schreef aloa het volgende:
Britse ballon landt na twee maanden 17.000 km verder

De 6-jarige Joshua Blackaby uit het Britse Alvaston won de ballonnenactie op zijn school met vlag en wimpel. Zijn ballon werd na twee maanden gevonden door Millie in de buurt van Sydney, liefst 17.000 kilometer verderop. De volwassen vrouw liet via luchtpost weten aan kleine Joshua dat ze zijn boodschap ontvangen had, aldus de Daily Mail.

Half december vorig jaar losten de leerlingen van de lagere school in het Engelse Alvaston (Derby) 300 ballonnen met een boodschap. Enkele leerlingen pochten de daaropvolgende weken met brieven uit Denemarken en Nederland. Hun balonnen hadden de oversteek van de Noordzee overleefd. Die van Joshua voltooide een veel langere reis.

Fier

Toen de leerlingen vorige week terugkeerden van de krokusvakantie kreeg Joshua het goede nieuws van Millie, die in haar tuin in East Kurrajon (zo'n 50 km ten noordwesten van Sydney) de ballon met het briefje had gevonden. Heel trots mocht Joshua de brief openen voor de hele klas.

Wereldkaart

Met het balonnenproject wilde de school de leerlingen wat aardrijkskunde en weerkunde bijbrengen. De directie zal nu een weerexpert laten uitleggen hoe de ballon van Joshua zo ver kon vliegen. Wellicht werd de ballon meegevoerd in een jet stream. Joshua moest even zoeken op de wereldkaart, maar Down Under vond hij toch de oorsprong van de brief van Millie, een volwassen vrouw die zeker een antwoord van het Brits jongetje mag verwachten.

AD
Eerste gedachte was ook de straalstroom... Maar hoe ver zuidelijk kan de (onze) straalstroom eigenlijk komen...

Mja... of een bekende heeft het meegenomen naar Australië
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123574645
quote:
0s.gif Op zondag 3 maart 2013 13:12 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Eerste gedachte was ook de straalstroom... Maar hoe ver zuidelijk kan de (onze) straalstroom eigenlijk komen...

Mja... of een bekende heeft het meegenomen naar Australië
Dat dacht ik ook al. De straalstroom hier kan nooit bij Australie komen. Bovendien zijn er nog meer stromingen, die bij de evenaar gaat dan van oost naar west en op het zuidelijk halfrond weer andersom. Dus in theorie zal het wel kunnen...
pi_123574847
quote:
1s.gif Op zondag 3 maart 2013 15:25 schreef aloa het volgende:

[..]

Dat dacht ik ook al. De straalstroom hier kan nooit bij Australie komen. Bovendien zijn er nog meer stromingen, die bij de evenaar gaat dan van oost naar west en op het zuidelijk halfrond weer andersom. Dus in theorie zal het wel kunnen...
Denk eerder dat het een reiskoffer geval is.
Een kleine ballon met een beetje helium erin
die allerhande weersomstandigheden weet te
omzeilen.... :N :N
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123574946
Genoeg ballonnen opgelaten in mijn kinderjaren, Borkum (Duitsland) was mijn record.
Life is Music
pi_123918609
Waterval in oude mijn gemaakt voor energie-opwekking

Mijn

Wat te doen met een oude, verlaten ijzermijn? In Canada maakt een energiebedrijf er een waterkrachtcentrale met energie-opslag van.

Van 1820 tot 1978 was het booming business in de Canadese mijngemeenschap Marmora, een klein dorpje tussen Ottawa en Toronto. Na de sluiting van de enorme ijzermijn nam de natuur de regie over, maar daar komt na ruim dertig jaar dankzij Northland Power weer verandering in.

De 213 meter diepe mijn van 30,4 hectare groot is na al die jaren volgelopen met water en kan daardoor in de toekomst gebruikt worden om 400 megawatt aan energie te genereren. Omdat alle infrastructuur al aanwezig is kan het Marmora Pumped Storage-project makkelijk gerealiseerd worden, denkt het energiebedrijf uit Ontario. Het project wordt als een goede manier gezien om te profiteren van het verschil van de elektriciteitsprijs tussen piek- en daluren.

Piek en daluren

’s Nachts, wanneer de elektriciteitsprijzen het laagst zijn, wordt er elektriciteit ingekocht voor de waterpompen. De elektriciteit wordt gebruikt om het water naar het 245 meter hoger gelegen reservoir te pompen. Tijdens de piekuren – wanneer de vraag en prijs hoog is – wordt het water uit het reservoir gelaten.

Het water valt door de hydro-elektrische turbines terug in de mijn, waardoor er elektriciteit wordt gegenereerd. Volgens schattingen kan er op deze manier vijf uur lang 400 megawatt aan duurzame elektriciteit worden geproduceerd. Daarnaast zal het er spectaculair uitzien, omdat er een waterval ontstaat die vijf keer zo hoog is als de Niagara Falls.

De mijn is overigens pas écht duurzaam te noemen als de stroom waarmee het water omhoog wordt gepompt op duurzame manier wordt opgewekt. Dat is goed te bewerkstelligen. Zo gaat windenergie die ‘s nachts wordt opgewekt soms verloren doordat er weinig vraag is. Die energie kan ten gunste komen van dit soort mijnen.

bron
pi_124823967
Doden door regen Buenos Aires

Door hevige regenval zijn in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires tenminste vijf doden gevallen. In één dag viel er net zo veel regen als normaal in een hele maand.

Drie mannen en een vrouw verdronken, een andere man werd geëlektrocuteerd toen hij aan het werk was op metrostation Los Incas.

Veel huizen en auto's zijn beschadigd. De stroom viel uit en vluchten zijn vertraagd. Niet alleen de regen, ook hevige wind zorgt voor problemen in de regio.

Volgens het Argentijnse weerinstituut SMN is er in sommige wijken 150 millimeter water gevallen in slechts twee uur tijd.

Telegraaf
pi_125804214
Greenpeace lanceert 'Noordpoolkliklijn'



Greenpeace heeft een internationale website gelanceerd voor klokkenluiders die werken bij oliemaatschappijen, zoals het Brits-Nederlandse Shell. De milieuorganisatie wil op die manier informatie krijgen over boorprogramma's in het ecologisch kwetsbare Noordpoolgebied. Greenpeace maakte dit woensdag bekend.

De milieuorganisatie gaat de informatie gebruiken om de risico's in kaart te brengen die oliemaatschappijen nemen in het Noordpoolgebied. Greenpeace hoopt via de website Arctic Truth gegevens over operationele veiligheid, misstappen en mogelijke overtredingen binnen te krijgen.
Greenpeace gaat bij kantoren van oliemaatschappijen flyeren om de website onder de aandacht te brengen.

Shell wil niet direct reageren op het initiatief van Greenpeace. 'Maar wij hebben zelf intern ook een elektronisch meldpunt waar werknemers hun zorgen kunnen uiten, ook omdat veiligheid bij Shell een prioriteit is. Ja, dat kan ook anoniem', aldus een woordvoerder van het olieconcern.

AD
pi_148282357
De meteorenzwerm Boötiden bereikt op vrijdag 3 januari 2014 rond 23:45 uur zijn maximum. De radiant van de zwerm staat rond 09:30 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 83° boven de horizon. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 130 meteoren per uur te verwachten. De meteoren hebben lange sporen en zijn zwak en blauwachtig. Rond 08:00 uur gaat het schemeren en om 08:47 uur komt de Zon op. De Maan stoort niet. Het beste moment om Boötiden waar te nemen is rond 01:45 uur (zie het kaartje). Dat is circa 22 uur voor het maximum van deze meteoren, wat ongunstig is voor een meteorenzwerm met een dermate korte piek. Daardoor zijn ten minste 40% minder meteoren te zien dan in het ideale geval. De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 23° boven de noordoostelijke horizon, dus niet zeer gunstig. Doordat de omstandigheden niet ideaal zijn, zijn er bij ons dan ieder uur naar schatting “slechts” ongeveer 45 meteoren van deze zwerm zichtbaar. Dit is nog steeds de moeite van het waarnemen waard. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, circa 52 meteoren per uur zichtbaar. De Boötidenzwerm is dermate scherp gepiekt dat het zaak is zo dicht mogelijk bij het maximum waar te nemen.

http://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Bootiden_2014.html
pi_148310094
Vrachtschip vastgelopen voor Britse kust

Voor de Britse kust in buurt van Southampton is een vrachtschip met auto's aan de grond gelopen. Het schip voer op een zandbank in de zeestraat tussen Engeland en het eiland Wight. Een deel van de bemanning is van boord gehaald.

Het schip van 180 meter lang is 45 graden gekanteld. Voor zover bekend is één bemanningslid gewond geraakt: hij zou een gebroken been hebben en is met een helikopter naar een ziekenhuis in Portsmouth gebracht.
Het schip, dat vaart onder de vlag van Singapore, was op weg naar Duitsland. Aan boord waren zo'n 25 bemanningsleden.

Anders scheepsongeval

Eerder op de avond was er een scheepsongeval voor de Schotse kust. Daar sloeg een schip met cement om.

Acht opvarenden worden nog vermist. Over hun nationaliteit is niets bekendgemaakt. Britse media schrijven dat de bemanning vooral uit Polen bestaat.

http://nos.nl/artikel/201(...)oor-britse-kust.html
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')