abonnement Unibet Coolblue
pi_72800772


Transport Tycoon Het beste spel ooit gemaakt
Nu met eigen FOK! multiplayer-server op lingen.nu:3984 (wachtwoord: fokyou)

Wat is het?
Transport Tycoon is een Tycoon-spel waarin jij de baas van een vervoersbedrijf bent. Je begint in 1950. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk geld te verdienen en de concurrentie voor te blijven. In het begin kun je wat ouderwetse vrachtwagens, boten, treinen en een vliegtuig kopen, maar in de loop van de tijd komen daar steeds nieuwere vervoersmiddelen bij. Eerst kun je bijvoorbeeld alleen een klein vliegveld bouwen maar later ook een grote. De treinen zijn eerst stoomtreinen, vervolgens diesels en daarna elektrische treinen. In 2000 krijg je de beschikking over Monorail. Dan kan je al je spoor gaan vervangen en met Monorail treinen gaan rijden. Bij de boten krijg je later de beschikking over hovercrafts en bij de vliegtuigen nog een vliegtuig dat veel lijkt op de Concorde. Nog later krijg je er weer een railsoort bij: MagLev. Deze treinen gaan nog veel harder dan monorail.

Transport Tycoon is er in diverse varianten. In den beginne was er Transport Tycoon (original). Later kwam er een tweede versie, Transport Tycoon DeLuxe. Beide versies draaien niet onder Windows XP. Om dit probleem op te lossen zijn diverse programmeurs aan de slag gegaan, met als resultaat twee stromingen. De eerste stroming is TTDPatch, de tweede heet OpenTTD.

Maar wil ik nu OpenTTD of TTDPatch?
Tegenwoordig zijn er niet veel verschillen meer over tussen OpenTTD en TTDPatch. Hieronder een lijstje van de belangrijkste verbeteringen van OpenTTD, waarvan de meeste ook in TTDPatch beschikbaar zijn.

Belangrijkste verbeteringen OpenTTD t.o.v. TTD for Windows:
  • grotere maps
  • meer en grotere vliegvelden
  • newgrf ondersteuning (nieuwe graphics)
  • newindustries (nieuwe industriën)
  • kanalen
  • elektrisch spoor
  • realistische acceleratie
  • open source (zelf patches programmeren en compilen)
  • mammoet treinen
  • vrij gevormde stations
  • vensters vergroten en verkleinen
  • spelen in een window
  • resolutie aanpassen
  • nieuwe route-vind-algoritmes
  • nieuwe AI
  • multiplayer via internet
  • nieuwe map-generator met realistische heuvels e.d.
  • mogelijkheid om heightmaps in te laden om zo echte landen zelf na te maken in OpenTTD
  • PBS (path-based signalling)
  • nieuwe map-array in ontwikkeling die seinen op bruggen en in tunnels e.d. mogelijk maakt
  • volledig nieuw gerenderde hi-res sprites in ontwikkeling voor de nieuwe map-array
  • bruggen over schuine sporen en sporen met seinen
  • trams
  • extra zoomlevels
  • 32 bits kleuren versie
  • realistische vliegtuigsnelheid
  • drive-through bushaltes
  • timetables om treinen op vaste afstanden te laten rijden
  • gedeelde voertuigorders

    Als je exact wil weten wat de verschillen tussen OpenTTD en TTDPatch zijn, kun je hier kijken.

    Waar kan ik het downloaden en hoe installeer ik het?
    Installeren van OpenTTD:
    Installeer eerst Transport Tycoon DeLuxe for Windows (hier te downloaden). Dit is nodig omdat OpenTTD bronbestanden van de originele Transport Tycoon nodig heeft. Download hierna het installatie-programma van OpenTTD. De installatie vraagt waar je TTD for Windows hebt geinstalleerd, dit wijst zichzelf. Ook het wijzigen van patches zit in de grafische interface van OpenTTD verwerkt, in het spel zelf. Voor de officiële installatiehandleiding, klik hier.

    Installeren van TTDPatch:
    Installeer eerst Transport Tycoon DeLuxe for Windows (hier te downloaden). Unzip de bestanden van TTDPatch in je TTD-map. Klik hier voor een FAQ over de installatie. Om het spel te spelen moet je ttdpacthW.exe starten. Om patches te wijzigen moet je ttdpatch.cfg openen in kladblok, je kunt dan wijzigen wat je wil.

    Ik snap er helemaal niets van!
    Oke, dan volgt hier een korte tutorial.

    Het doel is geld te verdienen door goederen en passagiers te vervoeren. Passagiers en post willen van de ene naar de andere stad vervoerd worden, goederen van de ene industrie naar de andere. Om uit te vinden wat nou wat produceert en/of accepteert, klik je gewoon op een industrie. Een paar voorbeelden: kolenmijn =>energiecentrale, boerderij =>fabriek, ijzerertsmijn =>hoogoven, oliebron =>raffinaderij. Klik hier voor een cargo-flow tabel. Voor het transport van goederen kunnen bussen/vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen gebruikt worden. Over het algemeen worden treinen gebruikt, in de eerste plaats omdat daar de meeste keus in is, in de tweede plaats omdat dat de meeste winst oplevert, en in de derde plaats omdat een uitdaging is doordat er een complex netwerk van rails en seinen neergelegd moet worden. Treinen kunnen namelijk botsen!

    De basis is voor alle voertuigen hetzelfde. Je hebt minimaal 2 stations/docks/vliegvelden/bushaltes (vanaf nu allemaal stations) nodig. Verder heb je natuurlijk een voertuig nodig, die bouw je in een depot. Je geeft een voertuig een order om naar het ene station te gaan, en een order om naar het andere station te gaan. Als de stations verbonden zijn met elkaar (door respectievelijk rails/water/lucht/weg) kan het voertuig zijn orders gaan uitvoeren. Dit houdt natuurlijk niet gelijk winst in! Hiervoor moeten goederen vervoerd worden. Je zet dus 1 station bij een kolenmijn, een andere bij een energiecentrale, je verbindt ze met elkaar en je laat er vervolgens een trein tussen rijden met orders om van het ene station naar het andere te rijden. Et voila, du profit!

    Een kort stappenplan voor wie snel aan de slag wil:

    1. Bouw een depot in de juiste richting.
    2. Klik op nieuwe voertuigen.
    3. Klik op de gewenste locomotief in het nieuw geopende venster, klik vervolgens op bouw voertuig. Maak op dezelfde manier de gewenste wagons eraan vast.
    4. Klik in het treinvenster dat opent zodra je een locomotief bouwt, op de orders knop (2e van onder).
    5. Klik op de Ga naar-knop.
    6. Klik op een station.
    7. Herhaal stap 5 en 6 voor het andere station.
    8. Klik op de Gestopt-knop om de trein te starten.

    Ik wil meer winst!
    Dat kan! Laat meer treinen rijden tussen je stations. Hieronder volgen enkele plaatjes om te laten zien hoe dat kan zonder botsingen te krijgen. Om botsingen te voorkomen maak je seinen (signals).


    Dit is de makkelijkste manier om een lijn te bouwen. Gewoon 1 spoortje, met 1 treintje en 2 stations. Alleen niet erg efficiënt bij hoge aantallen goederen of passagiers.


    Je kunt ook 2 lijntjes naast elkaar leggen. Dit geeft al een dubbele capaciteit, maar je hebt ook de dubbele ruimte nodig. Als je veel ruimte hebt, en veel geld en tijd en zin om veel spoor aan te leggen, dan blijft dit een goede manier om opstoppingen te voorkomen bij gebruik van veel treinen. Als iedere trein zijn eigen spoor heeft, ontstaan er natuurlijk nooit opstoppingen. Door fanatieke spelers wordt dit wel als een lelijke oplossing beschouwd. Ook is dit niet realistisch, de NS heeft ook geen 30 rails tussen Amsterdam en Utrecht liggen.


    Oke, wat zien we hier? Weer een dubbele lijn, maar nu met seinen en wissels. Er zijn verschillende soorten seinen in TTD. De belangrijkste zijn: one-way signals, two-way signals, pre-signals en exit-signals. Op de afbeelding kun je zien wat ze doen. One-way signals zorgen ervoor dat treinen op een bepaald stuk spoor maar 1 richting op kunnen rijden. Hierdoor kunnen er meerdere treinen achter elkaar rijden op 1 spoor tussen 2 stations. Op het ene spoor laat je ze de ene kant op rijden, op het andere spoor de andere kant op. De onderlinge afstand tussen de one-way signals bepaalt hoeveel treinen er tussen 2 stations kunnen rijden. Een mooie afstand is bijvoorbeeld om de 4 vakjes een sein. Maar wat is de spaghetti voor een station? Dit is er zo gemaakt dan aankomende treinen naar allebei de sporen kunnen rijden op het station, en tevens kan van ieder stationsspoor de trein naar het "afvoer"-spoor rijden.

    Hoe werkt het dan met die pre- en exit-signals? Die gebruik je bij een station met meerdere sporen. Het laatste sein op het "aanvoer"-spoor maak je een one-way pre-signal. Dit sein heeft een horizontaal geel balkje. Vervolgens bouw je op ieder stationsspoor een two-way exit-signal. Deze hebben een verticaal wit balkje. Het werkt als volgt: als een trein een stationsspoor bezet, wordt het bijbehorende exit-signal rood. Als alle exit-signals rood zijn, wordt het bijbehorende pre-signal ook rood. Duidelijker uitgelegd: een trein rijdt niet verder de wissel op als alle stationssporen bezet zijn. Het nut hiervan is dat het wissel vrij blijft, zodat treinen nog uit het station kunnen rijden. Als je geen pre- en exit-signals zou gebruiken, zou de wachtende trein de wissels oprijden, waarna de treinen op het station niet weg zouden kunnen rijden. Gevolg: algehele opstopping a la NS. Dat kunnen wij natuurlijk beter


    Hoe bouw je de verschillende seinen? Door 1 keer te klikken maak je een two-way. Nog 1 keer klikken op hetzelfde sein een one-way, en nog een keer klikken een one-way de andere kant op. Door ctrl-klikken op een bestaand sein (dus niet ctrl-klikken als er nog geen sein staat!) bouw je een pre-signal. Nog een keer ctrl-klikken: exit signal, en een derde keer ctrl-klikken: een combo-signal (pre- en exit-signal in 1, voor de gevorderden. Dit ga ik hier niet uitleggen).


    Wat is het verschil tussen een one-way en een two-way op een splitsing? Bij een splitsing met one-way signals (onderste situatie) zal een trein de korste route kiezen. De route is in dit geval bezet, voor de trein maakt dit echter niet uit, hij zal net zo lang wachten tot de route vrij is. Bij een two-way signal splitsing zal de trein niet de kortste route pakken, maar de vrije. Zie de bovenste situatie. Hieronder zie je een plaatje waarin het verschil tussen pre-signals en gewone signals wordt weergegeven:


    Voor een nog veel uitgebreidere sein-uitleg verwijs ik naar deze site.

    Een station met veel treinen kan natuurlijk veel efficiënter dan bovenstaande voorbeeld met seinen. Dat kan met zogenaamde RoRo-stations. Dit staat voor Roll-on Roll-off.

    Zoals je ziet komen treinen aan de ene kant het station binnen, en gaan er aan de andere kant weer uit. Dit heeft tot gevolg dat binnenkomende treinen de weggaande treinen niet in de weg zitten. Klik hier voor een groter plaatje.


    Zo maak je een kruising van een lijn naar een andere lijn.

    Hieruit kun je ook een soort van klaverblad afleiden:


    Dit is wel ongeveer de basis van het spel, hier kun je een heel eind mee komen. Experimenteer vooral lekker zelf en lekker veel met verschillende stations, sporen en seinen, dit is juist de fun-factor! De kunst is volgens velen om zoveel mogelijk treinen te laten rijden in 1 netwerk zonder dat de boel vastloopt.

    Zijn er nog leuke of interessante downloads beschikbaar?
    Jazeker!
  • Voor OpenTTD is een savegame beschikbaar waarin heel veel kruisingen (junctions) opgenomen zijn als voorbeeld.
  • Hier is een scenario van Nederland te downloaden voor OpenTTD.
  • Er zijn ook nightlies (soort van Beta-versie) te downloaden voor OpenTTD. Deze hebben vaak net iets meer "neat features" dan de officiële versie. Downloaden kan hier.
  • Tot slot zijn er ook nieuwe graphics en voertuigen te downloaden voor zowel TTDPatch als OpenTTD. Deze dingen heten newgrf's. Op deze site zijn er een hoop te vinden.

    Handige links
    OpenTTD
  • Officiële website: http://www.openttd.org
  • Laatste versie: http://www.openttd.org/en/download-stable
  • SourceForge pagina: http://sourceforge.net/projects/openttd/
  • Nightlies: http://www.openttd.org/en/download-trunk
  • Server browser: http://www.openttd.org/en/servers
  • OpenTTD Wiki (met manual): http://wiki.openttd.org/index.php/Main_Page
  • Lijst met nieuwe features in de nightlies: http://wiki.openttd.org/index.php/Recent_and_Current_Developments

    TTDPatch
  • Officiële website: http://www.ttdpatch.net
  • Development versie (alpha's): http://www.ttdpatch.net/src/

    Informatie
  • Forums voor OpenTTD, TTDPatch, Locomotion en andere: http://www.tt-forums.net
  • Stations, voertuiglijsten, tips en kruispunten: http://www.transporttycoon.net
  • Signal Guide: http://uwe.s2000.ws/ttdx/signal/index.php?lang=en

    Vorige delen:
    Transport Tycoon / OTTD #28
    OpenTTD topic #27; waar blijft die PBS-faq?
    Transport Tycoon en OpenTTD - Deel 26
    Transport Tycoon en OpenTTD - Deel 25
    Transport Tycoon - Deel 24
    Transport Tycoon - Deel 23
    Transport Tycoon - Deel 22
    Transport Tycoon - Deel 21
    Transport Tycoon - Deel 20
    Transport Tycoon - Deel 19
    Transport Tycoon - Deel 18
    Transport Tycoon - Deel 17
    Transport Tycoon - Deel 16
    Transport Tycoon - Deel 15
    Transport Tycoon - Deel 14
    Transport Tycoon - Deel 13
    Transport Tycoon - Deel 12
    Transport Tycoon deeltje 11
    Transport Tycoon deel 10
    Transport Tycoon Deel 9
    Transport Tycoon Deel 8
    Transport Tycoon Deel 7
    Transport Tycoon Deel 6
    Transport Tycoon Deel 5
    Transport Tycoon Deel 4
    Transport Tycoon Deel 3
    Transport Tycoon Deel 2
    Transport Tycoon

    Servers van Fok!Users

  • FOK! Server (lingen.nu:3984) gehost door Bart. Speciaal voor FOK!kers! Wachtwoord: fokyou
  • Maarten 1t/m5 (nl.mine.nu:3977 t/m nl.mine.nu:3981) gehost door Maartena

    Hoe krijg ik ook 32bpp graphics?
    Als je nightly versie r11119 of later, of 0.6.0 Beta-1 of later hebt, kun je in openttd.cfg onder [misc] de volgende regel toevoegen om 32bpp te activeren:
    1blitter = 32bpp-simple

    Er zijn ook andere blitters mogelijk, voor meer mogelijkheden moet je op deze pagina kijken.

    Nu heb je 32bpp aan staan, maar nog geen 32bpp graphics. Je ziet er dus niets van. Op tt-forums.net in het graphics-subforum kun je een hoop 32bpp graphics vinden, maar voor een overzichtje kun je het beste op deze site kijken. De TAR-files moet je in je data-folder plaatsen. Hierna worden deze automatisch gebruikt in OpenTTD.

    De OP
    Deze OP is gemaakt door Bart, voor vragen, opmerkingen of tips voor wijzigingen/toevoegingen kunnen jullie bij hem terecht.
  • pi_72800858
    Laatste twee posts van het vorige topic:
    quote:
    Op woensdag 16 september 2009 13:27 schreef sander-3 het volgende:

    [..]

    Ik heb het nu gedaan zoals jij zei, voor zover ik het begreep, maar het blijft nog steeds groen, desondanks dat er een trein rijdt.

    [ afbeelding ]
    quote:
    Op woensdag 16 september 2009 13:28 schreef Zero2Nine het volgende:
    Dat zijn geen combosignals maar exitsignals.
    pi_72800890
    Oke, ik heb het nu gefixt. Jammer dat het andersom ook werkt. Dat als er een trein uit het zijspoor komt, dat die 3 combisignals dan ook op rood springen
    Er gaat niets boven Groningen
      woensdag 16 september 2009 @ 13:39:17 #4
    65252 Bart
    Slecht voor de gezondheid
    pi_72800983
    quote:
    Op woensdag 16 september 2009 13:36 schreef sander-3 het volgende:
    Oke, ik heb het nu gefixt. Jammer dat het andersom ook werkt. Dat als er een trein uit het zijspoor komt, dat die 3 combisignals dan ook op rood springen
    Daarom kun je ook beter met een zijspoortje werken dat zegmaar het pre-signal doorgeeft.
    I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
    Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
    Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
    pi_72801179
    quote:
    Op woensdag 16 september 2009 13:39 schreef Bart het volgende:

    [..]

    Daarom kun je ook beter met een zijspoortje werken dat zegmaar het pre-signal doorgeeft.
    Kun je dat een keer voordoen? Ik krijg het niet voor elkaar.
    Er gaat niets boven Groningen
    pi_72801269
    quote:
    Op woensdag 16 september 2009 13:45 schreef sander-3 het volgende:

    [..]

    Kun je dat een keer voordoen? Ik krijg het niet voor elkaar.
    Zit je op dit moment op de fok server?
    pi_72801277
    Ja
    Er gaat niets boven Groningen
      woensdag 16 september 2009 @ 13:50:41 #8
    65252 Bart
    Slecht voor de gezondheid
    pi_72801355
    quote:
    Op woensdag 16 september 2009 13:45 schreef sander-3 het volgende:

    [..]

    Kun je dat een keer voordoen? Ik krijg het niet voor elkaar.
    Kan vanavond wel ff screenshotje plaatsen. Kan zo snel geen voorbeeldje vinden op internet, en kan nu niet OpenTTD opstarten op mijn werk
    I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
    Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
    Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
      woensdag 16 september 2009 @ 14:00:49 #9
    36763 Automatic_Rock
    Onaangepast eerlijk..
    pi_72801687
    Ah, weer een nieuw deel
    Have you ever picked your feet in Poughkeepsie?
    pi_72801731
    tvp
    *Hosselcopter*
      woensdag 16 september 2009 @ 14:03:27 #11
    65252 Bart
    Slecht voor de gezondheid
    pi_72801776
    quote:
    Op woensdag 16 september 2009 13:50 schreef Bart het volgende:

    [..]

    Kan vanavond wel ff screenshotje plaatsen. Kan zo snel geen voorbeeldje vinden op internet, en kan nu niet OpenTTD opstarten op mijn werk
    Herstel:



    Meer info hier.
    I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
    Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
    Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
    pi_72802604
    quote:
    Op woensdag 16 september 2009 14:03 schreef Bart het volgende:

    [..]

    Herstel:

    [ afbeelding ]

    Meer info hier.
    Thanks vanOekelen heeft het inmiddels even voor me in elkaar gezet, dus het is gelukt!
    Er gaat niets boven Groningen
    pi_72809205
    tvp
    pi_72819562
    Gisteren ook weer bezig geweest en eindelijk de smaak weer een beetje te pakken. Toch vraag ik me af en toe af of ik wel handig bezig ben maar zal volgende keer gewoon de vraag hier posten
    pi_72820641
    wie heeft bij mij bijgebouwd? Ik zie ook aanzienlijke verbeteringen. Graag korte feedback aan dingen die niet in orde waren en waar verbetering is toegepast. Heb ik de seinen wel goed geplaats? Had vaak wel treinen met een lege lading.
    *Hosselcopter*
    pi_72821688
    Ben ik nou echt de enige die hier last van heeft?




    Volgens mij is dit gewoon een bug ofzo hoor. Ik vind het niet erg dat ze heel de tijd omkeren als het druk is om te kijken of ze om kunnen rijden, maar blijf dat dan gewoon doen, of blijf stil staan in de richting zoals je kwam. Dit is gewoon kut..
    Er gaat niets boven Groningen
    pi_72824822
    quote:
    Op woensdag 16 september 2009 22:03 schreef sander-3 het volgende:
    Ben ik nou echt de enige die hier last van heeft?

    [ afbeelding ]


    Volgens mij is dit gewoon een bug ofzo hoor. Ik vind het niet erg dat ze heel de tijd omkeren als het druk is om te kijken of ze om kunnen rijden, maar blijf dat dan gewoon doen, of blijf stil staan in de richting zoals je kwam. Dit is gewoon kut..
    De trein staat aan de andere kant bij het pbs signaal te wachten om tegen het verkeer in te kunnen gaan rijden. Uiteindelijk draait ie wel een keer om, maar dat duurt een (behoorlijk lang) tijdje. Een van de grootste nadelen van de pbs signalen, zelfs van de eenrichtings-pbs...

    De tijd die het duurt voordat de trein weer omdraait is volgens mij ergens in te stellen, alleen dat werkt natuurlijk alleen in single player.

    Edit:
    Je kunt wait_for_pbs_path in openttd.cfg lager zetten, zodat de treinen sneller weer terugdraaien. Of je kunt alle drie de settings na wait_ op 255 zetten, dan draaien treinen überhaupt niet meer om.

    [ Bericht 6% gewijzigd door vanOekelen op 16-09-2009 23:32:29 ]
    pi_72824905
    quote:
    Op woensdag 16 september 2009 21:39 schreef Dibble het volgende:
    wie heeft bij mij bijgebouwd? Ik zie ook aanzienlijke verbeteringen. Graag korte feedback aan dingen die niet in orde waren en waar verbetering is toegepast. Heb ik de seinen wel goed geplaats? Had vaak wel treinen met een lege lading.
    Eh, dat was ik dan denk ik. Signalen stonden over het algemeen wel goed, op een paar kleine uitzonderingen na. Verder heb ik er vooral voor gezorgt dat alles wat efficienter loopt, alle treinen dezelfde lengte, zo kort mogelijke tunnels en bruggen, langere bochten enzo.
    pi_72833964
    quote:
    Op woensdag 16 september 2009 23:07 schreef vanOekelen het volgende:

    [..]

    De trein staat aan de andere kant bij het pbs signaal te wachten om tegen het verkeer in te kunnen gaan rijden. Uiteindelijk draait ie wel een keer om, maar dat duurt een (behoorlijk lang) tijdje. Een van de grootste nadelen van de pbs signalen, zelfs van de eenrichtings-pbs...

    De tijd die het duurt voordat de trein weer omdraait is volgens mij ergens in te stellen, alleen dat werkt natuurlijk alleen in single player.

    Edit:
    Je kunt wait_for_pbs_path in openttd.cfg lager zetten, zodat de treinen sneller weer terugdraaien. Of je kunt alle drie de settings na wait_ op 255 zetten, dan draaien treinen überhaupt niet meer om.
    Ja, dat zal bart dan moeten doen denk ik? Aangezien het een multiplayer is..
    Er gaat niets boven Groningen
    pi_72835877
    quote:
    Op donderdag 17 september 2009 11:23 schreef sander-3 het volgende:

    [..]

    Ja, dat zal bart dan moeten doen denk ik? Aangezien het een multiplayer is..
    Ja.
      donderdag 17 september 2009 @ 13:30:36 #22
    65252 Bart
    Slecht voor de gezondheid
    pi_72837453
    Wil iedereen dat?
    I have the cape. I make the fucking Whoosh noise.
    Op donderdag 12 juli 2012 19:56 schreef Lithia het volgende:
    Ik durf hier niets over te zeggen. Bart is koning hier.
    pi_72846697
    tvp
    If i could have my wasted Fok!days back, would i use them to get back on track?
    pi_72859163
    goed idee
    pi_72864539
    godver wie heeft de hele server verneukt. mn sporen uit de hol . GVD
    abonnement Unibet Coolblue
    Forum Opties
    Forumhop:
    Hop naar:
    (afkorting, bv 'KLB')