abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_84686310
quote:
Op vrijdag 30 juli 2010 20:28 schreef SeLang het volgende:
Zelf zou ik alleen gealloceerd goud kopen, dus bullion op nummer.
Zo werkt het bij Bullionvault ook, met dien verstande dat je als deelnemer geen eigen goudstaven hebt (d.w.z. dat kan wel, maar dan moet je dus in hoeveelheden van 12 kilo kopen omdat ze alleen 'London good delivery' goud hebben). Maar ze publiceren dagelijks op http://www.bullionvault.com/audit.do een audit van de aanwezige genummerde staven en een overzicht van het goudbezit van alle deelnemers (onder codenamen). Zodoende kan iedereen zien of zijn bezit correct wordt weergegeven en of het totale bezit overeenkomt met de aanwezige goudhoeveelheid.

Je kunt er nu trouwens ook voor zilver terecht - erg aantrekkelijk omdat zolang het zilver in hun kluis ligt, je er geen BTW over verschuldigd bent.
pi_84689529
quote:
Op vrijdag 30 juli 2010 20:05 schreef dvr het volgende:

[..]

Bij Bullionvault.com.

Voordelen o.a.:
• Ligt veilig in Zwitserse (of Engelse, Amerikaanse) kluis.
• Is je volledige eigendom. Je hebt goud, geen claim op goud.
• Lage bewaar- en transactiekosten en minimale spread tov spot price
• Je kunt desgewenst heel snel aan- en verkopen.

Nadelen o.a.:
• Je krijgt geen rente over cashtegoeden
• Je kunt er in principe niet zelf bij. Als je fysiek goud wilt hebben als noodbetaalmiddel, is dit geen oplossing.
Ik snap niet dat je goudbeheerders vertrouwt en de papierbeheerders niet. Het is allemaal één pot nat. Er zijn twee soorten goldbug en ik vind de goldbug die zelfs goudbeheerders niet vertrouwt het meest consistent in hun denkbeelden.
pi_84692237
quote:
Op zaterdag 31 juli 2010 00:19 schreef Toppiet het volgende:

Ik snap niet dat je goudbeheerders vertrouwt en de papierbeheerders niet.
Simpel; geen van de pitfalls waar je bij andere soorten goudbeleggingen voor moet uitkijken zijn op BV van toepassing.
pi_84717748
quote:
Op zaterdag 31 juli 2010 01:26 schreef dvr het volgende:

[..]

Simpel; geen van de pitfalls waar je bij andere soorten goudbeleggingen voor moet uitkijken zijn op BV van toepassing.
Een land is één grote BV. Het is gewoon helemaal niet logisch. ;(
pi_84718270
quote:
Op vrijdag 30 juli 2010 23:06 schreef dvr het volgende:

[..]


Je kunt er nu trouwens ook voor zilver terecht - erg aantrekkelijk omdat zolang het zilver in hun kluis ligt, je er geen BTW over verschuldigd bent.
Ja, ik heb laatst ook een bullionvault rekening geopend en zo mijn ETF zilver omgezet naar bullionzilver. Echt heel makkelijk om te doen. Alleen bij goldmoney.com kun je ook platinum kopen, bij bullionvault nog niet.
pi_84722630
quote:
Op zaterdag 31 juli 2010 22:00 schreef Toppiet het volgende:

Een land is één grote BV. Het is gewoon helemaal niet logisch. ;(
Ik gebruikte BV als afkorting van BullionVault.
pi_84723119
quote:
Op zaterdag 31 juli 2010 23:51 schreef dvr het volgende:

[..]

Ik gebruikte BV als afkorting van BullionVault.
Ja maar zelfs dan? Wat is er zo betrouwbaar en anders aan bullionvault? Ik snap nog steeds niet waarom het logisch is om in goud bij goudbeheerders te investeren.
pi_84728208
quote:
Op zondag 1 augustus 2010 00:03 schreef Toppiet het volgende:

Ja maar zelfs dan? Wat is er zo betrouwbaar en anders aan bullionvault?
Het is een heel transparante organisatie, heeft duidelijke voorwaarden en heldere, uitgebreide documentatie, de verhoudingen tussen klant en bedrijf zijn heel duidelijk geregeld, het goud wordt op heel veilige manier bewaard, etc. Ik kan beter aan jou vragen waarom je ze bij voorbaat onbetrouwbaar vindt.

quote:
Ik snap nog steeds niet waarom het logisch is om in goud bij goudbeheerders te investeren.
Het alternatief is dat je het zelf bewaart, met alle risico's, ongemak en kosten van dien.
pi_84752820
quote:
Op vrijdag 30 juli 2010 15:27 schreef dvr het volgende:
Zoals gezegd is dat een tijdelijk fenomeen. In normale tijden is het aandeel sloopgoud (scrap gold) in het wereldwijde aanbod 25%. In 2009 was dat gestegen tot 40% (mede omdat aanbod van mijnen en sovereigns terugloopt). Maar na een tijdje heeft iedereen die nog wat gouden prullaria had liggen dat verkocht, en verdwijnen al die inkopers weer net zo snel als ze gekomen waren. In de VS was vorig jaar een hausse aan reclames van goudinkopers, die goede zaken deden, maar begin dit jaar viel hun omzet met 60% terug naar normale niveau's.
Die omzetdaling zou best kunnen kloppen (al zal het niet zo heftig zijnals beweerd), door de 'oplichters'-praktijken van goldline en soortgenoten die massaal media-aandacht hebben gekregen. Ik zelf zie echter steeds meer goudinkoopspotjes op tv (sinds kort) en ook steeds meer bordjes in de stad met goudinkoop. Dat bevestigd dat beeld dus niet echt en ik denk dat de markt nog lang niet uitverkocht is, ook niet bij min of meer gelijkblijvende prijzen. Goudverkoop aan een goudverkoper heeft immers ook grotendeels te maken met de aandacht die men ermee vraagt en die neemt nog steeds toe, wat bevestigd dat er (toenemende) markt voor is.

quote:
Dat is dan ook gebeurd. Eerst particulieren, toen ETFs, toen nationale schatkisten en nu ook pensioenfondsen.
Tot nog toe wel, daarom was ik ook verbaasd toen het belegde kapitaal in misschien wel het belangrijkste goudfonds afnam (zij het licht) voor het eerst in jaren. Persoonlijk vind ik het (massaal) toetreden van de groep beleggers geen bullish signaal, omdat het de goudprijs zeer instabiel kan maken bij een eventuele veranderende perceptie (=massale uitvlucht). Die veranderende perceptie kan natuurlijk deleveriging/deflatie zijn, maar ook inzien dat goud helemaal geen veilige haven door een onverwachte prijsdaling of iets dergelijks. Dat hoeft niet meteen te gebeuren en de bubble kan verder worden opgeblazen maar ooit zal dat zo zijn.

quote:
Voorraden kunnen alleen gehedged worden als ze daadwerkelijk in productie gaan. Daar gaan zoals je weet jaren overheen.
'Bewezen' voorraden die rendabel worden vanaf een bepaalde prijs kunnen wel gehedged worden voordat productie daadwerkelijk is begonnen.

quote:
's Werelds grootste mijnen hebben een paar jaar geleden grote verliezen genomen om hun hedgeboeken af te sluiten, zodat ze daarna weer optimaal van de stijgende goudprijs zouden kunnen profiteren.
Bron?

quote:
Wat bedoel je met 'wat reuze meevalt'? Centrale banken leasden in de jaren 80/90 bijna allemaal grote delen van hun goudvoorraad aan commericële handelaren. Dat heeft het aanbod met duizenden tonnen vergroot. Daar zijn ze nu mee gestopt omdat het bij de huidige rente haast niets meer opbrengt. w.b. Risicoperceptie, a in de jaren 80 raakte Portugal zijn goudvoorraad kwijt door het faillissement van hun tegenpartij Drexel Burnham, maar dat heeft CB's er niet van weerhouden om met leasen door te gaan.
In die jaren was een enkeling insolvent, terwijl het nu vrijwel de gehele financiele wereld is (zo niet meer). Dat is een groot verschil met betrekking tot risico-perceptie.

quote:
Dat geldt voor iedere asset class, te beginnen bij de eigen woning maar zeker ook voor aandelen, obligaties, enzovoort. Dat is nauwelijks een argument. Bovendien is ook het tegendeel waar - deze crisis heeft aangetoond dat de huidige generatie economen, bankiers en beleidsmakers weinig kaas gegeten heeft van monetaire zaken, en dat ze met hun idee dat goud een nutteloos, dood reliek is, de rol van goud als basisgeld ('store of value' en liquiditeitsbron) danig onderschat hebben.
Ook die markten worden inderdaad verkeerd geinterpeteerd, vandaar dat ze op termijn ook niet duurzaam zijn. Tot nog toe heeft goud geen enkele fundamentele reden gehad om zo in prijs toe te nemen. Pure speculatie met een angstig tintje. Als je geschetste scenario van hyper/hoge-inflatie niet uitkomt zal dat ook blijken. Dat wil echter niet zeggen dat goud niet verder stijgt en/of bijvoorbeeld aandelen outperformt e.d., maar of het dan zo slim is om nog in te stappen is een tweede. En dan komen we weer terug bij onze, al vele malen gevoerde discussie, wat gaan de autoriteiten doen (als ze uberhaupt markt-technisch nog wat kunnen doen) als het zo ver is.

[ Bericht 0% gewijzigd door piepeloi55 op 01-08-2010 22:27:35 ]
pi_84757881
quote:
Op zondag 1 augustus 2010 22:21 schreef piepeloi55 het volgende:

Ik zelf zie echter steeds meer goudinkoopspotjes op tv (sinds kort) en ook steeds meer bordjes in de stad met goudinkoop.
Ja, dat is Nederland. Dat draait dan een jaartje en daarna gaan ze het elders proberen.

quote:
Tot nog toe wel, daarom was ik ook verbaasd toen het belegde kapitaal in misschien wel het belangrijkste goudfonds afnam (zij het licht) voor het eerst in jaren.
Er beleggen veel hedgefunds en andere grote partijen in GLD, zo'n daling kan simpelweg veroorzaakt zijn doordat een enkele partij uitstapt. Zonder verdere informatie heeft het niets te betekenen.

quote:
'Bewezen' voorraden die rendabel worden vanaf een bepaalde prijs kunnen wel gehedged worden voordat productie daadwerkelijk is begonnen.
Heb je daar concrete voorbeelden van? Ik vind het erg onwaarschijnlijk dat mensen goud zouden kopen waarvan onzeker is of het wel voor de gestelde datum boven de grond zal komen.

quote:
Bron?
http://www.google.nl/#q=gold+close+%22hedge+book

Barrick, Anglogold, Harmony, etc hebben allemaal hun hedge boeken gereduceerd of zelfs gesloten.

quote:
Ook die markten worden inderdaad verkeerd geinterpeteerd, vandaar dat ze op termijn ook niet duurzaam zijn.
Dat is geen enkele markt, het zegt dus niets onderscheidends over goud.

quote:
Tot nog toe heeft goud geen enkele fundamentele reden gehad om zo in prijs toe te nemen. Pure speculatie met een angstig tintje.
_O- _O- _O-

Je kent het begrip 'schuldenberg'? Er zijn nog steeds mensen die, heel fundamenteel, ieder jaar even de toename in het bruto nationaal product naast de toename in de krediethoeveelheid leggen en daar hun conclusies uit trekken. De huidige steiging in goud was 10 jaar geleden al te voorzien. Voeg daar aan toe recente factoren als oplopende begrotingstekorten, quantitative easing, China's verminderde bereidheid om het westen te blijven financieren, etc, en je hebt een handvol absoluut fundamentele redenen om in goud te beleggen.
pi_84759089
quote:
Op maandag 2 augustus 2010 00:24 schreef dvr het volgende:

Heb je daar concrete voorbeelden van? Ik vind het erg onwaarschijnlijk dat mensen goud zouden kopen waarvan onzeker is of het wel voor de gestelde datum boven de grond zal komen.
[..]

Dat zijn vaak (custom) deals met investeringsmaatschappijen/banken. Geen gestandaardiseerde producten als futures iig.
pi_84760592
quote:
Op maandag 2 augustus 2010 00:57 schreef tjoptjop het volgende:

Dat zijn vaak (custom) deals met investeringsmaatschappijen/banken. Geen gestandaardiseerde producten als futures iig.
Dat klinkt meer als participatie dan hedging (hedging vindt sowieso alleen plaats tussen producenten en bullion banks), en het is geen concreet voorbeeld. Ondanks de sterk gestegen goudprijs zijn er de laatste jaren per saldo alleen maar ontginningen gesloten (bv Zuid-Afrika). Als het zo makkelijk was om herontginning d.m.v. hedging gefinancierd te krijgen, waarom zijn die mijnen dan dicht?
pi_84761097
quote:
Op maandag 2 augustus 2010 02:01 schreef dvr het volgende:

[..]

Dat klinkt meer als participatie dan hedging (hedging vindt sowieso alleen plaats tussen producenten en bullion banks), en het is geen concreet voorbeeld. Ondanks de sterk gestegen goudprijs zijn er de laatste jaren per saldo alleen maar ontginningen gesloten (bv Zuid-Afrika). Als het zo makkelijk was om herontginning d.m.v. hedging gefinancierd te krijgen, waarom zijn die mijnen dan dicht?
Ik denk dat ik even een verkeerde definitie van hedging gebruikte. Ik bedoelde eigenlijk meer leveringscontracten voor x prijs en y hoeveelheid voor z looptijd (en aangezien er nog niets geproduceerd is kun je niet af met futures bijv.). Je hebt gelijk dat hedgen in de zuivere zin van het woord (volgens mij) zelden voorkomt.

Ik zag het meer als zijnde 'hedge' om te zorgen voor een stabiele inkomensstroom ipv afhankelijk te zijn van de grillen van de markt (net zoals bijv. een machinefabrikant bij z'n buitenlandse orders de valuta hedged).

Die gesloten mijnen weet ik niks van, geen idee hoe dat zit. Maar mijnbouw is wel een tak van sport met een hoge opstartkosten en het kan natuurlijk ook zo zijn dat de mijnen ontgonnen zijn, zelfs voor een enorme goudprijs.
pi_84765927
quote:
Op maandag 2 augustus 2010 00:24 schreef dvr het volgende:
Er beleggen veel hedgefunds en andere grote partijen in GLD, zo'n daling kan simpelweg veroorzaakt zijn doordat een enkele partij uitstapt. Zonder verdere informatie heeft het niets te betekenen.
Uiteraard, dat heb ik er ook zelf bij gesuggereerd. Ook logisch, omdat winst nemen dan eenvoudiger is dan in een stijgende markt. Het geeft echter wel aan dat een (groot of klein?) deel van de goldbugs erin zitten om rendement te maken en bij een significante prijsdaling/veranderende perceptie/verdere deleveriging/deflatie e.d. er (grote?) uitstroom kan zijn. Het massaal toetreden van de beleggers tot de goudprijs kan diezelfde prijs dus kwetsbaar maken en niet alleen versterken.

quote:
Heb je daar concrete voorbeelden van? Ik vind het erg onwaarschijnlijk dat mensen goud zouden kopen waarvan onzeker is of het wel voor de gestelde datum boven de grond zal komen.
Bij elke hedge moet er voldaan worden aan een goede tijdsinschatting, dat zal daar niet anders bij zijn. Ik heb het wel over bewezen reserves die vanaf een bepaalde prijs rendabel worden en niet het domweg een kuil graven en maar zien waar je uitkomt. Daarnaast is het (bijna) altijd mogelijk posities door te rollen, al kan dat soms liquiditeits/tijds-problemen opleveren bij levering (al is het een cash settlement). Geloof dat Barrack daar een tijdje geleden een probleem mee had en daarom deels reden om bepaalde hedges af te bouwen (met verlies).

quote:
http://www.google.nl/#q=gold+close+%22hedge+book
Barrick, Anglogold, Harmony, etc hebben allemaal hun hedge boeken gereduceerd of zelfs gesloten.
Grotendeels om te profiteren van een verder stijgende goudprijs inderdaad, maar ook deels door in het verleden verkeerd risico/money-management. Al met al kan het de winsten enorm verhogen voor de betreffende gouddelvers, maar ook enorm doen dalen. Een gok dus, die tot nog toe goed uitpakt.

quote:
Dat is geen enkele markt, het zegt dus niets onderscheidends over goud.
Dat klopt, maar het ging erover dat bepaalde beleggingen verkeerd geinterpeteerd worden. Dat is bij goud en de meeste goldbugs ook duidelijk het geval.

quote:
Je kent het begrip 'schuldenberg'? Er zijn nog steeds mensen die, heel fundamenteel, ieder jaar even de toename in het bruto nationaal product naast de toename in de krediethoeveelheid leggen en daar hun conclusies uit trekken. De huidige steiging in goud was 10 jaar geleden al te voorzien. Voeg daar aan toe recente factoren als oplopende begrotingstekorten, quantitative easing, China's verminderde bereidheid om het westen te blijven financieren, etc, en je hebt een handvol absoluut fundamentele redenen om in goud te beleggen.
De enige fundamentele waarde die goud (op termijn) heeft is zijn waardevastheid, waar de prijs vroeg of laat altijd naar terug keert gezien het historische prijsverloop. De recentere prijsstijgingen van goud zijn niet meer dan onderdeel van de totale bubble(s) die zijn opgeblazen wereldwijd. Dat is niet duurzaam, mits het klappen van die bubbles geen (hoog/hyper) inflatoire afloop hebben. Dat lijkt me echter sterk om markt-technische redenen. Ik zie dus geen enkele reden dat goud na de bubbles zal stijgen in een tijd waarin cash als meest veilige haven gewoon meer waard word.

[ Bericht 0% gewijzigd door piepeloi55 op 02-08-2010 11:39:31 ]
pi_84770067
quote:
Op zondag 1 augustus 2010 03:52 schreef dvr het volgende:

[..]

Het is een heel transparante organisatie, heeft duidelijke voorwaarden en heldere, uitgebreide documentatie, de verhoudingen tussen klant en bedrijf zijn heel duidelijk geregeld, het goud wordt op heel veilige manier bewaard, etc. Ik kan beter aan jou vragen waarom je ze bij voorbaat onbetrouwbaar vindt.
[..]

Het alternatief is dat je het zelf bewaart, met alle risico's, ongemak en kosten van dien.
Bij hyperinflatie kan je per definitie het monetaire systeem gaan wantrouwen, dan het vertrouwen in een bedrijf dat diep in dit systeem zit dat vind ik onlogisch. Want je psychologie is dat je iets wantrouwt, maar tegelijkertijd vertrouw je dit weer. Dat is tegenstrijdig. Weet jij ook hoe zo'n assay in zijn werk gaat? Volgens mij is het onmogelijk elke dag een assay uit te voeren, dat kost teveel geld. En je kan toch geen goud controleren op wolfraam zonder te boren door de baar? Zelf bewaren van goud vind ik niet onlogischer dan goud bij een goudbeheerder. Mensen breken niet in bij je om goud te stelen, maar om geld te stelen. Het gevaar is niet zo groot als je denkt, als je niemand vertelt dat je goud hebt.

Ook vind ik het vreemd dat je goud investeert als hyperinflatiehedge, tegelijkertijd investeer je erin om winst te maken (je geeft redenen waarom goud een goede investering is). Dit zijn twee tegenstrijdige investeringsdoeleinden. Het eerste leidt niet tot winst, want winst in papiergeld wordt gedevalueerd door verlies van papierwaarde. Netto maak je dus geen winst. Bij het tweede doeleinde ga je ervan uit dat goud een stabiele reguliere inflatiehedge is, en dat je dus winst maakt als er reguliere inflatie plaatsvindt, zoals de afgelopen 30 jaar. De geschiedenis wijst dit niet uit. Aandelen en huizen waren een betere reguliere inflatiehedge, en logisch nagedacht ook, want een huis of aandelen leveren cashflow op, in tegenstelling tot goud. Logica ondersteunt dus de geschiedenis. Kortom de investeringsdoeleinden versus beweegredenen in dit topic die je noemt zijn tegenstrijdig met elkaar dat vind ik niet logisch.
pi_84771923
quote:
Op maandag 2 augustus 2010 13:33 schreef Toppiet het volgende:

[..]

Bij hyperinflatie kan je per definitie het monetaire systeem gaan wantrouwen, dan het vertrouwen in een bedrijf dat diep in dit systeem zit dat vind ik onlogisch. Want je psychologie is dat je iets wantrouwt, maar tegelijkertijd vertrouw je dit weer. Dat is tegenstrijdig. Weet jij ook hoe zo'n assay in zijn werk gaat? Volgens mij is het onmogelijk elke dag een assay uit te voeren, dat kost teveel geld. En je kan toch geen goud controleren op wolfraam zonder te boren door de baar? Zelf bewaren van goud vind ik niet onlogischer dan goud bij een goudbeheerder. Mensen breken niet in bij je om goud te stelen, maar om geld te stelen. Het gevaar is niet zo groot als je denkt, als je niemand vertelt dat je goud hebt.

Ook vind ik het vreemd dat je goud investeert als hyperinflatiehedge, tegelijkertijd investeer je erin om winst te maken (je geeft redenen waarom goud een goede investering is). Dit zijn twee tegenstrijdige investeringsdoeleinden. Het eerste leidt niet tot winst, want winst in papiergeld wordt gedevalueerd door verlies van papierwaarde. Netto maak je dus geen winst. Bij het tweede doeleinde ga je ervan uit dat goud een stabiele reguliere inflatiehedge is, en dat je dus winst maakt als er reguliere inflatie plaatsvindt, zoals de afgelopen 30 jaar. De geschiedenis wijst dit niet uit. Aandelen en huizen waren een betere reguliere inflatiehedge, en logisch nagedacht ook, want een huis of aandelen leveren cashflow op, in tegenstelling tot goud. Logica ondersteunt dus de geschiedenis. Kortom de investeringsdoeleinden versus beweegredenen in dit topic die je noemt zijn tegenstrijdig met elkaar dat vind ik niet logisch.
Iemand investeert bij Bullionvault omdat dit bedrijf in zijn ogen een betrouwbare reputatie heeft en omdat je snel en makkelijk online transacties kunt uitvoeren. Niets is waterdicht, ook goud thuis bewaren niet. Vertrouw jij je vrouw? Hoeveel mensen zijn daar wel niet mee het schip in gegaan? Iemand hoeft maar te weten dat jij een paar ton aan goud thuis hebt liggen (denk aan de verkopende partij of de transporteur) en voor je het weet staan er een paar appies naast je bed. Dus Bullionvault, goldmoney.com en perth mint zijn voor veel mensen de beste keus.

Verder zijn aandelen en huizen vaak ook hele goede hedges tegen inflatie gebleken, echter het is volgens mij een kwestie van timing. Sommige mensen denken dat in deze tijd aandelen, of obilgaties of huizen overgewaardeerd zijn en dat goud is ondergewaardeerd. Ik heb van jou nog geen goed argument gehoord waarom vastgoed en aandelen het de komende jaren jaar beter gaan doen dan goud. Volgens mij heeft nog niemand in deze reeks dat geopperd, dus dat kan nog een interessante bijdrage worden. Meestal gaat de discussie tussen cash en goud.

PS. goudstaven kunnen prima gecontroleerd worden op wolfraam zonder er in te boren dmv van stralingen waarbij ze verschillen in de dichtheid, molecuul-snelheid , structuur of iets dergelijks kunnen vaststellen.
  maandag 2 augustus 2010 @ 16:13:57 #117
78918 SeLang
Black swans matter
pi_84776370
Even los van de vraag of inflatie wel het probleem is waar je je nu op moet richten, het voornaamste probleem dat ik heb met goud is dat je er geen "juiste" prijs aan kunt hangen. En als je niet kunt aangeven wat NU de juiste prijs is dan is het per definitie geen inflatie hedge.

Ik heb nog nooit iemand een goed onderbouwd verhaal zien posten waarom de juiste prijs $1200 is (of $50, of $5000). Als dit niet weet dan is elke discussie over goud als inflatie hedge zinloos.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_84780535
quote:
Op maandag 2 augustus 2010 16:13 schreef SeLang het volgende:
Even los van de vraag of inflatie wel het probleem is waar je je nu op moet richten, het voornaamste probleem dat ik heb met goud is dat je er geen "juiste" prijs aan kunt hangen. En als je niet kunt aangeven wat NU de juiste prijs is dan is het per definitie geen inflatie hedge.

Ik heb nog nooit iemand een goed onderbouwd verhaal zien posten waarom de juiste prijs $1200 is (of $50, of $5000). Als dit niet weet dan is elke discussie over goud als inflatie hedge zinloos.
Ik begrijp je probleem niet goed, kun je aan de dollar wel een prijs hangen?
  maandag 2 augustus 2010 @ 18:56:56 #119
78918 SeLang
Black swans matter
pi_84782193
quote:
Op maandag 2 augustus 2010 18:11 schreef arjanus het volgende:

[..]

Ik begrijp je probleem niet goed, kun je aan de dollar wel een prijs hangen?
Ja, ik weet exact hoeveel ik daarvan nodig heb om een brood te kopen of om m'n huur te betalen. En als er over een paar jaar 10% inflatie is opgetreden dan weet ik dat ik (ongeveer) 10% meer dollars nodig heb om een brood te kopen. Maar wat de "koopkracht" van goud is over een paar jaar dat weet niemand.

Stel dat goud inderdaad een soort absolute waarde heeft (zoals die "gold=money" mensen beweren). Dan moet ik toch weten wat die waarde is? Ik weet alleen dat de prijs nu $1200 is, maar hoe bepaal ik de waarde? Stel dat de waarde $500 is en er treedt 10% inflatie op, dan is de waarde $550. Maar als ik $1200 betaald heb dan is er voor mij geen sprake van een inflatie hedge.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_84785815
quote:
Op maandag 2 augustus 2010 16:13 schreef SeLang het volgende:
Even los van de vraag of inflatie wel het probleem is waar je je nu op moet richten, het voornaamste probleem dat ik heb met goud is dat je er geen "juiste" prijs aan kunt hangen. En als je niet kunt aangeven wat NU de juiste prijs is dan is het per definitie geen inflatie hedge.

Ik heb nog nooit iemand een goed onderbouwd verhaal zien posten waarom de juiste prijs $1200 is (of $50, of $5000). Als dit niet weet dan is elke discussie over goud als inflatie hedge zinloos.
Er valt ook geen prijs op te plakken, aangezien goud (vrijwel) geen inkomsten kan genereren en je daardoor geen waarderingsmodel kunt toepassen, al is dat waarderingsmodel onrealistisch. Sterker nog goud genereerd vaak negatieve inkomsten door beheer en/of verzerkingskosten e.d. Het is dus wat een gek ervoor geeft oftewel het the greater fool-spel, als de beleggingsmannetjes zich ermee inlaten. In dergelijke spellen is de meetbare actuele 'gerechtvaardigde' prijs het best aan het sentiment meetbaar, al geeft dat nooit precieze duidelijkheid of voorspelbaarheid.

De enige werkelijke (historisch) fundamentele meetbare waarde die je goud kunt toedichten is zijn 'waardevastheid'. Die heb je zelf al eens meegenomen in een prachitg grafiekje:

Uit deze maatstaaf, die goldbugs maar al te vaak aanhalen, blijkt dat goud op dit moment zwaar overgewaardeerd is. Dat betekent dat of hoge inflatie gaat onstaan en goldbugs (mits op tijd) die zijn ingestapt een goede inflatiehedge hebben gehad of dat goud een grote bubble is en flink gaat klappen ooit. Markt-technisch gezien is dat laatste het meest waarschijnlijk.

[ Bericht 0% gewijzigd door piepeloi55 op 02-08-2010 20:33:53 ]
  maandag 2 augustus 2010 @ 20:56:09 #121
78918 SeLang
Black swans matter
pi_84787163
Hier zet jij eigenlijk de stap waartoe ik de goldbugs uitdaagde, namelijk een poging doen om een waardering toe te kennen aan goud. De methode die je hier probeert is kijken naar historische waardering tov een inflatie gecorrigeerde dollar (de "1" lijn in de grafiek).

Je moet dan echter concluderen dat goud faalt als inflatiehedge als je kijkt over een relatief korte (paar decennia) periode. Immers, bij een instap in 1980 was je gedecimeerd, bij een inslap in 2003 had je veel verdiend. Kortom, het kan alle kanten op en heeft dus niets met een inflatie hedge te maken.

Goud als inflatiehedge is imo ook een achterhaald concept. Het stamt uit de tijd dat er een vaste wisselkoers was tussen goud en de dollar. Toen kon je een devaluatie risico afdekken door in plaats van dollars goud te bezitten, nu niet meer (strikt genomen).

Het kan best zijn dat goud uiteindelijk z'n waarde beter behoudt dan een dollar (op een spaarrekening) maar dan is het wel zaak dat je niet teveel betaalt. Dit geldt uiteraard voor alle fysieke zaken, of het nu goud is, huizen of een hamburger. En dan kom ik weer bij de oorspronkelijke vraag: wat is de waarde van een ounce goud? Hoeveel mag je ervoor betalen? En wanneer is het te duur?
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  maandag 2 augustus 2010 @ 21:15:09 #122
78918 SeLang
Black swans matter
pi_84788113
Btw: als je die maatstaf gebruikt (zelfde koopkracht als in 1870), dan zou goud in dollars van vandaag $331 mogen kosten. (Ik denk alleen niet dat dit een zinvolle waarderingsmaatstaf is)
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_84796938
Het is ook geen goede maatstaaf, maar wel de enige direct meetbare. Misschien heb je zelf een beter antwoord op je vraag, je woorden suggereren in ieder geval van wel?

Ik denk echter niet dat goud geen inflatiehedge meer (afhankelijk van instapmoment uiteraard) is. Los ervan dat er vele betere hedges zijn. Ik denk wel dat er meer speelruimte is naar de bovenkant voor de goudprijs, juist doordat een valuta niet meer gedekt word door goud.
pi_84799647
Je zou als maatstaf van goud de $20 dollar per ounce kunnen gebruiken en de M3 inflatie kunnen toepassen. In dat geval zou je kunnen concluderen dat goud zwaar is ondergewaardeerd.
pi_84801352
quote:
Op maandag 2 augustus 2010 11:24 schreef piepeloi55 het volgende:

Het geeft echter wel aan dat een (groot of klein?) deel van de goldbugs erin zitten om rendement te maken en bij een significante prijsdaling/veranderende perceptie/verdere deleveriging/deflatie e.d. er (grote?) uitstroom kan zijn.
Nogmaals, zo'n incidentele beweging zegt niets, behalve wat we al wisten: beleggers kunnen in- en uitstappen en de goudprijs kan omhoog en omlaag.

quote:
Het massaal toetreden van de beleggers tot de goudprijs kan diezelfde prijs dus kwetsbaar maken en niet alleen versterken.
Iedere toetreding verhoogt de prijs. Dat het toetreden van meer opportunistische beleggers ook de volatiliteit kan verhogen spreekt voor zich, en ook dat geldt voor iedere andere asset class. Maar of daar sprake van is heb je nooit aangetoond. Gezien het feit dat steeds meer mensen zich goed ingelezen hebben in de oorzaken en het verloop van de crisis, en gezien de terreinwinnende fysieke goudbeleggingen (ten koste van papier), ben ik geneigd te denken dat het met die domme opportunisten wel meevalt. Van mij mag je het blijven roeptoeteren, maar misschien kun je er voor de verandering dan een keer wat argumenten bij geven?

quote:
Bij elke hedge moet er voldaan worden aan een goede tijdsinschatting, dat zal daar niet anders bij zijn. Ik heb het wel over bewezen reserves die vanaf een bepaalde prijs rendabel worden en niet het domweg een kuil graven en maar zien waar je uitkomt. Daarnaast is het (bijna) altijd mogelijk posities door te rollen, al kan dat soms liquiditeits/tijds-problemen opleveren bij levering (al is het een cash settlement).
Het is de bullion bank die de hedge verzorgt - de mijn heeft maar één plicht: LEVEREN. Vandaar dat het me onwaarschijnlijk leek dat onzekere toekomstige productie uit inactieve mijnen gehedged kan worden. Überhaupt werd in de hoogtijdagen maar zo'n 10-30% van de productie gehedged, en vanzelfsprekend is het het gemakkelijkst/goedkoopst te delven goud dat -wanneer het moet- het eerst geleverd wordt, en met partijen die daar niet over beschikken gaat een bullionbank niet in zee. Maar een probleem van een heel andere orde is dat er veel meer onrendabele/marginale goudmijnen dan productieve bestaan, en dat de mogelijkheid om die te hedgen zou impliceren, dat een nóg groter deel van het goudaanbod vervalst is dan er door de papiermafia al is - met andere woorden, dat de fysieke basis nog smaller is dan iedereen denkt.
Enfin, vandaar dat ik concrete voorbeelden vroeg, die je me blijkbaar schuldig moet blijven. Mijn conclusie blijft dus dat je je fantasie op hol liet slaan.

quote:
Al met al kan het de winsten enorm verhogen voor de betreffende gouddelvers, maar ook enorm doen dalen. Een gok dus, die tot nog toe goed uitpakt.
Soms vraag ik me echt af van welke planeet je komt. Hedgen heeft drie doelen: productie voorfinancieren, prijzen door de tijd middelen (stabiliseren), en een kleine premie op de spotprijs pakken zodat de ondergrondse goudvoorraad al voor de winning rendeert. Niks gok dus, maar gewoon beredeneerd beleid waar op termijn zowel de mijnen, de bullion banken als de centrale banken wel bij varen. En nee, dat heeft allerminst goed uitgepakt, want de afgelopen jaren hebben de goudmijnen (liever gezegd: hun aandeelhouders) miljarden verloren op hun te goedkoop vooruitverkochte productie. Vandaar dat ze hun hedgeboeken nu gesloten hebben.

quote:
Dat klopt, maar het ging erover dat bepaalde beleggingen verkeerd geinterpeteerd worden. Dat is bij goud en de meeste goldbugs ook duidelijk het geval.
Sure, je zal maar in de meest lucratieve belegging van de afgelopen 5 jaar zitten. Dan ben je echt stom bezig.

quote:
De recentere prijsstijgingen van goud zijn niet meer dan onderdeel van de totale bubble(s) die zijn opgeblazen wereldwijd.
Jaja, die kennen we nu wel. Ondertussen is zo'n beetje al het geld gedekt door claims waarvan met geluk hooguit de helft ooit nog voldaan kan worden, en met een beetje pech veel minder omdat de tijd voortschrijdt en de rente kan (zal) oplopen. Nu steeds meer schulden opgehoopt worden bij overheden en centrale banken kunnen die verliezen afgewenteld worden op de munt. Je vertrouwen in die overheden en centrale banken is ontroerend, maar ik geef ze zelf geen cent.

In dat kader is deze recente uitspraak van voormalig FED-baas Alan Greenspan ronduit angstwekkend: "if the stock market continues higher it will do more to stimulate the economy than any other measure we have discussed here". Ik heb hier al vaker gezegd dat de FED+regering alles zullen doen om de aandelenmarkten overeind te houden, maar om dat hier zo feitelijk bevestigd te zien is dramatisch. Dan staat immers vast dat ze coute-que-coute de grootbanken van liquiditeit blijven voorzien en met de meest slappe regulering en toezicht de hand boven het hoofd zullen blijven houden, en dat ze ook alles zullen doen om de huizenmarkt overeind te houden (waarvan het lot immers onlosmakelijk aan die van de beurzen verbonden is). Er gaat zelfs het gerucht, en als het waar is zou dat me niets verbazen, dat Obama nog voor de senaatsverkiezingen een voorstel zal indienen om alle uitstaande Amerikaanse hypotheken tegen een minimale rente te herfinancieren. Een meer inflatoire maatregel is nauwelijks te bedenken..


quote:
Op maandag 2 augustus 2010 13:33 schreef Toppiet het volgende:

Bij hyperinflatie kan je per definitie het monetaire systeem gaan wantrouwen, dan het vertrouwen in een bedrijf dat diep in dit systeem zit dat vind ik onlogisch.
Bullionvault maakt geen deel uit van het financiële systeem en al helemaal niet van het monetaire systeem. Integendeel, het is opgezet om bescherming te bieden tegen beide.

quote:
Weet jij ook hoe zo'n assay in zijn werk gaat? Volgens mij is het onmogelijk elke dag een assay uit te voeren, dat kost teveel geld.
De dagelijkse assay bestaat simpelweg uit een mannetje in blauwe stofjas die kijkt of iedere geregistreerde goudbaar er nog ligt. De baren voldoen aan de 'London Good Delivery' standaard waarover je op de site van de LBMA meer kunt lezen. In het kort: alle LBMA-leden worden regelmatig bezocht door inspecteurs die goudstaven doorzagen, omsmelten, onder de spectograaf leggen, enzovoort. Je kunt er nog 100 bedenkingen bij improviseren, maar ik ben tevreden over het zekerheidsniveau dat Bullionvault biedt (al was het maar omdat het goud bovendien gewoon gegarandeerd en verzekerd is, en er op planeet Aarde geen enkele aanbieder te vinden is die meer zekerheden biedt.. op een bepaald punt moet je toch tevreden zijn).

quote:
Zelf bewaren van goud vind ik niet onlogischer dan goud bij een goudbeheerder.
Zodra jij met je goud het pand van de verkoper verlaat, is het uit het circuit van vertrouwde handelaren en is het meteen een paar procent minder waard. Bovendien heb je teveel betaald, want die verkoper heeft een relatief hoge marge. Als je in kleinere hoeveelheden dan 100gram koopt, ben je daarboven veel kwijt aan productiekosten van de munten en plakjes. Thuis moet je een dure kluis neerzetten of permanent in de rats zitten dat er maar niet ingebroken wordt (of als je het je per post hebt laten toesturen, dat de postbode maar geen foute neefjes heeft), want het is niet zondermeer verzekerbaar. En als de goudprijs na een lange triomftocht uiteindelijk de daling inzet, is het maar de vraag of je het nog op tijd aan iemand kunt slijten -Middelkoop woont tegen die tijd in Monaco- en zo ja, voor welke prijs. Ik had geen zin in al dat gedoe en ben blij dat Bullionvault het me bespaart.

quote:
Ook vind ik het vreemd dat je goud investeert als hyperinflatiehedge, tegelijkertijd investeer je erin om winst te maken (je geeft redenen waarom goud een goede investering is).
Ik heb het alleen als hedge. Neemt niet weg dat ik blij ben met de tot nu toe gerealiseerde stijging, al was het alleen maar omdat die mijn visie lijkt te bevestigen - of in ieder geval bevestigt dat er een hoop mensen zijn die die visie delen.

quote:
Dit zijn twee tegenstrijdige investeringsdoeleinden.
Nee. Wie in een scenario van hyperinflatie gelooft, realiseert zich ook dat hij er op tijd bij moet zijn, omdat goud in de aanloop daarnaartoe waarschijnlijk al hard in prijs zal stijgen.

quote:
Het eerste leidt niet tot winst, want winst in papiergeld wordt gedevalueerd door verlies van papierwaarde.
Exact. Het eindresultaat hangt af van je spreiding tussen geld en goud (en/of andere assets). Toen ik instapte was dat met 20% goud, 80% cash. Dat zal nu misschien 25 om 75 zijn. Zolang, wanneer het stof van de meltdown optrekt, de som maar op zo'n 90 of meer uitkomt. Dan ben ik tevreden; ik wil gewoon de koopkracht van mijn in 15 jaar opgebouwde spaargeld instandhouden.

quote:
Bij het tweede doeleinde ga je ervan uit dat goud een stabiele reguliere inflatiehedge is, en dat je dus winst maakt als er reguliere inflatie plaatsvindt, zoals de afgelopen 30 jaar.
Daar ga ik niet van uit.

quote:
De geschiedenis wijst dit niet uit. Aandelen en huizen waren een betere reguliere inflatiehedge, en logisch nagedacht ook, want een huis of aandelen leveren cashflow op, in tegenstelling tot goud.
In een normaal economisch klimaat is dat waar. Wat de nay-sayers in dit topic maar niet lijken te kunnen bevatten, is dat de afgelopen 30 (zeg maar 40) jaar compleet onrepresentatief zijn voor de huidige economische, financiële en monetaire toestand van de wereld. Het loslaten van de goudstandaard, het vasthouden aan de dollar als wereldreservemunt en het langdurig onderdrukken van de rente hebben een enorme welvaart en bloei gebracht die niet door feitelijke productie en waardevermeerdering gedragen werd, en waarvan de keerzijde -gigantische schulden op alle niveau's- zich nu, na vier decennia van schijnwelvaart, komt wreken.

Ik raad iedereen aan dit artikel te lezen van David Stockman, hoofd van het Office of Management and Budget onder Reagan, die de pervertering schetst van de republikeinse economische ideologie in de periode vanaf Nixon tot en met de Neocons, die ook onder Obama feitelijk nog de scepter zwaaien :

Four Deformations of the Apocalypse


quote:
Op maandag 2 augustus 2010 16:13 schreef SeLang het volgende:
Even los van de vraag of inflatie wel het probleem is waar je je nu op moet richten, het voornaamste probleem dat ik heb met goud is dat je er geen "juiste" prijs aan kunt hangen.
Volgens mij maakte je hetzelfde punt een maand of wat geleden ook. Ik heb er toen al commentaar op gegeven. Daarnaast denk ik dat je net als Piepeloi over het hoofd ziet, dat voor alle andere asset classes -inclusief cash- hetzelfde geldt of kan gaan gelden.

Een fair value in hedendaags geld is onmogelijk te geven mede omdat die afhankelijk zal zijn van de reactie van overheden en centrale banken op de verder inkrimpende economie (het wordt nog spannend hoe lang een aantal practisch failliete Amerikaanse staten hun bijstandsgerechtigden en AOWers kunnen blijven betalen. Vóór de verkiezingen zullen ze die mensen niet in FEMA-kampen zetten, maar als het geld op is zal er toch weer een vorm van quantitative easing moeten komen, als ze dat soort totalitaire taferelen willen voorkomen).

quote:
En als je niet kunt aangeven wat NU de juiste prijs is dan is het per definitie geen inflatie hedge.
Daar zit wat in, maar dat heeft mij er niet van weerhouden. Noem het giswerk, maar ik zag genoeg indicatoren om aan te nemen dat ons geld minimaal de helft, maar in een diepe crisis mogelijk wel 80% van zijn waarde zal moeten verliezen om de schuldenberg op te lossen, en dat goud, meer dan andere assets, daarvan zou profiteren (dat laatste omdat in een economische wereldcrisis vastgoed, grondstoffen, bedrijfsaandelen e.d. met diepe vraaguitval te maken krijgen en goud meer liquide en van oudsher dé veilige haven is).

quote:
Ik heb nog nooit iemand een goed onderbouwd verhaal zien posten waarom de juiste prijs $1200 is (of $50, of $5000). Als dit niet weet dan is elke discussie over goud als inflatie hedge zinloos.
- Tenzij je op grond van economische indicatoren kunt aangeven wat er ongeveer met de waarde van geld moet gebeuren om alsnog de uitstaande problematische kredieten en verplichtingen af te lossen;
- Tenzij je zulke grote schokken voorziet, dat "$300 of $1200?" irrelevant is (het gaat niet om $50 of $5000; $300 is ongeveer de bodem en $1200 de top in de recente geschiedenis. Als je de huidige financieel-economische toestand afzet tegen de toenmalige, kun je bedenken of we ons dit keer buiten die marges zullen begeven, en welke kant op).

quote:
Stel dat goud inderdaad een soort absolute waarde heeft (zoals die "gold=money" mensen beweren).
(doen ze niet.. ze roepen wel dat je in 1900 voor een ounce goud al een maatpak kon laten maken, en dat dat nu nog steeds kan, maar dat is natuurlijk geen verhaal van absolute waarden. Iedereen weet dat goud onder invloed van allerlei omstandigheden sterk in waardering fluctueert. Net als al het andere, met name in onzekere tijden.)

quote:
Je moet dan echter concluderen dat goud faalt als inflatiehedge als je kijkt over een relatief korte (paar decennia) periode. Immers, bij een instap in 1980 was je gedecimeerd, bij een inslap in 2003 had je veel verdiend. Kortom, het kan alle kanten op en heeft dus niets met een inflatie hedge te maken.
Het is m.i. onzin om de performance van goud in die periode te willen projecteren op de huidige situatie, die op zijn recentst pas in de dertiger jaren een precedent heeft (toen goud nog aan geld vastgeketend was, zodat ook daarmee geen vergelijking mogelijk is). De oliecrisis en alle andere crises van de afgelopen 40 jaar waren peanuts vergeleken bij de huidige situatie, waarin het Westen omkomt in de schulden maar de middelen ontbeert om zich daar nog op normale wijze uit op te werken.

Ik kan me je rationele hang naar zekerheid en voorspelbaarheid voorstellen, maar als er een piano uit de lucht valt ga ik niet blijven staan om eerst eens te zien of het een babypianootje of een concertvleugel is. 20% goud lijkt me ook bij de huidige prijzen een goed advies; als geld onverhoopt in waarde halveert en goud daar buitenproportioneel van profiteert zal dat 'ongeveer' je vermogen intact houden, en als er toch deflatie uitbreekt, wordt je beperkte verlies in goud zondermeer door de koopkrachtstijging van je 80% cash gecompenseerd. Misschien komt het omdat ik als zelfstandig ondernemer aan grote inkomensschommelingen en behoorlijke risico's gewend ben, maar procentjes deren me niet. Mijn zorg is dat er een mogelijkheid bestaat dat ik binnen een paar jaar het leeuwendeel van wat ik de afgelopen 15 jaar aan reserves opgebouwd heb, en waar ik mogelijk in de toekomst afhankelijk van zal zijn, zou kunnen gaan zien verdampen door hyperinflatie. Die zorg heb ik voor mijn gevoel goed afgekocht met een simpele constructie die me in het ergste geval -als economische groei, rente en inflatie 'gewoon' jarenlang op dit lage pitje blijven en goud weer daalt- hooguit zo'n 3-5% van mijn vermogen kan kosten.

Mijn enige andere zorg is dat de spaarbanken omvallen en de resterende banken en de overheid bij nader inzien mijn verdwenen tegoeden niet kunnen compenseren. Daar moet ik me nog eens over buigen, ook omdat mijn geld over een idioot aantal banken verspreid staat die allemaal verschillende termijnen en procedures hebben voor spoedoverboekingen, kasopnames, etc. (ik had al eens bedacht dat als de pleuris uitbreekt, ik alles aan de belastingdienst overmaak, bij wie ik het -als de rust eenmaal is weergekeerd- als onverschuldigde betalingen kan terugvorderen. Heeft iemand betere ideeën?).
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')