mja voor offroad ga ik ook helmpje aanschaffenquote:Op dinsdag 10 mei 2011 23:21 schreef Cliffy het volgende:
[..]
Met snowboarden heeft een helm me toch al eens uit het ziekenhuis gehouden
Verder ligt het er toch wel aan waar en hoe je rijd.. Ben net begonnen met mountainbike en ga toc nog wel een helmpje halen hoor
iemand die op beide banen is geweest of iets over de baan in rheden kan zeggen?quote:Op dinsdag 10 mei 2011 17:08 schreef Ferdii het volgende:
zonder helm is dan ook dom
Ff vraagje,
Tijd geleden met aantal vrienden op de MTB baan in schoorl gefietst. Baantje van 15 kilometer.
Nu gaan we komende zondag weer fietsen, maar helaas niet in schoorl ivm met de brandenfietsen door een maanlandschap is ook niet zo leuk
![]()
Nu zijn we een beetje aan het zoeken naar een andere MTB baan. Mij leek de baan in Rheden (veluwezoom) wel wat, echter is deze een stukje langer (52km). Iemand ervaring met beide banen en kan aangeven of Rheden net zo loopt als de baan in Schoorl (dus berg op, berg af, enkel minipaadjes met gaten in de weg etc). Of is die 52 km grotendeels over redelijk plat gereden vlak terrein?
Ik woon middenin amsterdam en daar rij je nooit 50 met je stadsfiets. En je doel is niet snelheid, maar op de plaats van bestemming komen. Omdat je met een mtb wel standaard snel rijdt heb je simpelweg minder controle en kun je harder vallen.quote:Op dinsdag 10 mei 2011 22:52 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
Ik freeride niet in BC hoor
En met de stadsfiets kan ik de 50 ook wel halen, ben je afhankelijk van meer factoren dan solo mtben, die trut die voorrang niet snapt, de scooterrijder die liever op zn achterwiel rijdt, de forens die snel de pda checkt terwijl hij de weg al oprijdt..
Als je mountainbike zo gevaarlijk vind, hoe overleven jullie de normale wereld?
Ik bmx, rij motor, snowboard, wielrennen en mountainbiken, heb ik mijn leven wel eens pijn gedaan, mn kop gestoten en wat littekens opgelopen. Maar dat belet me niet in het plezier en de vrijheidTwee jaar terug met bijna 50 aangereden, deed pijn ja, draag ik nu een helm lopend? Hell no!
Nogmaals: ik woon in de randstad, niet canada
Ik ken alleen Schoorl en weet uit allerlei verslagen van mensen en in boekjes dat het een van de allermooiste van Nederland is.quote:Op woensdag 11 mei 2011 11:57 schreef Ferdii het volgende:
[..]
iemand die op beide banen is geweest of iets over de baan in rheden kan zeggen?
Oh de "ik heb het niet gezien dus het kan niet"-logicaquote:Op woensdag 11 mei 2011 13:29 schreef thettes het volgende:
[..]
Ik woon middenin amsterdam en daar rij je nooit 50 met je stadsfiets. En je doel is niet snelheid, maar op de plaats van bestemming komen. Omdat je met een mtb wel standaard snel rijdt heb je simpelweg minder controle en kun je harder vallen.
Maar als je het niet wilt snappen moet je het zelf weten. Het is alleen pertinent onwaar dat stadsfietsen of wandelen net zo 'gevaarlijk' is als racefietsen of mountainbiken.
Ja, dat weet ik dus niet... Ik ben pas een beginner, heb het nog nooit gedaan. Ik weet dus niet wat ik wil. Is het echt vet om die barspins en tailwhips te kunnen?quote:
Kijk ook even op http://www.mtbroutes.nl. Als je richting 't oosten wilt, dan zou ik naar Nijmegen gaan. Die route is bijna net zo lang (43 km als je groen + rood pakt), maar m.i. veel leuker en afwisselender. Bovendien moet je bij de Posbank (Rheden) een sticker op je fiets hebben (soort vignet dus, kost een paar euro). In ieder geval was dat een paar jaar geleden, daarna ben ik er nooit meer geweest. Die route bij Rheden is ook twee kanten op aangegeven, dus continue tegenliggers en de helft is over de hei terug (dus vlak). Vaak ook slecht onderhouden/aangegeven (terwijl je dus wel moet betalen....). Maar zoals ik zei, dat was een paar jaar geleden, misschien is 't verbeterd.quote:Op woensdag 11 mei 2011 13:30 schreef thettes het volgende:
[..]
Ik ken alleen Schoorl en weet uit allerlei verslagen van mensen en in boekjes dat het een van de allermooiste van Nederland is.
In Schoorl/Bergen voel ik me echt niet alsof ik in Noord-Holland fiets. Prachtige omgeving, uitdagende paadjes, constant op en af en als bonus nog een pittig klimmetje op het eind.quote:Op donderdag 12 mei 2011 16:12 schreef Moffol het volgende:
Ik fiets nooit speciale routes, ik rij gewoon een beetje door mijn wijk of wat verder natuurlijk en zie wel of daar grappige paadjes zijn, rare jumps van stoepjes of openstaand hekken bij weilanden.
Is het rijden van deze speciale mountainbike-routes echt een aanrader of is het best wel saai? Want ik vind het wel leuk als het een beetje ruig is.
thanks voor de tipquote:Op donderdag 12 mei 2011 08:16 schreef FHR het volgende:
[..]
Kijk ook even op http://www.mtbroutes.nl. Als je richting 't oosten wilt, dan zou ik naar Nijmegen gaan. Die route is bijna net zo lang (43 km als je groen + rood pakt), maar m.i. veel leuker en afwisselender. Bovendien moet je bij de Posbank (Rheden) een sticker op je fiets hebben (soort vignet dus, kost een paar euro). In ieder geval was dat een paar jaar geleden, daarna ben ik er nooit meer geweest. Die route bij Rheden is ook twee kanten op aangegeven, dus continue tegenliggers en de helft is over de hei terug (dus vlak). Vaak ook slecht onderhouden/aangegeven (terwijl je dus wel moet betalen....). Maar zoals ik zei, dat was een paar jaar geleden, misschien is 't verbeterd.
De Montferland route is ook leuk (bij Zeddam/Beek). Vaak wel zanderig, dus dat zal nu met de droogte wel helemaal zo zijn. Hier heb je ook een sticker nodig helaas, maar deze route wordt tenminste een beetje onderhouden, dus dan vind ik betalen minder erg.
Op sommige stukken hebben ze nieuwere stukjes singletrack aangelegd. Dat is met name op stukken waar je anders op een fietspad of grindpad zou rijden. Alleen is bij deze nieuwe stukjes niet altijd goed aangegeven waar ze beginnen. Je verdwaalt niet, maar je kan hierdoor soms leuke stukjes missen. Goed je ogen open houden dus!quote:Op donderdag 12 mei 2011 20:00 schreef Ferdii het volgende:
[..]
thanks voor de tipna wat overleg met vrienden en routes afstruinen op internet gaan we naar Nijmegen toe (rijk van Nijmegen)
Ben erg benieuwd
Hey, dat is ook mijn 'achtertuin'. Een camera op je stuur is volgens mij veel te schokgevoelig. Ik krijg de indruk dat het gangbaar is om een camera op de helm te bevestigen omdat de nek dan een goede schokbreker is.quote:Op donderdag 12 mei 2011 14:47 schreef Auti het volgende:
*Meldt zich alvast even in dit topic, en gaat even lekker lezen![]()
Ik heb al 12 jaar geen mountainbike meer..![]()
Maar morgen ga ik een Cube Analog Disc 2011 kopen![]()
Ik ben niet iemand die het hele land doorgaat, daar heb ik de mogelijkheden niet voor, en voordat ik mijzelf weer een mountainbiker mag noemen moet echt eerst de conditie een stukje omhoog maar kan in mijn omgeving wel leuk fietsen/mountainbiken. Spaarnwoude, Kennemerduinen.
Echt super wilde dingen ben ik niet van plan, dus geen jumps enzo.
Ik heb meteen een vraagje, ik wil best graag een cameraatje op mijn stuur en zie veel moois maar het is erg duur. Nu heb ik wel een FullHD pocketcamera en die kan je op een statief zetten (dat is een standaard schroefmaat geloof ik). Weet iemand hier toevallig of er stuurbeugeltjes verkrijgbaar zijn met een statiefschroef? Dat zou ideaal zijn.
Zoals hier boven ook al gezegd: zet 'em op je helm ipv op je stuur. Je hoofd draai je namelijk naar waar je naar toe gaat (je kijkt vooruit), maar je stuur staat in een raaklijn aan de bocht. Je stuur (en dus de camera erop) kijkt dus altijd direct "de bocht uit" en van het pad af waardoor je maar weinig ziet. Wat nog wel aardig is ter afwisseling is de camera ergens aan je frame maken, bij voorkeur met de voorvork in zicht. Of achteruit (op je frame of rugzak) als je voor iemand fietst. Of (toch) aan je stuur en dan terug omhoog kijkend zodat je je zelf filmt.quote:Op donderdag 12 mei 2011 14:47 schreef Auti het volgende:
Ik heb meteen een vraagje, ik wil best graag een cameraatje op mijn stuur en zie veel moois maar het is erg duur. Nu heb ik wel een FullHD pocketcamera en die kan je op een statief zetten (dat is een standaard schroefmaat geloof ik). Weet iemand hier toevallig of er stuurbeugeltjes verkrijgbaar zijn met een statiefschroef? Dat zou ideaal zijn.
Geen ervaring mee, maar als er gezegd wordt dat het een goede bike is, op verschillende fora, dan kan je er wel vanuit gaan dat het een goede koop is!quote:Op vrijdag 13 mei 2011 18:51 schreef GuitarJJ het volgende:
Hebben er hier mensen ervaring met Xtrail bikes? Deze heeft op zich een mooie prijs (voor een beginner) en schijnt een van de beste mtb's te zijn voor 500 euro, aldus verschillende fora.
http://www.fietssportief.(...)ke-2011-save-4-0/763
Voor die prijs zul je weinig nieuws vinden dat beter is afgemonteerdquote:Op vrijdag 13 mei 2011 18:51 schreef GuitarJJ het volgende:
Hebben er hier mensen ervaring met Xtrail bikes? Deze heeft op zich een mooie prijs (voor een beginner) en schijnt een van de beste mtb's te zijn voor 500 euro, aldus verschillende fora.
http://www.fietssportief.(...)ke-2011-save-4-0/763
Bij een vergelijkbare fiets die ook nog eens 2e hands is heb ik niet veel vertrouwen in dat hij het lang vol gaat houden/beetje fijn fietstquote:Op zaterdag 14 mei 2011 17:16 schreef Life2.0 het volgende:
Waarom niet gewoon een vergelijkbare op martkplaats voor 4 tientjes?
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 | Frame: Aluxx Alu Fluid formed Versnellingen: 27 versnellingen Remsysteem: Giant Root hydraulic disc Banden: Maxxis Crossmark 2.1 Voorvork: Rock Shox Dart 2 100mm Zadel : Giant Cross Trail D2 Zadelpen: Giant Connect Stuurpen: Giant Connect Wielmaat: 26 inch Gewicht: ca. 13.8 kg Wielen: Giant Wielset Derailleur voor: Shimano Alivio Derailleur achter: Shimano Deore shadow Shifters: Shimano Deore 27 speed Crackstel: Shimano Octalink Triple Pedalen: Giant platform |
Giant bouwt over het algemeen goede fietsen. Als ik zo naar de specs kijk is het een leuke fiets. De Rock Shocks Dart is een instap vork, maar beter als het suntour spul je vaak tegen komt op fietsen van die prijsklasse. Ik heb de Dart 3 op mijn fiets zitten, en die bevalt redelijk.quote:Op zondag 15 mei 2011 17:17 schreef GuitarJJ het volgende:
Giant Talon 2, van 800 euro nu voor 599 euro. Is dit wat? Een vriend heeft pas de Talon 1 gekocht en is er zeer tevreden mee.
Naar achter leunen hoeft helemaal niet, gewoon paralel aan de 'weg' blijven..quote:Op zondag 15 mei 2011 17:27 schreef Moffol het volgende:
@ Life2.0
Als je met een van een halfpipe afrijdt of gewoon van een steil iets moet je dan erg naar achter hangen? Of flikker je niet zo snel voorover als je van een steil iets afrijdt met een bmx (omdat die zo klein is en het zwaartepunt meer in het midden zit). Met een mtb namelijk wel als ik het gezicht van een vriend van me zie die niet genoeg naar achter leunde bij een korte steile afdaling.
Hoe bedoel je parallel aan de weg blijven? Kun je 't misschien even painten..?quote:Op zondag 15 mei 2011 18:42 schreef Life2.0 het volgende:
[..]
Naar achter leunen hoeft helemaal niet, gewoon paralel aan de 'weg' blijven..
Ja, dan ga ik gewoon wat meer aan m'n stuur hangen, haha. Dat ik een beetje boven het achterwiel hang.quote:Op zondag 15 mei 2011 19:06 schreef Life2.0 het volgende:
Hangt nogal van de situatie af, maar met momentum en gestrekte armen kun je aardig wat afdalinen maken.. Het 'reet boven achterwiel' heb je meer wat aan als je langzamer gaat. Let wel dat je je zwaartepunt wel naar achter/beneden gooit en maar ik zou niet weten hoe ik dat goed uit moet leggen
Ja da's zeker waar. Maar als je steil naar beneden gaat, ga je toch veel sneller over je balanspunt?quote:Op zondag 15 mei 2011 19:33 schreef Life2.0 het volgende:
Ga maar eerst nose manuals oefenen, je moet behoorlijk over je stuur leunen om over je balanspunt te komen
Thanks! Denk dat ik hem dan maar eens moet gaan testen!quote:Op zondag 15 mei 2011 17:38 schreef Marc H het volgende:
[..]
Giant bouwt over het algemeen goede fietsen. Als ik zo naar de specs kijk is het een leuke fiets. De Rock Shocks Dart is een instap vork, maar beter als het suntour spul je vaak tegen komt op fietsen van die prijsklasse. Ik heb de Dart 3 op mijn fiets zitten, en die bevalt redelijk.
Paar klikpedalen erop, en gaan.
Klopt, daarom op vlakke grond, of manualen vanaf kleine heuveltjes, om gevoel te krijgenquote:Op zondag 15 mei 2011 19:34 schreef Moffol het volgende:
[..]
Ja da's zeker waar. Maar als je steil naar beneden gaat, ga je toch veel sneller over je balanspunt?
http://fietsen-brommers.m(...)3D%3D&fta_ind=1&df=1quote:Op zaterdag 14 mei 2011 18:46 schreef Life2.0 het volgende:
Ik zou persoonlijk niet de moeite doen voor een halfords fiets van 125 euro en vertrouwen dat je daar enige kwaliteit voor krijgt, dan zou ik voor die paar tientjes een stationmtb kopen die eigenlijk gewoon hetzelfde is, als je toch beetje kennis wilt maken met mountainbiken..
Dergelijke fietsen, zowel nieuw of oud zijn simpelweg niet geschikt voor mountainbiken, dus dan maakt het niet uit welke je neemt
Voor grind/zandpaden is dus geen verschil tussen een stationfiets of een halfordsfiets, maar zodra je ook een keer over een bult of van een bergje af kun je het met beide vergeten.. Het verschil tussen 'rijden' (paadjes volgen) en mtben (het echte werk) is te groot om met zo'n fiets te kunnen, dus zou ik zeggen bespaar je de moeite en het geld
Als je voorwiel in de lucht is, je hand naar voren draaien en je voeten naar achter en omhoog duwen, dan komt je achterwiel mee. Het helpt ook als je de fiets eerst even iets omlaag duwt, door de banden veert 'ie dan al iets omhoog.quote:Op maandag 16 mei 2011 22:08 schreef Moffol het volgende:
Hier een super noob filmpje van mij met m'n 3 dagen oude bmx. Ik kan er geen reet van, maar toch.
Life2.0, hoe kan je zo'n bunny hop hoog krijgen? Veel oefenen of die ik iets fout?
(Let niet op het einde, "Stop maar" met een droge stem)
Hoho...de Suntour Epicon is van een ander niveau dan de instap-suntours hoor. Een Epicon kan zich echt wel meten met de Dart 3 (wat ook gewoon een instapvork is)quote:Op zondag 15 mei 2011 17:38 schreef Marc H het volgende:
[..]
De Rock Shocks Dart is een instap vork, maar beter als het suntour spul je vaak tegen komt op fietsen van die prijsklasse.
Klopt ja, ik vind het ook een erg mooie kleurstelling. Bij mij lag de keuze ook aan het budget, en ik ben ook van plan om nog te gaan upgraden.quote:Op donderdag 19 mei 2011 08:47 schreef joers1 het volgende:
De Analog is toch die mat-grijze, met rood? Kleurstelling vind ik wel héél fraai, maar de afmontage was me iets te mager evenals de vork. Kom maar op met de foto';s van je bike zou ik zeggen
Nee, geen remote zoals wel op de Dart3 zit, maar ik zal het weinig gebruiken dus voor mij was het geen punt.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 11:24 schreef joers1 het volgende:
Hee...hebben Cube Analog's geen remote lockout?
In elk geval een mooiie bike...vind de kleurstelling ook wel fraai. Ik zelf ga vanavond proefrijden o peen Cube Acid en een Cube LTD Comp. De Acid heeft exact hetzelfde frame, maar een iets andere afmontage/vork en andere kleuren.
De 29' er? Of de "normale" ?quote:Op vrijdag 20 mei 2011 12:02 schreef GuitarJJ het volgende:
Straks even naar de fietsenwinkel. Kijken of die Talon 2 wat is
Afgelopen zondag in nijmegen geweest! mooi parcours met leuke klimmetjes en prachtige omgeving! Aantal keer verkeerd gereden of stil gestaan om de goede weg te zoeken. Was niet heel goed aangegeven af en toe! Verder was het een erg mooi gebied en leuk om door te fietsen!quote:Op donderdag 12 mei 2011 21:28 schreef FHR het volgende:
[..]
Op sommige stukken hebben ze nieuwere stukjes singletrack aangelegd. Dat is met name op stukken waar je anders op een fietspad of grindpad zou rijden. Alleen is bij deze nieuwe stukjes niet altijd goed aangegeven waar ze beginnen. Je verdwaalt niet, maar je kan hierdoor soms leuke stukjes missen. Goed je ogen open houden dus!
Draadloos ja, staat er ook opquote:Op vrijdag 20 mei 2011 15:39 schreef joers1 het volgende:
Hele nette bike hoor, absoluut. Draadloos tellertje neem ik aan?
Ik vind dat mat-zwarte/grijze echt fraai!
quote:
Al jaren! Rondom de klimmuur, dus eigenlijk midden in het Dance Valley gebied, als je langs de parkeerplaats van SnowPlanet omhoog gaat richting de klimmuur dan begint het parcours aan je rechterhand. En buiten het parcours is er daar rondom ook nog genoeg te klimmen en naar beneden te stuiteren (maar dat zijn voetpaden of de sleeheuvelquote:Op vrijdag 20 mei 2011 16:57 schreef Schanulleke het volgende:
[..]Ik wist niet eens dat er een parcours was hier in Spaarnwoude. Binnenkort ook eens kijken of mijn hybride dat trekt.
De "normale". Hij was afgeprijsd van 800 euro naar 599 euro, dus het leek mij een mooie deal. Volgens de verkoper en een vriend is het ook een prima (beginners)fiets en is er niet veel beters te krijgen voor 600 euro. Daarnaast krijg ik er een draadloze kilometerteller en wat standaardzooi (reflectoren, bel, etc.) bij.quote:Op vrijdag 20 mei 2011 13:44 schreef joers1 het volgende:
[..]
De 29' er? Of de "normale" ?
Voor dat geld heb je wellicht fietsen met een betere vork en betere afmontage, Tenzij je echt perse Giant wilt...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 | Kleuren Team Blue Frame New Giant AluxX aluminium, Fluid formed Voorvork Rock Shox Dart 2 100mm TurnkeyTM lockout Stuur Giant Connect, low rise 31.8 Stuurpen Giant Connect Zadelpen Giant Connect, 375x30.9 Zadel Giant Cross Trail, D2 Pedalen Giant platform (similar to Escape) Shifters Shimano Deore 27 speed Voor derailleur Shimano Alivio Achter derailleur Shimano Deore shadow Remmen Giant Root hydraulic disc, White edition Remhendels Giant Root, White edition Cassette Shimano HG50 11-34 Ketting Shimano HG73 Crankset FSA Dyna Drive 44/32/22 Bottom BracketFSA RPM Cartridge Velgen Alex custom for Giant, double wall aluminium Naven Formula disc Spaken Black stainless steel Banden Maxxis Cross+Mark 2.0" |
Cube is erg populairquote:Op vrijdag 20 mei 2011 22:06 schreef joers1 het volgende:
Dat is een mooie deal inderdaad, voor dat geld heb je een prima bike.
Ik heb net een Cube Acid gekocht...zal over een week geleverd worden. Ongelooflijk, in dat uur dat ik in de winkel was, zijn er werkelijk 7 cube atb's verkocht!
Dit is 'm geworden:
[ afbeelding ]
Ook in deze kleuren...heb ze beiden bekeken, maar deze kleur sprak me echt mega aanquote:Op zaterdag 21 mei 2011 10:19 schreef Auti het volgende:
[..]
Cube is erg populair![]()
Nice, die AcidOok in die kleuren of toch de zwart-wit?
SLX wordt juist veel geroemd omdat het zo goed is. Werkt goed, niet te zwaar, goede levensduur. Alivio zou ik er wel af halen inderdaad, maar SLX pas vervangen zodra het versleten is. Ik heb ook jaren met gripshifts gereden, maar ik ben er nu helemaal vanaf. Toch te vaak dat ik per ongeluk schakelde als ik m'n handen verdraaide op het stuur of als 't erg bumpy was. En ook one-finger remmen gaat minder goed doordat die dingen altijd zo dik zijn en met rapidfire kan ik de shifters en remmer beter positioneren op het stuur. Met gripshifts had ik ook nog wel eens dat het stuk gewone grip ging meedraaien. Maar het is persoonlijke voorkeur....quote:Op vrijdag 20 mei 2011 11:39 schreef Auti het volgende:
[..]
Wel moet ik zeggen dat ik na gisteren gereden te hebben echt zo spoedig mogelijk die Alivio en slx "rommel" eraf wil hebben.. Het werkt maar ik kan er niet vrolijk enthousiast om worden.
Mijn vorige fiets (jaren terug) was XTR/XT + Sram ESP 7.0 afgemonteerd, en het verschil merk ik echt wel.
Ik wil een XTR voorderailleur, een Sram X9 achter en X0 gripshifters, dan zit ik wel goed.
Ik ben benieuwd wat je van de Acid vindt.
Welke kettingspray raden jullie aan?
Het is inderdaad erg persoonlijk, ik zweer zelf dus echt bij gripshift (van Sram), ik heb verschillende systeempjes van Shimano geprobeerd, weet de namen niet maar ik weet wel vrijwel zeker dat ik niet met XTR shifters heb gereden dus daarvan kan ik niet zeggen of ik het goed vind werken, zal ongetwijfeld maar ik vind de bediening gewoon niet prettig en gripshift vind ik veel prettiger.quote:Op zaterdag 21 mei 2011 13:25 schreef FHR het volgende:
[..]
SLX wordt juist veel geroemd omdat het zo goed is. Werkt goed, niet te zwaar, goede levensduur. Alivio zou ik er wel af halen inderdaad, maar SLX pas vervangen zodra het versleten is. Ik heb ook jaren met gripshifts gereden, maar ik ben er nu helemaal vanaf. Toch te vaak dat ik per ongeluk schakelde als ik m'n handen verdraaide op het stuur of als 't erg bumpy was. En ook one-finger remmen gaat minder goed doordat die dingen altijd zo dik zijn en met rapidfire kan ik de shifters en remmer beter positioneren op het stuur. Met gripshifts had ik ook nog wel eens dat het stuk gewone grip ging meedraaien. Maar het is persoonlijke voorkeur....
En qua kettingspul: Pedros Icewax of ChainJ (afhankelijk van de omstandigheden). En Motorex heeft ook wel goed spul, bijvoorbeeld de Wet Lube.
Thanks!quote:Op zaterdag 21 mei 2011 13:05 schreef joers1 het volgende:
[..]
Wat betreft de vraag voor fietskleding? Ik draag zelf kleding van de club (onze TWC). Maar heb ook wat setjes prive. Een goedkope winkel, waar ik goede ervaring mee heb is: www.cyclewear.nl
heb mijn kleding in een duitse winkel gekocht, ook goede service, levertijd duurde 2 weken ivm overboekingsbetaling die hier nog goedgekeurd moest worden enzo.quote:Op zondag 22 mei 2011 13:14 schreef GuitarJJ het volgende:
[..]
Thanks!
Kwam gisteren toevallig nog bij de Perry Sport, dus heb daar al het een en ander gekocht. Ze hadden toevallig kleding in de aanbieding
idd stuk duurder dan de 25 euro dingetjesquote:Op maandag 23 mei 2011 12:04 schreef Marc H het volgende:
Ik zat daar ook mee, en wilde ook geen kabels, en voorzag ook problemen door de verende vork, sensoren die achter takken bleef hangen, enz. Toen zag ik de Garmin Edge. Het is een GPS, dus geen sensoren op de wielen. Ik gebruik een Edge 605 een van de simpelere uitvoeringen. Duurdere hebben hartfrequentie monitor en trapfrequentie, maar dat had ik toch niet nodig. Ik geef toe, het is een dure oplossing(+/200), maar het is een fijn apparaat.
Langzaam schakelen ligt meestal niet aan het derailleur an sich, maar aan de afstelling en vooral aan de tandwielen. Bij duurdere tandwielen zijn de up- en downshifts ramps en pinnetjes beter. Ik heb zelf compleet XT erop zitten en dat schakelt inderdaad wel snel, zelfs naar groter tandwiel (zowel voor als achter).quote:Op zondag 22 mei 2011 12:20 schreef Auti het volgende:
[..]
Het punt nu, bij mijn Analog, is dat ik het echt te traag vind schakelen, en bij last kan je het wel vergeten. Ik heb een SLX achterderailleur, maar die is echt te traag.. dit zal wel door de Alivio shifters komen? Voorderailleur is Alivio en die is nooit thuisIk moet echt heel technisch rijden en het parcours kennen want als ik bij een stevige klim kom en ik zit op het verkeerde voorblad dan ben ik al te laat..
Maar goed, ik ben iemand die erg stug is in dingen die ik gewend ben, ik weet nog heel erg goed hoe goed mijn vorige fiets schakelde.. zo snel, en altijd en klik PANG klik PANG.. 1:1 van Sram, daar wil ik echt naar terug.
Wat je niet hebt, dat gebruik je nietquote:Op maandag 23 mei 2011 12:51 schreef Schanulleke het volgende:
Dan kan je beter de Garmin Forerunner 305 halen, heb je er ook hartslagmeting bij en een lagere prijs.
Of denk je dat je echt dat scherm gaat gebruiken om je route te bepalen?
Ik gebruik de gps alleen om achteraf de gereden routes online te kunnen bekijken....maar de forerunner is meer specifiek een hardloophorloge.En de emeerprijs met een Edge 500 is erg kleinquote:Op maandag 23 mei 2011 12:51 schreef Schanulleke het volgende:
Dan kan je beter de Garmin Forerunner 305 halen, heb je er ook hartslagmeting bij en een lagere prijs.
Hmm, ik wist niet dat dat ook nog zo veel invloed zou hebben. Een XT cassette staat nu ook op het verlanglijstjequote:Op maandag 23 mei 2011 22:26 schreef FHR het volgende:
[..]
Langzaam schakelen ligt meestal niet aan het derailleur an sich, maar aan de afstelling en vooral aan de tandwielen. Bij duurdere tandwielen zijn de up- en downshifts ramps en pinnetjes beter. Ik heb zelf compleet XT erop zitten en dat schakelt inderdaad wel snel, zelfs naar groter tandwiel (zowel voor als achter).
Nice! Maar ik vind het wel een soort van smurfen blauw, niet de mooiste kleur blauw igg. Maar dat is persoonlijk natuurlijk. Ik had vroeger deze Giant.quote:
Ik vind het wel een mooie kleur. Past ook wel goed bij de witte onderdelen!quote:Op donderdag 26 mei 2011 14:32 schreef Auti het volgende:
[..]
Nice! Maar ik vind het wel een soort van smurfen blauw, niet de mooiste kleur blauw igg. Maar dat is persoonlijk natuurlijk. Ik had vroeger deze Giant.
[ afbeelding ]
Dat was verrassend goed spul!
Thanks voor de tip, ik ga even lezenquote:Op zondag 29 mei 2011 15:38 schreef Cliffy het volgende:
Dit is handig om eens door te lezen.. Cube maakt leuke fietsen voor leuke prijzen, door MTB fanatiekelingen word er nog wel eens op neergekeken maar dat slaat eigenlijk nergens op..Kijk bv ook eens op www.canyon.com
Piepen heb ik eigenlijk alleen maar als ze nat zijn (Formula The One, die zijn berucht daarom met de sintered blokken). Maar kraken? Zitten de remklauwen wel goed vast? En zit er nog wel remvoering op je blokken of ben je met metaal op metaal aan het remmen?quote:Op maandag 30 mei 2011 08:56 schreef Crazy-M het volgende:
Rijd zelf al een aantal jaren Cube Acids
Prima fietsen
iemand een idee om schijfremmen schoon te maken ? die van mij piepen en kraken als een gek met het remmen....
heb wel busje luchtdruk maar denk niet echt helpt![]()
Je moet ook niet die muurvaste Loctite hebben, maar die ene tegen kraken en vastzitten door roest/troep. Weet even niet meer uit m'n hoofd welk nummer dat dat is. Of Shimano montagepasta, Park Tools anti-seize, in ieder geval zoiets is wel handig. Dan krijg je ze juist nog een keer los ipv dat ze vast gaan zitten door troep.quote:Op maandag 30 mei 2011 20:04 schreef Life2.0 het volgende:
^Uitgebreide versie
Maar loctide om je klauwen vast te zetten, lijkt me ietswat overdreven; alleen maar gezeik als het weer los moet.
mja hij was bij de fietsenmaker voor een onderhoud en toen had ik het al aangegeven. hebben ze hem gereinigd maar nog geen week later kwam het weer terug.quote:Op maandag 30 mei 2011 19:54 schreef FHR het volgende:
[..]
Piepen heb ik eigenlijk alleen maar als ze nat zijn (Formula The One, die zijn berucht daarom met de sintered blokken). Maar kraken? Zitten de remklauwen wel goed vast? En zit er nog wel remvoering op je blokken of ben je met metaal op metaal aan het remmen?
De schijf kan je het beste schoonmaken met brake cleaner (bij de autohandel halen) of wat andere alcohol-achtige meuk zoals spiritus (geen terpentine, dat is vet). Als de zuiger vies zijn (waardoor ze niet meer goed naar binnen/buiten bewegen) dan blokken eruit, rem beetje inknijpen zodat de zuigers naar buiten komen en afspuiten met brake cleaner en met een tandenborstel er langs. Als ze opgedroogd zijn (kwestie van halve minuut ofzo), dan blokken er weer in en met een grote platte schroevendraaier voorzichtig de blokken weer terug naar buiten duwen.
Als de klauw niet goed uitgelijnd staat, heb je ook kans op geluid. Als het postmount is (zie hieronder), is het makkelijk: boutjes iets los draaien zodat de klauw heen-en-weer kan, rem inknijpen, boutjes aandraaien en rem loslaten. Als je International standaard is het lastiger, dan moet je er ringen tussen zetten of er tussen uit halen.
Postmount (boutjes staan "langs" het wiel):
[ afbeelding ]
International Standard (boutjes wijzen naar het wiel):
[ afbeelding ]
Piepen/kraken kan ook komen doordat de bevestigingspunten vies of niet vlak zijn. Er zijn speciale tools om deze te vlakken. Daarna de boel weer met schone/nieuwe ringen en boutjes (met wat Loctite) vast zetten.
Kromme schijven kan je repareren door 'em gewoon wat terug te buigen met een flinke tang, of timmeren op een werkbank. Als 'ie echt erg krom is, een nieuwe kopen (maar dan past 'ie meestal ook niet meer door de remklauw heen).
En ontluchten is ook erg aan te raden. Helpt niet tegen piepen/kraken, maar dan doen ze 't wel opeens weer beter.
Wat voor handschoentjes heb je?quote:Op maandag 30 mei 2011 18:47 schreef GuitarJJ het volgende:
Handschoentjes zijn trouwens erg fijn! Geen last van zere en/of zweethanden
Standaarddingetjesquote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |