Bij mij is er geen gevecht tussen ratio en geloven. Simpelweg omdat ik niet onvoorwaardelijk geloof in iets.quote:Op maandag 16 november 2009 11:08 schreef erodome het volgende:
Al met al geeft het een verwarrend geheel, een eeuwig gevecht tussen rede en believe.
Ik vraag me dus af hoe dat voor anderen is, voor zowel believers als skeptische luitjes, wat vindt er plaats in de gewrochten die we jullie brein noemen?
Je kan mij niet vertellen dat je nooit een innerlijke discussie hebt, nooit twijveld aan wat je denkt te weten, te zien, te horen, te voelen enz.quote:Op maandag 16 november 2009 11:37 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Bij mij is er geen gevecht tussen ratio en geloven. Simpelweg omdat ik niet onvoorwaardelijk geloof in iets.
Wat lul jij nou? Ik zeg alleen maar dat ik nergens onvoorwaardelijk in geloof. MAW, ik sta altijd open om mijn mening bij te stellen als de omstandigheden er naar zijn.quote:Op maandag 16 november 2009 11:50 schreef erodome het volgende:
[..]
Je kan mij niet vertellen dat je nooit een innerlijke discussie hebt, nooit twijveld aan wat je denkt te weten, te zien, te horen, te voelen enz.
Zou het erg slecht vinden als je dat nooit had om eerlijk te zijn, want dat zou betekenen dat je niet leert, zonder innerlijke discussie, zonder twijvel, zonder uit je comfort zone te stappen kan er niet geleerd worden.
Ik weet dat ervaringen geen 1-op-1 representatie zijn van de werkelijkheid. Dus ik twijfel altijd aan mijn waarnemingen. Maar ik heb daar geen moeite mee, such is life.quote:Op maandag 16 november 2009 11:50 schreef erodome het volgende:
[..]
Je kan mij niet vertellen dat je nooit een innerlijke discussie hebt, nooit twijveld aan wat je denkt te weten, te zien, te horen, te voelen enz.
Ik ik heb genoeg zaken die ik doorgaans voor waar aanneem. Ik zou echt vreemd staan te kijken als er morgens iets omhoog zou vallen. Daarom zijn illusionisten ook leuk: het gaat tegen je verwachting in. Als je ‘nergens in gelooft’ (waarbij ik dat dus in de meest algemene betekenis duidt, namelijk geen verwachtingspatronen hebbende), dan ben je in feite continu gevangen in het heden.quote:Op maandag 16 november 2009 12:20 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Ik geloof nergens in. Ik heb er dus geen moeite mee dat de werkelijkheid soms anders is dan mijn vooroordelen.
Getraind zijn door ervaringen is niet wat ik geloof zou noemen.quote:Op maandag 16 november 2009 12:25 schreef Iblis het volgende:
[..]
Ik ik heb genoeg zaken die ik doorgaans voor waar aanneem. Ik zou echt vreemd staan te kijken als er morgens iets omhoog zou vallen. Daarom zijn illusionisten ook leuk: het gaat tegen je verwachting in. Als je ‘nergens in gelooft’ (waarbij ik dat dus in de meest algemene betekenis duidt, namelijk geen verwachtingspatronen hebbende), dan ben je in feite continu gevangen in het heden.
Volgens mij ... de ziel komt naar de Aarde met een welbepaalde bedoeling, en kennis van al wat buiten de Aarde is. Dit wordt echter allemaal 'vergeten' bij de geboorte, bij de overname van het brein. Het brein is zich totaal niet bewust vanwaar het komt en groeit en leert enkel in de wereld die het ervaart.quote:Op maandag 16 november 2009 11:40 schreef GS42 het volgende:
Ik baal ook een beetje van de bewustzijnswetenschap, vooral rond het concept van 'vrije wil'. Jullie zullen waarschijnlijk allemaal in meer of mindere mate het gevoel hebben dat je controle hebt over wat je doet, bijvoorbeeld als je je arm beweegt. Jíj hebt voor die beweging gekozen en als je wilt kan jij er ook mee ophouden.
Nu kunnen we twee dingen aannemen: of (I) die vrije wil zit ergens in de hersenstructuur, of (II) de vrije wil zit ergens in een ontastbare ziel, geest, etc. Het probleem met de ziel is: hoe beïnvloedt deze onze hersenstructuur. We weten allemaal dat als we onze arm bewegen, bepaalde gebieden in onze hersenen actief worden, neuronen en zenuwen signalen verzenden enzovoorts. Hoe zorgt die ziel ervoor dat deze dingen gebeuren? Kortom: waar zit het punt waarop de ziel contact maakt met het tastbare?
Of kan dit uberhaupt niet? In dat geval moeten we verklaring II, dat de vrije wil in de ziel zit, afwijzen. De vrije wil zit dus in de hersenstrucuur. Maar hoe beïnvloed jíj wat er in je hersenen gebeurt? Als je besluit je arm te bewegen, wie besluit dat dan? Hoe zorg jij ervoor dat die neuronen actief worden en je hand zich beweegt? Er moet toch iets in de hersenen zijn dat het fysische proces in beweging zet, en dan kan de vrij wil niet zijn omdat het zelf een fysisch proces is.
De enige verklaring die ons overblijft: Er is geen vrije wil. Alles wat we doen wordt voor ons besloten in de hersenen en wij rationaliseren dat in zoverre dat we zelfs denken er zelf voor gekozen te hebben.
Dit lijkt me ook een conflict tussen geloof en wetenschap. Bovenstaande conclusie gaat zo compleet tegen ons idee van onszelf in dat we er niets mee kunnen. Is er geen vrije wil of mist de bovenstaande redenatie iets? (Een mogelijkheid III misschien?)
Als ik nou op een andere planeet was geboren had ik geen illusionaire vrije wil gehad?quote:Op maandag 16 november 2009 12:38 schreef UncleScorp het volgende:
[..]
Eigenlijk is de Aarde de planeet van de vrije wil en daarom kan de ziel het niet overnemen van het brein.
Ik weet ook dat ervaringen subjectief zijn en betwijvel ook altijd wat ik zie/hoor/voel e.d., het gaat ook niet om moeite hebben met, problemen hebben met, het gaat om gedavhtespinsels, kennis die je hebt afwegen enz enz enz enz enz....quote:Op maandag 16 november 2009 12:22 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Ik weet dat ervaringen geen 1-op-1 representatie zijn van de werkelijkheid. Dus ik twijfel altijd aan mijn waarnemingen. Maar ik heb daar geen moeite mee, such is life.
Het is bljjkbaar een moeilijk onderwerp voor skeptische mensen, het gaat niet om dingen mooi te vinden of juist niet, het gaat om wat er in je hoofd afspeeld als je over bepaalde zaken denkt...quote:Op maandag 16 november 2009 12:26 schreef _Led_ het volgende:
Ik heb geen geloof in bovennatuurlijke zaken nodig om het universum wonderlijk en fantastisch te vinden.
Bij mij wint de rede altijd, maar dat maakt het geheel niet minder mooi.
quote:Op maandag 16 november 2009 12:52 schreef erodome het volgende:
[..]
Het is bljjkbaar een moeilijk onderwerp voor skeptische mensen
Ik merk toch vaak dat dat tegen me gehouden wordt in TRU : "Jij denkt alleen maar rationeel, wat moet jij in een vreselijke wereld leven !".quote:het gaat niet om dingen mooi te vinden of juist niet, het gaat om wat er in je hoofd afspeeld als je over bepaalde zaken denkt...
Dat weet niemand. Gedachten zijn een flauwe afspiegeling van wat er in je hoofd gebeurd.quote:Op maandag 16 november 2009 12:52 schreef erodome het volgende:
het gaat om wat er in je hoofd afspeeld als je over bepaalde zaken denkt...
Dat zeggen alle gelovigen. In de kerk, in TRU... Fantasieën zijn zoooooo lekker en verslavend. Religie, WoW....quote:Op maandag 16 november 2009 12:56 schreef _Led_ het volgende:
[..]
[..]
Ik merk toch vaak dat dat tegen me gehouden wordt in TRU : "Jij denkt alleen maar rationeel, wat moet jij in een vreselijke wereld leven !".
Klopt. Dan is een hobby wel leuk. Religie, gitaar spelen...quote:Op maandag 16 november 2009 12:57 schreef Flammie het volgende:
Voor veel mensen is het leven sowieso altijd hetzelfde; opstaan - werk - tv kijken - slapen - werk
Wat is dat eigenlijk, spiritueel ingesteld zijn?quote:Op maandag 16 november 2009 12:57 schreef Flammie het volgende:
Eensch met bovenstande
ik leef in een rationele wereld maar ik denk dat mijn leven mooier is dan veel mensen. Voor veel mensen is het leven sowieso altijd hetzelfde; opstaan - werk - tv kijken - slapen - werk
Dus hoef ik niet te klagen over hoe mijn leven eruit ziet ondanks het feit dat ik een rationeel iemand ben.
Verder zijn er zoveel mooie dingen op de wereld.. de wereld is niet meteen grijs als je niet spiritueel ingesteld bent
Dat je zweverige ervaringen als waar en betekenisvol ziet, zonder op zoek te gaan naar rationele gronden voor die ervaringen.quote:Op maandag 16 november 2009 13:03 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Wat is dat eigenlijk, spiritueel ingesteld zijn?
Hier? In alles geloven wat je te horen krijgtquote:Op maandag 16 november 2009 13:03 schreef Grrrrrrrr het volgende:
[..]
Wat is dat eigenlijk, spiritueel ingesteld zijn?
Iemand nog iets toe te voegen of mag ik PV's definitie als 'waar' aannemen?quote:Op maandag 16 november 2009 13:07 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Dat je zweverige ervaringen als waar en betekenisvol ziet, zonder op zoek te gaan naar rationele gronden voor die ervaringen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |