Dat lijkt de goedkoopste buillionbank, hoewel 1,2% + comissie toch nog aardig fors zijn. Maar gratis kan dus niet, behalve papieren goud. Een ander alternatief is trouwens gewoon een safety deposit box. Kost ongeveer ¤75/jaar. Tikkie minder veilig, beperkte verzekering, maar wel een stuk dichter bij huis en een natuurlijk goedkoper.quote:Op woensdag 7 april 2010 02:20 schreef dvr het volgende:
Bij Bullionvault betaal je 0.01% (geen fout) per maand voor opslag en verzekering.
Bij aankoop van goud betaal je een commissie van 0.8% als je dat jaar minder dan $30.000 spendeert, daarboven 0.4%. De aankoopprijs ligt zeer dicht tegen de spotwaarde (0.3% gemiddelde spread).
En je kunt er nu ook zilver kopen!
Op de gouden munten die je in dat bank kluisje stopt zit VEEL meer dan 1.2% aan/verkoop commissie. Minstens 5% en vaak meer.quote:Op woensdag 7 april 2010 10:32 schreef RdeV het volgende:
[..]
Dat lijkt de goedkoopste buillionbank, hoewel 1,2% + comissie toch nog aardig fors zijn. Maar gratis kan dus niet, behalve papieren goud. Een ander alternatief is trouwens gewoon een safety deposit box. Kost ongeveer ¤75/jaar. Tikkie minder veilig, beperkte verzekering, maar wel een stuk dichter bij huis en een natuurlijk goedkoper.
Waarom honderd euro per jaar uitgeven aan iets wat je thuis ook kunt bewaren? (Ook al is het slechts 100,-)quote:Op woensdag 7 april 2010 12:58 schreef goudenregen het volgende:
Als je gelooft in de "magie" van goud (d.w.z. in zijn bijzondere economische waarde), dan moet je goud gewoon fysiek kopen en thuis bewaren of in een bankkluisje leggen. Al die andere constructies zijn onbetrouwbaar omdat je altijd van derden afhankelijk bent voor de controle.
Zo'n kluisje kost overigens geen ruk. Ik huur er al vele jaren één voor zo'n ¤100 per jaar. Dat is in mijn geval een verwaarloosbaar percentage van wat er aan waarde in ligt. Bovendien kun je hem ook gebruiken om belangrijke papieren, sieraden en andere waardevolle voorwerpen in op te bergen. De kluis die ik huur is vrij groot, maar er zijn ook kleinere, goedkopere kluisjes. En ik kan er elke dag naartoe om er dingen uit te halen of in te leggen.
Puur voor de veiligheid.quote:Op woensdag 7 april 2010 13:51 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Waarom honderd euro per jaar uitgeven aan iets wat je thuis ook kunt bewaren? (Ook al is het slechts 100,-)
Een kluis die iets voorstelt, en waar de gemiddelde inbreker echt wat moeite voor moet doen om het onder zijn arm mee te nemen, kost een veelvoud van ¤100,-. Daar kun je jaren van een kluis huren bij een bank.quote:Op woensdag 7 april 2010 13:51 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]Waarom honderd euro per jaar uitgeven aan iets wat je thuis ook kunt bewaren? (Ook al is het slechts 100,-)
100 euro in het jaar en verzekerd tot en met 50k lijkt me inderdaad een goede dealquote:Op woensdag 7 april 2010 13:58 schreef goudenregen het volgende:
Die kluis bij de bank is ondergronds en beveiligd met camarebeveiliging, mijn pincode, een sleutel en mijn handafdruk. Niks is 100% waterdicht, maar een knappe jongen die dit kraakt zonder een hoop alarmbellen af te laten gaan. Bovendien is de inhoud voor die prijs van ¤100 verzekerd tot een bedrag van, ik meen, ¤50.000.
Met als verschil dat je het nooit fysiek bij je hebt. En mits je gelooft dat waardes van de producten in de kluis omhoog zullen gaan zou ik het in inderdaad bewaren maar anders zou ik het direct omzetten in geld en op een rekening zetten. Scheelt je de 100,- euro in het jaar en de gedachte dat je spullen 'ergens anders hebt staan'.quote:Op woensdag 7 april 2010 14:20 schreef RdeV het volgende:
Een kluis die iets voorstelt, en waar de gemiddelde inbreker echt wat moeite voor moet doen om het onder zijn arm mee te nemen, kost een veelvoud van ¤100,-. Daar kun je jaren van een kluis huren bij een bank.
Da's niet helemaal waar. Ik meen dat er vorige week ofzo nog ergens ingebroken is in een bankkluis van een grote Nederlandse bank. En het is al vaker gebeurd, lees dit maar eens: http://www.plusonline.nl/(...)-nog-een-goede-kluis (tweede alinea onder de kop "Grootte en prijs").quote:Op woensdag 7 april 2010 14:20 schreef RdeV het volgende:
Een kluis bij de bank kent geen inbraak risico, daarvoor het is te professioneel (letterlijk - beveiliging te goed en deuren te dik).
Mijn bank is hier om de hoek. Maar ik hoef er maar enkele keren per jaar te zijn.quote:Op woensdag 7 april 2010 14:44 schreef sitting_elfling het volgende:
Met als verschil dat je het nooit fysiek bij je hebt.
Da's waar.quote:En mits je gelooft dat waardes van de producten in de kluis omhoog zullen gaan zou ik het in inderdaad bewaren maar anders zou ik het direct omzetten in geld en op een rekening zetten. Scheelt je de 100,- euro in het jaar en de gedachte dat je spullen 'ergens anders hebt staan'.
Dat las je verkeerd. Het maximum dat je bij Bullionvault aan aankoopcommissie betaalt is 0.8%. Afhankelijk van hoeveel je koopt, loopt dat af naar 0.02%. Reguliere goudhandelaren rekenen veel meer.quote:Op woensdag 7 april 2010 10:32 schreef RdeV het volgende:
Dat lijkt de goedkoopste buillionbank, hoewel 1,2% + comissie toch nog aardig fors zijn.
Bij mij in de regio bieden banken al helemaal geen kluisjes meer. Maar met 'eigen' fysiek goud zit je ook met andere nadelen, zoals de hoge spread tussen aan- en verkoopprijs, de afhankelijkheid van een heel klein aantal handelaren, het vervoer en het wolfraamverhaal.quote:Een ander alternatief is trouwens gewoon een safety deposit box. Kost ongeveer ¤75/jaar. Tikkie minder veilig, beperkte verzekering, maar wel een stuk dichter bij huis en een natuurlijk goedkoper.
Toch zou ik 'm liever zien stijgen in een klimaat waarin de euro ook stijgtquote:Op woensdag 7 april 2010 15:33 schreef goudenregen het volgende:
Ondertussen kruipt de goudprijs lekker door. Nu al even boven de ¤27.500 per kilo geweest!
Die spread is inderdaad wel vervelend, maar dan heb je het goud wel echt in handen. Dat kleine aantal handelaren valt reuze mee, zoek maar eens op internet. Alleen hier in de directe omgeving zitten er al een stuk of 5.quote:Op woensdag 7 april 2010 17:25 schreef dvr het volgende:
Bij mij in de regio bieden banken al helemaal geen kluisjes meer. Maar met 'eigen' fysiek goud zit je ook met andere nadelen, zoals de hoge spread tussen aan- en verkoopprijs, de afhankelijkheid van een heel klein aantal handelaren, het vervoer en het wolfraamverhaal.
Ja, ik ook, maar dat komt nog. De euro daalt nu even ivm dat Griekenlandverhaal en zal wellicht nog wat verder dalen. Maar als de euro weer gaat stijgen zal dat geïnterpreteerd worden als een dalende dollar, met wederom een positief effect op de goudprijs.quote:Op woensdag 7 april 2010 17:26 schreef dvr het volgende:
[..]
Toch zou ik 'm liever zien stijgen in een klimaat waarin de euro ook stijgt
Waarom dat?quote:Op woensdag 7 april 2010 17:26 schreef dvr het volgende:
[..]
Toch zou ik 'm liever zien stijgen in een klimaat waarin de euro ook stijgt
Maar de vraag is voor mij tot wanneer die bereid zijn om goud te kopen. Bij stijgende prijzen schieten ze als paddestoelen uit de grond, maar als goud over een paar jaar zijn top lijkt te hebben bereikt of zelfs al 10-20% gedaald is, kun je dan nog bij ze terecht? Een van de redenen waarom ik voor Bullionvault koos, was dat ik daar zo'n 40.000 potentiële tegenpartijen heb en het bedrijf zelf de markt liquide houdt door actief mee te handelen. Bovendien hebben ze directe toegang tot de Londense markt, zodat het tijdverloop tussen inkoop van klanten en verkoop tegen spot nihil is. Een gewone inkoper moet grotere potentiële verliezen incalculeren.quote:Op woensdag 7 april 2010 17:32 schreef goudenregen het volgende:
Die spread is inderdaad wel vervelend, maar dan heb je het goud wel echt in handen. Dat kleine aantal handelaren valt reuze mee, zoek maar eens op internet. Alleen hier in de directe omgeving zitten er al een stuk of 5.
Ik denk inderdaad niet dat je bang hoeft te zijn dat je zelf nepgoud koopt (vooral zolang je geen munten koopt). Maar het werpt wel een schaduw over de hele markt, die het noodzakelijk kan gaan maken om bij iedere transactie uitvoerige testen te gaan doen. Bij 'good delivery' goud dat binnen het circuit van LBMA-leden blijft is er veel minder reden tot twijfel omdat daar regelmatig streng getest wordt.quote:En dat wolfraamverhaal is imho gewoon een opgeklopt gebeuren. Ik zeg niet dat het een pure leugen is, er zal best via dubieuze kanalen weleens wat tungsten voor goud verkocht zijn aan halfies. Maar oplichters houd je altijd, in elke business. Je moet gewoon goed uitkijken als je zoveel geld uitgeeft, overal en altijd, vantevoren onderzoek doen en alleen met mensen met een goede reputatie in zee gaan.
De goudprijs kan stijgen doordat goud meer waardevol wordt, maar ook doordat geld zijn waarde verliest. Ik zou het liefst zien dat de euro zijn waarde behoudt en dat goud daarbovenop nog een hoop stijgt.quote:
Ik hoop eigenlijk helemaal niet dat goud gaat stijgen. Opblazen van bubbles gebeurt al voldoende en ik zie dit liever niet in goud gebeuren. (komt nog bovenop dat ik een hekel aan goud heb en dat het erg speculatief is) Daarbij vind ik het waarderen van een materiaal wat puur voor 'mooiheid' wordt gebruikt eigenlijk ronduit belachelijk.quote:Op woensdag 7 april 2010 19:15 schreef dvr het volgende:
[..]
De goudprijs kan stijgen doordat goud meer waardevol wordt, maar ook doordat geld zijn waarde verliest. Ik zou het liefst zien dat de euro zijn waarde behoudt en dat goud daarbovenop nog een hoop stijgt.
Hier is zoveel tegenin te brengen dat ik er niet eens aan beginquote:Op woensdag 7 april 2010 19:25 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
Och. Dat weet ik ook wel. Er zijn zoveel bubbles op het moment. Laten we het houden op dat ik het niet op goud heb (ben er eens goed op mn bek mee gegaan) en heb zo'n idee dat je zelf wat goud hebt dus kan het beter niet naar beneden pratenquote:Op woensdag 7 april 2010 19:54 schreef dvr het volgende:
[..]
Hier is zoveel tegenin te brengen dat ik er niet eens aan begin
Hooguit wil ik je in overweging geven om eens te overdenken, of er misschien ook een bubble in geld zou kunnen zijn..
Die Indiase traditie in (of obsessie met) goud is ontstaan als gevolg van een notoir onbetrouwbaar geld- en bankenstelsel. Daarmee is het misschien wel de beste illustratie van goud's monetaire functie; veel mensen houden er hun vermogen liever in goud dan in geld aan. Het is ouderwets en tamelijk nutteloos, maar wanneer koopzieke overheden en medeburgers de waarde van je geld verkloten is het een van de weinige spullen waar je je geld in kunt steken met de zekerheid dat er in ieder geval nog iets van de waarde behouden zal blijven. Ik vind het zelf leuk dat zoiets bestaat en dat het al sinds mensenheugenis die functie vervult.quote:Op woensdag 7 april 2010 20:05 schreef sitting_elfling het volgende:
Je moest eens weten hoe vaak ik gezeur over goud hoor van mensen bij ons die uit India en omstreken komen.
Ehm sinds vorig jaar is China de grootste afnemer van goud ter wereld, en niet langer India. Bronquote:Op woensdag 7 april 2010 19:25 schreef sitting_elfling het volgende:
[..]
En dan te bedenken dat de grootste vraag naar goud komt uit India vanwege de bruidsschatten.
Misschien gaat de goudprijs dan wel dalen. De goudprijs wordt momenteel vooral gedreven door speculatie en dat zit voor 99% in papieren goud. Als een groot goud ETF als fraude zou worden ontmaskerd dan kunnen speculanten weleens het vertrouwen verliezen en die dingen massaal gaan dumpen. Dat drukt de goudprijs want die fondsen moeten dant futures (en eventueel fysiek goud als ze dat hebben) verkopen.quote:Op maandag 12 april 2010 06:04 schreef veterdiploma het volgende:
Het lijkt erop dat er iets staat te gebeuren. Maar wat dit allemaal voor de goudprijs zal betekenen....
Ja precies, daar dacht ik ook al aan. Het is moeilijk om vantevoren in te schatten welke kant het dan op gaat. In eerste instantie zal het wel omhoog schieten, maar wat er vlak daarna gebeurt... who knows.quote:Op maandag 12 april 2010 10:02 schreef SeLang het volgende:
[..]
Misschien gaat de goudprijs dan wel dalen. De goudprijs wordt momenteel vooral gedreven door speculatie en dat zit voor 99% in papieren goud. Als een groot goud ETF als fraude zou worden ontmaskerd dan kunnen speculanten weleens het vertrouwen verliezen en die dingen massaal gaan dumpen. Dat drukt de goudprijs want die fondsen moeten dant futures (en eventueel fysiek goud als ze dat hebben) verkopen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |