Wat wordt hier gemaakt?# De gerst krijgt een voorbehandeling. Een deel wordt [[mout|gemout]], een deel wordt platgeslagen, en een deel wordt geroosterd. De smaak en de kleur van

is voor een goed deel een resultaat van dit proces. Aan een mengsel van deze drie soorten gerst wordt water toegevoegd, waarna de smaken van de gerst in het water kunnen trekken;
# Het papje van gerst en water (de maisch) dat zo ontstaat tijdens dit zogeheten maischproces, wordt nu stap voor stap verhit vanaf zo'n 50 graden Celsius tot ongeveer 80 - 83 graden waarbij de in de gerstemout aanwezige enzymen de overige zetmelen omzetten in suiker. Vervolgens wordt deze maisch na enige tijd uitgespoeld en gefilterd, waarbij de resten gerst middels filtratie en het spoelen met water gescheiden worden van de zogeheten "wort" (de opgeloste vergistbare moutsuikers). De wort wordt verzameld, en de restanten gerst worden afgevoerd als veevoer;
# De wort wordt nu verhit en samen met de hop een tijdje gekookt en later afgekoeld tijdens de filtrering waarbij de hop en vaste delen worden verwijderd;
# Gist wordt toegevoegd en de gisting begint. Later wordt, als de hoofdgisting voorbij is, het bier voor langere tijd koel opgeslagen voor de nagisting en smaakontwikkeling, ook wel lageren genoemd;
# Het bier rijpt (lagert) dan nog langere tijd na;
# Het gelagerde bier wordt gefiltreerd om de gist te verwijderen;
# Het bier wordt gebotteld.