abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_85385379
registreer om deze reclame te verbergen
Diegene die interesse hebben in het nut van SETi:
Oorverdovende stilte van Paul Davies, een boek over de stand van zaken na 50 jaar SETI.
Paul Davies is verbonden aan SETI, maar komt aan het eind van het boek met een wat minder positieve conclusie..
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
pi_85501258
19-08-2010

Aliens? Geen kik geven!


Een iets te 'close uncounter' van de verkeerde soort in Alien vs Predator. (Beeld Rebellion/Sega)

AMSTERDAM - Moeten we buitenaardse beschavingen laten weten dat ze ons kunnen vinden in deze uithoek van het heelal? Over die vraag is de wetenschap ernstig verdeeld. Dat bleek de afgelopen dagen op een Californische conferentie van speurders naar aliens.

De bijeenkomst in Santa Clara stond in het teken van 50 jaar SETI, het project waarbij kosmische ruis wordt beluisterd in de hoop een levensteken te vinden van intelligent leven elders in de kosmos.

Plunderen
De Britse astrofysicus Stephen Hawking (68) zei recent dat de mensheid geen kik moest geven als aliens zich melden. Hij noemt het aannemelijk dat een beschaving die in staat is om met de aarde te communiceren technologisch verder is gevorderd dan de onze. Hawking vreest dat de aliens de aarde alleen zullen bezoeken om hem plunderen.

In Santa Clara bleken anderen zijn angst te delen. ‘Niemand weet of er geen risico’s kleven aan het versturen van een boodschap’, zei John Billingham, oud-voorzitter van het SETI-programma.

Gepasseerd station
Astronoom Seth Shostak noemde het debat een gepasseerd station. Volgens hem stuurt de aarde voortdurend boodschappen uit, in de vorm van radio- en tv-uitzendingen die nu eenmaal niet ophouden bij de dampkring. ‘Elke buitenaardse beschaving die mogelijk een bedreiging voor ons vormt, kan allang weten dat we er zijn. Het heeft geen enkele zin om hier wakker van te liggen.’

Andere sprekers hielden het erop dat de vreemde wezens niet geÔnteresseerd zijn in onze technologische kennis, maar eerder in Van Gogh en Bach. Beeldende kunst en muziek zijn typisch menselijke uitingsvormen, stelden zij.

Lady GaGa
Schrijver Pierre Schwob zei te vermoeden dat aliens de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach op prijs zullen stellen. Op de vraag of een buitenaards wezen ook waardering zou kunnen opbrengen voor Lady Gaga antwoordde Schwob: ‘Daar waag ik me maar niet aan.’

Seth Shostak zei te verwachten dat de wetenschap binnen 25 jaar het bewijs vindt voor intelligent leven elders.

(Volkskrant)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_85537019
20-08-2010

Aliens komen hier hooguit goedkoop tankenVijftig jaar SETI. Vijftig jaar vruchteloos zoeken naar buitenaards leven. Tijd voor een conferentie over de immer opkomende vraag: is dat nou wel slim, contact zoeken? Wat motten die aliens van ons?

De Volkskrant van vrijdag bevatte een kort verslagje van deze bijeenkomst met daarin het ongetwijfeld domste antwoord ooit bedacht: aliens komen voor onze cultuur. Ze zouden vooral geinteresseerd zijn in Bach en Van Gogh, 'typisch menselijke uitingsvormen'.

Een schrijver genaamd Pierre Schwob (hoef ik nooit meer iets van te lezen) zei dat ze vast onder de indruk zouden zijn van de Goldberg Variaties van Bach. Een hoogtepunt in snobisme gepaard aan domheid. Alsof niet-humane wezens, zonder enige aardse culturele opvoeding, daar ook maar iets van zouden begrijpen. Herrie is het. Dom gekladder. Wat daar in Santa Clara, Californie. over die letterlijk universele waarde van onze kunsten werd gezegd is in drie woorden ongelofelijk oppervlakkig geleuter.Waar komen ze dan wel voor?

Plunderen
Stephen Hawking waarschuwde pas dat ze onze planeet komen plunderen. Dus moesten we maar geen contact zoeken. Maar wat komen ze dan plunderen? En ondertussen racen onze radio- en televiesignalen al een eeuw door de kosmos. Tot op honderd lichtjaar zijn we al te ontvangen. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat gewichtloos ruimtereizen werkelijk funest is voor ieder wezen dat gewend is op een planeet te leven. Onderzoek aan de astronauten die het ruimtestation ISS hebben bezocht, wijt uit dat de mens in gewichtloze toestand in snel tempo spiermassa verliest. De helft in en jaar tijd.
Vergelijkbaar met een jaar in een ziekbed. Een kerel in de kracht van zijn leven die naar mars vertrekt, komt daar aan met de spierkracht van een hoogbejaarde. En dan moet hij ook nog terug. En let wel: dat verval is inherent aan leven, aan de manier waarop levende wezens overleven. Wat niet gebruikt wordt, gaat verloren. Dat geldt voor ons, dat geldt voor alle aliens die langs evolutionaire weg zijn ontstaan.

Heel veel oefenen
De enige mogelijke remedie tegen deze fysieke ineenstorting is veel, heel veel oefenen. De hele ruimtereis lang. Je moet het er maar voor over hebben. Dan moet je wel heel graag willen, en heel goed weten waar je naartoe gaat, en waarom. Als aliens hiernaartoe komen, is dat dus niet voor 'Kraaien boven een korenveld' of een of ander allegro non troppo. Wat dan wel? Het meest verleidelijke signaal dat de aarde uitzendt niet een of ander menselijk signaal. Wat zij wel direct kunnen zien is dat onze planeet barst van het water. Zouden ze daarvoor komen? Komen ze ons droogleggen? Niet waarschijnlijk. Water is een combinatie van twee gassen die overal in de kosmos vookomen. Dat zal in de kosmos nooit veel kosten. Maar wie weet is die voorraad handig, wanneer de aarde toch op de route ligt. Even leegpompen die planeet, en dan weer verder.

(depers.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_85538627
registreer om deze reclame te verbergen
mss komen ze voor complexe organische verbindingen.

Kunstmatige zwaartekracht is trouwens gemakkelijk te realiseren.
Mu!
pi_85635626
23-08-2010

'Buitenaards leven is kunstmatig, niet biologisch'

Volgens de Amerikaanse onderzoeker Seth Shostak moeten wetenschappers hun zoekacties naar buitenaards leven veranderen. Shostak zegt dat er gezocht moet worden naar 'gevoelige machines' in plaats van naar en vorm van leven zoals wij die op aarde kennen.


Het centrum van een melkweg is wellicht een geschikte plek voor buitenaards leven

Dit meldt de Britse nieuwszender BBC. Shostak werkt voor het SETI-instituut dat op zoek is naar bewijzen van buitenaards leven.

Levensvormen
In het wetenschappelijke tijdschrift Acta Astronautica schrijft Shostak dat wetenschappers die zoeken naar buitenaards leven zich moeten realiseren dat levensvormen op andere planeten van kunstmatige aard kunnen zijn. Binnen het SETI-instituut wordt er al enige tijd gediscussieerd over de vorm van buitenaards leven.

Shostak claimt dat buitenaardse wezens inmiddels intelligente machines hebben uitgevonden die ook kunnen denken. 'Dit zal de mens deze eeuw ook doen. De kans is dus groter dat we contact leggen met deze intelligente machines dan met biologische leven, zoals we eerder veronderstelden.'

Technologie
John Elliot, een SETI-onderzoeker, zegt dat de wetenschappers bij SETI zich na vijftig jaar onderzoek realiseren dat de technologie van buitenaardse wezens zich, evenals de technologie op aarde, kan hebben ontwikkeld.

Buitenaards leven zal zich volgens Shostak bevinden op plaatsen in de ruimte waar voldoende energie en materie aanwezig is omdat de machines daar behoefte aan hebben. Onderzoekers moeten dus vooral zoeken in de buurt van jonge, warme sterren of het centrum van melkwegen.

Door Shari Deira

(Elsevier)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  FOK!-Schrikkelbaas dinsdag 24 augustus 2010 @ 08:07:45 #56
1972 Swetsenegger
Egocentrische Narcist
pi_85635752
quote:
Op dinsdag 20 april 2010 09:56 schreef jdschoone het volgende:
Of er iets nuttigs mee doen, zoals ruimtevaarttuigen bouwen
Dan kunnen we beter eerst geld stoppen in koude fusie.
pi_88199676
registreer om deze reclame te verbergen
31-10-2010

Symposium over 50 jaar SETI-onderzoek

nieuws4219a_wide.jpg

Op 20 november organiseert de Vereniging Gemma Frisius, afdeling Friesland van de KNVWS, een symposium over de speurtocht naar buitenaards leven. Drie befaamde sprekers zullen in beeld brengen wat we op dit moment weten over het ontstaan van het leven op onze aarde, over de omstandigheden die noodzakelijk zijn voor het ontstaan van leven op andere planeten en over de voorwaarden waar de ontwikkeling van hoger ontwikkelde levensvormen aan moet voldoen.

Het symposium wordt georganiseerd in het kader van het 50-jarige jubileum van het SETI-onderzoek (Search for Extra Terrestrial Intelligence). In april 1960 werd door de astronoom Frank Drake voor het eerst gericht gezocht naar radiosignalen van een buitenaardse beschaving.

Naast de voordrachten is er een tentoonstelling over '50 jaar SETI-onderzoek' en kan men een aantal topstukken uit de collectie van de bekende fossielenverzamelaar Henk Nieuwenhuis bezichtigen. Ook zijn er diverse stands van organisaties op astronomisch en paleontologisch gebied.

Het symposium wordt gehouden in het Eden Oranje Hotel, Stationsweg 4, Leeuwarden. Aanmelden kan telefonisch via nummer 06-22647705 (K.J.J. Mook) of door een e-mail met persoonlijke gegevens te sturen naar [email protected]

Toegevoegd door Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_88212000
Ons beeld van wat "leven" is en hoe het eruit ziet is volgens mij te antropocentrisch, of in elk geval te veel en te vaak vanuit een antropocentrisch perspectief.

Laten we maar eerst een mens of een ander dier eens gaan zien als een complexe organisatie van bacterien, met allerlei interacties met bacterien die niet tot die organisatie, of met bacterien die tot een andere organisatie behoren.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 406 ppm ,10 jaar geleden: 383 ppm , 25 jaar geleden: 355 ppm
pi_88353387
04-11-2010

Astronomen uit twaalf landen zoeken naar buitenaards leven

nieuws4228a_wide.jpg

Deze week vieren astronomen uit twaalf landen op bijzondere wijze de vijftigste verjaardag van de zoektocht naar intelligent buitenaardse leven (SETI). Op vrijdag 5 november wordt het startschot gegeven voor een korte waarnemingscampagne die in AustraliŽ, Japan en Korea begint en een vervolg krijgt in ItaliŽ, Nederland, Frankrijk, ArgentiniŽ en de VS. In ons land zal de pas in gebruik genomen radiotelescoop LOFAR zijn steentje bijdragen.

De campagne, Project Dorothy geheten, is een eerbetoon aan het eerste SETI-project, Project Ozma, dat in april 1960 werd uitgevoerd door de Amerikaanse astronoom Frank Drake. Drake, die nu werkzaam is bij het SETI-instituut in CaliforniŽ, richtte destijds een radiotelescoop op een aantal sterren, in de hoop signalen van buitenaardse beschavingen op te vangen.

Twee van die sterren, Tau Ceti en Epsilon Eridani, zullen ook nu weer worden 'afgeluisterd'. Daarnaast staan enkele van de sterren op het programma waarbij de afgelopen twintig jaar planeten zijn ontdekt.

Hoewel Project Dorothy maar heel kort duurt, zal het veel meer en veel betere gegevens opleveren dan Project Ozma destijds. De techniek heeft immers de afgelopen vijftig jaar niet stilgestaan.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_92670377
11-02-2011

Kunstmatig buitenaards signaal opgevangen?

Hoewel je NASA vrijwel nooit hoort over UFO's en dergelijken, hebben ze onlangs op hun blog een foto en een artikeltje geplaatst waar men beweert dat SETI en andere groeperingen een sterk signaal hebben opgevangen waarvan men de oorsprong niet kent. NASA gaat zelfs zo ver door te zeggen dat zij niet uit kunnen sluiten dat het hier om een een kunstmatig signaal van een buitenaardse beschaving gaat. Opmerkelijk op zijn zachts gezegd. NASA nuanceert het bericht echter meteen in de volgende alinea door te stellen dat het ook mogelijk kan gaan om een ongewone modulatie tussen een GPS satelliet en een ongeÔdentificeerde bron op aarde.

etsignaal.jpg
Hier het volledige bericht dat de NASA heeft vrijgegeven en om het signaal te horen kan je hier drukken.

No one knows for sure what caused this signal. There is a slight possibility that it just might originate from an extraterrestrial intelligence. The bright colors on the blue background indicate that an anomalous signal was received here on Earth by a radio telescope involved in a Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI). A search for these signals is ongoing by several groups including volunteer members of the SETI League. Time labels the vertical axis of the above plot, and frequency marks the horizontal axis. Although this strong signal was never positively identified, astronomers have identified in it many attributes characteristic of a more mundane and ultimately terrestrial origin. In this case, a leading possibility is that the signal originates from an unusual modulation between a GPS satellite and an unidentified Earth-based source. Many unusual signals from space remain unidentified. No signal has yet been strong enough or run long enough to be unambiguously identified as originating from an extraterrestrial intelligence.

Het is overigens niet de eerste keer dat SETI een buitenaards signaal opvangt dat zij en andere onderzoekers niet kunnen verklaren. Het beruchte "WOW! signaal" is tot vandaag een mysterie. Hoewel het signaal daarna nooit meer is opgevangen, is het nog steeds van onbekende oorsprong.

Een belangrijk criterium voor SETI om te spreken van signalen van een kunstmatige buitenaardse oorsprong is echter de herhaling van een signaal. Dat is voor zover bekend nog nooit het geval geweest.

(Grenswetenschap)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_92698325
Goh, dat geluid heeft wel wat weg van...

jetsons.jpg

:D
pi_92698943
quote:
1s.gif Op vrijdag 16 april 2010 10:30 schreef vosss het volgende:

De vraag is alleen, gaan we elkaar ooit tegen komen? De afstanden zijn zo fucking groot.
Afstanden hoeven voor een ander ras helemaal geen probleem te zijn. Wellicht zijn ze 100.000 jaar of meer geŽvolueerd en kennen ze heel andere technieken om door de ruimte te reizen.

Mooi plaatje trouwens.
Samen moeten we het doen. Zolang rechts maar de boel aanstuurt.
pi_92864005
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 februari 2011 23:14 schreef Maatregel het volgende:

[..]

Afstanden hoeven voor een ander ras helemaal geen probleem te zijn. Wellicht zijn ze 100.000 jaar of meer geŽvolueerd en kennen ze heel andere technieken om door de ruimte te reizen.

Mooi plaatje trouwens.
Als de natuurwetten inderdaad zo zijn zoals wij ze meten en onveranderlijk zijn, zijn afstanden altijd een probleem. Mogelijk dat die afstanden aangepast/verkort kunnen worden, maar zolang de afstand gelijk blijft, blijft het een probleem.
You can't convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it's based on a deep seated need to believe
C. Sagan
pi_92864437
quote:
1s.gif Op woensdag 16 februari 2011 13:31 schreef The_stranger het volgende:
Mogelijk dat die afstanden aangepast/verkort kunnen worden...
Dat gebeurt dus volgens de relativiteitstheorie door lengtecontractie :) In die zin is het b.v. mogelijk voor een persoon om binnen 50 jaar van de ene kant van het melkwegstelsel naar de andere kant te reizen.
pi_92867952
Daarnaast zou het zo kunnen zijn dat buitenaardsen een heel andere tijds- en ruimtebeleving hebben dan wij. Stel je voor, een levend wezen zo groot als een melkwegstelsel, waar 1 hartslag honderdduizend jaar duurt...die zwemt zo even naar een ander melkwegstelsel natuurlijk :)
Mu!
pi_93627447
03-03-2011

Primeur: Britse Defensie geeft X-files vrij over aliens en ufo's

Overheid nam ’grap’ van invasie door aliens serieus

media_xl_4083681.jpg
Deze foto werd genomen door een RAF-officier op pensioen in maart 2004 in Sri Lanka. Een ufo? © ap

Duizenden dossiers over ontvoeringen door aliens en waarnemingen van ufo's werden voor het eerst in Longen vrijgegeven door het Britse ministerie van Defensie. De aanvankelijk geheime informatie behelst meer dan 8.500 bladzijden, die aantonen dat het bestaan van ufo's wel degelijk tot in de hoogste regeringskringen wereldwijd besproken werd.

De 'X-files', zo weet Sky News, bevatten ook heel wat foto's en ze beschrijven onder meer hoe een incident ŗ la 'War of the World' in 1967 gedurende enkele uren ťcht werd beschouwd als een mogelijke invasie van buitenaardse wezens in het Verenigd Koninkrijk. De bevolking had zes kleine 'vliegende schotels' gezien en de telefoons daarover stroomden binnen bij het RAF. Vier politieteams, de bomopruimingsdienst, het leger en de staatsveiligheid werden gemobiliseerd. Later bleek het om een studentengrap te gaan.

In 1979 debatteerde het House of Lords zelfs over het ufo-onderwerp, zo blijkt ook uit de documenten.

Een van de opmerkelijkste onthullingen is dat er enkele maanden vůůr de terroristische aanslagen van 11 september 2001 vijftien niet-geÔdentificeerde vliegtuigen, op weg naar het Verenigd Koninkrijk, door de radar gedetecteerd werden. Eentje werd zelfs gespot op de dag van de terreuraanvallen zelf.

Verder vertelde een man in 1998 bijvoorbeeld aan Defensie dat hij dacht naar een buitenaardse vliegmachine gestraald te zijn geworden vanuit zijn huis in Barnes bij Londen. Hij had bij het drinken van glas melk het gevoel "een vol uur te hebben gewonnen". In werkelijkheid was het winteruur ingezet.

Uiteraard bulkt het in de X-files van ufo-waarnemingen, foto's en tekeningen. Maar ook van de onderzoeken van de UK Royal Air Force, van de ongewone radarbevindingen, van de briefings aan politici en - een primeur! - van de documenten die de houding van de regering over ufo's duiden. (jv)

[img] http://static2.hln.be/static/FOTO/pe/17/15/12/media_xl_4083687.jpg[/img]
Een sketch van een ruimtetuig dat verantwoordelijk zou zijn voor het fenomeen van de graancirkels. © ap

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_96032601
26-04-2011

SETI-radiotelescoop stilgelegd

nieuws4541a_wide.jpg

Het SETI-instituut, dat zich bezighoudt met de zoektocht naar intelligent buitenaards leven, is in geldnood. Zodanig zelfs, dat zijn paradepaardje - de Allen Telescope Array (ATA) - voorlopig is stilgelegd.

Het SETI-instituut 'luistert' al vijftig jaar met radiotelescopen naar signalen uit de ruimte die het bestaan van buitenaardse beschavingen zouden kunnen aantonen. In 2007 werd zelfs begonnen met een speciaal voor dit doel gebouwde opstelling van radioschotels, die voor de helft werd gefinancierd door Paul Allen, mede-oprichter van softwarebedrijf Microsoft. De ATA bestaat momenteel uit 42 schotelantennes die verbonden zijn met 64 computerservers die gedoneerd zijn door Dell, Google en Intel.

Aan financiŽle steun dus geen gebrek, zo lijkt het. Maar al die apparatuur moet ook in bedrijf worden gehouden. Tot nog toe werden deze operationele kosten gedragen door de staat CaliforniŽ, de National Science Foundation, NASA en particuliere donateurs. Door de economische crisis zijn de laatste jaren echter steeds meer geldschieters afgehaakt.

De hoop is nu gevestigd op (overheids)instellingen die de ATA voor andere doeleinden willen gebruiken, bijvoorbeeld voor astronomisch onderzoek of voor het in kaart brengen van het ruimteschroot dat rond de aarde cirkelt. Voor de gewenste uitbreiding van de ATA naar 350 radioschotels is het wachten op economisch betere tijden.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 1 mei 2011 @ 10:06:10 #68
78918 SeLang
Black swans matter
pi_96198894
Er wordt vaak gepraat over een "schil" van radiogolven die van de aarde af bewegen sinds de eerste radio en TV uitzendingen. Buitenaardse wezens zouden dat kunnen detecteren en zouden zelfs naar onze oude radiouitzendingen kunnen luisteren of naar onze TV uitzendingen kunnen kijken.

Ik vraag me af hoe realistisch die gedachte is. Daarom heb ik eens op de achterkant van een sigarendoosje een berekening gemaakt.

Stel, ik neem de meest krachtige radiozender op aarde: deTaldom transmitter (Rusland) met 2,5MW @ 261kHz (lange golf). Voor het gemak neem ik even aan dat de antenne naar alle kanten toe even sterk straalt en de straling dus uitdijt als een homogeen boloppervlak (klopt niet, maar het gaat me slechts om een grootteorde schatting van de straling). Wat is dan de afstand vanaf de aarde waarop ik nog maar ťťn foton per m2 per seconde ontvang?

Ik kom dan uit op een afstand van 0,0002 lichtjaar. -O-

Natuurlijk kun je veel grotere antennes bouwen en dus veel meer fotonen opvangen, maar je hebt wel wat meer nodig dan een paar fotonen per seconde om een radio of TV uitzending te bekijken. Kortom, de kans dat aliens momenteel naar Family Guy zitten te kijken lijkt me niet erg groot.

Je kunt uiteraard wel een draaggolf over veel grotere afstand detecteren omdat je dan een spectrum kunt meten en lang kunt uitmiddelen.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans" - Woody Allen
Mijn reisverslagen
pi_100540790
09-08-2011

E.T. kan weer bellen

media_xl_4315151.jpg

Het SETI-project kan wellicht opnieuw zoeken naar buitenaards leven, meldt MSNBC. Het 'Search for extraterrestrial Intelligence' speurt met 42 telecopen in het noorden van CaliforniŽ de kosmos af op zoek naar signalen van buitenaards leven.

De uitbating van de site kost jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen dollar, terwijl er nog eens een miljoen dollar nodig is voor de wetenschappelijke inspanningen van het SETI. Het geld was op, waardoor de speurtocht op 15 april werd gestaakt.

Gulle gevers hebben ondertussen al meer dan 200.000 dollar geschonken. Onder meer actrice Jodie Foster en astronaut Bill Anders van Apollo-8 hebben hun spaarvarken stukgeslagen.

De managers en wetenschappers stellen nu een plan op om de wetenschappelijke waarnemingen in september te herstarten. Het SETI onderzoekt ook nieuwe financieringsmethodes. (belga/sam)

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 18 maart 2012 @ 14:46:32 #70
167383 Molurus
the talking snake
pi_109233235
Zo... deze ook maar weer eens op mijn server gezet. Of het zinloos is moet nog blijken, maar in elk geval heeft hij dan iets te doen met z'n CPU tijd. :)
Philosophy: questions that may never be answered.
Religion: answers that must never be questioned.
  dinsdag 20 maart 2012 @ 01:16:57 #71
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_109300020
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 augustus 2010 07:44 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
23-08-2010

'Buitenaards leven is kunstmatig, niet biologisch'

Volgens de Amerikaanse onderzoeker Seth Shostak moeten wetenschappers hun zoekacties naar buitenaards leven veranderen. Shostak zegt dat er gezocht moet worden naar 'gevoelige machines' in plaats van naar en vorm van leven zoals wij die op aarde kennen.

[ afbeelding ]
Het centrum van een melkweg is wellicht een geschikte plek voor buitenaards leven

Dit meldt de Britse nieuwszender BBC. Shostak werkt voor het SETI-instituut dat op zoek is naar bewijzen van buitenaards leven.

Levensvormen
In het wetenschappelijke tijdschrift Acta Astronautica schrijft Shostak dat wetenschappers die zoeken naar buitenaards leven zich moeten realiseren dat levensvormen op andere planeten van kunstmatige aard kunnen zijn. Binnen het SETI-instituut wordt er al enige tijd gediscussieerd over de vorm van buitenaards leven.

Shostak claimt dat buitenaardse wezens inmiddels intelligente machines hebben uitgevonden die ook kunnen denken. 'Dit zal de mens deze eeuw ook doen. De kans is dus groter dat we contact leggen met deze intelligente machines dan met biologische leven, zoals we eerder veronderstelden.'

Technologie
John Elliot, een SETI-onderzoeker, zegt dat de wetenschappers bij SETI zich na vijftig jaar onderzoek realiseren dat de technologie van buitenaardse wezens zich, evenals de technologie op aarde, kan hebben ontwikkeld.

Buitenaards leven zal zich volgens Shostak bevinden op plaatsen in de ruimte waar voldoende energie en materie aanwezig is omdat de machines daar behoefte aan hebben. Onderzoekers moeten dus vooral zoeken in de buurt van jonge, warme sterren of het centrum van melkwegen.

Door Shari Deira

(Elsevier)
Ik fantaseer hier wel eens over. Ik kan me namelijk heel moeilijk voorstellen hoe een samenleving met alleen maar kunstmatig leven eruit ziet. Dat kan namelijk alles zijn. Waarom zouden bijvoorbeeld robots uberhaupt steden bouwen? Waarom zouden robots uberhaupt in fysieke vorm aanwezig moeten zijn als alles digitaal gaat. Zou de ultieme vorm van een robot samenleving niet gewoon een simpele doos zijn waarin alles digitaal gebeurd? Maar dan reizen er weer honderden andere vragen op...

Aan de andere kant kan kunstmatig leven na duizenden jaren misschien zo ge-evolueerd zijn dat het niet eens te onderscheiden is van organisch leven. Het zou zelfs kunnen dat die hele robot periode dan vaak verwacht wordt in sci-fi niet eens voor zal komen, maar dat we meteen overstappen naar 'bio-engineered' organisch leven wat voor ons werkt. En dan ben je weer terug bij af
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_140269825
22-05-2014

"Binnen 20 jaar ontdekken we buitenaards leven"

media_xll_6762684.jpg
© thinkstock.

Aliens bestaan zo goed als zeker. Dat is althans wat twee gerenommeerde onderzoekers gisteren zeiden tegenover het Amerikaanse Congres toen ze pleitten voor verdere subsidies voor het onderzoek naar buitenaards leven.

Volgens ABC News vertelde Dan Werthimer, directeur van het SETI onderzoekscentrum aan de Universiteit van CaliforniŽ in Berkeley dat de mogelijkheid voor buitenaards microbieel leven "zo goed als 100 procent" is.

"In de laatste 50 jaar, heeft het bewijs zich langzaam opgestapeld dat de componenten en voorwaarden waarvan we geloven dat ze noodzakelijk zijn voor buitenaards leven veelvuldig voorkomen in ons sterrenstelsel", aldus Werthimer in zijn geschreven getuigenis. Hij voegde eraan toe dat "de mogelijkheid dat zich ergens leven heeft ontwikkeld, en misschien ook intelligent leven, aannemelijk is en dit om verder wetenschappelijk onderzoek vraagt."

Werthimers collega Seth Shostak, een astronoom aan het SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), gelooft dat de kans op het vinden van buitenaards leven groot is. "Als we buitenaards leven vinden zal dat in de komende twintig jaar gebeuren, mits de juiste financiering", aldus Shostak.

Shostak vervolgde dat: "Uit recente analyses van de data verzameld door ruimtetelescoop Kepler blijkt dat zoveel als 1 op 5 sterren een bewoonbare planeet ter omvang van de aarde in een baan rond de ster heeft. Zelfs als dit een kleine overschatting zou zijn, dan nog zou dit suggereren dat de Melkweg 10 tot 80 miljard neven van de aarde herbergt."

Er zijn, met andere woorden, meer dan genoeg mogelijkheden voor buitenaards (intelligent) leven, besluiten de onderzoekers. "Het zou bizar zijn, mochten we alleen zijn", aldus Werthimer.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_140395019
quote:
2s.gif Op dinsdag 20 maart 2012 01:16 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Ik fantaseer hier wel eens over. Ik kan me namelijk heel moeilijk voorstellen hoe een samenleving met alleen maar kunstmatig leven eruit ziet. Dat kan namelijk alles zijn. Waarom zouden bijvoorbeeld robots uberhaupt steden bouwen? Waarom zouden robots uberhaupt in fysieke vorm aanwezig moeten zijn als alles digitaal gaat. Zou de ultieme vorm van een robot samenleving niet gewoon een simpele doos zijn waarin alles digitaal gebeurd? Maar dan reizen er weer honderden andere vragen op...

Aan de andere kant kan kunstmatig leven na duizenden jaren misschien zo ge-evolueerd zijn dat het niet eens te onderscheiden is van organisch leven. Het zou zelfs kunnen dat die hele robot periode dan vaak verwacht wordt in sci-fi niet eens voor zal komen, maar dat we meteen overstappen naar 'bio-engineered' organisch leven wat voor ons werkt. En dan ben je weer terug bij af
interessante gedachten
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_145386076
07-10-2014

SETI Institute gaat biomarkers onderzoeken

85ef72ee465e9be1c5bcc2d910b90688.jpg.
Een geothermische bron in Yellowstone National Park.

Het Amerikaanse SETI Institute in Mountain View, CaliforniŽ, gaat de komende vijf jaar gericht onderzoek doen naar zogeheten biomarkers - 'vingerafdrukken' van (microscopisch) leven - en de manier waarop die evolueren onder invloed van extreme omstandigheden. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van SETI-wetenschapper Nathalie Cabrol, in het kader van het (virtuele) National Astrobiology Institute.

Cabrol en haar collega's gaan veldwerk verrichten in Yellowstone National Park, in CaliforniŽ en Chili, op het arctische Axel Heiberg-eiland, en in West-AustraliŽ. Ook worden er metingen verricht vanuit de lucht en vanuit de ruimte. De geselecteerde gebieden vertonen overeenkomsten met de omstandigheden zoals ze in een ver verleden op Mars heersten.

Door op aarde onderzoek te doen naar biomarkers in extreme omstandigheden zoals vulkanische en hydrothermische bronnen, moet het later mogelijk zijn om ook op Mars gericht op zoek te gaan naar eventuele biomarkers - misschien in 'fossiele' vorm - en die te herkennen. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148383043
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')