Man weigert beantwoording intieme vragen voor uitkering
http://www.destentor.nl/a(...)n-voor-uitkering.ece LEIDEN – ‘Heeft u ooit een kwaal aan uw geslachtsorganen gehad?’ Een 41-jarige man uit Leiden vindt dat een rare vraag van de gemeente Leiden en hij weigert die dan ook te beantwoorden. Met als gevolg dat hij wordt gekort op zijn uitkering.
Heeft u ook ervaringen met dit soort aanvragen? Laat het ons weten, reageer hieronder.
De eis om openheid te geven over zijn geslachtsorganen, alcoholgebruik, depressies en aambeien maakt deel uit van een uitgebreide vragenlijst van de GGD Hollands Midden, die de uitkeringsgerechtigde verplicht is naar waarheid in te vullen. De man heeft weliswaar geen lichamelijke klachten, maar bij de sociale dienst zijn toch ‘signalen’ dat hij onderzocht moet worden om zicht te krijgen op zijn ‘psychische gesteldheid’. Op de vraag wat die signalen zijn, krijgt de man geen antwoord.
De Leidenaar weigert mee te werken omdat hij de vragenlijst een onnodige inbreuk op zijn persoonlijke levenssfeer vindt. Hij wijst erop dat de gegevens vijftien jaar lang bewaard mogen worden en door elke medewerker van de gezondheidsdienst zijn in te zien: het medisch beroepsgeheim is er niet op van toepassing en ze kunnen ook aan een andere instantie worden doorgespeeld. Het is hem bovendien onduidelijk waarom de gemeente hem deze intieme vragen stelt. De man ontvangt zijn uitkering niet op medische gronden.
Het college van B en W heeft het bezwaar van de man verworpen. Hij heeft zich ‘niet coöperatief opgesteld’ door te weigeren zich aan het onderzoek te onderwerpen, stelt het college. De Leidenaar gaat in beroep.
Eltjo Meijer van de Cliëntenraad Sociale Zaken, die de gemeente Leiden adviseert op het gebied van werk en inkomen, kent de kwestie. Meijer meent dat de man een punt heeft. ‘Voor mensen laag op de sociale ladder is er blijkbaar minder aandacht voor bescherming van de privacy.’
Meijer hekelt ook de ‘werkateliers’ van de gemeente als wapen tegen werkloosheid. Daarbij moeten uitkeringstrekkers hun hele medische, psychische en sociale hebben en houden op tafel gooien in een groep van twaalf lotgenoten die elkaar niet kennen. Ook daar werkt de man niet aan mee.