| sexymofo | zondag 25 oktober 2009 @ 21:38 |
| Ik houd wel van pittig eten en zag dat op mijn werk er Madame Jeanette pepers besteld kunnen worden, leuk leuk. Maar buiten dat die dingen gewoon HEET zijn wil ik er wel iets leuks mee doen. Ze zo opeten lijkt me geen plan, maar wat wel? Ik denk nu aan het maken van een chili con carne, maar dosering etc... Bruine bonen, uien, knoflook, paprika, tomatendrap, gehakt etc dat kan ik wel verzinnen, maar buiten dat dit vrij saai is, heb ik geen idee hoe heet de Madame Jeanette echt is. De vraag is dus of iemand een gerecht weet (pittig/heet) waarin de Madame Jeanette verwerkt zit, maar ook een "dosering" is meegenomen | |
| Joe-Momma | zondag 25 oktober 2009 @ 21:43 |
| Ik kook meestal gewoon een hele (dichte) peper mee. gewoon voor de smaak en pas wel op dat ie niet open barst. Wanneer het gerecht klaar is kun je de peper verwijderen en een paar stukjes op je bord leggen. | |
| Mr.Noodle | zondag 25 oktober 2009 @ 21:44 |
| In 1 hap opeten toch | |
| Khadgar | zondag 25 oktober 2009 @ 21:44 |
| Mijn moeder laat altijd een Madam Jeanet meesudderen met de kip van de Roti. Erg smakelijk maar je moet wel goed zoeken dat je hem eruit vist vóór je gaat eten | |
| sexymofo | zondag 25 oktober 2009 @ 21:46 |
quote:Ik weet dat het wenselijk is om snel te slikken als je ivm een weddenschap oid een lepel sambal moet verorberen, maar het gaar hier om iets dat wel lekker is | |
| Sunnythesun | zondag 25 oktober 2009 @ 21:59 |
| Volgens mij heb ik een mexicaans kookboekje waar wat recepten met de Madame Jeanette staan. Als je het leuk vind kan ik eens snuffelen en een en ander overtypen? | |
| sexymofo | zondag 25 oktober 2009 @ 22:04 |
quote:Als jij/u je niet bezwaard voelt zou dit geweldig zijn | |
| RobinOok | zondag 25 oktober 2009 @ 22:07 |
| Ik gebruik liever spaanse pepers die je makkelijker kunt doseren. Snap echt de lol niet van madame jeanette als je er maar een stukje van kunt gebruiken of 'm alleen maar even mee mag laten sudderen. Of smaken ze wezenlijk anders dan lombok of rawit? Dat zal toch niet? | |
| Sunnythesun | zondag 25 oktober 2009 @ 22:10 |
quote:Ik moet wel ff kijken of ze echt gebruikt worden eerst hoor, maar dacht het wel. Kom ik morgen ff op terug goed? @ Robin: nou.. opzich waar, maar ik zou ze toch graag een keer in zo'n recept gebruiken om te kijken of het idd verschil maakt of niet. Maar er is hier in de omgeving niet aan te komen.. Groene peper is al lastig | |
| sexymofo | zondag 25 oktober 2009 @ 22:10 |
quote:Ik heb geen idee, maar zag ze op de bestellijst staan en werd benieuwd restecp voor je recepten etc. btw. | |
| loonytik | zondag 25 oktober 2009 @ 22:16 |
| Gewoon in een keer opeten het valt wel mee tis minder erg als je denkt | |
| prupke | zondag 25 oktober 2009 @ 22:27 |
| Hoe groot moeten die dingen eigenlijk worden? Ik heb er hier 1 in een pot staan | |
| Joe-Momma | zondag 25 oktober 2009 @ 22:35 |
quote:4 a 5 cm ongv.. Wel in 1 keer in je mond en goed kauwen.. Min 25 keer. | |
| DancingPhoebe | zondag 25 oktober 2009 @ 22:37 |
| Roti he! Omnomnomnom, niet sudderen, gewoon snipperen. | |
| RobinOok | zondag 25 oktober 2009 @ 22:42 |
quote:Ah, ja, dat kan ik eigenlijk nog wel begrijpen ook. Ik maak ook wel eens dingen gewoon om het proberen. Niet omdat ik er nou zo'n trek of vertrouwen in heb. En dat levert soms best nog verrassende resulaten op ook. So go for it!!! En Sexymofo, bedankt. | |
| Sunnythesun | zondag 25 oktober 2009 @ 22:43 |
quote:Hehe zou ik zeker doen.. mocht ik ze ooit ergens tegen komen dus | |
| RobinOok | zondag 25 oktober 2009 @ 22:50 |
| Dagje R'dam doen, hier word je ermee doodgegooid. | |
| Sunnythesun | zondag 25 oktober 2009 @ 22:54 |
quote:Beetje errug ver weg voor een pepurtjuh | |
| prupke | zondag 25 oktober 2009 @ 22:56 |
quote:Ik kijk wel uit Ze worden hier nog niet groter dan 1 cm .... (en ze zijn oranje? ) | |
| Flurry | zondag 25 oktober 2009 @ 23:07 |
quote:Ja, echt 100% anders. Als je 'm geheel mee laat sudderen krijg je veel van de smaak en relatief weinig van de scherpte, dus dat is een insteek. Ik haal zelf meestal de pitjes eruit en snij 'm fijn voor een smaak/scherpte balans die ik prettig vind. Met pitjes (eigenlijk met zaadlijsten) is me te scherp. Een madame jeanette of een adjuma heeft een hele rijke smaak die aan de geur van bloemen doet denken. Veel aroma en een beetje zoetig. Ik vind lomboks en rawits ook erg lekker, maar dan bij oosterse gerechten. Bij Surinaams of soms Mexicaans past het bloemige van een madame jeanette vaak beter. Over recepten: je kan hier een prima Surinaams kookboek downloaden: http://bookboon.com/nl/st(...)naams-voor-beginners Ik ben zelf groot fan van broodjes bakkeljauw, moksi alesi en Morjon sardines in tomatensaus met een uitje en een halve madame jeanette Overigens kan je ze prima invriezen als je ze niet dagelijks gebruikt. Dat scheelt een maagzweer | |
| Axia | maandag 26 oktober 2009 @ 09:32 |
| Soms maak ik het helemaal fijn met een vijzel en dan doe ik het erbij wanneer ik kook (op het moment dat ik uien en knoflook aan het fruiten ben), soms een gehele peper meelaten sudderen en daarna zoek ik de peper om het bij mijn avondeten erbij te eten, soms in kleine stukjes snijden er ergens doorheen mengen (bijvoorbeeld als ik noodles eet). Maar goed, ik ben ook Surinaams en heel klein beetje verslaafd aan peper | |
| LeeHarveyOswald | maandag 26 oktober 2009 @ 09:52 |
quote:Het heeft wel een hele lekkere, kenmerkende smaak. Ik gooi alleen nooit meer 1 hele in 4 stukken in de tajine | |
| Limey | maandag 26 oktober 2009 @ 10:51 |
| Normaal gebruik ik Scotch bonnet pepers, die ongeveer even scherp zijn: Phall (Brits-Indisch gerecht) 675 g kipfilet 3 eetlepels ghee (geklaarde boter) 8 fijngehakte teentjes knoflook 1 fijngehakte grote ui 400 g tomaten uit blik 2 eetlepels tomatenpuree een stuk gember (ongeveer 5 cm) wat zout 12 fijngehakte Madame Jeanette pepers (voor de ongeoefende personen zou ik er wat minder gebruiken) 3 theelepels chilipoeder (of meer) 1 theelepel gemalen komijn 1 theelepel gemalen koriander 1 theelepel gedroogde fenegriek blaadjes 1 theelepel garam masala Snijd het vlees in stukken en bak de ui, knoflook en gember tot het goudbruin is in de helft van de ghee. Voeg de kruiden (chilipoeder, komijn, chilipoeder, fenegriek blaadjes en garam masala en zout) toe aan het ui/knoflook mengsel en voeg eventueel een beetje water toe als het aan begint te bakken. Voeg daarna de tomaten, de puree en de pepers toe en laat dit tien minuten koken. Bak de kip ondertussen ongeveer 10 minuten in een andere pan in de overgebleven ghee. Schep alles in een ovenschaal en (laat het eventueel een nacht marineren) zet de schaal in een voorverwarmde oven van 200°C. Na een minuut of 50 a 60 is het klaar. Dit is een aanrader voor iemand die van heel erg pittig eten houd. | |
| Flurry | maandag 26 oktober 2009 @ 11:07 |
quote:12??? ik denk dat ik 't eerst even met 3 of 4 probeer | |
| Pundit_wannabe | maandag 26 oktober 2009 @ 11:11 |
quote:O, wat cool! Lijkt me geweldig om eens een gerecht met die pepers te maken!! (Um ja, dit is dus gewoon een schaamteloze TVP. | |
| Flurry | maandag 26 oktober 2009 @ 11:15 |
quote:Of maak een foto van de pagina en upload 't plaatje ergens, dat scheelt véél werk | |
| V. | maandag 26 oktober 2009 @ 11:17 |
quote:De enige manier om de Mme Jeannette toe te passen. GEEN HAP VAN NEMEN!!! V. | |
| Limey | maandag 26 oktober 2009 @ 11:20 |
quote:In sommige restaurants gooien ze er verschillende soorten pepers door, waaronder de Naga Jolokia Dit is dus nog een milde variant | |
| Flurry | maandag 26 oktober 2009 @ 11:26 |
quote:Hoe leer je zoiets eten? | |
| dreamzk | maandag 26 oktober 2009 @ 11:28 |
| Qua pittigheid kan ik mee praten. Ik heb een zo een madame jeanette voor een weddenschap moeten eten. Voor 30euro moest ik er 1min op kauwen en dan doorslikken. Ik heb daarna nog 3 dagen last gehad van een brandende bek, brandende maag en het brande zelfs bij het schijten. Dus doseer die ondingen, anders word de smaak overheerst door de peper | |
| Axia | maandag 26 oktober 2009 @ 11:32 |
quote:Meeste mensen zijn er mee opgegroeid. | |
| Limey | maandag 26 oktober 2009 @ 11:45 |
quote: quote:Dat dus. Waar ik vandaan kom (Birmingham), woont een vrij grote Indische/Pakistaanse gemeenschap. Ik ben er meer opgegroeid door bij vriendjes thuis regelmatig mee te eten en zoals men in Nederland Chinees gaat halen, haal je daar vaak wat bij Indische/Pakistaanse eetgelegenheden. Mijn vriendin (Nederlands) krijgt het niet weg. De tranen staan letterlijk in haar ogen als ze hap neemt. | |
| saaw | maandag 26 oktober 2009 @ 14:40 |
| Surinamse pindasoep! Maak een bouillon [1 liter] van kip [250 gram] met wat zwarte peperkorrels en ui. Laat 6 eetlepels pindakaas oplossen deze bouillon en breng het geheel al roerend aan de kook. Als het eenkeer kookt en de pindakaas is opgelost doe je er drie madame jeanette bij en laat je het nog een half uurtje door koken. Wel voor het eten ze er weer uit halen en tijdens het koken goed in de gaten houden dat ze niet openbarsten! | |
| Sunnythesun | maandag 26 oktober 2009 @ 14:53 |
quote:Ik zou toch zweren dat er ook recepten met mj in stonden.. niet dus | |
| Seven.of.Nine | maandag 26 oktober 2009 @ 14:55 |
quote:Inderdaad. Is mij eens overkomen dat de hele Madam Jeanette dus naar binnen ging. Uren last van gehad. | |
| Axia | maandag 26 oktober 2009 @ 14:57 |
quote:Ik hoorde laatst een tip voor als je peper makkelijk wilt terugvinden. De peper in een thee-ei (heten die dingen zo?) stoppen en dan laten dobberen. | |
| mrkrul | maandag 26 oktober 2009 @ 14:58 |
| Hij is wel heet las ik: 100,000–350,000 op Scoville scale (http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale) | |
| loonytik | maandag 26 oktober 2009 @ 16:06 |
quote:Waar zitten zulke restaurants in nederland die dat doen? | |
| LeeHarveyOswald | maandag 26 oktober 2009 @ 16:21 |
quote:Fors thee-ei nodig, voor een madame jeanette | |
| Axia | maandag 26 oktober 2009 @ 16:23 |
quote:Geen idee hoe die persoon het doet Edit: alhoewel, ik heb laatst een thee-ei (voor losse thee, niet voor peper | |
| Flurry | maandag 26 oktober 2009 @ 17:51 |
quote:of neem een adjuma, da's zo'n beetje hetzelfde, alleen kleiner | |
| Flurry | maandag 26 oktober 2009 @ 20:13 |
quote:Haha super trouwens dit recept... ik had zaterdag een curry gemaakt met kippenbouten en het vel en bot nog bewaard en heb ook nog een halve pot pindakaas staan waar ik niks mee doe, dus.... de bouillon staat vast op. Morgen even invriezen en dan in het weekend verder | |
| RobinOok | maandag 26 oktober 2009 @ 20:36 |
quote:Twee weken lang elke dag 1 rode peper opeten. Na die 2 weken doet het je niks meer. Zo snel raak je eraan gewend. | |
| Pietverdriet | maandag 26 oktober 2009 @ 21:05 |
quote:Ik vraag me af waarom je dat zou willen | |
| Limey | maandag 26 oktober 2009 @ 21:22 |
quote:Geen idee waar. Ik woon nog steeds een groot deel van het jaar in Engeland. Daar is het wel te krijgen, maar daar heb jij niets aan | |
| Pietverdriet | maandag 26 oktober 2009 @ 21:25 |
| OT Foghorn Leghorn is natuurlijk geweldig! "Eyes no chicken eyes is boy, thats a chicken over there in that doooogsuit" | |
| Flurry | maandag 26 oktober 2009 @ 21:45 |
quote:ik durf niet | |
| saaw | maandag 26 oktober 2009 @ 23:04 |
quote: Zet wel een raam open tijdens het koken trouwens want anders sta je met traanoogjes. | |
| Flurry | zondag 1 november 2009 @ 10:17 |
quote:Had iets te weinig pindakaas over (bleven vlokjes in de bouillon, geen egale massa), dus aangevuld met een half zakje pindasambal. Helemaal goed nu. Zacht zoetig, kruidig en prettig warm in de keel | |
| RobinOok | zondag 1 november 2009 @ 11:54 |
quote:Omdat je dan een nog groter bereik hebt van dingen die je kunt/wilt eten/bestellen en je niet zoveel lekkers hoeft te missen. Zelfde reden waarom zeikerds die geen olijven en geen franse kaas en geen koriander en geen zus en geen zo en geen dit en geen dat lusten of verdragen zich over hun miemels heen zouden moeten zetten. Als je het bij voorbaat al opgeeft wordt het nooit wat. | |
| 14medusa | maandag 2 november 2009 @ 09:30 |
| ik maak er altijd sambal van waardoor je ieder gerecht makkelijk en goed gedoseerd op msaak kan brengen. voor een lekkere sambal doe ik het zo 1 rode madame chenet 1 grote teen knoflook 1 tomaat een sjalot peper zout suiker ok neem de tomaat, was af, doe aluminium folie er omheen en zet hem op een brandende gaspit, zodat de vlammen er omheen likken wacht tot het papier zwart begint te worden, haal hem er af, haal de zwarte plekken van de tomaat en ontvel hem, doe hem in de blender. Haal het steeltje van de madame chenet af en doe ook met pitjes en al in de blender doe de gepelde teen knoflook erbij en de in 4 stukken gesneden sjalot. pureer tot een gladde massa, doe peper, zout erbij en een schep suiker. dan roeren en in de koelkast zetten, door de suiker word het echt lekker dik en geeft nog een aparte smaak. | |
| rashudo | maandag 2 november 2009 @ 10:42 |
| Ik gebruik zelf meestal een halve madame jeanette per 2 personen, zonder de zaadjes, maar dan is het al flink pittig, of ik gebruik de "teabag"-methode, waarbij je een heel pepertje mee laat koken met bijvoorbeeld soep en hem er daarna weer uitvist en bijvoorbeeld gebruikt om sambal van te maken. | |
| Flurry | woensdag 4 november 2009 @ 15:19 |
quote:Deze ga ik ook eens proberen... ik heb er al eerder sambal van gemaakt, maar dat recept bevatte voornamelijk 500g madame jeanette pepers en daar begon ik na 2 weken toch redelijk maagpijn van te krijgen | |
| Flurry | zaterdag 12 december 2009 @ 23:12 |
quote:Vandaag gemaakt met de helft van de aanbevolen madame jeanette pepers. De boel staat nog in de marinade voor morgen, maar heb uiteraard al geproefd. De conclusie: ontzettend lekker, precies zoals in het restaurant, maar tering.... zelfs met de helft al ontzettend scherp |