Foto's zeggen meer dan woorden, laat jouw trots dan maar eens zienquote:Op dinsdag 22 maart 2011 19:30 schreef LordofLeaves het volgende:
[..]
Ik volg dit topic nu al een tijdje, maar de mond valt me erbij open. Koop je slecht start materiaal, dan staat er over vijf jaar nog steeds een slechte boom en dat zie ik hier maar al te veel. Vergeet de zogenaamde starterskits en de kloon bonsai boeken. Bonsai leer je niet met behulp van boeken of een leuke internetsite. Net zo grappig is dat veel mensen denken dat regenwater beter is voor bomen dan kraanwater. Net als het teveel watergeven en overbemesting plus bladverbranding, behoren al deze puntjes tot de mythen binnen de bonsai wereld.
Gebruik a.u.b geen potgrond voor je bonsai en ook geen akadama. Potgrond slaat dicht en akadama valt na een jaar uit elkaar, wat ervoor zorgt dat de wortels geen lucht meer krijgen en verdrinken in het water dat nog in de aarde zitten. Er bestaan geen speciale potgrond soorten voor bonsai en speciale bonsai mest.
Voor iedereen die hier met bonsai bezig is: vergeet je boekenwijsheid en concentreer je op:hoe een boom groeit, hoe een boom leeft en werkt. Daarna komt het vormen van een boom.
Wat veel mensen vergeten ,is dat een bonsai niets meer is dan een BOOM. Een BOOM lijkend op zijn grote broers in het wild.
SIGNe, je bent goed op weg. Nu nog de puntjes op de i zetten en de flauwekul achterwege laten.
Hoe bedoel je mythes? dit zijn gewoon dingen die kunnen gebeuren als je niet goed uitkijkt.quote:Net als het teveel watergeven en overbemesting plus bladverbranding, behoren al deze puntjes tot de mythen binnen de bonsai wereld.
Ik heb zoveel "projectjes" lopen.quote:Op zondag 27 maart 2011 14:19 schreef LordofLeaves het volgende:
@Outpost 76. Jammer te horen dat het bedraden niet zo goed ging door verkeerde info. Beschadigingen door bedrading gaat er heel moeilijk weer uit en soms helemaal niet meer. Maar diktegroei in takken zien toenemen, is altijd wel mooi om te zien natuurlijk.
Dank je voor de link om foto's op te slaan, ik zal er zeker van gebruik gaan maken. Nu nog even dat ene mooie kiekje maken. Met wat voor materiaal ben je momenteel zelf bezig?
Ik laat even snel een "slechte en wazige" foto zien van de iep hoe het er momenteel bij staat. Zoals jullie kunnen zien moet er nog flink aan gespijkerd worden. Zelf ben ik verre van tevreden, maar een goed groeiseizoen moet mijn gezicht weer doen bijtrekken.Hopelijk doet de link het.
[ afbeelding ]
Mooie dikke stam en ook een mooie schaal trouwens.quote:Op zondag 27 maart 2011 14:19 schreef LordofLeaves het volgende:
@Outpost 76. Jammer te horen dat het bedraden niet zo goed ging door verkeerde info. Beschadigingen door bedrading gaat er heel moeilijk weer uit en soms helemaal niet meer. Maar diktegroei in takken zien toenemen, is altijd wel mooi om te zien natuurlijk.
Dank je voor de link om foto's op te slaan, ik zal er zeker van gebruik gaan maken. Nu nog even dat ene mooie kiekje maken. Met wat voor materiaal ben je momenteel zelf bezig?
Ik laat even snel een "slechte en wazige" foto zien van de iep hoe het er momenteel bij staat. Zoals jullie kunnen zien moet er nog flink aan gespijkerd worden. Zelf ben ik verre van tevreden, maar een goed groeiseizoen moet mijn gezicht weer doen bijtrekken.Hopelijk doet de link het.
[ afbeelding ]
Verklaar je aub nader. In kraan water zitten namelijk veel giftige stoffen die voor de mens eigenlijk ook niet goed zijn (zoals chloor) dus waarom is het dan niet erg om dat aan je bonsai te geven? De bodem filtert het water en dus lijkt t mij dat die stoffen dan gaan ophopen in de pot\schaal. Een boom in de natuur krijgt ook geen kraan water dus daarom mijn advies altijd om regenwater te geven of om het te geven water een tijdje te laten staan alvorens t aan de bonsai te geven.quote:Op dinsdag 22 maart 2011 19:30 schreef LordofLeaves het volgende:
[..]
Net zo grappig is dat veel mensen denken dat regenwater beter is voor bomen dan kraanwater.
In veel schalen zit een groot gat in t midden onderin dus hoe kan je dan een boom teveel water geven? Het meeste loopt er vanzelf uit.quote:Net als het teveel watergeven en overbemesting plus bladverbranding, behoren al deze puntjes tot de mythen binnen de bonsai wereld.
Daarom adviseer ik meestal dat ze grond zeven en dan 2 delen grond en 1 deel zand gebruiken als op pot grond.quote:Gebruik a.u.b geen potgrond voor je bonsai en ook geen akadama. Potgrond slaat dicht en akadama valt na een jaar uit elkaar, wat ervoor zorgt dat de wortels geen lucht meer krijgen en verdrinken in het water dat nog in de aarde zitten.
Dat lijkt mij idd ook. Helaas is t een goede commerciële zet en trappen de leken er uiteraard wel in.quote:Er bestaan geen speciale potgrond soorten voor bonsai en speciale bonsai mest.
Uit boeken haal ik juist mn inspiratie en er staan imo wel degelijk goede tips in.quote:Voor iedereen die hier met bonsai bezig is: vergeet je boekenwijsheid en concentreer je op:hoe een boom groeit, hoe een boom leeft en werkt.
Ben ik ook niet met je eens. Wel met t feit dat een bonsai een boom is en niet meer of minder maar ik vind dat iedereen zn "bonsai" (boom in pot) zelf moet vormen hoe ie wil. Het is dan misschien niet een klassieke bonsai maar het is en blijft een boom in pot en dus een bonsai.quote:Daarna komt het vormen van een boom.
Wat veel mensen vergeten ,is dat een bonsai niets meer is dan een BOOM. Een BOOM lijkend op zijn grote broers in het wild.
Zijn er nog projectjes die er uitspringen voor je? Ben wel benieuwd namelijk.quote:Op zondag 27 maart 2011 17:36 schreef LordofLeaves het volgende:
Dank voor de positieve reacties! Soms verwacht je niet dat je redelijk materiaal tegenkomt in een verdoemhoekje bij de locale Intratuin, hehe.
[q] Ik weet niet waar je woont maar als t bij je in de buurt is zou je eens moeten gaan kijken in Delft bij de xotus. Daar hebben ze soms leuke verwaarloosde boompjes staan die je voor korting kan krijgen door dat ze verwaarloost zijn.
[q]@Outpost76. Je projectjes zijn meesterlijk. Ik ben benieuwd hoe de bomen zich ontwikkelen.
Je hebt een punt dat er inderdaad een kleine hoeveelheid aan chloride in kraanwater zit. Maar waar ik op doel ,is dat veel mensen denken dat hard water slecht zou zijn voor planten m.b.t azalea's. Zelfs in het meest harde water zit te weinig kalk dat slecht zou zijn voor zuurminnende planten. Tevens zitten er zeer veel mineralen en ijzers in dat nauwelijks in regenwater voor komt.quote:Op zondag 27 maart 2011 17:43 schreef Outpost76 het volgende:
Verklaar je aub nader. In kraan water zitten namelijk veel giftige stoffen die voor de mens eigenlijk ook niet goed zijn (zoals chloor) dus waarom is het dan niet erg om dat aan je bonsai te geven? De bodem filtert het water en dus lijkt t mij dat die stoffen dan gaan ophopen in de pot\schaal. Een boom in de natuur krijgt ook geen kraan water dus daarom mijn advies altijd om regenwater te geven of om het te geven water een tijdje te laten staan alvorens t aan de bonsai te geven.
In veel schalen zit een groot gat in t midden onderin dus hoe kan je dan een boom teveel water geven? Het meeste loopt er vanzelf uit.
.
Uit boeken haal ik juist mn inspiratie en er staan imo wel degelijk goede tips in.![]()
Ben ik ook niet met je eens. Wel met t feit dat een bonsai een boom is en niet meer of minder maar ik vind dat iedereen zn "bonsai" (boom in pot) zelf moet vormen hoe ie wil. Het is dan misschien niet een klassieke bonsai maar het is en blijft een boom in pot en dus een bonsai.
Daarom mijn advies om je kraan water een tijdje te laten staan. Dan dampen veel giftige stoffen uit het water en is hete minder schadelijk om het te geven aan je bonsai. Zo doet men het ook veel met aquaria.quote:Op maandag 28 maart 2011 11:16 schreef LordofLeaves het volgende:
[..]
Je hebt een punt dat er inderdaad een kleine hoeveelheid aan chloride in kraanwater zit. Maar waar ik op doel ,is dat veel mensen denken dat hard water slecht zou zijn voor planten m.b.t azalea's. Zelfs in het meest harde water zit te weinig kalk dat slecht zou zijn voor zuurminnende planten. Tevens zitten er zeer veel mineralen en ijzers in dat nauwelijks in regenwater voor komt.
Het zal wel zo zijn maar ik heb er geen last van. Ze doen het prima op mijn grond\zand mengsel.quote:Ja, er zitten gaten in bonsaipotten en schalen voor overtollig water. Alleen slaan veel soorten potgrond binnen zeer korte tijd helemaal dicht, waardoor luchttoevoer naar de wortels niet meer mogelijk is en ook word een teveel aan vocht vastgehouden. Hard gebakken akadama, bims en lava kunnen dit probleem voorkomen.
Ik gebruik mn eigen gevoel om ze te verzorgen. Niet tips uit een boekje. Het ging me dan ook puur om de inspiratie.quote:Voor stylingtips zijn de boeken goed, alleen op het gebied van botanie en horticultuur gigantisch gedateerd. Veel Japanse boeken die zijn vertaald naar het Nederlands maken veel tips onmogelijk, aangezien Japan een ander klimaat heeft en seizoenen. Dit geld ook voor veel Amerikaanse boeken. Ik wil wel de boeken van John Naka aanraden! Ze kosten een paar centen, maar dan heb je letterlijk een bijbel van bonsaikunst. Als je inspiratie wilt opdoen, qua vormgeving, dan moet je ze zeker eens lezen.
Ik kan me dat ook niet indenken maar die vorm is voor veel mensen het beeld wat ze hebben als ze denken aan een bonsai. Vandaar dat ze dat ook bijna all1 maar verkopen bij de commerciële bonsai.quote:Zelfontplooiing binnen bonsai is inderdaad heel belangrijk. Het is jammer dat je met de commerciële bonsai alleen maar de "klassieke"vormen ziet. Met name de vreemde, moyogi, octopus bonsai. Laat je boom lijken op een boom en ga niet bonsai kopiëren. Ik kan me niet indenken dat je het leuk lijkt om tig moyogi bomen, die allemaal op elkaar lijken in je collectie te hebben. Tenslotte zijn de "klassieke" vormen alleen maar richtlijnen en geen vuistregels in het ontwikkelen van je bonsai.
Ik heb het hele topic op 1 pagina en Ik heb er 3, dus ik weet niet precies welke Japanse Esdoorn je bedoeld. Kan je de link naar mn post of de foto plaatsen?quote:Op pagina 3 van dit topic, heb je een japanse esdoorn staan. Daar kun je echt iets leuks uithalen. Hoe groot is dit boompje?
Ik dacht dat ik er geen foto van had en op de site staat bijna helemaal niets van de tentoonstelling.... Toch nog een foto gevonden op mn pc all1 is die niet speciaal genomen voor die kastanje. Hij staat rechts voor aan en in een pot ipv in het weiland maar het is wel het idee er achter:quote:Op maandag 28 maart 2011 15:21 schreef LordofLeaves het volgende:
Een Hollands landschap in een schaal lijkt me wel heel erg mooi om te zien. Daar heb je zeker geen foto of link van? Zelf heb ik eens een soort van boom gezien dat was gekweekt en gesnoeid zoals een boom op een Afrikaanse savanne. Vond het de mooiste boom van de tentoonstelling, haha.
Hopelijk gaat het linken weer goed: Over deze esdoorn heb ik het. Het enige wat je zou kunnen doen, is de boom wat voller laten worden.
[ afbeelding ]
Ja gaaf he!quote:Op maandag 28 maart 2011 19:52 schreef LordofLeaves het volgende:
Haha, dat landschap is briljant! Past er helemaal bij. Doet me een beetje denken aan het verschijnsel "funsai" van een paar jaar geleden.
Als er iemand suggesties heeft voor de ontwikkeling van mijn iep, dan roept u maar!
Moet goed komen, hij valt nog steeds lichtjes uit, maar nog niets echt om me zorgen te maken. Ik begreep dat je een ficus moet bijsnoeien in de winter; kun je dat rigoreus doen, of moet je dat heel voorzichtig doen. Is er uberhaupt een goede site of ergens info over snoeien te vinden; ik heb wel een boek over bonsai bomen, maar ik vind dat het snoeien hierin nogal onderbelicht is.quote:Op maandag 28 maart 2011 15:21 schreef LordofLeaves het volgende:
@zatoichi. Ficus hecht veel waarde aan een vaste standplaats. Lekker in het daglicht zetten, niet boven een verwarming en geen direct zonlicht. Als je de boom in een akadama mengsel hebt staan, dan zeker elke dag water geven plus eens per week ff lekker nat sproeien met een gieter en 1 keer per 2 weken vloeibare mest geven. In de zomer kan de boom lekker buitenstaan. Je zult zien dat de boom er erg blij van word.In de wintermaanden zet je de boom iets kouder. Dit kan bijvoorbeeld een slaapkamer of zolder zijn waar de kachel niet aanstaat.
Een knotwilg is juist zo sterk. Dacht dat een boompje houden dus ook wel zou lukken. Maar goed ik heb het nog niet opgegeven. Ja dat kan idd ook. Die zijn zo onwijs mooi langs een sloot. Ik heb nu 3 kronkel wilgen staan van Paas takken van vorig jaar Pasen.quote:Op dinsdag 29 maart 2011 09:00 schreef LordofLeaves het volgende:
@Outpost76. Knotwilgen zijn idd een beetje lastig om te houden. Wat ook leuk is, is om met treurwilgen te werken. Je hebt ook schalen waar een waterbassin inzit. Je gooit er een paar schapen onder, wat aankleden met mos en voila! Funsai schijnt er nog steeds te zijn, dan heb je bonsai die lijken op naakte vrouwen, dieren en soms gebouwen. Heel leuk gedaan met Jin en Shari.
De iep op een rots plaatsen doe ik niet. Het ding heeft een stam omtrek van 15 cm en dan word het wel erg lomp. Ik ga toch voor de ouderwetse woudreus. Die zie je ook veel op heidevelden in mijn eigen streek.
Ik heb helaas geen tuin. Wel een schaal van 1 meter doorsnede maar daar staat al een Kers in die bijna dood was.quote:Op woensdag 30 maart 2011 08:52 schreef LordofLeaves het volgende:
Aaah... berken! Nu kom je wel met een heel mooi boomsoort! Ik weet niet of je over een tuin beschikt,maar zet de berk maar eens een jaar of 2 in de volle grond. Die witte stam heb je dan zo!
Met mijn iep wil ik dus op een woudreus laten lijken. Hieronder even een klein ideetje. Het gaat zeker nog 5 jaar duren, voordat de boom in de buurt komt. En nee, ik ga de boom niet kopiëren, het dient alleen als inspiratie.
[ afbeelding ]
En voor de berk. Zoiets is wel gaaf om te zien en best wel.... Nederlands?
[ afbeelding ]
Die foto stond hier al in t topic hoor.quote:Op woensdag 30 maart 2011 18:34 schreef LordofLeaves het volgende:
Zo... dat is serieuze draadschade. Ben bang dat je het alleen maar kunt verdoezelen met nieuw loof. Ik weet niet of je de takken nog verder wilt laten verdikken, maar misschien kan het dan nog bijtrekken. Ik zou die 1 meter schaal maar vast leegmaken, haha.
Lijkt mij eigenlijk de meest logische keuze voor dit boompje. Ga je dan voor 3 verschillende hoogtes? (Lijkt mij wel maar iedereen kan er anders over denken)quote:Ja, ik heb een idee met de kers, we gaan multi stammen! Best leuk, ik heb die stijl nog niet eerder toegepast op een bonsai. Ook een toekomstige pot heb ik op het oog. Een cremé, rechthoekige schaal moet mooi staan met de bloemetjes van volgend jaar. Alhoewel... een simpele, bruine schaal mag ook. Iemand suggesties?
Je hebt mij ook nergens horen zeggen dat dat niet leuk of minder leuk is.quote:Op woensdag 30 maart 2011 21:33 schreef LordofLeaves het volgende:
Ik ga zeker werken met 3 hoogtes. Ontkomen aan de klassieke stijl zit er dit keer niet in. Dat neemt niet weg dat het geen leuke boom kan worden natuurlijk.
Mja ik heb maar 27 eu per week.quote:Goede bonsaipotten hoeven niet veel te kosten hoor. Ik zie ze vaak genoeg te koop in sets van 3 voor een zeer lage prijs. De duurste schaal die ik ooit heb gekocht, kostte mij maar 14 euro.
Hahahahahaha ehm door een beeldje of een steen! Voor een 3e heb je immers helemaal geen tijd.quote:Het enige waar ik nu van baal, is dat er nog een plekje vrij is op de plank voor een derde boom. Hoe zal ik dat nou moeten oplossen? Hmmmm....
Ik zal wel weer moeten werken op koninginnen dag dus dan kan ik die markten niet aflopen. Afgelopen zaterdag waren er ook 2 in de buurt hier mja ik moest werken....quote:Op donderdag 31 maart 2011 08:48 schreef LordofLeaves het volgende:
Er is ook niets mis met de klassieke stijl. Sterker nog, je hebt helemaal gelijk. Bij deze boom staat het gewoon ook mooi. Zodra de boom is uitgebloeid, gaat de schaar er opnieuw in en snoei ik alles terug op de stam. In de zomer kan de boom weer lekker uitlopen en begint de eerste vormgeving. En met een beetje mazzel, kan ik in maart 2012 weer genieten van die mooie bloemetjes!![]()
Misschien een tip! Op de komende Koninginnedag markt, kom je wellicht een paar goedkope schaaltjes tegen? En ja, op de plank komt voorlopig een steen. Ik zit ook zo krap in mijn tijd ineens.
Ik had het ook nog nooit gezien en stond eigenlijk een beetje verbaast te kijken. Wel lachen want dan weet ik dus dat ie t goed naar zn zin heeft daar waar hij staat. Het is die grote treur esdoorn die ik gered heb bij een tuincentrum. Ze konden m niet meer verkopen omdat ie zo goed als dood was. Nou hij is inm goed gereanimeerd.quote:Op zaterdag 9 april 2011 20:56 schreef SiGNe het volgende:
Als ik richting het cenrum van Zeist loop loop ik ook langs een tuin met een paar esdoorns, die hebben inmiddels ook van die bloempjes, had die nog niet eerder gezien.
Op dezelfde route kom ik ook langs een grote Larix, die heeft ook allemaal roze bloemen, mooi om te zien.
Die Larix is trouwens wel ideaal want die loopt een weekje of 3 voor op mijn boompjes, ikkan dus aan die boom zien wat mijn boompjes zouden moeten doen
Heb ik idd ook aan gedacht ja maar dan had ie dat denk ik al eerder gedaan. Ik heb m al 2 jaar. Hij zit ook vol met knoppen voor blad dus ik denk dat het wel goed zit. En een aalbes maakt geen bessen als ie t niet goed genoeg heeft.quote:Op zaterdag 9 april 2011 21:16 schreef SiGNe het volgende:
Overigens kan het zaad aanmaken ook wel een teken zijn dat de boom het niet naar z'n zin heeft, dat ie nog snel nakomelingen probeert te produceren.
Dat heb je met naaldbomen vaak tenminste.
Heerlijk is dat toch he dat voorjaar. Ik loop met regelmaat naar mn boompjes om te kijken of ik niet iets gemist heb de vorige keer.quote:Op zaterdag 9 april 2011 21:54 schreef SiGNe het volgende:
Hier gaat het ook prima met de bomen, het is een mooi voorjaar.
M'n zwarte den krijgt ook weer nieuwe naalden, alleen die onderste tak moet weer wat meer groen op, zou zonde zijn als die hele tak op een gegeven moment dood is, hij is best belangrijk voor het uiterlijk van de boom.
M'n shohin den krijgt ook nieuwe naalden trouwens en zelfs m'n fijnspar die half dood was begint weer op te komen.
en zo heel veel doe ik er ook niet aan eigenlijk.
Ik zie wel. Ik ben geen naald boom liefhebber dus als ze niet opkomen is t geen drama.quote:Op zondag 10 april 2011 00:48 schreef SiGNe het volgende:
Ik hoop dat die zwarte den een beetje op wil komen, zijn erg lastig wat dat betreft.
Ze worden ook niets voor niets vaak op de stam van een witte den ge-ent.
En het is natuurlijk altijd zonde als een boom niet wil doen wat jij wil, maar ja.. je kan de natuur niet dwingen, het is eerder andersom, dat zie je ook in Japan.
Ik kreeg vandaag nog een mailtje van de bonsaishop met een foto uit Japan:
[ afbeelding ]
http://www.bonsaishop.nl/klantenservice/help-japan.html
Greta Smit zou zeggen: Alles is weg..
Zonde zeg.... Bewaar je zn stam wel? Kan je bv een klimop tegen aan laten groeien en zo misschien een ander soort bonsai krijgen.quote:Op maandag 11 april 2011 14:52 schreef LordofLeaves het volgende:
En zo ging de iep heen... Gestorven aan de verwelkingsziekte.Heel vervelend uiteraard, maar we gaan lekker door! Gelukkig doen de lariks en de Fuji kers het erg goed.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |