'Pijn voelen' en 'gelukkig zijn' zijn wel heel menselijke termen. Maar het mechanisme daarachter kom je ook tegen bij computers. Computers met pijn laten overal foutmeldingen zien en duw zo'n rekenbak naar z'n maximum dan wordt het doodongelukkig met trage functionaliteit tot gevolg.quote:Op vrijdag 24 juli 2009 19:54 schreef kleinduimpje3 het volgende:
Ik vind zelf het volgende voorbeeld duidelijker:
Denk eens na over geluk of ongeluk, en het voelen van pijn.
Vraag je dan af: kan een computer pijn hebben of gelukkig zijn?
Dit laatste kun je haast niet menen, of je hebt mogelijk nog nooit pijn gevoeld. Of misschien begrijp ik je niet goed. Het essentiële aan pijn is nou juist dat het een first-person-ervaring is, waarbij het lastig is om te bepalen wie die ervaringen wel, en wie niet hebben.quote:Op zaterdag 25 juli 2009 16:16 schreef Invictus_ het volgende:
[..]
De pijnprikkel is niets meer dan de schreeuw 'er is iets mis';
quote:Op zaterdag 25 juli 2009 16:16 schreef Invictus_ het volgende:
[..]
'Pijn voelen' en 'gelukkig zijn' zijn wel heel menselijke termen. Maar het mechanisme daarachter kom je ook tegen bij computers. Computers met pijn laten overal foutmeldingen zien en duw zo'n rekenbak naar z'n maximum dan wordt het doodongelukkig met trage functionaliteit tot gevolg.
Dieren wel dan?quote:Op zondag 26 juli 2009 11:54 schreef koningdavid het volgende:
[..]!
Om gelukkig te zijn heb je een 'ik' nodig. Dat hebben computers niet.
Ja, ......hoewel "dieren" is een heel ruim begrip. Het maakt nogal wat uit of je het over zoogdieren hebt (inclusief de mens) of over garnalen, slakken of steekmuggen om maar wat te noemen.quote:
Dan zou ik toch wel eens een omschrijving van dat "ik" willen zien.quote:Op zondag 26 juli 2009 22:50 schreef barthol het volgende:
[..]
Ja, ......hoewel "dieren" is een heel ruim begrip. Het maakt nogal wat uit of je het over zoogdieren hebt (inclusief de mens) of over garnalen, slakken of steekmuggen om maar wat te noemen.
Niet veel dieren hebben een 'ik' volgens mij.quote:
Dat 'ik' is een bewustzijn van zichzelf in een omgeving, een leefomgeving waarin ook 'anderen' voorkomen.quote:Op zondag 26 juli 2009 23:54 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Dan zou ik toch wel eens een omschrijving van dat "ik" willen zien.
Maar dieren, althans een aantal zoogdieren die ik ken, kunnen wel gelukkig of ongelukkig zijn. Hebben zij een "ïk"?quote:Op zondag 26 juli 2009 23:56 schreef koningdavid het volgende:
[..]
Niet veel dieren hebben een 'ik' volgens mij.
Die tweede volzin geldt ook al voor bacteriën.quote:Op maandag 27 juli 2009 00:15 schreef barthol het volgende:
[..]
Dat 'ik' is een bewustzijn van zichzelf in een omgeving, een leefomgeving waarin ook 'anderen' voorkomen.
Het 'ik' is een primair overlevingsmechanisme wat dieren instaat stelt om moeite te doen om zichzelf in stand te houden en aan de eigen behoeftes te voldoen, uitdagingen vanuit de omgeving aan te gaan, en bedreigingen vanuit de omgeving te vermijden of te ontlopen.
Natuurlijk hebben veel dieren een ik, anders zouden ze niet overleven.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |