abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 23 juli 2010 @ 13:41:40 #26
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_84396220
quote:
Op vrijdag 23 juli 2010 13:08 schreef Bklusser het volgende:

[..]

Klinkt allemaal goed doordacht MMach, jammer van het ontbreken van een gemeentelijke gasleiding in je straat (niet met buren samen op te pakken om aan te laten leggen?) Want anders zou je ook met een dubbel verwarmingssysteem (combiketels) kunnen werken voor je hoofd en buitengebouwen. Met een enkele gasolie installatie is het mogelijk alleen lastiger en minder ernergie efficient.

Ben ook erg benieuwd naar de geplande indelingen van de gebouwen. Zal meerdere jaren gaan vergen, maar super dat het allemaal mogelijk is. Echt een stulpje waar je nooit uitgeklust raakt. Tipje, overal heel veel extra loze leidingen evt bij jou zelfs kabelgoten leggen. UTP/COAX/Elektra/brandmeldinstallatie enz.

Praktische side note, tandenpoetsen en scheren doe je onder de douche?
We zitten ongeveer 5km van waar de laatste gasleiding stopt, en na contact met de gemeente hebben ze gezegd dat er ook nooit een aanslutiing zal komen. Idem voor de riolering. Doordat we in een beschermde zone zitten -'waardevol agrarisch gebied' zoals dat heet- zijn we dan wel verplicht een waterzuiveringsinstallatie aan te leggen die uitloopt in de grachten of infiltreert in de bodem.
Dat maakt dat ook al het afvalwater (grijs- en zwartwater) in 1 en dezelfde leiding terecht komt. Regenwater is apart af te voeren.

Wat de combi ketel betreft: dat was het eerste idee, maar dan stook je het hele jaar door en niet enkel als je het nodig hebt. Ik denk niet dat dat goedkoper zal uitkomen dan een getimde boiler.
Onze aansluting op het electriciteitsnet is zwaar genoeg en 3 fasig.

Ik leg wel loze waterleidingen (en andere) tussen de grote technische ruimte en de kleine (achter de trap, onder de wc boven) voor mochten we ooit een ecologisch verantwoorde combi ketel hebben.

Het zal een redelijk ingewikkeld watersysteem zijn in zijn totaliteit. Het regenwater van vooraan wordt opgeslagen in een regenwatertank, en dat zal ook nog een circuit leveren voor het hoofdhuis, enkel voor de toiletten dan. Maar die toiletten moeten natuurlijk ook kunnen switchen naar gewoon water bij lange droogtes bv.

Scheren en tandenpoetsen niet onder de douche. Het grondplan van de bovenverdieping is niet compleet. De badkamer zal bevatten: douche, lavabo en wc.
  vrijdag 23 juli 2010 @ 19:54:07 #27
149959 SQ
snelle trees
pi_84410554
oep, vriendin ingelogd.
disclaimer
  vrijdag 23 juli 2010 @ 19:54:54 #28
36431 bleiblei
Toogmakker:copyright:
pi_84410583
En nu onder mijn account:
quote:
Op vrijdag 23 juli 2010 12:22 schreef MMach het volgende:
[..]

Jamaar! Je niet aangevallen voelen bleiblei Ik maak de vergelijking met VInexwijken omdat die in het vorige topic ook gemaakt werd. Ik vond het niet 'eerlijk' dat een woning voor renovatie werd vergeleken met een nieuwbouw Vinexwijk. Als je binnen het jaar nog vindt dat het een bouwval is, dan heb je reden om het dan te zeggen...
En dubbele gevoelens zijn normaal zou ik zo zeggen. Het huis heeft zelfs in die staat ons hart kunnen stelen, dus helemaal rationeel zijn we niet
Ghe, ik voel me niet aangevallen hoor. Zelf heb ik ook een one of a kind oud huis (in een rijtje van 4, dat wel maar elk huis van links naar rechts is 10cm breder, dus het is wel anders .
Maar het ging me even om de twee uitspraken tegen elkaar.
Ik vind je huis zelf nu een pand wat ik qua uitdaging goed zou twijfelen of ik het aan zou durven, maar zeker wel een ontzettend vet project met oneindig veel mogelijkheden . Vooral de grond en de brede verscheidenheid aan bebouwing op het perceel maakt erg veel mogelijk.
pi_84415541
je hebt mooi nog twee vraagtekens in je tekening staan, is het niks om daar een mooie werkplaats van te maken. (waar je al je gereedschap kunt stallen en je een mooi werkbank kunt maken)
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
pi_84454927
De ideale manier zou zijn je warm water te halen uit een wamtepompboiler je kan gewoon niet veel zuiniger werken en dit is combinatie met zonnepanelen kom je bijna gratis aan warm water. Hierbij heb je wel een relatief grote hoeveelheid warm water maar omdat dit type boiler veel beter geïsoleerd is dan een gewone elektrische boiler blijft je water met veel minder energie warm.
Voor de verwarming van de leefruimtes zou ik zelf werken met airco's. Die kunnen zowel warmen als koelen en met een COP van 4,5 (ideaal geval) ben je zelfs goedkoper uit dan met gas of olie. Hierbij heb je een voordeel van snel opwarmen van je ruimtes en enkel die ruimtes die jij wil. Bij een centrale verwarming heb je zowiezo verlies van warmte in ruimtes die eigenlijk niet warm moeten zijn. De buitenunits zijn praktisch onhoorbaar en de binnenunits werken aan 20db in nachtmodus. Dus geluidsoverlast heb je ook niet. Enige nadeel is dat het iets duurder is om elke kamer te voorzien van een afzonderlijke airco. Maar als je enkel de hoofdruimtes doet en de andere voorziet van directe verwarming of accumulatie dan valt het kwa prijs nog goed mee.
  zaterdag 31 juli 2010 @ 18:29:30 #31
44200 Sjeekie_Beekie
Beter te laat, dan over tijd!
pi_84709777
MMach houdt er de vaart in!

Zo leuk om op deze manier de vorderingen te zien van je nieuwe huis. Jij ziet de potentie en de mogelijkheden die dit huis jullie te bieden heeft, anderen kunnen niet door de rotzooi heenkijken en bestempelen het als krot of bouwval.

Mijn ouders hebben drie jaar lang verbouwd, we hebben alles zelf gedaan [behalve het metselen van de buitenmuren, omdat het huis onder beschermd stadsgezicht valt] en ik heb het soms vervloekt. De ratten vielen letterlijk uit het rieten dak naar beneden op onze kamers en mijn broer en ik lagen samen in een bed, omdat het 's winters niet te harden was van de kou.

En nu... nu is het schitterend geworden en hoor je niemand meer over de rotzooi en de puinhopen waar we toen in leefden.

Dus MMach! Zet hem op ^O^!
Weltrusten... Tot morgen zonder zorgen.
Oudste, Jongste en Lara
Mijn mietjesschema in de strijd naar een betere conditie.
pi_84710365
Blijft bijzonder en leuk te lezen hoe smaken verschillen, er da's maar goed ook anders woonden we allemaal hetzelfde en zou k&w amper nog bestaansrecht hebben.
Dat iemand van zo'n samenraapsel van gebouwen een mooi huis gaat maken, veel-jarenplan, dat wel, is bijzonder. Dat MMach er iets van gaat bakken waar de gemiddelde huiseigenaar van gaat kwijlen moge duidelijk zijn.
Heb zelf ook niks met Vinex-wijken dus begrijp zijn reactie wel maar ieder naar zijn kunnen en naar zijn beurs.
Stel we zouden uiterlijk allemaal op elkaar lijken, zou toch saai zijn, niet meer naar die ranke, slanke meiden met afgunst loeren, niet meer bouwvakkers zien kwijlen (mijn man heeft standaard een blinddoek om, er is teveel moois te zien O-) ), nou, vertaal dan eens naar huizen en jullie snappen wat ik bedoel.
(mits na 10 nachten amper slaap en het oude-van-dagen-woordenboek er op na slaan en je oma om uitleg vragen, dat dan weer wel natuurlijk)

Ik vergaap me steeds aan al dat gekluun dus ga door en vergelijk niks met niets en niemendal, je eigen ding doen en genieten.

Bezorg mij veel kijkplezier *O*
Ooit zei iemand over mij: die geeft haar handen en ziel nog weg aan een ander.
Ik heb ze beiden toch maar gehouden
pi_84711945
quote:
Op zondag 25 juli 2010 00:03 schreef Jean601 het volgende:
Hierbij heb je een voordeel van snel opwarmen van je ruimtes en enkel die ruimtes die jij wil.
Ik weet niet, maar volgens mij wordt er al minstens dertig jaar met gescheiden zones gewerkt, ook bij radiatoren en vloerverwarming systemen.

Die COP waardes die je noemt zijn ook echte verkooppraatjes. Een apparaat dat meer dan 100% rendement heeft bestaat gewoon niet. Dat hebben ze bij deze apparaten gewoon omgebouwd naar een heel andere grootheid, en dan komen ze met wat geknutsel uit op hele hoge waardes.

Een quote van wikipedia (dé bron als het gaat om academische uitleg... hehe)
quote:
Voor de productie van 1 GJ ofwel 1000 MJ warmte heeft de hoogrendementsketel 1000/0,90 = 1100 MJ aan aardgas nodig, ofwel 1100/35,2 = 31,5 m3 aardgas. De kosten hiervoor bedragen 31,5 * ¤ 0,60 = ¤ 19,00. Voor de productie van 1 GJ ofwel 1000 MJ warmte heeft de warmtepomp 1000/3 = 333 MJ aan elektra nodig, ofwel 333/3,6 = 92,5 kWh. De kosten hiervoor bedragen 92,5 * ¤ 0,20 = ¤ 18,50.
Bij een gasgestookte Elektriciteitscentrale met een rendement van 40% is uiteindelijk slechts 333 / 0,40 = 833 MJ ofwel 23,7 m3 aardgas nodig, tegenover 31,5 m3 bij de hoogrendementsketel.
Het voordeel van de warmtepomp zit dus niet zozeer in de grote besparing op stookkosten, maar wel in de vermeden uitstoot CO2 en het extra comfort in de vorm van de geboden passieve koeling (koelen van een gebouw met natuurlijke koude uit de bodem).
Dus die besparing valt ook erg mee. Een warmtepomp is echt gekaapt door de verkopers met gladde praatjes. Het is echt niet zo zuinig als men doet geloven.
  zaterdag 31 juli 2010 @ 19:50:02 #34
48288 Mikkie
Mastermind.
pi_84712654
De tering wat een project zeg! Ik zou er zelf niet aan beginnen aangezien ik weinig kluservaring heb en ook niet de motivatie om na lange werkdagen nog aan de slag te gaan, zoveel plezier heb ik er niet in :P.

Wel heel veel succes gewenst, ben benieuwd hoe het gaat worden! Btw, kun je een indicatie geven van wat je in België voor zoiets moet betalen? Aangezien het wel groot is, flink perceel, maar ook nog met het nodige kluswerk...
Zerg schreef:
1/1 is 1. 2/2 is 2. Basisschool breuken.
pi_84731453
Oooh! Genieten dit! O+
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  maandag 2 augustus 2010 @ 17:53:21 #36
174925 Judeljuud
Vindt, en gij zult meer zoeken
pi_84780036
Ik lees ook graag weer mee! :)
You were born as an original. Don't die as a copy.
pi_84845164
Kan alleen maar zeggen, ga ervoor! Het biedt enorm veel potentie en wat je zegt over Nederlandse vinex wijken. Kan het alleen maar bevestigen niks zo lelijk als hectares grond met vrijwel identieke woningen :r

Enorm benieuwd naar wat je voor zoiets dergelijks betaalt in Gent :@ (Bij benadering hoor afgerond op K's bijvoorbeeld)
Profiel opgeheven.
  woensdag 4 augustus 2010 @ 15:17:50 #38
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_84854872
Ik had even niet door dat er nog reacties waren bijgekomen :D
I've been busy, maar niet echt tijd gehad om foto's te uploaden (ik heb daar geen internet)
De fundering voor de achtergevel is uitgegraven, en vrijdag komt de beton erin.
Het hout (want houtskeletbouw) bestel ik vandaag, onze achterdeur is ook al besteld (levertijd: eind september :( ), idem voor de koepels (3 weken levertijd)

Nu zaterdag de gedetailleerde planning opstellen van de dakwerken waar we de volgende week dan mee beginnen.

Ik tracht de achterbouw en het dak een beetje tergelijkertijd op te bouwen, gezien die afhangen van elkaar.

Foto's volgen nog. :)


Wat verwarming betreft: dat zal traditioneel zijn, geen vloerverwarming, gewoon radiatoren. Echter wel de mogelijkheid voorzien om later andere verwarmingssystemen op het circuit aan te sluiten.
Gezien er geen deuren in huis zullen zijn, is niets afsluitbaar en moet je het dus zien als 1 ruimte die te verwarmen is. Alles zal wel geisoleerd worden, dus hopelijk valt dat wat warm te krijgen.

quote:
Op zaterdag 31 juli 2010 19:50 schreef Mikkie het volgende:
De tering wat een project zeg! Ik zou er zelf niet aan beginnen aangezien ik weinig kluservaring heb en ook niet de motivatie om na lange werkdagen nog aan de slag te gaan, zoveel plezier heb ik er niet in :P.

Wel heel veel succes gewenst, ben benieuwd hoe het gaat worden! Btw, kun je een indicatie geven van wat je in België voor zoiets moet betalen? Aangezien het wel groot is, flink perceel, maar ook nog met het nodige kluswerk...
Bedankt :)
Wat de prijs betreft, dat laat ik nog in het midden. Het is nog niet 100% te voorspellen hoeveel alles precies zal kosten, ik maak wel een afrekening op het einde.

quote:
Op woensdag 4 augustus 2010 11:12 schreef Bierie het volgende:
Kan alleen maar zeggen, ga ervoor! Het biedt enorm veel potentie en wat je zegt over Nederlandse vinex wijken. Kan het alleen maar bevestigen niks zo lelijk als hectares grond met vrijwel identieke woningen :r

Enorm benieuwd naar wat je voor zoiets dergelijks betaalt in Gent :@ (Bij benadering hoor afgerond op K's bijvoorbeeld)
In Gent zou deze oppervlakte met die bebouwing quasi onbetaalbaar zijn. (Ons huis ligt dan ook gelukkig niet in Gent). Het ouderlijke huis is 8 keer kleiner van perceeloppervlak en 2-3 keer kleiner van woonoppervlak (hoewel bewoonbare oppervlakte in ons huis op dit moment wel iets te eufeministisch is :p), zonder garage, gewoon rijtjeshuis. En de waarde daarvan is op dit moment zo'n 250k¤. Reken daar nog 50k¤ aan renovatiekosten bij (nieuw dak, nieuwe ramen, nieuwe achterbouw, nog een aantal kamers die te renoveren zijn) en je zit aan 300k voor een gewoon rijtjeshuis, zonder parkeerplaats na 8u, veel burenlawaai, geen zon meer in de kleine tuin na 7u. Maar wel op 2km van centrum Gent.

Nugoed, in nl zijn jullie wel hogere prijzen gewend natuurlijk (en helaas)

[ Bericht 0% gewijzigd door MMach op 04-08-2010 15:34:56 ]
pi_84861184
quote:
Op woensdag 4 augustus 2010 15:17 schreef MMach het volgende:
Het hout (want houtskeletbouw) bestel ik vandaag,
Dan is deze reactie wat laat, maar ik wilde je nog de site tippen van een bevlogen houthandelaarster:
Wytske's Friese Fijnhouthandel. Afgezien van het interessante aanbod, met o.a. onderhoudsvrij gekookt hout dat een duurzaam alternatief is voor tropisch hardhout, valt er tussen de regels ook allerlei interessants over hout in het algemeen te lezen.
  zondag 8 augustus 2010 @ 19:33:51 #40
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_85018522
@ dvr: interessante site :)

De dakwerken zijn door omstandigheden een weekje uitgesteld (we beginnen nu in het laatste weekend van augustus).

Intussen heb ik wel al de fundering uitgegraven (80-90cm diep, standaard fundering op staal). Voldoende om een muur op te zetten, maar gezien ik voor HSB ga, met max 25% van het gewicht zal dat meer dan voldoende zijn. De dragende zandlaag zit daar ook al op 60cm diep.




'vroeger' zag dat er daar zo uit:







Ook begonnen aan de onderste steunmuurtjes voor het HSB skelet. Hoger dan 30cm, met ingegoten draadeinden voor de verankering. Helemaal links komt een hoekmuurtje dat heel wat hoger is -gezien daar het maaiveld ook hoger is. De indeling is nog niet duidelijk te zien, maar dat komt wel. Het skelet zal ook niet recht boven de stenen muurtjes staan, maar ongeveer halverwege. Dit om een koudebrug te vermijden. Door de skeletwand te verschuiven ontstaat er plaats om isolatie te steken.
Het hout voor het skelet zal er zijn in de week van 15 augustus.




Excuus voor de slechte GSm foto's. De vreemde waas op de muurtjes is de waterdichte cementering in progress.

De isolatie voor de muren is ook toegekomen: 8cm EPS met verhoogde isolatiewaarde.


[ Bericht 13% gewijzigd door MMach op 09-08-2010 11:53:34 ]
pi_85021014
Jeetje bij foto 1 dacht ik wowww das bekend!
Mooie tegels ook waar de isolatie op staat.
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
pi_85022305
hey MMach, respect weer voor al het werk wat je nog gaat verzetten en al gedaan hebt :)
Mooie klus waar vast wat moois uit gaat komen!
pi_85022429
quote:
Op zondag 8 augustus 2010 20:36 schreef Ml-etje het volgende:
Jeetje bij foto 1 dacht ik wowww das bekend!
Mooie tegels ook waar de isolatie op staat.
ik weet niet meer precies hoe de oude buitenplaats eruit zag, maar dat kwam aardig in de richting dacht ik, maar je vordert natuurlijk wel super.
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
pi_85044882
Oooh wat een groot huis zeg... en wat een werk!
  woensdag 11 augustus 2010 @ 20:15:05 #45
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_85154447
De meningen zijn verschillend of dat nu een groot huis is of niet :P Voor ons is het alvast groot genoeg.
Een fotootje ter referentie: daar moet de eettafel komen. De 'eettafel' op de foto is eigenlijk (veel) te groot. Zo'n 3m op 2m, oftewel met gemak een 8 persoonstafel. Dat moet dan in realiteit iets kleiner worden. In elk geval is er nog meer dan ruimte genoeg rond de tafel.



Intussen is de dorpel ook geplaatst. Die legt dan meteen het uiteindelijke vloerniveau vast. Als er al spontaan een kat komt opzitten dan begint het al als 'thuis' te voelen :D In de volgende foto's is de kat vervangen door bescherming.



De muurtjes zijn ook klaar en waar nodig waterdicht gecementeerd. Uiteindelijk zullen die muurtjes wel niet meer te zien zijn (gelukkig)




In de volgende dagen enkel opruimwerk, want het begint er een beetje als een stort uit te zien.
pi_85159025
Dan wacht ik wel de verdere werken af.
Vermoedelijk ben jij de enige die de planning in zijn hoofd heeft.
Ondanks je bereidheid om het mij / ons alsmaar uit te leggen.

De tafel bv. is huge en had ik dus niet begrepen van de plaatjes tot nu toe.
btw een zomers meisje in de verte.

[ Bericht 3% gewijzigd door AnneX op 11-08-2010 23:33:57 ]
  maandag 16 augustus 2010 @ 12:25:03 #47
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_85343468
@AnneX: ik geef toe dat ik aan (te) veel dingen tegelijk bezig ben waardoor het misschien iets minder makkelijk mee te volgen is. In de komende maand worden volgende zaken tergelijkertijd uitgevoerd (maar wel afwisselend omdat ik me niet in 3 kan delen op hetzelfde moment :P ): dak vernieuwen, achterbouw opbouwen, vloerplaat (incl leidingenwerk).

Dit weekend was om eerlijk te zijn verschrikkelijk. Het was rotweer en het werk was fysiek veel te zwaar.
Omdat ik vloerplaat (vloer) en ringbalk (dak/top gevels) tergelijkertijd wil gieten, moet ik de ruimte voor de vloerplaat al voorzien voor de bekisting van de ringbalk wordt gemaakt (1e weekend van september).

De vloerplaat wordt alleen gegoten in de keuken/living/eetplaats. Dat gaat over 77m². Op de benedenverdieping zitten ook nog de badkamer (die heeft al een vloerplaat, maar op een ander niveau) en de hal (heeft ook al een vloer, ook een ander niveau)

Onze vloeropbouw wordt:
-bouwfolie
-12cm gewapend beton, niet verankerd aan de bestaande fundering (zodat de plaat in 1 stuk kan zakken zonder de muren mee te trekken)
-5cm PIR isolatie, in platen of gespoten, dat weet ik nog niet, tot aan de muren.
-5cm anhydrietchape
-afwerking

Omdat we ook de plafonds iets hoger willen, is er zo ongeveer 30cm uit te graven.
Daar ben ik dan met wat hulp (schoonpa en Perpentijntje) aan begonnen.

Eerst de tegels uitbreken, wat vrij makkelijk ging:

Dat werd een berg van ongeveer 4m³ tegels


Zaterdagnacht heb ik bij sfeerlicht en een laserlijntje rondomrond de 1mlijn boven het uiteindelijke vloerniveau getekend.

De volgende dag dan vol goede moed begonnen aan het uitgraven van de vloer. Normaal gezien ligt dat soort tegels op zavel, wat makkelijk uit te scheppen is. Hier was het een mengsel van zavel, grote en kleine stenen tot oude funderingen toe :( Bij elke schep stootte je op een steen, echt verschrikkelijk irritant.
2dagen werken met 3 man en we hebben nog maar 25m² uitgegraven




Volgend weekend gaan we dus verder, maar dan met een graafmachientje. Hopelijk gaat dat vlotter.
pi_85344829
dat zal wel beter gaan met zo'n gravertje :) nog leuk om te doen ook hehe.

Hoe ga je trouwens het hoogteverschil opvangen als je binnenkomt? Gewoon een trapje?
  maandag 16 augustus 2010 @ 13:05:33 #49
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_85345198
De referentie van de nieuwe vloer is de achterdorpel, daar zou dus geen hoogteverschil mogen zijn. Gezien die achterdorpel een 5-7al cm lager ligt dan de originele vloer zal er dus zo'n verschil zijn aan de voordeur.Daar zal dus idd een klein trapje naar beneden zijn. Gezien we binnenkomen langs de achterdeur zal het voor ons alvast niet storend zijn.

Dan hebben we nog de hoogteverschillen die zullen ontstaan op de plaatsen waar de vloerplaat niet wordt gegoten.
De badkamervloer zal misschien 2cm hoger komen te liggen, misschien zelfs meer. Maar omdat die zal afgeschermd zijn met een muurtje en een deur is dat eenvoudig op te vangen. Lijkt me ook niet storend.

idem voor de hal, maar daar zal de constructie zodanig zijn dat dat niveauverschil weggewerkt wordt. Wait and see :)
pi_85346681
Zeg eens... je wist dat het een klus was.

Nog niet eerder heb ik je horen klagen dat de werken zwaar en irritant waren ! met een roodaangelopen icoon erachter !

Sterkte en houd moed !
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')