Smaken verschillen natuurlijk, maar ook ports en kazen verschillen. Bij sommige kazen kan het wel, al is het m.i. niet ideaal. Als je het zelf lekker vindt is dat natuurlijk het belangrijkste.quote:Op zondag 11 oktober 2009 20:17 schreef Spanky78 het volgende:
Ik vind een glaasje port dus echt wel lekker bij een kaasplankje. Bovendien is het wel handig om iets te drinken met wat alcohol, om de smaak van het vorige kaasje weg te nemen (door het oplossen van vetcoating op de tong).
Dat van die tannines kan ik nog wel inkomen, alhoewel ik het de smaak soms vind verdiepen ipv verstoren. Vooral die goede port doet dat bij mij.
tja, maar het probleem waar je tegenaan loopt is dat meestal kaasplankjes erg gevarieerd zijn. en om nou 4 verschillende drankjes naast een kaasplank te zetten.... maar die Poiré is een goede tip, dat ga ik eens proberen.quote:Op zondag 11 oktober 2009 20:39 schreef Maeghan het volgende:
[..]
Smaken verschillen natuurlijk, maar ook ports en kazen verschillen. Bij sommige kazen kan het wel, al is het m.i. niet ideaal. Als je het zelf lekker vindt is dat natuurlijk het belangrijkste.
Maar ik neem aan dat jij dan geen zachte geitenkaas met je port combineert, om maar wat te noemen.
Begin eens met chaumes, pont l'eveque uit frankrijk, tallegio of provolone. uit italie.quote:Op zondag 11 oktober 2009 18:49 schreef sexymofo het volgende:
Ik vond brie, oude kaas, etc. echt vies...
Oude kaas vind ik nog steeds niet lekker, brie heb ik nog niet geprobeerd, maar nu ik wat "volwassener" wordt wat zijn dan kazen om te proberen? Ik wil dus niet met moeilijke kazen beginnen ik wil mijn smaak ontwikkelen.
Ik vond oud etc. vies, nu vind ik het niet lekker, maar wat zijn kazen om te leren eten.
(ik wil het zo graag)
Heb ik wel eens gehad. Nou ja, drie glazen dan, bij restaurant Boreas in Heeze.quote:Op maandag 12 oktober 2009 10:51 schreef Chielus het volgende:
[..]
tja, maar het probleem waar je tegenaan loopt is dat meestal kaasplankjes erg gevarieerd zijn. en om nou 4 verschillende drankjes naast een kaasplank te zetten.... maar die Poiré is een goede tip, dat ga ik eens proberen.
Welke markt?quote:Op zondag 11 oktober 2009 15:50 schreef Mirjam het volgende:
ik was gisteren in alphen aan den rijn op de markt, daar was een kaasboer met allemaal bijzondere kaasjes wel, veel boerenkazen met bijzondere smaken
zulke kaasboeren hebben wij hier niet
Nee, vooral stilton vind ik lekker met port. Ik houd van de wat sterkere kazen wat dat betreft en dat combineert prima. Geitenkaas en port is wel wat minder ja. Sowieso vind ik de 'regels' min of meer bullshit. Ik heb bij vis heerlijke rode wijn en bij vlees goede witte gedronken. Tannines kunnen wel wat smaak veranderen, maar uiteindelijk gaat het erom wat je lekker vindt, niet wat een ander ervan denktquote:Op zondag 11 oktober 2009 20:39 schreef Maeghan het volgende:
[..]
Smaken verschillen natuurlijk, maar ook ports en kazen verschillen. Bij sommige kazen kan het wel, al is het m.i. niet ideaal. Als je het zelf lekker vindt is dat natuurlijk het belangrijkste.
Maar ik neem aan dat jij dan geen zachte geitenkaas met je port combineert, om maar wat te noemen.
Dan zijn dat slechte kaasboeren. Een vakman neemt daar tijd voor omdat hij het belang van klantenbinding begrijpt en omdat hij het leuk vindt om mensen kennis te laten maken met voor hen nieuwe kazen. Een kaasboer die daar geen tijd voor wil vrijmaken moet stoppen met zijn zaak en bij de AH kaas gaan snijden.quote:Op donderdag 8 oktober 2009 17:17 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
Ik heb bewust kazen genoemd die je in elke willekeurige kaaszaak kan kopen. Mijn ervaring is dat kaasboeren lang niet altijd even veel tijd en zin hebben om iemand uitgebreid van dienst te zijn (incl. proeven etc), daar zijn de marges tegenwoordig te klein voor.
Of juist hele goede kaasboeren die geen tijd hebben om per klant een kwartier aandacht te bestedenquote:Op dinsdag 13 oktober 2009 22:16 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Dan zijn dat slechte kaasboeren. Een vakman neemt daar tijd voor omdat hij het belang van klantenbinding begrijpt en omdat hij het leuk vindt om mensen kennis te laten maken met voor hen nieuwe kazen. Een kaasboer die daar geen tijd voor wil vrijmaken moet stoppen met zijn zaak en bij de AH kaas gaan snijden.
En staat stijf van het glutamaatquote:
En daarom vinden we dat lekkerquote:Op dinsdag 13 oktober 2009 22:24 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En staat stijf van het glutamaat
Jep, klopt helemaal.quote:Op dinsdag 13 oktober 2009 22:41 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
En daarom vinden we dat lekkerGlutamaat zit ook in spekjes, bouillon etcetc. Japanners noemen die smaak umami, wat vertaald: heerlijk betekent.
Munster is toch Ierse kaas? Naar de gelijknamige provinciequote:Op dinsdag 13 oktober 2009 22:38 schreef MinderMutsig het volgende:
Oh vraagje voor de kaaskenners: ik heb afgelopen weekend bij een lokale geitenkaasboerderij een stuk Ierse stinkkaas gekocht die zij zelf meegenomen had uit Ierland en die qua smaak heel erg leek op munster. Goddelijk!
Ik ben alleen de naam vergeten. Iemand enig idee wat het geweest kan zijn?
-edit- het was iets met een E volgens mij.
Munster is frans.quote:Op dinsdag 13 oktober 2009 22:44 schreef Winner_Taco het volgende:
[..]
Munster is toch Ierse kaas? Naar de gelijknamige provincie
Cashel Blue ?quote:
Dat zijn zaken die ik stuk voor stuk inderdaad belangrijk vind, en waar ik graag tijd voor vrij maak. Het is echter niet reëel als er op vrijdag of zaterdag van 's morgens 8 tot 's middags 5 constant 20 man in de zaak staat. Dan gaat het allemaal iets sneller.quote:Op dinsdag 13 oktober 2009 22:16 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Dan zijn dat slechte kaasboeren. Een vakman neemt daar tijd voor omdat hij het belang van klantenbinding begrijpt en omdat hij het leuk vindt om mensen kennis te laten maken met voor hen nieuwe kazen. Een kaasboer die daar geen tijd voor wil vrijmaken moet stoppen met zijn zaak en bij de AH kaas gaan snijden.
Uiteraard snap ik dat daar in het weekend minder tijd voor is.quote:Op dinsdag 13 oktober 2009 22:55 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
Dat zijn zaken die ik stuk voor stuk inderdaad belangrijk vind, en waar ik graag tijd voor vrij maak. Het is echter niet reëel als er op vrijdag of zaterdag van 's morgens 8 tot 's middags 5 constant 20 man in de zaak staat. Dan gaat het allemaal iets sneller.
Geloof dat we allebei de verkeerde vent hebbenquote:Op dinsdag 13 oktober 2009 23:01 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Uiteraard snap ik dat daar in het weekend minder tijd voor is.![]()
Jij weet ook niet toevallig het antwoord op mijn kaasquiz? Anders zie ik mij genoodzaakt om vrijdag weer naar die geitenboerderij te gaan om weer met de bananen-etende-waakkoe-die-denkt-dat-hij-een-hond-is te knuffelen en nog meer kaas te kopen daar. En ik had dit weekend al ruzie over de geuren die uit de koelkast kwamen.
Even opgezocht maar niets met een e gevonden in mijn kaas-bibliotheek. Gubbeen missschien?quote:Op dinsdag 13 oktober 2009 22:38 schreef MinderMutsig het volgende:
Oh vraagje voor de kaaskenners: ik heb afgelopen weekend bij een lokale geitenkaasboerderij een stuk Ierse stinkkaas gekocht die zij zelf meegenomen had uit Ierland en die qua smaak heel erg leek op munster. Goddelijk!
Ik ben alleen de naam vergeten. Iemand enig idee wat het geweest kan zijn?
-edit- het was iets met een E volgens mij.
Er zijn best goede gepasteuriseerde kazen hoor, met name geitenkazen, maar ook witte, blauwe en rode. De vraag neemt de laatste tijd enorm toe.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 09:41 schreef NoCigar het volgende:
Dan kun je beter minder kaas eten en sparen voor goede dan meer slechte. En dat denk ik trouwens bij het meeste eten zonder dat ik erin slaag me daar altijd aan te houden..
Ik zou het niet weten. Ken sowieso niet zoveel Ierse kazen. Zou natuurlijk kunnen dat ze die kaas bij een lokaal boertje hebben opgepikt die het alleen daar verkoopt ofzo. Zo'n boer hebben wij ook op 't dorp.quote:Op dinsdag 13 oktober 2009 23:01 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Uiteraard snap ik dat daar in het weekend minder tijd voor is.![]()
Jij weet ook niet toevallig het antwoord op mijn kaasquiz? Anders zie ik mij genoodzaakt om vrijdag weer naar die geitenboerderij te gaan om weer met de bananen-etende-waakkoe-die-denkt-dat-hij-een-hond-is te knuffelen en nog meer kaas te kopen daar. En ik had dit weekend al ruzie over de geuren die uit de koelkast kwamen.
Voor zo'n kaasplankje bedank ik.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 03:02 schreef bbstreams het volgende:
voor wie een kaasplankje wil of dit nu bij ontbijt, een dinner of borrel is, gelden de volgende vuistregels (haha vuist / kaas .... ahum okee).
1) maak een duidelijke thema naar soort, rijpheid, land of bereidingswijze en breng daar 3 soorten op je plank in verschillende klasses. lees jezelf in over dat thema op internet of laat je voorlichten door de kaasboer. serveer er dan ook de juiste wijn, sherry of port bij, bijhorende achtergrond muziekje ...., drank sterker dan 20% alc is vaak een probleem omdat je dan ook grote smaak verschillen, maar een single zachte malt wiskey voor de heren moet kunnen. thee (heet water wel afkoelen naar 70% graden dan de theebladeren erin, ander krijg je bittere nasmaken) of druiven of bessensap of kamertemp. kan ook als non.alc.
2) neem een mix tussen wat jij lekker vind en wat je gasten lusten, zo leer je van elkaar, en weet je zeker dat het een succes word. een dag later neem je dan de restjes en mix dat samen tot een romige smeerkaas met een schuitje witte wijn en boter (beetje pepper zout suiker en knof/peter). (blijft dan meestal nog 1 of 2 week houdbaar in de koeling). je koopt dan nooit meer nepkaas uit het kuipje.
3) serveer nooit meer dan 3 soorten, meer dan dat en je gaat al snel geen verschil meer proeven of ruiken. gewicht is variabel, maar 3x een vuistgrote aan volume per 4 personen voldoet vaak en serveer altijd op kamertemp. zowel de kaas als drank. de vetten lossen dan sneller op wat je smaakbeleving tengoede komt. terecht dat veel mensen kieskeurig zijn wat beteft kazen, verkeerd bewaren is de grootste boosdoener en je proeft je halve koelkast mee of het is ronduit ranzig geworden.
4) gebruik geen droog brood of toast tenzij je wat te verbergen hebt, serveer liefst waterhoudende vruchten nutraal van smaak, dienend als de brug tussen drank & kaas, dus een fiszure appelpartjes met ontpitte druiven bij wijn, tomaatpartjes of komkommerplakjes voor sherry en witteport (en noten en rozijnen bij de borrel), vooral bij 4 of 5 gangen dinner is brood vrij snel zwaar op de maag, maar zoiezo hebben de meeste mensen savonds al gegeten dus is het totale overkill om er brood bij te gooien (doe dat alleen als je puur smeerkazen gebruikt ).
5) pasop met smeerkazen en jonge kazen, en die gemaakt van rauwe melk, heel veel mensen zijn lactose intolerant (zonder het vaak zelf te weten), met andere woorden, het lichaam is dan (doordat het enzym lactase in onvoldoende mate of helemaal niet aanwezig is) niet in staat lacose om te zetten in energie, gevolg je gast gaat naar huis met last van overmatige gas- en zuurproductie, een opgeblazen gevoel, winderigheid of zelfs diarree. bij oude kazen hebben de bacterie de lactose al omgezet in suikers, dus iedereen kan daarvan vrolijk mee eten.
Dat zou natuurlijk kunnen. Goede reden wel om vrijdag nog een stuk te gaan halen want in dat geval is de voorraad natuurlijk beperkt.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 15:46 schreef Casparovvv het volgende:
[..]
Ik zou het niet weten. Ken sowieso niet zoveel Ierse kazen. Zou natuurlijk kunnen dat ze die kaas bij een lokaal boertje hebben opgepikt die het alleen daar verkoopt ofzo. Zo'n boer hebben wij ook op 't dorp.
Nee, daar moet ze zelf maar aan denken.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 16:52 schreef simmu het volgende:
denken jullie er ook aan dat als je een zwangere onder de gasten hebt deze geen ongepasteuriseerde kazen mag hebben?
klinkt lekker gastvrij dan! ik bedoelde in referentie aan die joekelpost hierboven he, waarin iemand aanbeval *alle* kazen ongepateuriseerd te doen. leuk dan als je daar als gast bij mag gaan zitten kijkenquote:Op woensdag 14 oktober 2009 17:02 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Dat zou natuurlijk kunnen. Goede reden wel om vrijdag nog een stuk te gaan halen want in dat geval is de voorraad natuurlijk beperkt.![]()
[..]
Nee, daar moet ze zelf maar aan denken.
Tja als een zwangere ongepasteuriseerde kaas wil eten moet ze dat lekker zelf weten. Ik ga het ze niet verbieden in ieder geval en ik zie ook geen reden om mezelf en de rest van de gasten goede kazen te onthouden omdat er wellicht een zwangere is die zichzelf niet in bedwang kan houden.quote:
Dat kan dat je dat bedoelde, dan had je misschien wat duidelijker moeten zijn want je vroeg het in het algemeen en ik geef dus vanuit mijn positie antwoord en niet vanuit het theoretische geval dat ik exclusief ongepasteuriseerde kaas zou willen kopen.quote:ik bedoelde in referentie aan die joekelpost hierboven he, waarin iemand aanbeval *alle* kazen ongepateuriseerd te doen. leuk dan als je daar als gast bij mag gaan zitten kijken
Nee het is hetzelfde als een vegetarier uitnodigen en dan naast alle hapjes die hij zonder problemen kan eten óók hapjes met vlees op tafel zetten voor de andere gasten. Niet iedereen hoeft zijn eetgewoonten aan te passen aan een persoon in het gezelschap.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 19:15 schreef simmu het volgende:
nja, ik denk gewoon dat het vrij sneu is dat als je iemand uitnodigt om lekker te komen eten, het dan allemaal dingen zijn die die persoon niet mag. het is overigens niet alleen voor zwangeren riscant om te eten hoor. oude mensen, of mensen met kwaadaardige ziektes zoals kanker en leverziekten, mensen met diabetes en mensen zonder milten gebruikers van medicijnen die de weerstand beïnvloeden, zoals cortico-steroïden en gebruikers van maagzuurremmende middelen. het is toch ook de taak van de gastheer/vrouw om daar een beetje rekening mee te houden?
da's zo'n beetje hetzelfde trouwens als een vegetarier uit te nodigen en die dan vlees voor te zetten onder het motto: "daar had je dan zelf aan moeten denken, wij eten nu eenmaal vlees"
quote:Op woensdag 14 oktober 2009 19:53 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Nee het is hetzelfde als een vegetarier uitnodigen en dan naast alle hapjes die hij zonder problemen kan eten óók hapjes met vlees op tafel zetten voor de andere gasten. Niet iedereen hoeft zijn eetgewoonten aan te passen aan een persoon in het gezelschap.
Dat is net zo idioot als eisen dat er geen alcohol geschonken wordt omdat 1 persoon dit niet mag hebben. Mensen hebben een eigen verantwoordelijkheid.
Overigens valt het met die risico's reuze mee maar dat is een andere discussie.
Wind je niet op, geloof niet dat je de kans hebt dit ooit in je leven tegen te komen als je er niet zeer specifiek naar op zoek gaat. Zelfs dan is het nog lastig.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 19:44 schreef Grimmjoww het volgende:
http://en.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu
Hier word je toch niet goed van![]()
![]()
Maar het blijft echt misselijkmakendquote:Op woensdag 14 oktober 2009 20:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wind je niet op, geloof niet dat je de kans hebt dit ooit in je leven tegen te komen als je er niet zeer specifiek naar op zoek gaat. Zelfs dan is het nog lastig.
Kom op zeg, jij zoekt het op om dan er over te gaan gillen, je doet me denken aan een Gristelijke collega van me, die iedere tietenshow kijkt om dan te lopen roepen dat het schandalig is dat het op TV is.quote:Op woensdag 14 oktober 2009 20:28 schreef Grimmjoww het volgende:
[..]
Maar het blijft echt misselijkmakend
quote:Op woensdag 14 oktober 2009 20:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kom op zeg, jij zoekt het op om dan er over te gaan gillen, je doet me denken aan een Gristelijke collega van me, die iedere tietenshow kijkt om dan te lopen roepen dat het schandalig is dat het op TV is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |