abonnement Unibet Coolblue
pi_103497424
Aardverschuiving IJsland

Vanaf de Torfufell, een berg van 1241 meter hoog heeft zich een grote aardverschuiving voorgedaan.
Bijna 1.000.000 m3 kwam vanaf een hoogte van 800 meter naar beneden. Een riviertje werd tijdelijk geblokkeerd.

De locatie is zo'n 30 km zuidelijk van Akureyri, langs de 821. De overvloedige neerslag van de laatste dagen is waarschijnlijk de oorzaak.



bron
pi_103577874
'Vakantievilla kroonprins op zeer gevaarlijke plek'

’Er zijn hier aardbevingen, tsunami’s en lawines’

Willem-Alexander en Maxima lijken weer een domme keuze gemaakt te hebben bij de aankoop van grond voor hun buitenlandse droomvilla. De aangekochte percelen in een jetsetoord in het Argentijnse dorp Villa La Angostura liggen volgens lokale reddingswerkers op 'een van de gevaarlijkste plekjes op aarde.'

Het exclusieve skioord aan de voet van het Andesgebergte ligt sinds de vulkaan Puyehue uitbarstte op 4 juni begraven onder de as. 'Wij krijgen wij hier als eerste de volle laag. Verder hebben we hier aardbevingen, bosbranden, tsunami's en lawines. Zeg jullie kroonprins maar dat hij de volgende keer eerst advies bij ons mag komen inwinnen', zegt noodhulpcoördinator Cristián Sandoval vandaag in de Telegraaf.

Willem-Alexander en Maxima schaften er twee jaar geleden twee percelen grond, met een oppervlakte van 3000 m2, aan om daar een vakantiehuis te gaan bouwen.

Ook de broer van Maxima, Martin Zorreguieta, ondervindt de gevolgen van de vulkaanas. Zijn restaurant Tinto Bistro ligt ook in de bosrijke villawijk en wordt nog altijd omringd door het vulkaanzand. Martin heeft vanwege de asramp al personeel moeten ontslaan. Dertig procent van de bevolking van Villa La Angostura is vertrokken.

AD
  Moderator vrijdag 28 oktober 2011 @ 14:41:21 #128
8781 crew  Frutsel
pi_103669758
quote:
Noodtoestand na hevige regen in Italië
Het Italiaanse kabinet heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen voor gebieden die eerder deze week zijn getroffen door hevige regenval.

De wateroverlast in Toscane en Ligurië heeft al aan zeven mensen het leven gekost. Ook zijn nog zeven mensen vermist.

De minister van Infrastructuur, Altero Matteoli heeft 65 miljoen euro beschikbaar gesteld om de getroffen gebieden te helpen.

Reddingswerkers proberen dorpen die getroffen zijn door modderstromen en overstromingen toegankelijk te maken. Op veel plaatsen is geen water en elektriciteit.
  Moderator maandag 7 november 2011 @ 09:58:37 #129
8781 crew  Frutsel
pi_104066151






quote:
Zeker 22 doden bij aardverschuiving in Colombia
De aardverschuiving door de aanhoudende regen in de Colombiaanse stad Manizales, zo'n 300 kilometer ten westen van de hoofdstad Bogota, heeft al aan 22 mensen het leven gekost, 17 mensen raakten gewond en er zijn nog talrijke gewonden, zo melden de autoriteiten.

Het drama deed zich zaterdag voor. Volgens de hulpdiensten en de lokale media zijn er nog ongeveer 70 vermisten.
pi_120203288
Ergste droogte in 50 jaar teistert Brazilië

Het noordoosten van Brazilië maakt de ergste droogte in bijna vijftig jaar mee. Het vee sterft massaal van honger en dorst en vertrekkende boeren laten spookstadjes achter.
Het heeft al negentien maanden niet meer echt geregend in de streek. De graslanden van de 75-jarige Djalma Sedrim, die zijn hele leven gewerkt heeft aan het uitbouwen van zijn veeboerderij, droogden uit en veranderden in een stoflandschap. Zijn dieren konden nergens meer grazen, en het land is veranderd in een surrealistische scene waar tientallen karkassen van runderen wegrotten.

Sedrim is het voorbije anderhalf jaar zo'n zeshonderd dieren verloren aan de droogte. Vorige week alleen al stierven er vijfentwintig. De overblijvende dieren zijn weggebracht naar een naburige boerderij.

Cowboyhoofdstad
De droogte in het noordoosten van Brazilië is de ergste in bijna vijftig jaar, en geen stad is harder getroffen dan Serrita, in de staat Pernambuco. Het grootste waterreservoir in de stad is gebouwd in 2002 om drieduizend gezinnen van water te voorzien. Nu staat het helemaal droog.

Serrita staat bekend om de vele veebedrijven in de stad en noemt zichzelf de Cowboyhoofdstad. Maar van de naar schatting 27.000 runderen in de stad zijn er nog maar 14.000 over, zegt Claudivan Araujo, schepen voor Landbouw. "We maken ons zorgen, want als deze droogte nog een jaar of twee aanhoudt, wordt dit een spookstad", zegt hij. "Op korte termijn ben ik bezorgd omdat de economie van deze stad gebasseerd is op de veeboerderijen. Nog enkele maanden droogte en 100 procent van het vee in deze stad zal verdwenen zijn."

Lege waterputten
De waterputten voor het vee staan leeg. Het weinige water dat hier en daar nog te vinden is, bevat nauwelijks zuurstof, is gevuld met algen en modder en nauwelijks bruikbaar voor de dieren. De melkproductie in de staat is met 60 procent gedaald, van 2.3 miljoen liter vorig jaar tot 900.000 liter in 2012.

De prijzen voor groenten en fruit zijn met 100 tot 200 procent gestegen. Boeren die nog koeien hebben, verkopen die zo snel mogelijk, ver onder de marktwaarde. Maria da Sa verkocht vijftig dieren voor 150 dollar per stuk. Normaal zou ze daar 500 tot 600 dollar voor krijgen. "We hebben ze verkocht om enkele andere dieren in leven te kunnen houden", zegt ze. "Met het geld hebben we dierenvoeder gekocht, dus voorlopig blijven die andere dieren leven."

Andere boeren branden de stekels van de mandacarú, een lokale cactus, en voederen die aan hun vee. Het is een laatste strohalm, want als de cactussen op zijn is er niets meer te eten.

800 miljoen dollar hulp
De Braziliaanse overheid heeft al voor 800 miljoen dollar hulp vrijgemaakt voor de getroffen gebieden. Zo'n driehonderd trucks voeren dagelijks water aan naar de plattelandsgebieden. Het is een welkome hulp, maar geen oplossing op lange termijn.

Enkele jaren geleden begon de overheid met de bouw van een ambitieus project om water van de rivier de Sao Fransico af te leiden via een serie kanalen, in totaal honderden kilometers lang. Maar het project liep vertraging op door de enorme kosten en bureaucratische problemen.

hln
pi_120561023
Hoogwatergolfje in grote rivieren

De waterstand in de grote rivieren stijgt de komende dagen zodanig, dat her en der maatregelen genomen moeten worden om overlast te voorkomen. Op kerstavond zakt het rivierwater weer, zo blijkt uit de meetgegevens van Rijkswaterstaat.

Het waterpeil in Rijn, Waal en IJssel stijgt door hoge afvoeren van de Rijn in Duitsland en Zwitserland. Daar heeft het hard en lang geregend en de eerste grote portie sneeuw is al gevallen. De Rijn voert smeltwater van de sneeuw in hooggelegen gebieden af.
Tiel sluit donderdagavond de Waalkade in het stadje af. Deze kade wordt gebruikt als parkeerplaats, maar loopt bij hoogwater onder. Auto's die niet tijdig zijn verplaatst wordenm weggesleept. De kosten van zo'n operatie zijn voor de autobezitter.
De veerpont tussen Brummen en Bronckhorst over de IJssel is donderdag uit de vaart genomen wegens de waterstand. Boeren wordt geadviseerd hun vee uit de uiterwaarden langs de grote rivieren te halen en natuurbeheerders hebben de wilde paarden uit de Millingerwaard langs de Waal gehaald.
De Rijn bereikt bij Lobith naar verwachting een hoogste stand van 13.05 meter boven NAP. Dat is niet alarmerend, de situatie wordt pas spannend als de Rijn bij Lobith ruim boven de 15 meter boven NAP komt te staan.

bron
pi_120561175
KNMI waarschuwt voor gladde wegen



DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor gladheid op de weg donderdagavond en -nacht en vrijdag als gevolg van sneeuw.

De waarschuwing geldt voor de drie noordelijke provincies en Overijssel.

Vrijdagavond kan daar volgens het weerinstituut ook ijzel voorkomen.

LC
pi_120620691
Zuidpooltoeristen zetten koers naar haven

Een Nederlands expeditieschip dat vrijdag stil was komen te liggen op de Zuidelijke IJszee, heeft zijn vaart hervat. Het mankement is verholpen. De boot moet zaterdag de haven van de plaats Ushuaia in het uiterste zuiden van Argentinië bereiken.

Door een storing in een controlekast waren de motoren uit voorzorg uitgeschakeld. Monteurs hebben een schakelaar van 200 kilo vervangen. Na de reparatie konden de motoren weer worden gestart.
Gevaar voor de 92 passagiers was er niet, zei directeur Mark van der Hulst van de Zeeuwse rederij die het schip bezit. Aan boord zijn ruim voldoende voedsel en medicijnen en de zee is kalm. De passagiers komen uit 17 landen. Onder hen zijn zes Nederlanders.

Het schip, de Plancius, was met toeristen naar de Zuidpool geweest. De problemen ontstonden op de terugweg, ongeveer 270 kilometer ten zuiden van het zuidelijkste puntje van Argentinië.

In april lag het schip ook stil. Toen kampte het met motorpech. De Plancius moest voor anker gaan in een baai van Zuid-Georgia, een Brits eiland in het zuidpoolgebied. De passagiers werden na een week opgepikt door een ander schip. Die problemen staan helemaal los van het mankement van vrijdag, aldus Van der Hulst.

Het motorschip Plancius was een onderzoeksschip van de Nederlandse marine. In juni 2004 werd het uit de actieve dienst gehaald. Rederij en touroperator Oceanwide Expeditions kocht het schip in 2006. Het is 89 meter lang en 14,4 meter breed.

bron
pi_120622351
quote:
2s.gif Op dinsdag 11 december 2012 20:08 schreef aloa het volgende:
Ergste droogte in 50 jaar teistert Brazilië

Het noordoosten van Brazilië maakt de ergste droogte in bijna vijftig jaar mee. Het vee sterft massaal van honger en dorst en vertrekkende boeren laten spookstadjes achter.
Het heeft al negentien maanden niet meer echt geregend in de streek. De graslanden van de 75-jarige Djalma Sedrim, die zijn hele leven gewerkt heeft aan het uitbouwen van zijn veeboerderij, droogden uit en veranderden in een stoflandschap. Zijn dieren konden nergens meer grazen, en het land is veranderd in een surrealistische scene waar tientallen karkassen van runderen wegrotten.

Sedrim is het voorbije anderhalf jaar zo'n zeshonderd dieren verloren aan de droogte. Vorige week alleen al stierven er vijfentwintig. De overblijvende dieren zijn weggebracht naar een naburige boerderij.

Cowboyhoofdstad
De droogte in het noordoosten van Brazilië is de ergste in bijna vijftig jaar, en geen stad is harder getroffen dan Serrita, in de staat Pernambuco. Het grootste waterreservoir in de stad is gebouwd in 2002 om drieduizend gezinnen van water te voorzien. Nu staat het helemaal droog.

Serrita staat bekend om de vele veebedrijven in de stad en noemt zichzelf de Cowboyhoofdstad. Maar van de naar schatting 27.000 runderen in de stad zijn er nog maar 14.000 over, zegt Claudivan Araujo, schepen voor Landbouw. "We maken ons zorgen, want als deze droogte nog een jaar of twee aanhoudt, wordt dit een spookstad", zegt hij. "Op korte termijn ben ik bezorgd omdat de economie van deze stad gebasseerd is op de veeboerderijen. Nog enkele maanden droogte en 100 procent van het vee in deze stad zal verdwenen zijn."

Lege waterputten
De waterputten voor het vee staan leeg. Het weinige water dat hier en daar nog te vinden is, bevat nauwelijks zuurstof, is gevuld met algen en modder en nauwelijks bruikbaar voor de dieren. De melkproductie in de staat is met 60 procent gedaald, van 2.3 miljoen liter vorig jaar tot 900.000 liter in 2012.

De prijzen voor groenten en fruit zijn met 100 tot 200 procent gestegen. Boeren die nog koeien hebben, verkopen die zo snel mogelijk, ver onder de marktwaarde. Maria da Sa verkocht vijftig dieren voor 150 dollar per stuk. Normaal zou ze daar 500 tot 600 dollar voor krijgen. "We hebben ze verkocht om enkele andere dieren in leven te kunnen houden", zegt ze. "Met het geld hebben we dierenvoeder gekocht, dus voorlopig blijven die andere dieren leven."

Andere boeren branden de stekels van de mandacarú, een lokale cactus, en voederen die aan hun vee. Het is een laatste strohalm, want als de cactussen op zijn is er niets meer te eten.

800 miljoen dollar hulp
De Braziliaanse overheid heeft al voor 800 miljoen dollar hulp vrijgemaakt voor de getroffen gebieden. Zo'n driehonderd trucks voeren dagelijks water aan naar de plattelandsgebieden. Het is een welkome hulp, maar geen oplossing op lange termijn.

Enkele jaren geleden begon de overheid met de bouw van een ambitieus project om water van de rivier de Sao Fransico af te leiden via een serie kanalen, in totaal honderden kilometers lang. Maar het project liep vertraging op door de enorme kosten en bureaucratische problemen.

hln
Het zou mij niet verbazen dat door het verdwijnen van het tropisch regenwoud het klimaat daar verandert en er dus hele droge perioden kunnen voorkomen die er vroeger niet waren.
pi_120632312
21-12-2012

De dodelijkste natuurrampen

De natuur geeft en neemt. Van dat laatste houden we helemaal niet wat betreft natuurrampen. Tussen 2000 en 2009 kwamen wereldwijd ruim 78.000 mensen per jaar om door deze rampen. Rampjaar 2010, waarin bijna 300.000 mensen de dood vonden, is niet meegerekend. Wat zijn de dodelijkste natuurrampen en waar komen ze voor?


Een dodelijke aardverschuiving in El Salvador na een aardbeving in 2001.
USGS

Slachtoffers per ramp
Wat de dodelijkste rampen zijn, kunnen we op verschillende manieren bekijken. Dat kan bijvoorbeeld door het aantal slachtoffers per ramp te tellen over een lange periode. Dan blijkt dat de Bengaalse hongersnood van 1769-1773 de meeste slachtoffers veroorzaakte. Tien miljoen mensen lieten het leven, wat ongeveer een derde was van de populatie van India destijds. Vloeden (of overstromingen), aardbevingen, cyclonen (of orkanen) en tsunami’s maken de top 10 compleet (zie tabel).

Kijken we naar het lijstje vanaf 1900 dan is er geen hongersnood in te vinden, maar nog steeds wel de andere al genoemde rampen. Dat kan zijn omdat zware hongersnoden eens in de zoveel honderden jaren voorkomen, maar waarschijnlijker is het dat we hongersnoden veel beter kunnen bestrijden door sneller hulp vanuit andere gebieden te leveren. Veel andere rampen zijn simpelweg niet vernietigend genoeg om een massaal aantal mensen te kunnen doden (denk aan vulkanen, hittegolven, tornado’s etc.).


De dodelijkst gedocumenteerde natuurrampen. Een relatief gevaarlijk werelddeel om in te wonen lijkt Azië te zijn, waar vooral het grote China en India door zware rampen zijn getroffen in het verleden.

Slachtoffers per ramp per jaar
Een andere manier om naar dodelijke rampen te kijken, is naar het gemiddelde aantal slachtoffers per jaar per soort ramp. Daaruit blijkt dat, gerekend over de periode van 2000-2009 vloeden (van rivieren) minder slachtoffers eisen dan wellicht verwacht op basis van de tabel hierboven. Met name wederom aardbevingen (inclusief tsunami’s) en stormen zoals cyclonen zorgen voor veel slachtoffers per jaar (zie tabel hieronder). Hittegolven staan op de derde plaats. Dezelfde top 3 geldt voor het dodenaantal per ramp.

Rampen die enorm spectaculair zijn, maar relatief gezien weinig slachtoffers veroorzaken, zijn vulkaanuitbarstingen, windhozen (of tornado’s), bosbranden en aardverschuivingen. Deze grijpen vooral plaats op een klein gebied waardoor het aantal slachtoffers nooit erg groot kan zijn. In sommige gevallen, zoals bij vulkanen, zien wetenschappers de uitbarsting al aankomen; vluchten is vaak nog een mogelijkheid bij bosbranden.


Het aantal doden en getroffen per jaar en per ramp.
International Disaster Database

Het getroffen aantal mensen per jaar laat een heel ander beeld zien: het aantal mensen dat te lijden heeft gehad van met name droogte, vloeden en stormen is vele malen groter dan bij de rest van de rampen. Dat komt door de geografisch grote omvang van deze rampen. Procentueel gezien zijn aardverschuivingen en aardbevingen de gevaarlijkste rampen, want van elke 2000 getroffen mensen sterft er één. Dat is meer dan bij andere rampen.


Het percentage slachtoffers per wereldregio.
International Disaster Database

Meer doden in arme landen?
Gerekend over de periode van 2000-2009 komt 85% van de slachtoffers uit Azië. Is dat toeval? Het klopt dat Azië het grootste deel van de wereldbevolking huist met zo’n 60%, maar dan nog is die 85% tamelijk veel. Wellicht speelt de geografie van rampen mee: aardbevingen (inclusief tsunami’s) en cyclonen treffen dichtbevolkte delen van Azië namelijk regelmatig (denk aan de aardbeving en tsunami van 26 december 2004 en ook die van 11 maart 2011 in Japan). Aardplaatgrenzen, met name gevaarlijke convergente grenzen, komen veel voor in de oceanen rond Azië. Bovendien zullen niet alle inwoners zich afdoende kunnen beschermen tegen deze rampen gezien de economische status van een groot deel van de Aziatische bevolking. Bijvoorbeeld, aardbevingsbestendige gebouwen zullen niet overal aanwezig zijn.

Dit wordt onderschreven door meerdere onderzoeken. In het derde IPCC-rapport uit 2001 staat te lezen dat 65% van de doden door natuurlijke rampen tussen 1985-1999 viel in landen met mensen met een laag inkomen (minder dan 760 dollar per inwoner). Een onderzoek gepubliceerd in 2005 over natuurrampen tussen de periode 1980-2002 toonde ook aan dat rampen veel meer doden eisen in relatief arme landen. Dat komt volgens dit onderzoek echter niet omdat verhoudingsgewijs meer rampen plaatsvinden in arme landen. De mensen in arme landen kunnen zich waarschijnlijk minder wapenen tegen natuurrampen.

In tegenstelling tot de relatieve rijkdom van landen, blijkt geografie wel een rol te spelen. In Afrika komen minder rampen voor waardoor minder doden door natuurrampen vielen. Nog een belangrijk feit: in ondemocratische landen en landen met een groot verschil tussen arm en rijk komen verhoudingsgewijs meer doden voor door natuurrampen. De arme mensen lijden het meest.


Een animatie van de dodelijke tsunami in de Indische Oceaan op 26 december 2012: veel mensen uit Azië vonden de dood.
NOAA

Man-vrouw verschillen
Onderzoek uit 2007 liet zien dat relatief veel vrouwen overlijden door natuurrampen en de gevolgen daarvan. Dat kan niet verklaard worden door de biologische en fysiologische verschillen tussen mannen en vrouwen. De wetenschappers stellen dat vooral de alledaagse socio-economische status van de vrouw de oorzaak is. Ook blijkt dat hoe hoger de status van de vrouw, des te minder het verschil is in kwetsbaarheid ten opzichte van de man. Wat de onderliggende redenen hiervan zijn, is nog niet goed bekend.

Tenslotte
De conclusie is dat wellicht aardbevingen (inclusief eventuele tsunami’s) de dodelijkste natuurrampen zijn. Ze komen zo goed als bij elke methode naar voren als zeer dodelijk. Hittegolven, cyclonen en vloeden volgen op enige afstand. Moeder natuur slaat vooral dodelijk toe in Azië waar vooral de arme mensen het slachtoffer zijn.

Bronnen:
International Disaster Database, 2010 disasters in numbers.
Intergovernmental Panel on Climate Change, Climate Change 2001: Impacts, Adaptation and Vulnerability, James McCarthy, Osvaldo Caniziani, Neil Leary, David Dokken, and Kasey White (eds.), Chapter 8, 451-486 (2001).
Kahn, M.E., The death toll from natural disasters: the role of income, geography, and institutions The Review of Economics and Statistics 87 (2005) 271-284. PDF
Neumayer & Plümper, The gendered nature of natural disasters: the impact of catastrophic events on the gender gap in life expectancy, 1981–2002, Annals of the Association of American Geographers, 97 (2007) 551-566. PDF

(Kennislink)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121495738
Noodweer teistert achtste etappe Dakar Rally

Guerlain Chicherit wilde zaterdag de achtste etappe van de Dakar Rally al op zijn erelijst bijschrijven toen hij te horen kreeg dat zijn inspanningen goeddeels voor niets waren.

De Fransman ging in zijn SMG-buggy het best met de beroerde omstandigheden om maar kocht daar weinig voor. De karavaan werd in het noorden van Argentinië geplaagd door stortregens.
Dat dwong de organisatie eerst tot inkorting van het parcours. De truckers werden al meteen omgeleid en konden rechtstreeks naar het bivak om uitgebreid - zondag is een rustdag - te gaan sleutelen.
De autocoureurs kregen in de slotfase van de special de rode vlag, andermaal wegens hevig noodweer. Het water in een rivier steeg zo sterk dat de meesten er niet meer overheen konden. De klassementsproef werd na 86 kilometer geneutraliseerd.

Motoren

Bij de motoren werd er wel 'gewoon' gefinisht. Joan Barreda onderscheidde zich in de spectaculaire Argentijnse woestenij tussen Salta en San Miguel de Tucuman.
De Spaanse motorcoureur, die voor de eindzege niet meer meetelt, reed op zijn Husqvarna meer dan zeven minuten weg bij zijn naaste concurrenten. Dat waren ditmaal de Amerikaan Johnny Campbell (Honda) en de Slowaak Ivan Jakes (KTM).
David Casteu (Yamaha) gaf een klein kwartier toe en finishte als zesde. Niettemin nam de Fransman de eerste plaats in het algemeen klassement over van landgenoot Oliver Pain, die evenals de Chileen Francisco Lopez veel tijd verspeelde.
Robert van Pelt was de beste Nederlander. Hij arriveerde als achtste op de plaats van bestemming, op 15.08 van Barreda. Ook Alexander van Ginkel (twaalfde) behoorde zaterdag tot de beteren.
Frans Verhoeven reed alleen in het eerste uur van de klassementsproeven vooraan mee, in de slotfase viel hij ver terug. De Yamaha-coureur blijft van de Oranje-afvaardiging wel het hoogst geklasseerd (achttiende).

bron nu.nl
pi_121495783
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 december 2012 14:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
21-12-2012

De dodelijkste natuurrampen

[ afbeelding ]
Een animatie van de dodelijke tsunami in de Indische Oceaan op 26 december 2012: veel mensen uit Azië vonden de dood.

2012 klopt niet, moet 2004 zijn 8-)
pi_121496921
quote:
2s.gif Op zondag 13 januari 2013 10:18 schreef aloa het volgende:

[..]

2012 klopt niet, moet 2004 zijn 8-)
Het lijkt (nog altijd) alsof het gisteren gebeurt is...
dan kan je wel ens een foutje maken
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  Moderator woensdag 20 februari 2013 @ 14:15:59 #139
8781 crew  Frutsel
pi_123116525
quote:
Vijf doden door aardverschuiving

Noodweer in Zuidwest China heeft minstens vijf levens gekost. Een aardverschuiving veegde een aantal huizen in Guizhou onder het puin. Reddingswerkers troffen niemand meer levend aan onder de massa rotsen en stenen. Door de aardverschuiving is ook een rivier geblokkeerd waardoor overstromingen in de regio dreigen.
pi_123512741
Eerst de orkaan, dan de babyboom

Het worden drukke tijden voor winkels in babyspullen in en om New York. De stad rekent komende zomer op een ware geboortegolf. De oorzaak lijkt te liggen in de orkaan Sandy, die de metropool eind oktober teisterde. Dat melden Amerikaanse media.

Steeds meer verloskundigen en gynaecologen in New York maken melding van een opmerkelijke stijging van het aantal zwangerschappen. Zo ziet een praktijk in Manhattan een groei van 10 procent, in Westchester ten noorden van de stad worden zelfs 30 procent meer baby's verwacht.

Als gevolg van Sandy zaten grote delen van New York dagenlang zonder elektriciteit, waardoor de verwarming het vaak ook niet meer deed. Het lijkt erop dat veel mensen steun en warmte bij elkaar hebben gezocht.

TROUW
pi_123568287
Doden door sneeuw en kou in Japan

Door hevige sneeuwval en kou zijn in het noorden van Japan minstens acht mensen om het leven gekomen.
Dat melden lokale media zondag.

Onder de slachtoffers zijn een moeder met drie kinderen die in Nakashibetsu, op het noordelijke hoofdeiland Hokkaido, stikten toen de auto waar zij in zaten door een sneeuwmassa werd bedolven.

Een 23-jarige man vroor dood in een open veld nadat hij zich eerder uit zijn ingesneeuwde auto had weten te bevrijden. Een 53-jarige vader die zijn lichaam gebruikte om zijn dochter van 9 te beschermen tegen een sneeuwstorm liet ook het leven.

Verder vroren twee mannen van 54 en een 76-jarige dood.

nu.nl
pi_123568723
Britse ballon landt na twee maanden 17.000 km verder

De 6-jarige Joshua Blackaby uit het Britse Alvaston won de ballonnenactie op zijn school met vlag en wimpel. Zijn ballon werd na twee maanden gevonden door Millie in de buurt van Sydney, liefst 17.000 kilometer verderop. De volwassen vrouw liet via luchtpost weten aan kleine Joshua dat ze zijn boodschap ontvangen had, aldus de Daily Mail.

Half december vorig jaar losten de leerlingen van de lagere school in het Engelse Alvaston (Derby) 300 ballonnen met een boodschap. Enkele leerlingen pochten de daaropvolgende weken met brieven uit Denemarken en Nederland. Hun balonnen hadden de oversteek van de Noordzee overleefd. Die van Joshua voltooide een veel langere reis.

Fier

Toen de leerlingen vorige week terugkeerden van de krokusvakantie kreeg Joshua het goede nieuws van Millie, die in haar tuin in East Kurrajon (zo'n 50 km ten noordwesten van Sydney) de ballon met het briefje had gevonden. Heel trots mocht Joshua de brief openen voor de hele klas.

Wereldkaart

Met het balonnenproject wilde de school de leerlingen wat aardrijkskunde en weerkunde bijbrengen. De directie zal nu een weerexpert laten uitleggen hoe de ballon van Joshua zo ver kon vliegen. Wellicht werd de ballon meegevoerd in een jet stream. Joshua moest even zoeken op de wereldkaart, maar Down Under vond hij toch de oorsprong van de brief van Millie, een volwassen vrouw die zeker een antwoord van het Brits jongetje mag verwachten.

AD
pi_123568965
quote:
2s.gif Op zondag 3 maart 2013 13:05 schreef aloa het volgende:
Britse ballon landt na twee maanden 17.000 km verder

De 6-jarige Joshua Blackaby uit het Britse Alvaston won de ballonnenactie op zijn school met vlag en wimpel. Zijn ballon werd na twee maanden gevonden door Millie in de buurt van Sydney, liefst 17.000 kilometer verderop. De volwassen vrouw liet via luchtpost weten aan kleine Joshua dat ze zijn boodschap ontvangen had, aldus de Daily Mail.

Half december vorig jaar losten de leerlingen van de lagere school in het Engelse Alvaston (Derby) 300 ballonnen met een boodschap. Enkele leerlingen pochten de daaropvolgende weken met brieven uit Denemarken en Nederland. Hun balonnen hadden de oversteek van de Noordzee overleefd. Die van Joshua voltooide een veel langere reis.

Fier

Toen de leerlingen vorige week terugkeerden van de krokusvakantie kreeg Joshua het goede nieuws van Millie, die in haar tuin in East Kurrajon (zo'n 50 km ten noordwesten van Sydney) de ballon met het briefje had gevonden. Heel trots mocht Joshua de brief openen voor de hele klas.

Wereldkaart

Met het balonnenproject wilde de school de leerlingen wat aardrijkskunde en weerkunde bijbrengen. De directie zal nu een weerexpert laten uitleggen hoe de ballon van Joshua zo ver kon vliegen. Wellicht werd de ballon meegevoerd in een jet stream. Joshua moest even zoeken op de wereldkaart, maar Down Under vond hij toch de oorsprong van de brief van Millie, een volwassen vrouw die zeker een antwoord van het Brits jongetje mag verwachten.

AD
Eerste gedachte was ook de straalstroom... Maar hoe ver zuidelijk kan de (onze) straalstroom eigenlijk komen...

Mja... of een bekende heeft het meegenomen naar Australië
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123574645
quote:
0s.gif Op zondag 3 maart 2013 13:12 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Eerste gedachte was ook de straalstroom... Maar hoe ver zuidelijk kan de (onze) straalstroom eigenlijk komen...

Mja... of een bekende heeft het meegenomen naar Australië
Dat dacht ik ook al. De straalstroom hier kan nooit bij Australie komen. Bovendien zijn er nog meer stromingen, die bij de evenaar gaat dan van oost naar west en op het zuidelijk halfrond weer andersom. Dus in theorie zal het wel kunnen...
pi_123574847
quote:
1s.gif Op zondag 3 maart 2013 15:25 schreef aloa het volgende:

[..]

Dat dacht ik ook al. De straalstroom hier kan nooit bij Australie komen. Bovendien zijn er nog meer stromingen, die bij de evenaar gaat dan van oost naar west en op het zuidelijk halfrond weer andersom. Dus in theorie zal het wel kunnen...
Denk eerder dat het een reiskoffer geval is.
Een kleine ballon met een beetje helium erin
die allerhande weersomstandigheden weet te
omzeilen.... :N :N
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_123574946
Genoeg ballonnen opgelaten in mijn kinderjaren, Borkum (Duitsland) was mijn record.
Life is Music
pi_123918609
Waterval in oude mijn gemaakt voor energie-opwekking

Mijn

Wat te doen met een oude, verlaten ijzermijn? In Canada maakt een energiebedrijf er een waterkrachtcentrale met energie-opslag van.

Van 1820 tot 1978 was het booming business in de Canadese mijngemeenschap Marmora, een klein dorpje tussen Ottawa en Toronto. Na de sluiting van de enorme ijzermijn nam de natuur de regie over, maar daar komt na ruim dertig jaar dankzij Northland Power weer verandering in.

De 213 meter diepe mijn van 30,4 hectare groot is na al die jaren volgelopen met water en kan daardoor in de toekomst gebruikt worden om 400 megawatt aan energie te genereren. Omdat alle infrastructuur al aanwezig is kan het Marmora Pumped Storage-project makkelijk gerealiseerd worden, denkt het energiebedrijf uit Ontario. Het project wordt als een goede manier gezien om te profiteren van het verschil van de elektriciteitsprijs tussen piek- en daluren.

Piek en daluren

’s Nachts, wanneer de elektriciteitsprijzen het laagst zijn, wordt er elektriciteit ingekocht voor de waterpompen. De elektriciteit wordt gebruikt om het water naar het 245 meter hoger gelegen reservoir te pompen. Tijdens de piekuren – wanneer de vraag en prijs hoog is – wordt het water uit het reservoir gelaten.

Het water valt door de hydro-elektrische turbines terug in de mijn, waardoor er elektriciteit wordt gegenereerd. Volgens schattingen kan er op deze manier vijf uur lang 400 megawatt aan duurzame elektriciteit worden geproduceerd. Daarnaast zal het er spectaculair uitzien, omdat er een waterval ontstaat die vijf keer zo hoog is als de Niagara Falls.

De mijn is overigens pas écht duurzaam te noemen als de stroom waarmee het water omhoog wordt gepompt op duurzame manier wordt opgewekt. Dat is goed te bewerkstelligen. Zo gaat windenergie die ‘s nachts wordt opgewekt soms verloren doordat er weinig vraag is. Die energie kan ten gunste komen van dit soort mijnen.

bron
pi_124823967
Doden door regen Buenos Aires

Door hevige regenval zijn in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires tenminste vijf doden gevallen. In één dag viel er net zo veel regen als normaal in een hele maand.

Drie mannen en een vrouw verdronken, een andere man werd geëlektrocuteerd toen hij aan het werk was op metrostation Los Incas.

Veel huizen en auto's zijn beschadigd. De stroom viel uit en vluchten zijn vertraagd. Niet alleen de regen, ook hevige wind zorgt voor problemen in de regio.

Volgens het Argentijnse weerinstituut SMN is er in sommige wijken 150 millimeter water gevallen in slechts twee uur tijd.

Telegraaf
pi_125804214
Greenpeace lanceert 'Noordpoolkliklijn'



Greenpeace heeft een internationale website gelanceerd voor klokkenluiders die werken bij oliemaatschappijen, zoals het Brits-Nederlandse Shell. De milieuorganisatie wil op die manier informatie krijgen over boorprogramma's in het ecologisch kwetsbare Noordpoolgebied. Greenpeace maakte dit woensdag bekend.

De milieuorganisatie gaat de informatie gebruiken om de risico's in kaart te brengen die oliemaatschappijen nemen in het Noordpoolgebied. Greenpeace hoopt via de website Arctic Truth gegevens over operationele veiligheid, misstappen en mogelijke overtredingen binnen te krijgen.
Greenpeace gaat bij kantoren van oliemaatschappijen flyeren om de website onder de aandacht te brengen.

Shell wil niet direct reageren op het initiatief van Greenpeace. 'Maar wij hebben zelf intern ook een elektronisch meldpunt waar werknemers hun zorgen kunnen uiten, ook omdat veiligheid bij Shell een prioriteit is. Ja, dat kan ook anoniem', aldus een woordvoerder van het olieconcern.

AD
pi_148282357
De meteorenzwerm Boötiden bereikt op vrijdag 3 januari 2014 rond 23:45 uur zijn maximum. De radiant van de zwerm staat rond 09:30 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 83° boven de horizon. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 130 meteoren per uur te verwachten. De meteoren hebben lange sporen en zijn zwak en blauwachtig. Rond 08:00 uur gaat het schemeren en om 08:47 uur komt de Zon op. De Maan stoort niet. Het beste moment om Boötiden waar te nemen is rond 01:45 uur (zie het kaartje). Dat is circa 22 uur voor het maximum van deze meteoren, wat ongunstig is voor een meteorenzwerm met een dermate korte piek. Daardoor zijn ten minste 40% minder meteoren te zien dan in het ideale geval. De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 23° boven de noordoostelijke horizon, dus niet zeer gunstig. Doordat de omstandigheden niet ideaal zijn, zijn er bij ons dan ieder uur naar schatting “slechts” ongeveer 45 meteoren van deze zwerm zichtbaar. Dit is nog steeds de moeite van het waarnemen waard. In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, circa 52 meteoren per uur zichtbaar. De Boötidenzwerm is dermate scherp gepiekt dat het zaak is zo dicht mogelijk bij het maximum waar te nemen.

http://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Bootiden_2014.html
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')