minilot | dinsdag 10 november 2009 @ 14:24 |
Lieve Culletjes.. Even over roomboter. (Roomboter, een jammerlijk pleonasme: echte boter is altijd roomboter, margarine en halvarine zijn natuurlijk überhaupt geen boter.) Er gaat bij mij wekelijks wel een pakje boter doorheen, omdat ik nou eenmaal geen margarine of halvarine in mijn keuken toesta, maar ik weet dat het nóg beter zou kunnen als ik af zou stappen van de standaard supermarktroomboter. Ik lees voortdurend lyrische verhalen over geniale Franse roomboters, of van mensen die het geluk hebben in de buurt van een boerderij te wonen, waardoor ze boerenboter vers uit de koe op de boterham kunnen smeren. Mijn vraag is dan ook: waar halen jullie je roomboter? Ik ben op zoek naar tips. Fijne merken, winkels, etcetera. | |
vaagsel | dinsdag 10 november 2009 @ 14:25 |
Poeh. Volgens mij heb ik het wel eens gezien bij een kaasboer op de markt. Dus probeer het eens bij je lokale kaasboer? Als hij het niet standaard heeft kan ie het ws. wel voor je bestellen. | |
RoodWitBlauw | dinsdag 10 november 2009 @ 14:27 |
Ik vond persoonlijk de grasroomboter van de AH wel lekker. Maar anders moet je naar de markt gaan, of een speciaalzaak ( goede kaasboer oid) | |
minilot | dinsdag 10 november 2009 @ 14:28 |
quote:Dat had ik er misschien even bij moeten zeggen: kaasboer heb ik al geprobeerd. Die heeft het niet en bestelt het ook niet: teveel gedoe, en te kleine marge. Is -ie vrij standvastig in, vrees ik, want ik voer al twee jaar een vruchteloze cheddar-lobby. ![]() Verder wel zo'n Landwinkel in de buurt, maar die hebben vooral groenten en fruit, en verder alleen onsmakelijke, voorverpakte EKO-boter. Idem op de boerenmarkt in Dordrecht. Ik wil adresjes. Merknamen. Kook-snobs hier melden! ![]() [ Bericht 3% gewijzigd door minilot op 10-11-2009 15:00:04 ] | |
Flurry | dinsdag 10 november 2009 @ 15:21 |
Naar wat ik zo lees is in Nederland een versneld proces van boter maken toegestaan dat in de meeste andere landen verboden is - ze hechten daar meer waarde aan voedsel, blijkbaar ![]() Boter uit Frankrijk of Belgie zou dus al een hele verbetering kunnen zijn boven standaard supermarktboter. | |
n0a | dinsdag 10 november 2009 @ 15:29 |
Bij de sligro haal ik wel eens Franse boter met wat grotere zout kristallen er door. Via google even het merk gevonden "Isigny ste mere - Beurre d'Isigny". Gebruik het overigens alleen bij brood en niet om te bakken. | |
Dunckie | dinsdag 10 november 2009 @ 15:30 |
ff op Piet wachten | |
#ANONIEM | dinsdag 10 november 2009 @ 15:30 |
Waar wil je het voor gebruiken? | |
kabouter.muts | dinsdag 10 november 2009 @ 15:34 |
Ik heb van een vriendin cacaoboterpoeder gekregen om in te bakken. Heel verrassend! De smaak van je produkt blijft erg goed zo niet beter. Schijnt in opkomst te zijn in sjieke horeca tenten. Zal eens een linkje zoeken. | |
kabouter.muts | dinsdag 10 november 2009 @ 15:36 |
Hier kijk!! http://www.callebaut.com/benl/203 Ik was blij verrast! Deze nog handiger http://www.mycryo.com/callebaut/nl/about.html [ Bericht 34% gewijzigd door kabouter.muts op 10-11-2009 15:41:56 ] | |
RoodWitBlauw | dinsdag 10 november 2009 @ 15:51 |
Klinkt interessant dat cacaoboter. Wat moet dat kosten? | |
Pietverdriet | dinsdag 10 november 2009 @ 15:53 |
Lot, is erg lastig want de EU schrijft voor hoe boter te zijn heeft. Fransen hebben daar dan weer schijt aan en maken nog wel andere boters, maar daar is in NL weer lastig aan te komen. Wat je zou kunnen doen in zelf maken of naar een zuivelboerderij bij je in de buurt gaan en daar vragen. Persoonlijk heb ik het overginds niet zo op de kazige boters uit frankrijk. Neem room en doe die in een jampot met wat (echte) karnemelk. Laat een paar uur staan bij kamertemperatuur. Nu gaan schudden als een gek tot de room tot boter is geslagen. Boter en de echte zelfgemaakte karnemelk scheiden en de boter samenpersen, Zout erdoor mengen, liefst grof zeezout. Deze boter bederft sneller dan gekochte boter omdat het vocht wat er nog inzit niet zo gelijkmatig verdeeld is als bij gekochte boter. Het zout helpt tegen het bederf. | |
sigme | dinsdag 10 november 2009 @ 16:51 |
Er zijn ook apparaatjes voor dat boterkarnen:![]() En voor het doorkneden met zout gebruikt men twee houten plankjes (gelijke grootte), die met een touwtje aan elkaar vastzitten zodat ze langs één zijde scharnieren. | |
#ANONIEM | dinsdag 10 november 2009 @ 17:07 |
mini-lot als je in dordrecht woont maak dan eens van je zaterdagboodschappen een uitje en doe ze in belgië, doen wij ook regelmatig. en dan kan je eens kijken wat ze daar hebben en verschillende merken kopen om te proberen. en mocht je daar iets naar je smaak vinden dan kan ik je altijd zeggen wanneer ik weer in belgië ben en een voorraadje voor je inslaan. | |
Casparovvv | dinsdag 10 november 2009 @ 17:11 |
quote:Dat is fijne boter ja, ook niet al te duur. Wel te koop in grote supermarkten of delicatessenwinkels. Mijn favoriet zijn die rolletjes met zeezout, maar er zijn ook diverse andere soorten in rechthoekige verpakkingen te koop. | |
minilot | dinsdag 10 november 2009 @ 17:26 |
Ha, dank allemaal! Piet, zelf boter maken van room doe ik zeker wel eens, en dat is inderdaad lekker.. Maar ik ben vooral nieuwsgierig naar de lyrische verhalen die ik soms lees over bijvoorbeeld Franse boters, of verse boerenboters, en ik was wel benieuwd naar jullie ideetjes. Die boter van de Sligro, die naam onthou ik even. Ik heb daar geen pasje van, maar ik heb sinds kort een pasje van de Hanos weten te bemachtigen, dus ik kan allicht eens kijken of ik die boter daar ook tegenkom. quote:Nou, voor alles. Maar ik ben vooral benieuwd naar superultraverrukkelijke roomboter voor op brood, en misschien af en toe eens een beurre blancje. Ik denk zo dat supermarktroomboter wel prima is om in te bakken of voor in taartbodems. ![]() quote:Daar had ik al aan gedacht ja, maar mijn ervaring in grote Belgische supermarkten is, dat ik daar een triljoen boters zie staan en niet weet welke nou bijzonder is. Misschien gewoon maar een keertje voor de duursten gaan. ![]() | |
sigme | dinsdag 10 november 2009 @ 17:37 |
Mijn lokale XL-AH heeft wel een aantal speciale roomboters. Ik heb de merken niet paraat, sorry. Ik denk dat de Isigny ste mere - Beurre d'Isigny er wel tussen zit. Ik ben zelf het meest fan van de gewone Normandische demi-sel. Geen poespas, wel goddelijk lekker. | |
#ANONIEM | dinsdag 10 november 2009 @ 17:41 |
quote:Ok, ik werd getriggered door je opmerking dat margarines bij jou de keuken niet inkomen. Ik hoor dat vaker en soms is goede boter inderdaad niet echt te vervangen, maar er zijn voldoende gerechten/bereidingswijzen waar een goede margarine (dus niet die light-troep) een prima vervanger is. | |
#ANONIEM | dinsdag 10 november 2009 @ 17:41 |
gewoon doen, het is niet zo dat t je een fortuin zal kosten ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 10 november 2009 @ 17:41 |
Heb vorig jaar in Düsseldorf (Oberkassel) bij Schiffchen gegeten, was echt geweldig, ze hadden daar een boter bij het brood (bij iedere gang kreeg je de keus uit 5 soorten brood) die helemaal geweldig was, iedere hap die je nam smaakte die anders. | |
minilot | dinsdag 10 november 2009 @ 17:54 |
quote:Ik zou niet weten waar ik een vervanger voor nodig heb. Los van mijn aversie tegen onnodige vervangers vind ik dat margarine naar afgedankte petroleumstelletjes smaakt. quote:Dank je wel! Ook mijn ervaring hier: appeltjes en bospenen te over, maar zuivel: ho maar. Of ik kijk niet goed. En Piet, hou op! ![]() ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 10 november 2009 @ 17:59 |
quote:Nope, dat ben ik niet met je eens | |
mevrouwdebok | dinsdag 10 november 2009 @ 18:10 |
kan die van de lidl ook erg aanbevelen, niet duur en een echt lekkere smaak | |
minilot | dinsdag 10 november 2009 @ 18:19 |
quote:Die heb ik ook vaak, ja - prima te pruimen! Maar dit was niet helemaal bedoeld als noem-hier-je-favo-cheapass-supermarktboter-topic! ![]() | |
Hyperdude | dinsdag 10 november 2009 @ 18:25 |
Anders ff je klompen uut ut vet haaln en met je peerd noar de boer. ![]() http://www.boerenkaas.nl/templates/dispatcher.asp?page_id=1702 Of gewoon naar de winkel in je mantelpakkie: http://www.boerenkaas.nl/nl/1643-speciaalzaken.html | |
#ANONIEM | dinsdag 10 november 2009 @ 18:29 |
quote:naar dat soort boter is ze juist niet op zoek lijkt me. lot,heb vriendin net ff sms gestuurd. | |
sigme | dinsdag 10 november 2009 @ 18:31 |
quote:237km van Dordrecht, maar de winkel (en lokatie) zijn de moeite waard. Met glans de leukste snobwinkel die ik ken: ![]() De Brot&butter-vestiging van de Manufactum ![]() ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 10 november 2009 @ 18:35 |
Manufactum, ging daar in Düsseldorf regelmatig ontbijten. Goddelijk lekker brood ook | |
minilot | woensdag 11 november 2009 @ 09:21 |
quote:Ha, kijk! Ik ga deze zaterdag maar eens proberen. Boerenroomboter! Berg brood erbij en blind proeven. Kijken of het veel uitmaakt. ![]() quote:Klinkt dát even goed! We moeten in januari tóch Duitsland in, en dan kunnen we best een stukje om. ![]() | |
#ANONIEM | woensdag 11 november 2009 @ 10:05 |
lolz als ik uit mijn raam kijk dan zie ik in de verte schipluiden ![]() | |
_Ophelia_ | woensdag 11 november 2009 @ 10:13 |
Deze zoektocht wil ik graag volgen, margarine ![]() Ik neem van de week in ieder geval de Beurre d'Isigny mee bij de XL. | |
Weltschmerz | woensdag 11 november 2009 @ 15:40 |
quote:Van die Normandische gezouten boter zie ik nog wel eens op de markt liggen, maar rauwmelkse boter heb ik volgens mij nog nooit gehad. In Frankrijk wel hele lekkere boter gehad, maar niet rauwmelks schat ik. | |
_Loki | woensdag 11 november 2009 @ 17:23 |
Ik heb altijd ruitjes roomboter ![]() ![]() En het is nog goed te doen ook ![]() | |
MinderMutsig | woensdag 11 november 2009 @ 17:42 |
Ik lees even mee. | |
Casparovvv | woensdag 11 november 2009 @ 17:44 |
quote:Bestaat dat nog? | |
pussywillow | woensdag 11 november 2009 @ 17:46 |
Ja, dat bestaat nog. Ik koop het ook altijd, omdat het de goedkoopste roomboter is die ze hebben. ![]() | |
Smallish | woensdag 11 november 2009 @ 17:58 |
TerugVindPakjeroomboter | |
sigme | woensdag 11 november 2009 @ 19:57 |
Ik heb maar even het stukje uit de Trouw opgezocht, over Nederlandse roomboter in vergelijking met Belgische.quote:Hele artikel: http://www.trouw.nl/ontsp(...)en_zoete_boter_.html Met leerzaam commentaar eronder: quote: | |
Rapaille | woensdag 11 november 2009 @ 20:26 |
Psssst: goede boter kopen ![]() http://www.slowfood.nl/content/blogcategory/141/292/ http://www.leidseboter.nl/ | |
_Loki | woensdag 11 november 2009 @ 21:25 |
quote:Uiteraard, maar omdat het zo goedkoop is proppen ze het altijd helemaal in de hoek van de koeling. De dure merken liggen in het zicht. | |
Delicieux | vrijdag 13 november 2009 @ 10:49 |
Hmmm, margarine komt er bij mij ook niet in. De supermarktboter koop ik om te koken, bakken, sauzen etc. En verder ben ik in de gelukkige omstandigheid tegenover een Franse kaasboer te wonen die 5 verschillende soorten verse boter verkoopt. De verse boter heeft een veel rijkere smaak dan die die in de supermarkt ligt. Ik verdenk de supermarktboter ervan al een jaar in de vriezer gelegen te hebben. Trouwens, over boter en andere vetten gesproken: er is een boek van een engelse schrijfster waarvan me de naam even ontschoten is. De titel is "Fat, an appreciation of a misunderstood ingredient". Een erg mooi boek over boter, maar ook over het gebruik van reuzel en andere dierlijke vetten als smaakmaker in gerechten. Een aanrader, zo vlak voor de feestdagen! | |
dvr | vrijdag 13 november 2009 @ 11:41 |
Bij de Dekamarkt (een supermarktketen in vnl. Noord-Holland) is de Vechtenaer roomboter in de aanbieding. Dat is een nieuw biologisch merk, qua smaak een stapje beter dan de doorsnee fabrieksboter. Maar voor ouderwetse kwaliteit moet je eens de roomboter van Demeter proberen, die je bij natuurvoedingswinkels kunt krijgen. Die komt m.i. nog het dichtst in de buurt van de boter die we vroeger bij de boerderij haalden. | |
Pietverdriet | vrijdag 13 november 2009 @ 16:00 |
quote:Heb regelmating Demeter boter van de esotherische supermarkt om de hoek, maar eerlijk gezegd vind ik dat gewoon fabrieksboter van antroposofische koeien | |
dvr | vrijdag 13 november 2009 @ 16:15 |
quote:Onbegrijpelijk, mijn ervaring is heel anders.. het heeft een veel vollere smaak dan fabrieksspul. Misschien komt het omdat ze drie verschillende soorten hebben en je moet misschien de grasboter hebben voor de volste smaak. Hoe dan ook wordt Demeter nog ouderwets gekarnd en verzuurd, en daar moet toch het verschil in zitten. Zie trouwens hier voor een leuk en informatief artikeltje waarin een paar ouderwetse botermakers van bij mij uit de buurt hun licht laten schijnen over fabrieksboter. | |
dinodraqu | vrijdag 13 november 2009 @ 18:27 |
Ha boter, lekker. Wij halen altijd 5 liter melk bij de boer, 1 liter drinken we meteen op. Bij de andere 4 liter melk doen we een glas karnemelk en daarna 48 uur op een warme plek afgesloten laten staan. Je hebt dan een soort dikke yoghurt. Dit 1,5 uur schudden en je hebt daarna 300 gram echte boter en 4 liter boerenland karnemelk ![]() | |
Thorical | zaterdag 14 november 2009 @ 17:55 |
Toch maar eens opzoek gaan naar goede boter. Ik vind de boter van de supermarkt meer naar zalf dan naar echte boter smaken. | |
#ANONIEM | zaterdag 14 november 2009 @ 19:31 |
ben je nog geweest lot? wij wilden vanmiddag gaan maar t was al 10 over half 4 en om 4 uur sluiten ze. misschien volgende week. | |
prupke | zaterdag 14 november 2009 @ 23:37 |
quote:Staat dat ergens vermeld? (zo ja waar , want daar ben ik zeer benieuwd naar ![]() linkje? | |
Pietverdriet | zaterdag 14 november 2009 @ 23:45 |
quote:is dit wat je zoekt? http://normen.nen.nl/nen/?ics=67.100.20 | |
Lotte. | zondag 15 november 2009 @ 01:54 |
De boerenboter (en ook de melk, karnemelk en yoghurt trouwens) van Zuivelboerderij Buys zijn echt goddelijk ![]() ![]() | |
minilot | zondag 15 november 2009 @ 10:59 |
quote:Ik moest gisterenmorgen overhaast naar Brabant, dus het zat er even niet in. Volgend weekend! | |
prupke | maandag 16 november 2009 @ 01:05 |
quote:Nope ![]() doe mij dat linkje wat jij kent over boter? | |
dvr | maandag 16 november 2009 @ 02:25 |
Hier nog een leuk linkje: http://melkquotum.startpagina.nl/prikbord/read.php?1288,3983653 Daar staat o.a. te lezen: "boter moet sinds jaar en dag aan normen in de Europese regelgeving voldoen. Het product moet een melkvetgehalte van ten minste 80% en minder dan 90% hebben; een gehalte aan water van ten hoogste 16%; en een gehalte aan droge en vetvrije, van melk afkomstige stof, van ten hoogste 2%". Zijn dat de cijfers die je zocht, Prupke? De EU geeft trouwens subsidie aan het gebruik van boter voor bepaalde doeleinden, zoals in bakkerijproducten. Om te zorgen dat gesubsidieerde boter niet met ongesubsidieerde boter concurreert, worden er verklikstoffen (kleurstoffen) aan toegevoegd. Wie zich dus afvroeg waarom er sinds 1997 zo'n ranzig geel kleurtje aan veel croissants en allerlei koekjes zit, heeft bij dezen het antwoord.. | |
prupke | dinsdag 17 november 2009 @ 00:01 |
quote:Dat zegt me al een hoop meer iig ![]() dank je. Maar ik neem dus aan dat alle roomboter die je kan kopen in de winkel europees verantwoord zijn? En dan gaat het verder alleen maar om de smaak je het beste bevalt? | |
dvr | dinsdag 17 november 2009 @ 01:33 |
quote:Ja, volgens mij wel. Al dat soort basisproducten moet aan Nederlandse en/of Europese normen voldoen. En het is een nogal simpel product waar weinig aan te verklooien valt, behalve de smaak. Als je buiten de gewone winkels om ergens boter haalt, bijvoorbeeld bij een kaasboerderij, dan zal het meestal ongepasteuriseeerd ('rauwmelks') zijn. Dat is bijna altijd lekkerder, maar misschien dat bepaalde risicogroepen dat beter links kunnen laten liggen, maar daar weet ik verder weinig van. Trouwens, dat zou wel eens de reden kunnen zijn waarom die Demeter boter Piet nog niet kon bekoren.. dat ligt in gewone winkels en zal dus wel gepasteuriseerd zijn. | |
tonja | dinsdag 17 november 2009 @ 01:37 |
Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar bij Abraham Kef in Amsterdam verkopen ze naast rauwmelkse kazen ook boter. | |
vaagsel | woensdag 6 januari 2010 @ 22:26 |
Even een bump: Op de markt in Groningen staat op vrijdag een EKO-boer die zelfgemaakte geitenkaas, worsten en ook boter verkoopt. Verder niet nagevraagd hoe en wat, maar het kwam van een groot blok en heette "boerenboter", dus kans is groot dat dat de real deal is. | |
Pietverdriet | woensdag 6 januari 2010 @ 22:48 |
quote:Hoe smaakt die? | |
Weltschmerz | donderdag 7 januari 2010 @ 08:38 |
quote:Ik had het daar laatst gevraagd, en toen zei hij dat het gepasteuriseerd werd omdat het anders geen fijne karnemelk opleverde, de technische details heb ik niet onthouden. Het is op zich wel goede boter, maar niet zoveel bijzonders. Maar misschien bedoel je andere kraam. | |
Ludd | zaterdag 15 september 2012 @ 16:55 |
Ik eet ook regelmatig Demeter boter, en ik vind deze wel degelijk lekkerder dan de supermarktboter van bijvoorbeeld bio+ of campina. Sinds kort eet ik echter roomboter van rauwe melk, verkopen ze bij een boerderij in de buurt, helaas niet biologisch. Dit vind ik echt de lekkerste boter, vooral de nasmaak is iets anders. Wat ik me afvroeg, kan je dit net zo goed buiten de koelkast bewaren als gepasteuriseerde roomboter, of bederft dit eerder i.v.m. het feit dat het van rauwe melk gemaakt is? | |
Pietverdriet | zaterdag 15 september 2012 @ 17:22 |
Moet binnenkort toch maar eens zelf boter maken. Iemand ervaring mee? | |
lemonlime | zaterdag 15 september 2012 @ 20:26 |
Bij mijn c1000 (Delft) hebben ze wel eens beurre d'isigny, misschien is dat iets? http://www.isigny-ste-mere.com/EN/p_beurres.php | |
tech4u | zaterdag 15 september 2012 @ 20:56 |
Paar jaar geleden aflevering van keuringsdienst van waarde gezien, daar kwam het er geloof ik op neer dat het geen fluit uitmaakt welke boter je koopt. (in NL dan) | |
Pietverdriet | zaterdag 15 september 2012 @ 21:41 |
Daarom wil ik het ook zelf eens maken uit gezuurde room | |
Ludd | zaterdag 15 september 2012 @ 21:45 |
Dikke bullshit. Ik weet 100% zeker dat ik blind het verschil tussen rauwmelkse boter, en pasteuriseerde boter proef. | |
tech4u | zaterdag 15 september 2012 @ 21:46 |
in NL kun je alleen gepasteuriseerde boter kopen, dat is verplicht. | |
Weltschmerz | zaterdag 15 september 2012 @ 21:48 |
Ja, sneu was dat. Dat vrouwtje maar heel ambachtelijk boter maken, maar ja, rauwmelks mocht niet dus had dat allemaal ook niet veel zin, en kon ze het verschil met campina botergoud of zo niet proeven. | |
Pietverdriet | zaterdag 15 september 2012 @ 21:49 |
EU maakt veel moois kapot | |
Ludd | zaterdag 15 september 2012 @ 21:49 |
Yeah, right. Ik deze week nog 4 pakken ongepasteuriseerde boter gekocht ![]() [ Bericht 3% gewijzigd door Ludd op 15-09-2012 21:56:03 ] | |
tech4u | zaterdag 15 september 2012 @ 21:51 |
![]() ? | |
Weltschmerz | zaterdag 15 september 2012 @ 21:57 |
Dat lijkt me vooral het werk van onze eigen ministerie van landbouw en onze eigen VWA. Onze rechtse partijen hebben het namelijk niet zo op de kleine ondernemer maar schakelen graag wat concurrentie voor Unilever e.d. uit. Het 'ik kies bewust'-logo voor mensen die niet kunnen kiezen laat staan bewust willen zijn waar het vandaan komt is ook afkomstig uit die hoek. | |
Pietverdriet | zaterdag 15 september 2012 @ 21:58 |
Franse zeker? Rauwemelkse zachte kaas mag ook niet, maar Fransen hebben daar lak aan | |
Ludd | zaterdag 15 september 2012 @ 21:58 |
Nope, gewoon Nederlands | |
Pietverdriet | zaterdag 15 september 2012 @ 21:59 |
Waar koop je die? | |
Weltschmerz | zaterdag 15 september 2012 @ 22:02 |
Is die wel rauwmelks dan? Ik hoorde laatst namelijk van mijn kaasboer dat men druk aan het experimenteren is met andere procedés om minder smaak te verliezen dan bij pasteuriseren, maar wel iets meer dan bij rauwmelks. Vraag me niet naar de details want ik raak altijd afgeleid daar, ondanks dat hij heel veel weet van het voortraject en best leuk kan vertellen. | |
Pietverdriet | zaterdag 15 september 2012 @ 22:05 |
De lekkerste boter die ik ooit at was een Normandische die men bij Schiffchen serveerde in Duesseldorf. Iedere hap had weer een andere smaak, heel vreemd maar verschrikkelijk lekker. | |
Ludd | zaterdag 15 september 2012 @ 22:08 |
Om de hoek Jep, staat op de verpakking. | |
Pietverdriet | zaterdag 15 september 2012 @ 22:09 |
Goh wat behulpzaam. | |
tech4u | zaterdag 15 september 2012 @ 22:11 |
Geen belgische boter? | |
Ludd | zaterdag 15 september 2012 @ 22:14 |
Nee, Nederlands. [ Bericht 9% gewijzigd door Ludd op 15-09-2012 23:24:29 ] | |
Ludd | zaterdag 15 september 2012 @ 22:16 |
Als jij mij nou antwoord kan geven op de vraag hoelang rauwmelkse boter buiten de koelkast houdbaar is, stuur ik je wel een pakje op. ![]() | |
dvr | zaterdag 15 september 2012 @ 22:30 |
Dan is het al ranzig tegen de tijd dat het aankomt.. ![]() | |
Ludd | zaterdag 15 september 2012 @ 22:32 |
Ja, blijft het daadwerkelijk zo kort goed buiten de koelkast? Je zou verwachten dat bacteriën niet echt super goed gedijen in vet. Nou ja, om de voedselveiligheid hoef je je wat dat betreft geen zorgen te maken toch? Als boter niet meer goed is proef/ruik je dat wil lijkt me. | |
Pietverdriet | zaterdag 15 september 2012 @ 23:01 |
Het ranzig worden van boter is oxidatie, dat kan je voorkomen door luchtdicht verpakken. Het geil worden van boter is bederf, vandaar botergeil, geil als boter kan je remmen door het te zouten, dat trekt het vocht er uit. | |
Pietverdriet | zaterdag 15 september 2012 @ 23:03 |
En van dale heeft het fout | |
Bombshell | zaterdag 15 september 2012 @ 23:52 |
Ik vind de gezouten roomboter van de AH al lekker. Zal eens die franse roomboter gaan halen die genoemd werd. | |
n0a | zondag 16 september 2012 @ 10:08 |
Ik heb een tijd geleden ook NL'se rauwe melk boter gekocht bij een Turks winkeltje (in Schiedam).![]() | |
RobinOok | zondag 16 september 2012 @ 10:25 |
Ha, die heb ik ook! ;-) Gekocht bij Turk in Rotterdam. | |
Curiosity | zondag 16 september 2012 @ 12:49 |
Welk winkeltje is dat? | |
DancingPhoebe | zondag 16 september 2012 @ 13:08 |
Lot, de kaasboer op de markt op Blaak (zaterdag) verkoopt boter aan een blok, waar hij gewoon het stuk dat je wilt hebben kan afsnijden. Ik ben zelf geen boterliefhebber/kenner, dus ik kan je niet zeggen of dit je in het goddelijke boterwalhalla brengt, maar de moeite van het uitproberen wellicht waard. Hij staat altijd in de eerste rij kramen wanneer je uit de stadsrichting (winkelstraten) komt lopen dan naar links. Grofweg tegenover de frietkraam (Bram Ladage geloof ik) en een rits visboeren. Als je daar toch staat voor je boter, (volgens mij heeft hij ook cheddars!!) loop dan gelijk een kraam of 2/3/4 door. Daar staat een heerlijke groentenkraam die net even afwijkt van de rest. Sowieso staat er volgens mij een verschrikkelijke zure nicht achter, dus sowieso al FTW, maar ze hebben ook allerlei heerlijke groentes en hij geeft er de fijnste bereidsuggesties bij ![]() | |
n0a | zondag 16 september 2012 @ 13:32 |
Naast de Action en de pinautomaten op de Mgr Nolenslaan. Zag laatst wel alleen maar kilo blokken liggen. Is ook op zondag open. | |
Curiosity | zondag 16 september 2012 @ 16:01 |
Oké, die ken ik wel, binnenkort even kijken, normaal kom ik vaker daar voor de Lidl, maar die wordt nu verbouwd. | |
Zelva | zondag 16 september 2012 @ 22:13 |
Dat ging vooral over dat het geen fluit uitmaakt of je dure 'grasboter' van Campina koopt, of de goedkoopste van Ruitjes. | |
Pietverdriet | zondag 16 september 2012 @ 22:15 |
Hoewel boter in vetvrij papier wel anders smaakt omdat ie sneller oxideert. | |
FkTwkGs2012 | zondag 16 september 2012 @ 22:16 |
die kaasboer begrijpt het niet. zoek een andere en dump deze ![]() | |
dvr | zondag 16 september 2012 @ 22:46 |
Als je een kaasboerderij in jouw omgeving zoekt (of een andere boerenwinkel) kijk dan eens op http://www.bijteun.nl. Vul er je postcode in en kijk wat er tevoorschijn komt. Op http://www.boerenkaas.nl/ zijn soortgelijke adresjes te vinden, maar ook van gewone winkels die boerenzuivel verkopen. | |
Redcoon | maandag 17 september 2012 @ 09:22 |
Welke? Ik ga altijd bij de kaasboer die vlak bij de uitgang van de metro (lekker vaag:p) staat maar die heeft niet superveel. | |
Redcoon | maandag 17 september 2012 @ 09:24 |
Ik ben in ieder geval al blij dat er uberhaupt nog roomboter wordt verkocht in de supermarkt... | |
djkoelkast | maandag 17 september 2012 @ 14:11 |
Ik heb biologische roomboter van een lokale boer. Ik bestel dat online, wordt 1x per week gebracht (samen met biologische melk, groenten, fruit en aardappelen). Het meeste is lokaal, tenzij het geen seizoen is natuurlijk, maar dan nog steeds biologisch. Ik kan deze boter zeer waarderen op de boterham, ze maken het van karnemelk staat er op, het is wel gepasteuriseerd. Wordt geleverd in een glazen potje. [ Bericht 6% gewijzigd door djkoelkast op 17-09-2012 14:17:58 ] | |
DancingPhoebe | maandag 17 september 2012 @ 19:10 |
Ik zou werkelijk niet weten hoe ik die omschrijving nou NOG duidelijker moet maken dan ie er al staat... ![]() | |
Redcoon | maandag 17 september 2012 @ 21:04 |
Mijn schuld, zat op mijn werk en las het bericht maar half. | |
sammyd118 | zaterdag 22 september 2012 @ 15:03 |
http://www.dekeizershof.nl/ top boter! | |
3-voud | woensdag 26 september 2012 @ 10:50 |
Gaan hier 2-6 pakjes van in de week erdoor. Gebruik het voor alles. Bakken, smeren op brood, gebak/cake/koekjes bakken... Tel erbij op dat ik geregeld een etentje maak voor vrienden. | |
Thorical | woensdag 26 september 2012 @ 15:37 |
Ik weet niet of dit de ultieme boter is maar ik vind hem lekker.![]() Bijna in iedere supermarkt te koop, ook in rode verpakking maar dan is er zout toegevoegd. | |
stavromulabeta | woensdag 26 september 2012 @ 21:32 |
Ik koop mijn boter (en kaas (en soms eieren)) altijd hier ![]() | |
robber57 | woensdag 26 september 2012 @ 22:24 |
Houd in de gaten dat er 2 soorten zijn, die in een kuipje is geen boter maar boter met raapzaadolie ![]() | |
golfer | donderdag 27 september 2012 @ 00:56 |
Ik vind er erg veel water in zitten. Spat als de neten als je het gebruikt om te bakken. | |
Erasmo | vrijdag 28 september 2012 @ 14:25 |
De beste boter die momenteel ken komt hier vandaan. Wordt gemaakt van de melk van blaarkoppen en nog echt gekarnd, dus ze hebben er ook heerlijke échte karnemelk. |