quote:Onzekerheid houdt aan voor grote spaarders DSB
Spaarders die bij de failliete DSB Bank een tegoed hadden van meer dan ¤ 100.000 zien waarschijnlijk tussen de 50% en 80% van hun geld terug.
Dat zei voorzitter Eric Hulshof van de vereniging DSBspaarder.nl tegen persbureau ANP na afloop van de ledenvergadering zaterdagmiddag in Nijkerk. Spaarders die bij de failliete DSB Bank meer dan dan ¤ 100.000 hadden uitstaan, verkeren nog altijd in onzekerheid of zij iets van hun geld terugzien.
DSBspaarder.nl telt 4.000 voormalige klanten van de voormalige bank van Dirk Scheringa die een spaartegoed hadden van meer dan ¤ 100.000. Het gaat in totaal om een bedrag van ¤ 104 mln. Spaartegoeden tot ¤ 100.000 zijn vergoed via het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank (DNB)
quote:Pieter Lakeman is enige echte activist op kalme bijeenkomst van schuldeisers DSB
Met een aanval op DNB en accountant Ernst & Young zorgde Pieter Lakeman nog voor wat vuurwerk op de eerste vergadering van schuldeisers van DSB Bank.
Op de curatoren en de rechters-commissarissen na is hij vrijdag het meest aan het woord. Bedrijfsactivist Pieter Lakeman van Stichting Hypotheekleed doet op de eerste vergadering van schuldeisers van DSB Bank zijn naam eer aan met een aanval op toezichthouder de Nederlandsche Bank (DNB) en de voormalige accountant van DSB, Ernst & Young.
In een zaal in de Amsterdamse RAI betwist Lakeman de vordering die de twee hebben op de boedel van de failliete DSB Bank. De euro 100.000 die Ernst & Young nog tegoed zegt te hebben, trekt Lakeman in twijfel omdat de rekeningen wellicht betrekking hebben op de controle van de jaarrekening van DSB over 2008. En die jaarrekening had nooit goedgekeurd mogen worden, aldus Lakeman.
De meeste aandacht gaat uit naar zijn actie tegen DNB. De toezichthouder heeft uit hoofde van het depositogarantiestelsel de gedupeerde spaarder van DSB al euro 3,5 mrd betaald en verhaalt dat nu op de boedel. Daarvan betwist Lakeman echter een bedrag van euro 1,3 mrd, omdat DNB slecht toezicht zou hebben gehouden op DSB. Wat volgt is een tweegevecht met de advocaat van DNB, die de betwisting natuurlijk weer betwist. 'Met zijn actie strooit Lakeman zand in de raderen', zegt DNB-advocaat Pim Rank van Nauta Dutilh in de marge van de vergadering. 'De vordering kán niet worden betwist omdat DNB nu eenmaal het depositogarantiestelsel moet uitvoeren.'
Wat Lakeman alvast bereikt met zijn actie is dat DNB (en de commerciële banken, die weer geld van DNB krijgen) niet profiteren van de waarschijnlijke tussentijdse uitkering uit de boedel in het tweede kwartaal van 2011. In mei volgend jaar zal het dispuut voor de handelskamer van de Amsterdamse rechtbank verder worden uitgevochten. Rank hoopt net als de curatoren Rutger Schimmelpenninck en Ben Knüppe echter dat voor die datum tot een vergelijk kan worden gekomen.
De overige aanwezige schuldeisers - het zijn er ongeveer honderd tot 120 - maken het de curatoren niet erg moeilijk. De lijsten met erkende en betwiste vorderingen leveren nauwelijks problemen op. Tussenpersonen die nog provisie tegoed hebben, een klager over een bouwdepot: allemaal zijn ze tevreden met de antwoorden van de curatoren.
Ondanks de aanwezigheid van het voltallige oud-bestuur van DSB Bank, zijn er geen emotionele toespraken. En daar is rechter-commissaris Akkaya, die de bijeenkomst voorzit, blij mee. 'Iedereen heeft zich keurig gedragen, ondanks de emoties over DSB.'
Een kleine 'cliffhanger' blijft nog. Vijf mensen, onder wie Lakeman, Eric Hulshof van belangenclub DSBspaarders en een vertegenwoordiger van ING, willen zitting nemen in de schuldeiserscommissie. Deze commissie kan de besluiten van curatoren beïnvloeden. Er zijn echter slechts drie plekken beschikbaar. Over twee weken neemt rechter-commissaris Akkaya een besluit.
Activist Lakeman (r) betwist deel vordering centrale bank op DSB-boedel.
De verzekeraars gaan nooit een vergoeding geven, het enige wat je als consument kan doen is gewoon nooit meer zaken doen met deze bedrijven. Het is werkelijk niet voor te stellen dat deze bedrijven menen dat ze nooit iets fout gedaan hebben, werkelijk elke mogelijk leugen en verdoezeling van de waarheid is gebruikt door deze mensen om te misleiden. De normen en waarden van een groot deel mensen die werkzaam zijn in deze sector deugen niet, liegen, bedriegen en oplichten is gewoon heel normaal, moeten die sukkels maar beter opletten. Er is op een ongekende schaal misbruik gemaakt van het vertrouwen dat mensen hadden in deze bedrijven. Het schijnt dat deze bedrijven zich zorgen maken over hun image maar onder geen beding willen ze de 20 miljard die ze gestolen hebben terugbetalen.quote:Op maandag 20 december 2010 15:17 schreef ikweethetookniet het volgende:
Woekerpolis Uitzending 20-12-2010
Zit u ook met de handen in het haar als het uw woekerpolis betreft? U betaalt nog steeds te veel aan uw verzekeraar en de opbrengsten die u jaarlijks op het overzicht ziet zijn ook niet om over naar huis te schrijven.
Er zou gecompenseerd worden, maar veel mensen hebben na jaren wachten nog steeds geen duidelijkheid over of ze iets krijgen en op hoeveel compensatie ze dan kunnen rekenen. En als u wel iets heeft gehoord, valt het compensatiebedrag vaak tegen. In TROS Radar stand van zaken.
http://www.trosradar.nl/uitzending/item/1641/woekerpolis/
Hollands welvaren van DSB is er zo een
Wie zou jij willen spelenquote:
quote:Op woensdag 22 december 2010 23:45 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
Wie zou jij willen speleneen van Dirk zijn maitresses aan de overkant van DSB gebouw in zijn appartementje tussen de middag
![]()
quote:Justitie wil vier jaar cel bij oproep tot bankrun
Het publiek aansporen tot een run op de bank wordt strafbaar. Dat schrijven ministers Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Jan Kees de Jager (Financiën) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
DSB Bank
Oproepen om massaal geld weg te halen bij een bank, zoals bedrijvenhorzel Pieter Lakeman deed bij DSB Bank op 1 oktober 2009, kunnen in de toekomst met maximaal vier jaar gevangenisstraf worden bestraft plus een geldboete van euro 19.000. Begin januari stuurt het kabinet een wetsvoorstel hierover naar de Tweede Kamer.
Iemand die oproept tot een bankrun kan tot nu toe alleen civielrechtelijk worden aangepakt. Als bewezen wordt dat sprake is van een onrechtmatige daad, kan hij aansprakelijk worden gesteld voor geleden schade. Dat loopt bij een bankrun al gauw in de papieren. In de drie dagen na de oproep van Lakeman onttrokken spaarders euro 317 mln aan DSB.
'Banken in kwetsbare positie'
De financiële positie van banken is zeer kwetsbaar, zo overweegt het kabinet. Via internet en andere snelle communicatiemiddelen kan dan in luttele uren een onbeheersbaar probleem ontstaan voor de getroffen bank. Een commissie die de ondergang van DSB bank onderzocht, adviseerde al om het oproepen tot een bankrun strenger te bestraffen.
quote:Veel wanbetalingen bij DSB
Ruim een jaar na het faillissement van DSB Bank zijn er nog altijd zeer veel wanbetalingen op hypotheken en consumptieve kredieten die ooit door DSB zijn uitgegeven.
Dat blijkt uit een gisteren verschenen rapport van ratingbureau Moody's, dat gekeken heeft naar de gevolgen voor kredieten die zijn verpakt en doorverkocht aan beleggers (securitisaties).
Betalingsachterstanden
Uit de overzichten die Moody's geeft, blijkt dat gemiddeld meer dan 5% van de hypotheekklanten een betalingsachterstand heeft van twee maanden of meer. Rond de 4% heeft zelfs een achterstand van vier maanden.
Dat is vele malen meer dan wat gebruikelijk is bij Nederlandse hypotheken. Achterstanden van meer dan vier maanden bedragen bij de meeste banken hooguit enkele tienden van procenten.
Ook de verpakte consumptieve kredieten laten forse achterstanden zien: rond de 5% is meer dan twee maanden te laat met betalen.
Stabilisatie
De achterstanden zijn wat minder hoog dan in de eerste maanden na het faillissement, toen er veel verwarring was over de manier van betalen in de nieuwe situatie. De betaalproblemen lijken zich nu te stabiliseren op een voor Nederland hoog niveau.
Eerder werd bekend dat ook de hypotheken van een andere failliete bank, die van Lehman-dochter ELQ, veel achterstanden kennen. Tussen de 7% en 9% van de hypotheekklanten is daar meer dan 90 dagen achter met betalen. ELQ verkocht hypotheken die ook wel de 'Hollandse subprime' werden genoemd, bestemd voor klanten die elders geen lening konden krijgen, bijvoorbeeld wegens een verleden als wanbetaler.
Dure verzekeringen bijkredieten
Bij DSB speelt een ander probleem. De bank van Dirk Scheringa verkocht kredieten die weliswaar een lage rente hadden, maar waaraan dure verzekeringen waren gekoppeld waarvan de premie vooraf moest worden betaald. Deze premie werd meegefinancierd, waardoor de totale lening erg hoog uitpakte.
Moody's wijst erop dat deze praktijken hebben geleid tot klachten. Mogelijk moeten ook de beleggers in de door DSB in de markt gezette vehikels bijdragen aan een vergoeding. Half januari mogen ze stemmen over de vraag of de curator van DSB namens hen daarover mag onderhandelen.
Onzekerheid
Omdat de onzekerheid over de claims blijft hangen, houden de securitisaties het predicaat 'mogelijk af te waarderen'. Eerder al verloren de hoogste tranches hun AAA-status.
DSB had zijn leningen verpakt en doorgeplaatst aan doorgaans buitenlandse beleggers. De eerste hypotheken zitten in het zogeheten Monastery-programma, terwijl tweede hypotheken en consumptieve kredieten in de Chapel-serie zitten. Tot nu toe hebben de beleggers hun maandelijkse betalingen ontvangen, omdat gaten in de ontvangsten zijn gevuld uit een liquiditeitspot die gebruikelijk is bij securitisaties.
http://www.sprekersbureauhomerus.nl/quote:Dirk Scheringa start nieuw bedrijf
AMSTERDAM - Voormalig topman Dirk Scheringa van DSB-bank begint een nieuw bedrijf. Het betreft een organisatiebureau dat sprekers, presentators en dagvoorzitters regelt voor uiteenlopende gelegenheden.
"Het is bijna zover: morgen lanceer ik mijn nieuwe onderneming", twittert de gevallen bankier.
De oud-bankier lanceert het bedrijf Sprekersbureau Homerus donderdag.
In de tweet refereert Scheringa aan de val van DSB, nu 15 maanden geleden. In september vorig jaar verklaarde Scheringa nog gevraagd te zijn om te komen werken voor een internetbank.
Sinds het DSB-debacle verdient hij zijn geld met het geven van lezingen. Daarnaast werkte hij mee aan het boek 'Project Homerus - Het miljardenspel met DSB', waarin hij onder meer volhoudt dat DSB 'kapotgemaakt' is door De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten.
Onderzoek
Het onderzoek naar ex-DSB-bestuurders is nog in volle gang. Zo moest voormalig financieel directeur Gerrit Zalm een keuring doorstaan voordat hij aan de slag kon als topman bij ABN Amro.
Van Age Offringa, destijds commissaris bij DSB, wordt momenteel onderzocht of hij aan kan blijven als commissaris bij de Friese verzekeraar Zevenwouden. Robin van Linschoten en Jaap van Dijk konden blijven werken bij respectievelijk Menzis en SNS.
De Nederlandsche Bank zette in april een onderzoek naar Scheringa stop, omdat hij niet meer actief was in de financiële wereld.
Dat daar vraag naar isquote:Dirk Scheringa zit in de erfenissenhandel. Hij is betrokken bij de website degift.nl, een soort datingsite voor mensen, die niet weten aan wie ze hun erfenis moeten nalaten, koppelt aan mensen die graag een erfenis zouden ontvangen. Dat schrijft De Volkskrant op de dag dat voormalig DSB-topman zijn nieuwe bedrijf Homerus presenteert.
Mensen die hun vermogen niet aan familie of vrienden willen of kunnen nalaten, kunnen op de site zelf een geschikte erfgenaam kiezen. Aanmelden als potentiële erfgenaam kost 14,95 euro per jaar.
Tot nu toe staan twaalf erfgenamen ingeschreven op de website. Een van hen is een academicus met vijf kinderen. Hij meldde zich aan 'om te kunnen ontvangen en te geven'.
Scheringa's zakenpartner Willem Boomsma is de directeur van het bedrijf, zo blijkt uit het Handelsregister. Ook de twee zoons van Scheringa zijn volgens documenten van de Kamer van Koophandel betrokken bij de website.
Scheringa lanceert donderdag zijn nieuwe onderneming Homerus, een sprekersbureau waar bekende en minder bekende sprekers kunnen worden gehuurd.
Ach... heel Nederland weet ondertussen wel hoe verdorven DS is, ten tijden dat hij nog roofde bankierde naaide hij alle leenkneuzen zo hard mogelijk. Nu wil hij de doden geld afhandig maken, die kunnen immers niet meer klagenquote:Op donderdag 20 januari 2011 22:39 schreef ikweethetookniet het volgende:
Je moet echtzijn om Dirk zijn zakken weer te vullen met zoiets
Mooi toch... iemand moet de shit van DS opruimen, liever Rabo dan ik als belastingbetalerquote:Op dinsdag 25 januari 2011 14:42 schreef ikweethetookniet het volgende:
Rabobank tikt miljard af voor faillissement DSB
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |