FOK!forum / Culinesse à gogo / Dulce de Leche ijs
Mopst3rwoensdag 13 januari 2010 @ 15:59
Na gister bij de Argentijn gegeten te hebben ben ik totaal verliefd geraakt op deze lekkernij, waar kan ik dit ergens kopen (in Almere), zelf maken kan niet want ik heb geen ijsmachine
Taartjewoensdag 13 januari 2010 @ 16:02
Misschien bij de groothandel, Sligro of Hanos?
Mopst3rwoensdag 13 januari 2010 @ 16:03
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 16:02 schreef Taartje het volgende:
Misschien bij de groothandel, Sligro of Hanos?
Ik kan opzich wel aan een makropasje komen, maar liever in een gewone winkel...
Trigaltiwoensdag 13 januari 2010 @ 16:09
Bij de Jumbo en Jan Linders willen ze het nog wel eens hebben..
Pietverdrietwoensdag 13 januari 2010 @ 16:20
Koop een ijsmachine
RobinOokwoensdag 13 januari 2010 @ 16:23
Voor dulce de leche ijs heb je nu juist geen ijsmachine nodig.
http://southamericanfood.(...)edelecheicecream.htm

Minilot heeft het al uitgeprobeerd en goedgekeurd geloof ik.
Mopst3rwoensdag 13 januari 2010 @ 16:30
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 16:23 schreef RobinOok het volgende:
Voor dulce de leche ijs heb je nu juist geen ijsmachine nodig.
http://southamericanfood.(...)edelecheicecream.htm

Minilot heeft het al uitgeprobeerd en goedgekeurd geloof ik.
Ik snap het niet, je roostert de pecans en dan de slagroom erbij en het is klaar?
ASSpirinewoensdag 13 januari 2010 @ 16:43
http://www.kayotic.nl/blog/?p=4790

Heel eenvoudig, en dan gewoon op vanilleijs doen en je hebt haast hetzelfde
Mopst3rwoensdag 13 januari 2010 @ 16:51
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 16:43 schreef ASSpirine het volgende:
http://www.kayotic.nl/blog/?p=4790

Heel eenvoudig, en dan gewoon op vanilleijs doen en je hebt haast hetzelfde
Of blenden met vanillesaus.... hmmmnn ~ goed idee
RobinOokwoensdag 13 januari 2010 @ 16:51
Ja, te makkelijk voor je, Mopst3r?

Ingredients:
* 3/4 cups pecan halves
* 1 tablespoon butter
* 1/2 teaspoon salt
* 3 cups whipping cream
* 1 1/2 cups dulce de leche
* 1 1/2 teaspoons vanilla

Preparation:

Pecans:
1. Preheat the oven to 325 degrees.
2. Place the pecans in a shallow pan with the butter and salt. Roast the pecans for about 25 minutes, stirring every 5 -10 minutes, until dark brown.
3. Cool pecans on a paper towel, coarsely chop, and set aside.

Het ijs:
4. Place dulce de leche in a medium bowl, and whisk in the vanilla and a pinch of salt.
5. Whip 3 cups of whipping cream until soft peaks form.
6. Whisk about a cup of the whipped cream into the dulce de leche to lighten it.
7. Carefully fold in the rest of the whipped cream. Place the mixture in a container and freeze for about an hour.
8. Once mixture is fairly firm, stir in the chopped pecans.
9. Continue to freeze until ice cream has desired texture.
RobinOokwoensdag 13 januari 2010 @ 16:56
Bedenk opeens dat ik nog een beker slagroom in de ijskast heb staan waar ik niks mee doe. En 2 blikjes dulce de leche heb ik toevallig ook in de kast staan. Hm, denk dat ik dat eens mooi ga uitproberen morgen!
Mopst3rwoensdag 13 januari 2010 @ 16:57
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 16:56 schreef RobinOok het volgende:
Bedenk opeens dat ik nog een beker slagroom in de ijskast heb staan waar ik niks mee doe. En 2 blikjes dulce de leche heb ik toevallig ook in de kast staan. Hm, denk dat ik dat eens mooi ga uitproberen morgen!
Wat is precies een blikje dulce de leche?
RobinOokwoensdag 13 januari 2010 @ 16:59
Ooh, ik dacht dat je dat wel wist. Een blikje gecondenseerde melk dat een uurtje of 2 of 3 zachtjes heeft staan koken ondergedompeld in een pan kokend water. Of net tegen de kook aan kan ook.



Dat smaakt dan een beetje naar de caramel in een mars. Ik vind het erg lekker, maar sommigen vinden er niks aan.
Lekker met banaan en chocola. In een soort taart of gewoon met bastognekoeken.
Maar blijkbaar is ijs ook lekker.

ASSpirinewoensdag 13 januari 2010 @ 17:00
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 16:57 schreef Mopst3r het volgende:

[..]

Wat is precies een blikje dulce de leche?
Heb je mijn link wel bekeken
Mopst3rwoensdag 13 januari 2010 @ 17:07
Ja heb ik bekeken maar het klinkt nogal onwerkelijk dat het ineens caramel word
Pietverdrietwoensdag 13 januari 2010 @ 17:09
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 17:07 schreef Mopst3r het volgende:
Ja heb ik bekeken maar het klinkt nogal onwerkelijk dat het ineens caramel word
Wordt het niet ineens, maar duurt uren. De suiker en de melksuikers carameliseren door de verhitting.
Mopst3rwoensdag 13 januari 2010 @ 17:11
Zitten er dan ook net zoveel kcal in als in een blik melk, of als in een mars?
Vandaag...woensdag 13 januari 2010 @ 17:13
Haagen Dazs heeft Dulce de Leche ijs. Heb het wel eens in zo´n klein kuipje in een avondwinkel gekocht.
Mopst3rwoensdag 13 januari 2010 @ 17:15
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 17:13 schreef Vandaag... het volgende:
Haagen Dazs heeft Dulce de Leche ijs. Heb het wel eens in zo´n klein kuipje in een avondwinkel gekocht.
Ja dichtsbijzijnde winkel die haagen-dasz verkoopt zit in Huizen
Pietverdrietwoensdag 13 januari 2010 @ 17:28
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 17:11 schreef Mopst3r het volgende:
Zitten er dan ook net zoveel kcal in als in een blik melk, of als in een mars?
Staat er op, afaik is dat zo een europees voorschrift.
Mopst3rwoensdag 13 januari 2010 @ 17:29
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 17:28 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Staat er op, afaik is dat zo een europees voorschrift.
Ik bedoel na het koken.
Pietverdrietwoensdag 13 januari 2010 @ 17:30
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 17:29 schreef Mopst3r het volgende:

[..]

Ik bedoel na het koken.
Het bereiden veranderd niets aan de hoeveel Kcal
Olewoensdag 13 januari 2010 @ 17:31
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 16:51 schreef RobinOok het volgende:

...
1. Preheat the oven to 325 degrees.
Zou dat Fahrenheit zijn?
Pietverdrietwoensdag 13 januari 2010 @ 17:41
Jep, das iets meer dan 160 graden Celsius
Klaploperwoensdag 13 januari 2010 @ 18:05
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 16:59 schreef RobinOok het volgende:
Ooh, ik dacht dat je dat wel wist. Een blikje gecondenseerde melk dat een uurtje of 2 of 3 zachtjes heeft staan koken ondergedompeld in een pan kokend water. Of net tegen de kook aan kan ook.

[ afbeelding ]
Koop je zo'n blikje gecondenseerde melk en kook je die zelf of is dat wat je koopt al gekookt? En is het geopend lang te bewaren?
Pietverdrietwoensdag 13 januari 2010 @ 18:08
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 18:05 schreef Klaploper het volgende:

[..]

Koop je zo'n blikje gecondenseerde melk
Je hebt gezoete gecondenseerde melk en ongezoete, ik neem de gezoete
quote:
en kook je die zelf of is dat wat je koopt al gekookt?
Afaik is het ook gekookt te koop, maar heb die nooit gezien, ik kook het zelf.
Dicht blikje in een pan met kokend water, blikje dichtlaten, en zorgen voor voldoende water. Als het droogkookt klapt het blikje.
quote:
En is het geopend lang te bewaren?
Nee, paar dagen in de koeling
RobinOokwoensdag 13 januari 2010 @ 18:25
Die ongezoete carameliseert ook niet he? Kan je koken tot je een ons weegt.
Pietverdrietwoensdag 13 januari 2010 @ 18:26
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 18:25 schreef RobinOok het volgende:
Die ongezoete carameliseert ook niet he? Kan je koken tot je een ons weegt.
Melksuikers carameliseren prima hoor.
RobinOokwoensdag 13 januari 2010 @ 18:58
Wel eens geprobeerd?
Ik wel. Uren en uren en het klotste nog steeds.
Pietverdrietwoensdag 13 januari 2010 @ 19:00
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 18:58 schreef RobinOok het volgende:
Wel eens geprobeerd?
Ik wel. Uren en uren en het klotste nog steeds.
Ja, werd lichtbruin zover ik me herinner.
minilotwoensdag 13 januari 2010 @ 22:45
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 18:05 schreef Klaploper het volgende:

[..]

En is het geopend lang te bewaren?
Geen zorgen, je zult het niet lang willen bewaren. Het is overal zó lekker op.
In taarten, op ijs, om een koekje in te dopen, op een beschuitje, op een boterham, in je koffie, of gewoon met een lepel, zó uit het blikje.
En anders, ter inspiratie: http://foodgawker.com/?s=dulce+de+leche

Overigens ook hier nog even de tip: combineer het spul met wat vlokjes zeezout. Een beetje zout erbij smaakt echt waanzinnig lekker!

O, en wat betreft het eerder geposte recept voor ijs.. Naar aanleiding van een tip van pastry chef David Lebovitz gooi ik nog (minstens) drie extra eidooiers door. Dat doet veel voor de structuur van je ijs! Mits je geen zeurtje bent als het om rauwe eieren gaat natuurlijk.
Sowieso goed leesvoer voor als je roomijs wilt gaat maken:
How To Make Ice Cream Without a Machine
Tips For Making Homemade Ice Cream Softer

Wel akelig trouwens, zo'n topic, terwijl ik mezelf wegens boller wordend lijf even op een dulce de leche-stop gezet heb. Ik heb inzake het afgelopen kerstdiner in december bij elkaar zo'n twaalf liter dulce de leche-ijs gemaakt en geloof me: dat gaat aantikken, qua billen.

[ Bericht 16% gewijzigd door minilot op 13-01-2010 23:03:02 ]
Pietverdrietwoensdag 13 januari 2010 @ 23:16
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 22:45 schreef minilot het volgende:


O, en wat betreft het eerder geposte recept voor ijs.. Naar aanleiding van een tip van pastry chef David Lebovitz gooi ik nog (minstens) drie extra eidooiers door. Dat doet veel voor de structuur van je ijs! Mits je geen zeurtje bent als het om rauwe eieren gaat natuurlijk.
Je kan de eidooiers ook door je ijsmassa slaan en het verwarmen tot het ei de ijsmassa bind, au bain marie of als goed weet wat je doet, gewoon op het vuur (niet laten koken)
Mopst3rdonderdag 14 januari 2010 @ 11:29
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 22:45 schreef minilot het volgende:

[..]

Geen zorgen, je zult het niet lang willen bewaren. Het is overal zó lekker op.
In taarten, op ijs, om een koekje in te dopen, op een beschuitje, op een boterham, in je koffie, of gewoon met een lepel, zó uit het blikje.
En anders, ter inspiratie: http://foodgawker.com/?s=dulce+de+leche

Overigens ook hier nog even de tip: combineer het spul met wat vlokjes zeezout. Een beetje zout erbij smaakt echt waanzinnig lekker!

O, en wat betreft het eerder geposte recept voor ijs.. Naar aanleiding van een tip van pastry chef David Lebovitz gooi ik nog (minstens) drie extra eidooiers door. Dat doet veel voor de structuur van je ijs! Mits je geen zeurtje bent als het om rauwe eieren gaat natuurlijk.
Sowieso goed leesvoer voor als je roomijs wilt gaat maken:
How To Make Ice Cream Without a Machine
Tips For Making Homemade Ice Cream Softer

Wel akelig trouwens, zo'n topic, terwijl ik mezelf wegens boller wordend lijf even op een dulce de leche-stop gezet heb. Ik heb inzake het afgelopen kerstdiner in december bij elkaar zo'n twaalf liter dulce de leche-ijs gemaakt en geloof me: dat gaat aantikken, qua billen.
Maar er zitten dus wel meer calorien in dulce de leche als voordat het gemaakt is (dus meer als achterop het blik melk staat) ?
minilotdonderdag 14 januari 2010 @ 11:34
quote:
Op donderdag 14 januari 2010 11:29 schreef Mopst3r het volgende:
Maar er zitten dus wel meer calorien in dulce de leche als voordat het gemaakt is (dus meer als achterop het blik melk staat) ?
Eh, nee. Hoe zouden die calorieen dan op magische wijze in dat blikje terecht moeten komen?
Volgens mij staat ook nergens in mijn stukje de suggestie dat er een verschil is tussen de hoeveelheid calorieen voor en na het koken van gecondenseerde melk.
ColdFeetdonderdag 14 januari 2010 @ 11:45
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 23:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Je kan de eidooiers ook door je ijsmassa slaan en het verwarmen tot het ei de ijsmassa bind, au bain marie of als goed weet wat je doet, gewoon op het vuur (niet laten koken)
Ik ben niet erg bevreesd voor salmonella en aanverwanten, maar ik vind bij bijv. zelfgemaakte parfait de eiersmaak altijd zo vreselijk aanwezig Kun je daar nog iets tegen doen?
Pietverdrietdonderdag 14 januari 2010 @ 12:10
quote:
Op donderdag 14 januari 2010 11:45 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Ik ben niet erg bevreesd voor salmonella en aanverwanten, maar ik vind bij bijv. zelfgemaakte parfait de eiersmaak altijd zo vreselijk aanwezig Kun je daar nog iets tegen doen?
Gebruik je heel ei of dooier?
In roomijs gebruik is alleen dooier, van biologische eieren of eigen kipjes. Andere eieren vind ik niet lekker, proef dan het vismeel.
Je kan het natuurlijk weglaten, maar dan moet je je room/melk verhouding aanpassen, minder melk, meer room.
minilotdonderdag 14 januari 2010 @ 12:20
quote:
Op donderdag 14 januari 2010 12:10 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gebruik je heel ei of dooier?
Vind de eismaak inderdaad ook storend in toetjes waar een heel ei in moet, maar bij alleen de dooier, zoals in roomijsrecepten, heb ik nergens last van.
ColdFeetdonderdag 14 januari 2010 @ 12:21
Ik had toen alleen dooier gebruikt. Maar ik vind de dooier juist altijd het meest eierig smaken! Zal wel aan mij liggen
RobinOokdonderdag 14 januari 2010 @ 12:31
quote:
Op donderdag 14 januari 2010 11:29 schreef Mopst3r het volgende:

[..]

Maar er zitten dus wel meer calorien in dulce de leche als voordat het gemaakt is (dus meer als achterop het blik melk staat) ?
Het is niet zomaar een blik melk he? Het is gecondenseerde melk. Dus de fabrikant neem eerst een hele zooi melk, dikt dat in, dikt dat in, dikt dat in. (oftewel, haalt het calorieloze water eruit) En dan uiteindelijk is 45% ook nog suiker, geen melk. Een blikje bevat ongeveer 397 gram en volgens mij zijn dat 1275 kCal.
En of je het nu laat carameliseren of niet, dat maakt voor de calorieen niks uit, dat blijven er 1275.
Mopst3rdonderdag 14 januari 2010 @ 12:51
quote:
Op donderdag 14 januari 2010 12:31 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Het is niet zomaar een blik melk he? Het is gecondenseerde melk. Dus de fabrikant neem eerst een hele zooi melk, dikt dat in, dikt dat in, dikt dat in. (oftewel, haalt het calorieloze water eruit) En dan uiteindelijk is 45% ook nog suiker, geen melk. Een blikje bevat ongeveer 397 gram en volgens mij zijn dat 1275 kCal.
En of je het nu laat carameliseren of niet, dat maakt voor de calorieen niks uit, dat blijven er 1275.
Jezus tering 1275 calorien

Haha maar het zal wel ongelovelijk lekker zijn!
Kijken of ik van het weekend aan de slag kan!
E.T.donderdag 14 januari 2010 @ 12:58
HIer staat Dulce de Leche gewoon bij het zoete broodbeleg in de supermarkt.
Ik weet hoe lekker het is maar heb me gelukkig nog steeds kunnen beheersen om het niet te kopen omdat ik bang ben dat dan het hek van de dam is
ASSpirinedonderdag 14 januari 2010 @ 14:11
quote:
Op donderdag 14 januari 2010 12:51 schreef Mopst3r het volgende:

[..]

Jezus tering 1275 calorien

Haha maar het zal wel ongelovelijk lekker zijn!
Kijken of ik van het weekend aan de slag kan!
Maar je eet het ook niet in één keer op he
Neem aan dat je er een beetje van neemt iedere keer.

Maar kan je dat echt alleen maar enkele dagen in de koelkast bewaren?
Zou me verbazen eigenlijk...
ivetjedonderdag 14 januari 2010 @ 14:16
quote:
Op woensdag 13 januari 2010 18:08 schreef Pietverdriet het volgende:


Nee, paar dagen in de koeling
Als het gekookt is (en dus caramel) kan je het best lang bewaren hoor. Heb zelf al een blikje een aantal weken "open" (zit in een afgesloten bakje) in de kast staan. Enige is dat het kristalliseerd, maar dat zijn maar een paar plekjes.
Klaploperdonderdag 14 januari 2010 @ 17:16
Vandaag een blikje gekocht, vanavond waarschijnlijk even mee aan de slag. Heb er nu al zin in.
minilotdonderdag 14 januari 2010 @ 17:23
quote:
Op donderdag 14 januari 2010 17:16 schreef Klaploper het volgende:
Vandaag een blikje gekocht, vanavond waarschijnlijk even mee aan de slag. Heb er nu al zin in.
Niet 'even'.
Drie uur koken.
Eén uur afkoelen.
Maar dan:
ASSpirinedonderdag 14 januari 2010 @ 17:24
En zeker, maar dan ook zeker het blikje niet opendoen terwijl het nog warm is. Heb al een paar waarschuwingen gelezen op internet
Pietverdrietdonderdag 14 januari 2010 @ 17:34
quote:
Op donderdag 14 januari 2010 17:23 schreef minilot het volgende:

[..]

Niet 'even'.
Drie uur koken.
Eén uur afkoelen.
Maar dan:
Afkoelen kan sneller hoor, gewoon in koud water zetten.
minilotdonderdag 14 januari 2010 @ 22:11
quote:
Op donderdag 14 januari 2010 17:34 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Afkoelen kan sneller hoor, gewoon in koud water zetten.
Dat ik daar nou écht, serieus, bij de tienduizend blikken die ik gekookt heb niet aan heb gedacht!
ASSpirinevrijdag 15 januari 2010 @ 11:26
Een ideetje, je koopt een blikje, haal voorzichtig label eraf, koken tot dulce de leche, label terug plakken en dan zo in de winkel terug leggen

Ik vrees alleen dat ik tandpijn ga krijgen van de zoetigheid...
Pietverdrietvrijdag 15 januari 2010 @ 11:32
quote:
Op donderdag 14 januari 2010 22:11 schreef minilot het volgende:

[..]

Dat ik daar nou écht, serieus, bij de tienduizend blikken die ik gekookt heb niet aan heb gedacht!
We aim to please
RobinOokvrijdag 15 januari 2010 @ 11:55
quote:
Op donderdag 14 januari 2010 22:11 schreef minilot het volgende:

[..]

Dat ik daar nou écht, serieus, bij de tienduizend blikken die ik gekookt heb niet aan heb gedacht!
Ik wel, maar ik zou het niet durven. Vind de ontploffende blikjes verhalen te eng om de temperatuur zo snel terug te durven brengen. Zal vast ongegrond zijn, maar toch. En het maakt me ook niet zoveel uit, ik heb nog nooit haast gehad met zo'n blikkie.
Pietverdrietvrijdag 15 januari 2010 @ 12:17
quote:
Op vrijdag 15 januari 2010 11:55 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik wel, maar ik zou het niet durven. Vind de ontploffende blikjes verhalen te eng om de temperatuur zo snel terug te durven brengen. Zal vast ongegrond zijn, maar toch. En het maakt me ook niet zoveel uit, ik heb nog nooit haast gehad met zo'n blikkie.
Blikjes ontploffen alleen maar als ze droogkoken omdat zich dan stoom vormt in het blik en er overdruk ontstaat.
RobinOokvrijdag 15 januari 2010 @ 12:32
Ja, het zal best en toch ga ik geen heet blikje in koud water mieteren.
minilotvrijdag 15 januari 2010 @ 12:33
quote:
Op vrijdag 15 januari 2010 12:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Blikjes ontploffen alleen maar als ze droogkoken omdat zich dan stoom vormt in het blik en er overdruk ontstaat.
Precies. Spookverhalen verder gewoon negeren. Ik zie op internet dat er vooral heel veel mensen zijn die het koken van die blikjes te eng vinden, vanwege al die urban legends over zomaar uit elkaar spattende blikken (zonder droogkoken), maar niemand die het ooit zélf heeft meegemaakt.
RobinOokvrijdag 15 januari 2010 @ 12:35
Hier op Fok toch iemand?
ColdFeetvrijdag 15 januari 2010 @ 12:43
quote:
Op vrijdag 15 januari 2010 12:35 schreef RobinOok het volgende:
Hier op Fok toch iemand?
Muck, ja. Dacht ik.

Nou ja, op zich idd kleine kans dat het misgaat met afkoelen; dan zou de inhoud van het blikje eerder krimpen dan uitzetten. Maar ik heb nooit haast; af en toe bedenk ik ineens dat ik geen dulce de leche meer heb, dan kook ik 4 blikjes, maar dat is eigenlijk altijd 's avonds, dus laat ik 't dan rustig afkoelen in de pan. Is het de volgende ochtend koud.
RobinOokvrijdag 15 januari 2010 @ 12:49
Juist, zo doe ik het ook. En dan gaan ze terug de kast in tot ik ze een keer "nodig" heb.
ASSpirinevrijdag 15 januari 2010 @ 12:54
Ik had er vroeger zelf nooit aan gedacht om een volledige blik te koken in water, wel zag ik Willie Wortel dat altijd doen

Ik heb dus op een gegeven moment dan ook een blikje cassoulet gekookt in water, of ik het water boven het blik liet uitkomen weet ik niet meer. Maar ik mag blij zijn dat er niks is gebeurd blijkbaar

En nu ik eraan denk, de Heinz beans wordt ook zo gemaakt in de fabriek, kon je goed zien in een aflevering van Jimmy's food factory. Bonen en saus werden in blik gedaan, dichtgemaakt en gingen dan in een stomer om alles te garen.