FOK!forum / Culinesse à gogo / Rookkastje deel 2, we roken vrolijk verder in de sneeuw
Puckzzzmaandag 15 februari 2010 @ 12:34
Hier verder.

Even wat foto's van al dat lekkers
Schranseman:
Paling




Puckzzz:
Dronken fricandeau


Red Snapper


Kipfilet:


RobinOok:


DirkH:
Zalm:


Vorige topic

Smoke on!

Bij mij ligt er momenteel weer een Dronken Fricandeau in.
eleusismaandag 15 februari 2010 @ 12:34
Zo'n kastje
kletsbetsmaandag 15 februari 2010 @ 12:37
Hier word ik zo jaloers van!
Puckzzzmaandag 15 februari 2010 @ 12:45
quote:
Op maandag 15 februari 2010 12:37 schreef kletsbets het volgende:
Hier word ik zo jaloers van!
Waarom dan?
Woon je niet geschikt om te roken?
Mijn staat gewoon achter in de tuin. Wel een beetje strategisch zodat de overlast minimaal is, maar ik woon gewoon in een rijtjeshuis hoor.
Schransemanmaandag 15 februari 2010 @ 13:16
De mijn staat ook in de achtertuin (rijtjeshuis) en dat gaat prima. Als ik ga roken kijk ik wel even of er geen dekbedden uit de ramen hangen....
RobinOokmaandag 15 februari 2010 @ 13:20
quote:
Op maandag 15 februari 2010 13:16 schreef Schranseman het volgende:
Als ik ga roken kijk ik wel even of er geen dekbedden uit de ramen hangen....
Oceanonixmaandag 15 februari 2010 @ 14:33
Hebben jullie al eens geprobeerd knoflook te roken?
De bedoeling is om de knoflook langer houdbaar te maken. http://www.smokey-al.nl/SAG/Home.html
Schransemanmaandag 15 februari 2010 @ 14:48
De knoflook van Smokey-Al wordt 2 weken (!!) gerookt. Dat vind ik een beetje lang... Ik heb toevallig een strengetje liggen en die is erg lekker.
Puckzzzmaandag 15 februari 2010 @ 15:02
Ik heb wel eens knoflook gepoft op de BBQ (ook erg lekker, de teen wordt helemaal zacht, kan je gewoon puur eten of knoflookboter of puree van maken) Nu het oventje toch staat te roken, ga ik het eens proberen. Ik heb nog van die enorme dikke bollen die eigenlijk 1 grote teen zijn. Volgens mij noemen ze die olifanten tenen?
Oceanonixmaandag 15 februari 2010 @ 15:22
Ik heb na de zomer als het goed een grote lading (70 bollen) knoflook. En om die nou in een keer op te eten.........
Martijn_77maandag 15 februari 2010 @ 19:21
quote:
Op maandag 15 februari 2010 15:22 schreef Oceanonix het volgende:
Ik heb na de zomer als het goed een grote lading (70 bollen) knoflook. En om die nou in een keer op te eten.........
Is inderdaad erg veel maar als ik die site zo lees is niet alle knoflook geschikt om te roken
Puckzzzdinsdag 16 februari 2010 @ 10:23
Het roken van de knoflook is niet gelukt. Ze werden meteen zacht net als bij het poffen. Wel ruiken ze verrukkelijk (gepoft met een rooksmaakje) dus heb ik de nodige moeite gedaan en ze gezeefd tot een fijne puree.
kletsbetsdinsdag 16 februari 2010 @ 10:33
quote:
Op maandag 15 februari 2010 12:45 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

Waarom dan?
Woon je niet geschikt om te roken?
Mijn staat gewoon achter in de tuin. Wel een beetje strategisch zodat de overlast minimaal is, maar ik woon gewoon in een rijtjeshuis hoor.
Jawel hoor, en ik heb zelfs ook een rookoventje, maar daarmee rook ik alleen warm, terwijl ik juist zo dol ben op gerookte zalm en zo. En ik moet zeggen dat ik de techniek niet heel goed beheers, dus ik moet eigenlijk meer oefenen.
Ik heb wel het boekje "gerookte lekkernijen", maar daar word ik nou niet heel blij van. Eigenlijk wil ik dus koud kunnen roken.
Ik sta open voor alle tips en trics.
Oceanonixdinsdag 16 februari 2010 @ 10:40
quote:
Op dinsdag 16 februari 2010 10:23 schreef Puckzzz het volgende:
Het roken van de knoflook is niet gelukt. Ze werden meteen zacht net als bij het poffen. Wel ruiken ze verrukkelijk (gepoft met een rooksmaakje) dus heb ik de nodige moeite gedaan en ze gezeefd tot een fijne puree.
Dank je wel voor het proberen.
Dirkhdinsdag 16 februari 2010 @ 21:18
quote:
Op dinsdag 16 februari 2010 10:33 schreef kletsbets het volgende:

[..]

Jawel hoor, en ik heb zelfs ook een rookoventje, maar daarmee rook ik alleen warm, terwijl ik juist zo dol ben op gerookte zalm en zo. En ik moet zeggen dat ik de techniek niet heel goed beheers, dus ik moet eigenlijk meer oefenen.
Ik heb wel het boekje "gerookte lekkernijen", maar daar word ik nou niet heel blij van. Eigenlijk wil ik dus koud kunnen roken.
Ik sta open voor alle tips en trics.
Je kan gewoon een paar briketten gebruiken, een of twee zorgen voor voldoende smeulend mot.
Ook kan je gewoon een vuurkorf aanzetten en zo nu en dan een stukje smeulend hout op het mot leggen. Gewoon de temperatuur een beetje in de gaten houden. Het koud roken is makkelijker te beheersen dan warm roken. Bij warm roken kan je niet meer terug. Te koud roken bestaat niet, het duurt alleen langer.
kletsbetswoensdag 17 februari 2010 @ 13:25
Zou het zo simpel kunnen zijn? Dan ga ik van de week eens aan de slag.
Briket leg ik dan dus in het oventje, samen met de rookmot? En geen brandertje eronder?
Zalm eerst pekelen en drogen?

Ik vind het nu al spannend....
Puckzzzwoensdag 17 februari 2010 @ 13:28
Ik denk dat daar ook mijn grootste fout zit. Ik gebruik teveel briketten.
Schransemanwoensdag 17 februari 2010 @ 16:45
Als je koud wil roken, maar je weet niet helemaal hoe is de Cold Smoke Generator misschien wel wat voor je. Je kan ze hier bestellen. Op het BBQforum zijn er al een aantal gasten die hem gebruiken en volgens mij bevalt hij erg goed. Je kan hem in een BBQ gebruiken, maar volgens mij ook in een rookkast oid.
kletsbetswoensdag 17 februari 2010 @ 21:24
Wat een handig ding zeg, daar wil ik wel eens mee aan de slag, erg leuk lijkt me dat. Dank je wel voor de link, ik houd het in gedachten.
Dirkhwoensdag 17 februari 2010 @ 21:26
quote:
Op woensdag 17 februari 2010 13:25 schreef kletsbets het volgende:
Zou het zo simpel kunnen zijn? Dan ga ik van de week eens aan de slag.
Briket leg ik dan dus in het oventje, samen met de rookmot? En geen brandertje eronder?
Zalm eerst pekelen en drogen?

Ik vind het nu al spannend....
Nee, de brikket houdt het mot smeulende, dat is genoeg.Zo nu en dan even controleren. Koud roken duurt wel langer, dus je moet wel rekening houden met wat meer tijd.
kletsbetsdonderdag 18 februari 2010 @ 16:05
Ok, dank je wel voor de info.
Xlargezaterdag 17 april 2010 @ 07:40
Verleden week mijn nieuwe rookkast/bbq binnen gekregen, ik had al een hoge die werkte met een waterbak, deze vond ik niet al te fijn.
Gisteren heb ik de spareribs in de marinade gezet, vandaag rond een uur of 12 zal ik ze opzetten

Dirkhzaterdag 17 april 2010 @ 09:10
quote:
Op zaterdag 17 april 2010 07:40 schreef Xlarge het volgende:
Verleden week mijn nieuwe rookkast/bbq binnen gekregen, ik had al een hoge die werkte met een waterbak, deze vond ik niet al te fijn.
Gisteren heb ik de spareribs in de marinade gezet, vandaag rond een uur of 12 zal ik ze opzetten

[ afbeelding ]
Wow, die is mooi
Puckzzzzaterdag 17 april 2010 @ 09:13
quote:
Op zaterdag 17 april 2010 07:40 schreef Xlarge het volgende:
Verleden week mijn nieuwe rookkast/bbq binnen gekregen, ik had al een hoge die werkte met een waterbak, deze vond ik niet al te fijn.
Gisteren heb ik de spareribs in de marinade gezet, vandaag rond een uur of 12 zal ik ze opzetten

[ afbeelding ]
Zo eentje hebben wij ook gehad! Mooi ding hoor maar roken lukte me niet zo goed erin.
Xlargezaterdag 17 april 2010 @ 10:25
quote:
Op zaterdag 17 april 2010 09:10 schreef Dirkh het volgende:

[..]

Wow, die is mooi
dank je Dirk, jij hebt me geinspireerd met het eerste topic.
quote:
Op zaterdag 17 april 2010 09:13 schreef Puckzzz het volgende:

[..]

Zo eentje hebben wij ook gehad! Mooi ding hoor maar roken lukte me niet zo goed erin.
ik zal het vandaag ondervinden, nu worden de spareribs warm gerookt en niet koud, ik hoop dat het een beetje lukt, normaal kook ik ze eerst uit, nu wil ik ze echt mals laten worden door garing
Resistorzaterdag 17 april 2010 @ 10:45
quote:
Op maandag 15 februari 2010 13:16 schreef Schranseman het volgende:
De mijn staat ook in de achtertuin (rijtjeshuis) en dat gaat prima. Als ik ga roken kijk ik wel even of er geen dekbedden uit de ramen hangen....
Hier ook, maar als mijn vader en ik ze wel zien grinniken we even 'die hebben vannacht lekker ruikende dekens'

Hier voorlopig niets te roken, en ik ga alleen de kast niet aansteken als het nog zo fris is buiten.

In de zomer wel denk ik, eens kijken of ik een beenhammetje klaar kan maken (nooit gedaan, tot nu toe alleen maar paling, zalm, tong, makreel en kip)
Dirkhzaterdag 17 april 2010 @ 11:29
quote:
Op zaterdag 17 april 2010 10:45 schreef Resistor het volgende:

[..]

Hier ook, maar als mijn vader en ik ze wel zien grinniken we even 'die hebben vannacht lekker ruikende dekens'

Hier voorlopig niets te roken, en ik ga alleen de kast niet aansteken als het nog zo fris is buiten.

In de zomer wel denk ik, eens kijken of ik een beenhammetje klaar kan maken (nooit gedaan, tot nu toe alleen maar paling, zalm, tong, makreel en kip)
Zo'n beenhammetje, dat is echt lekker. Met de kerst heb ik er toen een paar een dag koudgerookt en daarna gebakken.
Xlargezondag 18 april 2010 @ 09:31
Het roken gaat zeker goed, ik moest hem zelfs soms temperen, omdat ik het te rokerig vond.
De volgende keer moet ik alleen de temperatuur bij spareribs omhoog gooien, ik hing de gehele tijd tegen de 100 graden aan , en daar wordt het vlees niet supermals van.

Dirkhzondag 18 april 2010 @ 09:36
quote:
Op zondag 18 april 2010 09:31 schreef Xlarge het volgende:
Het roken gaat zeker goed, ik moest hem zelfs soms temperen, omdat ik het te rokerig vond.
De volgende keer moet ik alleen de temperatuur bij spareribs omhoog gooien, ik hing de gehele tijd tegen de 100 graden aan , en daar wordt het vlees niet supermals van.

[ afbeelding ]
Is het dan niet een kwestie van eerst goed roken en daarna garen?
't Ziet er wel uit.
Resistorzondag 18 april 2010 @ 10:08
Vlees lijkt mij een stuk lastiger dan vis. Paling is gewoon droogroken-gaarroken-smaakroken, maar volgens mij moet je bij vlees meteen gaan gaarroken om het sap vast te houden.

Maar aan de andere kant: ik kan alleen maar goed paling en zalm, de rest nog niet zo veel gedaan
Dirkhzondag 18 april 2010 @ 10:10
quote:
Op zondag 18 april 2010 10:08 schreef Resistor het volgende:
Vlees lijkt mij een stuk lastiger dan vis. Paling is gewoon droogroken-gaarroken-smaakroken, maar volgens mij moet je bij vlees meteen gaan gaarroken om het sap vast te houden.

Maar aan de andere kant: ik kan alleen maar goed paling en zalm, de rest nog niet zo veel gedaan
Met beenham had ik had ik dat niet, gewoon koud roken voor een dag, daarna garen. Het vlees was nog erg sappig.
Resistorzondag 18 april 2010 @ 11:09
Daar zit het hem dus in: koud roken. En dat kunnen wij niet. Wij hebben een zelfde model kast als Schranseman, dus zonder externe vuurkast.

Mijn vader vind dat ik beter kan roken omdat ik meer geduld heb en niet te snel afgeleid ben (constantere temperatuur, ik laat het vuur niet uitgaan en/of te hoog oplaaien), maar een dag lang koud roken heb ik geen geduld voor.

Ik kan het eens proberen met een klein motvuurtje er onder, maar ik ben bang dat ik dan heel snel te heet ga.
Dirkhzondag 18 april 2010 @ 11:15
quote:
Op zondag 18 april 2010 11:09 schreef Resistor het volgende:
Daar zit het hem dus in: koud roken. En dat kunnen wij niet. Wij hebben een zelfde model kast als Schranseman, dus zonder externe vuurkast.

Mijn vader vind dat ik beter kan roken omdat ik meer geduld heb en niet te snel afgeleid ben (constantere temperatuur, ik laat het vuur niet uitgaan en/of te hoog oplaaien), maar een dag lang koud roken heb ik geen geduld voor.

Ik kan het eens proberen met een klein motvuurtje er onder, maar ik ben bang dat ik dan heel snel te heet ga.
Oh maar dan kan je prima in koud roken, ik heb net zo'n kast (vergelijkbaar)
Gewoon klein vuurtje stoken tot het hout smeult, er mot over gooien en kastje dicht, dus geen open vuur. Werkt ook prima door er er een paar losse gloeiende briketten in te leggen.
Schransemanmaandag 19 april 2010 @ 10:14
Vis roken is een stuk lastiger dan (varkens)vlees roken. Aan een ham kun je maar erg weinig fout doen, en een procureur een uurtje of 15 gaat altijd goed.
Schransemanvrijdag 4 juni 2010 @ 14:25
Gaan er nog mensen naar het NK palingroken in Kortenhoef op 4 september? ik heb me net ingeschreven.. wordt de eerste x
Xlargevrijdag 4 juni 2010 @ 14:38
Kan de TT aangepast worden , hij klopt niet meer
Of doorposten natuurlijk
Xlargevrijdag 4 juni 2010 @ 14:39
OT, de spareribs liggen te roken, onder een bijna constante temperatuur van 120 graden
pics vanavond

edit, 05-06 vergeten foto's te maken , ze waren wel erg lekker

[ Bericht 14% gewijzigd door Xlarge op 05-06-2010 09:11:56 ]
Schransemanwoensdag 18 augustus 2010 @ 18:50
Het Nk komt dichter bij. Gaan er nog mensen 4 september naar Kortehoef?
Resistorwoensdag 18 augustus 2010 @ 20:01
Kortenhoef niet, Spakenburg wel.
Schransemandonderdag 19 augustus 2010 @ 13:25
Spakenburg is aanstaande woensdag toch? Ik kom zeker even langs om te kijken. Aanstaande zaterdag weer eens wat paling roken met wat vrienden. Beetje oefening voor 4 september. Wordt de eerste keer dat ik aan zoiets ga meedoen, dus ben benieuwd
Pietverdrietdonderdag 19 augustus 2010 @ 13:33
Zag zaterdag bij Handelshof (een groothandel in Duitsland) dat Jack Daniels haar oude wiskey vaten als houtsnippers verkoopt om mee te roken of te BBQ-en.
Xlargedonderdag 19 augustus 2010 @ 13:52
quote:
Op donderdag 19 augustus 2010 13:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Zag zaterdag bij Handelshof (een groothandel in Duitsland) dat Jack Daniels haar oude wiskey vaten als houtsnippers verkoopt om mee te roken of te BBQ-en.
Ik had verleden jaar een zak, een erg lekkere smaak en geur.
Alleen wel iets prijzig, ik betaalde geloof ik wel 18 euro per zak, later zag ik dat het online wel goedkoper kon
Xlargedonderdag 19 augustus 2010 @ 13:53
Je hebt trouwens 2 verschillende soorten, de kapotte oude vaten (die het beste zijn), en gewone snippers die in de Jack Daniels hebben geweekt.
Vanyeldonderdag 19 augustus 2010 @ 21:34
Ondanks mijn bescheiden rookpan (niks vergeleken met die gevaartes hier, maar die lijken me op het balkon niet zo wenselijk) kom ik toch een beetje meelurken om ideeën op te doen.
Deze dus:
Xlargedonderdag 19 augustus 2010 @ 21:41
quote:
Op donderdag 19 augustus 2010 21:34 schreef Vanyel het volgende:
Ondanks mijn bescheiden rookpan (niks vergeleken met die gevaartes hier, maar die lijken me op het balkon niet zo wenselijk) kom ik toch een beetje meelurken om ideeën op te doen.
Deze dus:
[ afbeelding ]
Welkom :) , laat je niet gek maken, goed eten is goed eten.
Laat vooral weten hoe je rookpan is, en foto´s zijn ook altijd leuk
Vanyeldonderdag 19 augustus 2010 @ 21:53
Totnogtoe heeft ie pas 1 test gehad, speklappen gerookt en daarna gegrild. Dat was eigenlijk best lekker, hoewel iets meer rooksmaak niet vervelend was geweest.
Hij werkt trouwens ook perfect als stoompan, hoezo multifunctioneel..
Schransemanzaterdag 21 augustus 2010 @ 18:50
Vanavond sinds lange tijd weer paling roken. Prijs is wel aardig omhoog gegaan!
Pietverdrietzaterdag 21 augustus 2010 @ 19:02
De paling is zo onderhand een bedreigde diersoort geworden.
Schransemanmaandag 23 augustus 2010 @ 22:58
Dacht dat de plaing duurder was geworden, maar het verschil bleek te zijn ontstaan tussen "vuile" en "schone" paling. Eigenlijk was de prijs nog gelijk. Ik had niet zoveel tijd voor de foto's:

Ze hangen nog even te drogen.


vuurtje eronder
Resistorwoensdag 25 augustus 2010 @ 07:18
Vandaag Spakenburg.

We zijn van 100 pond maar teruggegaan naar 60 pond voor de verkoop, omdat we er een slecht gevoel over hebben. Ik ben benieuwd :)

-edit-
*O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O*
*O* *O* *O* *O* *O* *O* 1e prijs *O* *O* *O* *O* *O* *O*
*O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O* *O*

Foto's volgen later, en nee, alles is verkocht :P

-edit2-
Voorgaande edities:

Voor de mensen die het niet kunnen lezen (hoewel het klikbaar is): in 2006 was ik 4e, en in 2007 was ik 2e.

2008 was niet zo'n succes, wegens dit Niet klikken als je een gevoelige maag hebt! (samenvatting van wat je ziet: de gevolgen van een bijl in je vinger, en dat was van het houthakken voor de wedstrijd, 1e stukje hout wat ik wilde hakken (2 dagen eerder nieuwe bril met een iets andere cylinder, 7 hechtingen, en alles werkt weer)

2009 waren we niet helemaal goed met het zout, 5e plek

En dit jaar (2010 :P ) 1e *O*


En ten slotte nog een overzichtje, omdat ik zo trots ben, maar geen zin heb om deze post af te sluiten met een overdaad aan smilies.


En voor de gene die het gezien hebben: ik was de stille, de prater was mijn vader (die het mij goed geleerd heeft, blijkbaar)

[ Bericht 47% gewijzigd door Resistor op 25-08-2010 20:31:39 ]
Schransemanwoensdag 25 augustus 2010 @ 21:50
Gefeliciteerd!!! top prestatie
Resistorzondag 5 september 2010 @ 18:32
quote:
Op woensdag 25 augustus 2010 21:50 schreef Schranseman het volgende:
Gefeliciteerd!!! top prestatie
Ik zie jouw naam nergens staan, waarom heb je niet gewonnen? Te zout? ;)

Jij rookt echt op een hele andere manier, bij mij is het drogen-garen-roken, en niet heter dan 50oC (als je je handen aan de kast verbrand is hij te heet, geen temperatuurmeter)
Schransemanzondag 5 september 2010 @ 20:32
Zat er helaas niet bij inderdaad. Was voor mij het eerst dat ik kweekplaing heb gerookt. Bijzonder om mee te maken. Ik kreeg ze niet mooi op kleur, dus dan val je gelijk al af. Mijn paling werd wel gewaardeerd door het publiek. De laatste 15 pond is bijna helemaal verkocht aan mensen die eerder die dag een pondje hadden gekocht.

Het viel me op dat het meer het NKpalingverkopen dan het NK Palingroken is.
Schransemanmaandag 6 september 2010 @ 21:09
En hier wat plaatjes van het NK palingroken 2010. Was erg gezellig. Maar ik ga wat beter oefenen met kweekpaling :o





zevhadinsdag 21 september 2010 @ 21:25
Hier ook maar weer eens gerookt,paling gepekeld met een verhouding van 1kg zout op 6 liter water en dat 20 a 30 min
De ton,goed ingerookt

Hangen maar

Eerst drogen ong. 30 minuten

Dan garen ook dezelfde tijd


Nu is het tijd voor de rook


Even kijken na 3 kwartier hoe het erbij staat

Ziet er goed uit

Deze gebruiken we voor het fileren
MissHobjedinsdag 21 september 2010 @ 23:49
Wow dat ziet er prachtig uit zeg :9 lijkt me gaaf om te doen!
Schransemanwoensdag 22 september 2010 @ 08:20
Mooie plaatjes. Ziet er heerlijk uit!
zevhawoensdag 22 september 2010 @ 10:15
quote:
Op dinsdag 21 september 2010 23:49 schreef MissHobje het volgende:
Wow dat ziet er prachtig uit zeg :9 lijkt me gaaf om te doen!
Moet je ook gewoon doen.
piepkuiken21woensdag 22 september 2010 @ 10:49
zou het ook in en kogelbbq kunnen?
zevhawoensdag 22 september 2010 @ 10:51
quote:
Op woensdag 22 september 2010 10:49 schreef piepkuiken21 het volgende:
zou het ook in en kogelbbq kunnen?
Volgens mij wel maar dan wel liggend.
piepkuiken21woensdag 22 september 2010 @ 11:16
dan ga ik dat binnenkort eens proberen
Schransemanwoensdag 22 september 2010 @ 13:00
quote:
Op woensdag 22 september 2010 10:49 schreef piepkuiken21 het volgende:
zou het ook in en kogelbbq kunnen?
Is wel lastig. Een kogelBBQ wordt bijna altijd te warm (120-150C) terwijl je met het garen net boven de 72C en met het roken rond de 60C wil zitten.

Daarnaast rook je paling op puur hout. En dat is vrij lastig onder controle te krijgen in je kogel.
piepkuiken21woensdag 22 september 2010 @ 17:55
dan binnenkort eens een olievat ombouwen :)
davo1979woensdag 22 september 2010 @ 19:39
Vandaag deze besteld:



Ik hoef niet zn grote. Hopelijk is hij er voor het weekend.
zevhawoensdag 22 september 2010 @ 21:11
quote:
Op woensdag 22 september 2010 13:00 schreef Schranseman het volgende:

[..]

Is wel lastig. Een kogelBBQ wordt bijna altijd te warm (120-150C) terwijl je met het garen net boven de 72C en met het roken rond de 60C wil zitten.

Daarnaast rook je paling op puur hout. En dat is vrij lastig onder controle te krijgen in je kogel.
Is wel te doen als je een vuurplaat gebruikt,tijdens het roken schiet de temp zowiezo naar beneden.
Moet je alleen spelen met de bovenkant i.v.m de temp,iets open en dicht.
Viel me trouwens op in Kortenhoef dat er weinig met een vuurplaat werd gerookt,
ik vind het ideaal,geen verbrande staarten en veel meer controle over je vuur en temperatuur
Schransemandonderdag 23 september 2010 @ 10:12
Wat bedoel je precies met een vuurplaat? een gietijzeren plaat tussen het vuur en de paling? Ik heb wel eens zoiets gezien, en toen gooide ze ook de mot op de rookplaat.

Beetje hetzelfde principe gebruik ik in mijn WSM, alleen is het dan een waterschaal. Die vul je met water, warmt op en blijft dus mooi op temperatuur. Daarnaast heb je een klein beetje stoom wat het vlees lekker sappig maakt.
zevhadonderdag 23 september 2010 @ 13:40
quote:
Op donderdag 23 september 2010 10:12 schreef Schranseman het volgende:
Wat bedoel je precies met een vuurplaat? een gietijzeren plaat tussen het vuur en de paling? Ik heb wel eens zoiets gezien, en toen gooide ze ook de mot op de rookplaat.

Beetje hetzelfde principe gebruik ik in mijn WSM, alleen is het dan een waterschaal. Die vul je met water, warmt op en blijft dus mooi op temperatuur. Daarnaast heb je een klein beetje stoom wat het vlees lekker sappig maakt.
In ieder geval een plaat tussen het vuur en de paling,verder gebruik ik een vuurbak voor het vuur en het roken.
Water is met het roken van paling volgens een kenner niet aan te bevelen omdat de paling kan gaan koken in zijn eigen vel en daardoor van de speet af kan vallen.
Sappig krijg je hem ook door na het roken het vuur nog even op te stoken tot 90 graden en de paling
daarna te smoren in folie.
Voordeel van een vuurbak is de fijnere regeling van het vuur en de temperatuur,wat ik vooral zag in
Kortenhoef waren grote vuren en toch ook veel verbrande staarten niet mooie paling dus,mijnsinziens,
Maar dat kan ook komen doordat het,net wat jij zei,een meer commercieel karakter heeft.
Ik zou mijn paling of makreel nooit zo roken,maar ieder zijn meug.
Resistorwoensdag 17 augustus 2011 @ 07:53
* Resistor geeft dit topic een enorme rotschop.

Ik kan mij niet voorstellen dat er niet meer gerookt wordt.
Volgende week mag ik
1eKlein.jpg weer verdedigen.

Niet veel kunnen 'oefenen', 1 bedrijfsfeestje (de zalm was is een half uur op en heerlijk), en RTV Utrecht heeft hier wat opnames gemaakt van mijn vader (ik werkte die vrijdag).

Maar volgende week gooi ik zo rond deze tijd een lucifer in de ton voor de Jacob van Jan Trofee (ik sta niet op die foto, ik zit verstopt achter die kast die op de foto staat)
Pietverdrietwoensdag 17 augustus 2011 @ 09:45
Wellicht is het al gezegd, maar knoflook moet je koud roken