Ik heb intussen een bouwkundige langs laten komen om eens te laten kijken naar het dak en te vragen naar de beste optie voor isolatiemateriaal.
Het blijkt dat het hier gaat om "bolletjes" piepschuim. Volgens de bouwkundige is het dak absoluut niet dampdicht en is de isolatiewaarde nihil (dunne laag bolletjespiepschuim met spaanplaat)

.
Dit is goed en slecht nieuws.
+Goed: ik kan na-isoleren aan de binnenkant zonder problemen.
-Slecht: er zat al die tijd geen noemenswaardig isolatiemateriaal, terwijl dit wel door de architekt werd aangegeven in 1980.
Nu twijfel ik nog omtrent het te gebruiken materiaal. Volgens een rapport (Stichting verstandig isoleren) is minerale wol (glas-/steenwol) gewoon slecht gezien een aantal eigenschappen waar ik verders niet teveel op in wil gaan (schimmelvorming, uitzakking, mensonvriendelijke stoffen e.d.).
*Het zelfde rapport geeft aan de EPS eigenlijk bestwel goed en goedkoop is, maar dat je wel dikkere lagen moet aanbrenegen in verhouding. Mijn kepers zijn erg diep, dus ruimte zat hier.
*Iets anders is het systeem van TONZON. Ziet eruit als makkelijk aan te brengen, reletaief goedkoop en werkt eigenlijk met refelecterende folielagen waarbij het lucht uiteindelijk de isolatie geeft (3-6 lagen aanbrengen). Ik kan daarbij de eerste laag gewoon op het spaanplaat lijmen, en de volgende lagen met blokken erbovenop.
Daarnaast zijn er tal van goeiie/zeer goeiie alternatieven zoals cellulosevezels, maar ik kan me niet veel kosten veroorloven.
Heeft iemand ervaring met TONZON? Of gewoon gaan voor EPS (ook goedkoop en kan makkelijk 15 cm aan lagen kwijt; ook te koop op marktplaats bv.)?
Groetend, ben benieuwd naar jullie mening!