Anne | zaterdag 5 december 2009 @ 15:34 |
Hallo! Volg mij hier, in dit topic, op zoek naar het juiste hoofdgerecht voor Kerstmis. Waarschijnlijk kan ik af en toe best wat tips gebruiken! Een aantal feitjes op een rij: 1. Ik heb in mijn leven nog nooit gekookt (hooguit 2x). 2. Er komen in totaal 16 mensen eten. 3. Één persoon daarvan lust absoluut géén groente of vis (met uitzondering van komkommers en vissticks) 4. Die 2x dat ik heb gekookt was dat in mijn ouderlijk huis, op gas. Straks moet dat op inductie. 5. Ik heb geen inspiratie. 6. Voor de zekerheid zal ik zo'n 16 diepvriespizza's inslaan. 7. Ik heb nog geen handige keukenhulpjes of iets dergelijks (ik heb sowieso nog heel weinig spulletjes, dus mocht er iets zijn wat ik zou móeten hebben, roep maar!). Zelf zat ik de denken aan de Hot Ketchup-tagliatelle (recept heb ik met oud en nieuw van een vriend ontvangen), maar mijn vader liet tussen neus en lippen door weten dat hij dat maar te simpel vond voor Kerstmis. Dus de Hot Ketchup-tagliatelle is mijn Plan B (en de pizza's mijn Plan C). Recept: quote:Nu ga ik eerst wat receptenwebsites (iemand daar al tips voor?) afstruinen voor wat inspiratie. Puntje 5 dus. [ Bericht 0% gewijzigd door Anne op 05-12-2009 15:45:35 ] | |
Biancavia | zaterdag 5 december 2009 @ 15:36 |
Mijn hemel, waar begin je aan! ![]() | |
spijkerbroek | zaterdag 5 december 2009 @ 15:38 |
quote:WTF! Hoe narrow minded kun je zijn ![]() | |
Loodje | zaterdag 5 december 2009 @ 15:42 |
Het is misschien beter om dan wat kleinere losse gerechtjes te doen die makkelijk te maken zijn. Dan kun je groenten gewoon stomen of koken zoals je op internet kunt vinden, wanneer je verschillende gerechtjes maakt dan is er altijd voor ieder wat wils. | |
Loodje | zaterdag 5 december 2009 @ 15:43 |
BTW veel recepten kun je vinden in bijvoorbeeld goedkope boekjes zoals Tapas, kerstgerechten van AH of zelfs op blueband. Daar hebben ze hele lekkere (kerstgerelateerde) recepten! | |
Rapaille | zaterdag 5 december 2009 @ 15:43 |
Wow, dat is een behoorlijke uitdaging. Nooit gekookt, en nu gelijk voor 16 mensen ![]() | |
Anne | zaterdag 5 december 2009 @ 15:44 |
quote:Dat denk ik nu inderdaad ook ![]() quote:Wat de boer niet kent... Het betreft mijn vriendje trouwens. Zijn zusje is hetzelfde, dus ik geef de schuld aan zijn ouders. Mochten jullie tips hebben om hem in de toekomst wel groente te laten leren eten, graag ![]() quote:Kan ook, maar ik wil niet teveel losse gerechten omdat we al een soep, voor-, tussen-, hoofd-, en nagerecht hebben. En als het hoofdgerecht dan ook uit heel veel losse gerechten bestaat is dat denk ik too much. | |
ooge | zaterdag 5 december 2009 @ 15:45 |
![]() | |
anboni | zaterdag 5 december 2009 @ 15:52 |
quote:"eten wat de pot schaft, anders zoek je maar iemand anders"? ![]() Maar je zegt dat jullie al een ander hoofdgerecht hebben? Misschien dat jij je met je beperkte kookervaring beter kunt beperken tot een bijgerecht bij het andere hoofdgerecht? (en komend jaar als de donder gaan leren koken, zodat je het volgend jaar wel kunt ![]() | |
Dagonet | zaterdag 5 december 2009 @ 15:55 |
Leen bij iedereen die je kent een gourmetstel en doe dat. Is voor jezelf een heel stuk makkelijker ook omdat je minder hoeft te rennen vliegen en draven, iedereen werkt in z'n eigen tempo door en je kan 't het zeker met zo'n lange groep lekker een paar uur uithouden. | |
Anne | zaterdag 5 december 2009 @ 15:57 |
quote:Goed idee ![]() quote:Nee sorry, ik zei het wat ongelukkig, maar we hebben nog geen hoofdgerecht. Dat is mijn taak. Maar we hebben dus wel meerdere gerechten waarbij het hoofdgerecht op mij is gevallen, omdat het bij mij thuis plaats gaat vinden. Anderen maken hun gerechten al van tevoren en met een hoofdgerecht is dat wat lastiger. Ik kan het ook niet meer wijzigen, dus ik moet wel. ![]() | |
Anne | zaterdag 5 december 2009 @ 15:59 |
quote:Die schrijf ik op als Plan C, waarbij de pizza's Plan D worden. Er zijn gewoon gerechten (zoals het recept hierboven) waarbij je niet hoeft te rennen. Daar moeten er meer van zijn. | |
anboni | zaterdag 5 december 2009 @ 16:05 |
quote:Juist niet, denk ik. Dan is het toch wel erg makkelijk om voor de vertrouwde dingen te gaan (merk ik zelf ook, ik lust best wat groenten, maar er zijn er ook zat waar ik zonder verder bij na te denken voorbij loop) quote:Dan is dat gourmetten inderdaad nog niet zo'n gek idee. Koop bij de slager een kant en klaar gourmetpakket (wel ruim vooraf bestellen waarschijnlijk), snij wat groente in stukjes (paprika, uien, champignons), cherrytomaatjes erbij. Voor de volledigheid nog 'n simpele salade erbij. | |
Stali | zaterdag 5 december 2009 @ 16:17 |
quote:Ik dacht precies hetzelfde. Voor zestien mensen een hoofdgerecht koken terwijl je in principe nog nooit gekookt hebt dat lijkt mij niet haalbaar. | |
Chielus | zaterdag 5 december 2009 @ 16:26 |
quote:Helemaal mee eens, lekker gaan tafelgrillen/gourmetten etc. Voor ieder wat wils en jij overleeft de avond ook. | |
BakkerHenk | zaterdag 5 december 2009 @ 16:34 |
Wat ik meestal maak is varkensvlees gestoofd in witte wijn. (4 pers.) Nodig: Doet het bij mij altijd goed als er gasten zijn. ![]() | |
ASSpirine | zondag 6 december 2009 @ 00:18 |
Ik ben benieuwd wie er bij jullie kookt (ervanuitgaande dat je samen met je vriend woont) Jij al zeker niet, en ik betwijfel dat je vriend kan koken... Als ik kijk naar zijn beperkte waardering van voedsel. ![]() | |
Anne | zondag 6 december 2009 @ 09:31 |
We wonen beide nog bij onze ouders. | |
Oceanonix | zondag 6 december 2009 @ 11:17 |
Bij de AH heb je vlak voor de kerst hele mooie excellent producten. Die zien er mooi uit en zijn heel erg lekker. Zo heb je een mooie maaltijd en sta je niet uren in de keuken met de kans dat het mislukt.... http://www.ah.nl/fullscreenflash/mixnmatch Hier kan je je hele hoofdmaal samenstellen. Nu komt de catch: heb je een oven? | |
liessa | zondag 6 december 2009 @ 11:45 |
tijm kip met bacon! Per persoon een enkele kipfilet Flink bestrooien met tijm Omwikkelen met bacon (liefst dikke plakken) Bakken in de pan (of in de oven) Klaar! Lekker met aardappelpuree en sperziebonen (voor de mensen die wel groente lusten dan) | |
charon | zondag 6 december 2009 @ 11:48 |
quote:Haha, je gelooft het echt. De verpakking ja, die is excellent. | |
Karina | zondag 6 december 2009 @ 11:51 |
Heb je wel genoeg pannen en zijn die ook groot genoeg? En borden en bestek en zo. Ik zou gewoon gaan gourmetten of fonduen. | |
Oceanonix | zondag 6 december 2009 @ 13:21 |
quote:er is echt niets mis mee. Ken jij ze wel? ![]() De TS heeft nauwelijks ervaring in de keuken. Laten we het vooral niet te moeilijk maken. ![]() | |
Underdoggy | zondag 6 december 2009 @ 13:28 |
voor dat vriendje van je:![]() | |
charon | zondag 6 december 2009 @ 14:07 |
quote:Ik bedoel er mee dat het geen toeval is, dat er ineens 'Excellent' producten in de schappen liggen tijdens de feestdagen. Ik zeg niet dat het slechte waar is, wel dat vooral de prijs en verpakking excellent zijn. Niets bijzonders, gewoon een marketing trucje om de consument meer te laten betalen voor een normaal product. Beter naar de slager dan. Voor TS sluit ik me aan bij de Fondu/Gourmet clan. Klinkt misschien wat standaard, maar dan is het voor TS óók leuk- en iedereen kan aan zijn vork prikken wat hij wil... bovendien duurt het wat langer- en is meestal gezelliger dan voor pampus op de bank liggen na het eten. Ook eens met Underdoggy trouwens. Wat een aansteller. En ja, blame de ouders. | |
Oceanonix | zondag 6 december 2009 @ 14:43 |
Ze zijn wel luxer als de maaltijden die je normaal in het schap van de appie vind. Gourmetten is ook handig. Al krijg ik de neiging om zo'n groentehater niet zijn zin te geven. ![]() Ik ken er ook zo eentje, het probleem bleek niet zo zeer te zitten in de groente zelf als wel in de manier van bereiden. Gekookte groenten vind hij gewoon niets. Wokken en rauw is geen probleem. ![]() TS ga je de rest van het jaar wel oefenen met koken? ![]() Beginnen met simpele gerechten en de moeillijkheidsgraad opvoeren in de loop van het jaar. Kan jij met kerst 2010 zonder problemen een gerecht uit je hoge hoed toveren. ![]() | |
Cyan | zondag 6 december 2009 @ 15:06 |
TS je kunt ook een rollade maken (die koop je kant en klaar bij de AH of bij de slager) met groentes (stoomgroentes zijn kant en klaar te krijgen) en bijvoorbeeld aardappelkroketjes. Het enige wat je dan moet doen is de rollade aan 2 kanten aanbraden tot ie bruin kleurt. Vervolgens doe je hem in een braadslee of een ovenschaal met bijvoorbeeld wat bouillon (water met bouillonblokje koken). En vervolgens schuif je de rollade in de oven. Stoomgroentes kun je in de magnetron stomen maar je kunt ook een stoommandje kopen bij bijvoorbeeld de Action of Blokker. Je doet een laagje water in de pan en legt de groentes in het mandje en doet dan de deksel op de pan. De aardappelkroketjes kun je frituren in de frituur. Je kunt er sausjes bij serveren voor over de rollade (kant en klaar te verkrijgen en die hoef je alleen maar even op te warmen in een pannetje). En je kunt eventueel een salade maken. | |
Anne | zondag 6 december 2009 @ 15:59 |
quote:Oven? Check ![]() Maar kant en klare maaltijden. Tja.. tja.. ik weet het niet! En ja, ik ga de rest van het jaar en volgend jaar oefenen met koken ![]() quote:Ik heb volgens mij iets van 8 pannen, dus dat moet wel voldoende zijn. Borden heb ik niet genoeg, maar ik moet binnenkort langs de IKEA, dus dat komt in orde. Bestek heb ik teveel. @ BakkerHenk, liessa en Cyan, thanks! Die ga ik opschrijven. | |
RobinOok | zondag 6 december 2009 @ 16:46 |
Vier sojakippen voor 16 mensen. Foolproof recept voor kip: 1. Je maakt (een dag van tevoren) een lekker brouwseltje van sojasaus, gember en van alles en nog wat: ![]() 2. Kippen er half uur in laten pocheren (zachtjes koken): ![]() In het vocht af laten koelen tot je bijna zover bent om te gaan eten. Gegarandeerd sappige kip. 3. Nog 20 minuutjes in de oven/grill voor het bruine velletje: ![]() Volledige recept hier: http://kokrobin.wordpress.com/soy-chicken/ Serveren met aardappeltjes en groenten naar keus. [ Bericht 7% gewijzigd door RobinOok op 06-12-2009 18:13:56 ] | |
motorbloempje | zondag 6 december 2009 @ 17:10 |
moet je wel 4 pannen hebben waar je die dingen in kwijt kan wil je ze tegelijk klaar hebben? Anne heeft wel 8 pannen, maar ook pannen waar die kippen in kunnen? ![]() verder klinkt het wel lekker om gewoon zomaar eens te maken *noteert* | |
RobinOok | zondag 6 december 2009 @ 18:14 |
Ja, maar met 16 gasten hou je denk ik altijd dat probleem. Of ze wel genoeg pannen/potten/borden/etc heeft. | |
motorbloempje | zondag 6 december 2009 @ 18:46 |
Ik denk dat je met het meeste een eind kunt komen, maar denk dat 4 (toch niet hele kleine) kippen wel lastiger kwijt gaan dan een gerecht dat uit allerlei verschillende soorten onderdelen bestaat die je eventueel bij het finishen bij elkaar kunt gooien ![]() | |
motorbloempje | zondag 6 december 2009 @ 18:47 |
ik zou zelf voor allemaal kleine gerechtjes gaan overigens, een meergangendiner met een gerecht of 8/10 ![]() ![]() | |
Raissa | zondag 6 december 2009 @ 18:47 |
quote:Begrijp ik dan goed dat 'ie alleen maar vlees eet?? | |
Ole | zondag 6 december 2009 @ 19:03 |
op de AH site kun je ook wel ideeen opdoen (en nee, daar staan niet alleen kant-en klaar recepten) Wel een flink aantal zeg, 16 personen. Ik zou denk ik voor een ovenschotel gaan, of inderdaad meerdere gerechten. Bijvoorbeeld een vis- ovenschotel en dan ook nog iets met vlees. | |
motorbloempje | zondag 6 december 2009 @ 19:07 |
shepherds pie ![]() | |
shmoopy | zondag 6 december 2009 @ 19:22 |
Jezus, Anne, waar begin je aan als onervaren kok? ![]() Ik doe met gemak de catering voor 100 man, maar thuis koken voor 16 mensen, dan ga ik zelfs in de stress. (dus niet van die schalen met nasi, couscous en zooi) Ik gooi er even een tvp tegenaan, mocht ik nog ideeën hebben. | |
motorbloempje | zondag 6 december 2009 @ 19:26 |
is een tapasbuffet geen idee? ![]() | |
Anne | maandag 7 december 2009 @ 10:35 |
Wow, veel reacties. RobinOok, ik denk inderdaad dat ik niet genoeg (grote) pannen heb daarvoor. Maar kan het bijvoorbeeld ook met kippenpoten? @ MoBlo, meerdere kleine gerechtjes of een tapasbuffet kan wel, maar omdat we al meerdere gangen hebben wil ik niet teveel kleine gerechtjes in één gang hebben. Maar ik hou het in mijn achterhoofd. @ Ole, een ovenschotel is inderdaad een goed idee. Dan hoef ik er ook niet bij te blijven en volgens mij kun je veel dingen daarvoor al vantevoren maken? @ Raissa, nee, dat niet. Aardappelen vallen natuurlijk ook onder groentes, maar dat eet ie wel. Net zoals rijst, pasta, bami, mihoen, etc. | |
Ozziecar1 | maandag 7 december 2009 @ 11:38 |
Die kip ziet er wel goed uit! Als je wat meer in kerstsfeer wilt blijven, dan zou je de kip evt. kunnen vervangen door kalkoenpoten. Die zijn een stuk groter dan kippenpoten trouwens ![]() Met wat extra pannen en een flinke oven zou dat toch wel moeten lukken? Het voordeel aan kip en kalkoen is dat het bijna niet kan mislukken. Je zou evt. ook nog een deel kip/kalkoen kunnen doen en aanvullen met een ander gerecht. De meeste slagers verkopen rond de kerstdagen heerlijke gevulde rollades. Dat is ook niet moeilijk te bereiden. | |
ki_ki | maandag 7 december 2009 @ 13:01 |
hmm,. een hele uitdaging zeg ![]() misschien kipfiletjes, niet te dikke, beetje zout en peper, door de bloem halen. als je er zin in hebt kan je het nog extra paneren met ei en paneermeel. Lichtjes aanbakken in pan met een beetje olie/boter/bakvet (kan je in etappes doen met grote hoeveelheden) en allemaal in een ovenschaal leggen. als je klaar bent met de kip doe je gesneden ui, paprika, champignonnetjes en wat je lekker vindt in de pan (maar niet te veel groente) en dat bak je nog eventjes. Doe er een kop bouillon bij, (niet teveel, het moet geen soep worden) van een blokje. eventjes laten pruttelen en dan bij de kip doen in de ovenschaal. zet ongeveer 30/40 minuten in de oven op ongeveer 200 graden. Lekker met sperzieboontjes waar je kleine stukjes gebakken spekjes of hamblokjes doorheen doet en bijv. aardappelpuree er bij. jam jam! hihi ik krijg er zelf een beetje trek van ![]() | |
scrub_nurse | zaterdag 19 december 2009 @ 10:15 |
waar bestaan de rest van de gangen uit? wie kookt wat? dan kunnen we kijken iets te vinden wat goed bij de rest past? in ieder geval overschalen daar denk ik aan,dat scheelt ruimte op t fornuis voor andere dingen, we komen er wel uit ![]() | |
scrub_nurse | zaterdag 19 december 2009 @ 10:16 |
passen er 2 schalen in 1 oven? of is het mogelijk ergens n losse oven te lenen? | |
Anne | zaterdag 19 december 2009 @ 10:19 |
Het is een verrassing wat de rest kookt, maar ik denk bijna zeker te weten dat we een garnalencocktail en sushi krijgen als vooraf en tussengerecht. Maar het hoeft dus niet op elkaar af te stemmen. En ja, er passen wel 2 schalen in de oven. ![]() Één probleem. Ik kan niet meer oefenen! Dus het moet ook iets 'makkelijks' zijn, wat niet kan mislukken. Ik begin toch een beetje naar Plan B te neigen. | |
Tezz | zaterdag 19 december 2009 @ 11:21 |
Ik heb wel een aantal eenvoudige gerechtjes voor je die toch feestelijk zijn, maar voor 16 personen is dat gewoon moeilijk! Probeer op een normaal fornuis (inductie of gas) maar eens 16 stukken vlees tegelijkertijd klaar te krijgen! Lukt niet, je komt altijd pitten tekort! De kip van RobinOok is een hele goeie, dat kun je denk ik ook met kippepoten doen en schuifje je na het pocheren zo de oven in. Dan heb je je gaspitten dus vrij voor iets van groente of aardappels.... | |
scrub_nurse | zaterdag 19 december 2009 @ 11:30 |
o fijn voor je vriend die geen vis eet dus.. lijkt me t handigste om voor vlees te gaan,kan hij toch nog iets eten. kip uit een braadzak, prima te doen qua smaak, geen rotzooi, bijna iedereen vind kip lekker. spruitjes uit de wok: halveer de spruitjes (niet al te grote) , doe n beetje olijfolie in n wok, wok de spruitjes een paar minuten aan, gooi er wat spekjes bij en wok nog ff lekker door, wel wat gedroogde rozijntjes in de tussentijd, neem 200 ml warm water en n half blokje groentebouillon erin, gooi dit bij de spruitjes zet t vuur laag en laat t pruttelen, doe de rozijnen erbij, langzaam aan sudderen de spruitjes gaar, zo hebben al meerdere keren mensen spruiten bij mij gegeten die ze niet lustten! Maak er n komkommersalade bij, en een venkelsalade: venkelknol,snij deze in dunne plakjes, kook de venkel 5min in weinig water en zout, laat m uitlekken,leg m in n schaal ,snij vleestomaten (zonder vruchtvlees) in reepjes , 1/2 eetlepel mengen met 1 theelepel citroensap en evt n paar druppels pernod (dit natuurlijk vermeerderen voor meer personen) meng dit alles door elkaar. serveer er een erwtenpilav bij ( 4 personen: 1 tuinkruidenbouillontablet 3 bosuitjes, 75gr ongezouten cashewnoten, 2el roomboter, 1 kaneelstokje, 300 gr basmatirijst 50gr balnke rozijnen, 1 pak tuinerwten diepvries 450gr, 2 el dille, 750cc water koken met bouillon, bosuitjes in ringen,noten grof ahkken, in apn boter verwarmen, bosui en kaneel fruiten,rijst ongekookt erdoor roeren tot alle korrels glanzen ,bouillon en rozijnen toevoegen,koken. vuur laag,deksel 10 min op pan laten, na 5 min erwten erdoor. 5min koken laten. pan van vuur,5min afgedekt alten staan, kaneel verwijderen,cashewnoten erover) en dan kun je nog n pan gekookte aardappelen erbij doen,of er een mooie puree van maken. dit zijn een paar hele simpele gerechten, liever andere ideeen? | |
Anne | zaterdag 19 december 2009 @ 13:23 |
Tja, ik vind wat dat betreft dat mijn vriend maar een beetje pech heeft hoor. We kunnen ons niet allemaal gaan aanpassen aan hem ![]() Mijn vader regelt overigens als voorgerecht wel iets anders voor 'm, maar bij de sushi heeft ie pech. En dankjewel voor de recepten ![]() ![]() Ik wil waarschijnlijk maandag (vrije dag!) *iets* proberen, zodat ik kan kijken of het me lukt, zodat het niet met Kerstmis gaat mislukken. En dan kan ik meteen de keuken uittesten. Dus maandag ga ik ook maar besluiten wat ik ga doen. | |
scrub_nurse | zaterdag 19 december 2009 @ 13:29 |
hoezo? hij kan de kip, aardappelpuree, komkommersalade eten | |
scrub_nurse | zaterdag 19 december 2009 @ 13:30 |
ik heb genoeg andere ideetjes geef maar s wat ingredienten wat je graag wil gebruiken misschien een knalroze spaghetty? een cannellonischotel, suddervlees | |
Anne | zaterdag 19 december 2009 @ 13:40 |
Als je wat pastarecepten hebt, graag ![]() | |
RobinOok | zaterdag 19 december 2009 @ 14:11 |
quote:Zie je dat echt voor je? Spruitjes wokken voor 16 personen? Een gemiddelde, hollandse wok kan amper een hoeveelheid voor 2 personen aan! ![]() | |
scrub_nurse | zaterdag 19 december 2009 @ 14:21 |
je hoeft ook nier per persoon 200gr spruiten te wokken he als bijgerechtje prima te doen | |
piepster | zondag 20 december 2009 @ 21:19 |
tvp voor het resutaat. Ik zou toch AH Excellent dingen nemen. Smaakt best goed en je kan het in ieder geval nog helemaal zelf laten verbranden in de oven etc. Ik zou er gewoon niet aan beginnen. Ook pasta voor 16 man niet. Pasta kook je ls volgt: neem 1 liter water per 100 gram pasta en breng het aan de kook met een flinke snuf zout. Voeg de pasta toe en kook tot al dente. (ergens tusen de 7 en 10 minuten). Je hebt 125 gr pasta per persoon nodig en dat moet je dus koken in: 125x16x1liter= 20 liter water. Hoe ga je dat in vredesnaam aanpakken? En hier nog ff een inschatting voor de hoeveelheden voor je recpet voor 16 personen: Benodigdheden: 2 kilo Varkenshaas 2 flessen Heinz Hot Ketchup 10 lepels Honing 10 Sjalotjes 2 bossen Tijm 10 tenen Knoflook 2 takken Rozemarijn 8 Laurierblad Peper Zout Olijfolie 2 kilo Tagliatelle | |
Anne | zondag 20 december 2009 @ 21:29 |
En die AH Excellent dingen voor 16 man kan ik natuurlijk wel kwijt in bijvoorbeeld mijn oven ![]() Sorry, maar normaal gesproken komen we allemaal bij mijn ouders eten en die hebben een best wel kleine keuken en hadden tot dit jaar bijvoorbeeld ook geen oven. En ook hen is het altijd gelukt om heel uitgebreid te koken voor 16 man. Dus! Het moet lukken! | |
piepster | zondag 20 december 2009 @ 21:35 |
Ik hoor graag of het allemaal gelukt is. Vergeet niet dat je ouders al een jaartje of wat kookervaring hebben. Ik denk trouwens dat rollades of kippen in een braadzak voor 16 man net in een gemiddelde oven gaat. Als je dan een grote bak sla maakt en luxe aardappels in de schil kookt, heb je een heel aardig kerstdiner. Die aardappels kan je dan op 4 pitten koken, dat moet lukken. | |
Anne | zondag 20 december 2009 @ 21:40 |
Dat mijn vader (let wel, mijn moeder kan niet echt koken ![]() Aardappels of pasta koken op de pitten, dat moet dan toch ook wel lukken? En de saus, die hotketchup, die past ook wel in de oven. Dat zijn hooguit 3 schalen (ik denk zelfs dat ik het met 2 wel red). Trouwens, mijn vader is er als het goed is ook bij, met het koken. Dus die kan ook nog even helpen als het moet ![]() Maar goed! Ik ga morgen dus beslissen wat ik ga maken. Of veilig voor de pasta, omdat ik weet hoe het moet. Of voor iets totaal anders en dan dus een soort risico nemen. Ik neig naar optie 1, maar ik kijk wel hoe enthousiast ik morgen ben. | |
Cyan | zondag 20 december 2009 @ 22:02 |
quote:Tuurlijk moet dat lukken! Je moet gewoon kiezen voor een hoofdgerecht waarbij je iets in de oven kan bereiden, op het fornuis, of eventueel in de frituurpan. En plannen. Een saus kun je van te voren klaar maken en als het vlees bijna klaar is nog even verwarmen. Een salade kun je ook al van te voren klaar maken. Veel succes morgen! | |
Bla_Bla_Bla | maandag 21 december 2009 @ 09:57 |
Voor 16 mensen zou ik een rollade pakken. Die kan gewoon in de oven. Of een stoofschotel ofzo Succes in elk geval ![]() | |
Weltschmerz | maandag 21 december 2009 @ 10:40 |
Ik zou ook gewoon voor een stoofschotel gaan. Gewoon één pan, alle tijd en rust en je keurig aan een recept houden, als de gasten aan tafel zitten hoef je dan bijna niks meer te doen. Als je zo weinig ervaring hebt moet je niet op 6 pitten tegelijk bezig zijn terwijl je wordt afgeleid door je gasten. Begin 's ochtends. Pak er een stoel bij, een afvinklijstje en ga systematisch en in alle rust een recept afwerken. En zorg dat de temperatuur juist is. Dan hoef je nauwelijks te timen, en dat is het moeilijkste als je geen ervaring hebt. Dan kun je daar nog een aardappelpuree, een gratin of gebakken aardappels bij doen. Het is makkelijk als het in de oven kan. Duurt het langer, dan stooft die stoofpot wat langer, niks aan de hand. Mislukt het, dan kun je altijd nog een paar zakken friet halen. | |
Zana | maandag 21 december 2009 @ 11:54 |
Dat is wel een uitdaging! Vergeet niet dat alles ook op hetzelfde tijdsstip klaar moet wezen ( dus het is handig dat je in elk geval een beetje gevoel hebt voor hoe lang iets duurt) Voor 16 mensen thuis koken is echt niet hetzelfde als voor 4 mensen, als je het anders nooit doet. Iets frituren duurt dan ook veel langer bijvoorbeeld en je staat de hele tijd in de keuken of het wordt al weer koud. Bij pasta moet je goed roeren zodat het niet aan elkaar blijft plakken tijdens het koken (zoals gezegd hierboven gebruik grote pannen met veel water). Misschien is een zelfgemaakte aardappelsalade als bijgerecht een idee, die kun je makkelijk de dag ervoor maken. Een warm bijgerecht is natuurlijk net iets leuker. Voor het gemaak aardappelpuree uit een zakje met extra bijvoegingen ( verse kruiden , klontje roomboter of een beetje geraspe kaas). Dan rollade of stofschotel ( als je zoveel pannen hebt). En in plaats van groente een salade met 2 verschillende zelfgemaakte dressings, of groente waar het niet zo heel precies op de kookpunt aankomt, rode kool met appel (uit een glas) bijvoorbeeld. Het is dan wel meer "opwarmen", maar je moet de lat de eerste keer ook niet te hoog willen leggen. Laat je helpen door iemand, zodat jij de controle/ overzicht kunt houden en het snijwerk/ poetswerk/ roeren/ opletten dat niets overkookt aan iemand anders overlaat, want als je gasten ook gerechten meebrengen, dan hebben die misschien ook nog een beetje hulp / spullen nodig om het uit te serveren of plek op de oven/ in de diepvries/ koelkast, net op het tijdstip dat jij nog zelfs aan het koken bent. Als je de tafel ruim op tijd heel mooi opmaakt scheelt dat ook al een beetje. [ Bericht 18% gewijzigd door Zana op 21-12-2009 15:30:56 ] | |
Optimist_Prime | maandag 21 december 2009 @ 12:00 |
Stampot rucola met geitenkaas: Aardappelpuree voor stampot rucola spekjes geitenkaas. Zodra puree gaar is mik je de rucola er door tezamen met gebakken spekjes en geitenkaas. Klaar. bereidingstijd voor 4 personen: 10 minuten bereidingstijd voor 16 personen: 15 minuten | |
Dipkip | maandag 21 december 2009 @ 18:12 |
Als je een oven hebt en het mag wat kosten, koop dan het nieuwe kerstkookboek van Nigella Lawson en maak haar kalkoen. Ik kan hem ook hier posten als het je wat lijkt (alleen geen plaatjes dan). Eventueel kun je hem vullen maar dat hoeft niet. Het is echt makkelijk, je moet alleen een soort marinade pekelspul maken in een grote emmer of teil (dat is gewoon specerijen enzo kopen en in het water smijten) en de kalkoen daar 1-2 dagen in laten op een koele plek. Dan droog maken en met een supersimpel spulletje inkwasten en in de oven (afhankelijk van de grootte 2,5-3,5 uur) en af en toe bedruipen. Het fijne is hij heeft ook nog rusttijd - dus je haalt hem er rond de tijd dat je het voorgerecht serveert uit en dan pleur ik een aardappelgratin (of 2, past ook) in de oven en die is dan warm als je het hoofdgerecht opdient en die kalkoen blijft wel warm, doe je alufolie om en je kan zo drie kwartier laten staan. Ik maak mijne met een citroenricottavulling die ik dan weer van een ander recept heb. Ik kook hier voor 10 man maar je kan mijn diner zo aanpassen naar 16 - PB me even als je mijn recepten en planning wil dan email ik ze. | |
Amyrlin | dinsdag 22 december 2009 @ 11:16 |
quote: Waarschijnlijk ook hier kalkoen en ik ben op zoek naar een goed recept, zou je dit willen posten? | |
Ole | dinsdag 22 december 2009 @ 13:57 |
http://www.channel4.com/f(...)ey-07-10-12_p_1.html | |
Amyrlin | dinsdag 22 december 2009 @ 14:50 |
Thanks ![]() Ik was vooral benieuwd naar het pekelen, ik zal het eens doorlezen daar. | |
Dipkip | donderdag 24 december 2009 @ 00:04 |
quote:Hoofdgerecht: kalkoen met citroenricottavulling Voor de kalkoen: - +/- 6 liter water - 2 sinaasappels, in vieren gesneden - 125 gram tafelzout (fijne maling) - 3 eetlepels zwarte peperkorrels - 3 takjes peterselie - 1 takje tijm - 2 laurierblaadjes - 1 kaneelstokje - 1 eetlepel (15 ml.) karwijzaad - 4 kruidnagels - 2 eetlepels pimentkorrels - 4 stuks steranijs - 2 eetlepels witte mosterdzaadjes - 200 gr. kristalsuiker - 2 uien, ongepeld, in vieren gesneden - 1 stuk gemberwortel (+/- 6 cm.), ongeschild, in 6 plakjes gesneden - 7 eetlepels (105 ml.) ahornsiroop / maple syrup (natuurwinkel / reformwinkel koop je dat) - 4 eetlepels vloeibare honing - 75 gram boter - 1 kalkoen van 5 kilo, zonder ingewanden o Grote emmer / teil o Kwastje o Grote braadslee o Vleesthermometer Voorbereiding (2 dagen van te voren): Maak de emmer goed schoon. Doe het water in de emmer. Knijp de kwarten sinaasappel uit boven de teil en doe de kwarten ook in de emmer. Doe alle ingrediënten behalve de kalkoen in de emmer. Roer goed zodat de suiker en siroop oplossen (hierbij gebruik je de helft van de siroop, de rest gebruik je bij het glaceren). Verwijder het opbindtouw van de kalkoen en schud hem een beetje los. Leg de kalkoen in de emmer, als hij niet helemaal onderstaat voeg dan nog wat water toe. Zet de emmer afgedekt op een koele plek (denk aan ongedierte als je hem in de schuur zet zoals ik: afdekken met folie, vastbinden, en iets zwaars er op!). Voorbereiding (ochtend van kerstdiner): haal de kalkoen uit de pekel en gooi de pekel weg. Wrijf / dep de kalkoen voorzichtig droog met keukenpapier. Vul de kalkoen volgens het recept van de vulling. Laat de kalkoen op kamertemperatuur komen (min. 1 uur) voor hij de oven ingaat. Voorbereiding (4 ½ uur voor het opdienen): verwarm de oven voor op 200 graden. Smelt de boter en de andere helft van de ahornsiroop samen in een pannetje op een laag vuur. Kwast de kalkoen in met dit glazuur. Leg de kalkoen in de braadslee met de buik omhoog. Zet de kalkoen in de oven (4 uur voor opdienen). Bedruip de kalkoen regelmatig zolang hij in de oven staat. Controleer de temperatuur na 3 oventijd door de thermometer tussen poot en lijf te prikken (dikste deel): 75 graden is ruim genoeg. Als de kalkoen nog niet gaar genoeg is moet hij nog wat langer in de oven blijven (er is uitlooptijd voor een half uur langer), anders mag hij er uit. Dek de kalkoen losjes af met aluminiumfolie en laat hem rusten (30-60 minuten afhankelijk van of hij langer in de oven bleef). Serveren: leg de kalkoen op een serveerschaal. Verwijder de cocktailprikkers bij de buikholte. Snijd aan tafel de kalkoen aan. Voor de vulling: - 3 sneetjes witbrood van 2 dagen oud, zonder korst - 1 ½ citroen - 3 bakjes ricotta (250 gr. per stuk) - 5 eieren - 1 ½ bakje platte peterselie (15 gr. per stuk) - Zout - Peper o Cocktailprikkers Verkruimel de boterhammen met de keukenmachine. Rasp de citroenen en pers er 1 uit. Snij de peterselie fijn. Doe de ricotta, de eieren, de citroenrasp, 3 eetlepels citroensap, de peterselie, peper en zout in de mengkom bij het brood. Meng goed door elkaar. Vul de buikholte van de kalkoen met dit mengsel: doe dit losjes, niet aanstampen. Steek het vel rond de buiholte dicht met cocktailprikkers, zodat de vulling niet uit de kalkoen loopt tijdens het braden. | |
Amyrlin | donderdag 24 december 2009 @ 14:02 |
quote:Ziet er erg lekker uit ! Jammer genoeg gaat dit niet meer lukken want het is voor morgen en de kalkoen ligt ergens anders in de koelkast. Ik heb het recept wel opgeslagen want volgens mij is dit ook lekker met een grote maiskip, of voor een volgende Kerst. Dus iig bedankt ![]() | |
Dipkip | donderdag 24 december 2009 @ 15:53 |
quote:Ik ben van plan foto's te maken van mijne dus ik kan nog wel even laten weten hoe het gegaan is ![]() | |
Quispi | zondag 27 december 2009 @ 15:17 |
quote:En, wat is het geworden? | |
Isabeau | zondag 27 december 2009 @ 16:27 |
En is het gelukt? ![]() | |
motorbloempje | zondag 27 december 2009 @ 16:27 |
quote: | |
voyeur | zondag 27 december 2009 @ 17:45 |
Vermoedelijk is Anne ingestort. Voor 16 man koken in een huiskeuken is al een verschrikking en als je er geen ervaring mee hebt onmogelijk. Ik heb het een tijdje wekelijks moeten doen, maar wat een crime. Alle routine handelingen die je normaal just in time uitvoert moet je ver van te voren plannen. Je kan niet even een uitje hakken terwijl je het vlees aanschroeit zeg maar. Verder loop je uit de pannen en schalen, duurt alles extreem lang en gaat aanbakken mis omdat er teveel vocht vrijkomt bij grote hoeveelheden vlees etc. Je kan dit alles wel oplossen en voorkomen maar dat vereist toch wel enige ervaring. | |
Anne | zondag 27 december 2009 @ 18:21 |
Nee, ik ben niet ingestort hoor, hehe. Ik ben dit topic een beetje uit het oog verloren. Ik had het wat leuker willen vullen met foto's van het oefenen en de dag zelf, maar ik heb er gewoonweg geen tijd voor gehad vanwege klussen en héél véél schoonmaken. Ik ben in ieder geval (ook weer vanwege hetzelfde tijdgebrek) een uurtje vantevoren begonnen met koken, voordat het op tafel moest staan. En dat ging prima. Alles stond ook tegelijk op tafel. Iedereen vond het lekker! Ik had wel wat teveel gemaakt, dus ik ben het vanavond weer aan het eten, hehe. Het is in ieder geval Plan B geworden met daarnaast nog een bonensalade (met sjalotjes, azijn, mayonaise, olijfolie, wat peper en.. dat was het volgens mij). Volgend jaar mag ik een andere gang gaan maken, maar ik hoop dan wat meer ervaring te hebben en anders schop ik dit topic gewoon weer omhoog! ![]() | |
Anne | zondag 27 december 2009 @ 18:24 |
Bij het oefenen kwam ik gelukkig trouwens weer achter dingetjes die ik nodig heb, maar niet had (vergiet bijvoorbeeld). En op de dag zelf moest het nagerecht een rasp hebben, maar die had ik ook niet. Dus zo heb ik weer steeds een lijstje met dingen die ik toch eens moet gaan halen! | |
voyeur | zondag 27 december 2009 @ 20:06 |
quote:Een uurtje van te voren begonnen en dan voor 16 mensen een maal op tafel. Mijn complimenten! | |
Stali | zondag 27 december 2009 @ 20:19 |
Even in een uurtje voor zestien man koken. ![]() Anne, mag ik bij jou in de leer? | |
Anne | zondag 27 december 2009 @ 20:21 |
Voor de rest kan ik niks hoor Stali ![]() Ik heb die ochtend, voor het kerstontbijt samen met mijn ouders, stiekem op internet opgezocht hoe lang ik een ei in een pannetje met water moest koken. | |
voyeur | zondag 27 december 2009 @ 21:37 |
quote:Toch moet je een talent voor koken hebben. De Laura Dekker van het koken. Neem vrij van school ![]() |