abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_79355636
We schijnen te moeten bezuinigen de komende jaren. De oorzaken daarvan zijn hier misschien minder interessant om te bespreken, maar ik wil eens kijken naar de mogelijkheden die daar liggen en vooral: wat zijn nu écht bezuinigingen en wat niet.

In dit soort discussies zijn mensen snel geneigd om te gaan roepen dat bepaalde zaken moeten worden afgeschaft (HRA) en roepen dan dat er 'dus 13 miljard' bespaard is.

Ik wil in dit topic eigenlijk weten wat de uiteindelijke effecten van dat soort maatregelen zijn.

Het afschaffen van de HRA zorgt natuurlijk niet voor een besparing van 13 miljard. Althans: ik neem aan dat de teruggave van de betaalde belasting niet op een spaarrekening belandt, in de meeste gevallen.
Dat geld wordt gewoon weer uitgegeven, waardoor er minimaal 6% alweer terugkomt bij de overheid. Ook het feit dat die consumptie zorgt voor werkgelegenheid (met daardoor weer nieuwe consumptie én belastinginkomsten (IB) én bedrijven over de winst mogen afrekenen zorgt ervoor dat de zgn. besparingen niet zo groot lijken te zijn.

Ik denk (en daar zoek ik dus naar 'ik weet') dat het meeste geld uiteindelijk weer terugkomt bij de overheid. Per saldo maakt het dus niet echt veel uit.

Welke besparingen zetten eigenlijk, onderbouwd uiteraard, écht zoden aan de dijk?

Voor de volledigheid even een staatje met inkomsten/uitgaven (gepland) in 2010:



Voorstellen in dit topic:

  • HRA afschaffen
  • Investeringen in groene stroom (windmolens e.d.) stoppen
  • Ontwikkelingshulp stopzetten
  • Publieke omroep stelsel naar 2 tv-zenders en 3 radio zenders. Voetbalrechten en zeer dure programma's laten vertrekken naar commerciele omroep.
  • Opheffen van stadsdeelbesturen, waterschappen en provinciebestuur. Taken reorganiseren naar landelijke overheid en gemeenten.
  • Stopzetten van subsidie voor kunstvormen met weinig publiek (opera).
  • BTW heffen op kerosine (moet internationaal).
  • (Nog meer) jagen op belastingontduikers en crimineel vermogen.
  • Softdrugs legaliseren, zodat er BTW op kan worden geheven.
  • Openingstijden winkels en uitgaansleven verruimen.
  • Stopzetten Noord/Zuid lijn Amsterdam.
  • AOW leeftijd naar 67 (of in ieder geval mensen laten doorwerken die het zelf willen).
  • Meer grondstoffen naar boven halen
  • Uitkeringsgerechtigden verplicht aan het werk
  • Kinderbijslag afschaffen voor inkomens boven de 40000 per jaar./niet indexeren
  • Uitkeringen niet indexeren
  • Gratis schoolboeken afschaffen.
  • Geen JSF
  • Bezuinigen op het leger
  • BTW naar 20%
  • Pensioengelden belasten
  • Belastingen voor multinationals die hier belast worden, verhogen

    Bovenstaande lijst is alleen een opsomming van diverse mogelijkheden die in dit topic geopperd zijn. Of ze nu goed/slecht zijn is juist de discussie in dit topic

    [ Bericht 39% gewijzigd door Five_Horizons op 22-03-2010 22:58:43 ]
  • [b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
      vrijdag 19 maart 2010 @ 21:57:33 #2
    178193 Juicyhil
    Bekende FOK!ker
    pi_79355697
    Ik gok op meer belasting
    Op dinsdag 9 augustus 2011 23:01 schreef SuperrrTuxxx het volgende:
    Ik hou zoveel van jou, ik doe alles voor je! O+
    pi_79355798
    quote:
    Op vrijdag 19 maart 2010 21:57 schreef Juicyhil het volgende:
    Ik gok op meer belasting
    Maar ook dat zorgt ervoor dat er minder besteed wordt, waardoor aan de andere kant dus de inkomsten van de overheid teruglopen.

    Dan schiet een simpele belastingverhoging dus niet op.
    [b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
      vrijdag 19 maart 2010 @ 22:03:21 #4
    61660 Lariekoek
    Zo, jij bent echt grappig.
    pi_79355971
    Jij bent dus op zoek naar uitgaven die niet op de een of andere manier weer terug komen bij de overheid?
    la·rie·koek (de ~ (m.)) 1 onzin
      vrijdag 19 maart 2010 @ 22:06:05 #5
    136343 BasEnAad
    , die clown en die acrobaat!
    pi_79356093
    Uitgaven die rechtstreeks naar het buitenland gaan, zoals ontwikkelingssamenwerking en kinderbijslag voor buiten Nederland.

    Verder moet Nederland meer investeren, in plaats van uitgeven. Huursubsidie en hypotheekrenteaftrek zijn leuk, maar houden kunstmatig de huizenprijzen hoog en het geld wordt niet direct geïnvesteerd in bijvoorbeeld infrastructuur of onderwijs; zaken die hun geld terugverdienen in de toekomst.
    pi_79356691
    Volgens mij valt er ook heel veel te winnen in investeren in kennis, wat kunnen wij dat ze in de rest van de wereld niet kunnen? Kennen op het gebied van watermanagement, echt duurzame woonwijken (niet mietig, met wat groen etc.), Bouwen van dijken en deltawerken in het buitenland. Wat ook goed is denk ik, meer proberen te investeren is in infrastructuur in het binnenland, maar dan ook vooral de verbinding met het buitenland. Hoe krijgen we hoofdkantoren in Nederland van grote bedrijven? Ik denk dat een samenwerking met Belgie ook erg vruchtbaar kan zijn. De havens van Rotterdam en Antwerpen zijn voor vele (met name China) 1 havengebied, profiteer hier nou eens van..

    Dus in plaats van echt besparen, zijn gerichte investeringen vooral voor de lange termijn erg interessant en noodzakelijk.
    pi_79356922
    Stoppen met immigratie tenzij de immigrant (en zijn hier wonende partner) zelf de broek ophouden voor 10 jaar of echt hulp nodig heeft vanwege asiel.

    Waarom zou elke belastingbetaler moeten bijdragen aan het (liefdes?)geluk van mensen van wie velen tot een permanente kostenpost zullen worden?
    quote:
    Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau, wil dat Nederland ‘creatief’ omgaat met internationale verdragen die ons land in de weg zitten bij het beperken van gezinsmigratie. ‘Juist veel laagopgeleiden komen bij gezinshereniging,’ zegt Teulings. ‘Ik weet niet waar dat juridisch in vastgebeiteld zit, maar daar moeten wij zo veel mogelijk paal en perk aan stellen. De meeste landen vinden om dat soort verdragen altijd redelijk creatieve oplossingen en ik denk dat wij dat ook moeten doen.’
    Elsevier

    Onderbouwing qua bespaarde kosten is wat lastig aangezien hier geen transparantie in verantwoording over is (veel versnipperde info over verschillende organen, rijk, provincies, gemeentes, subsidie clubjes). Maar elke euro niet uitgegeven aan iets wat financieel niets oplevert is er één bespaard!
    pi_79359086
    Er kan miljarden bezuinigd worden door geen windmolens op zee te plaatsen. Alle vormen van groene energie wordt zwaar gesubsidieerd. De betreffende regelingen hebben al een omvang van rond de 10+ miljard en er komen er nog steeds nieuwe bij.

    Nu vind ik de discussie rondom groene energie op zich al interessant om te voeren, maar de meest in het oog springende regeling is zoals ik al begon de regeling voor windmolens op zee. Het plaatsen van windmolens op zee is specialistisch werk en er zijn bepaalde boten nodig om dit te kunnen. Het aantal van deze boten is op de wereld beperkt. Momenteel bieden meerdere overheden tegen elkaar op om de windmolens in hun "achtertuin" te plaatsen. Je hebt het hier dus niet over wel of geen groene energie, maar of het jouw groene energie is, of die van Belgie.

    Mocht je de nieuwe regeling voor windmolens op zee niet uitvoeren, scheelt dit 5 miljard euro (voor 2 a 3 windmolen parken). Stop je ook met andere groene energie regelingen dan kan dit nog veel meer worden.

    Mocht je wensen dat je toch niet afhankelijk wordt van andere landen voor energieproductie, dan zou je ook gewoon even kunnen wachten. Dat scheelt al snel een miljard.
    pi_79360213
    quote:
    Op vrijdag 19 maart 2010 22:03 schreef Lariekoek het volgende:
    Jij bent dus op zoek naar uitgaven die niet op de een of andere manier weer terug komen bij de overheid?
    Ik denk dat het deels hier wel op neerkomt.

    Alleen kan ik dat niet staven, omdat ik de netto effecten van schrappen van (bijv.) HRA of diverse subsidies niet ken.
    [b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
    pi_79360765
    Overigens is het wel zo netjes een echte onderbouwing te geven: Let wel dit is dus los van de projecten die al in eerdere jaren gestart zijn.

    Alle duurzame energie projecten die in 2010 worden opgestart (exclusief wind op zee) is 2 miljard euro. (link op pagina 4 wordt een tabel gegeven.)
    De 5,3 miljard van windmolens op zee is hier terug te vinden, maar als je hier kijkt wordt weer over 7 miljard gesproken.

    In ieder geval, veel geld te besparen wat mij betreft
    pi_79361142
    quote:
    Op zaterdag 20 maart 2010 00:17 schreef snabbi het volgende:


    In ieder geval, veel geld te besparen wat mij betreft
    Maar ik neem aan dat dit ook geld oplevert, toch?
    [b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
    pi_79361300
    quote:
    Op zaterdag 20 maart 2010 00:29 schreef Five_Horizons het volgende:
    Maar ik neem aan dat dit ook geld oplevert, toch?
    Het levert alleen groene stroom op. Groene stroom is in de productie duurder dan grijze stroom. Om bedrijven te stimuleren groene stroom op te wekken, geeft de overheid een subsidie als compensatie voor deze extra kosten. De 10 miljard die ik hier aanhaal is dus alleen maar geld wat wordt uitgegeven om het energieverbruik te verschuiven van grijs naar groen. Het levert dus geen geld op.

    Het levert wel iets op voor bedrijven die in deze sector werken, maar ik denk dat dit ongeveer vergelijkbaar is met de werkgelegenheid die je nodig zou hebben om andere energiecentrales te bouwen.
    pi_79361542
    Maar ik lees dat wij op dit moment stroom moeten importeren, omdat de vraag groter is dan het eigen aanbod. Ik weet niet wat daarvoor betaald moet worden en of het dus goedkoper is om het zelf te maken.
    [b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
    pi_79361632
    Verder ben ik wel benieuwd wat er aan kinderbijslag de grens over gaat en bijvoorbeeld aan AOW.

    'Koopt Nederlandsche waar' zou een idee kunnen zijn, maar gezien de laatste alinea in dit stuk, zet dat ook geen zoden aan de dijk.
    [b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
    pi_79361845
    quote:
    Op zaterdag 20 maart 2010 00:43 schreef Five_Horizons het volgende:
    Maar ik lees dat wij op dit moment stroom moeten importeren, omdat de vraag groter is dan het eigen aanbod. Ik weet niet wat daarvoor betaald moet worden en of het dus goedkoper is om het zelf te maken.
    Het is natuurlijk waar dat wanneer je geen groene stroom produceert, dat je dan andere vormen moet zoeken om te produceren. De grap is dat hier juist het verschil tussen de marktprijs voor grijze stroom en de kostprijs voor groene stroom wordt betaald door de overheid.

    De belangrijkste argumenten die je kan voeren zijn:
    - Vind ik het belangrijk om geen fossiele brandstoffen te gebruiken, zodat ik langer mezelf kan bedruipen.
    - Vind ik het politiek gezien handig om mezelf afhankelijk te maken van overige landen.
    - Kan ik expertise ontwikkelen met groene stroomproductie die ik wellicht ook kan verkopen naar andere landen (dit zou dan je enige opbrengst zijn)
    pi_79362068
    quote:
    Op zaterdag 20 maart 2010 00:46 schreef Five_Horizons het volgende:
    Verder ben ik wel benieuwd wat er aan kinderbijslag de grens over gaat en bijvoorbeeld aan AOW.

    'Koopt Nederlandsche waar' zou een idee kunnen zijn, maar gezien de laatste alinea in dit stuk, zet dat ook geen zoden aan de dijk.
    Koop Nederlansche waar is niet echt handig in mijn ogen. Het is wel zo dat je het geld wat je besteed binnen je eigen economie houdt, maar de eerste les van Economie laat toch zien dat het efficienter is als je gewoon het goedkoopste product pakt.

    Ik vraag me overigens af hoeveel geld er daadwerkelijk verloren gaat met de kinderbijslag naar het buitenland.

    Van de week zag ik op RTL nog iets over de gezondheidszorg. Daar werd al een voorstel gedaan het eigen risico op je zorgverzekering naar 700 euro te brengen (om de zorg betaalbaar te houden). Nu vraag ik me af of een verzekering nog wel zin heeft met een eigen risico van 700 euro, maar ik heb geen idee hoe het eigen risico in verhouding staat met de staatsbegroting.
    Zeker niet medisch noodzakelijke ingrepen kosten natuurlijk behoorlijk wat geld, waarvan afgevraagd kan worden wie dat moet ophoesten.
    pi_79362098
    Voor de volledigheid even een staatje met inkomsten/uitgaven (gepland) in 2010:

    [b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
    pi_79362244
    Uiteindelijk stroomt al het geld natuurlijk heen en weer tussen overheid, bedrijven en burgers. Bij alle drie wordt een deel direct uitgegeven, een deel wordt gespaard voor korte termijn, en een deel wordt gespaard voor lange termijn.

    Wat je voor deze vraag zou moeten weten is of er een verschil zit in 'gemiddelde verblijftijd' van het geld tussen de overheid en anderen.
    pi_79362444
    quote:
    Op zaterdag 20 maart 2010 01:02 schreef snabbi het volgende:

    [..]

    Koop Nederlansche waar is niet echt handig in mijn ogen. Het is wel zo dat je het geld wat je besteed binnen je eigen economie houdt, maar de eerste les van Economie laat toch zien dat het efficienter is als je gewoon het goedkoopste product pakt.
    We produceren natuurlijk ook niet gek veel in Nederland. Veelal zijn het diensten en die worden (waarschijnlijk) merendeels al in eigen land afgenomen.
    quote:
    Ik vraag me overigens af hoeveel geld er daadwerkelijk verloren gaat met de kinderbijslag naar het buitenland.

    Ik zie cijfers tussen de 41.000 en 45.000 kinderen. Als we uitgaan van een gemiddeld bedrag van ¤200 per kwartaal per kind, is het in het slechtste geval 36 miljoen dat de grens overgaat. Da's op zich een druppel....
    quote:
    Van de week zag ik op RTL nog iets over de gezondheidszorg. Daar werd al een voorstel gedaan het eigen risico op je zorgverzekering naar 700 euro te brengen (om de zorg betaalbaar te houden). Nu vraag ik me af of een verzekering nog wel zin heeft met een eigen risico van 700 euro, maar ik heb geen idee hoe het eigen risico in verhouding staat met de staatsbegroting.
    Zeker niet medisch noodzakelijke ingrepen kosten natuurlijk behoorlijk wat geld, waarvan afgevraagd kan worden wie dat moet ophoesten.




    Ook voor wat betreft de zorg is het netto-effect lastig te meten, natuurlijk. In bovenstaand staatje staat dat er in het kader van de Zorgverzekeringswet 33 miljard wordt uitgegeven. (en nog eens 23 miljard AWBZ)

    Ik weet niet waar dat bedrag aan wordt uitgegeven, eigenlijk.
    [b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
    pi_79362718
    quote:
    Op zaterdag 20 maart 2010 01:09 schreef vive_la_france het volgende:
    Uiteindelijk stroomt al het geld natuurlijk heen en weer tussen overheid, bedrijven en burgers. Bij alle drie wordt een deel direct uitgegeven, een deel wordt gespaard voor korte termijn, en een deel wordt gespaard voor lange termijn.

    Wat je voor deze vraag zou moeten weten is of er een verschil zit in 'gemiddelde verblijftijd' van het geld tussen de overheid en anderen.
    Dat zit er ook in, inderdaad. We geven dit jaar (althans: dat is de planning...) 32 miljard meer uit dan er binnenkomt. 11 miljard daarvan wordt veroorzaakt door rente op de staatsschuld. Dan zit er ergens 21 miljard die 'teveel' wordt uitgegeven (en dan lossen we de al bestaande schuld niet eens op...).

    4,5 miljard zit in de netto-afdracht richting de EU (2007, na 2007 één miljard per jaar minder).
    [b]A question that sometimes drives me hazy: am I or are the others crazy?[/b]
      zaterdag 20 maart 2010 @ 02:07:24 #21
    259770 iamcj
    Niets is onmogelijk
    pi_79363467
    Je kunt bezuinigen door de overhead van de overheid op de economie te verkleinen.

    Er overleggen en beslissen nu 10-tallen ambtenaren middels 10-tallen vergunningen voor een aantal jaren voor bijvoorbeeld het realiseren van een bouwproject.

    Stel nu dat het overleg voor 1 vergunning niet meer hoeft plaats te vinden door deze af te schaffen. Dit scheelt bijvoorbeeld 10 ambtenaren op jaarbasis. Die ambtenaren worden geacht werk te vinden in de private sector, daar productief te worden en daarmee de economie te laten groeien. Dit kan doordat de private sector 10 ambtenaren uitspaart en dit kapitaal dus kan investeren.

    Als de economie groeit daalt tevens de schuld als percentage van het BNP. Als de schuld zo rond de 60% is, is er sprake van een "gezonde situatie" volgens het huidige model.

    Geen geld aan windmolens uitgeven is dom, want dit is een groeimarkt en stimuleert de private sector en vergroot onze kennis die we weer kunnen exporteren. Tevens verdienen ze zich zelf terug.

    Een economie groeit door overschot aan energie. Windmolens leveren dat redelijk duurzaam en we zijn minder afhankelijk van andere landen.

    Een windmolen levert veel meer energie dan de hele levenscyclus kost en is te recyclen. Een ideale bron van energie dus.
    Wie bang is voor morgen, kan niet genieten van vandaag.
    Religie is als taal, een basisbehoefte voor een maatschappij, iedereen spreekt zijn eigen dialect en even verder op begrijp je niet meer wat de ander zegt.
    pi_79364807
    - Bankgeheim invoeren, maar daar dan wel een vergoeding voor vragen (hetzij vrb of iets anders, ook van buitenlandse tegoeden)
    - Nog aantrekkelijker maken voor postbus bv'tjes. Zit bijna geen werk in, zijn geen 'last' voor de maatschappij en het lage beetje belastng wat ze pakken is pure winst.
    - De overheid als enige wietteler, dat maait het gras voor de voeten weg van de 'illegale' teelt. Zal zo'n E5/gr opleveren. Tikt aardig aan.
    - Exportprijzen van het aardgas marktconform maken. Ik heb nl altijd begrepen dat het voor een relatief lage prijs weggaat naar het buitenland vanwege lange termijns contracten.

    ok, ok, beetje onorthodox allemaal
    quote:
    Op zaterdag 20 maart 2010 02:07 schreef iamcj het volgende:

    Geen geld aan windmolens uitgeven is dom, want dit is een groeimarkt en stimuleert de private sector en vergroot onze kennis die we weer kunnen exporteren. Tevens verdienen ze zich zelf terug.

    Een economie groeit door overschot aan energie. Windmolens leveren dat redelijk duurzaam en we zijn minder afhankelijk van andere landen.

    Een windmolen levert veel meer energie dan de hele levenscyclus kost en is te recyclen. Een ideale bron van energie dus.
    Recentelijk was er toch dat rapport waaruit bleek dat windmolens nu juist helemaal niet rendabel zijn. Heb me er verder overigens niet on verdiept maar kan me de headlines nog wel herinneren.
    pi_79365239
    Wil je in de toekomst meedraaien in de wereld, moet je laten zien dat je innovatief bent. Groene energie, windmolenparken zijn daar goede voorbeelden van. Onafhankelijkheid op de lange termijn mbt. energievoorziening is natuurlijk een mooi streven. We moeten er ooit mee beginnen. Als we dit pas doen als de olie op is, zijn we de pineut.
    quote:
    Op zaterdag 20 maart 2010 00:54 schreef snabbi het volgende:

    [..]

    Het is natuurlijk waar dat wanneer je geen groene stroom produceert, dat je dan andere vormen moet zoeken om te produceren. De grap is dat hier juist het verschil tussen de marktprijs voor grijze stroom en de kostprijs voor groene stroom wordt betaald door de overheid.

    De belangrijkste argumenten die je kan voeren zijn:
    - Vind ik het belangrijk om geen fossiele brandstoffen te gebruiken, zodat ik langer mezelf kan bedruipen.
    - Vind ik het politiek gezien handig om mezelf afhankelijk te maken van overige landen.
    - Kan ik expertise ontwikkelen met groene stroomproductie die ik wellicht ook kan verkopen naar andere landen (dit zou dan je enige opbrengst zijn)
    pi_79366061
    De hele voorspelling van het CPB is niet serieus te nemen (alweer). Houden geen rekening met een hervatting van de crisis (einde kredietcycle) waarbij de overheid waarschijnlijk weer zal moeten bijspringen in de financiele sector (of nationaliseren). Houden geen rekening met hogere rentestanden in de toekomst. Houden geen rekening met hogere uitgaven in de sociale zekerheid, laat staan de economische effecten bij bezuiniging van de overheid zelf, enzovoort enzovoort.

    Ze gaan ervan uit dat de crisis zichzelf wel zal oplossen, hoe realistisch . De kans dat hun 'meest-waarschijnlijke' scenario (doet me denken aan de stress-test van de banken) gaat uitkomen is evengroot als dat kerstmis en pasen op dezelfde dag gaan vallen in het jaar 2015. Zonder uit te gaan van een werkelijk doem-scenario heeft het geen nut te bezuinigen, omdat elke bezuiniging anders weer word gevolgd door een nieuwe ronde bezuinigingen.
    pi_79366160
    quote:
    Op zaterdag 20 maart 2010 09:10 schreef inXs het volgende:
    Wil je in de toekomst meedraaien in de wereld, moet je laten zien dat je innovatief bent. Groene energie, windmolenparken zijn daar goede voorbeelden van.
    Groene energie is nog steeds veel duurder als 'normale' energie en ervan uitgaan dat groene energie in de nabije toekomst goedkoper word als 'normale' energie is vrij naief. Wil je in de toekomst meedraaien moet je concurrerend zijn (of uniek). Hogere prijzen voor energie dragen daar niet aan bij. Onafhankelijk zijn we in feite al, zolang onze bondgenoten behoren tot militair de sterkste en op het moment dat olie op gaat (ligt nog heel lang voor ons) zijn we zowiezo screwed, geen windmolen die daar verandering in brengt of er moeten een hele hoop nieuwe technologische (verbeterende) ontwikkelingen plaatsvinden.
    abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')