Doen we best goed dusquote:Met 95 procent gebeurt niets. Het laagste percentage in Europa.
hehe.quote:
Eens. Hebben al die miljoenen voor "meer blauw op straat" tot meer veiligheid geleid?quote:Op maandag 14 december 2009 10:07 schreef Enneacanthus_Obesus het volgende:
we gaan bezuinigen op de politie, ze kunnen al niet meer de orde handhaven in bepaalde wijken en bij lange na niet werk maken van alle aangiften. Dus dat is een logische zet.
Er gaat bij de politie inderdaad veelal weken overheen. Je doet aangifte, deze gaat eventueel door naar de recherche, daar gaat hij in de buffer tot er een rechercheur beschikbaar is, die gaat er mee aan de slag, uiteindelijk zullen de verdachte en getuigen gehoord worden, etc etc etc. Ik ben het er mee eens dat er heel erg veel verbeterd moet worden. Maar Peter R. de Vries moet niet verwachten dat als hij op dinsdag aangifte doet, er op woensdag een rechtszaak is, en op donderdag een veroordeling. Daar gaat nou eenmaal wat tijd overheen, vooral ook om eea. goed uit te werken en voor te bereiden.quote:Op maandag 14 december 2009 10:06 schreef isogram het volgende:
Nieuw is dit inderdaad niet, zorgwekkend is het wel. Een tijdje terug toonde Peter R. de Vries ook al aan hoe laks de politie reageert. Zelfs als ze de dader op een presenteerblaadje kregen aangereikt, ondernam de politie wekenlang niets.
Ik vind dat mensen die willens en wetens FALEN in hun werk, ontslagen moeten worden. Dat zou mijn baas namelijk ook bij mij doen als ik geen reet uitvoer en nalaat om mijn hoofdtaken naar behoren uit te voeren. Het wordt tijd dat er bij de Nederlandse politie eens een grondige schoonmaak plaatsvindt en dat ze hun werk eens gaan doen daar. Gevangenissen sluiten omdat ze leeg staan, terwijl misdadigers ongestraft kunnen blijven rondlopen. Rechtvaardigheid is in Nederland ver te zoeken.
Lijkt mij ook wat onzinnig. Fietsdiefstal, paspoort kwijt of gestolen, etc. zijn allemaal dingen waar ik mij voor kan stellen dat er niets mee gebeurt. Dus of 95% van de aangiftes is in die categorie, maar dat geeft wel een heel scheef beeld.quote:Op maandag 14 december 2009 10:33 schreef paddy het volgende:
Ik ga mijn vraagtekens bij de bron zetten. Ik kan die 95 % nergens terug vinden
Dat verwacht Peter R. de Vries ook niet. Maar als je ergens aangifte van doet (bijvoorbeeld van diefstal van zeer waardevolle goederen) en daarbij de dader op een presenteerblaadje aanreikt, mag je toch wel verwachten dat ze iets doen? Wekenlang gebeurt er niks, zo was dit voorjaar nog in de uitzendering van Peter R. de Vries te zien.quote:Op maandag 14 december 2009 10:30 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Er gaat bij de politie inderdaad veelal weken overheen. Je doet aangifte, deze gaat eventueel door naar de recherche, daar gaat hij in de buffer tot er een rechercheur beschikbaar is, die gaat er mee aan de slag, uiteindelijk zullen de verdachte en getuigen gehoord worden, etc etc etc. Ik ben het er mee eens dat er heel erg veel verbeterd moet worden. Maar Peter R. de Vries moet niet verwachten dat als hij op dinsdag aangifte doet, er op woensdag een rechtszaak is, en op donderdag een veroordeling. Daar gaat nou eenmaal wat tijd overheen, vooral ook om eea. goed uit te werken en voor te bereiden.
Mja, wat ik aangaf, er zal toch iemand van de recherche objectief vast moeten stellen of het PV klopt, het op moeten pakken, bewijs verzamelen, zaak van maken, en naar het OM. Vanaf dat moment heeft een zaak een parketnummer. Dat zal al met al een maand of 2 duren, en dan is iemand nog niet voorgekomen, dat is pas weer een maand of wat later.quote:Op maandag 14 december 2009 11:04 schreef isogram het volgende:
[..]
Dat verwacht Peter R. de Vries ook niet. Maar als je ergens aangifte van doet (bijvoorbeeld van diefstal van zeer waardevolle goederen) en daarbij de dader op een presenteerblaadje aanreikt, mag je toch wel verwachten dat ze iets doen? Wekenlang gebeurt er niks, zo was dit voorjaar nog in de uitzendering van Peter R. de Vries te zien.
En nieuw is het ook niet, getuige dit AD-artikel uit 2004:
http://www.peterrdevries.(...)ls-afpoeiercentrale/
Uit een van de rapportages van Peter R. de Vries bleek dat de rechercheur in kwestie er niet echt werk van maakte, vanwege een cursus en vrije dagen. En als ze er wel was, dan was ze beter in het bedenken van excuses en het afpoeieren van het slachtoffer dan dat ze die zaak zelf aan ging pakken.quote:Op maandag 14 december 2009 11:08 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Mja, wat ik aangaf, er zal toch iemand van de recherche objectief vast moeten stellen of het PV klopt, het op moeten pakken, bewijs verzamelen, zaak van maken, en naar het OM. Vanaf dat moment heeft een zaak een parketnummer. Dat zal al met al een maand of 2 duren, en dan is iemand nog niet voorgekomen, dat is pas weer een maand of wat later.
Frustrerend, maar ergens ook wel te begrijpen. En ik kan mij voorstellen dat dit met onbekende dader nog veel langer duurt.
Ik vrees dat dit klopt.quote:Op maandag 14 december 2009 10:43 schreef Dwersdriever het volgende:
De Britse columnist Richard Littlejohn schreef een jaar of tien geleden al dat de politie er in principe niet meer is om gewone burgers te helpen. Sterker nog, je hebt in principe nog maar zelden in positieve zin contact met de politie. Als gewone burger ben je vooral aan het opletten of er geen mobiele snelheidscontrole is, voel je verontrust of je wel legitimatie bij je hebt als je een politiepatrouille tegenkomt, etc. etc. Als je op jouw beurt de politie nodig hebt, geeft men niet thuis.
Revolutie!quote:Op maandag 14 december 2009 11:51 schreef Disorder het volgende:
[..]
Ik vrees dat dit klopt.
Maar als de politie ons niet helpt? Wie moet ons dan helpen?
Hou op, shei uit.. ik was een keer aangereden, aangifte gedaan.. 5 maanden (!!) later gaat de kit een keer mensen verhoren..quote:Op maandag 14 december 2009 10:30 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Er gaat bij de politie inderdaad veelal weken overheen. Je doet aangifte, deze gaat eventueel door naar de recherche, daar gaat hij in de buffer tot er een rechercheur beschikbaar is, die gaat er mee aan de slag, uiteindelijk zullen de verdachte en getuigen gehoord worden, etc etc etc. Ik ben het er mee eens dat er heel erg veel verbeterd moet worden. Maar Peter R. de Vries moet niet verwachten dat als hij op dinsdag aangifte doet, er op woensdag een rechtszaak is, en op donderdag een veroordeling. Daar gaat nou eenmaal wat tijd overheen, vooral ook om eea. goed uit te werken en voor te bereiden.
Heb jij meer blauw op straat gezien? Ik niet.quote:Op maandag 14 december 2009 10:30 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Eens. Hebben al die miljoenen voor "meer blauw op straat" tot meer veiligheid geleid?
Die 95% werd redelijk onderbouwd. Het was meen ik berust op bepaald Europees en Nederlands onderzoek naar criminaliteit en aangiftes.quote:Op maandag 14 december 2009 10:33 schreef paddy het volgende:
Ik ga mijn vraagtekens bij de bron zetten. Ik kan die 95 % nergens terug vinden
Is het eigenlijk niet heel erg dat zorg en criminaliteit als kostenposten worden gezien? Dat is een kruideniersmanier van redeneren. Natuurlijk zijn de middelen beperkt, maar als er eindelijk eens paal en perk werd gesteld aan de graaicultuur, dat is ook een niet geringe kostenpost.quote:Op maandag 14 december 2009 12:35 schreef waht het volgende:
Heb het artikel ook gelezen. Hij beschreef een niet zo fijne samenleving waar de criminaliteit hoogtij viert en de bevolking de puinhoop van deze criminelen maar moet slikken. Als alles wat hij schreef waar is zijn er inderdaad zeer grote problemen (misschien vooral in het gebied waar hij woont).
Daarnaast stond echter een ander artikel dat ging over het moeten maken van keuzes als overheid zijnde. Criminaliteitsbestrijding is een kostenpost, en aangezien wij geen onbeperkte middelen hebben kunnen wij niet alles daarin stoppen. Zorg voor ouderen, zieken en dergelijke gaat ten koste van criminaliteitsbestrijding en vice versa.
Dat moge dan allemaal wel zo zijn maar ik denk dat de politie met hetzelfde budget veel meer kan uithalen. Ik heb niet het idee dat de politie op dit moment zo efficiënt en optimaal mogelijk werkt. Bovendien zijn er op andere plekken in de begroting weer zaken die weg kunnen waardoor er meer budget voor de politie beschikbaar zou zijn.
Ik heb me ooit laten vertellen dat het veel eenvoudiger is de regering als een bedrijf te zien dat de klant, Nederland, moet blijven spekken. De regering heeft het nooit goed voor gehad met haar burgers, wel met haar centen.quote:Op maandag 14 december 2009 13:02 schreef Enneacanthus_Obesus het volgende:
[..]
Is deze regering nog wel met het volk bezig, of alleen maar met boekhouden, prestigeprojecten en zakkenvullen?
Dat is nou net mijn punt. Ze hebben veel (te veel) extra geld gekregen, maar tot meer agenten op straat die boeven vangen of criminaliteit voorkomen (ja, die is leuk) heeft dat niet geleid.quote:Op maandag 14 december 2009 12:21 schreef Enneacanthus_Obesus het volgende:
[..]
Heb jij meer blauw op straat gezien? Ik niet.
De kreet (en het voornemen/de belofte) "meer blauw op straat" moet logischerwijs niet letterlijk worden genomen.quote:Op maandag 14 december 2009 10:30 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Hebben al die miljoenen voor "meer blauw op straat" tot meer veiligheid geleid?
Ja daar zeg je wat.. Het is een behoorlijk bureaucratische instelling, of kan het zijn, althans..quote:Op maandag 14 december 2009 13:21 schreef Lyrebird het volgende:
[..]
Dat is nou net mijn punt. Ze hebben veel (te veel) extra geld gekregen, maar tot meer agenten op straat die boeven vangen of criminaliteit voorkomen (ja, die is leuk) heeft dat niet geleid.
Het probleem is MI dat de politie OP EEN WAARDELOZE MANIER IS GEORGANISEERD. Te veel jaren 70 denken, te weinig doen wat ze moeten doen: criminaliteit bestrijden door boeven te vangen. Daar gelooft men namelijk helemaal niet in. En als de politie dat wel doet, dan doet het OM het niet, zodat de heren en dames criminelen binnen de kortste keren weer buiten staan. Dat extra blauw op straat was ook helemaal niet bedoeld om criminaliteit te bestrijden, nee die diende om criminaliteit te voorkomen. Preventie, snap je? Maar volgens mij kreeg de politietop al snel door dat ze net zo gemakkelijk dat extra geld door konden sluizen naar meer materieel en promoties. Want dan vragen ze de volgende keer toch gewoon weer om meer geld als het niet veilig is op straat. Wat zijn we ook ontzettend naief met z'n allen.
Want?quote:Op maandag 14 december 2009 10:38 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Lijkt mij ook wat onzinnig. Fietsdiefstal, paspoort kwijt of gestolen, etc. zijn allemaal dingen waar ik mij voor kan stellen dat er niets mee gebeurt.
Dat moet inderdaad niet altijd de boventoon voeren. Maar we kunnen het ook anders stellen, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid mensen die hun energie steken in een van de twee gebieden. Of de aandacht die het krijgt van wetgevers. Of de hoeveelheid onderzoek die ernaar wordt gedaan. Uiteindelijk kom je op eenzelfde optelling uit. Uiteindelijk is het een balans tussen beide aandachtsgebieden.quote:Op maandag 14 december 2009 13:02 schreef Enneacanthus_Obesus het volgende:
[..]
Is het eigenlijk niet heel erg dat zorg en criminaliteit als kostenposten worden gezien? Dat is een kruideniersmanier van redeneren. Natuurlijk zijn de middelen beperkt, maar als er eindelijk eens paal en perk werd gesteld aan de graaicultuur, dat is ook een niet geringe kostenpost.
Ik denk dat sommige ambtenaren gaandeweg inderdaad het volk uit het oog verliezen. Niet altijd verwijtbaar, maar het lijkt me een goed idee om eens in de zoveel tijd weer eens bij de basisgedachte te beginnen. (Dat geldt voor iedereen trouwens, niet alleen voor ambtenaren.)quote:Is deze regering nog wel met het volk bezig, of alleen maar met boekhouden, prestigeprojecten en zakkenvullen?
Het flitsen levert gewoon het meeste op en is makkelijk.quote:Op maandag 14 december 2009 15:19 schreef BasEnAad het volgende:
Misschien een heel burgerlijke opmerking hoor.
Maar moeten ze hun prioriteiten niet eens ergens anders leggen? Dus wat minder flitsen en nutteloos door de stad paraderen en wat meer doen aan echte problemen?
Een zwerver had met medeweten van de verhuurder van mijn adres zijn postadres gemaakt. Schulden enzovoort, je kent het wel. Aanmaningen dus en ook onbetaalde boetes. Komt de politie serieus met minstens 10 man het huis binnenvallen. We hadden geluk dat er iemand thuis was werd er verteld, anders hadden ze de deur geforceerd.quote:Op maandag 14 december 2009 10:42 schreef Eva4Evah het volgende:
Wat een faalbeleidHeb het zelf ook meegemaakt met inbraken. Overal duidelijke sporen, vingerafdrukken van hier tot gunter. Maar je hoeft niet te verwachten dat ze een poging doen om de daders op te sporen. Een inbraak is natuurlijk niet zo erg als bijna worden doodgeslagen, maar er zou in ieder geval moeite moeten worden gedaan om het op te lossen. Dit zou leiden tot meer respect voor de politie en wie weet ook wel tot minder criminaliteit.
Ja, dat snap ik.quote:Op maandag 14 december 2009 15:21 schreef Lavenderr het volgende:
[..]
Het flitsen levert gewoon het meeste op en is makkelijk.
Het valt niet op te lossen. Moet de politie als jij op vakantie je paspoort bent verloren in het buitenland gaan zoeken ofzo? Of op het station met foto's van je gestolen fiets je fiets gaan terug zoeken?quote:
Nee natuurlijk niet. Maar het toont aan waar de prioriteiten liggen bij de politie. En dat is niet bij het oplossen en bestrijden van criminaliteit en overlast op straat, maar automobilisten te flitsen, dat is een onuitputtelijke bron en makkelijk te doen.quote:Op maandag 14 december 2009 15:22 schreef BasEnAad het volgende:
[..]
Ja, dat snap ik.
Maar daar is de overheid niet voor natuurlijk.
Fijn, dan zijn we het eens.quote:Op maandag 14 december 2009 15:27 schreef Lavenderr het volgende:
[..]
Nee natuurlijk niet. Maar het toont aan waar de prioriteiten liggen bij de politie. En dat is niet bij het oplossen en bestrijden van criminaliteit en overlast op straat, maar automobilisten te flitsen, dat is een onuitputtelijke bron en makkelijk te doen.
Verder mag de burger het fijn zelf uitzoeken.
Nee, daar is niets, maar dan ook hélemáál niets logisch aan. Voor die politiefiets worden toch ook getuigen gezocht? Waarom is dat voor een fiets van de gewone man dan wel teveel moeite?quote:Op maandag 14 december 2009 15:26 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Het is logisch dat je fiets-aangifte pas weer bovenwater komt zodra er een fietsendief/heler is opgepakt.
Met geweldsdelicten met een onbekende dader gebeurt net zo weinig als met welk ander delict dan ook. De enige reden waarom de politie überhaupt hier meer tijd aan besteed en het oplospercentage schijnbaar hoger is, omdat de dader bij geweldsdelicten erg vaak bekend is, de politie dus niet zelf op onderzoek uit hoeft en lekker makkelijk de betreffende persoon kan aanhouden. Doet wonderen voor het oplosgemiddelde.quote:Net als dat het logisch is dat bij geweldsdelicten, om maar iets te noemen, wel adequaat gereageerd wordt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |