quote:Op dinsdag 9 maart 2010 07:24 schreef Tezz het volgende:
[..]
Dat is erg raar wat je nu zegt. Het ligt compleet aan het gerecht of je de aardappels moet wassen ja of nee. Soms heb je zetmeel nodig (bijvoorbeeld als je een gebonden aardappelsoep wil maken) en soms niet (bijvoorbeeld als je mooie krokante aardappelschijfjes wilt bakken).
Friet moet je zeker wel afspoelen. En ook nog eens heel erg goed zelfs, want dat zetmeel moet er echt af als je mooie krokante frietjes wil! Een tip uit Belgie is trouwens om ze in zout water te leggen voor een kwartiertje, dan trekt het extra vocht er (blijkbaar) uit. Nu heb ik dat vorige week uitgeprobeerd, maar ik proefde echt geen verschil.
Verder: voorbakken op 160 graden, een minuut of vier.
Uit laten lekken en af laten koelen.
Afbakken op 180 graden, een minuut of vijf.
(de aangegeven tijden zijn uiteraard afhankelijk van de dikte van de frieten).
Oke. Tegen een echt belgisch advies kan ik niet op. Ik zal je beloven dat ik het de volgende keer dat ik verse frieten maak uitprobeer.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 09:03 schreef dalaiblama het volgende:
[..]
Sorry, ben ik niet met je eens.
Je wil dat er helemaal niet afspoelen. De belse frietkot vader van mijn vriendin slaat me als ik ooit een aardappel zou wassen.
Is ook niet logish eigenlijk, waarom zou je dat eraf wassen?? De beste man had gelijk, sinds ik ze niet meer was, maar droogwrijf , heb ik altijd prachtige knapperige frieten.
Wassen doe ik wel als de schil er nog omheen zit, om het vuil te verwijderen.
TS moet maar gewoon zelf proberen of hij de gewassen of ongewassen variant lekkerder vindt.
Haha, het druist idd in tegen alles wat je gewend bent!. Had ik met champs ook trouwens, nooit geweten dat je die nooit mag wassen.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 16:20 schreef Tezz het volgende:
[..]
Oke. Tegen een echt belgisch advies kan ik niet op. Ik zal je beloven dat ik het de volgende keer dat ik verse frieten maak uitprobeer.
(toch vind ik het raar, maar we zullen zien, hihi)
-quote:
Om frietjes te maken dien je de aardappelen wel te spoelen en nadien goed te drogen.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 16:34 schreef dalaiblama het volgende:
[..]
Haha, het druist idd in tegen alles wat je gewend bent!. Had ik met champs ook trouwens, nooit geweten dat je die nooit mag wassen.
Ik merk met de frieten echt veel verschil. Kijk, slap wordt het uiteindelijk wel als het blijft liggen. Dat doet elk frietje, maar het gaat om die mooi krokante bite als ze net gebakken zijn. En die is duidelijk beter zonder wassen. Smaak vond ik ook veel beter.
Juist de zetmeel zorgt voor de crisp!. Moet je natuurlijk wel goed je frieten bewegen en niet laten aanbranden.
Hij zweert ook bij VEEL olie, weinig frieten erin en de frieten goed bewegen. Net als biefstuk![]()
Shit zeg, ik ga vanavond frieten snijden
En omdat ze water absorberen smaken ze naar > *tromgeroffel* niks!quote:Op dinsdag 9 maart 2010 22:02 schreef Drossie het volgende:
[..]
Om frietjes te maken dien je de aardappelen wel te spoelen en nadien goed te drogen.
Dat je champignons niet mag spoelen heeft niets met smaak wegspoelen te maken. Champignons slorpen massa's water op, waardoor ze helemaal verwateren als je ze toch spoelt.
Jazeker, dat is aardappelzetmeel, oftwel maizena.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 23:07 schreef robber57 het volgende:
Enigszins on/off topic: hoe zouden ze het bij Maccain voor elkaar krijgen met die "crisper fries" ?
Aviko heeft ze sinds kort ook maar die zijn niet zo crispy als die van maccain.
Die patat/friet is echt super crispy ongeacht hoe je hem bakt en blijft ook zo krokant als ze een tijdje staan.
Iemand enig idee wat de truuk daarvan is?
het gaat om zetmeel; je kunt elk soort zetmeel ervoor gebruiken.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 23:31 schreef robber57 het volgende:
Ik begrijp de "truuk" en had ook al het idee dat het zoiets zou zijn maarehh, maizena is geen aardappelzetmeel, het is mais zetmeel, vandaar de naam MAIzena....
Welk punt haal je hier nu uit?. Behalve dat je aardappels niet in de koeling moet doen?quote:Op dinsdag 9 maart 2010 23:55 schreef robber57 het volgende:
Van wiki:
Aardappels mogen voor verwerking tot friet niet te koud bewaard zijn, omdat er dan te veel suikers gevormd worden, waardoor de frieten tijdens het frituren donkerbruin kleuren. Dit kun je oplossen door ze te blancheren en ze daarna onder koud water te spoelen en te drogen, wat ervoor zorgt dat het suikergehalte gereduceerd wordt en de frieten niet meer zo bruin kleuren.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Friet
Het is wellicht een oorzaak van het mislukken van de patat van ts?quote:Op woensdag 10 maart 2010 09:20 schreef dalaiblama het volgende:
[..]
Welk punt haal je hier nu uit?. Behalve dat je aardappels niet in de koeling moet doen?
Suiker wordt zetmeel, zetmeel wordt suikerquote:Op woensdag 10 maart 2010 18:40 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Ik lees overal tegenstrijdigheden.![]()
Wel spoelen, niet spoelen.
Oude aardappels gebruiken, nieuwe aardappels gebruiken.
Enz.
Dat krijg je bij dit soort vragen. Iedereen zweer bij z'n eigen manier.quote:Op woensdag 10 maart 2010 18:40 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Ik lees overal tegenstrijdigheden.![]()
Wel spoelen, niet spoelen.
Oude aardappels gebruiken, nieuwe aardappels gebruiken.
Enz.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |