FOK!forum / Culinesse à gogo / Stamppotten topic deel 1
LeeHarveyOswaldmaandag 9 november 2009 @ 11:30

Stamppotten topic

Afgelopen weken tweemaal een 'niet standaard' stamppotje gemaakt. En ik vroeg mij af of er Fok!kers waren die nog meer stamppot recepten en ideeen hebben, anders dan de oud Hollandse geprakte aardappel met een hand wortel en ui erdoor, wat we dan 'hutspot' noemen.

De twee stamppotten die ik gemaakt heb, waren beide met zelfgemaakte aardappelpuree.

De eerste:
Wat aardappels gekookt, in de puree-knijper, en puree van gemaakt (scheut melk erbij...). Sperzieboontjes gekookt. Flinke hand rucola, sperziebonen, en geraspte kaas (veel) door de puree geroerd. Was erg lekker :-)

Gister aardappels gekookt, kastanjes gekookt. Kastanjes gepeld, ongeveer 3/4 zo goed en slecht als het ging mee in de puree-knijper, de rest fijn gesneden met een mes. Samen met wat rucola door dezelfgemaakte puree, wat fleur de sel erdoor, flink wat peper, en smullen maar.

Vooral die tweede was erg lekker en notig. Deed het goed naast onze asperges
Misanmaandag 9 november 2009 @ 11:37
Dit weekend nog andijviestamppot gemaakt; met aardappelpuree, rauwe andijvie, gebakken spekblokjes (vet afgieten in de stamppot en een vleugje nootmuskaat en kaneel. Heerlijk om te serveren met een speklapje
kabouter.mutsmaandag 9 november 2009 @ 11:37
Stamppot rode biet met gebakken ui en een braadworst erbij.
Dat eten wij ws vannavond.

[ Bericht 0% gewijzigd door kabouter.muts op 09-11-2009 11:45:25 ]
Misanmaandag 9 november 2009 @ 11:38
quote:
Op maandag 9 november 2009 11:37 schreef kabouter.muts het volgende:
Stampot rode biet met gebakken ui en een braadworst erbij.
Dat eten wij ws vannavond.
wat doe je dan met de rode biet? in blokjes of reepjes snijden en gekookt? ook aardappelpuree erbij?
DarkElfmaandag 9 november 2009 @ 11:41
ik vind rauwe andijviestamp met daar door heen geroosterde pijnboompitjes, gebakken spekjes, tomaatjes uit de oven (cherrytomaatjes gehalveerd, in de oven met zoit/peper en wat kruiden erover en laten indrogen) beetje olijfolie en wat geraspte kaas echt heel lekker
LieLiemaandag 9 november 2009 @ 11:43
Ik heb van het weekend stampot gemaakt met paddestoelen en rode ui.
Aardappels koken, dan stampen met een beetje boter en oljifolie, niet te fijn.
Rode ui bakken in de pan, beetje balsamico erover, dan de paddestoelen erbij ook even bakken.
Dan alles door elkaar roeren.

Erg lekker!
Baltarmaandag 9 november 2009 @ 11:43
Oei, Rode bieten stamppot is erg lekker, die heb ik laatst ook gemaakt. Alleen dan met rookworst i.p.v. braadworst.

Ook lekker, verse spinazie stamppot met geitenkaas, zongedroogde tomaatjes, gebakken spekjes en rundervink
kabouter.mutsmaandag 9 november 2009 @ 11:43
Je kookt aardappels en maakt er puree van.
de bieten verwarm je, (ik zou alleen geen potje gebruiken maar voorgekookte)in stukken, plakken whatever.
Door de puree stampen en dan de gebakken uien erdoor.
Met jus en een braadworst of gehaktbal.
mmmmm
Lienekienmaandag 9 november 2009 @ 12:00
Da's volgens mij helemaal geen stamppot, die foto in de OP!

Afgelopen vrijdag stamppot rauwe andijvie gemaakt, met blokjes kaas, pinda's en cashewnoten.
Mirjammaandag 9 november 2009 @ 12:01
gisteren boerenkool gemaakt, en voor het allereerst waren mijn aardappelen ineens drooggekookt?
nog nooit gehad

was wel lekker, was er nét op tijd bij
WHATSHESAIDmaandag 9 november 2009 @ 12:05
Oh ja handig, ik ga morgen stamppot maken voor een buitenlandse vriend van me. Ik heb alleen nog nooit een stamppot gemaakt .
Mirjammaandag 9 november 2009 @ 12:06
quote:
Op maandag 9 november 2009 12:05 schreef WHATSHESAID het volgende:
Oh ja handig, ik ga morgen stamppot maken voor een buitenlandse vriend van me. Ik heb alleen nog nooit een stamppot gemaakt .
wat voor stamppot ga je maken?
DrDarwinmaandag 9 november 2009 @ 12:11
Terugvindstampot...
troveymaandag 9 november 2009 @ 12:12
Hutspot maak ik altijd klaar met aardappel, ui, wortel en....bruine bonen...heerlijk. Niet tot pap stampen maar nog een beetje grof.
Karstmanmaandag 9 november 2009 @ 12:53
Vrijdag een nieuw succesnummertje gemaakt. Spruitjesstappot met oesterzwammen .

Aardappels koken en stampen met wat creme fraiche, een ei en wat pecorino tot het smeuig is, peper zout en nootmuskaat naar smaak.
Oesterzwammen in grove stukken snijden en bakken in basilicumolijfolie.
Spruitjes beetgaar koken 5 min ofzo (nog tegen het harde aan anders wordt het niet lekker)
Spruitjes door de aardappelpurree mengen/stampen.
Stamppot op het bord, oesterzwammen eroverheen en wat geraspte pecorino erover strooien.

Heerlijk met een wat stevige, kruidige witte wijn.
Rianne84maandag 9 november 2009 @ 14:34
vandaag waarschijnlijk andijviestamppot met spekjes, walnoten en geitenkaas
Tezzmaandag 9 november 2009 @ 14:41
Ik pimp mijn boerenkoolstamppot altijd met gebakken ui, uitgebakken spekjes en blokjes oude kaas. Jummie!
LeeHarveyOswaldmaandag 9 november 2009 @ 15:14
quote:
Op maandag 9 november 2009 12:05 schreef WHATSHESAID het volgende:
Oh ja handig, ik ga morgen stamppot maken voor een buitenlandse vriend van me. Ik heb alleen nog nooit een stamppot gemaakt .
Andijvie is toch wel het makkelijkste. Aardappels koken (of lekkerder; aardappelpuree maken) en daar de rauwe andijvie door. Alleen vegetarische rookworst is toch wel wat lastig te vinden
TJDoornbosmaandag 9 november 2009 @ 15:19
gisteren heerlijke boerenkool op...........wedden dat TS hem zo niet maken kan!
WHATSHESAIDmaandag 9 november 2009 @ 15:51
quote:
Op maandag 9 november 2009 15:14 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Andijvie is toch wel het makkelijkste. Aardappels koken (of lekkerder; aardappelpuree maken) en daar de rauwe andijvie door. Alleen vegetarische rookworst is toch wel wat lastig te vinden
Yes, dat was ik ook van plan! Beetje kaas er doorheen. Ik haal voor hem een echte rookworst. Volgens mij hebben ze bij de Blauwe Supermarkt wel vega-rookworsten
TJDoornbosmaandag 9 november 2009 @ 15:52
quote:
Op maandag 9 november 2009 15:51 schreef WHATSHESAID het volgende:

[..]

Yes, dat was ik ook van plan! Beetje kaas er doorheen. Ik haal voor hem een echte rookworst. Volgens mij hebben ze bij de Blauwe Supermarkt wel vega-rookworsten
bij een stamppot hoort worst anders hoef ik hem niet
Klonkmaandag 9 november 2009 @ 15:52
Stamppot rooie kool met shoarmavlees is ook erg lekker
Sjeenmaandag 9 november 2009 @ 16:03
Zuurkoolstamppot met uitgebakken spekjes, casselerrib en braadworst gegeten gisteren, erg lekker!
golfermaandag 9 november 2009 @ 16:19
Vanavond staat hier ook de ouderwetse stamppot boerenkool met gerookte spek en rookworst op het menu.
Xlargemaandag 9 november 2009 @ 17:26
quote:
Op maandag 9 november 2009 12:53 schreef Karstman het volgende:
Vrijdag een nieuw succesnummertje gemaakt. Spruitjesstappot met oesterzwammen .

Aardappels koken en stampen met wat creme fraiche, een ei en wat pecorino tot het smeuig is, peper zout en nootmuskaat naar smaak.
Oesterzwammen in grove stukken snijden en bakken in basilicumolijfolie.
Spruitjes beetgaar koken 5 min ofzo (nog tegen het harde aan anders wordt het niet lekker)
Spruitjes door de aardappelpurree mengen/stampen.
Stamppot op het bord, oesterzwammen eroverheen en wat geraspte pecorino erover strooien.

Heerlijk met een wat stevige, kruidige witte wijn.
die ga ik van het weekend proberen
Sunnythesunmaandag 9 november 2009 @ 17:54
quote:
Op maandag 9 november 2009 15:51 schreef WHATSHESAID het volgende:

[..]

Yes, dat was ik ook van plan! Beetje kaas er doorheen. Ik haal voor hem een echte rookworst. Volgens mij hebben ze bij de Blauwe Supermarkt wel vega-rookworsten
Tip: lekker veel kaas en pinda's er doorheen! Vervangt voor mij als vleesliefhebber zelfs de spekjes/worst
JJdJ1984maandag 9 november 2009 @ 18:14
Stamppot Zuurkool
ArtemisQmaandag 9 november 2009 @ 19:14
Ik gooi er in plaats van spekjes vaak zongedroogde tomaatjes doorheen. dat heeft wel een beetje hetzelfde idee!
ColdFeetmaandag 9 november 2009 @ 20:33
Witlofstamppot met gerookte zalm, met kappertjes en verse bieslook en dille
(witlof eerst even kort wokken).
_Ophelia_maandag 9 november 2009 @ 20:40
Zuurkoolstamppot van wijnzuurkool met kastanjechampignons en blauwschimmelkaas
Morgen maak ik spruitjesstamppot met oude kaas.
shmoopymaandag 9 november 2009 @ 20:54
Boerenkoolstamppot, hutspot, andijviestamppot...

En dan teveel maken en invriezen, kun je na een drukke dag lekker de magnetron het werk laten doen.
DarkElfmaandag 9 november 2009 @ 20:57
quote:
Op maandag 9 november 2009 20:33 schreef ColdFeet het volgende:
Witlofstamppot met gerookte zalm, met kappertjes en verse bieslook en dille
(witlof eerst even kort wokken).
klinkt lekker, ga ik eens voor mezelf maken, witlof is hetgeen wat de mr juist niet lust.
vosssmaandag 9 november 2009 @ 20:59
Nou ben ik niet zo van de stamppotten en dergelijke, maar in het plaatje in de OP staat toch gewoon aardappelen, groente en vlees?
LeeHarveyOswaldmaandag 9 november 2009 @ 21:00
quote:
Op maandag 9 november 2009 20:59 schreef vosss het volgende:
Nou ben ik niet zo van de stamppotten en dergelijke, maar in het plaatje in de OP staat toch gewoon aardappelen, groente en vlees?

Ja, ik was op mn werk en heb een van de eerste hits van google gebruikt.

Hoewel dat groene prima boerenkoolstamppot met weinig aardappel kan zijn
#ANONIEMmaandag 9 november 2009 @ 21:04
Ik hoopte hét ideale recept voor stamppot te zien, maar meer dan bij elkaar geflikkerde platgestampte zooi gaat het niet worden hè? Niet erg, maar mijn mediterrane genen protesteren gewoon bij het idee.
shmoopymaandag 9 november 2009 @ 21:08
Maar lieve clums, stamppot ís bij elkaar gestampte zooi.

Je kan het oppimpen met wat je lekker vindt, maar het blijft een combi van aardappelen en doodgekookte groenten.
#ANONIEMmaandag 9 november 2009 @ 21:17
quote:
Op maandag 9 november 2009 21:08 schreef shmoopy het volgende:
Maar lieve clums, stamppot ís bij elkaar gestampte zooi.

Je kan het oppimpen met wat je lekker vindt, maar het blijft een combi van aardappelen en doodgekookte groenten.
Ja precies, en daar kan ik dus de lol niet van inzien . Ik heb het één keer op, omdat de vader van m'n chick het toevallig had gekookt. Ik heb het met plezier gegeten omdat ik 'm dan heel mannelijk al die dingen in de pan zie flikkeren en erop los zie gaan én weet dat dat het enige is wat hij kan koken, maar dat mensen het als favoriet voer kunnen noemen gaat mijn pet te boven.
LeeHarveyOswaldmaandag 9 november 2009 @ 21:46
quote:
Op maandag 9 november 2009 21:17 schreef clumsy_clown het volgende:

[..]

Ja precies, en daar kan ik dus de lol niet van inzien . Ik heb het één keer op, omdat de vader van m'n chick het toevallig had gekookt. Ik heb het met plezier gegeten omdat ik 'm dan heel mannelijk al die dingen in de pan zie flikkeren en erop los zie gaan én weet dat dat het enige is wat hij kan koken, maar dat mensen het als favoriet voer kunnen noemen gaat mijn pet te boven.
Zie mijn stamppot met aardappelpuree, rucola en kastanjes.
Pisces29dinsdag 10 november 2009 @ 00:11
quote:
Op maandag 9 november 2009 17:54 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

Tip: lekker veel kaas en pinda's er doorheen! Vervangt voor mij als vleesliefhebber zelfs de spekjes/worst
Bedoel je dan gewone pinda's of andere?
RobinOokdinsdag 10 november 2009 @ 00:44
Andere pinda's? Je bedoelt borrelnootjes of zo? Pindarotjes?
Wat voor andere pinda's ken jij nog die je door je eten zou willen gooien?
Pisces29dinsdag 10 november 2009 @ 01:05
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 00:44 schreef RobinOok het volgende:
Andere pinda's? Je bedoelt borrelnootjes of zo? Pindarotjes?
Wat voor andere pinda's ken jij nog die je door je eten zou willen gooien?
Doppinda's of gewoon uit een zakje? Ik kan me niet echt voorstellen dat het lekker is, die vette uit een zakje. vandaar de extra vraag Wil het wel een keer proberen

[ Bericht 3% gewijzigd door Pisces29 op 10-11-2009 01:23:27 ]
motorbloempjedinsdag 10 november 2009 @ 09:00
hm... stamppot!

donderdag eten we rauwe andijviestamp met spekjes, appel en pijnboompitten met een 'sausje' van creme fraiche en knoflook
_Ophelia_dinsdag 10 november 2009 @ 09:08
quote:
Op maandag 9 november 2009 21:08 schreef shmoopy het volgende:
Maar lieve clums, stamppot ís bij elkaar gestampte zooi.

Je kan het oppimpen met wat je lekker vindt, maar het blijft een combi van aardappelen en doodgekookte groenten.
Waarom zou je stamppot met doodgekookte groenten maken? Doodgekookte groenten moet je weggooien.
motorbloempjedinsdag 10 november 2009 @ 09:22
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 09:08 schreef _Ophelia_ het volgende:

[..]
Doodgekookte groenten moet je weggooien.
Of naar het universiteitsrestaurant van Nijmegen brengen... die zijn experts in doodgekookte groente

de broccoli daar implodeert als je er naast wijst
Butterfly91dinsdag 10 november 2009 @ 12:52
Thuis wordt er ook altijd teveel stamppot gemaakt, vooral boerenkool en zuurkool
Wat je teveel hebt de volgende keer opbakken
Erasmodinsdag 10 november 2009 @ 13:26
Zolang het maar met kaantjes is
Koningindinsdag 10 november 2009 @ 14:15
Vorige week stampot gemaakt met zuurkool en deze week staat er eentje met spruiten op het menu.
The_strangerdinsdag 10 november 2009 @ 14:51
Rauw andijvie stamppot, maar vervang de spekjes voor kleingesneden grillworst en doe er een zakje gewelde nasi/bami kruiden doorheen..

Niet erg anders dan de standaard stamppot, maar wat pittiger.
motorbloempjedinsdag 10 november 2009 @ 14:52
dijon mosterd door de aardappelpuree vind ik ook altijd lekker
Karstmandinsdag 10 november 2009 @ 16:48
Bij het koken van de aardappels 2 tenen knoflook (heel) meekoken geeft ook net iets extra's, wel eruithalen voor het stampen
Lienekiendinsdag 10 november 2009 @ 17:37
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 16:48 schreef Karstman het volgende:
Bij het koken van de aardappels 2 tenen knoflook (heel) meekoken geeft ook net iets extra's, wel eruithalen voor het stampen
Waarom niet meestampen? Lijkt me juist lekker.
mevrouwdebokdinsdag 10 november 2009 @ 18:04
ook lekker : blote billetjes in het gras oftewel stamppot snijbonen / witte bonen .
aardappels koken ,stampen en met stukje boter en beetje melk en nootmuskaat stampen .dan gare snijboontjes en warme uitgelekte witte bonen erdoor ! heerluk !
Karstmandinsdag 10 november 2009 @ 18:48
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 17:37 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Waarom niet meestampen? Lijkt me juist lekker.
Je hebt kans dat het wat overheerst qua smaak daarom doe ik het niet, maar het kan natuurlijk wel
Sorelladinsdag 10 november 2009 @ 19:37
olie in de wok doen, zak hutspot erbij, even wokken wat tijm erbij doen, aardappels in blokjes erbij doen en ook even mee wokken.
rundvlees bouillon erbij tot het net aan onderstaat en gaar koken.
Shoarmavlees bakken, blikje tomatenpuree erbij gooien. Hutspot stampen en dan de shoarma erbij .
14medusawoensdag 11 november 2009 @ 11:13
gisteravond lekker aardappelen, een wortel in stukjes, verse snijbonen, een halve broccoli, en een hele bloemkool gekookt in 1 pan water met 3 runderbouillonblokjes, afgegoten, gestampt met zout, peper en wat boter en melk en geraspte kaas, heerlijk pittige ballen gemaakt en de jus aangelengd met de boullion... gebakken champignons, ui en knoflook door de jus en heel dik ingebonden. was echt lekker zeker met dat pokkeweer.
Karstmanwoensdag 11 november 2009 @ 11:23
Als je de broccolie en bloemkool met de aardappels in 1 pan hebt worden die dan niet helemaal tot pap gekookt?
14medusawoensdag 11 november 2009 @ 11:41
ja die had ik dr ook iets later bijgedaan... en in hele grote stukken, de aardappels in kleine stukken. maar de rest ging wel tegelijk.
Koninginmaandag 16 november 2009 @ 11:22
Ik heb bij de aankoop van 2 rookworsten een stamppotboekje gekregen. Staan erg leuke recepten in!
Zeker eens wat van proberen.

#ANONIEMzondag 22 november 2009 @ 17:45
Ik ga vanavond voor het eerst hutspot maken . Ben benieuwd.
THEFXRmaandag 7 december 2009 @ 13:19
Wat zijn de beste aardappels om stamppot mee te maken?
vast. licht kruimig,kruimig??
welk ras/merk nicola,Bintje,Doré,Fresco??
VaderVanJezusmaandag 7 december 2009 @ 13:38
quote:
Op dinsdag 10 november 2009 12:52 schreef Butterfly91 het volgende:
Thuis wordt er ook altijd teveel stamppot gemaakt, vooral boerenkool en zuurkool
Wat je teveel hebt de volgende keer opbakken
Die resten zijn vaak nog lekkerder ook
Xlargemaandag 7 december 2009 @ 14:00
quote:
Op maandag 9 november 2009 12:53 schreef Karstman het volgende:
Vrijdag een nieuw succesnummertje gemaakt. Spruitjesstappot met oesterzwammen .

Aardappels koken en stampen met wat creme fraiche, een ei en wat pecorino tot het smeuig is, peper zout en nootmuskaat naar smaak.
Oesterzwammen in grove stukken snijden en bakken in basilicumolijfolie.
Spruitjes beetgaar koken 5 min ofzo (nog tegen het harde aan anders wordt het niet lekker)
Spruitjes door de aardappelpurree mengen/stampen.
Stamppot op het bord, oesterzwammen eroverheen en wat geraspte pecorino erover strooien.

Heerlijk met een wat stevige, kruidige witte wijn.
Deze heb ik zondag gemaakt, was heel lekker.
De pecorino had een aantal weken in de wijn gelegen.
ook miste ik wat vlees in het gerecht, dus ik was in de morgen al begonnen met draadjesvlees, en die heb ik, uit elkaar getrokken, door de stamppot gedaan.