Iedereen, inclusief de regering, vindt het toch van zelfsprekend dat we allemaal in Nederland hogeropgeleid moeten zijn? Laatst zag ik een rapportage van een allochtoon meisje dat doodleuk vertelde dat ze na haar VMBO wel eventje versneld MBO ging doen, gevolgd door propedeuse HBO, om daarna WO medicijnen te kunnen gaan studeren. Zoiets, maar de zelfvansprekendheidquote:Op maandag 12 oktober 2009 00:48 schreef TGVkopper het volgende:
[..]
Ofwel: het niveau van de hogere schoolsoorten daalt.
Herinvoering ambachtsschool aub, leer die kinderen gewoon een vak!![]()
Maar het neemt niet af doordat de leerlingen intelligenter worden, maar doordat de eisen lager worden.quote:Op maandag 12 oktober 2009 02:04 schreef isogram het volgende:
Als 56 procent op het VMBO zit in klas 3, vind ik dat schrikbarend veel. Dat dat percentage afneemt, lijkt me alleen maar een goede zaak.
Als je als schilder goed werk levert is er echt voldoende werk.quote:Op maandag 12 oktober 2009 01:07 schreef TGVkopper het volgende:
[..]
Probleem is: Polen werken harder voor minder geld.
Als je kijkt naar de grafiekjes in dit rapport vanaf pagina 15quote:Op maandag 12 oktober 2009 01:09 schreef raptorix het volgende:
[..]
In mijn tijd (eind jaren 80) was Mavo de ideale opstap naar MTS of MEAO, en als je dat had, dan had je uitzicht op een meer als modale baan in de maatschappij, daarnaast kon je als je MEAO of MTS had gedaan, vrij makkelijk in 2 jaar je HEAO of HTS halen. Volgens mij is dat inmiddels stuk lastiger, en zelfs als je tegenwoordig HEAO HTS hebt, dan ga je nog maar voor een modale baan.
Tja, daar zet ik dus mijn vraagtekens bij. Vanwege alle negatieve aandacht is de daling in niveau op het vmbo wel gestopt denk ik. Alleen het imago is nog steeds dalende.quote:Op maandag 12 oktober 2009 18:18 schreef BarbaRob het volgende:
[..]
Als je kijkt naar de grafiekjes in dit rapport vanaf pagina 15
http://www.minocw.nl/documenten/vmbo_ocw.pdf
dan zie je dat de doorstroom hetzelfde of misschien zelfs wel wat verbeterd is.
Het probleem zal dan ook niet echt bij de doorstroom zitten, maar eerder bij het slechte imago en bij de toekomstmogelijkheden als de personen stoppen met een VBMO-diploma.
http://www.mboraad.nl/?ne(...)+hoger+opgeleid.aspxquote:Op maandag 12 oktober 2009 18:58 schreef Demophon het volgende:
[..]
Tja, daar zet ik dus mijn vraagtekens bij. Vanwege alle negatieve aandacht is de daling in niveau op het vmbo wel gestopt denk ik. Alleen het imago is nog steeds dalende.
Echter, ik denk dat er sprake is van een zogenaamd 'inklink effect'. Door een steeds grotere toevloed van ex-vmbo-ers naar het mbo toe, daalt het imago en niveau ook op het mbo. Het gemiddelde leerniveau van de leerlingen aldaar daalt, wat als direct effect imagovermindering heeft. Resultaat: daarmee grote uitstroom/'vlucht' van hoog-mbo niveau jongeren wat nog meer leidt ook tot imago- en niveauvermindering. En om de slagingskans niet te drastisch te laten dalen zal men op het mbo toch beetje voor beetje de slagingseisen verlagen. Dit is duidelijk zichtbaar, stond zelf een heel stuk over in de telegraaf. M.a.w. het niveau 'klinkt' daar in. Tevens is er dan weer een uitstroom van gelukzoekende jongeren uit het mbo naar het hbo toe. Ook de hbo-scholen vinden al die extra studenten wel pretig omdat dit leidt tot meer inkomsten, maar zullen ook sluipendewijs het niveau verlagen zodat er genoeg afstuderen (iedere afgestudeerde brengt geld op). Het HBO 'klinkt' dus nog erger in. Het selectie en geldsysteem in het Nederlandse onderwijs is gewoon verkeerd georganiseerd met de verkeerde prikkels van de overheid naar onderwijsinstellingen toe.
Het gegeven dat er meer doorstroming is zegt dus niks
Als je de eisen verlaagt zodat er meer slagen, dan stijgt inderdaad het percentagequote:Op maandag 12 oktober 2009 20:06 schreef BarbaRob het volgende:
[..]
http://www.mboraad.nl/?ne(...)+hoger+opgeleid.aspx
Hier staat dat het MBO-niveau stijgt.
Maar goed, er is gemeten dat steeds meer leerlingen het hogere niveau op het MBO gaan volgen.
Er wordt niet gemeten of het niveau van de opleiding ook lager wordt.
Ik heb zelf ook MBO gedaan, of beter gezegd MTS, maar het niveau van de MBO'ers is vandaag de dag aanzienlijk lager, en dat merk ik heel goed aan het kennisniveau van de stagiaires. Het is soms stuitend om te zien hoe sommigen ooit een MBO-diploma hebben kunnen behalen.quote:Op maandag 12 oktober 2009 20:06 schreef BarbaRob het volgende:
http://www.mboraad.nl/?ne(...)+hoger+opgeleid.aspx
Hier staat dat het MBO-niveau stijgt.
Maar goed, er is gemeten dat steeds meer leerlingen het hogere niveau op het MBO gaan volgen.
Er wordt niet gemeten of het niveau van de opleiding ook lager wordt.
Dankzij de onderwijsvernieuwingen die ons door de strot zijn geduwd door de overheid.quote:Op dinsdag 13 oktober 2009 20:29 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Ik heb zelf ook MBO gedaan, of beter gezegd MTS, maar het niveau van de MBO'ers is vandaag de dag aanzienlijk lager, en dat merk ik heel goed aan het kennisniveau van de stagiaires. Het is soms stuitend om te zien hoe sommigen ooit een MBO-diploma hebben kunnen behalen.
En daarnaast heb jij wellicht maar 1 kant v/h verhaal gehoord.quote:Op maandag 12 oktober 2009 00:25 schreef Langlearn het volgende:
[..]
Helaas de waarheid. Sprak vandaag een meisje en dit meisje wordt op korte termijn overgeplaatst. Reden overplaatsing kan worden samengevat als niet langer gewenst door de leraar.
Werkelijke reden is dat de lerares niet eens naar behoren Nederlands kan praten en zij hier een opmerking over maakte dat uiteindelijk in een discussie ontaarde waar de lerares niet van was gediend. Nou heb ik dat op de havo weleens meegemaakt, maar op een vervolgopleiding vind ik dit nogal zorgwekkend. Neemt natuurlijk niet weg dat dit een incident kan zijn.
Het mooiste is dat een paar maanden geleden het competentiegericht leren verplicht is ingevoerd in alle MBO's. Van overheidswege opgelegd. En dat NADAT het rapport Dijsselbloem was uitgekomen waarin de vloer wordt aangeveegd met allerlei onderwijsvernieuwingen die ons door Den Haag door de strot zijn geduwd.quote:Op dinsdag 13 oktober 2009 21:35 schreef uiterstaardig het volgende:
Dankzij de onderwijsvernieuwingen die ons door de strot zijn geduwd door de overheid.
Het gaat vaak niet meer om kwaliteit, maar om een goedgevulde portfolio met heel veel nutteloos papierwerk. En dat noemen ze dan gek genoeg competentiegericht leren.
De totale onbenulligheid in het parlement als het gaat over onderwijs loopt helaas door alle partijen heen. En D'66 doet daarin niet onder voor andere partijen.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 19:22 schreef ShadyLane het volgende:
[..]
Het mooiste is dat een paar maanden geleden het competentiegericht leren verplicht is ingevoerd in alle MBO's. Van overheidswege opgelegd. En dat NADAT het rapport Dijsselbloem was uitgekomen waarin de vloer wordt aangeveegd met allerlei onderwijsvernieuwingen die ons door Den Haag door de strot zijn geduwd.
Ze gaan er doodleuk mee door![]()
Er kwam toen vanuit de kamer een motie die stelde dat op elke MBO-school in elk geval de docenten zouden mogen meebeslissen of het competentiegericht leren op hun school zou worden ingevoerd. Die motie werd aangenomen met een redelijke kamermeerderheid (hebben we dan toch iets geleerd?), maar......van Bijsterveldt besloot deze naast zich neer te leggen.![]()
Frappant detail is dat D'66, dat zich wil presenteren als de onderwijspartij, tegen de motie stemde.
Lastig, ook de lerarenopleiding is ten prooi gevallen aan de vernieuwingsdrang.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 17:32 schreef SeculasStatius het volgende:
Oplossing voor onderwijs is natuurlijk gewoon even opzoeken hoe was voordat de PvdA met z'n alles vernietigende experimenteerzucht door mevrouw Adelmunt ons onderwijs om zeep hielp en dat gewoon weer restaureren. Niet leren googlen geen grote mond hebben maar de stof leren en luisteren naar die persoon die weet hoe het moet.
Ik zie geen beren op de weg hoor. Haal je voor goed geld gewoon wat ijzervreters terug uit de vut. Die schrijven het nieuwe dus oude curriculum. Daar leid je vanaf het aankomende schooljaar mee op op lerarenopleidingen. Leraren die zich echt niet stand kunnen houden onder het nieuwe oude leren mogen zwemmen tot de aflossing er is. Is misschien ingrijpend maar je kan geen ivoren toren bouwen zonder olifanten af te schieten.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 17:36 schreef uiterstaardig het volgende:
[..]
Lastig, ook de lerarenopleiding is ten prooi gevallen aan de vernieuwingsdrang.
We hebben die nieuwe onderwijsministerquote:Op donderdag 15 oktober 2009 17:55 schreef SeculasStatius het volgende:
[..]
Ik zie geen beren op de weg hoor. Haal je voor goed geld gewoon wat ijzervreters terug uit de vut. Die schrijven het nieuwe dus oude curriculum. Daar leid je vanaf het aankomende schooljaar mee op op lerarenopleidingen. Leraren die zich echt niet stand kunnen houden onder het nieuwe oude leren mogen zwemmen tot de aflossing er is. Is misschien ingrijpend maar je kan geen ivoren toren bouwen zonder olifanten af te schieten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |