Niet de Volkskrant, maar DNB gaf DSB genadeklap
Niet de Volkskrant, maar De Nederlandsche Bank heeft DSB vorig jaar het laatste zetje gegeven. DNB nam het besluit om voor een tweede keer surseance aan te vragen, uren voordat de Volkskrant een nieuwe bankrun op DSB veroorzaakte.
Middelpunt
Dit blijkt uit documenten van het ministerie van Financiën die RTL Nieuws heeft opgevraagd. Een kleine reconstructie: de bank van Dirk Scheringa staat in het najaar van 2009 in het middelpunt van de belangstelling. Klachten van hypotheekklanten worden breed uitgemeten in consumentenprogramma's 'en actualiteitenrubrieken.
Lakeman
Op 1 oktober roept belangenbehartiger Pieter Lakeman spaarders van DSB op hun geld weg te halen. In de week die volgt, verdwijnt 600 miljoen euro van de rekeningen van de spaarders. Dat zet DNB aan tot een reeks van maatregelen.
Noodregeling
Als die niet werken, vraagt DNB op zondagavond 11 oktober de noodregeling aan, een soort uitstel van betaling. Maar de rechter wijst die aanvraag om 1 uur 's nachts af. Nog geen anderhalf uur daarna mailt een ambtenaar van het ministerie van Financiën aan een collega bij Algemene Zaken:
"Hoor net dat tweede tranche wordt onthouden, dus wordt scenario van morgen nieuwe aanvraag."
Noodkrediet
DNB weigert DSB het tweede deel van een eerder toegezegd noodkrediet, waardoor DSB nog minder lucht krijgt dan het al had. De enige optie is dat de rechter daardoor alsnog overtuigd kan worden van de noodzaak DSB onder curatele te plaatsen.
Volkskrant
Het mailtje wordt om vijf over half drie 's nachts verstuurd, dik 2,5 uur voordat de Volkskrant op de mat ploft. Het artikel in de Volkskrant is dan ook niet de reden voor de tweede aanvraag van de noodregeling.
Betoog
De advocaten van De Nederlandsche Bank die maandagochtend voor de rechtbank betogen, zeggen dat het artikel juist wel de reden is voor de aanvraag. De rechter gaat in die argumentatie mee, want het artikel zorgt inderdaad voor een nieuwe run op de spaartegoeden. Daarmee is de noodregeling onontkoombaar.
Speculatie
Het optreden van DNB voedt de speculaties dat de centrale bank het DSB indertijd bewust niet makkelijk heeft gemaakt. Het oud-bestuur van DSB heeft DNB er zelfs van beschuldigd zelf de grootste bankrun te hebben veroorzaakt, door de waarde van onderpanden van DSB met 800 miljoen euro te verminderen.
DSB had zo in één keer veel minder geld in kas om uit te keren aan spaarders die hun geld terug wilden en de reden om het onderpand lager te waarderen, is tot dusver nooit gegeven.
Patstelling
DNB zegt dat ze door haar geheimhoudingsplicht niets over de afwaardering mag zeggen. Daardoor ontstaat een patstelling: het woord van de één tegen het zwijgen van de ander. De enige mogelijkheid om dit te doorbreken, is een parlementaire enquete, omdat de geheimhoudingsplicht dan vervalt en iedereen de waarheid moet spreken. De animo voor zo´n enquete onder kamerleden is echter niet meer zo groot.
Reactie DNB
In een reactie laat De Nederlandsche Bank 'geen commentaar te geven op mailtjes van anderen'. Waar het de reden betreft van het inhouden van de tweede tranche van het noodkrediet verwijst DNB naar het rapport van de commissie DSB Bank. Uit dat rapport valt af te leiden dat DNB de vrijheid heeft om noodkredieten te verstrekken aan banken die levensvatbaar zijn.
Niet levensvatbaar
DSB Bank was dit volgens DNB niet; zeker niet nadat een reddingspoging met behulp van de grootbanken was mislukt. Daarom wilde de centrale bank het noodkrediet niet verder verstrekken en vroeg het voor de tweede keer de noodregeling aan.