Voor mensen die rationeel denken valt daar verdomd weinig tegenin te brengen.quote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:01 schreef Molurus het volgende:
Ik zou daar ook graag een stelling aan verbinden: de wetenschappelijke methode is de enige methode die kan leiden tot kennis en begrip van het bestaan.
Wellicht dat dat laatste nog aardige discussiestof is voor dit topic.
*grinnik*quote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:05 schreef Twizu het volgende:
Voor de visueel ingestelde Fok!kers.
Het betekent dat je het (nog) niet kunt meten en er dus geen uitspraak over kunt doen of het aanwezig is of nietquote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:26 schreef error_404 het volgende:
Echter ga je er dan wel van uit dat wat je niet kunt meten, niet bestaat, danwel aanwezig is, toch?
Wat Mr.44 al zegt: je kunt niets weten van iets dat je niet kunt meten.quote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:26 schreef error_404 het volgende:
Echter ga je er dan wel van uit dat wat je niet kunt meten, niet bestaat, danwel aanwezig is, toch?
Ach, wellicht iets voor een volgend topic. Voor het moment ben ik al lang blij als de gemiddelde F&L'er weet wat er bedoeld wordt met de wetenschappelijke methode.quote:Op vrijdag 2 juli 2010 23:40 schreef Caracca het volgende:
had bij de 1e post het liefst ook wel iets over het empirisch systeem willen zien (is onderdeel van het testen van een hypothese, RCT's, peer review. etc :p )
(op m'n opleiding tot verpleegkundige hebben ze het hier zelfs een heel blok over gehad tijdens ethiek/filosofie/EBP)
Dus al die warhoofden die geloven in dingen die je niet kunt meten, zijn niet per se a priori warhoofdig!quote:Op vrijdag 2 juli 2010 18:14 schreef Molurus het volgende:
[..]
Wat Mr.44 al zegt: je kunt niets weten van iets dat je niet kunt meten.
Dat zijn uitwerkingsdetails, niet wezenlijk voor de methode.quote:Op vrijdag 2 juli 2010 23:40 schreef Caracca het volgende:
obious troll fail. dit laat dus zien wat ghostriders visie is op de wetenschap.
had bij de 1e post het liefst ook wel iets over het empirisch systeem willen zien (is onderdeel van het testen van een hypothese, RCT's, peer review. etc :p )
(op m'n opleiding tot verpleegkundige hebben ze het hier zelfs een heel blok over gehad tijdens ethiek/filosofie/EBP)
Oh, maar ik zei ook niet dat je geen ideeen kunt hebben over iets dat je niet kunt meten.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 00:44 schreef Kees22 het volgende:
Om in het linker deel van dat mooie plaatje te blijven: ik heb een idee van hoe een niet-stoffelijke wereld er uit zou kunnen zien. Ik ben een beetje lui, dus voorlopig bedenk ik nog geen experimenten of zo. Maar het idee geeft me een goed gevoel en veraangenaamt mijn leven, terwijl het me niet verhindert om een normaal mens te zijn.
Dus, volledig volgens de wetenschappelijke methode: hangende de falsificatie houd ik mijn these voor mogelijk.
En, wederom volledig volgens de wetenschappelijke methode, zie ik wel verder als mijn these gefalsifieerd wordt.
quote:
Probeert het een keer of negen.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 01:53 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Hier valt vast wel een rijm op te bedenken.
Je kunt er niks van weten, inderdaad. Maar je kunt wel vermoeden, en naar mijn ervaring wisselt de kans op een juiste hypothese nogal van bijna 1 tot bijna 0. Afhankelijk, merkwaardigerwijze, niet zozeer van het probleem maar van de beschouwer.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 01:11 schreef Molurus het volgende:
[..]
Oh, maar ik zei ook niet dat je geen ideeen kunt hebben over iets dat je niet kunt meten.Je kunt er alleen niets van weten. En de kans dat je desondanks komt tot een juiste hypothese van datgene dat je niet meet of kunt meten is nagenoeg 0. Bovendien is het dan ook nog onverifieerbaar, dus je zult nooit weten of je het bij het juiste eind had. (Als je daar wel achter komt dan komt dat neer op meten.)
Het plaatje geeft dan ook geen goede voorstelling van de methode, want die begint tenslotte bij waarneming en niet bij een idee.
Goed!quote:
quote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:05 schreef Twizu het volgende:
Voor de visueel ingestelde Fok!kers.
[ afbeelding ]
Ehr, dan begint het toch bij waarneming? En waarneming zou ik zeker niet 'niks' noemen.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 02:05 schreef Kees22 het volgende:
Nee, het plaatje van wetenschap begint bij het idee. De waarneming is niks. De wetenschap begint bij de vraag: "Wat neem ik waar en wat betekent het?"
*kuch* standard candles *kuch*quote:Op zaterdag 3 juli 2010 03:41 schreef theghostrider het volgende:
[ afbeelding ]
Hoe weet men zo zeker de size van de hemellichamen?
Afstand wordt gemeten mbv de snelheid v het licht. Hoeveel lichtjaren ligt Canis Majoris hier vandaan?
Weet iemand dat zo uit z'n blote kop?
Die sterren liggen iig vele lichtjaren verwijderd vd aarde..vele kilometers lol. Zo ver weg dat het mijns inziens natte vingerwerk moet zijn.
Een wetenschapper daarentegen, moet al bij de gedachte aan geloof overgeven.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 01:53 schreef Kees22 het volgende:
[..]
![]()
![]()
![]()
Een ezel stoot zich in't gemeen
geen twee keer aan dezelfde steen.
Een wetenschapper daarentegen,
..................
Hier valt vast wel een rijm op te bedenken.
Zit je door het niet uitvoeren van experimenten niet al automatisch in het rechterdeel van het plaatje?quote:Op zaterdag 3 juli 2010 00:44 schreef Kees22 het volgende:
Om in het linker deel van dat mooie plaatje te blijven: ik heb een idee van hoe een niet-stoffelijke wereld er uit zou kunnen zien. Ik ben een beetje lui, dus voorlopig bedenk ik nog geen experimenten of zo. Maar het idee geeft me een goed gevoel en veraangenaamt mijn leven, terwijl het me niet verhindert om een normaal mens te zijn.
Ik vind het een beetje vreemd dat mensen die bijvoorbeeld de evo-theorie steunen altijd net doen alsof zij het zelf bedacht hebben.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 08:40 schreef Lod het volgende:
[..]
Zit je door het niet uitvoeren van experimenten niet al automatisch in het rechterdeel van het plaatje?
Hoe ben je op deze conclusie gekomen?quote:Op vrijdag 2 juli 2010 17:01 schreef Molurus het volgende:
Ik zou daar ook graag een stelling aan verbinden: de wetenschappelijke methode is de enige methode die kan leiden tot kennis en begrip van het bestaan.
Heb jij god bedacht? De Bijbel geschreven?quote:Op zaterdag 3 juli 2010 09:09 schreef theghostrider het volgende:
Ik vind het een beetje vreemd dat mensen die bijvoorbeeld de evo-theorie steunen altijd net doen alsof zij het zelf bedacht hebben.
Je redenaties lopen behoorlijk mank. Je hoeft niet zelf met een wetenschappelijke doorbraak te komen om bewijs aan te leveren. Het enige wat je moet hebben met wetenschap (doorbraak of niet) is dat je methodes beschrijft voor experimenten die jouw hypothese onderschrijven. Deze methodes moeten herhaalbaar zijn, in principe door iedereen die daar zin in heeft, en altijd hetzelfde resultaat opleveren (binnen een bepaalde marge). Dan kun je in principe aannemen dat de hypothese klopt.quote:Niemand hier op dit forum heeft persoonlijk voor een wetenschappelijke doobraak gezorgd en men verlangt van de gelovige mensen op dit forum dat ze met ander bewijs komen dan de geschriften.
Als jullie niet positief tegenover de wetenschap stonden hadden jullie je nooit zo ingelezen.
Jah, dat is het enige wat jullie doen je inlezen.
En van daar uit alleen de neus nog in die richting blijven houden.
Doorlezen dus. En je waarschijnlijk verdiepen in de wetenschappelijke termen.. zonder deze benamingen leest het niet zo makkelijk weg namelijk.
Het gelezen hebben en precies hetzelfde doen wat gelovige mensen doen: Quoten uit jullie heilige boeken.
Redeneren volgens jullie boeken.
Zeggen te kunnen redeneren omdat men over vergaarde kennis zegt te beschikken.
'Zelfoverschatting' is synoniem aan de voorgaande zin.
Sja. Je poneert dan ook rationele argumenten tegen iemand als Ghostrider die hardnekkig in onbewijsbare onzin als een god gelooft.quote:
Nou ja, gezien de wereldgeschiedenis geldt datzelfde natuurlijk ook voor religies.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 11:21 schreef hessels het volgende:
Hierbij kan nog worden toegevoegd dat de wetenschap ook ongelooflijk competitief is.
In zulke gevallen kom je bij bijvoorbeeld psychologie wat geen exacte wetenschap is.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 09:48 schreef eldodo het volgende:
[..]
Hoe ben je op deze conclusie gekomen?
Valt alledaagse waarneming en kennis ook onder de wetenschappelijke methode? Welke plaats hebben a priori uitspraken over de wereld, die wel waar moeten zijn? (bijv. 'mensen kiezen dat te doen wat hen op dat moment het belangrijkst lijkt', 'als 2 personen vrijwillig iets uitwisselen denken ze daar beiden baat bij te hebben' e.d.. dat kan je niet testen want het gaat om subjectieve voorkeur, maar het is lastig/onmogelijk uit te gaan van iets anders m.b.t. keuzes)
En het feit dat wetenschap competitief is ten aanzien van het achterhalen van de waarneembare waarheid, en religie ten aanzien van het winnen van zieltjes.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 11:28 schreef Telecaster het volgende:
[..]
Nou ja, gezien de wereldgeschiedenis geldt datzelfde natuurlijk ook voor religies.
Bij de wetenschap vallen er in het algemeen alleen op beduidend minder grote schaal doden bij. :-)
Ik hoop toch echt voor ze dat ze bewijs zoeken die hun steady state model support. ipv zich puur te focusen op het zoeken naar puur tegenbewijs tegen big bangquote:Op zaterdag 3 juli 2010 11:21 schreef hessels het volgende:
Over de jaren heen werd echter steeds meer en meer bewijs gevonden voor de Big Bang, tot uiteindelijk de achtergrondstraling ontdekt werd: dit was een voorspelling gemaakt door de Big Bang theoretici, en bijna onmogelijk te verklaren met de Steady State theorie. De Big Bang theorie is nu algemeen geaccepteerd. Toch zijn er nog steeds wetenschappers die de Steady State theorie aanhangen en naar bewijs tegen de Big Bang op zoek zijn.
Het brengt bijvoorbeeld betere medicatie.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 09:09 schreef theghostrider het volgende:
Niet alle wetenschappen zijn slecht. Ik ben blij dat er medicatie is![]()
Welke oplossing brengt de evolutietheorie? En wat is het doel ervan? Het nut?
Einstein ging bij zijn publicatie van de ART (1916) uit van een statisch universum; het Steady State model werd door mensen als Hoyle pas in 1948 naar voren geschoven. Het lijkt me sterk dat Einstein dit model aanhing.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 12:32 schreef Caracca het volgende:
btw Einstein in zijn tijd was blijkbaar ook nog een voorstander van het steady state model (was ergens terug te vinden ook in z'n formule met de kosmologische term(is nog ergens terug te vinden in z'n youtube vid van RD door Lawrence Krauss ))
Standaard handvatten?quote:Op zaterdag 3 juli 2010 08:04 schreef Molurus het volgende:
[..]
*kuch* standard handles *kuch*
Maar als het je werkelijk interesseert kun je het ook opzoeken natuurlijk.
quote:Op zaterdag 3 juli 2010 10:50 schreef Telecaster het volgende:
[..]
Sja. Je poneert dan ook rationele argumenten tegen iemand als Ghostrider die hardnekkig in onbewijsbare onzin als een god gelooft.
Dat heeft helaas weinig zin bij mensen die nog stug volharden in hun geloof in Sinterklaas-voor-volwassenen.
Domme vraagquote:
ah idd, i stand corrected,quote:Op zaterdag 3 juli 2010 13:05 schreef Haushofer het volgende:
[..]
Einstein ging bij zijn publicatie van de ART (1916) uit van een statisch universum; het Steady State model werd door mensen als Hoyle pas in 1948 naar voren geschoven. Het lijkt me sterk dat Einstein dit model aanhing.
dit laat alweer zien dat jij niet weet wat atheïsme betekend.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 13:59 schreef theghostrider het volgende:
[..]
Met het geloof in niks, het atheisme kan je het ontstaan van leven niet achterhalen dus die kan je wegstrepen.
Een kapot plaatje? Ah, met zo'n ijzersterk inhoudelijk argument ben ik meteen om natuurlijk.quote:
Het vereist inderdaad heel wat mentale oogkleppen, hersengymnastiek en kromme drogredenaties om de enorme bergen empirisch bewijs die de wetenschappelijke visie ondersteunen te negeren en je desondanks angstvallig vast te blijven klampen aan een sprookjesboek vol lariekoek als engeltjes, mensen die dagenlang in een grote vis kamperen, pratende slangen en zombies uit Nazareth die over het water kunnen lopen, hun eigen vader zijn en die water in wijn kunnen veranderen.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 13:59 schreef theghostrider het volgende:
[..]
Ik ook, maar geloven is moeilijker dan niet geloven.
Ik kan in elk geval niet 1 vorm van kennis (dus niet geloof) bedenken die niet volgens die methode tot stand is gekomen. Alledaagse kennis valt daar ook onder ja.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 09:48 schreef eldodo het volgende:
Hoe ben je op deze conclusie gekomen?
Valt alledaagse waarneming en kennis ook onder de wetenschappelijke methode?
Het is natuurlijk verleidelijk om "steady state" met "statisch" te identificeren, maar het steady state model is zo'n 30 jaar na Hubble's bevindingen gevonden; Einsteins idee van een statisch universum was eigenlijk vooral op intuïtie gebaseerd, "bij gebrek aan beter".quote:
De conclusie die ik uit die 3 trek is dat de evolutietheorie niets te maken heeft met atheisme of religie.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 13:59 schreef theghostrider het volgende:
Hoeveel conclusies kun je trekken mbt het ontstaan van leven.
De bekendste zijn
1 Het geloof in God
2.Het geloof in De Evolutietheorie
3. Een mix van beide bovenstaande conclusies
Met het geloof in niks, het atheisme kan je het ontstaan van leven niet achterhalen dus die kan je wegstrepen.
Is er buiten de zwaartekracht niets anders in het menselijk brein bedacht? Geen enkel ander 'motief' voor het vallen van stenen?quote:Op zaterdag 3 juli 2010 13:59 schreef theghostrider het volgende:
Is er buiten de evolutie theorie en het creationisme werkelijk niets anders in het menselijk brein bedacht dan dan deze 2? Geen enkel ander 'motief' voor het ontstaan van leven en soorten levensvormen?
Je kunt er redelijk vanuit gaan dat elke 2e-jaars student biologie evolutie beter begrijpt dan Darwin ooit heeft gedaan. Het afschrijven van evolutie als een fantasie van Darwin die daarna slechts is herhaald is dus je reinste onzin.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 13:59 schreef theghostrider het volgende:
Darwin had het ook maar bedacht vanuit z'n fantasie en 't is ook een heel eigen leven gaan lijden.
Ik denk dat mocht je iets anders verzinnen je gelijk met de grond gelijk gemaakt wordt. Men verwacht namelijk betrouwbare bronnenHoe doe je dat als je de enige bron bent? Hoe zal Darwin zich hieruit geworsteld hebben?
Darwin's evotheorie begon ook met wat intern passen en meten.. in de geest van hem klopte hetAl kon hij geen enkele bron vermelden
![]()
Ik heb moeite om je posts te volgen; in mijn ogen is het een vage aaneenschakeling van onbegrip en drogredenatie, eerlijk gezegd. Dit is er zo eentje: je lijkt het feit dat je in de natuurwetenschappen in de strikste zin van het woord niet kunt "bewijzen" aan te halen om daarmee een theorie en een religieus concept even waarschijnlijk te achten.quote:Op zaterdag 3 juli 2010 13:59 schreef theghostrider het volgende:
Ik bedoel maar zo... 2 wegen en hun vertakkingen en jij hebt je keuze gemaakt.
Ik ook, maar geloven is moeilijker dan niet geloven. En de big bang is net zo min als God, nooit te bewijzen. Of is de wetenschap al zover dat ze gauw tijdmachines kunnen bouwen? Als men dat wetenschappelijk voor elkaar weet te boxen, dan zou ik het ook als bewijs aannemen
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |