Voor mensen die rationeel denken valt daar verdomd weinig tegenin te brengen.quote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:01 schreef Molurus het volgende:
Ik zou daar ook graag een stelling aan verbinden: de wetenschappelijke methode is de enige methode die kan leiden tot kennis en begrip van het bestaan.
Wellicht dat dat laatste nog aardige discussiestof is voor dit topic.
*grinnik*quote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:05 schreef Twizu het volgende:
Voor de visueel ingestelde Fok!kers.
Het betekent dat je het (nog) niet kunt meten en er dus geen uitspraak over kunt doen of het aanwezig is of nietquote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:26 schreef error_404 het volgende:
Echter ga je er dan wel van uit dat wat je niet kunt meten, niet bestaat, danwel aanwezig is, toch?
Wat Mr.44 al zegt: je kunt niets weten van iets dat je niet kunt meten.quote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:26 schreef error_404 het volgende:
Echter ga je er dan wel van uit dat wat je niet kunt meten, niet bestaat, danwel aanwezig is, toch?
Ach, wellicht iets voor een volgend topic. Voor het moment ben ik al lang blij als de gemiddelde F&L'er weet wat er bedoeld wordt met de wetenschappelijke methode.quote:Op vrijdag 2 juli 2010 23:40 schreef Caracca het volgende:
had bij de 1e post het liefst ook wel iets over het empirisch systeem willen zien (is onderdeel van het testen van een hypothese, RCT's, peer review. etc :p )
(op m'n opleiding tot verpleegkundige hebben ze het hier zelfs een heel blok over gehad tijdens ethiek/filosofie/EBP)
Dus al die warhoofden die geloven in dingen die je niet kunt meten, zijn niet per se a priori warhoofdig!quote:Op vrijdag 2 juli 2010 18:14 schreef Molurus het volgende:
[..]
Wat Mr.44 al zegt: je kunt niets weten van iets dat je niet kunt meten.
Dat zijn uitwerkingsdetails, niet wezenlijk voor de methode.quote:Op vrijdag 2 juli 2010 23:40 schreef Caracca het volgende:
obious troll fail. dit laat dus zien wat ghostriders visie is op de wetenschap.
had bij de 1e post het liefst ook wel iets over het empirisch systeem willen zien (is onderdeel van het testen van een hypothese, RCT's, peer review. etc :p )
(op m'n opleiding tot verpleegkundige hebben ze het hier zelfs een heel blok over gehad tijdens ethiek/filosofie/EBP)
Oh, maar ik zei ook niet dat je geen ideeen kunt hebben over iets dat je niet kunt meten.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 00:44 schreef Kees22 het volgende:
Om in het linker deel van dat mooie plaatje te blijven: ik heb een idee van hoe een niet-stoffelijke wereld er uit zou kunnen zien. Ik ben een beetje lui, dus voorlopig bedenk ik nog geen experimenten of zo. Maar het idee geeft me een goed gevoel en veraangenaamt mijn leven, terwijl het me niet verhindert om een normaal mens te zijn.
Dus, volledig volgens de wetenschappelijke methode: hangende de falsificatie houd ik mijn these voor mogelijk.
En, wederom volledig volgens de wetenschappelijke methode, zie ik wel verder als mijn these gefalsifieerd wordt.
quote:
Probeert het een keer of negen.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 01:53 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Hier valt vast wel een rijm op te bedenken.
Je kunt er niks van weten, inderdaad. Maar je kunt wel vermoeden, en naar mijn ervaring wisselt de kans op een juiste hypothese nogal van bijna 1 tot bijna 0. Afhankelijk, merkwaardigerwijze, niet zozeer van het probleem maar van de beschouwer.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 01:11 schreef Molurus het volgende:
[..]
Oh, maar ik zei ook niet dat je geen ideeen kunt hebben over iets dat je niet kunt meten.Je kunt er alleen niets van weten. En de kans dat je desondanks komt tot een juiste hypothese van datgene dat je niet meet of kunt meten is nagenoeg 0. Bovendien is het dan ook nog onverifieerbaar, dus je zult nooit weten of je het bij het juiste eind had. (Als je daar wel achter komt dan komt dat neer op meten.)
Het plaatje geeft dan ook geen goede voorstelling van de methode, want die begint tenslotte bij waarneming en niet bij een idee.
Goed!quote:
quote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:05 schreef Twizu het volgende:
Voor de visueel ingestelde Fok!kers.
[ afbeelding ]
Ehr, dan begint het toch bij waarneming? En waarneming zou ik zeker niet 'niks' noemen.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 02:05 schreef Kees22 het volgende:
Nee, het plaatje van wetenschap begint bij het idee. De waarneming is niks. De wetenschap begint bij de vraag: "Wat neem ik waar en wat betekent het?"
*kuch* standard candles *kuch*quote:Op zaterdag 3 juli 2010 03:41 schreef theghostrider het volgende:
[ afbeelding ]
Hoe weet men zo zeker de size van de hemellichamen?
Afstand wordt gemeten mbv de snelheid v het licht. Hoeveel lichtjaren ligt Canis Majoris hier vandaan?
Weet iemand dat zo uit z'n blote kop?
Die sterren liggen iig vele lichtjaren verwijderd vd aarde..vele kilometers lol. Zo ver weg dat het mijns inziens natte vingerwerk moet zijn.
Een wetenschapper daarentegen, moet al bij de gedachte aan geloof overgeven.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 01:53 schreef Kees22 het volgende:
[..]
![]()
![]()
![]()
Een ezel stoot zich in't gemeen
geen twee keer aan dezelfde steen.
Een wetenschapper daarentegen,
..................
Hier valt vast wel een rijm op te bedenken.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |