abonnement Unibet Coolblue
pi_71513714
quote:
Baas Landsbanki failliet verklaard

De voormalige topman van de IJslandse bank Landsbanki, Björgolfur Gudmundsson, is gisteren failliet verklaard. Zijn persoonlijke schulden bedragen 96 miljard IJslandse kroon, 532 miljoen euro volgens de huidige (lage) koers van de IJslandse munt. Gudmundsson was de grootste aandeelhouder van Landsbanki dat vorig jaar oktober failliet ging, wat hem 81 miljard kroon kostte.

Landsbanki was in Nederland en Engeland actief met de internetspaarbank Icesave, waar spaarders 1,3 miljard euro (Nederland) en 2,3 miljard pond (Engeland) hadden gedeponeerd. Gudmundssons bankroet is verreweg het grootste in de geschiedenis van IJsland. Ter vergelijking: de IJslandse staat ontvangt jaarlijks zo’n 400 miljard kroon aan inkomstenbelasting. Door het failliet van Landsbanki dat evenals twee andere grote IJslandse banken door de staat werd overgenomen, daalden ook de inkomsten van de staat dramatisch: het tekort op de begroting van de rijksuitgaven bedraagt dit jaar 46 procent.

Het IJslandse parlement beraadt zich volgende week opnieuw over het Icesave-akkoord dat de IJslandse regering begin juli met Londen en Den Haag sloot en dat voorziet in leningen voor een totaal van 640 miljard kroon opdat IJsland de EU-garantie van ruim 20.000 euro per spaarder kan terugbetalen. De Engelse en Nederlandse regering hebben deze garantie als voorschot uitbetaald.

In het IJslandse parlement bestaat veel weerstand tegen het Icesave-akkoord wegens de zware financiële last. De leningen komen overeen met ruim 40 procent van het nationaal inkomen. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) dat IJsland vorig jaar te hulp schoot, stelde eerder deze week een besluit over een lening van 155 miljoen dollar uit tot later deze maand, tot duidelijk is of IJsland het Icesave-akkoord accepteert.
Laten we hopen dat het IJslandse parlement verstandig is en niet mee gaat in de wens van Nederland en Groot-Brittannië om de IJslandse burgers op te zadelen met een schuld van ongeveer 3,5 miljard Euro. Het gaat hier om vissers, om mensen die in de scheepsbouw werken, om mensen die toeristen een mooie vakantie bezorgen, hele normale mensen die verder volstrekt niks met de financiële wantoestanden op het eiland te maken hebben gehad. De overheid verplicht zich om gokkende spaarders (inherent aan het systeem van fractioneel reserve bankieren) uit de brand te helpen en legt daarvoor de rekening bij mensen die er volstrekt niks mee te maken hebben, en dat allemaal onder leiding van twee socialistische ministers van Financiën. Het is haast even platvloers als de rooftochten van de Vikingen, alleen in een iets moderner jasje.
  zaterdag 1 augustus 2009 @ 13:46:05 #2
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_71513876
Het gaat hier om een stelletje profiteurs die dachten snel rijk te worden op kosten van iemand anders.

BETALEN!!!
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_71514026
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 13:46 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Het gaat hier om een stelletje profiteurs die dachten snel rijk te worden op kosten van iemand anders.

BETALEN!!!
Totale onzin, een groot deel van de IJslandse bevolking heeft hier nooit aan deelgenomen. Het laat zien wat een schandelijke uikomst herverdeling van risico door de overheid kan hebben. Iedere spaarder gaat binnen het systeem van fractioneel reserve bankieren een risicovolle positie aan, dat risico moet dus ook volledig door die spaarders zelf gedragen worden.
pi_71514050
als je ijsland er niet mee opzadelt dan zadel je er de belastingbetaler hier er mee op,
Dit bericht is goedgekeurd door de NSA en de NVD en andere opsporingsdiensten.
pi_71514166
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 13:53 schreef longinus het volgende:
als je ijsland er niet mee opzadelt dan zadel je er de belastingbetaler hier er mee op,
Ah, dus moeten we shit maar bij een ander leggen, vandaar ook mijn verwijzing naar de handelswijze van de Vikingen. Sterker nog, het is ook niet redelijk de Nederlandse belastingbetaler hier mee op te zadelen, ik heb nooit iets met IceSave of IJslandse banken te maken gehad en draai in dat geval wel op voor de beloften die de overheid, geleid door de dictatuur van de meerderheid, heeft gedaan.
  zaterdag 1 augustus 2009 @ 14:02:17 #6
18159 Dlocks
Zoek het maar op met Google...
pi_71514264
Hadden ze maar op een andere partij moeten stemmen.
pi_71514274
IJsland heeft gewoon gefaald. Je kan nu moeilijk iemand anders er de schuld van gaan geven.
  zaterdag 1 augustus 2009 @ 14:03:18 #8
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_71514289
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 13:52 schreef Bolkesteijn het volgende:

[..]

Totale onzin, een groot deel van de IJslandse bevolking heeft hier nooit aan deelgenomen. .
Dat mag die bevolking met zijn overheid uitvechten.

REVOLUTIE!!!!
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zaterdag 1 augustus 2009 @ 14:06:37 #9
6484 ExTec
<subtitle here>
pi_71514343
Financiele instituten contribueren over het algemeen wel degelijk aan de welvaart in een land. De gemiddelde ijslander heeft dus echt wel gevaandeld van icesave, toen dit nog niet ompleurde. Als je die maatschappij ook bestudeert, zijn ze iets te welvarend voor het feit dat het een afgelegen, nogal onherbergzaam landje zijn.

Hoe de ijslandse bevolking dit bedrag kan gaan dragen, zie ik idd ook niet, maar het rechtvaardigd wmb ook niet: "Joh, je wilde meedoen met de grote jongens, hebt ervan gevaandeld toen het goed ging, maar nu is het misgegaan en nu ben je te klein om de schulden te dragen, dus doen we zand erover! "

Ik bedoel; is het ongetwijfeld protserige icesave kantoor in ijsland al geliquideert ? Daar zouden we dan toch mee moeten beginnen, als we hun poging tot meedoen met de grote jongens en het consequente falen met de mantel der liefde gaan bedekken.
&lt;signature here&gt;.
  zaterdag 1 augustus 2009 @ 14:10:28 #10
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_71514416
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 14:06 schreef ExTec het volgende:
Financiele instituten contribueren over het algemeen wel degelijk aan de welvaart in een land..
Alleen jammer dat die "welvaart" bestaat uit lening op lening op speculatie op handel in opties van leningen. Het geld bestaat niet.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_71514434
A.U.B. Laat ze niet verder in de shit zakken ... ik wil er altijd nog een heen omdat het echt een mooi land is ! (temminste dat vind ik) :S
Some people call me insane...but i enjoy everyminute of it!
  zaterdag 1 augustus 2009 @ 14:12:03 #12
18159 Dlocks
Zoek het maar op met Google...
pi_71514446
Die IJslanders weten op meerdere vlakken gewoon niet hoe ze verstandig met geld om moeten gaan en daar moeten ze nu voor boeten.
quote:
Door William on Oct 24, 2008

IJslanders, Hongaren en Brazilianen dachten de afgelopen jaren een slimme financiële truc te hebben bedacht. Ze sloten een lening af in Japanse yens - deze leningen worden ook wel samurai bonds genoemd - of Zwitserse franken. Daar hoefden ze maar weinig rente op te betalen - in Japan was de rente bijna nul. Vervolgens wisselden ze de yen in in hun eigen munteenheid en kochten een huis of een auto. (Het lenen in een munt met een lage rente om het te investeren in een munt met een hoge rente heet onder professionele beleggers carry trade)

Ze kregen er na verloop van tijd ook nog een bonus bovenop. Doordat de yen waarde verloor ten opzichte van hun eigen munt, werden de schulden minder waard. Iedereen bediende zich van deze wisseltruc. Consumenten, maar ook professionele beleggers en bedrijven.

Het leek te mooi om waar te zijn. En dat was het dus ook.

Door het ongebreidelde optimisme dat de afgelopen jaren van de mensheid bezit heeft genomen, vergaten de Ijslanders, Hongaren en Brazilianen, dat het ook helemaal mis kon gaan. Als de yen in waarde zou stijgen, werden hun schulden in een klap veel meer waard. Dat is precies wat er de afgelopen maanden is gebeurd.

Een IJslander die een half jaar geleden een auto heeft gekocht voor zeg een miljoen kronen, heeft nu een schuld van twee miljoen kronen. Zijn maandelijkse rentelasten zijn ook verdubbeld. En het ziet ernaar uit dat zijn schuld nog veel hoger wordt, omdat de Kroon nog veel verder gaat dalen.
In het verleden werd de koers van de IJslandse kroon kunstmatig hoog gehouden door keer op keer de rente te verhogen. Maar dat werkt nu niet meer. In IJsland althans. Hongarije verhoogde de rente gisteren nog wel met 3 procent, in de hoop dat de Forint daarop zou stijgen en de schulden dus in waarde dalen.

De grootste bank van IJsland, Kaupthing, maakte gisteren bekend, dat IJsland zijn rentebetalingen in yens niet meer kan opbrengen. Daardoor dreigt de uitgever van de Samurai Bonds, de Sumitomo Mitsui Banking Corporation, een flinke strop op te lopen.

Het probleem is niet gering. Buitenlanders hebben in totaal voor 1,2 biljoen dollar aan schulden in Japan uitstaan. Japan moet proberen zoveel mogelijk van deze leningen te redden. En dus hebben de Japanners er veel belang bij dat IJsland niet omvalt. Japan heeft het al moeilijk, want Japanse spaarders hebben maar liefst 6 biljoen dollar in het buitenland weggezet, omdat ze in Japan zelf zo’n lage rente kregen. Een duurdere yen, maakt al deze bezittingen minder waard.

Als de Hongaarse Forint niet snel herstelt, zal ook Zwitserland, dat voor tientallen miljarden aan Hongaarse leningen heeft verstrekt, steunmaatregelen moeten overwegen.

Bron: http://www.huizenhype.nl/(...)begint-op-te-breken/
  zaterdag 1 augustus 2009 @ 14:18:37 #13
6484 ExTec
<subtitle here>
pi_71514585
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 14:10 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Alleen jammer dat die "welvaart" bestaat uit lening op lening op speculatie op handel in opties van leningen. Het geld bestaat niet.
Ik weet hoe het werkt, maar dat is niet relevant. Punt is: ijsland heeft dus echt wel voordeel gehad toen het goed ging.

Als jij een bank begint, bestaat er altijd het risico dat't mis gaat. Als jij dan in NL of in europa een bank begint, is er een shitload aan regels waar je je aan moet voldoen, en je zal je ongetwijfeld een soort 'in moeten kopen' bij de centrale bank. En als jij dan op je plaat gaat, staat die nationale/europese centrale bank boven je om de klappen op vangen.

De beste icesave peeps wisten dondersgoed dat ze vanwege hun mini-land die dekking niet hadden. Zal ze ook heus een concurentievoordeel gegeven hebben (immers minder regels, geen verplichte reserve opbouwen bij de centrale bank).

Dan lijkt mij toch heus dat de tijd voor op de blaren zitten nu is.

En het is geen open en shut case. Je kunt een bevolking formaat 'NL grote stad' niet zondermeer opzadelen met een miljardenschuld. Maar gelukkig ben ik geen politicus
&lt;signature here&gt;.
  zaterdag 1 augustus 2009 @ 14:19:00 #14
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_71514590
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 14:12 schreef Dlocks het volgende:
Die IJslanders weten op meerdere vlakken gewoon niet hoe ze verstandig met geld om moeten gaan en daar moeten ze nu voor boeten.
[..]
Oh ja, de Yen
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_71514822
Ik ben het daar wel mee eens, die schulden mogen niet op de burgers verhaald worden. Als ik 60 per week hard werkte als visser om net rond te komen en ABN Amro faalde zwaar was ik echt in staat geweest om die directie daar wat aan te doen, en daarna te emigreren.
-
pi_71514860
Net als in Nederland wordt ook in IJsland de fatsoenlijke burger het slachtoffer van de wanprestaties en het falen van de vaderlandse politieke elite. Dat is natuurlijk erg sneu, maar de TS vergeet wel even dat die politieke elite door diezelfde fatsoenlijke burger in het zadel is geholpen en gehouden.

Ik zie maar één uitweg voor IJsland: failliet verklaard worden en opnieuw beginnen. Maar ik meen dat dat niet mogelijk is voor een land.
pi_71514910
Het akkoord met NL en GB doet me trouwens een beetje denken aan de "herstelbetalingen" die Duitsland moest betalen aan het buitenland na de eerste wereldoorlog. We weten allemaal waar dat toe geleid heeft: in elk geval tot niks goeds.
  zaterdag 1 augustus 2009 @ 14:49:01 #18
6484 ExTec
<subtitle here>
pi_71515171
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 14:35 schreef jkdjjsop het volgende:
Het akkoord met NL en GB doet me trouwens een beetje denken aan de "herstelbetalingen" die Duitsland moest betalen aan het buitenland na de eerste wereldoorlog. We weten allemaal waar dat toe geleid heeft: in elk geval tot niks goeds.
Mwah, maak je geen zorgen.

Die paar 100.000 ijslanders hebben geen territoriale aspiraties.
&lt;signature here&gt;.
pi_71515231
Ik vind ook dat we het IJsland moeten kwijtschelden, ik kan van mijn salaris nog steeds boodschappen doen dus ik kan nog wel meer belasting betalen.
pi_71515257
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 14:49 schreef ExTec het volgende:

[..]

Mwah, maak je geen zorgen.

Die paar 100.000 ijslanders hebben geen territoriale aspiraties.
Ik doelde vooral op wat er daarvoor in Duitsland heeft plaatsgevonden. Sociale onrust, hyperinflatie en meer van die ellende.

In een groot land als Duitsland leidde dat inderdaad uiteindelijk tot nog veel ellendiger zaken. Dat zie ik net als jij in IJsland ook niet snel gebeuren, daar heb je volkomen gelijk in.
pi_71515274
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 14:52 schreef Tahiti het volgende:
Ik vind ook dat we het IJsland moeten kwijtschelden, ik kan van mijn salaris nog steeds boodschappen doen dus ik kan nog wel meer belasting betalen.
Ik vind eigenlijk dat al die lui die van Wouter Bos hun geld hebben teruggehad, dat maar weer terug moeten geven.
pi_71515367
Ik heb IJsland altijd als het beloofde land gezien, geen moslims en er komt gratis warm water (stoom) uit de grond, plus het is een erg mooi land. Kunnen ze IJsland niet opdelen in een Engels en een Nederlands deel net zoiets als st. Maarten?
pi_71515425
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 15:00 schreef Tahiti het volgende:
Ik heb IJsland altijd als het beloofde land gezien, geen moslims en er komt gratis warm water (stoom) uit de grond, plus het is een erg mooi land.
Grappig, dat beeld had ik vroeger ook altijd van IJsland. Alleen die crisis heeft m'n mening ten negatieve beïnvloed.
quote:
Kunnen ze IJsland niet opdelen in een Engels en een Nederlands deel net zoiets als st. Maarten?
Goed idee!
  zaterdag 1 augustus 2009 @ 16:18:21 #24
6484 ExTec
<subtitle here>
pi_71516725
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 15:00 schreef Tahiti het volgende:
Ik heb IJsland altijd als het beloofde land gezien, geen moslims..
Dan moeten wij de boel zeker niet overnemen.
&lt;signature here&gt;.
pi_71516816
quote:
Op zaterdag 1 augustus 2009 15:00 schreef Tahiti het volgende:
geen moslims
Nee, die Gristenen in de regering hier zijn lekker.
-
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')