abonnement Unibet Coolblue
pi_73723716
Doden door winterweer Polen
quote:
WARSCHAU/PRAAG - Zeker drie inwoners van Polen zijn om het leven gekomen als gevolg van het extreme winterweer. Dat meldden Poolse media donderdag.

Drie sterfgevallen deden zich voor in het hooggebergte in het uiterste zuiden van het land. Daar kampt de bevolking al twee dagen lang met temperaturen tot ver onder nul en hevige sneeuwval.

Onder de doden was een herder. Alle drie de doden kwamen om door bevriezing.


In het noorden van het land verongelukte een automobilist, nadat zijn auto van de weg was geraakt in een zware storm.


Stroom

Een kwart miljoen Polen zat donderdag zonder stroom. Een dag eerder waren dat er nog drie keer zoveel. In het hele land was het een chaos op de wegen.

In het buurland Tsjechië ontstonden ook problemen met de levering van gas en elektriciteit, nadat leidingen beschadigd waren geraakt door omgevallen bomen.

In het noordoosten van het land zitten tienduizenden mensen daardoor zonder verwarming en verlichting.


Oostenrijk

In delen van Oostenrijk en Zwitserland en in het zuiden van Duitsland viel ook een dik pak sneeuw. De temperatuurverschillen in Duitsland zijn deze maand extreem, en dan met name in het zuiden en oosten.

Eerder werden nog recordwaarden van 30 graden Celsius geregistreerd. Deze dagen daalt de temperatuur 's nachts tot 8 graden onder nul.
nu.nl

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 15-10-2009 19:18:50 ]
pi_73733278
tvp
............................
  vrijdag 16 oktober 2009 @ 11:52:36 #28
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_73743895
Hier nog enkele foto´s uit het Duitse Erzgebirge

http://www.wetteronline.d(...)e/2009/10/14_tg1.htm
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_73750699
Ik heb de volgende foto gemaakt op 16 december 2006. Het was toen op 2500 meter hoogte 18 graden; er was een inversielaag: in het dal was het kouder dan in de bergen. Van ellende had men de sneeuwkanonnen maar uitgezet (je ziet hier en daar nog een plukje sneeuw liggen) Gelukkig voor de mensen daar begon het kort daarna te sneeuwen en kon er met de kerst volop geskied worden!

pi_73811691


Weergevoelige Lynx kondigt strenge winter aan
quote:
Wilde dieren zijn zo sensitief voor meteorologische ontwikkelingen dat ze de menselijke voorspellers vaak de loef afsteken. Vorig jaar hadden we de ganzen uit het Zwarte Woud. Deze herfst doen de beren en vooral de lynx van het Elfenberg wildpark in Mautern in Stiermarken van zich spreken. Ze bereiden zich momenteel duidelijk voor op een strenge winter.

Gevoelig zenuwstelsel
"Onze dieren voorspellen een zeer strenge winter met veel sneeuw", aldus de zoöloge Sonja Golenz. Al jaren volgt en beschrijft zij het dierengedrag in het wildpark. "Dieren hebben een extreem gevoelige zenuwstelsel, dat reageert op verschillende meteorologische parameters. Met hun vreetgedrag tonen zo of het een slappe of een strenge winter zal worden en dat vaak al weken of maanden vooruit."

Dikke vetlaag
"Dat het een strenge winter wordt merken we aan de beren maar ook aan de wolven. Al twee weken eten ze veel meer dan anders", aldus Golenz. Een dikke vetlaag moet de dieren door een lange koude winter helpen. Vooral het gedrag van de lynx is opvallend: "Zo hongerig als nu hebben we de lynx al lang niet meer meegemaakt." Instinctief voelen de dieren dat er wat gaat gebeuren. "De dieren kiezen ook duidelijk voor het koolhydraatrijke eten waarvan ze het meeste aankomen."


Zeker kouder dan vorig jaar
Hier is de bron van deze dierlijke wijsheden. Moeten we er geloof aan hechten? Toch maar even in de telefoon geklommen om die Sonja Gollenz (foto) persoonlijk aan de tand te voelen. Ze blijkt al vijf jaar in het park te werken en heeft dus het dierengedrag in het park kunnen waarnemen zowel voorafgaand aan de koude sneeuwrijke winter 2005-2006 als voorafgaand aan een aantal slappere winters. "Het wordt zeker kouder dan vorig jaar!", zegt Gollenz resoluut. "Je moet bedenken dat het hier vorige week nog 25°C was en dat de dieren toen al duidelijk meer dan normaal in de herfst vraten. Ook ons paard had toen al een prachtige wintervacht. Tja, nu is er plotseling 30cm sneeuw gevallen. Dat smelt weer weg. De bodem is nog te warm. Maar de dieren hebben tot nu toe altijd goed gezeten met hun seizoensvoorspellingen!"
pi_73887198
quote:
Een collectie van fronten, samenhangend met oude en nieuwe lagedrukgebieden, heeft de afgelopen 24 uur in delen van Noord-Europa veel sneeuw veroorzaakt. Zo sneeuwde het onder meer in het Zweedse Arjeplog bijkans de hele dag. Er lag daar vanochtend 16 centimeter sneeuw en in opklaringsgebieden vroor het plaatselijk streng: Latnivaara rapporteerde -13,5 en Grotli in Noorwegen -14,5º.
Jan Visser
  dinsdag 20 oktober 2009 @ 21:55:12 #32
33232 Againzender
Vriend van de show
pi_73895801
quote:
Op zondag 18 oktober 2009 17:40 schreef michiel_merk het volgende:
[ afbeelding ]

Weergevoelige Lynx kondigt strenge winter aan
[..]


Ik wil ook een lynx kunnen verdomd goed in bomen klimmen trouwens

ontzettend slechte tvp weer dit
[b]Op maandag 6 september 2010 00:28 schreef tong80 het volgende:[/b]
GVD Wat moet jij een trotse vader zijn :)
:P
  woensdag 21 oktober 2009 @ 17:13:23 #33
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_73919997
Onderstaand nog enkele foto´s van de sneeuw van afgelopen week, gevallen in Duitsland en Oostenrijk.

http://forum.wetteronline.de/showthread.php?t=15766

http://www.wetteronline.d(...)e/2009/10/20_eg1.htm
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_73926306
Oostenrijkse skipistes al open

LEOGANG - De Oostenrijkse skidorpen Leogang en Kitzbühel gooien dit weekend hun skipistes al open. Het is de vroegste seizoenstart ooit voor de bij Nederlanders geliefde wintersportplaatsen. Ook andere gebieden zijn vervroegd open.

In leogang, nabij Saalbach-Hinterglemm, viel de afgelopen dagen uitzonderlijk veel sneeuw. "We hebben tussen 70 en 100cm sneeuw boven op de Asitz en met de Oostenrijkse nationale feestdag op komst komende maandag, dachten wij: prepareren die handel", aldus Kornel Grundner van het skigebied Leogang tegen Sneeuwverwachting.nl. "Beneden in het dal is het nog groen, maar we kunnen perfecte pistes prepareren tot aan het middenstation. De 8-persoonsstoeltjeslift die 's winters de verbindingschakel vormt met Saalbach zal dan ook volop draaien op zaterdag, zondag en maandag".

Grundner is niet bang voor de hogere temperaturen die worden opgegeven. "Het is nog nooit eerder voorgekomen dat we op 24 oktober konden openen. Gepland was de opening op 27 november. Alleen uit de jaren zeventig herinner ik me wel jaren waarin het in oktober al wel eens zo mooi wit was, maar ook toen is er nooit zo vroeg geopend. De laatste weersvoorspellingen geven gemiddelde temperaturen aan dus zie ik een goede kans dat deze mooie basis kan standhouden tot de winter echt invalt", aldus de Oostenrijker tegen de website.

Voor Kitzbühel is het de eerste keer in haar 80-jarig bestaan dat de liften zo vroeg opengaan. Het bekende skidorp heeft al gezegd haar liften tot 28 november ieder weekend te laten draaien. Daarna kan er , zoals gepland, dagelijks worden geskied.

Volgens winterweerman Hajo Smit van Sneeuwverwachting.nl zijn ook elders in Oostenrijk de pistes al ongewoon vroeg open. "Op het Kitzsteinhorn wordt al geskied tot aan het Alpincenter op 2500m en in Hintertux is het zomergebied al neerwaarts uitgebreid tot 2100m", aldus Smit.

telegraaf

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 21-10-2009 20:28:16 ]
pi_74008213
Recordkoude voor oktober bij de Funtensee (Dld)

Zo koud was het in Duitsland nog nooit in oktober een nacht: - 24,3 graden. Dat heeft de weerdienst Meteomedia op de Funtensee gemeten in het gebied bij Berchtesgaden op dinsdagnacht 20 oktober 2009. Het is het laagste niveau sinds de registraties daar zijn begonnen in 2000. "De timing was perfect, we hadden een heldere nacht met verse koude lucht, boven vers gevallen poedersneeuw," aldus Jörg Kachelmann van Meteomedia.



Nog maar 6 jaar geleden was het ook zo koud daar in oktober, - 22,7 graden. De Funtensee is gelegen in een vallei bij Berchtesgaden, waar de koude lucht zich kan verzamelen. "De temperaturen bij Funtensee zijn representatief voor een veel groter gebied dan de metingen op de Zugspitze of andere bergtoppen ", aldus Kachelman.


Bijzondere ligging van het meer

De Beierse Funtensee ligt op 1601 meter hoogte in een vallei tussen hoge bergen. Dit meer wordt beschouwd als koudepool van Duitsland. Op 24 December 2001 werd er min 45,9 graden geregistreerd, de laagste temperatuur ooit gemeten in de Bondsrepubliek. Echter, op Funtensee wordt bijna altijd de laagste temperatuur van het land gemeten.

Dat kan verklaard worden met de specifieke liggging van het meer: het is omgeven door bergen en ligt in een vallei. In de winter kunnen de lage zonnestralen hier nauwelijks doordringen. Op heldere nachten, straalt de restwarmte goed uit. Aangezien de koude lucht niet afgevoerd kan worden, vormt het een steeds koudere laag lucht.

VWK
pi_74245667
Koude oktober in heel Zweden

Oktober was kouder dan normaal in heel Zweden. De laatste keer dat het hele land een koudere maand dan normaal had was maart 2006.
Hoewel er nog één dag te gaan is in oktober, voordat we de balans voor alle stations kunnen opmaken in Zweden, kan er wel al een maandgemiddelde temperatuur vastgesteld worden die lager is dan de normale waarde voor de periode 1961-1990. Dit is nu vrij zeldzaam. Er zijn meer dan drie jaren overheen gegaan sinds een maand kouder was dan normaal in heel Zweden.



Dat was het geval in maart 2006. Relatief koud was het in de periode 11-14 oktober. Reeds op de 11de daalde de temperatuur tot -20 ° in het noorden van Zweden, iets wat in meer dan 50 jaar niet meer heeft plaatsgevonden zo vroeg in het seizoen!

Voor wat betreft de regenval, heeft vooral Noord-Zweden een relatief droge oktober gehad. Dit heeft er aan bijgedragen dat de sneeuw, ondanks het enorme koude weer, een vrij normale dikte heeft gelijk aan wat gemiddeld is aan het einde van oktober. ´s Maands grootste sneeuwhoogte is al gemeld op de 11e: 40 centimeter in Katterjåkk.

vwk
pi_74246524
Ga eind februari naar zweden toe met deel van het gezin, oudste zus woont er.

wij gaan naar de omgeving van Hagfors.

Hopelijk hebben we dan daar een echte winter, maar verwacht het wel
pi_74247476
quote:
Op zaterdag 31 oktober 2009 09:55 schreef garnage-patrick het volgende:


Hopelijk hebben we dan daar een echte winter, maar verwacht het wel
De kans dat je daar winterse tafarelen ziet is groter dan in Nederland.
pi_74247633
quote:
Op zaterdag 31 oktober 2009 09:55 schreef garnage-patrick het volgende:
Ga eind februari naar zweden toe met deel van het gezin, oudste zus woont er.

wij gaan naar de omgeving van Hagfors.

Hopelijk hebben we dan daar een echte winter, maar verwacht het wel
Wat hebben we aan "daar"..... we zitten HIER.

Wat mij nog aan de dieren opvalt...
Vorig jaar waren de Canadese ganzen nu al aanwezig.
Maar nu zijn ze er nog niet
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_74321468
In de Franse Alpen is vandaag sneeuw gevallen, net even naar de webcam van Valloire gekeken dat in het dal ligt, en daar is het lichtjes aan het sneeuwen.
In Valloire ligt nu 5cm aan sneeuw, in de bergen +2600m 15cm.
Daar komt vannacht 2cm in het dal bij, en 3cm in de bergen.
Dinsdag overdag 2cm in de bergen, 1 cm in het dal.

Veel is het niet.
Life is Music
pi_74324309
quote:
De sneeuwvalgrens gaat in de Alpen flink naar beneden, van zo'n 2000 meter vanmorgen naar 800 tot 1100 meter vanavond. Er wordt dan ook veel verse sneeuw verwacht. In het westen van Zwitserland valt vandaag boven 2000 meter al 50 cm sneeuw. De meeste sneeuw wordt berekend voor het westelijk Alpengebied. In het Franse La Plagne wordt de komende dagen 40 tot 90 cm aan sneeuw verwacht!
jan visser
pi_74506187
quote:
Recordvroege opening pistes in Geilo (Noorwegen)
De pistes in Geilo in Noorwegen zijn voor 44% van hun lengte open gegaan dit weekeinde: nogal vroeg voor de Noorse skisport en in ieder geval vroeger dan gepland. Het is een beetje de teneur overal in Europa dit winterseizoen: vroegere openingen door meer en vroege sneeuwval! Trouwens: dat beeld is er ook in Noord-Amerika. Ergens moet het dan warmer zijn: waarschijnlijk in Siberië.


vwk
pi_74689526
quote:
Op zaterdag 10 oktober 2009 11:33 schreef aloa het volgende:
Winter in Europa.

[ afbeelding ]

De winter in Europa is bitter koud in het hoge noorden. Maar ook in het zuiden van Europa kan de winter voor veel overlast zorgen.

Een paar voorbeelden:

Lapland

De winter begint in Lapland rond half oktober en elders in Finland in november.De dagen zijn kort en boven de poolcirkel is er op 21 december tijdelijk geen zon. In Helsinki schijnt deze zes uur. In het noordelijke Utsjoki heerst van 25 november - 17 januari de poolnacht.

Het gebrek aan zonneschijn zorgt voor lage temperaturen. Vooral als een hogedrukgebied verschijnt boven Lapland, daalt de temperatuur flink boven het sneeuwdek. In januari vriest het in Lapland gemiddeld 20 graden en aan de zuidkust 10 graden.

Een blik op de absolute minima laat zien dat in vrijwel heel Finland de temperatuur kan dalen tot -30 graden. Het noorden kent extremen van -50 graden. De laagste temperatuur in Finland werd gemeten in 1999, toen daalde deze tot -51,.5 graden. In Helsinki is de temperatuur in 1987 gedaald tot -34,3 graden. Meestal is het hier aan de Finse Golf minder koud dan in het noorden.

Wanneer een zachte zuidwestelijke stroming Finland weet te bereiken, stijgt de temperatuur ook 's winters tot boven nul. Het kan dan zelfs 6 graden worden en de zachte lucht weet dan ook Lapland te bereiken. In april ontdooien de meren in het zuidwesten en in juni zijn de meren in Lapland ijsvrij.


[ afbeelding ]


Spanje

Tijdens de wintermaanden kan het in delen Spanje vrij koel zijn. Het noordelijke gelegen deel (ten zuiden van de Pyreneeën) en centraal Spanje heeft een vergelijkbaar weertype als dat van Nederland. Temperaturen die gemiddeld enkele graden boven het vriespunt liggen, geregeld nachtvorst en kans op winterse neerslag in de vorm van sneeuw, hagel en ijzel.
Ook de noord-oostkust (Catalonië) en de noordkust (Baskenland) kunnen te maken krijgen met winterse buien en overlast als gevolg van dat weer.

In de Pyreneeën in het noorden en de Sierra Nevada in het zuiden kan tijdens de wintermaanden en het voorjaar aan wintersport gedaan worden. Ook de bergen ten noorden van Madrid bieden mogelijkheden om te skiën in de winter.


[ afbeelding ]

Tsjechië

In de winter vriest het 's nachts gemiddeld -5 tot -6 graden. Overdag is het rond het vriespunt. Ook hier geldt hoe hoger, des te kouder. In de grotere steden zijn in de afgelopen dertig jaar temperaturen voorgekomen die rond de -25 graden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen. De allerlaagste temperatuur in Tsjechië werd gemeten in Litvinovice. Hier in het Zuiden daalde de temperatuur tot -42,2 graden.

In de lagere delen van Tsjechië valt op minder dan 45 dagen per jaar sneeuw. Boven de 700 meter sneeuwt het op meer dan 100 dagen per jaar. In vrijwel het gehele land is in de winter de bodem op zo'n 20 dagen per jaar bedekt met een sneeuwlaag van 10 centimeter of meer. In de Bohemen en in de Sudeten ligt er op 120 dagen per jaar een sneeuwdek van 10 centimeter of meer. Op de top van de Sne¸ka ligt dit sneeuwdek er op gemiddeld 219 dagen per jaar.
Het eerste sneeuwdek van het seizoen blijft op de hoogste bergtoppen gemiddeld vanaf 21 oktober liggen. In de lagere delen van het land ontstaat gemiddeld op 1 december het eerste sneeuwdek.


Tsjechië kent een redelijk aantal ijsdagen. In een groot deel van het land blijft de temperatuur in het winterhalfjaar op zo'n 30 dagen overdag onder het vriespunt. In de hogere delen is dit al snel op zo'n 50 dagen en op de hoogste toppen op meer dan 100 dagen per jaar. De koudste plaatsen zijn te vinden op de toppen van het Ertsgebergte, de Sudeten en het gebied rond Svitavy. Het Zuidoosten en de vallei van de Labe kent het minst aantal ijsdagen.



[ afbeelding ]

Legenda

Bedoeling van het topic

De bedoeling van dit Topic is om nieuws over de winter in Europa te verzamelen. Foto’s en nieuwsberichten zijn welkom.

Ook filmpjes van youtube zijn welkom zoals b.v. onderstaande:



Voor Nederland worden er ongetwijfeld aparte topic’s geopend. Zoals b.v.:

Winter 2009/2010

De sneeuwhoogten in Europa (Klik erop om te vergroten)

[ afbeelding ]

De temperaturen in Europa (klik erop om te vergroten)

[ afbeelding ]
pi_75209092
quote:
Amerikaans weermodel zinspeelt op fikse kou

Een belangrijke voorwaarde voor serieus winterweer is een koud achterland ofwel een sneeuwdek in het oosten van Europa en flink wat kou in Rusland. Wanneer de wind dan (onder regie van Scandinavische hogedruk) uit het oosten gaat waaien kan de winter in West-Europa gemakkelijk van stapel lopen.
Zover is het momenteel niet maar al enkele dagen zinspeelt het Amerikaanse GFS-weermodel wél op deze mogelijkheid. Boven het noordwesten van Siberië duikt met enige regelmaat een flinke hoeveelheid zeer strenge (bovenlucht)kou op (dat proces is al enige tijd gaande) en de Amerikanen verwachten dat de kou rond half december naar het zuidwesten gaat uitbreken. De uitbraak naar het zuidwesten heeft alles te maken met de vorming van sterke hogedruk boven Noord-Europa. We houden de vinger aan de pols! Voorlopig wordt het bij ons wederom tamelijk zacht en aanhoudend wisselvallig weer met soms ook veel wind.
Jan Visser
  zondag 6 december 2009 @ 20:33:33 #46
267150 Q.E.D.
qat erat ad vundum
pi_75347619
quote:
Op woensdag 2 december 2009 13:00 schreef aloa het volgende:

[..]

Jan Visser
Hetgeen bewezen en beklonken moest worden.
pi_75349202
De laatste modellen: GFS, ECMWF, UKMO zinspelen op behoorlijke kou vanaf de twaalfde. Met later ook flinke sneeuwkansen, al valt dat natuurlijk niet te voorspellen.

Spannende weerkaarten dus voor winterliefhebbers!
pi_75352372
nice
pi_75354918
Sneeuw moeten we natuurlijk niet hebben
Veel vorst en veel zon dan is het mooi
pi_75386502
Volgende week wordt het kouder
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')