Helaas moet wel gesteld worden dat eugenetica op zich, als veredelingsprogramma, natuurlijk ook op mensen toegepast kan worden. Als je honden kunt fokken, kan dat ook met mensen. In die zin is het niet een onware opvatting. In minder extreme mate zie je het bij embryoselectie en genetische screening op een borstkankervariant die in Nederland en België relatief vaak voorkomt. Ook dát – alhoewel die term natuurlijk gevoelig ligt – is een vorm van eugenetica. Door selectie tracht men een onwenselijk gen uit de genenpoel te verwijderen.quote:Op vrijdag 11 december 2009 10:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nog maar te zwijgen van de eugenetica die deze eeuw nogal geliefd was bij veel wetenschappers.
Ik moet zeggen dat ik minder in de wereld van economische modellen zit, maar het was niet mijn indruk dat destijds 95+% van de economen voor een onbeperkte vrije markt pleitte. Desalniettemin, gesteld dat het zo was, dan nog denk ik dat de keus in die zin dan een rationele was geweest. En dat zelfs, ondanks dat je niet kunt zeggen dat elke vorm van privatisering een eclatant succes is, je denke ik ook niet te snel moet concluderen dat als alles bij het oude was gebleven het nu allemaal duidelijk beter was geweest.quote:Op vrijdag 11 december 2009 11:15 schreef teknomist het volgende:
Was dat niet net zo toen de vrije markt op basis van economische modellen heilig werd verklaard?
Mijn betoog was ook niet dat de huidige theorie rondom het versterkte broeikaseffect niet klopt maar dat het wel een gevaar is om consensus in de wetenschappelijke wereld te gebruiken als de waarheid. Deze consensus is zo goed als het volgnde model dat beter empirisch te bewijzen valt.quote:Op vrijdag 11 december 2009 11:22 schreef Iblis het volgende:
[..]
En dat is een beetje waar de vergelijking met Copernicus mank gaat. Copernicus kwam met een nieuw model en nieuwe berekenmethode die consistent was met waarnemingen en conceptueel simpeler dan de oude methode (dat was in het begin ook het belangrijkste verkooppunt, de fysische werkelijkheid was ondergeschikt). Maar het oude model voorspelde ook. Knetteringewikkeld, dat wel met cykels en epicykels, en dat driewerf, maar het voorspelde wel.
Waar is nu het model zonder antropogene component? Wat is het alternatief? Zeggen: ‘Oké, we doen niets’ is in feite zeggen: ‘oké, we kiezen in weerwil van verklaringen die plausibel ogen zonder weerwoord voor het alternatief, omdat het kan’. En dát vind ik wel raar.
Maar het was natuurlijk veel meer dan dat.quote:Op vrijdag 11 december 2009 11:31 schreef Iblis het volgende:
[..]
Helaas moet wel gesteld worden dat eugenetica op zich, als veredelingsprogramma
Helemaal mee eens. Maar zolang alleen dit model er is, is het simpelweg ‘het beste dat er is’. En misschien is het hopeloos ellendig, maar om een wetenschappelijke consensus als basis te gebruiken lijkt me niet zo gek.quote:Op vrijdag 11 december 2009 11:59 schreef FreedonNadd het volgende:
[..]
Mijn betoog was ook niet dat de huidige theorie rondom het versterkte broeikaseffect niet klopt maar dat het wel een gevaar is om consensus in de wetenschappelijke wereld te gebruiken als de waarheid. Deze consensus is zo goed als het volgnde model dat beter empirisch te bewijzen valt.
Als politieke beweging zeker. En die omvatte ook wetenschappers, zoals nu ook wetenschappers politieke kleur hebben. Maar voor een deel stelt eugenetica simpelweg dat het mogelijk is ook met mensen te fokken. Of je dat wilt, dat is wel een tweede vraag.quote:Op vrijdag 11 december 2009 12:06 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Maar het was natuurlijk veel meer dan dat.
Ja en wat wil je met incindentele gevallen van meer neerslag zoals voorspeld door een opwarmend klimaat aantonen.quote:Op vrijdag 11 december 2009 17:12 schreef slackster het volgende:
Massive storm paralyses United States
Meer dan een meter (1.2 mtr) sneeuw in 17 staten in de V.S. na een storm waarin 12 mensen zijn omgekomen.
BNW, werkelijkheid 2.0, enzovoort.quote:Op vrijdag 11 december 2009 17:43 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ja en wat wil je met incindentele gevallen van meer neerslag zoals voorspeld door een opwarmend klimaat aantonen.
Slackster is van het niveau "sneeuw is koud".quote:Op vrijdag 11 december 2009 17:43 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ja en wat wil je met incindentele gevallen van meer neerslag zoals voorspeld door een opwarmend klimaat aantonen.
quote:Op vrijdag 11 december 2009 11:01 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Dan heb je waarschijnlijk het boekje limitis to growth nooit goed doorgenomen.
Dat was juist een boek waarin men voor het eerst ging rekenen met modellen waarin een of meerdere feedback loops geintroduceerd worden. Ook vermeld men bij alle berekeningen dat er nog veel onvolkomenheden in hun modellen en aannames van de feedback loops zitten.
De poltiek wilt niets weten van limieten aan de groei anders had men allang net zoals china een 1 kind politiek geintroduceerd.![]()
De enigste reden dat we de aarde zo erg aan het verkloten zijn is dat er teveel mensen op de aarde leven en de aarde daar niet genoeg ruimte ervoor heeft om dan ook nog als natuurreservaat voor andere diersoorten de dienen. Het evenwicht van onze aarde zijn we geheel op zijn kop aan het zetten omdat we flink wat voedsel moeten verbouwen en dit alleen maar doen met voornamelijk monoculteren waardoor we de grond uitputten en/of verzilten. Maar daar merken we nu nog niet zoveel van over 20 jaar des te meer.
Hoeveelheid zee ijs gelijk als gemeten 29 jaar geleden - Illinois's Arctic Climate Research Centerquote:Op vrijdag 11 december 2009 18:03 schreef Montov het volgende:
[..]
Slackster is van het niveau "sneeuw is koud".
En van het niveau korte termijn == lange termijnquote:Op vrijdag 11 december 2009 18:03 schreef Montov het volgende:
[..]
Slackster is van het niveau "sneeuw is koud".
Een lange daling in wereld temperaturen afgelopen 12 maanden doet een eeuw van klimaat verwarming tenietquote:Op vrijdag 11 december 2009 19:37 schreef ATuin-hek het volgende:
[..]
En van het niveau korte termijn == lange termijn
Kun je nu in deeltje 5 nog niet zelf bedenken waar de fout in die redenatie zit?quote:Op vrijdag 11 december 2009 19:57 schreef slackster het volgende:
[..]
Een lange daling in wereld temperaturen afgelopen 12 maanden doet een eeuw van klimaat verwarming teniet
bron: dailytech.com
We zijn nog steeds niet helemaal uit de laatste ijstijd. Tijdens vorige interglaciale perioden hadden we polen die zomers helemaal ijsvrij waren. Temperaturen die gemakkelijk 2 graden hoger waren dan nu. Het is nog maar de vraag of we dat tijdens het huidig interglaciaal wel halen.quote:Op vrijdag 11 december 2009 19:34 schreef slackster het volgende:
[..]
De wereld koelt af inplaats van warmer
Kun je in deeltje 5 dan niet zelf bedenken dat je onbewust een wedloop aangaat met de apocalyptische "einde der tijden" religieuze fanaten?quote:Op vrijdag 11 december 2009 20:17 schreef Iblis het volgende:
[..]
Kun je nu in deeltje 5 nog niet zelf bedenken waar de fout in die redenatie zit?
Dat Leon de Winter geen wetenschapper is, is niet erg, maar misschien dat hij dan niet zo stellig over de warme Middeleeuwse periode (door hem ‘klimaatoptimum’ genoemd) moet spreken alsof dit een mondiaal fenomeen was. Dat is maar zeer de vraag.quote:Op vrijdag 11 december 2009 20:28 schreef Dutchguy het volgende:
Een prima artikel van Leon de Winter over die zgn. 'consensus':
http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Leon-de-Winter.htm
Die feiten zijn heel duidelijk, maar als hij ze niet kan interpreteren, dan kan ik het ook niet helpen:quote:Het gekke is, ik beschik over geheel andere ‘feiten’ dan u. De feiten zijn dus kennelijk niet zo heel duidelijk.
En wat die petities betreft? Wat zeggen die? Die heb je ook tegen evolutietheorie.quote:The three warmest years on record are 1998, 2006 and 1934. In 1998, the record warmth was concentrated in the Northeast as compared with the Northwest during 1934. In 2006, much above average temperatures were present across most of the U.S. The West Coast and parts of the Ohio Valley and Southeast were above average. No state was near or below average for 2006.
Bron.
Dat De Winter geen wetenschapper is, is mij ook duidelijk.quote:Op vrijdag 11 december 2009 21:09 schreef Iblis het volgende:
[..]
Dat Leon de Winter geen wetenschapper is, is niet erg, maar misschien dat hij dan niet zo stellig over de warme Middeleeuwse periode (door hem ‘klimaatoptimum’ genoemd) moet spreken alsof dit een mondiaal fenomeen was. Dat is maar zeer de vraag.
1934 als warmste jaar geldt voor (een deel van) de VS, en is niet mondiaal. De VS beslaat minder dan 2% van het aardoppervlak. Dan kan hij wel wijs opmerken:
[..]
Die feiten zijn heel duidelijk, maar als hij ze niet kan interpreteren, dan kan ik het ook niet helpen:
[..]
En wat die petities betreft? Wat zeggen die? Die heb je ook tegen evolutietheorie.
Ik vind dit niet een heel sterk stukje. Eigenlijk valt het me zelfs een beetje tegen.
Ah, oké. Nou, dan kan de evolutietheorie wel op de schop, kan astrologie ingevoerd worden, veroorzaken vaccins voortaan autisme en maakt de LHC zwarte gaten.quote:Op vrijdag 11 december 2009 21:13 schreef Dutchguy het volgende:
[..]
Dat De Winter geen wetenschapper is, is mij ook duidelijk.
Het gaat mij er om dat tot nu toe sceptici werden weggezet als obscure zonderlingen terwijl de ondertekeningen laten zien dat vele wetenschappers zich tot de sceptici rekenen. Dat is voor mij de essentie van het stuk.
Hier kan iedereen het mee eens zijn.quote:We, the scientists and researchers in climate and related fields, economists, policymakers, and business leaders, assembled at Times Square, New York City, participating in the 2008 International Conference on Climate Change,
Resolving that scientific questions should be evaluated solely by the scientific method;
Hier in z’n algemeenheid ook mee, alhoewel CO2 in sommige omstandigheden wel tot verzuring kan leiden, maar dit is ook geen extreem standpunt. Dat het klimaat (ook) onafhankelijk van mensen verandert, dat is ook niet gek. Dat het alleen onafhankelijk zou veranderen, dat is een tweede, maar dat claimen ze niet.quote:Affirming that global climate has always changed and always will, independent of the actions of humans, and that carbon dioxide (CO2) is not a pollutant but rather a necessity for all life;
Consensus m.b.t. wat? Natuurlijk is er geen consensus over alles, dat is in geen enkel vakgebied. In hoofdlijnen wel. Maar als je interpretatie is dat er überhaupt, over alles consensus is, dan, tja, dat is onzin (natuurlijk).quote:Recognising that the causes and extent of recently observed climatic change are the subject of intense debates in the climate science community and that oft-repeated assertions of a supposed 'consensus' among climate experts are false;
Definieer appreciable. Welke maatregelen? Halfbakken hebben inderdaad weinig effect.quote:Affirming that attempts by governments to legislate costly regulations on industry and individual citizens to encourage CO2 emission reduction will slow development while having no appreciable impact on the future trajectory of global climate change. Such policies will markedly diminish future prosperity and so reduce the ability of societies to adapt to inevitable climate change, thereby increasing, not decreasing, human suffering;
Goh. Generally hè. Generally. Maar daar gaat het net niet om.quote:Noting that warmer weather is generally less harmful to life on Earth than colder:
Ah, maar dat staat nog los van de vraag of antropogene klimaatopwarming plaatsvindt.quote:Hereby declare:
That current plans to restrict anthropogenic CO2 emissions are a dangerous misallocation of intellectual capital and resources that should be dedicated to solving humanity's real and serious problems.
Dat adjectief catastrophic zegt alles. Daarzonder was die zin pertinente onzin. Nu hangt er erg vanaf wat je onder catastrophic verstaat. Dit is dus zeker niet in conflict met een antropogene component. Zolang die maar niet ‘catastrofaal’ is. En dan kun je wel zeggen: ‘Ja maar Al Gore zegt–’ maar dat is niet een wetenschapper.quote:That there is no convincing evidence that CO2 emissions from modern industrial activity has in the past, is now, or will in the future cause catastrophic climate change.
Tja. Pogingen zijn inderdaad poging. Een poging. Een streven. En inderdaad, die maatregelen zelf zullen het klimaat niet beïnvloeden, de gevolgen van die maatregelen wel – als ze krachtig genoeg zijn.quote:That attempts by governments to inflict taxes and costly regulations on industry and individual citizens with the aim of reducing emissions of CO2 will pointlessly curtail the prosperity of the West and progress of developing nations without affecting climate.
Ah, maar dat ontkent opwarming ook niet, zegt alleen dat aanpassing kosteneffectiever is.quote:That adaptation as needed is massively more cost-effective than any attempted mitigation and that a focus on such mitigation will divert the attention and resources of governments away from addressing the real problems of their peoples.
Maar niet ‘nor will be’. En ook niet ‘does not exist’.quote:That human-caused climate change is not a global crisis.
Dus op basis van al dit vorige dat heel slinks om de vraag of een antropogene component in de klimaatopwarming heendraait: men stelt dat er ook onafhankelijk van mensen opwarming is, maar niet alleen; men stelt dat de opwarming niet catastrofaal is, maar niet dat ze niet bestaat, men stelt dat maatregelen niet effectief zijn, maar niet dat ze een niet-bestaand probleem aanpakken, besluit men toch het IPCC helemaal af te vallen. Ik zie de logica niet (dat ze Al Gore aanpakken mag van mij).quote:Now, therefore, we recommend --
That world leaders reject the views expressed by the United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change as well as popular, but misguided works such as "An Inconvenient Truth."
En het hoofddoel van de petitie is dus eigenlijk dat men geen maatregelen tegen CO2 uitstoot neemt. Niet dat men het bestaan van een antropogene component verwerpt.quote:That all taxes, regulations, and other interventions intended to reduce emissions of CO2 be abandoned forthwith.
Ik ben met je eens dat petities een politiek middel zijn maar zulke petities zijn er ook voor pro-alarmisten. Dat argument zegt me niet zo veel.quote:Op vrijdag 11 december 2009 21:38 schreef Iblis het volgende:
[..]
Ah, oké. Nou, dan kan de evolutietheorie wel op de schop, kan astrologie ingevoerd worden, veroorzaken vaccins voortaan autisme en maakt de LHC zwarte gaten.
Het is niet dat het per se obscure zonderlingen zijn, alleen dat ze geen wetenschappelijke artikelen produceren, geen wetenschappelijke argumenten hebben, maar het alleen ‘niet geloven’. Maar bovenal, lees de tekst van de petitie nauwkeurig:
[..]
Hier kan iedereen het mee eens zijn.
[..]
Hier in z’n algemeenheid ook mee, alhoewel CO2 in sommige omstandigheden wel tot verzuring kan leiden, maar dit is ook geen extreem standpunt. Dat het klimaat (ook) onafhankelijk van mensen verandert, dat is ook niet gek. Dat het alleen onafhankelijk zou veranderen, dat is een tweede, maar dat claimen ze niet.
[..]
Consensus m.b.t. wat? Natuurlijk is er geen consensus over alles, dat is in geen enkel vakgebied. In hoofdlijnen wel. Maar als je interpretatie is dat er überhaupt, over alles consensus is, dan, tja, dat is onzin (natuurlijk).
[..]
Definieer appreciable. Welke maatregelen? Halfbakken hebben inderdaad weinig effect.
[..]
Goh. Generally hè. Generally. Maar daar gaat het net niet om.
[..]
Ah, maar dat staat nog los van de vraag of antropogene klimaatopwarming plaatsvindt.
[..]
Dat adjectief catastrophic zegt alles. Daarzonder was die zin pertinente onzin. Nu hangt er erg vanaf wat je onder catastrophic verstaat. Dit is dus zeker niet in conflict met een antropogene component. Zolang die maar niet ‘catastrofaal’ is. En dan kun je wel zeggen: ‘Ja maar Al Gore zegt–’ maar dat is niet een wetenschapper.
[..]
Tja. Pogingen zijn inderdaad poging. Een poging. Een streven. En inderdaad, die maatregelen zelf zullen het klimaat niet beïnvloeden, de gevolgen van die maatregelen wel – als ze krachtig genoeg zijn.
[..]
Ah, maar dat ontkent opwarming ook niet, zegt alleen dat aanpassing kosteneffectiever is.
[..]
Maar niet ‘nor will be’. En ook niet ‘does not exist’.
[..]
Dus op basis van al dit vorige dat heel slinks om de vraag of een antropogene component in de klimaatopwarming heendraait: men stelt dat er ook onafhankelijk van mensen opwarming is, maar niet alleen; men stelt dat de opwarming niet catastrofaal is, maar niet dat ze niet bestaat, men stelt dat maatregelen niet effectief zijn, maar niet dat ze een niet-bestaand probleem aanpakken, besluit men toch het IPCC helemaal af te vallen. Ik zie de logica niet (dat ze Al Gore aanpakken mag van mij).
[..]
En het hoofddoel van de petitie is dus eigenlijk dat men geen maatregelen tegen CO2 uitstoot neemt. Niet dat men het bestaan van een antropogene component verwerpt.
Uiteindelijk – als je nauwkeurig genoeg leest – dan is deze petitie niet zo extreem. Ze richt zich met name op de politieke component. En als zodanig is het niet echt een petitie die duidelijk in de slotconclusie stelt: ‘de wetenschap heeft het helemaal mis’. Het is en petitie met heel precies gestelde woorden die eigenlijk niet zo controversieel zijn, maar dat wel kunnen suggereren.
Voor een deel is dit muggenziften, maar bedenk, die petities zijn een politiek middel en bedienen zich van politiek, wollig taalgebruik, niet van wetenschap.
quote:Op zaterdag 12 december 2009 01:37 schreef NorthernStar het volgende:
Verboten Fragen über Climategate zu stellen!!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |