quote:
Op woensdag 16 december 2009 12:04 schreef Terecht het volgende:Ik meende dat het de neoconservatieven waren die in de jaren 70 en 80 de Sovjet-Unie stelselmatig overschatte om zo de tweestrijd tussen Oost en West op te laaien. Het ging zelfs zover dat er met de CIA en andere inlichtingendiensten geconcurreerd werd, door o.a. de Committee on the Present Danger nieuw leven in te blazen en door team B, een commissie binnen de CIA wiens doelstelling het was om de bevindingen van deskundigen binnen de CIA tegen te werpen omdat hun visie te soft werd bevonden. Zo was bijv een van de 'bevindingen' van team B dat aangezien er geen bewijzen waren gevonden dat de Sovjets een akoestisch defensiesysteem hadden om onderzeeers mee op te sporen ze dus wel een veel geavanceerder non-akoestisch systeem moesten hebben ontwikkeld dat niet te detecteren was.

Met dat in het achterhoofd denk ik dat ook de bron in de OP de militaire slagkracht van Rusland schromelijk overschat. De gebezigde retoriek komt erg overeen met die van de neocons. Een snelle blik op het budget en het materieel leert dat de VS simpelweg veruit superieur zijn. Dat gat overbrug je niet zomaar, ik vraag me ook af of de Amerikanen dat zullen toelaten. Het lijkt me niet.
Overigens vind ik wel dat het Amerikanocentrisme in Nederland veel te ver is doorgeslagen en dat we onze blik best wel wat meer mogen richten op het oosten, Duitsland en Rusland voorop.
wil me niet te veel in deze discussie mengen omdat ik de kennis niet heb om tot in het diepe alles te begrijpen en zoiezo ben ik het overzicht kwijt over de gehele situatie, en de wereld ook, dat is een deel vanhet probleem denk ik, Het Westen begrijpt de Russen niet, en idem dito.
De overschatting van elkaar, daar is de gehele koude oorlog op gebaseerd. Dat deden beide partijen, en dat is de reden dat de oorlog koud is gebleven, als 1 van de 2 elkaar had onderschat was het heel anders gelopen. Verder ben ik altijd van mening geweest dat de Soviets veel meer over de capaciteiten van het Westen wisten dan andersom. Zo hielden de Soviets al hun ontwerpen van wapentuig bij zichzelf en zorgden ze ervoor dat instabiele naties die hun wapenmaterieel kochten een gedowngrade product aankochten dat lang niet alles liet zien van waar ze toe in staat waren. Tank, pantser en artillerie informatie en bevindingen haalden de Westerse inlichtingendiensten tot het laatste moment nog uit de
parade's van op het Kremlin, die soms pas vele jaren na productie werden vertoont.
Dit wist het westen en maakte ze onzeker, daarom is het ook aannemelijk van jou voorbeeld van het acoustische onderzeeër detectie systeem aan te nemen dat er een substituut was dat anders in elkaar zat, jou versie van het verhaal is wat populistisch. Ik noem wat voorbeelden.
de BMD luchtmobiele gevechtsvoertuigen
ontwikkeld in 1965
in dienst 1969
Het Westen zag ze pas in 1970
Het 2s5 152mm mot. geschut
ontwikkeld begin jaren 70
in dienst 1974
Navo zag het pas in 1981
hetzelfde voor hun BTR,BMP en T-XX serie's.
Dat voor het materiaal, dan resten er nog 2 punten. "camouflage" en Budget waarover is gesproken.
Goed, iedereen op de Militaire school in Nederland krijgt een filmpje als het goed is te zien over het Russissche Intel. netwerk van de jaren 70/80/90, met daarin een beknopte uitleg en weergave van het kennen en kunnen hiervan.
Sigint. De soviets luisterden op een vele mate grotere schaal af dan wij dat deden, of vermoedden. Hierin dachten we heer en meester te zijn, maar de Russen konden erg veel volgen van ons, doordat elke eenheid over zijn eigen Sigint eenheid beschikte. Elk bericht gevoerd vanaf het "koude front"de grens tussen oost en West werd gevolgd en praktisch begrepen, dit tot onwetendheid op hoog niveau van het Westen.
lees anders eens
[url]
[url=http://books.google.nl/books?id=pQBrsonDp6cC&pg=PT509&lpg=PT509&dq=SIGINT+soviet+cold+war&source=bl&ots=2zDBAAe9yi&sig=bG2vaq7w3wnBIyHjncMj4QUkhQY&hl=nl&ei=GngvS93tD434-AbxsZGLBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=7&ved=0CCcQ6AEwBg#v=onepage&q=SIGINT%20soviet%20cold%20war&f=false[/b]]http://books.google.nl/books?id=pQBrsonDp6cC&pg=PT509&lpg=PT509&dq=SIGINT+soviet+cold+war&source=bl&ots=2zDBAAe9yi&sig=bG2vaq7w3wnBIyHjncMj4QUkhQY&hl=nl&ei=GngvS93tD434-AbxsZGLBg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=7&ved=0CCcQ6AEwBg#v=onepage&q=SIGINT%20soviet%20cold%20war&f=false[/b][/url]
En betreft het budget, tsjah.. ik kan je vertellen dat budget enorm belangrijk is in een gecontroleerd conflict, met een goed komen en gaan van gevaarlijke en voorspelbare situaties waarop te anticiperen is. Maar dat budget ook een enorm overschat item is, in het bespreken van conflicten als deze. We weten namelijk allebei niet waar iedereen staat, en wat iedereen van plan is, en wat er precies wordt uitgegeven. Cijfers zijn cijfers.. niet meer en niet minder.
kijk naar oorlogen als die nu in Irak, Tsjetjenië. Dit zijn wellicht op het oog niet vergelijkbare problemen, de schaal en omvang , oorsprong en oorzaak zijn vanuit een compleet andere hoek. Maar oorlog is oorlog.
Gevaar ontstaat omdat je niet weet wat de volgende zet van de tegenstander zal zijn. En een kogel uit het nieuwste wapen is even dodelijk als 1 uit een grendelgeweer.
Ik geef enkel aan, verkijk je niet op budget