FOK!forum / Culinesse à gogo / Vijgen
#ANONIEMwoensdag 8 juli 2009 @ 12:39
Ik zie ze liggen en ik wil ze kopen.
Maar wat doe je met die dingen?

Post hier recepten met verse vijgen



[ Bericht 20% gewijzigd door #ANONIEM op 08-07-2009 12:42:11 ]
ColdFeetwoensdag 8 juli 2009 @ 12:45
Insnijden, stukje blauwaderkaas erin, in de oven.

Plakje parmaham, likje ricotta, partje vijg, drup basilicumolie en een snuf versgemalen zwarte peper: amuse.

Ik heb ook nog een berg vijgentaartrecepen, thuis. Maar als ik mooie, rijpe vijgen tref, eet ik ze 't liefst zo uit het vuistje.
#ANONIEMwoensdag 8 juli 2009 @ 12:51
Dat klinkt helemaal lekker

Tnx
Blueswoensdag 8 juli 2009 @ 13:19
TVijgP Keep them comin'
Eet je ze mét schil en al dan CF?
ColdFeetwoensdag 8 juli 2009 @ 13:24
Ja.
#ANONIEMwoensdag 8 juli 2009 @ 13:28
quote:
Op woensdag 8 juli 2009 13:24 schreef ColdFeet het volgende:
Ja.
Held
ColdFeetwoensdag 8 juli 2009 @ 13:29
Moet dat niet? De schil is zacht en eetbaar. M'n sinaasappels pel ik wel, maar appels eet je toch ook gewoon met schil, en perziken?
#ANONIEMwoensdag 8 juli 2009 @ 13:32
quote:
Op woensdag 8 juli 2009 13:29 schreef ColdFeet het volgende:
Moet dat niet? De schil is zacht en eetbaar. M'n sinaasappels pel ik wel, maar appels eet je toch ook gewoon met schil, en perziken?
ik pel bijna alles een kiwi eet je toch ook niet met schil?
honda1990woensdag 8 juli 2009 @ 13:33
In de bovenkant 2x insnijden, openduwen zegmaar, dan parmaham ertussen, wat zout en peper en wat honing erover kan lekker zijn ik zou er zelf niet voor kiezen, maar als je van honing houdt dan kan het best lekker zijn. En wat coldfeet natuurlijk zegt
ColdFeetwoensdag 8 juli 2009 @ 13:34
quote:
Op woensdag 8 juli 2009 13:32 schreef mascara-klodder het volgende:

[..]

ik pel bijna alles een kiwi eet je toch ook niet met schil?
Nee. Maar er zijn mensen die 't wel doen

Nu ben ik wel benieuwd hoe anderen dat doen? Met vijgen, dan?
Myraelawoensdag 8 juli 2009 @ 13:35
Ik zou er niets mee doen, gewoon zo eten.
Je kan er wel lekkere taartjes mee maken.
Phenowoensdag 8 juli 2009 @ 13:38
Pannenkoek met vijgen
Blueswoensdag 8 juli 2009 @ 13:38
quote:
Op woensdag 8 juli 2009 13:35 schreef Myraela het volgende:
Ik zou er niets mee doen, gewoon zo eten.
Je kan er wel lekkere taartjes mee maken.
Je spreekt jezelf tegen

Vijgenbrood is ook zo heeeeeerlijk
honda1990woensdag 8 juli 2009 @ 14:45
quote:
Op woensdag 8 juli 2009 13:34 schreef ColdFeet het volgende:

[..]

Nee. Maar er zijn mensen die 't wel doen

Nu ben ik wel benieuwd hoe anderen dat doen? Met vijgen, dan?
Ik eet de schil van vijgen niet op hoor
Vixxenwoensdag 8 juli 2009 @ 17:33
Vijgen door vieren snijden plakje parmaham overheen draperen stukje mozzarella in het midden en wat citroen honing dressing erover heen.... heeerlijk!!!
Pietverdrietwoensdag 8 juli 2009 @ 23:03
HErinner me er zaterdag even aan dat ik een vijgenrecept post
DarkElfwoensdag 8 juli 2009 @ 23:05
lekker, vijgen
littledrummergirldonderdag 9 juli 2009 @ 16:42
quote:
Op woensdag 8 juli 2009 17:33 schreef Vixxen het volgende:
Vijgen door vieren snijden plakje parmaham overheen draperen stukje mozzarella in het midden en wat citroen honing dressing erover heen.... heeerlijk!!!
klinkt idd lekker!

hoe zie je dat vijgen goed rijp zijn?
honda1990donderdag 9 juli 2009 @ 16:47
quote:
Op donderdag 9 juli 2009 16:42 schreef littledrummergirl het volgende:

[..]

klinkt idd lekker!

hoe zie je dat vijgen goed rijp zijn?
Gewoon voelen, als je ze met gemak in kan deuken kan je er van uit gaan dat ze goed zijn
Bluesdonderdag 9 juli 2009 @ 17:43
Ik wil ze zaterdag gaan kopen, in ieder geval 2 om te proberen
#ANONIEMzondag 12 juli 2009 @ 20:38
Ik ga morgen één van de varianten met parmaham maken als amuse
LeeHarveyOswaldmaandag 13 juli 2009 @ 13:14
quote:
Op woensdag 8 juli 2009 23:03 schreef Pietverdriet het volgende:
HErinner me er zaterdag even aan dat ik een vijgenrecept post
15 dagen later ook goed?
PeterBems11maandag 13 juli 2009 @ 13:16
gewoon naturel zonder fratsen eten is het lekkerste , en je hoort het gewoon met schil op te eten.. wie gaat nou een vijg schillen..
Maeghanwoensdag 15 juli 2009 @ 21:21
Ik heb een vijgenplant op balkon en hij maakt voor de tweede keer een vijg. Vorig jaar werd ie nog helemaal niet rijp, maar dit jaar groeit ie goed.
zoetekauwtjezondag 19 juli 2009 @ 16:28
quote:
Op woensdag 15 juli 2009 21:21 schreef Maeghan het volgende:
Ik heb een vijgenplant op balkon en hij maakt voor de tweede keer een vijg. Vorig jaar werd ie nog helemaal niet rijp, maar dit jaar groeit ie goed.
cool, kwil er ook 1. Nog nooit zo'n plant gezien in een plantenwinkel (of nog nooit op gelet, kan ook natuurlijk)
Maeghanzondag 19 juli 2009 @ 17:00
quote:
Op zondag 19 juli 2009 16:28 schreef zoetekauwtje het volgende:

[..]

cool, kwil er ook 1. Nog nooit zo'n plant gezien in een plantenwinkel (of nog nooit op gelet, kan ook natuurlijk)
Heb 'm twee jaar geleden bij de blokker gekocht... Volgens mij heeft ieder tuincentrum ze wel...

Ik heb ook een blauwe bessenstruik (van de Lidl). Toen ik 'm kocht waren het drie kale takken, dacht dat ie 't nooit zou gaan doen - nu is het een flinke struik in een behoorlijke pot en er zitten aardig wat bessen aan, die inmiddels langzaam blauw aan het worden zijn. =)

Planten zijn leuk.
Mereltjezondag 19 juli 2009 @ 19:31
Ik kende vijgen eigenlijk alleen maar als ze droog zijn om zo te eten..
Mirjamzaterdag 15 september 2012 @ 12:19
Hopsieflopsie.
Ze zijn momenteel volop verkrijgbaar, de plaatselijke markt ligt er vól mee!
Blueszaterdag 15 september 2012 @ 12:32
Oe in het seizoen dus, heerlijk!! Ik zag ze gisteren ook op de Albert Cuyp en ze waren om in te bijten... maar het mocht nie :{
Mirjamzaterdag 15 september 2012 @ 12:35
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 september 2012 12:32 schreef Bluezz het volgende:
Oe in het seizoen dus, heerlijk!! Ik zag ze gisteren ook op de Albert Cuyp en ze waren om in te bijten... maar het mocht nie :{
flauw -O-
ik heb er net 1 op, maar was nog niet onder de indruk. een dikke schil, en hij rook zoals onrijp fruit ruikt.
maar de binnenkant was erg lekker, en wel goed rijp.
Blueszaterdag 15 september 2012 @ 12:47
Salade van vijgen, mozzarella en Parmaham

salade_vijg_mozzarella.jpg

• 4 rijpe vijgen • 4 plakken Parmaham • 1 bol buffelmozzarella • paar blaadjes basilicum
voor de dressing: • 3 el lekkere olijfolie • 1 el citroensap • 1 tl honing • zout en peper

Bereiding:

Snijd de vijgen kruislings in. Knijp dan met je duim en wijsvinger de bodem van de vijg omhoog. Leg op elk bordje twee vijgen. Verdeel de Parmaham over de bordjes. Scheur de mozzarella in stukjes en leg die tussen de mozzarella en de Parmaham.

Maak een dressing van de olie, citroensap en honing. Breng op smaak met wat zout en peper. Sprenkel wat dressing in de vijgen en sprenkel de overgebleven dressing over de salade. Scheur wat basilicumblaadjes over de salade en serveer.
Geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver
#ANONIEMzaterdag 15 september 2012 @ 12:56
Hahaha Mirjam, ik wilde je nog zeggen net op fb dat ik volgens mij ooit een topic over vijgen had geopend :D

Bluezz, denk dat ik die salade volgend weekend ga maken, klinkt goed en ook eenvoudig :9
(ben al een tijdje kookmoe :) )
Mirjamzaterdag 15 september 2012 @ 15:08
Ik zag er net 10 voor 2 euro :o
maar toen had ik al wat gekocht :+
#ANONIEMzaterdag 15 september 2012 @ 15:15
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 september 2012 15:08 schreef Mirjam het volgende:
Ik zag er net 10 voor 2 euro :o
maar toen had ik al wat gekocht :+
dat zijn pas prijzen :+
Vandaar dat ik ook even naar de Turk ga van de week ;)
Mirjamzaterdag 15 september 2012 @ 15:16
quote:
1s.gif Op zaterdag 15 september 2012 15:15 schreef mascara-klodder het volgende:

[..]

dat zijn pas prijzen :+
Vandaar dat ik ook even naar de Turk ga van de week ;)
Goed plan :Y
RobinOokzaterdag 15 september 2012 @ 15:27
4998286611_9c440a0663_n.jpg 4998893098_6c5301914b_n.jpg

Beetje blauwe kaas, honing, tijm en dan de oven in. :9
GoCanucksGozondag 16 september 2012 @ 08:09
Gisteren deze gemaakt met een beetje vanille roomijs als desert, was erg lekker!
Tezzzondag 16 september 2012 @ 09:16
Ik heb een vijgenboom in de tuin en pluk jaarlijks een hele emmer.
Ieder jaar maak ik wel een portie vijgenjam met walnoten en bak ik een paar vijgenbroden (en dat smaakt heerlijk met blauwe kaas).
Ook heeft mijn moeder ze wel eens met port gekookt en dat is heerlijk bij oude kaas.

En uiteraard salades in alle varianten....

Vijgen: _O_ ^O^
RobinOokzondag 16 september 2012 @ 09:23
Oh, dat lijkt me goed man, zelfgebakken vijgenbrood. YUM! :9~
Mirjamzondag 16 september 2012 @ 17:21
zijn er ook lekkere recepten voor vijgen uit de oven zonder kaas, room of mascarpone?
Selesthazondag 16 september 2012 @ 18:23
quote:
5s.gif Op zondag 16 september 2012 17:21 schreef Mirjam het volgende:
zijn er ook lekkere recepten voor vijgen uit de oven zonder kaas, room of mascarpone?
Honing + geschaafde amandelen :9
Pietverdrietzondag 16 september 2012 @ 18:29
Heb net vijgen ingemaakt met weinig toegevoegde suiker. Het smaakt nu naar verse rijpe vijgen zoals je ze in zuideuropa eet.
Ga hiermee pasta vullen, daarbij dan een cassisboter en ganzelever.
Bluesdinsdag 18 september 2012 @ 16:24
Er staat een :9~ vijg :9~ in de oven met blauwe kaas en een drup honing *)
Bramitodinsdag 18 september 2012 @ 16:37
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2012 18:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb net vijgen ingemaakt met weinig toegevoegde suiker. Het smaakt nu naar verse rijpe vijgen zoals je ze in zuideuropa eet.Ga hiermee pasta vullen, daarbij dan een cassisboter en ganzelever.
Het is nu hoogseizoen! *O* _O_ Ze groeien hier ook nogal wat in het (semi?)wild. :9~
MaximusTGdinsdag 18 september 2012 @ 16:53
Leuk weetje over vijgen, en handig als je een vijgenboom wil aanschaffen in Nederland; Oorspronkelijk wordt de vijg bevrucht met behulp van een soort galwesp die naar binnen in de vrucht kruipt.
Maarrr, die galwesp komt niet in Nederland voor! Dus als je zo'n soort koopt zul je nooit eetbare vijgen krijgen.
Daarvoor moet je een van de parthenocarpe (zelfbestuivende) cultivars hebben :). Let dus goed op wat je koopt!
Caithlinndinsdag 18 september 2012 @ 23:48
Vijgen kunnen ook prima in de oven met geitenkaas ipv van blauwe kaas :) (voor de mensen die het net als mij niet zo op blauwe kaas hebben).

En gewoon in partjes snijden met in stukjes gescheurde buffelmozzarella en een beetje honing door elkaar husselen is heerlijk.

Tevens TVP voor de salade, das er een om te proberen

:s)
Tezzwoensdag 19 september 2012 @ 08:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 september 2012 16:53 schreef MaximusTG het volgende:
Leuk weetje over vijgen, en handig als je een vijgenboom wil aanschaffen in Nederland; Oorspronkelijk wordt de vijg bevrucht met behulp van een soort galwesp die naar binnen in de vrucht kruipt.
Maarrr, die galwesp komt niet in Nederland voor! Dus als je zo'n soort koopt zul je nooit eetbare vijgen krijgen.
Daarvoor moet je een van de parthenocarpe (zelfbestuivende) cultivars hebben :). Let dus goed op wat je koopt!
Oh dan heb ik mazzel gehad! Ik heb een vijg gekocht 10 jaar terug zonder dit te weten en ik heb ieder jaar een hele emmer overheerlijke verse vijgen....
Jellereppemaandag 1 oktober 2012 @ 20:44
Het is wel wat prijzig. Ze vragen welgeteld ¤ 0,50 per vijg. Als je even een kilo vijgen wil kopen, dan ben je waarschijnlijk om en rond de ¤ 10 kwijt.
Zo-is-datmaandag 1 oktober 2012 @ 20:57
Vijgen in partjes, zachte geitenkaas erover brokkelen, beetje goede olijfolie en balsamico en afmaken met wat pijnboompitjes O+

[ Bericht 1% gewijzigd door Zo-is-dat op 01-10-2012 21:06:30 ]
Pietverdrietmaandag 1 oktober 2012 @ 20:59
quote:
0s.gif Op maandag 1 oktober 2012 20:57 schreef Zo-is-dat het volgende:
Vijgen in partjes, zachte eigenaars erover brokkelen, beetje goede olijfolie en balsamico en afmaken met wat pijnboompitjes O+
Eigenaars?
Zo-is-datmaandag 1 oktober 2012 @ 21:05
quote:
1s.gif Op maandag 1 oktober 2012 20:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Eigenaars?
Autocorrectie......... Geitenkaas it is!
Pietverdrietmaandag 1 oktober 2012 @ 21:22
LOL
Jellereppemaandag 1 oktober 2012 @ 21:45
quote:
1s.gif Op maandag 1 oktober 2012 20:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Eigenaars?
_O-
Jellereppemaandag 1 oktober 2012 @ 21:46
quote:
11s.gif Op maandag 1 oktober 2012 21:05 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

Autocorrectie......... Geitenkaas it is!
Bedankt voor het lachen, aahhh. Sjonge, damn.
MaximusTGdinsdag 2 oktober 2012 @ 00:06
Ach, wie weet is het een delicatesse voor Hannibal Lecter. Verse vijgen met hun verse eigenaars. Hmm. ...