abonnement Unibet Coolblue
pi_79857376
IK BEN ERACHTER
LEES VERDER VOOR DE SPECTACULAIRE ONTHULLING

Vissen (dieren)
Vissen

Een groep piranha's in een aquarium.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Onderrijk: Eumetazoa (Orgaandieren)
Superstam: Deuterostomia (Nieuwmondigen)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Onderstam: Vertebrata (Gewervelden)
Informele groep
Vissen


Onderwatervideo van vissen die gevoerd worden
Vissen (Pisces) zijn in het water levende gewervelde dieren die in de regel ademhalen met kieuwen. De meeste vissen zijn koudbloedig, maar sommige grotere soorten vertonen warmbloedige trekjes. Vissen komen over de hele wereld voor, er zijn momenteel ruim 31.000 soorten, in meer dan 500 families onderverdeeld en er wordt met regelmaat een nieuwe soort ontdekt.
De vis heeft ook een belangrijke cultuurhistorische en symbolische betekenis.
Inhoud [verbergen]
1 Algemeen
1.1 Consumptie
1.2 Commerciële visserij
1.3 Visteelt
1.4 Sportvisserij
1.5 Aquarium
2 Anatomie bij beenvissen
2.1 Lichaam
2.1.1 Skelet
2.1.2 Visvlees
2.1.3 Inwendige organen
2.2 Vinnen
2.3 Kieuwen
2.4 Huid
2.5 Zintuigen
3 Voortplanting
4 Taxonomie
5 Zie ook
6 Literatuur
7 Externe links
8 Bronnen, noten en/of referenties
[bewerken]Algemeen

Vissen zijn op vele manieren in te delen, hoe ze eruit zien, waar ze van afstammen of in welk milieu ze leven.
Ingedeeld naar milieu onderscheiden we:
zoetwatervissen: komen voor in plassen, beken, rivieren en andere stromen;
brakwatervissen: komen voor in mangroves en overgangsgebieden tussen zee en rivieren;
zoutwatervissen: komen voor in zeeën en saliene milieus.
Daarnaast zijn er de anadrome vissen (bijv. zalm) die opgroeien in zout water en zich voortplanten in zoet water. De katadrome vissen zijn vissen die zich in zee voortplanten en opgroeien in zoet water, zoals de paling.
Lange tijd werden de vissen als één grote groep gezien (Pisces) maar tegenwoordig zijn de vissen verdeeld in twee klassen; de kwastvinnigen, waartoe de longvissen behoren, en de straalvinnigen, de grootste groep die alle andere soorten bevat. Er zijn nog wel meer groepen, maar deze zijn allemaal uitgestorven, zoals de pantservissen. De kaakloze vissen (Agnatha), zoals de rivierprik worden als aparte groep naast alle andere vissen gezien. Zie ook onder het kopje taxonomie verderop.
[bewerken]Consumptie


Fish and chips
Zie ook het hoofdartikel Vis (voeding)
Vissen worden gevangen voor consumptie. Het vangen van vis is een belangrijke vorm van voedselwinning en de basis van een belangrijke industrietak. Op culinair vlak worden sommige andere waterdieren ook tot vis gerekend, zoals oesters en garnalen. De typische vislucht is niet kenmerkend voor verse vis, die naar zeewier of komkommer (bij salmoniden) ruikt. Vislucht wordt veroorzaakt door aminen die bij eiwitafbraak worden gevormd. Vette vis is door het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren ook erg gevoelig voor vetoxidatie, waardoor het vet ranzig wordt.
Vis is erg bederfelijk en daarom wordt verse vis wordt meestal bewaard op ijs. Andere veelgebruikte conserveringsmethoden zijn drogen, roken en zouten en diepvriezen. Soms wordt ook levende vis aangeboden.
[bewerken]Commerciële visserij
Vissen worden op grote schaal commercieel gevangen, vooral zeevis; rond het jaar 2000 werd er wereldwijd circa 100 miljoen ton vis per jaar gevangen. Op sommige vissen wordt zoveel gevist dat de toekomst van deze soorten op het spel staat. Een voorbeeld is de paling, waarbij ook op intrekkende jonge dieren, glasaaltjes genoemd, wordt gevist, die direct voor consumptie worden verkocht. Bij het opvoeren van de visserijinspanning treedt al gauw overbevissing op, met als bekend voorbeeld de kabeljauw, die hierdoor op veel plaatsen bijna uitgeroeid is.
Bij een verstandig beheer is de visserij een goede en goedkope methode om natuurlijke hulpbronnen ten nutte te maken, jammer genoeg is het tot op heden maar zelden gelukt om op een rationele manier van deze hulpbron gebruik te maken en hebben alle vispopulaties in meer of mindere mate te lijden onder overbevissing. Dit is te wijten aan het karakter van de visserij waardoor elke visser een voor zichzelf een zo groot mogelijk deel van de aanwezige vissen wil vangen. Hetzelfde geldt voor staten, die zichzelf ook het liefst een zo groot mogelijk visserijquotum toekennen. Overbevissing leidt naast het het gevaarlijk afnemen van het bestand van veel vissoorten, tot een enorme energieverspilling doordat steeds verder uitgevaren moet worden, met grotere netten die met zwaardere motoren gesleept moeten worden om toch nog genoeg vis te vangen. Deze extra inspanning komt ook weer tot uiting in de prijs van de vis.
Door verruiming van de technische mogelijkheden, waarbij vooral de sonar een grote rol speelde is het voor de vissers ook mogelijk geworden scholen vis te lokaliseren. Daardoor worden scholen vis extra kwetsbaar, want zelfs de laatste school vis laat zich dan nog vangen. Ook de vissoorten van de open oceaan, zoals de marlijn zijn sterk bedreigd door overbevissing met "long lines".
In het zoete water treedt ook al snel overbevissing op, maar is de visserij vaak beter te reguleren. Vaak wordt het nodig geacht de visserij te verbeteren door uitzettingen van gewenste soorten, of uitheemse soorten met gunstige eigenschappen. Door het sleutelen aan deze zoetwaterecosystemen treden nogal eens ongewenste effecten op. Het bekendste voorbeeld is het uitzetten van de nijlbaars in het Victoriameer, maar ook insleep van parasieten en visziekten kan grote problemen geven.
[bewerken]Visteelt
Visteelt komt meer en meer in de belangstelling omdat door bevolkingsgroei en een toenemend welvaartsniveau de vraag naar vis toeneemt. De traditionele visserij kan door overbevissing nauwelijks aan deze groeiende vraag voldoen. Erg bekend is de teelt van zalm in kooien op zee. De klassieke visteelt vindt plaats op vijvers, waarbij door beheer, bemesting en in geschikte hoeveelheden uitzetten van jonge vis een snelle groei gerealiseerd kan worden door het optimaal benutten van het ecosysteem.
Er zijn ook intensieve teelten, waarbij de vis met kunstmatig voer opgroeit. Het water met de daarin opgeloste zuurstof wordt continu aangevoerd en de afvalstoffen worden continu afgevoerd. Bij recirculatiesystemen wordt het afgevoerde water door biologische afbraak, afvangen van mest en beluchting weer geschikt gemaakt voor de aanvoer.
Een recent systeem is de biofloc. Dit zijn vijvers waarbij intensief belucht wordt en zeer veel voedingsstoffen aan het water worden toegevoegd, het giftige ammoniak dat de vissen uitscheiden wordt door heterotrofe bacteriën gebruikt als stikstofbron en als koolstofbron wordt bijvoorbeeld rijstmeel gebruikt. Deze bacteriën dienen weer als voedselbron voor grotere organismen die op hun beurt weer door de vissen als voedsel worden benut.De naam biofloc slaat op de aggregaten van bacteriën wormen en eencelligen die vlokken in het water vormen. Dit systeem kan in potentie erg productief zijn maar is ook moeilijk onder controle te houden. Het oogmerk is de visteelt rendabeler te maken en minder afhankelijk van hoogwaardig visvoer.

EN DAN NU DE ONTHULLING:
Tong80, die al zo'n beetje 10 jaar op Fok! forum zit, heeft op DIT moment gewacht dat de moderators hem het vertrouwen gaven en hem moderatorschap geven.

Dit is nu gebeurd, THE BEAST IS LOS VLUCHT NU JE NOG KAN
Hij zal wachtwoorden hacken en het hele Forum kapotmaken

Ik vind het een vrij plausibele theorie.
pi_79857432
Gast wat is dit voor tumorale zooi?
A man said to the universe: 'Sir, I exist.'
'However', replied the universe. 'This fact has not created in me a sense of obligation.'
pi_79857461
TL;DR
Flauw he?
  vrijdag 2 april 2010 @ 02:18:05 #4
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_79857472
slotje
pi_79857494
Shit gast die laatste trek had ik niet moeten nemen
pi_79857503
quote:
Op vrijdag 2 april 2010 02:19 schreef blckbb het volgende:
Shit gast die laatste trek had ik niet moeten nemen
Eens.
Flauw he?
pi_79857529
quote:
Op vrijdag 2 april 2010 02:19 schreef blckbb het volgende:
Shit gast die laatste trek had ik niet moeten nemen
__!!
A man said to the universe: 'Sir, I exist.'
'However', replied the universe. 'This fact has not created in me a sense of obligation.'
  vrijdag 2 april 2010 @ 02:27:57 #8
136730 PiRANiA
All thinking men are atheists.
pi_79857570
Zei je piranha of pirania?
  vrijdag 2 april 2010 @ 02:44:38 #9
134533 donroyco
dus niet Donroyco
pi_79857713
Op maandag 29 september 2008 11:45 schreef HostiMeister het volgende:
Dat is zeg maar de Nederlandse taal op een vuige keukentafel voorover buigen en hem dan zonder glijmiddel anaal verkrachten. :'(
  vrijdag 2 april 2010 @ 03:03:41 #10
166093 nattermann
Waereldsjtad Gelaen
pi_79857844
tl;dr

Oh wacht, dit is geen KLB he?
Tics van je petten.
  vrijdag 2 april 2010 @ 03:10:36 #11
134533 donroyco
dus niet Donroyco
pi_79857866
quote:
Op vrijdag 2 april 2010 03:03 schreef nattermann het volgende:
tl;dr

Oh wacht, dit is geen KLB he?
Nog niet.
Op maandag 29 september 2008 11:45 schreef HostiMeister het volgende:
Dat is zeg maar de Nederlandse taal op een vuige keukentafel voorover buigen en hem dan zonder glijmiddel anaal verkrachten. :'(
  vrijdag 2 april 2010 @ 06:57:49 #12
293028 Poostema
I'm a frayed knot.
pi_79858336
TL;DR.
Op donderdag 30 juni 2016 22:20 schreef Azpilicueta het volgende:
Je verziekte mijn topic ook met het gelul over je maagdenvlies dus je zal die fratsen ook wel uithalen op FB.
  vrijdag 2 april 2010 @ 07:58:58 #13
249756 Symphonic
Look o Look
pi_79858571
quote:
Op vrijdag 2 april 2010 02:19 schreef blckbb het volgende:
Shit gast die laatste trek had ik niet moeten nemen
had je inderdaad niet moeten nemen nee
Juin uit Eigen Tuin!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')