Kom op zeg, jij zoekt het op om dan er over te gaan gillen, je doet me denken aan een Gristelijke collega van me, die iedere tietenshow kijkt om dan te lopen roepen dat het schandalig is dat het op TV is.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 20:28 schreef Grimmjoww het volgende:
[..]
Maar het blijft echt misselijkmakend
quote:Op woensdag 14 oktober 2009 20:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kom op zeg, jij zoekt het op om dan er over te gaan gillen, je doet me denken aan een Gristelijke collega van me, die iedere tietenshow kijkt om dan te lopen roepen dat het schandalig is dat het op TV is.
In Nederland waar er een enorm belang is van de kaasindustrie die bulk kaas maakt hebben die een stevige lobby. Het laatse waar die op zitten te wachten is een kleine nederlandse kaasboerderij waar een keer een verkeerde bacterie wordt gevonden. Dan schrijft de boulevard pers de Nederlandse kaas export weer een deuk aan.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 20:47 schreef krakkemieke het volgende:
Franse mensen eten al hun leven lang rauwmelkse kazen, en ze zeggen: er is nog nooit iemand aan doodgegaan.....
Volgens mij was het een europese regel.....quote:Op woensdag 14 oktober 2009 20:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In Nederland waar er een enorm belang is van de kaasindustrie die bulk kaas maakt hebben die een stevige lobby. Het laatse waar die op zitten te wachten is een kleine nederlandse kaasboerderij waar een keer een verkeerde bacterie wordt gevonden. Dan schrijft de boulevard pers de Nederlandse kaas export weer een deuk aan.
klopt, maar in Frankrijk of italie wordt die heeeeel anders gezien als in NLquote:Op woensdag 14 oktober 2009 20:58 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Volgens mij was het een europese regel.....
Totdat er een paar aan komen te overlijden / dan wel flink ziek worden.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 21:00 schreef krakkemieke het volgende:
En dan denk ik, zoals velen met mij: ik maak zelf wel uit of ik een risicogroep ben en of ik dat eet!
Bij ons komt er nog een kaasboer langs de deur die van boeren in de buurt goeie kaas koopt.quote:Op woensdag 7 oktober 2009 21:22 schreef willempjewever het volgende:
[..]
Jammer dat Hazerswoude niet in de buurt van Friesland ligt, moet hier toch eens op ontdekkingstocht gaan naar een goede kaasboer die zelf kazen maakt. Kaas uit de supermarkt is prima op brood of voor de standaard feestjes, maar echte lekkere kaas haal je bij een kaasboer of kaasspeciaalzaak (die helaas altijd veel te veel geld rekenen, ik ben toch snel 50 euro kwijt voor 1 plankje, maar ik koop ook teveel altijd)
als je na 3 kazen nog verschillen kan proeven heb je een goede smaak.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 01:50 schreef capricia het volgende:
Terug naar het topic!
Wat is nou een goed kaasplankje?
....
Wat zijn nou drie lullige stukjes kaas voor een Hollandse meid?
Ah, wat een onzin! (misschien omdat we kaaskoppen zijn?)quote:Op donderdag 15 oktober 2009 02:38 schreef bbstreams het volgende:
[..]
als je na 3 kazen nog verschillen kan proeven heb je een goede smaak.
[..]
echt niet. Old Amsterdam heeft een heel andere structuur dan oude kaas! Oude kaas is droger.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 02:51 schreef bbstreams het volgende:
als je ze me blind voorzet kun je mij zo de old amsterdamer verkopen voor de oude kaas van daarvoor zeker na de komijn en geit.
Vandaar de driestukjesregel ook?quote:Op donderdag 15 oktober 2009 01:39 schreef bbstreams het volgende:
.... ehm okee dit onderwerp is kaas voor beginners![]()
tja, gaat het over 'n kaasplankje als tussengerecht, of als volwaardig dinner?quote:Op donderdag 15 oktober 2009 01:50 schreef capricia het volgende:
Terug naar het topic!
Wat is nou een goed kaasplankje?
Etiquette:
Het eerste kaasplankje wat ik gegeten heb, was in Frankrijk. Dan komt er iemand langs met een kar(!) aan kazen en kaasjes. En dan mag je uitkiezen... Heerlijk, dacht ik!
Ik wist niet hoeveel je mag kiezen..het liefst koos ik van alles 1 plakje.
Dus ik in mijn beste Frans vragen wat de etiquette is...nou dat viel tegen.. Drie stukjes kaas mag je kiezen.
Maar ja, ik ben een Nederlanders. En 3 stukjes kaas, is idioot weinig. Dus ik wijs toch 5 stukjes aan.
Mevrouw was daar niet van gecharmeerd, en dat heb ik gemerkt ook. Maar ik heb wel 5 stukjes gekregen(!).
Wat zijn nou drie lullige stukjes kaas voor een Hollandse meid?
Was desert.quote:Op donderdag 15 oktober 2009 15:37 schreef misteriks het volgende:
[..]
tja, gaat het over 'n kaasplankje als tussengerecht, of als volwaardig dinner?
als tussengerecht is het idd zo dat je geacht wordt er 'n paar te proeven, als zoethoudertje.
Als ik voor vrienden 'n kaas- en wijnavond organiseer zorg ik voor minstens een 10 tal verschillende kazen, liefst uiteenlopende van smaak en structuur alsook voor met zorg uitgekozen bijpassende wijnen. Belangrijk dat kaas en wijnen matchen (vraag om advies bij kaas/wijnkenners) , want je kan je smaakfestijn ferm verpesten als deze niet optimaal matchen.
Ja, het is niet het enige wat uitmaakt voor de smaak, maar je hebt van die kleine harde boomstammetjes, en die zijn heel erg pittig, dat trekt niet iedereen. Sowieso moet je daar geen groot brok van in je mond steken, ook niet als je liefhebber bent. Dunne plakjes snijden.quote:Op vrijdag 11 december 2009 17:02 schreef LieLie het volgende:
Nou, dit weekend ga ik dan toch eens een kaasplankje bij het etentje serveren
Ik zag dat ze bij onze winkel in elk geval rauwmelkse boerenkaas hebben, van jong belegen tot oud, port salut, gruyere en nog een heel aantal andere soorten. Ook wel geitenkaas, maar zowel hard als zacht, maakt dat uit voor de smaak?
Stroop?quote:Ik wilde er wat stukjes brood en stroop bij doen.
Ja, appelstroop toch?quote:Op vrijdag 11 december 2009 17:30 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ja, het is niet het enige wat uitmaakt voor de smaak, maar je hebt van die kleine harde boomstammetjes, en die zijn heel erg pittig, dat trekt niet iedereen. Sowieso moet je daar geen groot brok van in je mond steken, ook niet als je liefhebber bent. Dunne plakjes snijden.
Maar die zijn dan gewoon ouder, de jongere varianten ervan, die ook niet elk wat wils zijn maar niet zo heel pittig, dat zijn meestal dikke boomstammen. Het formaat bepaalt ook hoe het rijpt.
[..]
Stroop?
Ohké, ik lees het wel veel als ik zoek..quote:Op vrijdag 11 december 2009 17:42 schreef Weltschmerz het volgende:
Stroop zou sowieso niet in me opkomen, maar goede kaas heeft niks nodig, ook geen mosterd of wat dan ook.
Het is nieuw voor mij en ik schat dat het ook niet echt wat voor mij zou zij, alleen als het echt bij een bepaalde kaas hoort zou ik het wel proberen. Ik kom ook altijd bij de zeer goed gesorteerde kaasboer terwijl ik al deels weet wat ik wil en als daar ben wil ik nog veel meer, dus aan variaties mét kaas in plaats van variaties ín kaas kom ik helemaal niet toe en dat vertelt de kaasboer dus ook mij niet.quote:Op vrijdag 11 december 2009 18:25 schreef LieLie het volgende:
[..]
Ohké, ik lees het wel veel als ik zoek..
Nou een stukje oude boerenkaas met honing-mosterd sla ik niet afquote:Op vrijdag 11 december 2009 17:42 schreef Weltschmerz het volgende:
Stroop zou sowieso niet in me opkomen, maar goede kaas heeft niks nodig, ook geen mosterd of wat dan ook.
damn t stroopje is lekker! het is een beetje dik (jam achtig) maar wel erg goedquote:Op vrijdag 11 december 2009 20:55 schreef littledrummergirl het volgende:
heb net voor bij wat kaasjes voor vanavond een stoofpeertjesstroop gehaald bij de ahhet lag dan wel gewoon in het broodbeleg schap en niet bij de kazen, maar toch lijkt het me wel een lekkere combi
zal morgen even verslag uitbrengen hoe ie was
quote:Op donderdag 8 oktober 2009 17:07 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
Inderdaad een goede kaas, maar naar mijn mening absoluut geen combinatie met whisky.. De smaak is veel te zacht om tegen de sterke whisky op te wegen.
TS: Het is bij een kaasplank altijd belangrijk te zorgen voor kazen uit verschillende kaasfamilies. De meest prominente zijn de zachte witschimmel, blauwader en roodbacterie kazen. Daarnaast ontbreekt bij veel kaasplanken de geitenkaas en de harde (berg)kaas ook niet. Hier onder wat namen van hele gangbare kazen met een niet al te uitgesproken smaak, die in vrijwel iedere kaasspeciaalzaak te vinden zijn:
Witschimmel:
- roombrie
- boerencamembert (rauwmelks)
- Saint felicien (rauwmelks)
- brie de meaux/boerenbrie (rauwmelks en een echte stinkkaas, maar wat mij betreft een absolute basiskaas voor een kaasplank)
Roodbacterie:
- Brugse Blomme
- vacherin mont d'or (rauwmelks)
- Artavaggio (rauwmelks)
- Bontaleggio (rauwmelks)
- Epoisse (rauwmelks, vrij sterke smaak, maar wel een aanrader)
- port salut (heel zacht, beetje een afknapper op een kaasplank wat mij betreft)
- chaumes
- livarot (vrij scherp kaasje, verkrijgbaar in zowel rauwmelkse als gepasteuriseerde variant)
Blauwader:
- roquefort (rauwmelks)
- gorgonzola dolce (zachte gorgonzolavariant, uitloopkaasje)
- saint agur (romiger, pittig, gepasteuriseerd kaasje)
- blue stilton (rauwmelks, vrij harde kaas)
- bleu d'auvergne (droger, brokkelig)Werk je weer bij dezelfde toko? Want kan het zomaar zijn dat ik langskom voor wat kaas(advies) voor bij het bier.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
Is dit een oud collega van je?quote:Op woensdag 7 oktober 2009 21:28 schreef rene90 het volgende:
Een goede oude kaas met wat appelstroop
Ja. Maar, slechts zo nu en dan hoor. Niet meer zo regelmatig als vroeger.quote:Op zondag 13 december 2009 01:06 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Werk je weer bij dezelfde toko? Want kan het zomaar zijn dat ik langskom voor wat kaas(advies) voor bij het bier.
Echt oude Nederlandse brokkelkaas en een trippeltjequote:Op zondag 13 december 2009 01:06 schreef Nembrionic het volgende:
Werk je weer bij dezelfde toko? Want kan het zomaar zijn dat ik langskom voor wat kaas(advies) voor bij het bier.
Mijn ervaringen met biologische kaas zijn niet echt super, maar ik ben wel benieuwd. Weet je nog welk tv programma dit was?quote:Op maandag 14 december 2009 13:55 schreef mmascha het volgende:
Iemand bekend met dit fenomeen of heb ik niet goed geluisterd?
Dat lijkt me nou ook helemaal nietsquote:Op vrijdag 18 december 2009 22:06 schreef Oceanonix het volgende:
Begin niet aan kaasjes met vage smaken. Kreeg laatst in een restaurant kaas met kaneelsmaak.![]()
Als ik kaneel wil neem ik geen kaasplankje.![]()
Ligt aan het restaurant. Sommigen gaan ervan uit dat je zelf wel verstand hebt en als je dat niet hebt dat een je mond hebt die vaardig genoeg is om te vragen om advies. Maar dat zal je dan vreemd zijnquote:Ook vind ik het leuk om te weten wat ik eet. Dus een kleine uitleg over de volgorde van eten en de soorten kaas vind ik prettig. Schijnt in restaurants ook nog wel eens lastig te zijn...
En in sommige restaurants weet het personeel niet meer dan: ja, eh hollandse kaas. Het: jeweetz ontbreekt dan nog net.quote:Op vrijdag 18 december 2009 22:15 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Dat lijkt me nou ook helemaal niets
[..]
Ligt aan het restaurant. Sommigen gaan ervan uit dat je zelf wel verstand hebt en als je dat niet hebt dat een je mond hebt die vaardig genoeg is om te vragen om advies. Maar dat zal je dan vreemd zijn
geen rauwmelkse zachte kaas. rauwmelkse harde is een discussiepuntje. als je zeker weten goed wil zitten dus gewoon geen rauwmelkse kaasquote:Op woensdag 15 februari 2012 13:19 schreef Idgnkb het volgende:
*megaschop*
Bestaat er een goed en lekker kaasplankje met zachte kaasjes, niet té extreme smaken en geschikt voor zwangere vrouwen? Of is dat niet te doen?
Casa Mirzu is niet geschikt voor zwangere vrouwen, maar dat komt vooral omdat het niet geschikt is voor vrouwen. Ik denk niet dat je een zwangere Francaise kunt vinden die gepasteuriseerde kaas wil. Maar goed, het schijnt een niet 100, 00% procent uitgesloten risico in te houden, dus daar moet je dan maar mee doen wat je wil. Ik ga je niet vertellen dat je minimale risico's zou moeten nemen, maar ik zou een zwangere vrouw ook nooit vertellen dat ze rauwmelks niet mag hebben.quote:Op woensdag 15 februari 2012 13:19 schreef Idgnkb het volgende:
*megaschop*
Bestaat er een goed en lekker kaasplankje met zachte kaasjes, niet té extreme smaken en geschikt voor zwangere vrouwen? Of is dat niet te doen?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |