quote:
Op maandag 5 juli 2010 22:46 schreef Satsuma het volgende:[..]
Daar heb ik het idd met ze over gehad, en dat is de aanleiding. En sindsdien is er ook meer begrip voor mijn gedrag (van vroeger) en hebben we minder ruzie. Dus het scheelt wel. Maar goed, hij is er dus flink over van slag.
Allereest: erg moedig dat je dat gedaan hebt. Was er een specifieke aanleiding voor of is dit onderdeel van de new and improved Satsuma versie 2.0, waar ook dat opnieuw puberen en het op zoek gaan naar ander werk onderdeel van is? En mooi dat het zo goed uitgepakt heeft (toch?).
quote:
[..]
Zo dacht ik er vroeger ook over haha. Ironie.
Maar ik zie mezelf niet als roker. Ik rook af en toe. Soms een of twee, dan twee dagen niet. Alleen als ik er zin in heb, zoals ik drink. Nou ja, ik drink veel meer dan ik rook. Als ik zoveel zou roken als ik dronk, dan was het minder goed met me gesteld

Ik zou bijna zeggen steek er eens een op, het valt echt reuze mee. Gek genoeg kan ik nog steeds niet tegen rook als een ander het uitblaast, maar als ik er zelf een opsteek heb ik er nauwelijks last van. Raar hè?
Wel wat raar, ja. Ik heb besloten 100% niet-roker te blijven, ondanks de potentiële voordelen die er kennelijk aan vast zitten.
quote:
[..]
Allebei niet ideaal. Ik hoef niet per se seks met liefde, maar er moet wel een flinke klik zijn.
Je bedoelt een emotionele klik? Voor de rest: succes met zoeken. Meer kan ik niet voor je doen; seksualiteit nou niet bepaald mijn specialiteit is.
--
Als er iets is wat bij mij niet goed gegaan is tijdens mijn puberteit, naast het ontwikkelen van faalangst en een structureel gebrek aan zelfvertrouwen (zie hieronder) is het wel de ontwikkeling van mijn seksualiteit. Op de een of andere manier is dat nooit goed van de grond gekomen. Maar om op dat vlak de puberteit over te doen is nou niet bepaald goed voor mijn relatie…
quote:
[..]
Mjah, hij doet normaal ja. Ik heb nog steeds het gevoel dat hij naar me toe trekt, dus ik snap het echt niet. Waarom kom je bij een gelegenheid naast iemand zitten als je diegene net hebt afgewezen? Waarom kijk je die persoon steeds aan als je een algemene mededeling doet? Ik voel me er zo ongemakkelijk bij als hij met me komt praten, ik ga van binnen dood op die momenten. Aan de ene kant maakt het me ontzettend blij, die aandacht; aan de andere kant is het de ultieme kwelling.
Vreemd. Zijn gedrag is op zijn minst “apart”. Misschien was jouw toenadering voor hem te confronterend, schrok hij daarvan en gaf hij daarom op dat moment een afwerende reactie. Ik vind zijn huidige gedrag niet consistent met zijn afwijzing en zeker niet met de manier waarop. Ik ben geen gedragsdeskundige dus veel meer kan ik er ook niet over zeggen. Hoe gaan jullie nu met elkaar om? Misschien er nog een keer op terugkomen? Of via een goede vriend(in) duidelijk krijgen wat hij nu echt van je vindt?
quote:
[..]
Ik zit beter in m'n vel door een aantal dingen, maar het kwartje is ook gewoon gevallen voor wat betreft werk zoeken. Ik kan geen werk vinden om meerdere redenen, maar een daarvan is dat ik niet weet wat ik wil. waarom niet? Omdat ik nooit de kans heb gehad daar over na te denken. Omdat ik nooit de kans heb gehad te ontdekken wie ik ben en wat ik leuk vind om te doen. Dus. Vandaar.
Goed dat je beter in je vel zit. Is er iets concreet geweest of gebeurd waarom je die kans om daar over na te denken nooit gehad hebt?
quote:
En ook doordat ik met andere mensen omga en vaker uit ga, uit eten, naar café, etc. En dat bevalt eigenlijk wel. Vroeger deed ik dat nooit. Vroeger was ik altijd Verantwoordelijk. Echt met een hoofdletter. Verantwoordelijk. Plichtsgetrouw. Gehoorzaam. En nu denk ik, als ik verdomme om twee uur 's nachts naar huis wil fietsen doe ik het gewoon. Als ik zin heb om aangeschoten met iemand vals te zingen op een terras, why the hell not? Als ik op mijn fiets met mijn iPod mee wil blèren, dan heeft degene die achter me fietst nu gewoon pech.

quote:
Ik heb vroeger alles gedaan om het maar 'goed' te doen. Ik wou niet uitlopen met mijn studie bijvoorbeeld. Maar achteraf had ik beter extra dingen naast mijn studie kunnen doen en wel naar het buitenland kunnen gaan, ook al had ik gegarandeerd vertraging opgelopen. Achteraf had dat veel nuttiger geweest. En ik wou niet stoppen met mijn studie, uiteindelijk heb ik na mijn BA toch niks meer afgemaakt en alleen maar 2,5 jaar verspild en een hoop geld. (Ok, persoonlijk heb ik een van die jaren wel nuttig gevonden, maar qua werk of diploma's heeft het me allemaal geen steek geholpen). Kortom, soms is doen wat je wilt beter dan doen wat je denkt dat je moet doen.
Eens! En wat studie/werk betreft: ik heb de mazzel gehad dat wat ik leuk vond gewild was op de arbeidsmarkt. Daardoor kwam ik, ondanks dat ik lang over mijn studie gedaan heb, snel aan een redelijk passende baan en heb ik redelijk door kunnen groeien.
quote:
En ja, ik cijfer mezelf altijd weg. Dat doe ik nog steeds. Ik vind mezelf uiteindelijk gewoon niet belangrijk. En ik vind het moeilijk dat te veranderen, want ik vind ook niet dat ik dat zou moeten willen veranderen, omdat ik niet belangrijk ben en ik dus mezelf niet moet wijsmaken dat ik dat wel ben, snap je de logica nog?
Jazeker. Nu gaat het wel, maar ik heb hier vroeger heel erg last van gehad. Het is bij mij een beetje begonnen in de puberteit, denk ik. Dan is iedereen onzeker, maar als je daarnaast sociaal ook nogal eens de plank mis slaat, is diepliggende onzekerheid snel gevormd. Daarnaast was de verwachting dat ik het VWO makkelijk zou moeten kunnen, maar ik bleef twee keer zitten. Ik heb ook erg last van faalangst gehad. Tijdens mijn studie werd het nog erger. Ik vond mezelf echt waardeloos en aangezien zelfmoord om voor mij onverklaarbare redenen sociaal niet acceptabel was (ik kon me niet voorstellen dat er ook maar iemand was die mij zou gaan missen) ben ik toen alles en iedereen gaan “helpen” wat los en vast zit. Iedereen mocht mijn aantekeningen kopiëren, ik heb voor veel mensen computers in elkaar gezet, ze geholpen met programmeeropdrachten, allerlei commissies gedaan, mensen geholpen met afstudeerscripties, als er verhuisd moest worden hielp ik het hardst mee, in de kroeg hield ik altijd in de gaten dat ik degene was die het meest betaalde, op feestjes bood ik aan op de grond of een krat bier te gaan zitten (zodat de anderen op een comfortabele bank of stoel konden gaan zitten), nam daar de goedkoopste of ongezondste hapjes (zodat anderen die niet hoefden te nemen), ben bij de studentenmilieuvereniging gegaan (om minimaal evenveel goeds voor het milieu te doen dan ik er aan schade aan toe bracht) enzovoort, enzovoort. Als ik er nu zo over nadenk was ik best wel ver heen. Ik heb ook veel gehuild op mijn studentenkamer. Ik las ergens dat wandelen goed was tegen depressies. Dus liep ik met mijn zure kop regelmatig door de wijk waarin ik toen woonde. Dat deed ik ook op een dag dat het vuilnis opgehaald zou worden en dus buiten stond. Op een gegeven moment word ik aangesproken door een man die vroeg of ik een milieuambtenaar was die controleerde of het vuilnis goed stond
De omslag is eigenlijk gekomen toen ik ben gaan werken. Nogal wat collega’s bleken er minder van te bakken dan ik. Het scheelde ook wel dat een van de eerste opdrachten die ik kreeg het oplossen van programmeerproblemen van een “Senior Consultant” was. Zijn werk was bagger, ik heb alles opnieuw gemaakt en kreeg daar veel waardering voor. Toen ik voor mijn tweede baan ging solliciteren had ik vijf of zes sollicitaties lopen en voor vier hiervan moest ik een assessment doen. In al deze assessments scoorde ik qua intelligentie boven het gemiddelde academische niveau of hoger. Dat had ik van te voren echt niet gedacht.
Zelf denk ik dat het mezelf niet belangrijk vinden, samen met dat soms te fel reageren (zie mijn vorige post over auto’s) de belangrijkste factor is waarom ik niet succesvoller ben in bijvoorbeeld mijn werk. En ik denk dat dat ook voor jou geldt. Houd daar rekening mee nu je op zoek bent naar een andere, betere baan: als je jezelf weg blijft cijferen kom je niet goed uit de verf en zal het carrièrepad niet worden wat je graag wilt en wat je verdient.
quote:
Uiteindelijk offer ik mezelf altijd op: dat doe ik voor een partner, dat doe ik voor vrienden, dat doe ik voor mijn politieke partij. Alles gaat boven mijn eigen belangen als het erop aankomt.
Ik doe dat ook nog steeds, maar het is bijna niet vol te houden. Je komt toch in een soort spagaat en zo nu en dan ontplof ik ook (verbaal), bijvoorbeeld naar mijn vrouw, als het niet allemaal meer lukt op de manier dat ik vind dat alles zou moeten lukken.
Een ander, hier wellicht aan gerelateerd onderwerp: ik ben erg perfectionistisch; meet me vaak aan anderen. En bij iedereen aan een ander onderwerp: bij diegene die rijk is, denk ik: ik wil ook meer geld, bij diegene met een groter huis wil ik ook een groter huis, bij diegenen die sterker zijn of sneller lopen, fietsen of zwemmen wil ik dat ook, succesvolle collega idem en mijn sluimerende milieufiep wordt weer wakker geschud als ik op de blog van iemand die ik zeer waardeer lees hoeveel meer discipline die persoon heeft in het milieuvriendelijk en gezond eten. Het is een soort multidimensionaal het-gras-is-groener-bij-de-buren principe.
Nog een paar andere puntjes:
Je had het ooit over dat je meer kennis over bijvoorbeeld economie zou willen hebben. Enkele tips van mijn kant:
- Neem een abonnement op een goede krant en lees het financiële katern. Zelf ben ik erg gecharmeerd van het NRC.
- Luister naar BNR: inhoudelijk beter dan en zeker niet zo rechts/conservatief als (De Financiële) Telegraaf.
- Het programma Tegenlicht (VPRO) heeft een aantal erg goede economische documentaires gemaakt, bekijk die eens.
- Er bestaat vast wel een boekje als “Economie voor dummies” (helaas heb ik zelf mijn (economische) studieboeken vorig jaar met het oud papier meegegeven).
En met betrekking tot solliciteren heb ik geen specifieke tips voor autisten, maar dingen als een sollicitatiebrief en CV kun je prima voorbereiden. Een kwestie van genoeg tijd in steken en zorgvuldig en netjes opzetten. Ik heb ooit tijdelijk een opdracht gehad om collega consultants aan te bieden op opdrachten en daardoor veel CV’s gezien en denk een goed beeld te hebben hoe je een CV moet maken. Mocht jij (of iemand anders hier) willen dat ik een keer naar je CV kijk, PM dan even. Kijk ook eens op sites als Intermediar voor tips. En over het solliciteren zelf zijn wel een aantal goede boeken waar je in het algemeen, niet autismespecifiek, wat aan hebt.