Ik ben dus dol op toetjes, een echte smulpaap en maak ze graag zelf. Als die puddings uit een pakje, pakken yoghurt en dat soort dingen vink persoonlijk minder. Maar wat maak ik dan? Nou dit bijvoorbeeld:
Wat ik heerlijk vind is wat ik zelf 'Deens toetje' noem. De reden is dat me mams het vroeger kocht in een import winkel en daar kwam het uit Denemakren in 1 of ander pakje. En het was zooooo lekker
Nu hebben we samen dat toetje weten te imiteren met overal verkrijgbare ingredieneten (we werden wel 'gedwongen' toen die winkel ophield te bestaan nl).
Heel simpel: Neem 1/4 liter slagroom, een blikje jonkers fris vlaaivulling (kersen is het lekkerste) en een beetje suiker.
Slagroom kloppen, maar beslist niet erg hard, met wat suiker erbij, al naar gelag hoe zoet je het wilt. Als dat gedaan is de vlaaivulling er door roeren (niet mixen, dan verniel je de kersen) en klaar is klare. Super lekker maar wel super machtig.
Ook 1 van m'n favorieten: Vla met appel en kaneel uit de oven. Appel in hele dunne stukjes snijden (ze moeten namelijk dun genoeg zijn om goed zacht te worden in de oven) in een ovenschaal doen. Suiker erbij, Kaneel erbij, Vanille vla er over en roeren. En dit zo de oven in doen. Moet wel vrij lang in de oven staan maar is heerlijk!
Als laatste favo toetje: Omelet Siberienne
Neem een grote oma cake/hotel cake. Snijdt deze in 3 horizontale plakken en besprenkel elke plak met een lekkere likeur. Kirsch, Rum, Bessenjenever, Malibu, Grand Marnier, al naar gelang je smaak en de smaak combinatie welke je krijgen wilt. Klop een flinke portie eiwit op en zorg dat die goed stijf is. Vervolgens moet de cake weer in elkaar gebouwd worden, maar daar gaan dan 'plakken' vanilleijs tussen. Dus cake bodem, plak ijs, middenstuk cake, plak ijs, bovenkant cake. Vervolgens de cake helemaal 'inmetselen' met het opgeklopte eiwit, zodat de cake zelf niet meer zichtbaar is. Dit is belangrijk omdat anders het ijs smelt, want als je zo ver bent gaat het geheel nu in de oven. Het toetje is klaar als het opgeklopte eiwit een lekker korstje krijgt. Eventueel, al naar gelang de gebruikte likeuren, is het erg lekker om als het toetje uit de oven komt, een beetje gestampte muisjes erop te strooien.
K drie toetjes van mijn hand, nu ben ik benieuwd of jullie voor mij nog lekkere dingen te smikkelen hebben, dus kom maar op met al dat lekkers!
Voor de mensen die niet zoveel werk willen maken van hun toetje:
1 pakje saromapudding klaarmaken zoals beschreven op het pak (smaak naar keuze natuurlijk).
1 pakje klopklop (instantslagroom) opkloppen
alles door elkaar roeren
uurtje opstijven in de koelkast
en smullen maar.....!
Dit noemen we "oma" pudding, omdat het het enige toetje is wat mijn oma schijnt te kunnen maken
Voor de rest zijn we niet van die toetjesmensen, we zitten meestal al zo vol van het avondeten dat er dan nog weinig bij kan....
Zet 'n negerzoen in de magnetron, niet te lang anders zit je hele magnetron onder de smurrie
+/- 40 sec., zodat de boven kant gebarsten is,
doe er advokaat over en slagroom
Klaar!!!
Mierzoet, maar lekkurrrrrrrr
Hoe laat ben je morgen wakker??? Of is ie al op?
Ehmmm wat kan ik vertellen over toetjes. Weinig eigenlijk want dat eet ik weinig. Meeste toetjes zijn toch met slagroom of fruitjes en dat zijn dingen die ik maar in beperkte mate kan eten.
Wat ik wel vreselijk lekker vind als toetje is ijs Ook in beperkte mate dan maar dan het liefst Citroenijs, Ben & Jerry's of Haagen Daaz ijs
Heerlijk.
Een beetje een afkeer heb ik gekregen van die kant en klaar toetjes,die kregen we vroeger thuis altijd. Je kent ze wel van die trildingen met zo'n vaag saussie bovenop ( he Karin
)
Bij mijn schoonouders eten ze altijd toetjes en dus wij als we daar gaan eten moeten dat dan ook. Hun grote favoriet is puddingspul met bessesap.
Ik ben gewoon niet zo'n toetjes mens denk ik zo.
quote:
Op 21 juli 2000 20:01 schreef Lois het volgende:
Een beetje een afkeer heb ik gekregen van die kant en klaar toetjes,die kregen we vroeger thuis altijd. Je kent ze wel van die trildingen met zo'n vaag saussie bovenop (he Karin
)
Vroeger hadden wij thuis altijd yogurt zonder vruchtjes. Met een beetje siroop er doorheen smaakte dat al fantastisch. Die Trilzooi met bessensaus, die kan je blijven aanslepen bij me maar die eet ik ook wel gewoon zo en niet echt na het eten.
Toen ik klein was en bij mijn oud-tante ging logeren die nu helaas al een jaar of 12 overleden is kreeg ik altijd zelf gemaakte griesmeelpap die was echt om van te smullen.
quote:
Op 19 juli 2000 22:13 schreef DIGGER het volgende:
Jaaaaaaa Nu we het over eten hebben mag het lekkerste natuurlijk niet ontbreken...toetjes!!!(...) VEEL (...)
Wanneer gaan we je op de TV zien met je maakseltjes?
Wij hebben hier alleen kant-en-klaar toetjes. Af en toe willen we nog wel uit de slof schieten door een banaantje op te warmen in de oven, gepaard met kaneel en suiker, naderhand ijs erbij te doen en natuurlijk kan de (echte, want die bussen in de supermarkt kan ik niet uitstaan...UGH!) slagroom niet ontbreken...
C'est tout...Fruit kan ik erg waarderen (aardbeien, meloen, perzik, bosbessen) maar dat eet ik nie zo gek veel...
maar wat ik eigenlijk eet is gewoon yoghurt met cruesli en rozijnen maar ja dat andere is ook lekker
maar yoghurt&cruesli is Lekkerder!
Men neme, per persoon (tot een persoon of 30 werkt gewoon vermenigvuldigen, daarna wordt het wat lastig):
30 g donkere chocolade, in stukjes gehakt
10 g boter
10 g (poeder-) suiker
1 ei
Splits eiwit en -geel.
Klop eiwit stijf, en voeg er op het laatst de suiker aantoe
Laat de chocola samen met boter zachtjes smelten
Voeg eigeel eraantoe, losgeklopt, goed roeren
'Vouw' het chocolademengsel in het eiwit
Verdelen in coupes, uurtje op laten stijven en klaar....
Het wordt trouwens niet helemaal stijf, het blijft tja...... modderig dus.
Ook nog een lekkere: Zelf een profiterol taart maken (door mij vaak profetendrol of Negerinnentiet genoemd):
Soesjes maken en die vullen met banketbakkersroom.
Veel slagroom kloppen
Dan een soort kegel bouwen van die soesjes waarbij de slagroom gebruikt wordt om alles netjes in en vast te metselen. moet geen lucht in zitten, gewoon de ruimte tussen de soesjes opvullen met slagroom dus. Dat mooi glag strijken tot een mooie kegelvorm en dan het geheel bedekken met chocoladeglazuur/saus welke hard wordt. Zo krijg je dus een super lekkere dikke bruine kegel (en denk svp niet aan de calorie'tjes die zoiets bevat).
Kom op met al die lekkere receppies, kan ik ook eens iemand verassen hier
Appel schillen en in stukjes snijden, kwark, slagroom en appelstukjes mengen, beetje citroensap erdoor en dan naar smaak kaneel en suiker. Ik heb het graag fris-zoet, maar het kan ook zurig en ook heel zoet, naa eigen smaak!
Toetje van Wendy:
1 kleine appel per persoon
meel
boter
suiker, rozijnen, kaneel, havermout
Appel schillen en in stukje snijden en mengen met kaneel en suiker en in beboterdee ovenschaal doen,
In pannetje boter smelten en meel, haver, rozijnen en beetje suiker toevoegen tot het een plakkende brei is geworden
Brei over de appelen doen, moeten allemaal bedekt zijn
Kwartier in voorverwarmde oven tot appelen gaar zijn en het korstje lekker gebakken. Erg lekker om warm met wat slagroom te eten!
Bananentoetje:
1 banaan per persoon
halve chocoladereep per persoon
geraspte kokos
alufolie
Haal de banaan uit de schil, maak er over de lengte een snede in,
Breek de chocolade in stukjes, stop de stukjes in de snede
Gooi er kokos overheen
Stop het geheel in alufolie en zet het enige tijd in de oven. Mjammie! Het wordt een beetje een smeerboel, maar wel lekker. Dit kan overigens ook goed op de barbecue!
Vloeibare stikstof ijs
Erg leuk om te maken en ook spectaculair, maar je moet wel aan vloeibare stikstof kunnen komen, het kunnen vervoeren en weten hoe je er mee om moet gaan (niet moeilijk, maar helemaal ongevaarlijk is het ook niet).
Wat je nodig hebt is een mengsel waar je ijs van kan maken, bijvoorbeeld melk, slagroom, basterdsuiker en vanille, of stukjes fruit of geraspte chocolade. Bij dat mengsel giet je dan vloeibare stikstof en je roert het mengsel. Het mengsel bevriest en geeft heerlijk luchtig ijs. Het ziet er ook nog eens heel gaaf uit (grote "rook" wolken) dus succes verzekerd.
Karin kan jij dat niet even meenemen van je werk??? Stiekum ??? Ontslaan kunnen ze je toch niet meer
Giet een kommetje vol met Luchtig toetje Banaan. Wacht een paar minuten, terwijl je het kommetje goed in de gaten houd. En kom tot de ontdekking dat er niks gebeurt. Eet ze!
daardoor wordtie al gauw best ranzig...
vul de rest van je bord met slagroom en hagelslag en je hebt 'n heerlijk toetje
quote:
Op 08 augustus 2000 20:50 schreef Vork het volgende:
die verpakte puddinkjes van mona zijn best goed te eten alleen onmogelijk om heel uit de verpakking op me bord ofzo te kwakken...
Zo'n drilpuddingachtigding bedoel je? Ok, het recept: koop een puddinkje, zet een bord klaar, pel het dekseldingetje ervan af (vrij essentieel, heb ik al een keer gemerkt), keer het puddinkje om op je bord, steek een gaatje in de bovenkant met een scherp mes en wacht tot 'ie los laat. Doet 'ie dat nou niet, blaas dan even in het gaatje. Volgens mij moet het zo altijd lukken.
Voor de iets meer gevorderde kok: Chocolade Parfait
80 gr. pure chocolade
1 eierdooier
1 ei
40 gr. suiker
1/8 l. slagroom
Doe eierdooier, ei en 25 gr. suiker in een kom. Roer het geheel goed en klop gedurende 2 min. Au bain Marie tot het mengsel begint te binden (niet laten koken, tenzij je roerei wilde). Neem de kom uit het waterbad en blijf doorgaan met kloppen tot de massa is afgekoeld. Smelt de chocolade in de magnetron. Klop de slagroom met de rest van de suiker stijf. Spatel eerst de slagroom en daarna het eiermengsel door de chocolade. Doe het geheel over in een vorm of een flinke beker of hoog glas en sluit deze af met alu-folie. Plaats de parfait in de diepvries en laat in ca. 4 uur bevriezen.
Houd de vorm in kokend water en laat de parfait eruit glijden. Snijd in vingerdikke plakken, leg dakpansgewijs op bordjes, evt. met wat geslagen slagroom en fruit (aardbeien b.v.: )
Eventueel, en veel makkelijker, kun je de massa ook in 1-persoonsvormpjes doen en daarin invriezen en serveren.
Koop een setje Griekse yoghurt (naturel, zo'n tweebaksgevalletje).
Openen, wat gemalen walnoten erover, een flinke theelepel honing erover, effe roeren
Klaar
HEEEEEEEEEERLIJK en simpel...
V
Meteen nog ff een toetje inbrengen:
Hele dunnen flesjes bakken, en die dan 'beleggen' met: Slagroomsoesjes, Mini moorkopjes, Toffe/amandelijs. Klein beetje (hete) grand marnier sinaasappel erover en uiteindelijk nog wat slagroom erbij.
Heeeerlijk!
Coconut Delight
400 g zoete gecondenseerde melk (1 blikje)
400 ml kokosmelk (1 blikje)
3 eieren
55 g geraspte kokos
Alles goed door elkaar roeren en in een cake- of puddingvorm gieten. 35-40 minuten op 200 graden C au-bain-marie in de oven. Serveren met jam of vruchten sausje
[edit] Oja, hoeveelheden zijn voor ongeveer 8 personen [/edit]
[Dit bericht is gewijzigd door SuperRembo op 16-12-2000 22:11]
Er lag gisteren nog een doosje met slagroomsoesjes in de koelkast, maar toen ik het net even checkte was het al weg/op
Neem zak soesjes (wel die van de echte bakker, die zijn het lekkerst)
en smelt au-bain-marie een pure reep en twee melkrepen chocola. Roer er tijdens het smelten een bekertje (ongeklopte) slagroom door.
Pannetje met de chocoladesaus op tafel, vorkjes erbij en slagroomsoesjes in de chocola prikken. Erg machtig maar ontzettend lekker!!!!
-
Ik moet tijd zien vrij te maken om ff die ingrediėnten te zien te verkrijgen...
Daarnaast mag Sorbet ijs niet op de toetjeslijst ontbreken.. .(uiteraard citroen)...
en als niet puurzuivel toetje ga ik toch wel voor de perenflap!
Ff een kleine omschrijving hoe men die maakt hieronder:
men haalt allereerst de volgende ingredienten in huis:
-Blik peren (geen verse gebruiken, want dat wordt niets met bakken enzo)
-Bladerdeeg (roomboter)
-Rozijnen
-Lange Vingers
-Citroenrasp
-(Bastert)suiker
-Kaneel
-Boter
en dan natuurlijk de bladerdeeg eerst laten ontdooien
Pak de langevingers en verkruimel deze fijn in een lege kom ofzoiets. Hier voegt men een klein beetje water aan toe (niet teveel) zodat het een beetje een soort van pap wordt. Pak de peren, snij deze in kleine blokjes en meng deze door de lange vingers smurrie heen. Vervolgens een theelepeltje of twee (hangter vanaf hoeveel je gaat maken, maar als we ervanuitgaan dat je 10 flappen maakt ongeveer 2 theelepels nemen) Citroenraps goed er doorheen mengen. Voeg rozijntjes toe en een schep suiker en een beetje kaneel. Meng dit nog een paar keer door en dan vult met de bladerdeeg plakjes met een beetje van dat mengsel, vouw deze plakjes schuin dubbel en plak het goed op mekaar (evt. een beetje water over de randjes smeren om het beter te laten plakken en te voorkopen dat ze openbarsten in de oven en leeglopen)... Beetje boter klicht over de bovenkant van de flappen verspreiden (beste te doem met een kwastje ofzo) en daar strooit men nog een beetje suiker overheen...
Nou dan die dingen in de oven, op een graadje of 200... men wacht, minuutje of 15 a 20 ... En.. nog niet eten want die krengen zijn gloeiend heet! na 10 minuten afkoelen kan men ze dan eindelijk eten! eet smakelijk ofzo!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |