Bronquote:Niet Bos, of Wellink, maar Zalm is de schuldige
Bestuursvoorzitter van ABN Amro Gerrit Zalm kent al heel lang de grillen van het ‘Beest uit Wognum’.
De woede over het DSB-debacle richt zich nu vooral op minister van Financiën Wouter Bos en de president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink. Daarbij dreigt de rol van Gerrit Zalm, die in tegenstelling tot Bos en Wellink direct verantwoordelijk was voor het beleid van DSB, onderbelicht te raken.
Zalm heeft een lange en ingewikkelde geschiedenis met DSB Bank, die serieuze twijfels oproept over zijn geloofwaardigheid als bestuursvoorzitter van ABN Amro. Een bankier in deze tijden, zeker als baas van een staatsbank, moet van alle blaam vrij zijn. Want zoals minister Bos van Financiën zelf telkens herhaalt, gaat het bij banken om vertrouwen.
Zalm heeft dat vertrouwen geschaad. De voormalig financieel directeur van DSB was vorig jaar volledig op de hoogte van de manier waarop deze bank zijn geld verdiende: met dure, vaak onnodige koopsompolissen, die in het geval van hypotheekleningen gecombineerd werden met korte rentevaste periodes en zeer hoge, niet marktconforme variabele rente.
Zijn poging om de Kamer op dit punt te misleiden, heeft gefaald. De boetes van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) waren in tegenstelling tot Zalms aanvankelijke bewering wel degelijk opgelegd voor dossiers die stammen uit zijn DSB-tijd.
De VVD’er was ook vóór zijn aanstelling bij DSB op de hoogte van de trukendoos van Scheringa. Al in 2002 wist de oud-minister van Financiën van de exorbitante provisies, zo bevestigde een woordvoerder van ABN Amro naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf gisteren. Bovendien had de AFM tijdens zijn ministerschap in 2004 haar pijlen al gericht op de wanpraktijken van DSB; iets wat later pas aan de oppervlakte kwam, toen het geruzie tussen AFM en DSB tot een (gepubliceerde) rechtszaak leidde.
Ook als verantwoordelijke voor de invoering van de Wet op het Financieel Toezicht (WFT) begin 2007, wist Zalm van de DSB-capriolen. Veel regels in de WFT waren immers mede bedoeld om het ‘Beest uit Wognum’ te temmen, zoals sommige Kamerleden DSB destijds noemden. Toch ontstond er in de WFT een merkwaardige uitzondering die gunstig was voor DSB.
Door een vrijstelling in de wet hoefden banken bij de verkoop van polissen bij hypotheken niet op de financiële situatie van de klant te letten; een voor consumenten gevaarlijke situatie die medio 2008 is aangepast op aandringen van de AFM. Een oud-Kamerlid dat bij de totstandkoming van de WFT was betrokken, herinnert zich dat er voor de vrijstelling een sterke lobby was van banken en verzekeraars.
‘Vooral bij de VVD.’
Zalm ging met al deze kennis werken in Wognum voor een salaris dat ruim boven de marktnormen lag. Zelfs bij een echt grote bank als ING verdienden bestuurders niet zoveel als deze ex-politicus. Scheringa betaalde het graag voor de immens populaire Zalm, omdat het zijn bank aanzien gaf én betrouwbaarheid. Miljarden aan spaargeld stroomden vorig jaar binnen.
Achtergestelde deposito’s
Vanwege de geringe financieringsmogelijkheden van DSB werd onder leiding van Zalm ingezet op het aantrekken van achtergestelde deposito’s, een product dat geen enkele andere grote bank aanbood; volgens geraadpleegde bankiers vanwege de grote risico’s voor consumenten. Het gestorte geld is niet opneembaar, niet verzekerd en bij een faillissement staat de depositohouder achter in de rij. Zalm hengelde zo meer dan 107 miljoen binnen.
Al die tijd was DNB achter de schermen bezig om van DSB een normale bank te maken. De eigendomsstructuur waarin Scheringa zowel enige aandeelhouder als bestuursvoorzitter is, was volgens DNB vanwege de risico’s onhoudbaar geworden. Maar ook met Zalm binnen wist DNB geen enkele vordering te maken met dit project. In 2008 ging Scheringa vrolijk verder met het financieren van voetbalclub AZ en zijn museum vanuit de bank, blijkt uit jaarstukken van DSB Beheer.
Toen Frank de Grave als opvolger van Zalm zicht kreeg op de boekhouding en protest aantekende, leidde dat volgens berichten in De Telegraaf en bij de NOS al na twee maanden tot zijn ontslag. Als dat klopt, dan werpt dat een nieuw licht op het functioneren van zijn voorganger. Die had kennelijk geen moeite met de manier waarop Scheringa zijn bank gebruikte voor zijn hobby’s.
Als verdediging liet Zalm maandag weten dat hij het kredietbeleid heeft verbeterd, zonder bewijs daarvoor. Maar over de verbetering van de cultuur van DSB zegt de ABN Amro-baas niets. ‘Dat is ook niet de primaire taak van een financieel directeur’, zegt oud-bankier Hans Ludo van Mierlo (onder meer Rabobank), die onlangs een boek schreef over de ethiek van bankieren. ‘Maar Zalm had die verantwoordelijkheid wel moeten nemen, omdat hij een gouden rand van betrouwbaarheid rond die bank heeft gelegd met zijn aanwezigheid. Daarom is het wel degelijk verwijtbaar dat hij niet harder aan cultuurverandering heeft gewerkt.’
Als ik dit lees ben ik toch blij dat ik nooit zaken heb gedaan bij de DSB. Maar gerrit Zalm is duidelijk een schoolvoorbeeld van een oplichter. Charisma en gladde praatjes. Sorry voor dit oordeel maar het is nu steeds duidelijker dat Zalm gewoon veel mensen heeft misleid. Als wij zoiets doen noemt men oplichting en als Zalm zo iets doet noemt men gewoon is niet meer te vertrouwen. Politiek moet wakker worden en nu iets aan deze pratijken doen want DSB is niet de enige bank met problemen.quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 09:47 schreef PietjePuk007 het volgende:
[..]
Bron
Er wordt nogal wat geïnsinueerd in 't artikel, zonder keihard bewijs. Hij heeft alle schijn tegen, maar 1 + 1 wil niet altijd 2 zeggen ('maas in de wet', vervolgens een dik salaris bij die bank).
Ik heb best vaak op 'm gestemd, het vertrouwen in de politiek ebt verder weg.
Hoe naief ben je dan. Je weet toch wel hoe VVD'ers zijn. Die kiezen altijd voor de belangen van de industrie. Doen ze ook niet geheimzinnig over ofzo.quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 09:47 schreef PietjePuk007 het volgende:
[..]
Bron
Er wordt nogal wat geïnsinueerd in 't artikel, zonder keihard bewijs. Hij heeft alle schijn tegen, maar 1 + 1 wil niet altijd 2 zeggen ('maas in de wet', vervolgens een dik salaris bij die bank).
Ik heb best vaak op 'm gestemd, het vertrouwen in de politiek ebt verder weg.
http://www.vn.nl/Archief/(...)ik-wist-van-niks.htmquote:‘Gerrit kan niet zeggen: ik wist van niks’
Gerrit Zalm wast in de DSB-affaire zijn handen in onschuld. Maar daarmee zijn ze nog niet schoon.
Enkele uren nadat DSB Bank afgelopen maandag door de rechter onder curatele werd gesteld, stuurde Gerrit Zalm vanuit zijn werkvertrekken in het hoofdkantoor van ABN Amro een verklaring uit. De strekking: aan hem heeft het niet gelegen dat DSB naar de filistijnen is. Als financieel directeur van de bank in Wognum, van december 2007 tot november 2008, had hij de bank veilig door de kredietcrisis geloodst. Bovendien had hij zich 'met succes ingezet voor verbetering van het beleid'.
Mede dankzij Zalm zou DSB dit jaar opgehouden zijn met de omstreden koppelverkoop van koopsompolissen waarvoor klanten buitensporig hoge provisies moesten betalen: de praktijk die de bank uiteindelijk de kop heeft gekost. In de verklaring zegde Zalm zijn volledige medewerking toe aan het onderzoek dat diezelfde ochtend door minister Bos van Financiën was aangekondigd.
Zalm heeft nog heel wat uit te leggen voor de onderzoekscommissie. Tot voor kort hield hij nog vol dat er onder zijn verantwoordelijkheid helemaal geen dubieuze praktijken gaande waren bij de bank van Dirk Scheringa. In een uitzending van Pauw en Witteman in januari 2008, beweerde hij bij hoog en bij laag dat DSB 'op een heel zorgvuldige manier' voordelige, passende leningen verstrekt aan mensen die het echt kunnen betalen: 'Dat is ook de kracht van de bank.'
Twee maanden later begon de Autoriteit Financiële Markten een onderzoek naar mogelijke misstanden bij DSB. Wat bleek? In dezelfde periode dat Zalm als financieel directeur zijn bank zat te verdedigen, verstrekten adviseurs van de bank hypotheken en andere leningen aan mensen die het eigenlijk niet konden betalen. Ook gaven ze onjuiste adviezen. DSB kreeg hiervoor in mei 2009 een boete van honderdtwintigduizend euro opgelegd, AFM is nu bezig met een vervolgonderzoek. Zalm beweerde onlangs nog dat het onderzoek van AFM ging over gevallen van voor zijn tijd.
'Zalm heeft zich vergist,' bekende Bos eind september na lastige Kamervragen. Maar in juli 2008 stuurde AFM nog een rapportage aan de directie van DSB met de bevindingen, waar de directie per brief op reageerde. Is het wel mogelijk dat Zalm, die als minister buitengewoon complexe begrotingen tot in detail beheerste, zich vergiste over zoiets cruciaals?
'Gerrit kan niet zeggen: ik wist van niks,' zegt Rick van der Ploeg, die als financieel woordvoerder van de PvdA en later als staatssecretaris in Paars II Zalm goed heeft leren kennen. 'Als financieel directeur was hij verantwoordelijk voor die rare praktijken. Bovendien kun je het in de boekhouding heel gemakkelijk zien. Bij DSB werden klanten gelokt met goedkope leningen, waar ze veel te dure koopsompolissen bij opgedrongen kregen. Als er heel weinig wordt verdiend op de hypotheken en veel op koopsompolissen kun je in één oogopslag zien wat er aan de hand is.'
Ook als minister wist Zalm al van de onoorbare praktijken van DSB. In februari 2005 trokken verschillende belangenorganisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars, bij hem aan de bel. Ze meldden dat DSB en verzekeraar Cardif 'excessieve' bedragen in rekening brachten voor aan hypotheken gekoppelde verzekeringen en jaarlijks tienduizenden van dit soort polissen verkochten. Zalm uitte in die tijd regelmatig kritiek op de agressieve verkoopmethoden van DSB en andere kredietverleners. Met succes loodste hij een nieuwe financiële wet door het parlement, waarmee hij de misleidende reclames voor leningen en hypotheken aan banden legde. Eerder al verscherpte hij het toezicht op de financiële sector met de oprichting van de Autoriteit Financiële Markten. Dezelfde waakhond die nu aan zijn eigen broekspijp hangt.
'Gerrit Zalm zocht zelfs de steun van de linkse partijen om de regels aan te scherpen, tegen de zin van het CDA en zijn eigen VVD,' zegt Kees Vendrik, die als financieel woordvoerder van GroenLinks tijdens drie kabinetten tegenover Zalm stond. 'Als minister heeft hij echt werk gemaakt van het tegengaan van foute financiële producten.'
Des te verrassender was het dat Zalm in juni 2007 bekend maakte dat hij zou gaan werken voor DSB, de bank die al jarenlang een dubieuze reputatie had. 'Mijn wenkbrauwen schoten omhoog toen ik van die overstap hoorde,' zegt Rick van der Ploeg. 'Gerrit Zalm was een A-merk, iemand met een heel solide staat van dienst. Twaalf jaar lang minister geweest, alom gerespecteerd. Voor Dirk Scheringa was het een gouden greep dat Zalm naar DSB kwam: die kon er zijn reputatie mee opkrikken. Maar ik vond het voor Zalm beneden zijn stand. Zijn keuze heeft vast te maken met zijn tegendraadse karakter. Als iedereen vindt dat ie linksaf moet, gaat ie rechtsaf. Bovendien is hij altijd een beetje een volksjongen gebleven. Hij vond het gewoon leuk, zo'n kleine bank in West-Friesland.'
Zalm groeide op in Enkhuizen, als zoon van een kolenboer. Hij heeft er ook als minister nooit een geheim van gemaakt dat hij een hekel heeft aan de dikdoenerij van de deftige heren in krijtstreep bij de grote, gevestigde banken. 'Dikke nekken', noemt hij dat. Bij DSB-baas Dirk Scheringa, de selfmade man uit Wognum die nog steeds geitenwollen sokken draagt, voelde hij zich meer op zijn gemak. In de Volkskrant zei hij, kort voor zijn aantreden: 'Ik bewonder Dirk Scheringa. Hij is de Joop van den Ende van de banksector. Tussen Scheringa en mij is een goede klik.'
Bij DSB heeft Zalm naar eigen zeggen zijn best gedaan 'het beleid te verbeteren'. Volgens insiders wilde Zalm zijn oude baan in Wognum al opzeggen vóór hij door Bos in november vorig jaar gevraagd werd als nieuwe topman van ABN Amro, wellicht omdat hij de bui al zag hangen. Maar de president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink zou hem dringend verzocht hebben aan te blijven om zijn karwei bij DSB af te maken.
Beiden zijn nu hoofdpersonen in de twee onderzoeken die Wouter Bos deze week aankondigde toen de bank onder curatele werd gesteld.
Ook anderen richten hun pijlen op de oud-bestuurder. Afgelopen dinsdag kondigde advocaat Dion Bartels nog aan Zalm en zijn medebestuurders persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de geleden schade van vierduizend gedupeerde spaarders.
Zo belandt Gerrit Zalm, die als minister van Financiën jarenlang de wanpraktijken van instellingen als DSB bestreed, uiteindelijk zelf in de beklaagdenbank.
Het lijkt er meer op dat Zalm een transformatie heeft geleid van het oude (koopsomgebaseerde) verdienmodel naar een regulier bankmodel. In zijn periode is dat wel veranderd.quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 10:14 schreef Maja het volgende:
Het blijft natuurlijk uiterst merkwaardig dat De Grave dingen zag die verkeerd waren en daar tegen ageerde, terwijl Zalm het allemaal op zijn beloop liet...
Hoeveel miljoen euro zou het Zalm opleveren als-ie d'r nu uitgeschopt wordt?quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 13:39 schreef ikweethetookniet het volgende:
en wenaar de ex voorzitter van ABN AMRO
![]()
quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 14:02 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Hoeveel miljoen euro zou het Zalm opleveren als-ie d'r nu uitgeschopt wordt?
quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 14:14 schreef HarryP het volgende:
Even een andere vraag.
Als iets van jou is. Mag je er dan mee doen wat jij wilt (zolang je je aan de wet houd)?
Iedereen mag een claim indienen tegen ieder ander.quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 13:39 schreef ikweethetookniet het volgende:
Advocatenkantoor Van Dijk & Co, dat opereert onder de naam Consumentenclaim, pakt het groots aan en dient claims in tegen alle personen en instanties waarvan het kantoor meent dat zij een rol hebben gespeeld in de hele affaire.
De DSB bank is toch van Dirk. Dan mag hij er toch mee doen wat hij wil.quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 14:17 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
eigendom is het meest verregaande recht wat je op een goed kan hebben
![]()
Je mag er dus mee doen wat je wilt binnen de grenzen van de wet![]()
hoezo de vraag
vraag het dan niet als je hetzelf beter weetquote:Op vrijdag 16 oktober 2009 14:18 schreef HarryP het volgende:
[..]
De DSB bank is toch van Dirk. Dan mag hij er toch mee doen wat hij wil.
Een voetbalclub mee sponsoren, geld opnemen uit de onderneming etc.
Nee hoor.. Beide hoeven niet.quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 14:27 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
natuurlijk mag dat maar dan moet de gene die het opneemt er wel goed voor zijn dwz in staat zijn het terug te betalen
zoniet dan alles afboeken en valt de bank om wegens geen eigen vermogen
geld opnemen cq dividend uitkeren mkan ook maar dan moet er wel winst gemaakt worden
Blijf buiten schot want er komen te grote belangen in het geding.quote:Op zaterdag 17 oktober 2009 00:50 schreef poemojn het volgende:
en de raad van commissarissen waaronder prins willem-alexander?
Wat een foto johquote:
en waarom wel verontwaardiging over dsb-praktijken in ons rijke landje maar niet over de microkredieten die Maxima aanprijst (met rentes van 15-50% volgens bron )in derde-wereld-landen?quote:Op zaterdag 17 oktober 2009 01:36 schreef Hoofdrubbel het volgende:
[..]
Blijf buiten schot want er komen te grote belangen in het geding.
Het rammelt een beetje bij die bron:quote:Op zaterdag 17 oktober 2009 10:55 schreef poemojn het volgende:
en waarom wel verontwaardiging over dsb-praktijken in ons rijke landje maar niet over de microkredieten die Maxima aanprijst (met rentes van 15-50% volgens bron )in derde-wereld-landen?
De woekeraars zouden dus 10 - 50 % rente vragen, en toch vind de lokale bevolking de rente erg mee vallen omdat de micro-kredietverstrekkers maar 15-50 % bedragen.quote:De rentepercentages op deze microleningen zijn een stuk hoger dan in het westen, ruwweg 15-50%. Dit wordt met name veroorzaakt door de kosten. [..] Toch vinden de lokale klanten de rentepercentages erg meevallen, omdat men het vergelijkt met het alternatief, de lokale woekeraars die vaak 10-50% per dag vragen.
Lees nog eens goed knulquote:Op zaterdag 17 oktober 2009 11:17 schreef Bolkesteijn het volgende:
De woekeraars zouden dus 10 - 50 % rente vragen, en toch vind de lokale bevolking de rente erg mee vallen omdat de micro-kredietverstrekkers maar 15-50 % bedragen.
5 jaar commissaris bij DSB, hoe heb je toezicht gehouden daar Edquote:Op zondag 18 oktober 2009 21:09 schreef ikbenwel het volgende:
nijpels:
http://www.rtl.nl/compone(...)_hella.avi_plain.xml
1:18, kijk, een van de grootste engerds, zat 5! JAAR BIJ DSB, daarom nu gepromoveerd naar het abp.
help.
En hoe precies was dat goed voor zijn portemonnaie?quote:Op vrijdag 16 oktober 2009 10:04 schreef RemcoDelft het volgende:
Gerrit Zalm heeft 1 doel: z'n eigen portemonnee! Dat deed hij eerst bij de Staat, waar hij onze gulden veel te goedkoop verkocht heeft en iedere Nederlander instantaan 10% armer maakte
nu nog wel. hij is net begonnen.quote:Op zondag 18 oktober 2009 21:17 schreef ikweethetookniet het volgende:
[..]
5 jaar commissaris bij DSB, hoe heb je toezicht gehouden daar Ed![]()
Als je daar vragen over stelt dan ben ik weg![]()
![]()
Het hele intervieuw was nogal kort volgens Hella, Ik moet natuurlijk wel vragen kunnen wat ik wil
[ afbeelding ]
Vragen over het ABP beantwoordt ik wel, want daar gaat het wel goed![]()
vraag is wie de meeste verantwoordelijkheid heeft.quote:Op zondag 18 oktober 2009 21:45 schreef Sloggi het volgende:
[..]
En hoe precies was dat goed voor zijn portemonnaie?
Verder: er wordt wel erg gemakkelijk en snel geoordeeld, terwijl de feiten nog lang niet boven tafel zijn. Ik geef toe, Zalm heeft de schijn tegen, maar misschien heeft hij wel een hoop verbeteringen in het beleid van DSB aangebracht in de periode dat hij er werkte?
quote:
Na dit artikel is beeldmateriaal overbodigquote:
Bronquote:Parlementair onderzoek
Haar VVD-collega Frans Weekers is 'uitermate teleurgesteld, zo niet woedend' over de onderzoeksopzet van Bos. De liberaal wil nu ook een parlementair onderzoek. Eerder stelden PVV en Rita Verdonk al voor om betrokkenen onder ede te horen.
Weekers: 'Dit is geen volledig feitenonderzoek. We krijgen alleen de conclusies. Ik krijg het gevoel dat Bos een doofpot wil. Dat is onacceptabel.'
* ikweethetookniet Dat schreef ik een paar berichten terug al![]()
CDA en VVD eisen een spoeddebat met Bos begin volgende week.
Dan zal ik je die reden wel even gevenquote:Op vrijdag 30 oktober 2009 09:22 schreef PietjePuk007 het volgende:
Ze hebben gewoon de arrogantie om niet eens een reden te geven voor de geheimhouding.
Omdat de Duisenberg regeling in de lease affaire ook gunstig uitpakte voor hetzittende managementquote:Op maandag 2 november 2009 22:48 schreef Bolkesteijn het volgende:
Waarom nou weer 'Duisenberg School of Finance'................
De EUR heeft natuurlijk wel pech dat het mensen als Wellink heeft voortgebrachtquote:Op maandag 2 november 2009 22:48 schreef Bolkesteijn het volgende:
Waarom nou weer 'Duisenberg School of Finance'alsof we geen universiteiten (EUR, VU, RUG (hoewel misschien meer macro-economie), Tilburg) hebben die op dat gebied veel sterker scoren. Er is mij nog niks bekend van wat die toko heeft voortgebracht.
Dat wordt natuurlijk weer ruimschoots goed gemaakt door Drs. P.quote:Op maandag 2 november 2009 23:01 schreef sitting_elfling het volgende:
De EUR heeft natuurlijk wel pech dat het mensen als Wellink heeft voortgebracht(ik weet dat hij daar zn undergraduate niet heeft gedaan maar is er wel gepromoveerd)
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |