las net dit, pijnlijk
quote:
De wijzen in de Nederlandse competitie wonen 163 kilometer ten oosten van de Arena.
Rollend gingen ze de laatste weken weer over straat in Amsterdam. De trainer vond zijn ploeg niet goed genoeg, de directie vond de kas niet vol genoeg, de mega-aankoop van vorig seizoen vindt alleen zichzelf belangrijk genoeg, de nieuwe aanwinst had eerst aan zijn eigen sportwinkel genoeg en een elftal middelmatige Grieken had in de Arena aan één kans genoeg.
FC Twente vergrootte zaterdag de zorgen van Ajax door ook nog eens de Johan Cruijff Schaal mee te nemen (0-1). De kampioen domineerde in de Arena, waar Ajax Eyong Enoh en Rasmus Lindgren verloor met blessures en Luis Suárez met de rode kaart van het veld werd gestuurd. Hoewel het openingsduel van het seizoen weinig waarde had, benadrukte FC Twente opnieuw dat de wijzen in de Nederlandse competitie 163 kilometer ten oosten van de Arena wonen.
Alles waar ze in Amsterdam zo’n moeite mee hebben, wordt in Enschede zonder problemen opgelost. Stoch weg? Dan halen we Emir Bajrami. Nkufo naar Canada? Dan nemen we Marc Janko. Ronnie Stam wil in Wigan wonen? Dan halen we drie minuten later Roberto Rosales. Kenneth Perez weg? Daar drinken we een goed glas champagne op. Hebben we meer inkomsten nodig? Dan bouwen we een extra ring op het stadion.
Langzaam is FC Twente een voorbeeldclub voor Ajax aan het worden. Waar ze in Amsterdam weliswaar met een omzet werken die bijna twee keer zo groot is als die in de Grolsch Veste, kampen ze met een structureel tekort van tien miljoen euro. De begroting van FC Twente daarentegen stijgt weer, met 3,2 miljoen euro naar 35,9 miljoen, en dat is nog exclusief de geschatte opbrengst van 11 miljoen euro uit de Champions League. Voorzitter Joop Munsterman: ‘Het zou wel heel dom zijn om die mee te rekenen. We beschouwen dit als incidentele baten.’
Machtsblok
In een bedrijfstakonderzoek van de KNVB kwam naar voren dat het succes op het voetbalveld voor een groot deel wordt bepaald door de kwaliteit aan de bestuurstafel. Dáár zit nog steeds het grootste verschil tussen de twee. In Enschede zijn de lijnen om te beslissen kort en is de voorzitter een man met een plan. In Amsterdam is er al jaren een bedrijfscultuur waar veel stromingen direct en indirect invloed op uitoefenen. De trainer, de directie, de RvC, de ledenraad en Johan Cruijff met zijn handlangers vormen allen een apart machtsblok.
Soms werken ze samen, maar vaker niet. Heeft Jol een akkoord bereikt met de directie over nieuwe aankopen, dan moet dat verzoek eerst nog eens naar de RvC voor goedkeuring. En als Cruijff het ergens níét mee eens is, zal het niet zo snel gebeuren, hoewel zijn invloed onder het nieuwe bewind iets aan het afkalven is.
Het gebrek aan deugdelijk management is de grootste oorzaak voor het verschil op het veld. Dat verschil was ook weer zichtbaar tijdens de Johan Cruijff Schaal. FC Twente kwam al vroeg op voorsprong, nadat Luuk de Jong een verkeerde pass van Maarten Stekelenburg oppikte en bekwaam afrondde. Toen Suárez vlak voor rust ook nog eens met een direct rode kaart van het veld werd gestuurd na een onbesuisde tackle op Cheick Tioté speelden de Amsterdammers als peuters tegen hun grote broer.
De ploeg van de nieuwe trainer Michel Preud’homme oogde fris en volwassen. ‘Ik heb best nog wel wat aan te merken op ons spel, maar het is belangrijk om weer een trofee in de kast te zetten. Dat is belangrijk voor de club’, vond de Belg. De toon waar Ajax de avond mee afsloot was anders. Jol: ‘Ik had beter het beloftenelftal kunnen sturen.’