Op kerstdagavond hebben wij onze poes Citroentje moeten laten inslapen

Hij was ongeveer 18 jaar oud, zijn niertjes functioneerden totaal niet meer. In zijn laatste uren had ie amper nog interesse in ons, lag er ongeinteresseerd bij, at en dronk bijna niet meer, .... Dan moet je concluderen dat het beter is om zijn leven te beeindigen, hoe pijnlijk het ook is. We wilden hem echt niet zien lijden, want het was toch zo'n aanhankelijke, lieve poes.
Even kort zijn levensloop schetsen :
Oorspronkelijk was ie de kat vd buren (daarom dat we zijn exacte geb datum niet weten, maar moet ongeveer in 1991 geweest zijn), net zoals ze wel nog meer katten hadden. Die poezen kregen echter bitter weinig eten van hen en eigenlijk zaten ze meer bij ons dan bij hen. Citroen werd langzaam meer en meer onze kat en na enkele jaren zat ie zelfs ook al binnen bij ons. Toen de buren in 1999 verhuisden, lieten ze hem zelfs gewoon achter bij ons, zonder ook maar iets te zeggen. Ze verdwenen als een dief in de nacht. Nu, sowieso gingen we het hen wel vragen of dat ie bij ons mocht blijven, maar zij beslisten dat dus in onze naam
In 2001 verhuisden wij ook en onze Citroen ging natuurlijk mee. Het was even wennen voor een 10-jarige poes, maar hij was al snel thuis in ons nieuwe huis. Rond 2003 moesten we echter beginnen met dieetvoeding (die hij overigens niet lustte) en fortekor omwille van zijn niertjes.
In 2008 vreesden we hem een eerste keer kwijt te raken. Zijn oog was volledig ontstoken. Onze DA zei dat dat oog er eigenlijk uit moest, maar hij had schrik om te opereren omdat de kat al zo oud was. Hij bleef maar zalfjes geven, maar dat loste niets op. Bij toeval belandden we dan bij een dierenkliniek bij ons in de buurt. Daar vroegen ze zich af waarom we niet sneller bij hen waren gekomen met dat oog, maar we zeiden dus dat onze DA daar niks over vertelde.
Citroen zijn nieren en hartje werden getest en de werking was nog voldoende om te opereren. In eerste instantie werd zijn oog zelfs nog gered, er werd een tweede ooglid over getrokken ofzo. Operatie was geslaagd, wij blij dus

Na een tweetal maand bleek dat dat oog toch opnieuw begon te ontsteken en nu moest het er wel volledig uitgehaald worden. Wij hadden grote schrik dat een tweede operatie op korte tijd te veel zou zijn voor onze poes, zeker omdat hij toch al behoorlijk oud was én zijn nieren/hart niet meer 100 % waren. Tijdens de operatie zaten we dus met een bang hartje af te wachten, tot het verlossende telefoontje kwam dat alles goed gegaan was. Sinds mei 2008 ging onze Citroen dus door het leven met één oogje, maar hij paste zich daar wonderwel aan aan.
In juni 2009 kwam een nieuwe vrees toen bleek dat hij de kattenniesziekte had. Hij moest drie dagen doorbrengen in de dierenkliniek waar hij in een speciale kamer lag waar er verse lucht stroomde en hij kreeg een antibioticakuur. Opnieuw kwam hij er door maar de verpleegster opperde dat hij nu wel aan 'één van zijn laatste levens' begonnen was.
En dat bleek jammer genoeg de waarheid te zijn. De laatste weken was ie fel vermagerd, maar hij straalde wel nog levensvreugde uit, at en dronk nog, ... Maar opeens ging het stijl bergaf. Mijn moeder bracht hem maandag 21 december naar de dierenkliniek en daar zei men dat het het beste was om hem te laten inslapen. Een grote schok natuurlijk voor mijn moeder. Zij vroeg of er geen mogelijkheid was om het diertje nog een paar dagen te laten leven zonder af te zien omdat ik op dat moment in Praag zat en omdat ik nog afscheid van hem zou kunnen nemen.
Hij kreeg een cortisonespuit waardoor hij opnieuw een bost zou krijgen, maar at zou maar tijdelijk zijn. Vrijdagmorgen zag ik hem dan terug na mijn reisje en hoewel hij mager was en nog moeilijk at, zag hij er behoorlijk uit. Hij wilde constant naar buiten en wij vergezelden hem omdat we schrik hadden dat ie zou weglopen (katten lopen vaak weg als ze voelen dat het einde nadert). Uiteindelijk lieten we hem toch nog, met een bang hartje, alleen een toer doen en hij bleef zowat een halfuur weg. Na die toer kwam hij ons huis weer binnen en legde hij zich boven in de badkamer. Er zat niets van fut meer in, hij wilde niets meer eten, had geen interesse in ons aaien, ... Precies alsof die wandeling zijn laatste wens was en nu hij dat gehad heeft, kon hij rustig heengaan
Toen hij daar zo zielig in die badkamer zat, moesten we de harde beslissing nemen om met hem naar de dierenkliniek te gaan om hem een spuitje te laten geven. Wat een moeilijke beslissing !
We waren tot de laatste momenten bij hem en intussen hebben we hem maandag laten cremeren. Zijn as staat nu, samen met een mooie foto, bij ons thuis. We zullen hem verschrikkelijk missen. Zeker voor mij zal het vreemd zijn, want eigenlijk is ie al zowat mijn hele leven bij me. Ik ben nu 26 jaar en hij was er van toen ik ongeveer 8 jaar was ... 18 jaar is veel in een mensenleven. Maar we troosten ons met de gedachte dat ie een mooi en lang leven heeft gehad. En dat hij niet heeft afgezien.
Ikzelf voel me wel een beetje schuldig omdat ik ih weekend van 12 december zijn fortekor vergeten te geven ben. Nu stel ik me constant vragen, wat als ik het wel gegeven had ... Maar volgens de DA maakte dat niets meer uit omdat zijn nieren al zodanig ver gevorderd waren dat fortekor ook niet meer zou helpen. Toch vind ik het erg van mezelf dat ik het niet gegeven had. Hij was aan het slapen en ik ging ook slapen en redeneerde van 'één dagje geen fortekor zal wel geen kwaad kunnen'. Warschijnlijk is dat ook zo, maar toch voel ik me er schuldig over.
Voila, ben blij dat ik eens mijn volledige verhaal hier kwijt kon. Ik post straks ook wel nog eens een foto van onze poes in het topic 'bejaarde katten'.