Recentelijk kwam weer in het nieuws dat de overheid de Nederlandse taal wil vastleggen in de Grondwet, iets wat blijkbaar al in het
regeerakkoord stond in 2007.
Hier zie ik enkele problemen bij ontstaan: Om te beginnen is "Nederlands" niet iets wat simpel op 1 A4tje is samen te vatten, je kan er vele boeken mee vullen. Hoe willen ze dat in de Grondwet vastleggen? Want "de Nederlandse taal" is nu iets heel anders dan 500 jaar geleden, en een Grondwet is juist bedoeld om wijzigingen te voorkomen. Sterker nog, dat zou ook betekenen dat wijzigingen aan de taal voortaan een wijziging van de Grondwet noodzakelijk maken.
Maar lastiger nog: voor het wijzigen van de Grondwet (wat de overheid nu dus wil, om "Nederlands" vast te leggen) bestaat een
procedure:
quote:
Nadat de voorstelwet is aangenomen, wordt de Tweede Kamer ontbonden. Binnen drie maanden volgen verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer en komt het parlement in zijn nieuwe samenstelling bijeen. In de praktijk wordt de Tweede Kamer niet speciaal hiervoor ontbonden, maar wordt de voorstelwet kort voor toch al te houden verkiezingen aangenomen. Een gevolg is wel dat normaal gesproken slechts eens in de vier jaar een of meer grondwetswijzigingen kunnen plaatsvinden.
De nieuwe Staten-Generaal behandelen nu de voorgestelde wijziging. De Tweede Kamer kan de wet niet amenderen. De nieuwe Staten-Generaal moeten het voorstel van de oude Staten-Generaal dus aannemen of afwijzen zoals het er ligt. Bovendien geldt nu dat Tweede en Eerste Kamer met een versterkte meerderheid (een tweederdemeerderheid) voor moeten stemmen om de grondwetswijziging werkelijk door te voeren. Als de nieuwe Staten-Generaal voorstemmen, volgt verder de normale procedure voor wetswijziging en de Koning bekrachtigt de wijziging in de grondwet.
Gaan ze werkelijk na de verkiezingen moeite doen voor een tweederde meerderheid voor iets onbenulligs als "de taal" in een wetje?