lijkt mij eigenlijk best tof als ze die gaan rijden (al is het maar met een paar 100 man) Dit lijkt me ook een goed alternatief voor de elfstedentocht als het weer in friesland niet mee zitquote:De Twaalfstedentocht is een legendarische schaatstocht die slechts tweemaal in de geschiedenis verreden werd[1]. De eerste maal werd deze tocht verreden op 19 december 1676. Vijf Zaankanters vertrekken die dag op de schaats richting Haarlem, waarna nog elf andere steden volgen. Het is de eerste langeafstandsschaatstocht in de geschiedenis, en de route is beschreven door Claes Claescoper in zijn dagboek. De route komt langs de steden Haarlem, Amsterdam, Weesp, Naarden en Muiden en vervolgens via Pampus naar Monnickendam, Edam, Purmerend, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Alkmaar.
Pas in 1822 werd deze tocht nogmaals verreden door de gebroeders Oostindië. Zij deden er in totaal 24 uur over om deze tocht te volbrengen.
bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Twaalfstedentocht
je moet haarlem dan weer vast aan alkmaar maken, mooi rondje lijkt mequote:Op maandag 7 januari 2010 11:18 schreef Joachim het volgende:
wat vet
Ik heb hem even op google maps uigetekend (klik hier voor de route) Dit is natuurlijk via de wegen, dus via slootjes en riviertjes zal de afstand nog wel een stuk langer zijn. Maar vraag me af of de route uberhaupt nog wel mogelijk is. Vooral het pampus stukje wordt misschien wat lastig
Maar een rondje is wel mooierquote:Op maandag 7 januari 2010 11:40 schreef Joachim het volgende:
Weet niet precies hoe Pampus in de route ligt, maar volgens mij moet je dan van Muiden recht omhoog naar Monnickendam. Dan snij je nog wel een behoorlijk stuk af.
Uit dat stukje tekst van wikipedia had ik overigens het idee dat het van Haarlem naar Alkmaar is. Het rondje afmaken zou nog wel een pokke eind erbij zijn
quote:
Onderbouwing?quote:Op maandag 7 januari 2010 12:24 schreef Poepoog het volgende:
Niet haalbaar.
Dat is een beetje een drogredenering, gelukkig hebben de gebroeders wright die redenering nooit gebruikt.quote:Op maandag 7 januari 2010 12:28 schreef Poepoog het volgende:
[..]
Anders zou het vast al door één of andere malloot zijn gedaan, oder?
Nou als die vorst aanhoud!quote:Op maandag 8 januari 2010 00:20 schreef Peterselieman het volgende:
Dit klinkt als een rondje voor een goed geoefende liefhebber. Het is haalbaar, maar dan moet er her en der flink gekluund worden.
Die tocht is 320 km!!quote:Op donderdag 7 januari 2010 10:36 schreef Bosbeetle het volgende:
Wanneer zou deze een keer weer verreden worden,
[..]
lijkt mij eigenlijk best tof als ze die gaan rijden (al is het maar met een paar 100 man) Dit lijkt me ook een goed alternatief voor de elfstedentocht als het weer in friesland niet mee zit
Er staat trouwens niet bij hoelang die is.
Mooi hè van wiki :quote:Op donderdag 2 februari 2012 14:01 schreef Gwywen het volgende:
1676, wat een helden! Toen bestonden er nog niet eens Friese Doorlopers, hebben ze die hele rit op runderbotten geschaatst!
dus waarschijnlijk met 'ijzeren schoenen' 300 km schaatsenquote:Voordat men in Nederland en België het woord schaats gebruikt, werd het als voorwerp al eeuwen hier gebruikt. De bakermat van het schaatsen in de lage landen ligt in Holland en Vlaanderen. In deze contreien ontwikkelde de schaats zich van een eenvoudig bot tot een constructie met een ijzeren mes waarop men zich snel kan voortbewegen. De oudste vondsten van schaatsen dateren van rond 1225 uit Dordrecht en Amsterdam. Uit Vlaanderen zijn zelfs nog oudere afbeeldingen te vinden. In andere gedeelten van Nederland zoals Friesland bleef men nog eeuwen op botjes schaatsen. Over de naam die men destijds aan de schaats gaf is nog geen duidelijkheid. Mogelijk noemde men schaatsen "ijzers" of een variant daarop. In de Tweede Martijn van Jacob van Maerlant sprak hij over een "iserne schoen", oftewel een ijzeren schoen. In dit gedicht schreef hij "Al draag ik ijzeren schoenen ik zou niet aan je kunnen ontkomen"[1]. Een duidelijke verwijzing naar het schaatsen, dat in de middeleeuwen de snelste manier van voortbewegen was. De tekening Lidwina's val van Johannes Brugman toont de heilige Lidwina met schaatsen aan haar voeten. De houding van de schaatser op de achtergrond doet vermoeden dat er al schaatsen met een ijzeren onderkant werden gebruikt, maar veel meer informatie over het schoeisel is niet bekend.
ahh beetje doorrijden, moet lukken hoor, uurtje of 10quote:Op donderdag 2 februari 2012 16:04 schreef Eenskijken het volgende:
van alkmaar naar leiden schaatsen en weer terug met grote omwegen? no way dat je dat in 1 dag haalt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |