Nou ja ik doe het dus zo en ze zijn prima!quote:Op dinsdag 9 maart 2010 00:28 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Overal op internet las ik:
- Ongeveer 8 minuten voorbakken op 170 graden.
- Af laten koelen/druipen. (had al een lading keukenrol klaargelegd)
- Ongeveer 4 minuten afbakken op 190 graden.
Met Diamant vloeibaar die nog goed was.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 00:29 schreef Dizzident het volgende:
Wel een beetje vers vet/olie gebruikt ?
kruimige aardappelenquote:Op dinsdag 9 maart 2010 00:30 schreef vosss het volgende:
Misschien gewoon de verkeerde aardappel?
Sommige zijn er een stuk geschikter voor dan anderen.
Welke dat dan precies zijn weet ik niet, ik hoor mn moeder daar wel eens over.
Zij bakt overheerlijke friet, dus zij heeft er verstand van
Inderdaadquote:Op dinsdag 9 maart 2010 00:38 schreef droomvrouwtje het volgende:
ik heb in het begin ook vaak zelfgemaakte friet/patat gemaakt maar doe nooit aan afbakken. Ik zet het vet op 180 graden en bak het meteen 5 min zijn dan goed en smaken prima
5 minuten op 180 graden of (zoals in mijn geval) 4 minuten op 170 graden liggen niet ver uit elkaar qua baktijd en temperatuur. Wel zagen de frietjes er onsmakelijk donker, slap, verschrompeld en vet uit.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 00:38 schreef droomvrouwtje het volgende:
ik heb in het begin ook vaak zelfgemaakte friet/patat gemaakt maar doe nooit aan afbakken. Ik zet het vet op 180 graden en bak het meteen 5 min zijn dan goed en smaken prima
Jammer dat het geen friet isquote:
Dat is erg raar wat je nu zegt. Het ligt compleet aan het gerecht of je de aardappels moet wassen ja of nee. Soms heb je zetmeel nodig (bijvoorbeeld als je een gebonden aardappelsoep wil maken) en soms niet (bijvoorbeeld als je mooie krokante aardappelschijfjes wilt bakken).quote:Op dinsdag 9 maart 2010 00:52 schreef dalaiblama het volgende:
Een geschilde aardappel moet je NOOIT wassen en zeker niet extra goed afspoelen.
Je spoelt het zetmeel eraf en wat rest zijn vieze, slappe, smaakloze frieten.
quote:Op dinsdag 9 maart 2010 07:24 schreef Tezz het volgende:
[..]
Dat is erg raar wat je nu zegt. Het ligt compleet aan het gerecht of je de aardappels moet wassen ja of nee. Soms heb je zetmeel nodig (bijvoorbeeld als je een gebonden aardappelsoep wil maken) en soms niet (bijvoorbeeld als je mooie krokante aardappelschijfjes wilt bakken).
Friet moet je zeker wel afspoelen. En ook nog eens heel erg goed zelfs, want dat zetmeel moet er echt af als je mooie krokante frietjes wil! Een tip uit Belgie is trouwens om ze in zout water te leggen voor een kwartiertje, dan trekt het extra vocht er (blijkbaar) uit. Nu heb ik dat vorige week uitgeprobeerd, maar ik proefde echt geen verschil.
Verder: voorbakken op 160 graden, een minuut of vier.
Uit laten lekken en af laten koelen.
Afbakken op 180 graden, een minuut of vijf.
(de aangegeven tijden zijn uiteraard afhankelijk van de dikte van de frieten).
Oke. Tegen een echt belgisch advies kan ik niet op. Ik zal je beloven dat ik het de volgende keer dat ik verse frieten maak uitprobeer.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 09:03 schreef dalaiblama het volgende:
[..]
Sorry, ben ik niet met je eens.
Je wil dat er helemaal niet afspoelen. De belse frietkot vader van mijn vriendin slaat me als ik ooit een aardappel zou wassen.
Is ook niet logish eigenlijk, waarom zou je dat eraf wassen?? De beste man had gelijk, sinds ik ze niet meer was, maar droogwrijf , heb ik altijd prachtige knapperige frieten.
Wassen doe ik wel als de schil er nog omheen zit, om het vuil te verwijderen.
TS moet maar gewoon zelf proberen of hij de gewassen of ongewassen variant lekkerder vindt.
Haha, het druist idd in tegen alles wat je gewend bent!. Had ik met champs ook trouwens, nooit geweten dat je die nooit mag wassen.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 16:20 schreef Tezz het volgende:
[..]
Oke. Tegen een echt belgisch advies kan ik niet op. Ik zal je beloven dat ik het de volgende keer dat ik verse frieten maak uitprobeer.
(toch vind ik het raar, maar we zullen zien, hihi)
-quote:
Om frietjes te maken dien je de aardappelen wel te spoelen en nadien goed te drogen.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 16:34 schreef dalaiblama het volgende:
[..]
Haha, het druist idd in tegen alles wat je gewend bent!. Had ik met champs ook trouwens, nooit geweten dat je die nooit mag wassen.
Ik merk met de frieten echt veel verschil. Kijk, slap wordt het uiteindelijk wel als het blijft liggen. Dat doet elk frietje, maar het gaat om die mooi krokante bite als ze net gebakken zijn. En die is duidelijk beter zonder wassen. Smaak vond ik ook veel beter.
Juist de zetmeel zorgt voor de crisp!. Moet je natuurlijk wel goed je frieten bewegen en niet laten aanbranden.
Hij zweert ook bij VEEL olie, weinig frieten erin en de frieten goed bewegen. Net als biefstuk![]()
Shit zeg, ik ga vanavond frieten snijden
En omdat ze water absorberen smaken ze naar > *tromgeroffel* niks!quote:Op dinsdag 9 maart 2010 22:02 schreef Drossie het volgende:
[..]
Om frietjes te maken dien je de aardappelen wel te spoelen en nadien goed te drogen.
Dat je champignons niet mag spoelen heeft niets met smaak wegspoelen te maken. Champignons slorpen massa's water op, waardoor ze helemaal verwateren als je ze toch spoelt.
Jazeker, dat is aardappelzetmeel, oftwel maizena.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 23:07 schreef robber57 het volgende:
Enigszins on/off topic: hoe zouden ze het bij Maccain voor elkaar krijgen met die "crisper fries" ?
Aviko heeft ze sinds kort ook maar die zijn niet zo crispy als die van maccain.
Die patat/friet is echt super crispy ongeacht hoe je hem bakt en blijft ook zo krokant als ze een tijdje staan.
Iemand enig idee wat de truuk daarvan is?
het gaat om zetmeel; je kunt elk soort zetmeel ervoor gebruiken.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 23:31 schreef robber57 het volgende:
Ik begrijp de "truuk" en had ook al het idee dat het zoiets zou zijn maarehh, maizena is geen aardappelzetmeel, het is mais zetmeel, vandaar de naam MAIzena....
Welk punt haal je hier nu uit?. Behalve dat je aardappels niet in de koeling moet doen?quote:Op dinsdag 9 maart 2010 23:55 schreef robber57 het volgende:
Van wiki:
Aardappels mogen voor verwerking tot friet niet te koud bewaard zijn, omdat er dan te veel suikers gevormd worden, waardoor de frieten tijdens het frituren donkerbruin kleuren. Dit kun je oplossen door ze te blancheren en ze daarna onder koud water te spoelen en te drogen, wat ervoor zorgt dat het suikergehalte gereduceerd wordt en de frieten niet meer zo bruin kleuren.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Friet
Het is wellicht een oorzaak van het mislukken van de patat van ts?quote:Op woensdag 10 maart 2010 09:20 schreef dalaiblama het volgende:
[..]
Welk punt haal je hier nu uit?. Behalve dat je aardappels niet in de koeling moet doen?
Suiker wordt zetmeel, zetmeel wordt suikerquote:Op woensdag 10 maart 2010 18:40 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Ik lees overal tegenstrijdigheden.![]()
Wel spoelen, niet spoelen.
Oude aardappels gebruiken, nieuwe aardappels gebruiken.
Enz.
Dat krijg je bij dit soort vragen. Iedereen zweer bij z'n eigen manier.quote:Op woensdag 10 maart 2010 18:40 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Ik lees overal tegenstrijdigheden.![]()
Wel spoelen, niet spoelen.
Oude aardappels gebruiken, nieuwe aardappels gebruiken.
Enz.
Ja, daar zitten veel te weinig E-nummers en kleurstoffen in he!quote:
Hoezo? De wereld vergaat niet hoor. Het zijn maar frieten.quote:Op zondag 14 maart 2010 13:34 schreef gebrokenglas het volgende:
Dus TS heeft een fatal error gemaakt?
Friet, patatquote:Op woensdag 10 maart 2010 18:40 schreef F4T4L_3RR0R het volgende:
Ik lees overal tegenstrijdigheden.![]()
Wel spoelen, niet spoelen.
Oude aardappels gebruiken, nieuwe aardappels gebruiken.
Enz.
Nee nog niet! Er heeft nog geen friet op het menu gestaan...... (en dat komt eigenlijk omdat ik mijn frietpan schoon moet maken en ik daar geen zin in heb, hihi)quote:Op dinsdag 16 maart 2010 08:53 schreef dalaiblama het volgende:
[..]
Hoezo? De wereld vergaat niet hoor. Het zijn maar frieten.
Maar het is echt zo en het beste is gewoon het eens te proberen. Ik geloofde het ook niet, tot ik mijn schoonvaders advies opvolgde en hij had gelijk. Zonder water worden je frieten echt zoveel lekkerder.
Mooie krokante korst en een volle aardappelsmaak. Zo vind ik ze echt lekkerder.
Tezz, heb jij het al geprobeerd?
Qua bakken maakt het iig niet zo veel uit.quote:Op vrijdag 19 maart 2010 16:51 schreef tjoptjop het volgende:
Ik ga vanavond aardappels bakken en zal het alvast eens proberen om ze niet te wassen. Conclusie volgt om een uurtje of 8
In gewoon water is ook goed hoor, maar je moet ze absoluut spoelen. Wat die ene vent hier ook mogen beweren...quote:Op vrijdag 19 maart 2010 20:03 schreef Tezz het volgende:
Hmm, expiriment uitgevoerd.Ik vond het een groot nadeel dat je frieten zo kleverig blijven. Bij het afbakken had ik gewoon 1 grote bal frieten. Dat ging daarna wel een beetje los, maar niet heel goed. En qua smaak proefde ik eigenlijk niet heel veel anders.
Ik denk dat ik mijn frietjes de volgende keer weer gewoon was en in zout water leg!
Huh? Hoe snijd jij frieten van gekookte aardappel? Dat is geen gebakken aardappel/friet , maar gekookte aardappel die je opbakt!.quote:Op vrijdag 19 maart 2010 15:54 schreef Oksel het volgende:
Ik kook ze meestal eerst. Maar dat is dus niet nodig?
Ja maar ik heb maar een huis-tuin-keuken-friteuse dus weinig ruimte om ze te bewegen (en ik ga ze niet per tien stuks frituren natuurlijk)... Ik heb het wel geprobeerd hoor, om ze in beweging te houden, maar toch!quote:Op zaterdag 20 maart 2010 09:25 schreef dalaiblama het volgende:
Ik heb echt nog nooit plakfrieten gehad.
Maar ik frituur ook gewoon in een wok met olie en nooit in een frietpan.
Zoals de Belgische frietbakker ook zei ; je moet de frieten bewegen. Friet bakken is niet een kwestie van vet verhitten, aardappel erin gooien en wachten.
En zoals u kunt zien ben ik niet de enige die het spoelen afzweert.
Zout water zorgt voor osmose, en dan gaat het vocht idd uit de aardappel worden getrokken.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 07:24 schreef Tezz het volgende:
[..]
Een tip uit Belgie is trouwens om ze in zout water te leggen voor een kwartiertje, dan trekt het extra vocht er (blijkbaar) uit. Nu heb ik dat vorige week uitgeprobeerd, maar ik proefde echt geen verschil.
Ja, dat zout water vond ik al niets toevoegen. En inderdaad leverde het enigszins slappe friet op. Volgende keer doe ik het dus gewoon weer op mijn oude vertrouwde manier. Frieten snijden, in de wasbak met water laten glijden, spoelen, droogdeppen en voorbakken-afbakken!quote:Op zaterdag 20 maart 2010 10:36 schreef CherryBoomBoom het volgende:
[..]
Zout water zorgt voor osmose, en dan gaat het vocht idd uit de aardappel worden getrokken.
Moest je dit langer dan 15 min doen dan zou je slappe frietjes krijgen.
Of de frietjes hierdoor beter smaken weet ik ook niet ..
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |