abonnement bol.com Unibet Coolblue
  vrijdag 21 mei 2010 @ 20:07:04 #1
93499 Nonneke
-= People Are Strange =-
pi_81734470
Vorige deel: [Centraal] Cavia's met foto's deel 25

Nuttige cavialinks:

Informatie:
- http://www.knoevel.net
- http://www.degrotecavia.nl
- http://www.caviarassen.nl

Caviafora, voor raad, advies en cavia's vinden
- http://www.caviagids.nl
- http://www.knoevel.nl/forum
- http://www.eccforum.nl
- http://www.nhdp.nl/caviaforum3

Caviashops:
- http://www.knoevelshop.nl (tip!)
- http://www.cafepress.com/cavycomic
- http://www.fretten.nl (let op, niet alles hier is geschikt voor cavia's, maar bv wel kooien en huisjes)

Caviaopvang:
- www.kuufke.com
- www.knoevel.net
- www.stichtingcavia.nl

Korte caviatips:

Huisvesting

- 1 cavia heeft een kooi van min 80x50 nodig. Twee cavia’s 100x50. Per cavia kun je ongeveer 20 cm in totaal erbij meten. Altijd geldt: hoe meer ruimte, hoe beter.
- Op de bodem moet een laag bodembedekking. Niet geschikt zijn kattengrind, stro en kranten. Wel geschikt zijn o.a. zaagsel, aubiose, beukensnippers, houtkorrels en hemparade.
- Het hok moet op een tochtvrije plaats in huis staan. Niet direct tegen een verwaming aan. Liefst op een verhoging, omdat anders álles wat beweegt direct boven de diertjes gebeurt. Omdat de grootste vijand van wilde cavia’s van boven komt (de roofvogel), worden cavia’s erg schrikachtig hierdoor.
- De meest geschikte en meest voorkomende kooien zijn dunabakken (met doorzichtige plastic bovenkap) en traliekooien (onder plastic, boven tralies). De ondergrond van het hok mag niet uit tralies bestaan, maar uit egaal materiaal (zoals kunststof of hout), omdat tralies de pootjes kunnen beschadigen.

Inrichting

- In het hok kan een nachthuisje staan. Het ligt helemaal aan het baasje of de cavia hier schuw van blijft. Als je ze er regelmatig uithaalt wennen ze vanzelf. Omdat cavia’s prooidieren zijn voelen ze zich veilig in een huisje.
- Een cavia heeft een zwaar etensbakje nodig wat niet om kan klappen.
- Een drinkflesje, liefst met een inhoud van 300 ml of groter.
- Hooi is een primaire levensbehoefte en moet altijd in het hok aanwezig zijn. Dit kan los op de bodem of bv in een hooibal.
- een knaagsteen hoort NIET in een caviakooi thuis. Deze levert verhoogde risico’s op blaasproblemen op. Om aan te knagen bieden takken van wilgenbomen of fruitbomen een uitkomst.
- Speelgoed is niet nodig. Cavia’s spelen niet graag, ze verwonden zich makkelijk aan klein speelgoed.

Eten en drinken

- Het hardvoer bestaat uit voer verrijkt met vitamine C. Bekende merken voor caviakorrel zijn Kasper Faunafoods, Garvo, Teurlings en Hope Farms (deze laatste is het meest verkrijgbaar in dierenwinkels en zeer geschikt). Gemengd voer is bijvoorbeeld van XtraVital, Gerty guinea pig of Evert.
- Aanvullend op het hardvoer heeft een cavia altijd hooi nodig: nooit mag dit ontbreken in de kooi. Vrijwel ieder verkrijgbaar hooi is geschikt. Er bestaat ook kruidenhooi dat gegeven kan worden. Let wel op dat als je terug wilt stappen op normaal (goedkoper) hooi, sommige cavia’s te verwend zijn en er minder van eten.
- Een cavia is gek op groenvoer en dient hier iedere dag wat van te krijgen. Vitamine C rijke groentes als witlof en paprika zijn geschikt. Andere groentes (slechts een greep uit de mogelijkheden) zijn andijvie, komkommer, winterpeen, bospeen (mét loof), spinazie, tomaat, suikermais en peterselie. Goedkoper (maar minder vitamine C rijk) zijn gras en paardenbloembladeren. Koolsoorten mogen wel, maar met mate, omdat hier snel gasvorming door ontstaat.
- Snoepjes (yoghurtdrops, knaagstengels…) zijn overbodig, maar moge met mate gegeven worden.
- Cavia’s drinken na hun eerste 4 weken moedermelk niets anders meer dan schoon water. Gooi hier geen vitamine C druppels in: de vitamine C vervliegt razendnsel en je houdt vies drinkwater over. Geef liever iedere dag een vitamine C tabletje, zoals Roter met citroensmaak en Kruidvat met sinaasappelsmaak (gewoon voor mensen).

Cavia’s

- Mannetjes heten beren, vrouwtjes heten zeugen.
- Een cavia kan tussen de 4 (gemiddeld) en 8 (hoogbejaard) jaar oud worden
- Een normaal gewicht voor een pasgeboren cavia licht tussen de 60 en de 130 gram. Een volwassen zeug weegt gemiddeld tussen de 900 en 1500 gram, een beer tussen de 1000 en 1600 gram. Dit varieert echt enorm per cavia: het gewicht moet gewoon bij het dier passen.
- Cavia’s zijn vanaf 4 weken vruchtbaar (zowel beren als zeugen). Zij zijn dan echter nog véél te jong om al in verwachting te raken. Zeugjes mogen pas gedekt worden rond de 5 maanden met een minimaal gewicht van ca. 700 gram. Ook moeten zij voor hun eerste jaar een nestje gehad hebben, in verband met het verharden van het bekken.
- Cavia’s leven graag in een groep. Wie cavia’s gaat aanschaffen, wordt dan ook geadviseerd altijd minimaal twéé dieren aan te schaffen.
- Een goede combinatie is twee zeugen, twee beren (óf allebei jong, óf één oud en één jong, maar zelden tot nooit twee oude beren die niet eerder samenzaten) of een gecastreerde beer bij een zeug. Meer beren bij 1 of meer zeugen gaat vrijwel altijd fout.

Geslachten

Een duidelijke site met veel voorbeeldfoto’s is http://cavyspirit.com/sexing.htm . Kijk daar als je twijfelt over het geslacht van je cavia.

Gedrag

- Cavia’s staan bekend om hun vrolijke geluid, dat ookwel whiepen genoemd wordt. Een duidelijke engelstalige site waar alle geluiden en betekenissen opstaan is http://www.treenspigs.com/fun/media.html .
- Cavia’s die net gekoppeld zijn vertonen vaak dominantiegedrag. Dit lijkt op het gedrag dat een beer naar een zeug vertoond wanneer hij haar wil berijden. Dit gedrag bestaat voornamelijk uit lange, lage ‘prrrrrrrrts’ laten horen, wiebelen met het achterwerk en het berijden van de andere cavia(‘s). Dit gedrag kan, als uiting van dominantie, óók bij zeugjes voorkomen.
- Zeker beertjes willen soms wel eens ruzie maken en mopperen op elkaar, vooral in het begin of als ze sterk zeugjes ruiken. Beren kun je altijd samen laten zitten totdat er bloed vloeit. Ze kunnen aardig wat verdragen, en een beetje happen is ook niet verkeerd als ze elkaar nog moeten leren kennen, maar als er wondjes ontstaan is het het teken dat dit duo niet samengaat.
- Cavia’s hebben vaak ‘de gekke vijf minuten’, wat ook wel popcornen wordt genoemd. Hierbij rennen ze door het dolle heel rondjes door het hok, waarbij het zaagsel alle kanten op vliegt. Dit is geen gek gedrag, dit is alleen maar een teken dat ze het naar hun zin hebben.
- Cavia’s eten hun eigen keutels. Dit is normaal: in de keutels blijven nuttige voedinsstoffen achter die pas bij een tweede keer opgenomen worden door het lichaam.

Wanneer naar de dierenarts?

Cavia’s zijn kampioen in pijn verbergen. Vaak merk je pas dat ze ziek zijn als ze écht al behoorlijk ziek zijn. Hou afwijkend gedrag nauwlettend in de gaten! Een zieke cavia kan de volgende symptonen hebben:

- Stil in een hoekje zitten, weinig geluid maken, slecht reageren op omgeving.
- De vacht staat omhoog
- Troebele oogjes, vieze neus (verkoudheid)
- Eén oogje vochtig met een blauw waasje (ontsteking, makkelijk te verhelpen met een zalfje)
- De cavia valt af. Altijd belangrijk om in de gaten te houden: afvallen gebeurt NOOIT zonder reden. Tot 20 gram is het niet zorgwekkend, gaat het harder en niet meer omhoog is er vaak een diepliggender probleem.
- De cavia eet niet meer of minder.
- De cavia heeft diarree, stinkende keutels of juist helemaal geen ontlasting meer.
- De cavia piept of kreunt bij het plassen, en/of heeft een rood gekleurd plasje (blaas of nierproblemen)
- De cavia heeft vreemde bultjes of bobbels.
- De huid is droog, schilferig en/of vertoond wondjes (schurft/schimmel)
- Er zitten witte of zwarte stippen in de vacht (luis)

Bij ieder gedrag dat je niet herkent van je cavia is contact met de DA voor ten minste telefonisch overleg geen overbodige luxe.

laatste foto's

Oryx

Bejaarde Caafjes

Puck
-= Een ongeluk zit in een klein hoekje... =-
;)
Lekker motor rijjuuuuhh
pi_81734582
caafvindpostsnurkzzzzzzzzzzzzzzzz

I had a signature once. It was awful.
  vrijdag 21 mei 2010 @ 20:20:25 #3
230450 ShevaJB
Rock beat tempo 155
pi_81735029
Cavia's (tvp)
[b]Doe'k 't now wel, doe'k 't now niet of krieg ik spiet
[/b]
[b]Op vrijdag 15 januari 2010 10:36 schreef boudemaniak het volgende:[/b]
Eindbaas ^O^
pi_81735661
Whiep whiep met een oudje van Loki:

  Moderator vrijdag 21 mei 2010 @ 21:03:44 #5
155227 crew  Guppy
dus
pi_81737545
TVP met een foto

[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_81738122
Even van m'n facebook geplukt. Hoop dat jullie ze ook kunnen zien


Sjors, lui aan 't genieten


Hummer, eens niet bang voor de mobiele telefoon
Liej
pi_81746567
Wat een leuke foto's, allemaal!
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
pi_81755308
Haha, ik wil ook echt een cavia hebben, net als vroegah
Maar eigenlijk kan ik em hier gewoon niet kwijt (want dan staat ie direct tegen een verwarming), dus dat doen we maar niet hehe
Prrrrttt
Op dinsdag 12 oktober 2010 19:11 schreef 4EverBlackEyed het volgende:Perry is de oppercavia :')
pi_81765501
Dat is een beetje zielig voor de cavia, vooral in de winter
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  zaterdag 22 mei 2010 @ 17:48:01 #10
233495 LPFAN
<3 Linkin Park
pi_81765549
Heb gister op stage mee mogen kijken bij castratie's van caafs. Was heel interessant om te zien
Kom een kijkje nemen op onze facebookpagina van Stichting Queri.
https://www.facebook.com/thuiszorgvoordieren/
pi_81765687
Dat lijkt me erg tof!
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  zaterdag 22 mei 2010 @ 18:11:55 #12
233495 LPFAN
<3 Linkin Park
pi_81766184
Jah was het ook! Mocht bij 1 meekijken maar vond het zo intressant dat ik ze allemaal mocht zien. Waren 5 cavia´s die gecastreerd werden. Heb ook meegeholpen met dingen aangeven en de caafs na die tijd helpen verzorgen enzo. En van te voren meegeholpen, met de caafs wegen en scheren.
Kom een kijkje nemen op onze facebookpagina van Stichting Queri.
https://www.facebook.com/thuiszorgvoordieren/
pi_81766294
Ging het goed met de cavia's, achteraf?
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  zaterdag 22 mei 2010 @ 18:20:12 #14
233495 LPFAN
<3 Linkin Park
pi_81766416
Jah zeker ze kwamen allemaal snel bij en gingen gelijk aan de andijvie en de wortel knagen die in de couveuse bij hun lagen. Ze lagen er dus lekker warm bij.
Kom een kijkje nemen op onze facebookpagina van Stichting Queri.
https://www.facebook.com/thuiszorgvoordieren/
pi_81766677
Dat is goed om te horen!
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
  zaterdag 22 mei 2010 @ 22:51:28 #16
151344 Queen_Minny
Life sucks, but I suck harder.
pi_81775044


TVPtje
pi_81778723
quote:
Op zaterdag 22 mei 2010 17:46 schreef 4EverBlackEyed het volgende:
Dat is een beetje zielig voor de cavia, vooral in de winter
Ja vooral als ik me verwarming aanzet, want dan is het hier tussen de 22 en 24 graden binnen (kou kleum )
Prrrrttt
Op dinsdag 12 oktober 2010 19:11 schreef 4EverBlackEyed het volgende:Perry is de oppercavia :')
  Moderator zondag 23 mei 2010 @ 08:22:35 #18
155227 crew  Guppy
dus
pi_81782247
Ik heb gisteren bij de Intratuin dit gehaald:



Een dierenverblijfreiniger dus. Ik vond dat altijd onzin, maar toen ik van de week binnenkwam, rook ik serieus cavia (en in mindere mate konijn). Dat kon niet langer, en ik besloot dat ik dat spul toch maar eens moest proberen.

En ik moet zeggen, ik ben vertuigd Het is even boenen, maar het ruikt hier dan ook weer heerlijk fris
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
  maandag 24 mei 2010 @ 18:57:18 #19
151344 Queen_Minny
Life sucks, but I suck harder.
pi_81839309
Net de kooi verschoont. Dus dan meteen maar even wat fotootjes maken van een tevreden smakkend stel cavias.


Niet storen tijdens het eten a.u.b


Nou vooruit 1x dan!



Omnomnom hooi.




Sla is zelfs lekkerder dan hooi.
  maandag 24 mei 2010 @ 21:20:19 #20
67888 Spunks
zo niet, dan toch
pi_81846130
quote:
Op zaterdag 22 mei 2010 22:51 schreef Queen_Minny het volgende:
[ afbeelding ]

TVPtje
Wat een vies hok!

edit: OT: hier ligt iedereen voor pampus na een lange, warme dag scharrelen & knabbelen:



[ Bericht 16% gewijzigd door Spunks op 24-05-2010 21:34:08 ]
pi_81846409
tvp aangezien ik hier binnenkort gezinsuitbreiding ga krijgen.
nouwja zoek een maatje voor mn oude beertje en ben van plan 2 jonge caafjes erbij te zetten.
aangezien zn vriendinnetje dood is.
arme kerel, hij treft het niet,bijna heel zn leven alleen geweest, treft na jaren de vrouw van zn dromen en binnen 2 maanden is ze dood
zal morgen ofzo een foto plaatsen van mn kereltje,boeddha
Wie een kuil graaft voor een ander is in ieder geval geen egoïst
pi_81846503
ahh, cavia's zijn zo leuk! ik zou er later ook wel weer willen, vind ze geweldig!
Vaduz: Je snapt toch wel waarom sbientje het Franse woord bien in d'r naam heeft?
  dinsdag 25 mei 2010 @ 08:44:35 #23
151344 Queen_Minny
Life sucks, but I suck harder.
pi_81858672
quote:
Op maandag 24 mei 2010 21:20 schreef Spunks het volgende:

[..]

Wat een vies hok!

edit: OT: hier ligt iedereen voor pampus na een lange, warme dag scharrelen & knabbelen:

[ afbeelding ]
Zo ziet het hok er altijd uit aan het eind van de week. En slimme ik maak eerst foto's en ga daarna het hok verschonen.
  Moderator dinsdag 25 mei 2010 @ 09:18:05 #24
155227 crew  Guppy
dus
pi_81859298
quote:
Op dinsdag 25 mei 2010 08:44 schreef Queen_Minny het volgende:

[..]

Zo ziet het hok er altijd uit aan het eind van de week. En slimme ik maak eerst foto's en ga daarna het hok verschonen.
Zo ziet het er bij ons na een week ook uit Al die viezigheid aan de randen. Maar een sopje doet wonderen!
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_81866722
quote:
Op zondag 23 mei 2010 00:39 schreef PerryVogelbekdier het volgende:

[..]

Ja vooral als ik me verwarming aanzet, want dan is het hier tussen de 22 en 24 graden binnen (kou kleum )
Dan hoef je zowat je aquarium niet meer te verwarmen
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')