In 1830 heeft Nederland de Schelde inderdaad afgesloten, in 1831 is Nederland gedwongen die weer te openen, en in 1839 is er een tractaat met België afgesloten waarin Nederland zich verplicht die Schelde bevaarbaar te houden. Verder heeft Nederland zich verplicht de natuur in de Westerschelde te ontzien.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:09 schreef qonmann het volgende:
[..]
Ik geloof het ook niet..nog beter zou zijn om niet te baggeren en ook niet meer te varen, maar dat was net niet haalbaar wsl.
Zo kan ik nog wel wat bedenken.
Maar natuurlijk. In het parallelle universum waar menig PVV'er zich lijkt te begeven zijn (juridische) internationale afspraken van geen enkel belang. We doen het gewoon anders dan afgesproken en de ander moet dat maar slikkenquote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:15 schreef Sachertorte het volgende:
[..]
Ja, juridisch is het een mooi sluitende redenering. Daarmee is het echter nog wel idioot.
Dan maar andere afspraken maken .quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:21 schreef Iblis het volgende:
[..]
In 1830 heeft Nederland de Schelde inderdaad afgesloten, in 1831 is Nederland gedwongen die weer te openen, en in 1839 is er een tractaat met België afgesloten waarin Nederland zich verplicht die Schelde bevaarbaar te houden. Verder heeft Nederland zich verplicht de natuur in de Westerschelde te ontzien.
Daarna is er in 2005 afgesproken dat Nederland de Westerschelde zou uitdiepen, in lijn met eerdere afspraken met België, maar i.v.m. de natuur kon Nederland dat niet zomaar doen, dus dan zou België betalen voor de ontpoldering die als compensatie zou dienen.
Daar was iedereen blij mee, Nederland, België, en de milieubeweging. Maar toen bedacht Nederland zich, maar hadden ze al ondertekend. En toen begon het gedonder en heeft commissie na commissie gezegd dat er maar één oplossing was gezien de gemaakte afspraken.
Ik snap eerlijk gezegd niet dat mensen in deze topic dan zo gemakkelijk zeggen ‘dan baggeren we niet uit, of dan ontpolderen we toch niet’? Dat gaat echt zo hard voorbij aan de politieke realiteit.
Ja, dat is natuurlijk nog een tweede probleem. Alhoewel dat met de nodige financiële aanmoedig natuurlijk op te lossen is. Het is niet gezegd inderdaad dat ontpoldering nu zo kan beginnen. Maar goed, dat onteigenen lukt in feite meestal uiteindelijk wel.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:15 schreef mvdejong het volgende:
Het leuke is dat ook een Belg een gebied in die polder bezit.
En hij heeft al aangekondigd zich fel te zullen verzetten tegen de ontpoldering.
Dus die Belg bezit alles of jouw aanname klopt niet meer of er is geen Belgquote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:27 schreef Iblis het volgende:
[..]
Ja, dat is natuurlijk nog een tweede probleem. Alhoewel dat met de nodige financiële aanmoedig natuurlijk op te lossen is. Het is niet gezegd inderdaad dat ontpoldering nu zo kan beginnen. Maar goed, dat onteigenen lukt in feite meestal uiteindelijk wel.
Maar de regering had dit moeten kunnen zien aankomen. Eén van de redenen dat de Hedwigepolder namelijk gekozen is, is dat deze maar één eigenaar heeft (met meerdere pachters meen ik) en in andere ontpolderingslocaties de situatie qua eigenaren nog een stuk complexer was.
Die schorren zijn stukken land buiten de dijk (maar vlak bij de rivier) die alleen soms onderlopen. Daardoor zijn ze half-nat zeg maar. En dat vinden veel beesten een fijne leefomgeving. Door te baggeren verander je de stroming van zo’n rivier en kalven die schorren af, er verdwijnt dus leefgebied.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:27 schreef qonmann het volgende:
[..]
Dan maar andere afspraken maken .
Wat maken die schorsen uit ?, dat zou betekenen dat je nergens zou kunnen baggeren, zonder etc.
Men heeft toen een heel dom besluit genomen (ongetwijfeld onder druk van de milieubeweging).
Maar ik schat het kabinet te laf in om het erop te laten aankomen.
Men zal het rapport van de commissie omarmen
Als ik op zijn naam ga Googlen kom ik hit na hit tegen dat hij tot een Belgische (West-Vlaamse) ondernemers-dynastie behoort.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:19 schreef beantherio het volgende:
[..]
Ik dacht in eerste instantie ook dat de eigenaar een Belg was, maar in de Belgische berichtgeving lees ik juist weer dat het toch een Nederlander is. Zie o.a. dit artikel: http://www.gva.be/nieuws/(...)der-onder-water.aspx
Luister, hiermee wordt het nog een keer uitgelegd:quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:15 schreef Sachertorte het volgende:
[..]
Ja, juridisch is het een mooi sluitende redenering. Daarmee is het echter nog wel idioot.
Volgens dit bericht is het één Belg:quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:31 schreef qonmann het volgende:
[..]
Dus die Belg bezit alles of jouw aanname klopt niet meer of er is geen Belg
De EU heeft overigens in 2007 al gedreigd met sancties i.v.m. uitdieping, als de compensatie niet geregeld zou worden, als ik het wel heb.quote:Eigenaar Hedwigepolder dreigt met procedure
De eigenaar van de Hedwigepolder in Zeeuws Vlaanderen, de Belgische industrieel Gery de Cloedt, zal een eventueel besluit van het Nederlandse kabinet om zijn land te ontpolderen, aanvechten. Zo´n juridische procedure zou het ontpolderen en de daarmee samenhangende verdieping van de Westerschelde verder kunnen vertragen. De ondernemer heeft al een beroepsprocedure lopen bij de Raad van State.
De ontpoldering van de Zeeuwse polder vloeit voort uit de Scheldeverdragen tussen Vlaanderen en Nederland. Daarbij is afgesproken dat de vaargeul van de Westerschelde verder wordt uitgediept. Als bijdrage aan het noodzakelijke herstel en behoud van de estuariene natuur wordt ontpoldering als de beste optie beschouwd.
De Cloedt, die een buitenverblijf heeft in de polder en de rest van het gebied verpacht heeft aan boeren, meent dat ontpoldering niet nodig is en dat de maatregel niet in verhouding staat tot de doelstelling van natuurbehoud. Hij wijst erop dat het Nederlandse kabinet heeft gezegd alleen over te gaan tot ontpoldering als er onoverkomelijke bezwaren van de kant van de Europese Unie zouden zijn, en dat is volgens hem niet het geval.
Bron: Agrinet
Zo simpel ligt het dus niet. Een of andere Nederlandse kabinet kan wel van alles beloven, maar we leven in een democratie en een rechtstaat. Dat betekent nog steeds dat :quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:35 schreef Demophon het volgende:
Het is zo simpel als zat: belofte maakt schuld. Nederland is altijd makkelijk in het afsluiten van verdragen, maar dit betekent wel dat we ons daar aan moeten houden!
Zoals zo vaak heeft Nederland dus zitten slapen.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:35 schreef Demophon het volgende:
[..]
Nederland heeft ingestemd met de Europese Habitat Richtlijnen die de Westerschelde als een zeer belangrijk gebied aanwijzen.
Dan hadden ze dat maar eerder moeten beseffen voordat verdragen worden afgesloten. Af en toe vraag ik mij af: hoe krijgt de Nederlandse regering het voorelkaar om zichzelf zo klem te zetten (is het soms moedwillig...?)quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:39 schreef mvdejong het volgende:
[..]
Zo simpel ligt het dus niet. Een of andere Nederlandse kabinet kan wel van alles beloven, maar we leven in een democratie en een rechtstaat. Dat betekent nog steeds dat :
- Indien een kamer-meerderheid er tegen is, en dat doorzet, het niet doorgaat.
- Indien het aangevochten wordt voor de rechter, en in laatste beroep de aanvechters gelijkkrijgen, het niet doorgaat.
In het laatste geval kan natuurlijk dan weer het kabinet proberen een wet door te drukken om het wel mogelijk te maken, maar zelfs die wet zal nog steeds de toetsing aan andere wetten, mogelijk Europese, moeten kunnen doorstaan.
Wat is er tegen wanneer je natuur ruimte geeft wanneer je die aantast? Daar zijn afspraken over gemaakt waar het kabinet het gewoon mee eens is hoor. Dus niemand die heeft zitten slapen.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:40 schreef qonmann het volgende:
[..]
Zoals zo vaak heeft Nederland dus zitten slapen.
En nu willen ze ontpolderen, wat een gotspé
Maar die kamermeerderheid moet wel bedenken dat er weinig alternatieven zijn. Volgens mij is het punt echter niet dat men tegen het verdrag of tegen de afspraken is, dat niet, iedereen wil wel uitbaggeren, en men wil ook wel de consequenties dragen van het natuurverdrag, er is ook niemand die zegt ‘laat dat verdrag maar stikken’.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:39 schreef mvdejong het volgende:
Zo simpel ligt het dus niet. Een of andere Nederlandse kabinet kan wel van alles beloven, maar we leven in een democratie en een rechtstaat. Dat betekent nog steeds dat :
- Indien een kamer-meerderheid er tegen is, en dat doorzet, het niet doorgaat.
- Indien het aangevochten wordt voor de rechter, en in laatste beroep de aanvechters gelijkkrijgen, het niet doorgaat.
In het laatste geval kan natuurlijk dan weer het kabinet proberen een wet door te drukken om het wel mogelijk te maken, maar zelfs die wet zal nog steeds de toetsing aan andere wetten, mogelijk Europese, moeten kunnen doorstaan.
jij hebt toch ook behoorlijk liggen slapen. er zijn al meerdere polders ontpolderd en geen haan kraaide ernaar. en nu opeens wel....quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:40 schreef qonmann het volgende:
[..]
Zoals zo vaak heeft Nederland dus zitten slapen.
En nu willen ze ontpolderen, wat een gotspé
niet omdat er een rivier uitgebaggerd werd voor zover ik weet ..quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:44 schreef attila_de_hun het volgende:
[..]
jij hebt toch ook behoorlijk liggen slapen. er zijn al meerdere polders ontpolderd en geen haan kraaide ernaar. en nu opeens wel....
wat maakt dat uit? Ook toen is "goede landbouwgrond" terug aan de natuur gegeven.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:45 schreef qonmann het volgende:
[..]
niet omdat er een rivier uitgebaggerd werd voor zover ik weet ..
Dat maakt uit:quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:46 schreef attila_de_hun het volgende:
[..]
wat maakt dat uit? Ook toen is "goede landbouwgrond" terug aan de natuur gegeven.
quote:Sommigen beschouwen ontpolderen enkel als het maken van extra zee –“en daarvan hebben we al genoeg”. Anderen zien het als het creëren van waardeloze verzilte grond ten koste van goede landbouwgrond.
Neuh, ook zomaar voor de natuur, zoals tiengemetenquote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:45 schreef qonmann het volgende:
[..]
niet omdat er een rivier uitgebaggerd werd voor zover ik weet ..
Volgens mij moest Nederland zelf die gebieden aanwijzen die ze erop wilden hebben, en hebben ze dat driftig gedaan. En dan gaat de Europese Commissie akkoord, en als die dat doen, dan zitten er voor Nederland centen en subsidies in.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:50 schreef Pietverdriet het volgende:
Het zijn europese regels die dit besluit nodig maken, fijn niet, die regelgeving uit Brussel
Dat eiland werd niet ontpolderd ...quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 17:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neuh, ook zomaar voor de natuur, zoals tiengemeten
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tiengemeten
Voor de Blauwe Stad is ontpolderd, rond de Biesbosch is ontpolderd, zie b.v. hier:quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:05 schreef qonmann het volgende:
[..]
Dat eiland werd niet ontpolderd ...
Dat was mijn vraag..
quote:Noordwaard
Ook de Biesbosch krijgt ermee te maken. Onder andere de Zuiderklip en met name de Noordwaard, nu nog voornamelijk een landbouwgebied, krijgen een andere inrichting.
Met het project 'Ruimte voor de Rivier' wil het kabinet een duurzame oplossing bieden tegen het hoog water, zoals dat in 1993 en 1995 de veiligheid van grote gebieden in Nederland bedreigde. In april trok het kabinet daar 2,2 miljard euro voor uit.
In het kader van dit project wordt de polder Noordwaard in de Biesbosch ontpolderd. Daardoor krijgt het gebied er zo'n 2.100 hectare natuur bij. Verder worden in 2008 de Haringvlietsluizen 10 procent open gezet. Deze kier maakt het Haringvliet brak, waardoor vissoorten als fint en spiering in aantal zullen toenemen.
Bron: SNM
Ja dat weet ik, het gebeurt vaker dat Landbouwgrond een andere bestemming krijgt.quote:Op vrijdag 9 oktober 2009 18:11 schreef Iblis het volgende:
[..]
Voor de Blauwe Stad is ontpolderd, rond de Biesbosch is ontpolderd, zie b.v. [url=http://www.snm.nl/page.php?pageID=46&itemID=558&editieID=549]hier:
[..]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |